Bruxelles, 11.4.2024

COM(2024) 162 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

privind evaluarea la jumătatea perioadei a Strategiei UE pentru tineret 2019-2027

{SWD(2024) 90 final}


1.    INTRODUCERE    

2.    PUNEREA ÎN APLICARE    

3.    PRINCIPALELE CONSTATĂRI ALE EVALUĂRII    

3.1    Eficacitate, eficiență și coerență – în ce măsură are succes Strategia UE pentru tineret?    

3.2    Valoarea adăugată a UE – cum a contribuit Strategia UE pentru tineret până în prezent și cine a beneficiat de ea?    

3.3    Relevanță – Strategia UE pentru tineret este încă relevantă?    

3.    CONCLUZII ȘI ÎNVĂȚĂMINTE DESPRINSE    

4.1 Concluzii generale și lecții învățate    

4.2 Participarea tinerilor și integrarea aspectelor legate de tineret    

4.3 Instrumente de facilitare    

4.4 Posibilitatea simplificării    

4.5 Calea de urmat    

1.INTRODUCERE 

Strategia UE pentru tineret 2019-2027 este cadrul pentru cooperarea UE în domeniul tineretului, pe baza unei rezoluții a Consiliului din 18 decembrie 2018 1 . Strategia UE pentru tineret promovează participarea tinerilor la viața democratică, în conformitate cu articolul 165 din TFUE, sprijină angajamentul social și civic al acestora și urmărește să asigure faptul că toți tinerii dispun de mijloacele necesare pentru a se implica în societate.

Obiectivele generale ale Strategiei UE pentru tineret pentru perioada 2019-2027

-să le permită tinerilor să fie arhitecți ai propriei vieți, să le sprijine dezvoltarea personală și creșterea către autonomie, să le consolideze reziliența și să le furnizeze competențe de viață esențiale pentru a face față unei lumi în schimbare;

-să încurajeze tinerii și să îi înzestreze cu resursele necesare pentru a deveni cetățeni activi, agenți ai solidarității și ai schimbărilor pozitive, inspirați de valorile UE și de o identitate europeană;

-să îmbunătățească deciziile de politică în ceea ce privește impactul acestora asupra tinerilor în toate sectoarele, îndeosebi ocuparea forței de muncă, educația, sănătatea și incluziunea socială;

-să contribuie la eradicarea sărăciei în rândul tinerilor și a tuturor formelor de discriminare și să promoveze incluziunea socială a tinerilor.

Strategia UE pentru tineret implică, conectează și responsabilizează tinerii și promovează participarea tinerilor și integrarea aspectelor legate de tineret în toate domeniile de politică. Strategia încurajează elaborarea de politici pentru tineret, în sinergie cu alte politici care vizează tinerii (de exemplu, educația și formarea profesională, ocuparea forței de muncă, sănătatea, cultura și mediul), pentru a contribui la realizarea celor 11 obiective europene pentru tineret 2 .

Comisia Europeană a efectuat o evaluare la jumătatea perioadei a Strategiei UE pentru tineret, astfel cum se prevede în rezoluția Consiliului, susținută de un studiu extern (realizat în perioada februarie-decembrie 2023) și de consultări. În cadrul evaluării s-au analizat, la jumătatea perioadei, eficacitatea, eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată a Strategiei UE pentru tineret. Evaluarea a fost supravegheată de un grup interservicii format din departamente ale Comisiei.

Evaluarea a confirmat relevanța continuă a Strategiei UE pentru tineret ca cadru strategic pentru cooperarea în domeniul tineretului. De asemenea, Comisia a identificat unele domenii în care sunt necesare îmbunătățiri, inclusiv accelerarea în continuare a integrării tineretului în toate domeniile de politică în vederea atingerii obiectivelor generale pe termen mai lung, precum și consolidarea în continuare a participării favorabile incluziunii a tinerilor, îmbunătățirea comunicării și reducerea raportării de către statele membre. Raportul de față prezintă principalele constatări ale evaluării și propune căi de urmat. Documentul de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei oferă detalii privind constatările, consultările și metoda.

Evaluarea completează Comunicarea privind Anul european al tineretului 2022 3 . Ambele urmăresc să sprijine orice acțiuni ulterioare din partea Consiliului, inclusiv o eventuală evaluare la jumătatea perioadei și planul de lucru al Strategiei UE pentru tineret pe perioada 2025-2027, precum și să inițieze discuții cu privire la următoarea Strategie UE pentru tineret după 2027.

2.PUNEREA ÎN APLICARE 

Strategia UE pentru tineret, cu rol de cadru strategic pentru cooperarea în materie de politici între statele membre ale UE și Comisie, se bazează pe metoda deschisă de coordonare și pe angajamentul tuturor părților interesate de a acționa în vederea atingerii unor obiective comune și de a crea efecte la niveluri diferite.

Strategia UE pentru tineret funcționează în cicluri de lucru de 3 ani, la sfârșitul cărora Comisia raportează cu privire la progresele înregistrate în cadrul Raportului trienal al UE privind tineretul. Prioritățile sunt stabilite de Consiliu împreună cu Comisia în planurile de lucru ale Strategiei UE pentru tineret, care se întind pe două triouri de președinții ale Consiliului. Prioritatea tematică generală pentru perioada 2019-2021 a fost „Crearea de oportunități pentru tineri”. Pentru perioada 2022-2024, tema este „Angajament comun pentru o Europă durabilă și incluzivă” 4 .

Figura 1. Calendarul Strategiei UE pentru tineret 2019-2027

Punerea în aplicare a Strategiei UE pentru tineret este sprijinită de instrumente care sunt finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul european de solidaritate (de exemplu, dialogul UE cu tinerii, Portalul european pentru tineret și programul european pentru activitățile pentru tineret 5 ).

Anul european al tineretului 2022 a stimulat activitatea care a vizat obiectivele și instrumentele Strategiei UE pentru tineret prin mobilizarea sa și activitatea de comunicare 6 . Printre oportunitățile noi de implicare puse la dispoziția tinerilor s-au numărat dialogurile în materie de politici cu comisarii europeni și grupurile de dezbatere ale cetățenilor lansate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

3.PRINCIPALELE CONSTATĂRI ALE EVALUĂRII

În conformitate cu Orientările Comisiei privind o mai bună legiferare 7 , evaluarea se bazează pe dovezile furnizate de un studiu extern 8 . Perioada acoperită a fost 2019-2022 și o parte din 2023. Evaluarea arată o apreciere generală pozitivă a tuturor criteriilor de evaluare și sprijină continuarea punerii în aplicare a Strategiei UE pentru tineret.

3.1Eficacitate, eficiență și coerență – în ce măsură are succes Strategia UE pentru tineret? 

Eficacitate

Evaluarea a constatat că Strategia UE pentru tineret este un cadru de cooperare strategică eficace, care atrage atenția asupra tinerilor în procesul de elaborare a politicilor la nivelul UE și în alinierea la programele UE, influențează pozitiv politicile pentru tineret din statele membre ale UE, îmbunătățește activitatea organizațiilor de tineret și aduce beneficii directe tinerilor prin intermediul instrumentelor Strategiei UE pentru tineret. Evaluarea a contribuit la încurajarea participării și a solidarității tinerilor și la sprijinirea responsabilizării tinerilor și a cetățeniei active. Principalele constatări referitoare la instrumente esențiale sunt evidențiate mai jos:

ØDialogul UE cu tinerii (DUET) 9 este cel mai amplu instrument participativ la nivelul UE pentru implicarea tinerilor în procesul de elaborare a politicilor. Alte acțiuni participative (cum ar fi dialogurile în materie de politici cu comisarii europeni, Platforma UE de participare a copiilor și Comitetul de reflecție al tinerilor în acțiunea externă a UE) au subliniat, de asemenea, rolul dialogului dintre responsabilii de elaborarea politicilor și tinerii din UE.

Strategia UE pentru tineret a facilitat o mai bună informare și implicare a tinerilor. Cu toate acestea, evaluarea a identificat dovezi limitate cu privire la influența directă și sistematică a Strategiei UE pentru tineret asupra procesului de elaborare și de monitorizare a politicilor la nivelul UE și la nivel național. Părțile interesate nu sunt întotdeauna informate cu privire la recomandările finale și acțiunile ulterioare. Rolul consiliilor naționale de tineret în cadrul dialogului UE cu tinerii ar putea fi, de asemenea, clarificat.

Există posibilitatea de a:

üconsolida mecanismele de transmitere a recomandărilor Strategiei UE pentru tineret către responsabilii de elaborarea politicilor și de a face schimb de informații cu privire la monitorizarea subsecventă la nivelul UE și la nivel național;

üstimula procesul și comunicarea în ceea ce privește Strategia UE pentru tineret, pentru a implica grupuri greu accesibile (de exemplu, tinerii din medii defavorizate și cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare și tinerii din mediul rural) și de a menține progresele înregistrate pentru minorități și tinerii cu handicap;

üsprijini pregătirea tinerilor pentru Strategia UE pentru tineret și de a implica în mod sistematic consiliile naționale de tineret;

ücartografia sinergiile dintre inițiativele de participare la procesele democratice la toate nivelurile și sprijinirea organizațiilor societății civile în ceea ce privește navigarea și promovarea oportunităților.

ØRolul coordonatorului pentru tineret la nivelul UE este de a consolida cooperarea transsectorială și cunoștințele privind tineretul în cadrul Comisiei și de a colabora cu părțile interesate pentru comunicarea cu tinerii. Rolul a fost stabilit în iunie 2021, iar coordonatorul pentru tineret la nivelul UE a devenit lider în sprijinirea integrării aspectelor legate de tineret. Corespondenții pentru tineret din cadrul Rețelei pentru tineret a Comisiei, care a fost anunțată în Comunicarea privind Anul european al tineretului, va sprijini coordonatorul pentru tineret la nivelul UE în aceste eforturi.

Există posibilitatea de a:

üvalorifica realizările coordonatorului pentru tineret la nivelul UE pentru o mai mare implicare a părților interesate, implicare interinstituțională și cooperare în domeniul tineretului. Evaluarea a constatat că mandatul coordonatorului pentru tineret la nivelul UE este extins și necesită atenție și sprijin pentru cooperarea și comunicarea cu părțile interesate externe.

ØProgramele Erasmus+ și Corpul european de solidaritate rămân principalele și cele mai cunoscute instrumente ale Strategiei UE pentru tineret.

Evaluarea a constatat că există o bună aliniere între obiectivele Strategiei UE pentru tineret și programe, de exemplu în activitățile care implică participarea tinerilor, din cadrul programului Erasmus+, al DiscoverEU și al sprijinului dedicat activităților pentru tineret. Componentele de educație și formare formală ale programului Erasmus+ contribuie, de asemenea, la implicarea tinerilor și la responsabilizarea lor. Corpul european de solidaritate se aliniază la Strategia UE pentru tineret prin activități de voluntariat. Prioritățile orizontale ale programelor (incluziune și diversitate, mediu și schimbări climatice, transformare digitală, participare și implicare civică, activități de formare și cooperare și SALTO 10 ) facilitează legăturile.

Printre alte programe și scheme ale UE de care beneficiază tinerii se numără Orizont Europa; Fondurile politicii de coeziune a UE (inclusiv FSE+, FEDR, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul de coeziune); mecanismul de redresare și reziliență (MRR); Europa digitală; programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”; EU4Health; Europa creativă și Instrumentul de sprijin tehnic.

   Există posibilitatea de a:

üproteja legăturile dintre Strategia UE pentru tineret și Erasmus+ și Corpul european de solidaritate, de a promova oportunitățile pentru tineri și de a explora în continuare sinergiile cu alte programe/fonduri ale UE și naționale.

ØPortalul european pentru tineret este unul dintre cele mai vizitate 10 site-uri web pe europa.eu și un canal bine-cunoscut în rândul tinerilor și al părților interesate pentru oportunități și inițiative. Agențiile naționale, rețeaua Eurodesk și organizațiile societății civile oferă, de asemenea, informații și sprijin pentru tineri.

Anul european al tineretului a revitalizat Portalul european pentru tineret, cu harta activităților sale și cu noi instrumente pentru ca tinerii să își facă auzită vocea. Datorită acestor inovații, portalul le oferă acum tinerilor o platformă de implicare.

Există posibilitatea de a:

üdezvoltarea în continuare a Portalului european pentru tineret, cu conținut ușor de utilizat pentru grupurile-țintă, în conformitate cu evoluțiile politicilor.

ØProgramul european pentru activitățile pentru tineret (EYWA) 11 completează Strategia UE pentru tineret, consolidând baza de politici pentru activități de calitate pentru tineret. Parteneriatul pentru tineret UE-Consiliul Europei 12 sprijină EYWA cu cunoștințe și probe, în special prin intermediul unui grup de coordonare 13 . Programele UE pentru tineret sprijină, de asemenea, activitățile pentru tineret și Youthpass 14 și contribuie la recunoașterea activităților destinate tinerilor.

Există posibilitatea de a desfășura:

üactivități de învățare reciprocă privind EYWA în cadrul eforturilor comun ale Comisiei, ale Parteneriatului pentru tineret UE-Consiliul Europei, ale statelor membre și ale părților interesate, deoarece statele membre se află în stadii diferite ale dezvoltării activităților pentru tineret.

ØMobilitatea în scopul învățării este esențială pentru implicarea, conectarea și sensibilizarea tinerilor, precum și pentru punerea în aplicare a spațiului european al educației. Recomandarea Consiliului din 2022 privind mobilitatea tinerilor voluntari 15  a fost unul dintre rezultatele Anului european al tineretului și va facilita voluntariatul tinerilor în cadrul Corpului european de solidaritate și al sistemelor naționale. Recomandarea a fost urmată, în noiembrie 2023, de o propunere a Comisiei de recomandare a Consiliului „Europa în mișcare – oportunități de mobilitate în scopul învățării pentru toți” 16 .

Există posibilitatea de a desfășura:

üactivități de învățare reciprocă pentru a sprijini statele membre și părțile interesate în punerea în aplicare a recomandărilor privind mobilitatea.

ØIntegrarea aspectelor legate de tineret și participarea tinerilor sunt încurajate de Strategia UE pentru tineret în toate domeniile de politică la toate nivelurile, pentru a se asigura că impactul asupra tineretului este luat în considerare la elaborarea politicilor.

Evaluarea a identificat un accent sporit pe tineret în strategiile și politicile UE. Comunicarea Comisiei privind abordarea cuprinzătoare a sănătății mintale este un exemplu important 17 . Anul european al tineretului și coordonatorul pentru tineret la nivelul UE au contribuit la această cooperare sporită în domeniul tineretului.

La nivel național, impactul Strategiei UE pentru tineret a fost mai degrabă acela de a influența agendele și practicile de politică decât de a declanșa dezvoltarea de noi strategii naționale. Strategia UE pentru tineret continuă să fie un catalizator pentru alinierea și dezvoltarea politicilor naționale pentru tineret, prin responsabilizarea părților interesate din domeniul tineretului și prin consolidarea legitimității acestora (inclusiv în fața responsabililor de elaborarea politicilor din alte sectoare).

Evaluarea nu a abordat utilizarea instrumentelor de integrare a aspectelor legate de tineret (de exemplu, testarea și validarea de către tineri). Cu toate acestea, responsabilii de elaborarea politicilor de la nivel național din Belgia (Comunitatea flamandă), Germania, Franța și Austria au menționat experiența lor pozitivă cu astfel de instrumente. Un viitor raport analitic al Comisiei (care va fi publicat în 2024) va prezenta o imagine de ansamblu a abordărilor privind integrarea aspectelor legate de tineret în statele membre. Acest lucru va facilita schimbul de bune practici și organizarea de activități de învățare reciprocă printre statele membre interesate.

În ianuarie 2024, Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului 2022 18 a anunțat acțiuni menite să le permită tinerilor să aibă un cuvânt mai important de spus în deciziile care îi privesc și să aprofundeze dimensiunea tineretului într-o serie de politici ale UE. La elaborarea politicilor UE, Comisia va utiliza întregul potențial al integrării aspectelor legate de tineret ca parte a cadrului și a setului de instrumente al Comisiei pentru o mai bună legiferare, ceea ce va avea ca rezultat validarea de către tineri. Aceasta va fi completată de instrumentele specifice tinerilor din cadrul Strategiei UE pentru tineret.

Există posibilitatea de a:

üasigura o monitorizare eficace a acțiunilor menite să consolideze dimensiunea tineretului în procesul de elaborare a politicilor UE și sinergiile aferente, precum și de a sprijini statele membre să adopte abordări similare în procesul de elaborare a politicilor naționale.

ØPlanul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE 19 , care a fost adoptat în octombrie 2022 ca rezultat al Anului european al tineretului, a consolidat dimensiunea internațională a Strategiei UE pentru tineret. Acesta contribuie la îndeplinirea angajamentelor internaționale ale UE și promovează valorile UE prin consolidarea participării și responsabilizării tinerilor în ceea ce privește politicile de acțiune externă ale UE.

Impactul internațional al Strategiei UE pentru tineret este demonstrat, de asemenea, prin consolidarea cunoștințelor și a cooperării, prin parteneriatul UE-Consiliul Europei în domeniul tineretului și prin percepțiile pozitive în rândul organizațiilor internaționale, cum ar fi UNICEF. Participarea țărilor din afara UE în cadrul programului Erasmus+ și al Corpului european de solidaritate sprijină extinderea strategiei la nivel internațional.

Există posibilitatea de a:

üpromova în continuare punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a Uniunii.

ØComunicarea privind Strategia UE pentru tineret a reușit să ofere informații cu privire la oportunitățile de finanțare. Părțile interesate au o opinie pozitivă cu privire la Strategia UE pentru tineret, legată de gradul ridicat de conștientizare și de o viziune pozitivă asupra programelor Erasmus+ și Corpul european de solidaritate. Comunicarea a avut mai puțin succes în ceea ce privește alte activități.

Evaluarea a constatat că lipsesc instrumentele de comunicare care să vizeze responsabilii de elaborarea politicilor și organizațiile societății civile. Raportul UE privind tineretul conține numeroase informații cu privire la progresele înregistrate de Strategia UE pentru tineret, dar frecvența și formatul pot împiedica utilizarea acestuia de către părțile interesate.

Tinerii 20 au sugerat că s-ar putea face și mai mult pentru a utiliza stiluri și canale adecvate de comunicare cu tinerii.

Există posibilitatea de a:

ücomunica mai bine informații cu privire la dialogul UE cu tinerii, la activitățile de învățare reciprocă, la integrarea aspectelor legate de tineret și la baza de cunoștințe;

üdezvolta instrumente de comunicare pentru responsabilii de elaborarea politicilor și organizațiile societății civile;

ütesta instrumentele de comunicare cu tinerii.

ØBaza de date și de monitorizare a Strategiei UE pentru tineret a fost consolidată prin publicarea unui tablou de bord actualizat al UE 21 privind tineretul în cursul Anului european al tineretului 22 . Tablourile de bord ale programelor Erasmus+ și Corpul european de solidaritate și rapoartele anuale, precum și agențiile naționale furnizează date cu privire la programe. Platforma YouthWiki 23 oferă date privind politicile naționale, hărți comparative și rapoarte. Raportul UE privind tineretul utilizează în principal aceste surse de date. Cu toate acestea, părților interesate nu le este ușor să obțină o imagine de ansamblu și un acces facil la date.

Există posibilitatea de a:

üîmbunătăți modul de abordare a limitărilor în ceea ce privește disponibilitatea datelor pentru părțile interesate, pentru a facilita utilizarea datelor în scopul monitorizării, comunicării și elaborării politicilor.

Eficiență

Strategia UE pentru tineret a fost eficientă din punctul de vedere al costurilor în ceea ce privește asigurarea unui bun raport calitate-preț la nivelul UE. Costurile modice ale Strategiei UE pentru tineret par proporționale. Părțile interesate au fost de acord că beneficiile sale au fost mai mari decât costurile. Strategia UE pentru tineret nu a impus sarcini administrative semnificative autorităților publice sau altor părți interesate.

Există posibilitatea de a realiza:

üîmbunătățiri suplimentare pentru a simplifica planificatorii activităților naționale viitoare (un instrument prin care Comisia colectează informații cu privire la politicile naționale pentru tineret) și pentru a reduce obligațiile de raportare ale statelor membre.

Coerență

Strategia UE pentru tineret funcționează în sinergie cu multe dintre politicile UE, datorită priorităților, obiectivelor și valorilor comune 24 . Un exemplu este sinergia dintre participarea tinerilor și participarea copiilor 25 . Platforma UE de participare a copiilor 26 implică copiii în procesul decizional al UE și sprijină participarea activă a acestora la viața democratică, contribuind la participarea tinerilor și la cetățenia activă în cadrul Strategiei UE pentru tineret. Pachetul de măsuri privind cetățenia sprijină participarea democratică a cetățenilor tineri 27 . Pachetul de măsuri privind apărarea democrației 28 subliniază importanța participării tinerilor și a copiilor la viața democratică, sprijină alegătorii tineri și face trimitere la cele mai bune practici, inclusiv la dialogul UE cu tinerii 29 . Participarea tinerilor este un pilon al strategiei europene „Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) 30 . Un alt exemplu este sinergia cu politicile demografice care acordă prioritate egalității de gen, nediscriminării și echității între generații 31 .

Strategia UE pentru tineret este în concordanță cu obligațiile internaționale, reflectând unele dintre obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, dar există posibilitatea de a comunica cu privire la legături.

Există posibilitatea de a:

üscoate în evidență sinergiile dintre Strategia UE pentru tineret și domeniile de politică conexe, în special cele evidențiate în Comunicarea privind Anul european al tineretului (sănătate și bunăstare, mediu și schimbări climatice, educație și formare, cooperare internațională și valori europene, ocuparea forței de muncă și incluziune).

3.2    Valoarea adăugată a UE – cum a contribuit Strategia UE pentru tineret până în prezent și cine a beneficiat de ea? 

Strategia UE pentru tineret a adus o valoare adăugată dincolo de cea pe care statele membre ar fi putut să o obțină pe cont propriu prin:

·facilitarea schimbului de cunoștințe și de experiență;

·rolul de model și de catalizator pentru elaborarea politicilor naționale și internaționale;

·crearea unei responsabilități colective pentru abordarea provocărilor cu care se confruntă tinerii la nivelul UE;

·o înțelegere mai profundă a tinerilor ca fiind un grup complex care necesită abordări globale.

Abandonarea Strategiei UE pentru tineret ar avea consecințe negative, cum ar fi diminuarea importanței problemelor cu care se confruntă tinerii pentru responsabilii de elaborarea politicilor, limitarea cooperării transsectoriale la nivelul UE și încetinirea progreselor în elaborarea politicilor naționale pentru tineri.

3.3    Relevanță – Strategia UE pentru tineret este încă relevantă? 

Potrivit consultărilor cu părțile interesate, cele mai stringente provocări cu care se confruntă tinerii în perioada 2019-2023 includ costul vieții, stabilitatea financiară și sărăcia; sănătatea mintală și bunăstarea; șomajul în rândul tinerilor; mediul și modificările climatice și participarea tinerilor la procesul decizional.

Strategia UE pentru tineret a rămas, în general, relevantă pentru nevoile tinerilor, datorită obiectivelor sale generale și obiectivelor europene pentru tineret. Anul european al tineretului a sporit relevanța acestuia prin intensificarea cooperării în domeniul tineretului între toate părțile interesate. Pe baza consultărilor, Strategia UE pentru tineret ar putea totuși să abordeze într-un mod mai vizibil impactul unora dintre provocările noi/tot mai mari (de exemplu, costul vieții).

Există posibilitatea de a:

üsă acorde o mai mare vizibilitate eforturilor de consolidare a integrării aspectelor legate de tineret la nivelul UE și la nivel național în domeniile nevoilor tinerilor.

3.CONCLUZII ȘI ÎNVĂȚĂMINTE DESPRINSE

4.1 Concluzii generale și lecții învățate

Evaluarea a subliniat eficacitatea și importanța continuă a Strategiei UE pentru tineret ca un cadru strategic pentru cooperarea, schimbul de cunoștințe și învățarea reciprocă la nivelul UE, prin canalizarea resurselor și a acțiunilor concertate către obiective comune în ceea ce privește abordarea provocărilor în materie de tineret și completarea acțiunilor și inițiativelor statelor membre. În special, Strategia UE pentru tineret rămâne vitală datorită efectului său de catalizator pentru alinierea politicilor și pentru dezvoltare. Strategia UE pentru tineret este un exemplu/model pentru strategiile naționale pentru tineret și evoluțiile politicii pentru tineret (în special în statele membre care nu au o strategie națională pentru tineret sau în care o astfel de strategie este în curs de elaborare sau reînnoire), care să sprijine convergența abordărilor în materie de politici. Acest rol se extinde, de asemenea, dincolo de granițele UE, după cum s-a demonstrat în Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE, prin care Strategia UE pentru tineret poate, de asemenea, să inspire țările din afara UE să adopte abordări similare.

Evaluarea a evidențiat relevanța continuă a obiectivelor Strategiei UE pentru tineret, punând un accent puternic pe incluziune și diversitate, precum și pe participarea tinerilor și pe implicarea civică. În general, s-a constatat că amploarea obiectivelor și a obiectivelor europene pentru tineret răspunde unei serii de provocări cu care se confruntă tinerii și unor nevoi ale lor.

Cu toate acestea, consultarea a arătat că există posibilitatea de a aborda într-un mod mai vizibil impactul asupra tinerilor al provocărilor noi/tot mai mari (în special costul vieții, locuințe, mediul și clima, digitalizarea, sănătatea fizică, mintală și bunăstarea, precum și dificultățile pentru tinerii din mediul rural). Acest lucru subliniază importanța abordării duale a Strategiei UE pentru tineret, și anume prin continuarea integrării aspectelor legate de tineret în toate domeniile de politică, bazându-se pe o participare puternică a tinerilor și pe reprezentarea lor și prin mobilizarea și consolidarea instrumentelor și inițiativelor specifice din sectorul tineretului.

Anul european al tineretului 2022 a adus UE mai aproape de tineri, sensibilizându-i cu privire la numeroasele oportunități care le sunt puse la dispoziție. Anul european al tineretului 2022 a stimulat participarea tinerilor și a accelerat integrarea aspectelor legate de tineret și a sporit relevanța Strategiei UE pentru tineret. Susținerea și valorificarea acestor efecte pozitive, în conformitate cu Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului 2022 32 , va consolida punerea în aplicare și performanța Strategiei UE pentru tineret în următorii ani.

Principalele concluzii și lecții învățate în urma evaluării sunt orientate către sporirea influenței Strategia UE pentru tineret prin stimularea în continuare a unora dintre instrumentele sale. Acestea sunt evidențiate mai jos.

4.2 Participarea tinerilor și integrarea aspectelor legate de tineret

ØDialogul UE cu tinerii: o mai mare incluziune, atenție acordată acțiunilor ulterioare

Dialogul UE cu tinerii trebuie să continue să evolueze și să se dezvolte. Este esențial să se mențină progresele în materie de incluziune înregistrate în ultimele trei cicluri, să se mențină progresele în ceea ce privește implicarea tinerilor din grupurile minoritare și a tinerilor cu handicap și să se sporească participarea la procesul dialogului UE cu tinerii a oricăror grupuri subreprezentate (inclusiv a tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare și a tinerilor din mediul rural). Îmbunătățirea activităților de informare și comunicare poate face parte din aceste măsuri, la fel ca și o mai bună pregătire și susținere a participanților (în special a tinerilor cu mai puține oportunități).

Un domeniu esențial care trebuie avut în vedere este dezvoltarea și sprijinirea în continuare a unui proces de canalizare a recomandărilor obținute în urma dialogului UE cu tinerii către părțile interesate relevante de la toate nivelurile (în special către responsabilii de elaborarea politicilor). De asemenea, sunt necesare mecanisme de informare a participanților și a părților interesate cu privire la acțiunile ulterioare planificate la nivelul UE și la nivel național. La nivelul UE, Comisia va alinia mai bine obiectivele dialogului UE cu tinerii la programul de lucru al Comisiei. Consolidarea dialogului UE cu tinerii este o acțiune-cheie în Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului (inclusiv o reflecție asupra modului în care poate fi corelat cu validarea din partea tinerilor). Acest proces de reflecție este important atât pentru cel de al treilea ciclu al Strategiei UE pentru tineret pentru perioada 2019-2027, cât și pentru viitoarea strategie post-2027.

De asemenea, ar fi oportun să se creeze mai multe sinergii cu alte instrumente de participare a tinerilor (de exemplu, Platforma UE de participare a copiilor) la nivelul UE și la nivel național, pentru a asigura vizibilitatea, și să se depună eforturi comune pentru a implica tinerii și reprezentanții tinerilor cu ajutorul organizațiilor și rețelelor societății civile.

Acțiunile prioritare pentru dezvoltarea în continuare a participării tinerilor și dialogul UE cu tinerii sunt stabilite în Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului.

ØIntegrarea aspectelor legate de tineret: accelerarea, valorificarea și progresul

Evaluarea a evidențiat exemple de inițiative ale UE în materie de politici care au integrat perspectiva tinerilor. Unele se referă, de asemenea, în mod explicit la Strategia UE pentru tineret (de exemplu, Comunicarea Comisiei privind o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, care a fost elaborată cu contribuții din partea tinerilor 33 ). Cu toate acestea, deși există multe sinergii între politicile UE, există dovezi limitate ale unor acțiuni concrete de valorificare a complementarităților și a sinergiilor, ceea ce evidențiază posibilitatea unei cooperări consolidate suplimentare la nivelul UE.

În conformitate cu Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului, există posibilitatea de a intensifica eforturile la toate nivelurile pentru a realiza progrese suplimentare în ceea ce privește integrarea aspectelor legate de tineret în toate domeniile de politică, inclusiv prin instrumente concrete de integrare.

La elaborarea politicilor UE, Comisia va utiliza întregul potențial al integrării aspectelor legate de tineret ca parte a cadrului și a setului de instrumente al Comisiei pentru o mai bună legiferare, ceea ce va avea ca rezultat validarea de către tineri. Ajustarea și testarea abordării sunt în curs de desfășurare în 2024, în vederea aplicării verificării de către tineri a noilor inițiative relevante din programul anual de lucru al Comisiei începând cu 2025. Eforturile vor include, de asemenea, o mai bună comunicare cu organizațiile societății civile, cu rețelele și cu tinerii, pentru a-i încuraja să participe la consultări pentru noi inițiative ale UE, inclusiv în cadrul grupurilor de dezbatere ale cetățenilor. Va fi creată o nouă platformă a părților interesate din domeniul tineretului, o primă reuniune fiind programată în toamna anului 2024, pentru a facilita schimburile cu organizațiile de tineret, cu cercetătorii în domeniul tineretului, cu reprezentanții statelor membre și cu alte instituții ale UE. Tot în 2024, Continuarea dialogurilor privind politica pentru tineret cu comisarii europeni, organizarea de mese rotunde pentru integrarea aspectelor legate de tineret și mobilizarea regulată a Rețelei interne pentru tineret a Comisiei (în special prin intermediul coordonatorului pentru tineret la nivelul UE) vor fi, de asemenea, modalități importante de îmbunătățire a integrării.

De asemenea, Comisia va sprijini eforturile naționale prin organizarea de activități de învățare reciprocă privind integrarea aspectelor legate de tineret în cooperare cu statele membre, pentru a face schimb de opinii cu privire la modul de implicare a tinerilor și a organizațiilor societății civile și pentru a ține seama de perspectiva tineretului în procesele naționale de elaborare a politicilor cu impact asupra tineretului. De asemenea, Comisia încurajează statele membre să numească coordonatori pentru tineret la nivel național sau regional, urmând exemplul coordonatorului pentru tineret la nivelul UE.

Statele membre și Comisia ar putea, de asemenea, să identifice domenii specifice în care sinergiile și complementaritățile pot fi sporite [de exemplu, între participarea tinerilor în cadrul Strategiei UE pentru tineret și participarea copiilor în cadrul Strategiei UE privind drepturile copilului și al Strategiei „Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) și cu politicile și inițiativele naționale în aceste domenii], împreună cu măsurile de stimulare a participării cetățenilor favorabile incluziunii și a participării pentru reziliența democratică a UE prezentate în pachetul de măsuri al Comisiei privind apărarea democrației 34 .

Statele membre și Comisia ar putea, de asemenea, să colaboreze pentru elaborarea unor politici și inițiative specifice. Printre exemple se numără abordarea problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă tinerii, luarea în considerare a interconexiunilor cu viața digitală, inclusiv cu inteligența artificială, sportul și cultura și adoptarea unor abordări globale în conformitate cu Comunicarea Comisiei privind o abordare cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală 35 și cu concluziile Consiliului 36 . Ca un alt exemplu, Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre prin intermediul subgrupului privind sănătatea mintală din cadrul Grupului de experți în domeniul sănătății publice 37 . O colaborare similară poate fi facilitată în alte domenii esențiale, pe baza provocărilor identificate de tineri și de părțile interesate din domeniul tineretului. Autoritățile publice de la nivel național și regional pot solicita, de asemenea, sprijin în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic al UE pentru a elabora și a pune în aplicare politici destinate tinerilor.

De asemenea, este necesar și posibil să se intensifice colaborarea cu părțile interesate, să se comunice mai bine cu privire la obiectivul de integrare a aspectelor legate de tineret și la caracterul transsectorial al Strategiei UE pentru tineret, precum și să se disemineze și să se sensibilizeze cu privire la integrarea cu succes a aspectelor legate de tineret la toate nivelurile.

Acțiunile prioritare pentru consolidarea în continuare a integrării aspectelor legate de tineret sunt stabilite în Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului.

ØCoordonatorul pentru tineret la nivelul UE: esențial pentru integrarea aspectelor legate de tineret, atenție acordată rolului

Evaluarea a arătat că coordonatorul UE pentru tineret este un lider în ceea ce privește integrarea tineretului la nivelul UE, în special prin intermediul Rețelei interne pentru tineret a Comisiei și că acesta are un potențial ridicat și este important pentru eforturile continue de promovare a implicării tinerilor. Feedbackul părților interesate a indicat că există posibilitatea de a spori vizibilitatea rolului și a activității coordonatorului pentru tineret la nivelul UE în rândul părților interesate externe și, eventual, de a clarifica sfera de competență, care este foarte extinsă.

Valorificând experiențele pozitive de pe parcursul Anului european al tineretului, coordonatorul pentru tineret la nivelul UE se va putea baza pe o platformă a părților interesate din domeniul tineretului pentru consultări, discuții, schimburi și cocreare, printr-o comunitate de practică care să implice părțile interesate de la toate nivelurile și să stimuleze guvernanța participativă a Strategiei UE pentru tineret.

4.3 Instrumente de facilitare

ØProgramele UE: explorarea unor noi sinergii

Erasmus+ și Corpul european de solidaritate sunt instrumente esențiale pentru sprijinirea Strategiei UE pentru tineret la nivelul UE. Prin urmare, este important să se protejeze legăturile dintre aceste programe și obiectivele și activitățile Strategiei UE pentru tineret. Există, de asemenea, posibilitatea de a explora în continuare sinergiile dintre aceste programe și alte programe/fonduri/instrumente la nivelul UE (de exemplu, Orizont Europa, fondurile politicii de coeziune și Instrumentul de sprijin tehnic), precum și programele/fondurile naționale. Rețeaua pentru tineret a Comisiei, precum și activitățile de învățare reciprocă pot facilita acest lucru.

ØInformarea tinerilor și comunicarea cu aceștia: elaborarea unui plan de comunicare

Există posibilitatea de a comunica mai clar Strategia UE pentru tineret și componentele și rezultatele sale interconectate, de a direcționa mai mult comunicarea către responsabilii de elaborarea politicilor și organizațiile/practicienii societății civile și de a perfecționa produsele destinate tinerilor pe Portalul european pentru tineret. Acest aspect ar putea fi abordat prin elaborarea unui plan de comunicare pentru Strategia UE pentru tineret.

ØInstrumente bazate pe dovezi: îmbunătățire continuă, atenție acordată comunicării

Sunt necesare eforturi continue pentru a furniza și a comunica tuturor părților interesate date relevante privind punerea în aplicare și performanța Strategiei UE pentru tineret și privind evoluția situației tinerilor, în timp util și într-un mod simplu de utilizat. Evaluarea a identificat necesitatea de a valorifica mai bine realizările deja obținute. Există un potențial de eficientizare a resurselor destinate responsabililor de elaborarea politicilor și organizațiilor/practicienilor societății civile (resurse dispersate în prezent pe mai multe portaluri și site-uri). Acest lucru ar putea implica revizuirea frecvenței și a formatului Raportului UE privind tineretul pentru a vedea dacă acestea pot fi modificate pentru a răspunde mai bine nevoilor diferitelor categorii de public.

Pentru a facilita monitorizarea și evaluarea, evaluarea sugerează elaborarea câtorva indicatori-cheie pentru a contribui la urmărirea progreselor și a asigura o punte între obiectivele de nivel superior și sfera de influență mai directă a Strategiei UE pentru tineret (privind evoluția politicilor pentru tineret, practicile organizațiilor de tineret și participarea tinerilor) și pentru a continua activitatea privind disponibilitatea datelor pe baza propunerilor grupului ad-hoc de experți privind indicatorii pentru tineret.

Statele membre și Comisia ar putea, cu implicarea părților interesate din domeniul tineretului, să coopereze pentru dezvoltarea în continuare a indicatorilor-cheie, a metodologiilor și a datelor pentru monitorizarea Strategiei UE pentru tineret.

4.4 Posibilitatea simplificării

ØPlanificatorii activităților naționale viitoare: analizarea alternativelor

Evaluarea a indicat că există posibilitatea de a simplifica și de a reduce sarcina de raportare a statelor membre în ceea ce privește planificatorii activităților naționale viitoare 38 . Consultările au evidențiat faptul că responsabilii de elaborarea politicilor le-au considerat greu de completat și fără o utilitate prea mare. Acest lucru indică necesitatea de a lua în considerare modalități alternative de colectare a informațiilor privind prioritățile naționale în materie de politici pentru tineret, în cooperare cu statele membre (de exemplu, prin intermediul platformei YouthWiki și al sondajelor simplificate).

4.5 Calea de urmat

Datorită Anului european al tineretului 2022, tinerii au devenit o prioritate pe agenda politică. Aceasta a creat o mobilizare puternică și un impuls pentru mai multe oportunități, spațiu și instrumente pentru participarea tinerilor și a celor care lucrează cu și pentru ei. Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului include acțiuni prioritare pentru susținerea și valorificarea succesului Anului. Acest lucru, împreună cu concluziile evaluării Strategiei UE pentru tineret, oferă oportunități de accelerare în continuare a punerii în aplicare și de sporire a influenței Strategiei UE pentru tineret pentru perioada 2019-2027.

Pe termen mediu, aceste eforturi ar putea fi continuate și încadrate în obiectivele existente ale strategiei și ale obiectivelor europene pentru tineret (în domeniile principale ale implicării, conectării și capacitării) și în integrarea tineretului la toate nivelurile, prin utilizarea mecanismelor și proceselor existente, cum ar fi Planul de lucru pentru perioada 2025-2027.

Pentru a contribui în continuare la pregătirile pentru cooperarea în domeniul politicii UE pentru tineret după 2027, inclusiv în contextul noului cadru financiar multianual, Comisia propune lansarea, în perioada 2025-2026, a unui proces de ascultare și cocreare cu toate părțile interesate. Comisia va mobiliza platforma părților interesate din domeniul tineretului pentru a colecta opinii și idei, pentru a coopera și a crea contribuții în comun. O astfel de activitate ar putea fi organizată sub forma unor reuniuni și evenimente sau a unei campanii online și ar putea face parte din consultările din cadrul dialogului UE cu tinerii.

(1)   Rezoluția Consiliului Uniunii Europene și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind un cadru pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027
(2)   Obiectivele europene pentru tineret | Anul european al tineretului (europa.eu)
(3)   Comunicarea Comisiei privind Anul European al Tineretului 2022 .
(4)   Rezoluția Consiliului Uniunii Europene și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind revizuirea Planului de lucru pentru Strategia UE pentru tineret pe perioada 2022-2024 2023/C 185/05 .
(5)   Strategia UE pentru tineret | portalul european pentru tineret (europa.eu)
(6)  Pagina 3 din Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului 2022 (europa.eu) .
(7)   https://ec.europa.eu/info/law/law-making-process/planning-and-proposing-law/better-regulation-why-and-how/better-regulation-guidelines-and-toolbox_en .
(8)   Studiu de sprijin pentru evaluarea la jumătatea perioadei a Strategiei UE pentru tineret 2019-2027 .
(9)   Dialogul UE cu tinerii | Portalul european pentru tineret (europa.eu)
(10)  Centrele de resurse SALTO (sprijin pentru oportunități avansate de învățare și formare) oferă expertiză și servicii agențiilor naționale Erasmus+ și Corpului european de solidaritate.
(11) Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului privind cadrul pentru instituirea unui program european pentru activitățile pentru tineret 2020/C 415/01 .
(12)   Despre Parteneriatul pentru tineret UE-Consiliul Europei – Parteneriatul pentru tineret (coe.int) .
(13)   Grupul de coordonare privind Programul european pentru activitățile pentru tineret – Parteneriatul pentru tineret (coe.int) .
(14)   Bine ați venit pe Youthpass – Youthpass .
(15)   Recomandarea Consiliului din 5 aprilie 2022 privind mobilitatea tinerilor voluntari în Uniunea Europeană (Text cu relevanță pentru SEE) 2022/C 157/01 .
(16)  Propunere de recomandare a Consiliului „Europa în mișcare – oportunități de mobilitate în scopul învățării pentru toți”, ca parte a pachetului privind mobilitatea talentelor .
(17)   Comunicarea Comisiei din 7 iunie 2023 privind o abordare cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală (europa.eu) .
(18)   Comunicarea Comisiei din 10 ianuarie 2024 privind Anul european al tineretului 2022 (europa.eu) .
(19)   Planul de acțiune pentru tineret (Comunicare comună a Comisiei și a Înaltului Reprezentant) .
(20)  Această observație se bazează pe informații calitative obținute în cadrul grupurilor tematice cu tinerii, pe parcursul evaluării.
(21)   Tabloul de bord al UE - Tineret - Eurostat (europa.eu) .
(22)  Raportul final din 2021 pentru propunerea de actualizare a tabloului de bord al indicatorilor pentru tineret la nivelul UE .
(23)   Youthwiki: Enciclopedia europeană a politicilor naționale pentru tineret (europa.eu)
(24)  De exemplu, prin Planul de acțiune al UE de combatere a rasismului pentru perioada 2020-2025 și Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ 2020-2025.
(25)   Comunicare a Comisiei referitoare la Strategia UE privind drepturile copilului (COM/2021/142 final).
(26)   Platforma UE de participare a copiilor | Uniunea Europeană (europa.eu)
(27)   Pachetul de măsuri privind cetățenia – Comisia Europeană (europa.eu) .
(28)   Protejarea democrației – Comisia Europeană (europa.eu) .
(29)   Recomandarea Comisiei referitoare la promovarea implicării și a participării efective a cetățenilor și a organizațiilor societății civile la procesele de elaborare a politicilor publice .
(30)   Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor «Noua strategie europeană „Un internet mai bun pentru copii (BIK+)”»
(31)   Comunicarea „Schimbările demografice în Europa: un set de instrumente de acțiune”
(32)   Comunicarea Comisiei privind Anul european al tineretului 2022 (europa.eu) .
(33)  De exemplu, prin intermediul conferinței tinerilor supraviețuitori ai cancerului și al Dialogul privind politicile pentru tineret în domeniul sănătății mintale din februarie 2023.
(34)   Documente privind apărarea democrației – Comisia Europeană (europa.eu) .
(35)   Comunicarea Comisiei intitulată „O abordare cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală” (europa.eu) .
(36)  Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre privind o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale a tinerilor în Uniunea Europeană.
(37)   https://health.ec.europa.eu/non-communicable-diseases/expert-group-public-health_ro .
(38)   Planificatorii activităților naționale viitoare | Portalul european pentru tineret (europa.eu)