Bruxelles, 12.9.2023

COM(2023) 539 final

2023/0326(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie luată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt înființat prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice în legătură cu adoptarea unei decizii de adăugare a două acte ale Uniunii recent adoptate în anexa 2 la Cadrul Windsor


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul Comitetului mixt înființat prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice („Acordul de retragere”) în legătură cu adoptarea preconizată a unei decizii a Comitetului mixt de modificare a anexei 2 la Cadrul Windsor 1 , care face parte integrantă din Acordul de retragere.

2.Contextul propunerii

2.1.Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și Cadrul Windsor

Acordul de retragere prevede condițiile pentru retragerea ordonată a Regatului Unit din Uniune și din Euratom. Acordul de retragere a intrat în vigoare la 1 februarie 2020. La 27 februarie 2023, Comisia Europeană și Guvernul Regatului Unit au ajuns la un acord politic de principiu cu privire la Cadrul Windsor. Comitetul mixt înființat prin Acordul de retragere, care s-a reunit la Londra la 24 martie 2023, a adoptat noile dispoziții referitoare la Cadrul Windsor, iar cele două părți au convenit să colaboreze intens și cu loialitate pentru a pune în aplicare toate elementele Cadrului Windsor.

2.2.Comitetul mixt

Comitetul mixt înființat prin articolul 164 alineatul (1) din Acordul de retragere este alcătuit din reprezentanți ai Uniunii și ai Regatului Unit. Acesta este coprezidat de Uniune și de Regatul Unit. Anexa VIII la Acordul de retragere stabilește regulamentul de procedură al Comitetului mixt. Comitetul mixt se reunește cel puțin o dată pe an sau la cererea Uniunii ori a Regatului Unit și își stabilește calendarul și ordinea de zi a reuniunilor de comun acord.

Sarcinile Comitetului mixt sunt prevăzute la articolul 164 din Acordul de retragere și constau în principal în:

·supravegherea punerii în aplicare și a executării acordului în mod direct sau prin intermediul lucrărilor comitetelor specializate care transmit rapoarte Comitetului mixt;

·adoptarea de decizii și formularea de recomandări, inclusiv de modificări aduse acordului, în cazurile prevăzute în acesta;

·prevenirea problemelor și soluționarea litigiilor care pot apărea cu privire la interpretarea și executarea acordului.

2.3.Actul avut în vedere de Comitetul mixt

În cadrul următoarei sale reuniuni, Comitetul mixt urmează să adopte o decizie de adăugare a două acte ale Uniunii recent adoptate care intră în domeniul de aplicare al Cadrului Windsor în anexa 2 la acest cadru („actul avut în vedere”), în temeiul articolului 13 alineatul (4) din acesta.

Actul avut în vedere va deveni obligatoriu pentru părți în conformitate cu articolul 166 alineatul (2) din Acordul de retragere. În conformitate cu articolul 9 din Regulamentul de procedură al Comitetului mixt și al comitetelor specializate, deciziile adoptate de Comitetul mixt vor specifica data de la care produc efecte.

3.Poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii

3.1.    Anexa 2 [„Dispozițiile din dreptul Uniunii menționate la articolul 5 alineatul (4)”] la Cadrul Windsor

Anexa 2 la Cadrul Windsor conține dispozițiile din dreptul Uniunii menționate la articolul 5 alineatul (4) din acesta.

La 31 mai 2023, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul (UE) 2023/1077 2 , care prevede măsuri comerciale autonome temporare („MCA”) (de exemplu, suspendarea taxelor vamale, a contingentelor tarifare și a taxelor antidumping) care completează concesiile comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere UE-Ucraina. Regulamentul (UE) 2023/1077 prevede același tip și același nivel de MCA față de Ucraina precum cele prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 3 , care a încetat să se aplice la 5 iunie 2023 și care a avut un efect pozitiv asupra schimburilor comerciale ale Ucrainei cu Uniunea, prin menținerea fluxurilor comerciale din Ucraina către Uniune, în pofida perturbărilor cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a tendinței generale de scădere puternică a exporturilor din Ucraina. Regulamentul (UE) 2023/1077 a intrat în vigoare la 6 iunie 2023 și urmează să se aplice până la 5 iunie 2024.

La 20 iulie 2023, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul (UE) 2023/1524 4 , care reînnoiește suspendarea taxelor la import aplicabile importurilor din Republica Moldova („Moldova”) în Uniune și prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/1279 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2022 5 , care a încetat să se mai aplice la 24 iulie 2023, și extinde această suspendare la toate tarifele și contingentele tarifare rămase pentru importurile din Moldova în Uniune. Regulamentul (UE) 2023/1524 completează concesiile comerciale aplicabile produselor moldovene în temeiul Acordului de asociere UE­Moldova pentru a atenua efectele negative pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le are asupra economiei Moldovei, pentru a accelera dezvoltarea unor relații economice mai strânse între Uniune și Moldova și pentru a oferi un sprijin rapid economiei Moldovei. Regulamentul (UE) 2023/1524 a intrat în vigoare la 25 iulie 2023 și urmează să se aplice până la 25 iulie 2024.

Aceste acte ale Uniunii recent adoptate se referă la comerțul cu mărfuri cu țări terțe și, prin urmare, intră în domeniul de aplicare al Cadrului Windsor. Ca atare, aceste acte ar trebui adăugate în anexa 2, la punctul 4 „Aspecte referitoare la comerțul general”.

4.Temei juridic

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii ale Consiliului de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

În plus, conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii” 6 .

4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

Comitetul mixt este un organism instituit printr-un acord, și anume Acordul de retragere.

Actul pe care Comitetul mixt este invitat să îl adopte este un act cu efecte juridice. Actul avut în vedere va avea caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, în conformitate cu articolul 166 alineatul (2) din Acordul de retragere.

Actul avut în vedere nu aduce completări sau modificări cadrului instituțional al Acordului de retragere.

Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care o poziție este luată în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

Unicul obiectiv și conținut al actului avut în vedere este de a adăuga două acte ale Uniunii recent adoptate în anexa 2 la Cadrul Windsor.

Încheierea Acordului de retragere s-a bazat pe articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).

Prin urmare, în conformitate cu principiul de bază conform căruia un act poate fi modificat numai printr-un act de același tip, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 50 alineatul (2) din TUE.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 50 alineatul (2) din TUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

5.Publicarea actului avut în vedere

Întrucât actul Comitetului mixt va modifica anexa 2 la Cadrul Windsor, este necesar ca acesta să fie publicat, după adoptare, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

2023/0326 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie luată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt înființat prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice în legătură cu adoptarea unei decizii de adăugare a două acte ale Uniunii recent adoptate în anexa 2 la Cadrul Windsor

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 50 alineatul (2),

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice 7 („Acordul de retragere”) a fost încheiat de Uniune prin Decizia (UE) 2020/135 a Consiliului 8 din 30 ianuarie 2020 și a intrat în vigoare la 1 februarie 2020.

(2)În temeiul articolului 13 alineatul (4) din Cadrul Windsor 9 , care face parte integrantă din Acordul de retragere, Comitetul mixt înființat prin articolul 164 alineatul (1) din Acordul de retragere („Comitetul mixt”) este împuternicit să adopte decizii de modificare a anexelor relevante la Cadrul Windsor prin adăugarea unor acte ale Uniunii recent adoptate care intră în domeniul de aplicare al Cadrului Windsor, dar care nu modifică și nici nu înlocuiesc actele Uniunii enumerate în anexele la Cadrul Windsor.

(3)Regulamentul (UE) 2023/1077 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 mai 2023 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte 10 , și Regulamentul (UE) 2023/1524 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iulie 2023 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor din Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte 11 , sunt acte recent adoptate ale Uniunii care se referă la comerțul cu mărfuri cu țări terțe și, prin urmare, intră în domeniul de aplicare al Cadrului Windsor.

(4)Comitetul mixt, în cadrul următoarei sale reuniuni, ar trebui să adopte o decizie în temeiul articolului 13 alineatul (4) din cadrul Windsor, adăugând aceste două acte ale Uniunii recent adoptate în anexa 2 la Cadrul Windsor.

(5)Este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul Comitetului mixt în ceea ce privește adoptarea unei decizii de adăugare a două acte ale Uniunii recent adoptate în anexa 2 la Cadrul Windsor,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie luată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Comitetului mixt înființat prin articolul 164 alineatul (1) din Acordul de retragere, în ceea ce privește adoptarea unei decizii de adăugare a două acte ale Uniunii recent adoptate în anexa 2 la Cadrul Windsor, se bazează pe proiectul de decizie a Comitetului mixt, atașat la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    Declarația comună nr. 1/2023 a Uniunii Europene și a Regatului Unit în cadrul Comitetului mixt înființat prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice din 24 martie 2023, JO L 102, 17.4.2023, p. 87 .
(2)    Regulamentul (UE) 2023/1077 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 mai 2023 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte ( JO L 144, 5.6.2023, p. 1 ).
(3)    Regulamentul (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte ( JO L 152, 3.6.2022, p. 103 ).
(4)    Regulamentul (UE) 2023/1524 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iulie 2023 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor din Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte ( JO L 185, 24.7.2023, p. 1 ).
(5)    Regulamentul (UE) 2022/1279 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2022 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor din Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte ( JO L 195, 22.7.2022, p. 6 ).
(6)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliul, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
(7)     JO L 29, 31.1.2020, p. 1.  
(8)    Decizia (UE) 2020/135 a Consiliului din 30 ianuarie 2020 referitoare la încheierea Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice ( JO L 29, 31.1.2020, p. 1 ).
(9)    Declarația comună nr. 1/2023 a Uniunii Europene și a Regatului Unit în cadrul Comitetului mixt înființat prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice din 24 martie 2023 ( JO L 102, 17.4.2023, p. 87 ).
(10)     JO L 144, 5.6.2023, p. 1 .
(11)     JO L 185, 24.7.2023, p. 1 . 

Bruxelles, 12.9.2023

COM(2023) 539 final

ANEXĂ

la

Propunerea de DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie luată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt înființat prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice în legătură cu adoptarea unei decizii de adăugare a două acte ale Uniunii recent adoptate în anexa 2 la Cadrul Windsor


ANEXĂ

DECIZIA NR. […]/2023 A COMITETULUI MIXT ÎNFIINȚAT PRIN ACORDUL PRIVIND RETRAGEREA REGATULUI UNIT AL MARII BRITANII ȘI IRLANDEI DE NORD DIN UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI DIN COMUNITATEA EUROPEANĂ A ENERGIEI ATOMICE

din …

prin care două acte ale Uniunii recent adoptate se adaugă în anexa 2 la cadrul Windsor

COMITETUL MIXT,

având în vedere Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice 1 („Acordul de retragere”), în special articolul 13 alineatul (4) din Cadrul Windsor 2 ,

întrucât:

(1)Articolul 13 alineatul (4) din Cadrul Windsor permite Comitetului mixt înființat în temeiul articolului 164 alineatul (1) din Acordul de retragere („Comitetul mixt”) să adopte decizii de adăugare a actelor Uniunii care au fost recent adoptate și intră în domeniul de aplicare al Cadrului Windsor în anexele relevante la Cadrul Windsor. În temeiul articolului 166 alineatul (2) din Acordul de retragere, deciziile adoptate de Comitetul mixt sunt obligatorii pentru Uniune și pentru Regatul Unit. Uniunea și Regatul Unit trebuie să pună în aplicare astfel de decizii, care au același efect juridic ca și Acordul de retragere.

(2)Două acte ale Uniunii recent adoptate ar trebui adăugate în anexa 2 la Cadrul Windsor.

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)Regulamentul (UE) 2023/1077 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 mai 2023 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte 3 se adaugă la punctul 4 „Aspecte referitoare la comerțul general” din anexa 2 la Cadrul Windsor;

(2)Regulamentul (UE) 2023/1524 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iulie 2023 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor din Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte 4 se adaugă la punctul 4 „Aspecte referitoare la comerțul general” din anexa 2 la Cadrul Windsor.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei adoptării.

Adoptată la …,

Pentru Comitetul mixt,

Copreședinții supleanți

(1)     JO L 29, 31.1.2020, p. 7 .
(2)    Declarația comună nr. 1/2023 a Uniunii Europene și a Regatului Unit în cadrul Comitetului mixt înființat prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice din 24 martie 2023 ( JO L 102, 17.4.2023, p. 87 ).
(3)     JO L 144, 5.6.2023, p. 1 .
(4)     JO L 185, 24.7.2023, p. 1 .