Bruxelles, 28.7.2023

COM(2023) 462 final

2023/0290(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

privind siguranța jucăriilor și de abrogare a Directivei 2009/48/CE

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SEC(2023) 297 final} - {SWD(2023) 268 final} - {SWD(2023) 269 final} - {SWD(2023) 270 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Jucăriile sunt reglementate de Directiva 2009/48/CE privind siguranța jucăriilor („Directiva privind siguranța jucăriilor” sau „directiva”) 1 . Directiva stabilește cerințele de siguranță pe care jucăriile trebuie să le respecte pentru a fi introduse pe piața UE, indiferent dacă sunt fabricate în UE sau în țări din afara UE. În același timp, directiva urmărește să asigure libera circulație a jucăriilor pe piața internă.

Evaluarea directivei realizată de Comisie 2 („evaluarea”) a identificat o serie de deficiențe apărute în timpul aplicării practice a directivei de la adoptarea acesteia în 2009. În special, evaluarea a identificat anumite deficiențe în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a copiilor împotriva posibilelor riscuri asociate jucăriilor, în special împotriva riscurilor prezentate de substanțele chimice dăunătoare. Evaluarea a concluzionat, de asemenea, că punerea în aplicare a directivei a fost lipsită de eficacitate, în special în contextul vânzărilor online, și că pe piața Uniunii există în continuare multe jucării nesigure.

Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice 3 (CSS) a solicitat extinderea așa-numitei abordări generice la substanțele chimice dăunătoare (bazată pe interdicții generice preventive) pentru a asigura o protecție mai consecventă a consumatorilor, a grupurilor vulnerabile și a mediului natural. În special, CSS a solicitat consolidarea directivei în ceea ce privește protecția împotriva riscurilor prezentate de cele mai dăunătoare substanțe chimice și în ceea ce privește posibilele efecte combinate ale substanțelor chimice. Directiva prevede deja o interdicție generală privind utilizarea în fabricarea jucăriilor a substanțelor cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere (CMR). Aceasta nu face însă referire la alte substanțe care prezintă motive de îngrijorare deosebită, cum ar fi perturbatorii endocrini sau substanțele care afectează sistemul imunitar, neurologic sau respirator.

La 16 februarie 2022, Parlamentul European a adoptat aproape în unanimitate un raport din proprie inițiativă privind punerea în aplicare a directivei 4 . În raportul său, Parlamentul European invită Comisia să revizuiască directiva pentru: (i) a consolida protecția copiilor împotriva riscurilor prezentate de substanțele chimice; (ii) a se asigura că riscurile prezentate de jucăriile conectate la internet sunt abordate de legislația UE și (iii) a îmbunătăți respectarea directivei, în special în ceea ce privește vânzările online.

În cele din urmă, Comunicarea Comisiei din 16 martie 2023 privind competitivitatea pe termen lung a UE 5 prezintă modul în care UE își poate valorifica punctele forte și poate face mai mult decât numai să încerce să recupereze decalajul în materie de creștere și inovare. Pentru a favoriza competitivitatea, Comisia propune în respectiva comunicare o abordare bazată pe nouă factori determinanți ai competitivității care se susțin reciproc, inclusiv o piață internă funcțională și digitalizarea prin adoptarea pe scară largă a instrumentelor digitale în întreaga economie. Această abordare bazată pe piața internă și digitalizare este preluată în prezenta propunere.

Pentru abordarea elementelor evidențiate în evaluare și detaliate în raportul însoțitor de evaluare a impactului 6 și pentru a răspunde CSS a Comisiei, se așteaptă ca prezenta propunere să abordeze următoarele două probleme identificate în directivă.

Prima problemă se referă la faptul că directiva nu asigură o protecție suficientă a copiilor împotriva riscurilor prezentate de substanțele chimice periculoase din jucării. Competența Comisiei de a modifica directiva și de a o adapta la cunoștințele științifice este prea limitată. În special, nu este posibilă adaptarea directivei în ceea ce privește valorile-limită pentru jucăriile destinate uzului de către copiii mai mari de 36 de luni.

În plus, pe piața UE există multe jucării care nu respectă dispozițiile directivei. Jucăriile nesigure prezintă riscuri pentru copii și pot provoca accidente care pot fi chiar fatale. Nu toate jucăriile de pe piață pot face obiectul unor controale. Prin urmare, ponderea exactă a jucăriilor neconforme introduse pe piața Uniunii nu poate fi cuantificată cu precizie. Există însă suficienți indicatori separați care confirmă faptul că pe piața Uniunii există un număr foarte mare de jucării neconforme. Procentul de jucării neconforme și nesigure identificate în timpul acțiunilor sau al inspecțiilor efectuate în contextul supravegherii pieței este în mod constant ridicat.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Prezenta propunere se bazează pe Decizia nr. 768/2008/CE 7 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor, care asigură coerența cu alte acte legislative de armonizare ale UE aplicabile altor aspecte privind jucăriile, cum ar fi Directiva privind echipamentele radio (RED) 8 . De asemenea, prezenta propunere este în concordanță cu Regulamentul (UE) 2019/1020 privind supravegherea pieței 9 , care stabilește cadrul de reglementare pentru controalele efectuate în contextul supravegherii pieței și controalele vamale asupra jucăriilor. În plus, prezenta propunere este în concordanță cu prioritățile și tendințele actuale privind „digitalizarea implicită”, inclusiv cu concluziile privind digitalizarea informațiilor despre produs din evaluarea noului cadru legislativ 10 . Bazându-se pe „pașaportul produsului” propus de Comisie în propunerea sa de regulament privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile („ESPR”) 11 , se va asigura coerența pașaportului produsului în temeiul ambelor regulamente și se pot obține sinergii odată ce jucăriile intră sub incidența actelor delegate adoptate în temeiul ESPR. Siguranța jucăriilor va intra în domeniul de aplicare al prezentei propuneri, în timp ce, pe termen mediu, aspectele legate de sustenabilitatea jucăriilor pot fi reglementate de ESPR. În plus, propunerea ia act de Recomandarea (UE) 2022/2510 a Comisiei 12 , care instituie cadrul pentru substanțe chimice și materiale „sigure și sustenabile prin concepție”.

Coerența cu alte politici ale UE

Această inițiativă este în concordanță cu evoluțiile mai ample în materie de politici și de reglementare ale UE, în ceea ce privește acțiunile de reglementare viitoare și în curs ca urmare a adoptării CSS. Prezenta propunere se bazează pe clasele de pericol existente și viitoare care vor fi incluse în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor (Regulamentul CLP) 13 și este în concordanță cu obiectivele generale ale CSS de a consolida protecția consumatorilor, în special a grupurilor vulnerabile, împotriva celor mai dăunătoare substanțe chimice. De asemenea, prezenta propunere este în concordanță cu Regulamentul (UE) 2023/988 14 al Parlamentului European și al Consiliului privind siguranța generală a produselor, care conține în special dispoziții privind vânzările online sau privind dreptul la informare și măsuri reparatorii aplicabile jucăriilor, și este completată de acesta.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Prezenta propunere se bazează pe articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, prin faptul că are ca obiectiv armonizarea cerințelor de sănătate și siguranță pentru jucării în toate statele membre și eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații a jucăriilor între statele membre. Prezentul regulament ar trebui să înlocuiască Directiva 2009/48/CE, care are ca temei juridic fostul articol 95 din Tratatul de instituire a Comunității Europene (actualul articol 114 din TFUE).

Subsidiaritatea 

Prezenta inițiativă abordează elementele identificate în evaluarea Directivei privind siguranța jucăriilor. Evaluarea a concluzionat că directiva este, în general, relevantă, eficace, eficientă și coerentă și că are valoare adăugată europeană, dar că sunt necesare îmbunătățiri specifice.

Principalele obiective ale prezentului regulament sunt de a asigura cel mai înalt nivel de siguranță pentru copii și de a permite libera circulație a jucăriilor în UE. Unul dintre principalele argumente pentru adoptarea unui act legislativ privind siguranța jucăriilor la nivelul UE este asigurarea armonizării între statele membre în temeiul articolului 114 din TFUE. Directiva privind siguranța jucăriilor este o măsură de armonizare totală a aspectelor legate de siguranța jucăriilor, statele membre nefiind autorizate să introducă cerințe de siguranță suplimentare sau diferite pentru jucării. Cu toate acestea, statele membre au obligația de a transpune modificările periodice ale directivei, situație care, în trecut, a condus la aplicarea neuniformă a modificărilor de reglementare la nivelul UE. Pentru statele membre, adaptările periodice ale directivei s-au dovedit, de asemenea, a fi mari consumatoare de resurse. O acțiune de reglementare la nivelul UE ar asigura punerea în aplicare coerentă a oricăror noi cerințe de siguranță pentru jucării și a oricăror modificări ulterioare ale acestora și, prin urmare, un nivel mai ridicat de siguranță. De asemenea, ar oferi securitate juridică și condiții de concurență echitabile pentru industrie. În plus, introducerea unui pașaport al produsului și a controalelor relevante la frontierele externe ale Uniunii impun ca instrumentul juridic suport să fie un regulament.

Proporționalitatea

Abordarea propusă în prezentul regulament va trata toate problemele identificate în modul cel mai eficient și eficace posibil. Regulamentul va consolida protecția copiilor împotriva celor mai dăunătoare substanțe chimice atunci când se joacă cu jucării prin introducerea unor interdicții generice referitoare la cele mai dăunătoare substanțe. Acesta va include, de asemenea, derogări de la interdicțiile generice respective în situații limitate, atunci când utilizarea acestor substanțe în jucării nu prezintă un risc pentru copii și când nu există soluții alternative. Prin introducerea unor interdicții generice referitoare la cele mai dăunătoare substanțe de îndată ce pericolele asociate acestora au fost stabilite în temeiul Regulamentului CLP, copiii vor beneficia de o protecție mai rapidă împotriva posibilelor riscuri pe care le prezintă aceste substanțe atunci când sunt prezente în jucării. În plus, includerea unor derogări de la aceste interdicții generice în situații limitate va reduce costurile suportate de industrie prin introducerea unor astfel de interdicții în cazurile în care siguranța copiilor nu este afectată.

Introducerea unui pașaport al produsului care să conțină informații privind conformitatea va fi eficace în reducerea numărului de jucării neconforme de pe piața Uniunii, inclusiv prin intermediul vânzărilor online. Regulamentul va garanta că orice jucărie care este prezentată la vamă este pusă în liberă circulație și introdusă pe piața Uniunii numai dacă deține un pașaport al produsului corespunzător. Astfel se va ajunge la creșteri semnificative ale eficienței atât pentru autoritățile de supraveghere a pieței, cât și pentru autoritățile vamale. Acest lucru va permite atingerea obiectivelor în mod eficace, fără costuri disproporționate pentru industrie 15 ; deși introducerea pașaportului produsului va genera costuri pentru întreprinderi pentru instituirea sistemelor și crearea pașapoartelor digitale, aceasta va genera, de asemenea, economii prin prezentarea documentelor necesare în format digital și nu pe suport de hârtie și cu ocazia inspecțiilor efectuate de autorități. În plus, se preconizează că această măsură va reduce semnificativ numărul de jucării neconforme de pe piața Uniunii, aducând astfel beneficii competitivității industriei care respectă normele. Pașaportul produsului va îndeplini aceleași cerințe tehnice ca și pașaportul produsului propus în cadrul ESPR pentru: (i) a evita duplicarea eforturilor de digitalizare ale industriei și (ii) a asigura interoperabilitatea cu pașapoartele produselor create în temeiul altor acte legislative ale Uniunii.

Alegerea instrumentului

Propunerea are forma unui regulament. Modificarea propusă, de la directivă la regulament, ia în considerare atât obiectivul general al Comisiei de simplificare a mediului de reglementare, cât și necesitatea asigurării unei puneri în aplicare uniforme a legislației propuse la nivelul întregii UE.

În plus, Directiva privind siguranța jucăriilor este o directivă de armonizare totală. În acest sens, un regulament, prin natura sa juridică, ar asigura mai bine faptul că statele membre nu vor impune cerințe tehnice naționale care să depășească cerințele de siguranță prevăzute în directiva actuală și/sau care să nu fie în contradicție cu respectivele cerințe de siguranță. În plus, introducerea unui pașaport al produsului care să includă informații privind conformitatea, precum și a controalelor vamale aferente asupra jucăriilor care intră pe piața Uniunii impun ca instrumentul juridic suport să fie un regulament.

Trecerea de la directivă la regulament nu va duce la schimbări specifice ale abordării în materie de reglementare. Caracteristicile noului cadru legislativ, la care directiva este deja aliniată, vor fi păstrate în totalitate, fiind vorba aici în special de flexibilitatea de care se bucură producătorii: (i) în ceea ce privește alegerea mijloacelor utilizate pentru respectarea cerințelor esențiale (standarde armonizate sau alte specificații tehnice) și (ii) în ceea ce privește alegerea uneia dintre procedurile de evaluare a conformității disponibile, pentru demonstrarea conformității. Mecanismele existente de sprijinire a punerii în aplicare a legislației (procesele de standardizare, grupurile de experți, supravegherea pieței, cooperarea administrativă a statelor membre, elaborarea documentelor de orientare etc.) nu vor fi afectate de natura instrumentului juridic și vor continua să funcționeze, în temeiul regulamentului, la fel cum o fac în prezent, în temeiul directivei.

În cele din urmă, prin recurgerea la regulamente în domeniul legislației privind piața internă (după cum rezultă și din preferințele exprimate de părțile interesate) se evită riscul „suprareglementării”, prin care cerințele unei directive a UE sunt extinse atunci când sunt transpuse în legislația națională a unui stat membru. De asemenea, acest lucru permite producătorilor să lucreze direct cu textul regulamentului în loc să îi oblige să identifice și să examineze 27 de legi naționale de transpunere a directivei. Un regulament va genera, de asemenea, economii pentru industrie și va aduce beneficii pieței interne, deoarece va intra în vigoare simultan în întreaga UE, la fel ca orice modificare ulterioară a acestuia. Pe această bază, se consideră că alegerea unui regulament este cea mai adecvată soluție pentru toate părțile implicate, deoarece va permite o aplicare mai rapidă și mai coerentă a legislației adoptate la nivelul UE și va stabili un mediu de reglementare mai clar pentru operatorii economici.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluările ex-post/verificarea adecvării legislației existente

Evaluarea directivei a concluzionat că directiva a fost, în general, eficace în protejarea copiilor atunci când se joacă cu jucării. Cu toate acestea, evaluarea a identificat, de asemenea, o serie de deficiențe apărute în timpul aplicării practice a directivei de la adoptarea acesteia în 2009. În special, evaluarea a identificat două probleme principale. Prima problemă principală a fost reprezentată de anumite deficiențe în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a copiilor împotriva posibilelor riscuri asociate jucăriilor, în special împotriva riscurilor prezentate de substanțele chimice dăunătoare. A doua problemă principală identificată este punerea în aplicare ineficace a directivei, în special în contextul vânzărilor online, și existența în continuare pe piața Uniunii a unui număr mare de jucării nesigure. Evaluarea a concluzionat, de asemenea, că directiva este un instrument juridic ineficace, în special având în vedere faptul că modificările repetate ale directivei trebuiau să fie transpuse în legislația națională.

Rezultatele evaluării au fost luate în considerare la elaborarea prezentei propuneri, care abordează cele două probleme principale identificate în aceasta.

Consultările cu părțile interesate

Comisia a desfășurat o serie de activități de consultare pentru a colecta: dovezi și opinii din partea unei game largi de părți interesate cu privire la problemele identificate în ceea ce privește Directiva privind siguranța jucăriilor. Activitățile au inclus (i) o consultare publică specifică de 12 săptămâni, care s-a încheiat în mai 2022; (ii) un atelier al părților interesate organizat la 26 aprilie 2022; (iii) discuții cu statele membre și cu alte părți interesate în cadrul Grupului de experți privind siguranța jucăriilor și (iv) feedback colectat ca răspuns la evaluarea inițială a impactului realizată de Comisie. Ca parte a studiului de evaluare a impactului, un contractant extern a organizat, de asemenea, interviuri cu 41 de părți interesate relevante, iar o consultare online specifică pentru IMM-uri a avut loc în perioada 7 aprilie 2022-15 mai 2022. Printre părțile interesate consultate s-au numărat asociații de consumatori de la nivelul UE și de la nivel național; asociații industriale; operatori economici; cetățeni și autorități naționale.

Părțile interesate din industrie au sprijinit ideea adăugării de noi valori-limită la normele privind siguranța jucăriilor pentru toate jucăriile, dar nu au susținut extinderea interdicțiilor generice la alte substanțe dăunătoare. În special, acestea și-au exprimat opoziția fermă față de eliminarea derogărilor de la interdicțiile generice. Principala lor preocupare a fost aceea că eliminarea completă a derogărilor ar avea consecințe importante care ar împiedica punerea la dispoziție pe piață a unui număr semnificativ de jucării (de exemplu, jucării electrice). Reprezentanții industriei au sprijinit digitalizarea informațiilor privind conformitatea din pașaportul produsului.

Statele membre și-au exprimat sprijinul clar pentru revizuirea Directivei privind siguranța jucăriilor și pentru înăsprirea cerințelor privind substanțele chimice, atât prin valori-limită specifice, cât și prin interdicții generice suplimentare referitoare la anumite substanțe. Acestea au susținut, de asemenea, digitalizarea informațiilor despre produs, precum și extinderea evaluării conformității de către părți terțe, deși într-o măsură mai mică. Consumatorii au preferat opțiunile ce prevăd: (i) cerințe mai stricte privind substanțele chimice prezente în produsele destinate copiilor și (ii) derogări mai limitate sau, în unele cazuri, nicio derogare. Consumatorii au arătat, de asemenea, sprijin pentru introducerea unui pașaport al produsului, precum și pentru extinderea evaluării conformității de către părți terțe.

Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

Evaluarea Directivei privind siguranța jucăriilor 16 a fost susținută de un studiu realizat de un contractant extern 17 .

Evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere este, de asemenea, susținută de un studiu realizat de un alt contractant extern 18 , care a efectuat interviuri, a analizat datele obținute în urma consultărilor publice și specifice și le-a completat cu cercetări documentare.

Pentru elaborarea acestei propuneri, Comisia a organizat consultări ample și a primit contribuții din diferite surse. Pe lângă studiile menționate mai sus, Comisia s-a bazat pe informațiile disponibile public și pe avizele științifice disponibile în domeniul substanțelor chimice și pe contribuțiile primite de la părțile interesate relevante.

Evaluarea impactului

Comisia a efectuat o evaluare a impactului asupra revizuirii Directivei privind siguranța jucăriilor. Comitetul de analiză a reglementării a emis, la 28 octombrie 2022, un aviz favorabil în ceea ce privește proiectul de raport de evaluare a impactului. Avizul comitetului, precum și evaluarea finală a impactului și rezumatul acesteia sunt publicate împreună cu prezenta propunere.

Pe baza informațiilor disponibile, evaluarea impactului a examinat și a comparat trei opțiuni de politică pentru abordarea fiecăreia dintre cele două probleme principale identificate. Aceste opțiuni de politică s-au adăugat opțiunii de bază (fără schimbare), care ar oferi în continuare posibilitatea de a introduce restricții specifice privind substanțele chimice dăunătoare pentru jucăriile destinate uzului de către copiii mai mici de 3 ani.

În ceea ce privește consolidarea cerințelor de protejare a copiilor împotriva substanțelor chimice dăunătoare, au fost identificate trei opțiuni:

·Opțiunea de politică 1a propune să i se confere Comisiei competența de a adăuga și a modifica valorile-limită pentru substanțele chimice din orice jucărie (nu numai pentru cele destinate uzului de către copiii mai mici de 3 ani), precum și de a reduce valorile-limită pentru nitrozamine și substanțe nitrozabile.

·Opțiunea de politică 1b include aceleași măsuri ca opțiunea 1a, dar extinde interdicția generică actuală privind substanțele CMR la alte substanțe chimice din categoria celor mai dăunătoare utilizate în jucării (de exemplu, perturbatorii endocrini). Aceasta înseamnă că utilizarea substanțelor din aceste clase de pericol considerate cele mai dăunătoare ar fi interzisă automat în jucării, fără a fi necesară evaluarea riscului specific pe care îl prezintă pentru copii. Această opțiune ar permite în continuare derogări de la interdicțiile generice în anumite condiții, atunci când utilizarea substanței în jucării este considerată sigură de către comitetul științific competent din cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice și când nu există soluții alternative.

·Opțiunea de politică 1c este aceeași cu opțiunea de politică 1b (interdicții generice pentru cele mai dăunătoare substanțe chimice), dar fără a permite derogări de la interdicțiile generice.

Pentru a reduce numărul mare de jucării neconforme și nesigure existente încă pe piață, evaluarea impactului a identificat trei opțiuni:

·Opțiunea de politică 2a ar extinde evaluarea conformității efectuată de către părți terțe la (i) jucăriile destinate uzului de către copiii mai mici de 3 ani; și la (ii) jucăriile care sunt amestecuri chimice. Aceste categorii de jucării au fost identificate ca având rate mai ridicate de neconformitate sau prezentând riscuri mai mari.

·Opțiunea de politică 2b ar impune ca jucăria să fie însoțită de documentația de conformitate în format digital, pe baza pașaportului digital al produsului în temeiul ESPR. De asemenea, ar prevedea obligația prezentării acestor informații la vamă. Pe baza modelului deja stabilit în ESPR, referința pașaportului produsului care conține informații privind conformitatea ar trebui inclusă într-un registru central al Comisiei. Referința pașaportului și a includerii acesteia în registrul Comisiei ar fi prezentată la vamă atunci când o jucărie este plasată sub regimul vamal de punere în liberă circulație. Prin interconectarea registrului central al Comisiei cu sistemele vamale, referința pașaportului din registru ar putea fi verificată în mod automat, iar jucăriile care nu au o referință valabilă la pașaportul produsului în registrul Comisiei nu ar fi puse în liberă circulație.

·Opțiunea de politică 2c ar fi o combinație între opțiunile de politică 2a și 2b.

Opțiunea preferată este opțiunea de politică 1b împreună cu opțiunea de politică 2b. În ceea ce privește protecția copiilor împotriva substanțelor dăunătoare, opțiunea de politică 1b va reduce semnificativ expunerea copiilor la aceste substanțe dăunătoare, limitând în același timp impactul negativ asupra industriei prin prevederea unor derogări corespunzătoare de la interdicțiile generice. De asemenea, va permite adaptarea în continuare a normelor privind siguranța jucăriilor la noile cunoștințe științifice. Opțiunea de politică 2b va preveni în mod automat punerea în liberă circulație pe piața Uniunii a jucăriilor prezentate la vamă fără declarația de conformitate inclusă în pașaportul produsului. În plus, eficiența autorităților de supraveghere a pieței în ceea ce privește numărul de inspecții ale jucăriilor efectuate va crește semnificativ. În consecință, opțiunea de politică 2b poate reduce în mod semnificativ numărul de jucării neconforme de pe piața internă. Alte opțiuni care au inclus evaluarea conformității de către părți terțe nu au fost considerate la fel de eficace sau de eficiente; s-a evaluat că acestea ar crește costurile pentru producătorii care respectă normele, fără a determina o reducere semnificativă a numărului de jucării neconforme.

Combinația de opțiuni va contribui la consolidarea protecției copiilor împotriva substanțelor chimice dăunătoare, precum și la reducerea numărului de jucării nesigure de pe piața Uniunii. Se preconizează, de asemenea, că această combinație va contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite 19 , în special a ODD 3 (stare bună de sănătate și bunăstare), dar și a ODD 9 (industrie, inovare și infrastructură), a ODD 12 (producție și consum responsabile) și a ODD 6 (apă curată și salubritate).

Se preconizează că niciuna dintre opțiunile de politică nu va avea un impact semnificativ din punctul de vedere al drepturilor fundamentale. Opțiunea de politică 1b ar trebui, în general, să aibă o contribuție pozitivă în ceea ce privește drepturile generale ale copilului și posibilitatea copiilor de a se juca. Egalitatea, inclusiv egalitatea de gen, nu este afectată în mod semnificativ de această inițiativă. Deși obiectivele revizuirii directivei se axează pe consolidarea protecției sănătății copiilor, se preconizează că opțiunea preferată va avea un impact pozitiv limitat asupra mediului, având în vedere reducerea preconizată a volumului de documente pe suport de hârtie. Prin urmare, prezenta inițiativă este în concordanță cu îndeplinirea obiectivului neutralității climatice, astfel cum se prevede în Legea europeană a climei. Propunerea respectă principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” mediului, dar nu îl abordează în mod specific. Propunerea este în concordanță cu principiul „digital în mod implicit”.

Evaluarea impactului consideră că interzicerea utilizării celor mai dăunătoare substanțe în jucării (opțiunea de politică 1b) ar aduce beneficii considerabile pentru sănătate (între 240 de milioane EUR și 1,2 miliarde EUR pe an) numai prin evitarea efectelor nocive ale perturbatorilor endocrini asupra sănătății. Aceste beneficii s-ar observa pe durata vieții unui copil expus (sau nu) perturbatorilor endocrini în prezent, ceea ce înseamnă că perioada s-ar putea întinde pe parcursul mai multor generații și ar depăși perioadele standard de evaluare de 20-30 de ani. În plus, opțiunea de politică 2b ar spori semnificativ eficiența autorităților de supraveghere a pieței (numărul de inspecții ar putea crește, de la aproximativ 25 000 pe an, cu maximum 2 500-5 000, presupunând că bugetul dedicat nu suferă modificări și că eforturile de sporire a eficienței se concentrează pe creșterea numărului de inspecții ale jucăriilor). În plus, furnizarea de informații digitale de către producători ar putea genera economii cuprinse între 2,62 milioane EUR și 3,93 milioane EUR pe an. Opțiunea de politică 2b ar genera, de asemenea, economii pentru industrie în ceea ce privește inspecțiile efectuate în contextul supravegherii pieței, care ar putea varia între 13 milioane EUR și 20 de milioane EUR pe an.

Cele două opțiuni combinate vor îmbunătăți în mod semnificativ protecția copiilor atunci când se joacă cu jucării, deoarece: (i) utilizarea celor mai dăunătoare substanțe va fi mai bine abordată prin intermediul normelor privind siguranța jucăriilor și (ii) numărul jucăriilor neconforme și nesigure va fi redus în mod semnificativ. Acestea vor îmbunătăți, de asemenea, funcționarea pieței interne și competitivitatea industriei în fața concurenței ilicite.

Evaluarea impactului pleacă de la ipoteza că numărul substanțelor vizate de interdicțiile generice în cadrul opțiunii de politică 1b ar putea crește cu aproximativ 10-30 %. Acest lucru ar putea afecta un număr semnificativ de modele de jucării, însă derogările vor limita modelele de jucării care vor trebui adaptate sau care nu ar mai putea fi puse la dispoziție. Opțiunea de politică 1b ar putea afecta în total 8,4-12,8 % dintre modelele de jucării pentru care ar putea să nu fie posibilă o derogare, dintre care 4,6-7,2 % ar face obiectul eforturilor de adaptare a produselor (inclusiv al eforturilor de substituire chimică) și 3,8-5,6 % nu ar mai putea fi puse la dispoziție pe piață dacă nu se găsesc alternative la substanțele chimice restricționate. Impactul estimat asupra a 4,6-7,2 % din modelele de jucării din UE ar putea genera costuri unice de ajustare suplimentare totale pentru reproiectarea și redezvoltarea produselor cuprinse între 23,5 milioane EUR și 396,66 milioane EUR. Costurile legate de solicitarea unor derogări ar putea fi cuprinse între 100 000 EUR și 300 000 EUR pe an pentru întreaga industrie. Având în vedere numărul mai mare de substanțe care ar face obiectul interdicțiilor generice, precum și valorile-limită adăugate pentru substanțele noi din jucării, va fi necesară testarea de noi modele de jucării pentru a se asigura respectarea acestor valori-limită. Având în vedere necesitatea efectuării unor teste mai complexe și mai sensibile, costurile acestora pot crește de la 2 200 EUR în prezent la 3 900 EUR pentru fiecare model de jucărie. Se estimează că, în comparație cu scenariul de referință, costurile anuale de testare vor crește cu 7,31-11,70 milioane EUR. În ceea ce privește modelele de jucării care nu ar mai putea fi puse la dispoziție pe piață, impactul real va depinde de valoarea modelelor de jucării afectate, însă, luând în considerare cifra de afaceri a industriei la nivelul UE, această opțiune ar putea afecta produse în valoare de 249-367 de milioane EUR 20 . Nu se preconizează că acest lucru va duce la o asemenea contracție directă a pieței, având în vedere că producătorii vor beneficia de o perioadă de tranziție adecvată în care vor putea evalua viabilitatea produselor existente și, dacă este necesar, vor putea transfera resurse către producția și vânzarea de jucării alternative. În plus, în multe cazuri, consumatorii nu vor renunța la achiziția de jucării, ci vor cumpăra pur și simplu o jucărie alternativă. Se preconizează că IMM-urile vor suporta costuri mai mari pentru fiecare model nou de jucărie comparativ cu întreprinderile mai mari, deoarece costurile unitare sunt mai mari în cazul acestora.

Pentru introducerea pașaportului digital al produsului în cadrul opțiunii de politică 2b, costurile estimate pentru producătorii din UE se situează la aproximativ 18 milioane EUR sub formă de costuri unice și, ulterior, la 10,5 milioane EUR pe an. După instituirea sistemelor și introducerea majorității datelor inițiale, se preconizează doar costuri suplimentare legate de actualizare și întreținere.

Punerea în practică a abordării bazate pe principiul numărului constant

Se preconizează că înăsprirea cerințelor privind substanțele chimice din jucării incluse în prezenta propunere va duce la o creștere a sarcinii administrative numai în cazul solicitării unor derogări pentru continuarea utilizării în jucării a substanțelor care au fost interzise. Costul pentru fiecare cerere de derogare ar putea fi cuprins între 50 000 EUR și 150 000 EUR și se estimează că s-ar primi maximum două cereri de derogare pe an (cu o medie de 200 000 EUR pe an). Opțiunea 2b ar implica costuri administrative pentru întreprinderi și beneficii. Sarcina administrativă suplimentară globală generată de introducerea pașaportului digital al produsului a fost estimată, pe baza structurii actuale a pieței și a producției medii preconizate per întreprindere, la aproximativ 18 milioane EUR sub formă de costuri unice și 10,5 milioane EUR costuri recurente pe an.

Este posibil ca introducerea pașaportului digital al produsului să ducă la o oarecare reducere a sarcinii administrative pentru autorități și întreprinderi. Această măsură poate reduce sarcina administrativă a autorităților publice, în special a autorităților vamale, întrucât pașaportul produsului ar permite controale mai automate ale produselor importate din țări terțe și ar preveni importul de jucării neconforme, care ar fi ținute la frontieră și ar face obiectul unor controale fizice. Pașaportul produsului ar putea genera economii pentru întreprinderi prin trecerea la informații digitalizate de aproximativ 2,62-3,93 milioane EUR (o medie de 3,275 milioane EUR) pe an.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Evaluarea a analizat potențialul de simplificare al directivei și a concluzionat că nu există un potențial de simplificare în ceea ce privește obligațiile importante și sarcina administrativă presupuse de directivă, întrucât există riscul ca o simplificare care ar implica mai puține obligații pentru operatorii economici să reducă protecția copiilor. În mod similar, în temeiul directivei, nu există în prezent nicio cerință de evaluare a conformității de către părți terțe în cazul în care există standarde armonizate ce acoperă toate aspectele legate de jucării; prin urmare, o simplificare suplimentară nu este posibilă în acest caz.

Opțiunea de trecere la informații digitale privind conformitatea va duce la simplificarea și îmbunătățirea eficienței contactelor dintre operatorii economici și autoritățile de supraveghere a pieței. Adaptarea la furnizarea informațiilor în format digital va genera costuri, dar și economii și simplificare generală pentru industrie prin furnizarea de informații privind conformitatea în format digital și nu pe suport de hârtie. În plus, autoritățile de supraveghere a pieței vor fi mai eficiente și vor putea efectua mai multe inspecții ale jucăriilor (a se vedea secțiunea privind impactul de mai sus). Acest lucru este susținut de rezultatul evaluării noului cadru legislativ care a considerat că digitalizarea declarației de conformitate/a informațiilor tehnice referitoare la produse/a dosarului tehnic va îmbunătăți eficiența procedurii de evaluare a conformității, fără a împiedica activitățile de supraveghere a pieței. Părțile interesate din toate grupurile participante la consultarea respectivă au fost de acord că digitalizarea oferă o posibilă soluție pentru simplificarea obligației administrative legate de cerințele privind informațiile despre produs și marcajul CE, care se aplică și jucăriilor.

În cele din urmă, un aspect legat de simplificare invocat foarte frecvent de părțile interesate a fost necesitatea ca avertismentele prevăzute de directivă să fie precedate de cuvântul „Avertisment”, care să fie tradus în toate limbile solicitate de statele membre în care va fi pusă la dispoziție jucăria. Înlocuirea cuvântului „Avertisment” cu o pictogramă generică ar simplifica lucrurile pentru industrie, fără a compromite protecția copiilor. De asemenea, ar genera economii pentru industrie la crearea etichetelor, însă aceste economii nu pot fi cuantificate cu precizie.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Prezenta propunere nu are implicații pentru bugetul UE. Una dintre măsurile reținute va necesita efectuarea unor evaluări științifice suplimentare de către Agenția Europeană pentru Produse Chimice. Se preconizează că pentru aceste evaluări științifice va fi nevoie de 2 ENI în cadrul ECHA. După cum s-a anunțat 21 , Comisia efectuează în prezent o revizuire a Agenției Europene pentru Produse Chimice, care va include o reevaluare mai amplă a sarcinilor agenției. Eventualele implicații în materie de resurse ale evaluărilor științifice efectuate în contextul regulamentului vor fi incluse în această reevaluare.

5.ELEMENTE DIVERSE

Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

Comisia va evalua regulamentul la cinci ani de la intrarea sa în vigoare și, ulterior, la fiecare cinci ani, în vederea evaluării eficacității, eficienței, relevanței, valorii adăugate și coerenței acestuia. Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului un raport privind principalele constatări identificate. Într-un efort de raționalizare a obligațiilor de raportare, statele membre nu vor mai fi obligate să prezinte la fiecare cinci ani rapoarte privind aplicarea regulamentului.

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Capitolul I

Domeniu de aplicare și definiții

Domeniul de aplicare al regulamentului propus rămâne același; definiția „jucăriei” nu diferă de cea prevăzută în Directiva 2009/48/CE.

Au fost menținute definițiile generale din Decizia nr. 768/2008/CE. Au fost adăugate însă definiții suplimentare în legătură cu introducerea pașaportului produsului.

Excluderi

Produsele care nu fac obiectul regulamentului propus sunt prezentate în anexa I, care este acum o listă unică. Produsele care nu sunt incluse în domeniul de aplicare al regulamentului propus rămân aceleași ca în directiva actuală, cu excepția praștiilor și a catapultelor, care nu mai sunt excluse din domeniul de aplicare al regulamentului. Articolul 2 împuternicește Comisia să determine, prin acte de punere în aplicare, dacă un anumit produs sau o anumită categorie de produse ar trebui să fie considerat(ă) sau nu o jucărie.

Cerințe pentru jucării

Articolele 5 și 6 prevăd obligația: (i) ca jucăriile să respecte cerințele generale și speciale de siguranță și (ii) de aplicare a unor avertismente specifice atunci când acestea sunt necesare pentru utilizarea sigură a jucăriilor. În timp ce categoriile de cerințe speciale de siguranță din anexa II rămân aceleași ca în Directiva 2009/48/CE, cerința generală de siguranță nu se limitează la protejarea sănătății fizice și a siguranței utilizatorilor, ci include și bunăstarea psihologică și dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Cerințe speciale de siguranță pentru jucării

Principalele categorii de cerințe esențiale pentru jucării sunt prezentate în anexa II și se referă la: (i) proprietățile fizice și mecanice; (ii) inflamabilitate; (iii) proprietățile chimice; (iv) proprietățile electrice; (v) igienă și (vi) radioactivitate. Proprietățile chimice sunt modificate și simplificate. Restricțiile generice privind substanțele deosebit de dăunătoare vizează acum: (i) substanțele cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere, (ii) perturbatorii endocrini, (iii) substanțele sensibilizante pentru căile respiratorii și (iv) substanțele toxice pentru un anumit organ. Posibilitățile de derogare de la această interdicție au fost limitate și este nevoie acum de o evaluare efectuată de comitetele științifice competente din cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) cu privire la: (i) siguranța anumitor substanțe; (ii) lipsa unor soluții alternative la utilizarea acestor substanțe. În plus, derogările vor fi posibile numai în cazul în care aceste substanțe nu sunt interzise în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006. Întreprinderile vor putea solicita ECHA să examineze posibilele derogări. ECHA este invitată să elaboreze orientări pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, pentru a le sprijini în ceea ce privește: (i) aspectele practice ale acestor cereri și (ii) aplicarea cerințelor privind substanțele chimice din jucării în general. Pe baza avizului ECHA privind o cerere de derogare pentru o anumită substanță, Comisia va introduce utilizările permise în regulamentul propus, întrucât aceste derogări vor avea aplicabilitate generală. Un apendice unic conține toate restricțiile specifice pentru substanțele chimice din jucării, pe care Comisia este împuternicită să le modifice.

Obligațiile operatorilor economici

La fel ca actuala directivă, propunerea include obligații pentru producători, importatori și distribuitori aliniate la Decizia nr. 768/2008/CE. Acest lucru clarifică obligațiile respective, care sunt proporționale cu rolul operatorilor economici. Producătorul trebuie să creeze un pașaport al produsului pentru jucărie, care să includă informațiile relevante privind conformitatea, care va înlocui declarația de conformitate UE. De asemenea, este prevăzută în mod expres numirea reprezentantului autorizat ca operator economic responsabil pentru sarcinile stabilite la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2019/1020.

Prezumția de conformitate a jucăriilor

Prezumția de conformitate a jucăriilor se menține atunci când producătorii aplică standardele armonizate relevante sau părți din acestea publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cu toate acestea, pentru a asigura prezumția de conformitate în cazul în care nu există standarde armonizate relevante, Comisia va fi împuternicită să adopte specificații comune. Aceasta va reprezenta o opțiune de rezervă care va fi utilizată numai atunci când organismele de standardizare nu sunt în măsură să furnizeze standarde sau furnizează standarde care nu respectă cererea de standardizare a Comisiei și cerințele esențiale prevăzute la anexa II.

Pașaportul produsului

Declarația de conformitate UE este înlocuită cu obligația ca jucăriile să aibă un pașaport al produsului care să demonstreze conformitatea cu cerințele prezentului regulament propus. Pașaportul produsului va fi conectat printr-un suport de date la un identificator unic de produs și va îndeplini aceleași cerințe tehnice pentru un pașaport al produsului în temeiul ESPR. Referința pașaportului produsului trebuie inclusă într-un registru central al Comisiei care va fi creat în temeiul ESPR, iar aceste informații trebuie prezentate la vamă atunci când jucăriile care provin din afara UE sunt plasate sub regimul vamal de punere în liberă circulație.

Evaluarea conformității

Propunerea menține opțiunea de control intern al producătorului atunci când acesta respectă standardele armonizate sau specificațiile comune relevante. Certificarea de către un organism notificat ca parte terță va fi necesară în continuare în cazul în care standardele armonizate sau specificațiile comune: (i) nu există; (ii) nu sunt respectate; sau (iii) nu acoperă toate riscurile prezentate de jucărie. Propunerea include modulele corespunzătoare în conformitate cu Decizia nr. 768/2008/CE. Propunerea precizează că, în cadrul evaluării siguranței, producătorul trebuie să ia în considerare posibilele riscuri ale prezenței combinate sau cumulative a substanțelor chimice în jucărie.

Organismele notificate

Buna funcționare a organismelor notificate este crucială pentru a asigura un nivel mare de protecție a sănătății și de siguranță, precum și pentru încrederea tuturor părților interesate în noua abordare. În consecință, conform Deciziei nr. 768/2008/CE, propunerea menține cerințele aplicabile autorităților naționale responsabile de organismele de evaluare a conformității (organisme notificate). Ea lasă fiecărui stat membru responsabilitatea finală pentru desemnarea și monitorizarea organismelor notificate. Prezenta propunere precizează că organismele notificate trebuie: (i) să aibă competența de a verifica sarcinile subcontractate și (ii) să fie în măsură să supravegheze activitatea desfășurată de subcontractanți.

Supravegherea pieței Uniunii și procedura de salvgardare a Uniunii

Propunerea menține dispozițiile întemeiate pe Decizia nr. 768/2008/CE în ceea ce privește procedura clauzei de salvgardare. În plus, o dispoziție specifică întemeiată pe Decizia nr. 768/2008/CE oferă motive specifice pentru a acționa împotriva jucăriilor care respectă cerințele esențiale, dar prezintă un risc pentru copii. De asemenea, dispozițiile conferă Comisiei competența de a adopta măsuri împotriva anumitor jucării în circumstanțe foarte specifice.

Acte de punere în aplicare

Propunerea împuternicește Comisia să adopte, după caz, acte de punere în aplicare pentru a asigura aplicarea uniformă a prezentului regulament. În special, Comisiei ar trebui să i se confere competențe de executare pentru a stabili cerințele tehnice detaliate pentru pașaportul produsului. În mod excepțional, Comisiei ar trebui să i se acorde, de asemenea, competențe de executare pentru a lua măsuri cu privire la jucăriile conforme despre care se consideră că prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța persoanelor. Aceste acte de punere în aplicare vor fi adoptate în conformitate cu dispozițiile privind actele de punere în aplicare prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Comisiei ar trebui să i se acorde competențe de executare pentru a stabili dacă o măsură națională referitoare la o jucărie care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța persoanelor este justificată și pentru a solicita unui stat membru să ia măsuri împotriva unui organism notificat despre care se consideră că nu mai are competența de a îndeplini sarcinile de evaluare a conformității în temeiul prezentului regulament. Având în vedere natura lor specială și tehnică, aceste acte de punere în aplicare nu vor fi adoptate în conformitate cu dispozițiile privind actele de punere în aplicare prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Acte delegate

Propunerea împuternicește Comisia să adopte acte delegate pentru a adapta: (i) dispozițiile privind avertismentele din anexa III la progresele tehnice și științifice și (ii) dispozițiile pentru a permite utilizarea anumitor substanțe și amestecuri, indicând utilizarea permisă în jucării și noi valori-limită pentru anumite substanțe din jucării. În ceea ce privește pașaportul produsului, propunerea împuternicește Comisia să modifice informațiile specifice care ar trebui incluse în pașaportul produsului, precum și informațiile care trebuie incluse în registrul Comisiei. De asemenea, Comisia ar trebui să fie împuternicită să determine informațiile suplimentare stocate în registru care urmează să fie controlate de autoritățile vamale, precum și să modifice anexa VII la prezentul regulament, care conține o listă de coduri ale mărfurilor, astfel cum se prevede în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87, și descrieri ale jucăriilor și să actualizeze anexa respectivă.

Evaluare și reexaminare

Comisia evaluează regulamentul la cinci ani de la intrarea sa în vigoare și, ulterior, la fiecare cinci ani, pentru a examina eficacitatea, eficiența, coerența, relevanța și valoarea adăugată europeană. Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind principalele constatări identificate.

Dispoziții finale

Regulamentul propus va deveni aplicabil după 30 de luni de la intrarea sa în vigoare, pe de o parte pentru a permite Comisiei să pregătească punerea în aplicare a cerințelor tehnice ale pașaportului produsului și, pe de altă parte, pentru a acorda producătorilor, organismelor notificate și statelor membre timpul necesar pentru a se adapta la noile cerințe. Cu toate acestea, dispozițiile privind organismele notificate, precum și cele referitoare la competențele de executare și competențele delegate conferite Comisiei trebuie să fie aplicate la scurt timp după intrarea în vigoare a prezentului regulament. Sunt prevăzute dispoziții tranzitorii atât pentru produsele fabricate, cât și pentru certificatele eliberate de organismele notificate în conformitate cu Directiva 2009/48/CE, astfel încât să se permită asimilarea stocurilor și să se asigure o tranziție ușoară la noile cerințe. Directiva 2009/48/CE va fi abrogată și înlocuită cu regulamentul propus.

2023/0290 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

privind siguranța jucăriilor și de abrogare a Directivei 2009/48/CE

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 22 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului 23 a fost adoptată pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță a jucăriilor și libera circulație a acestora pe piața internă.

(2)Copiii constituie un grup deosebit de vulnerabil. Este esențial să se asigure un nivel ridicat de siguranță a copiilor atunci când se joacă cu jucării. Copiii ar trebui să fie protejați în mod adecvat de posibilele riscuri pe care le prezintă jucăriile, în special de substanțele chimice pe care acestea le pot conține. În același timp, jucăriile conforme ar trebui să poată circula liber pe piața internă, fără cerințe suplimentare.

(3)Evaluarea efectuată de Comisie cu privire la Directiva 2009/48/CE a concluzionat că directiva este relevantă și, în general, eficace în asigurarea protecției copiilor. Cu toate acestea, evaluarea a identificat, de asemenea, o serie de deficiențe apărute în timpul aplicării practice a directivei de la adoptarea acesteia în 2009. În special, evaluarea a identificat anumite deficiențe în ceea ce privește posibilele riscuri asociate prezenței substanțelor chimice dăunătoare în jucării. De asemenea, evaluarea a concluzionat că pe piața Uniunii există în continuare multe jucării neconforme și nesigure.

(4)Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice 24 a solicitat consolidarea protecției consumatorilor împotriva celor mai dăunătoare substanțe chimice și extinderea abordării generice la substanțele chimice dăunătoare (bazată pe interdicții generice preventive) pentru a asigura o protecție mai consecventă a consumatorilor, a grupurilor vulnerabile și a mediului. În special, strategia se angajează să consolideze Directiva 2009/48/CE în ceea ce privește protecția împotriva riscurilor prezentate de cele mai dăunătoare substanțe chimice și posibilele efecte combinate ale substanțelor chimice.

(5)Întrucât normele prin care se stabilesc cerințele pentru jucării, în special cerințele esențiale și procedurile de evaluare a conformității, trebuie să fie aplicate uniform în întreaga Uniune și să nu permită punerea în aplicare divergentă de către statele membre, Directiva 2009/48/CE ar trebui înlocuită cu un regulament.

(6)Jucăriile sunt reglementate, de asemenea, prin Regulamentul (UE) 2023/988 privind siguranța generală a produselor 25 , care se aplică în mod complementar cu privire la aspectele care nu sunt reglementate de legislația sectorială specifică privind bunurile de consum. În special, capitolul III secțiunea 2 și capitolul IV în ceea ce privește vânzările online, capitolul VI privind sistemul de alertă rapidă „Safety Gate” și „Safety Business Gateway” și capitolul VIII privind dreptul la informare și la măsuri reparatorii se aplică și jucăriilor. Prin urmare, prezentul regulament nu include dispoziții specifice privind vânzările la distanță și online, raportarea accidentelor de către operatorii economici și dreptul la informare și la măsuri reparatorii, ci prevede mai degrabă obligația operatorilor economici care furnizează informații privind aspecte legate de siguranța jucăriilor de a informa autoritățile și consumatorii în conformitate cu procedurile prevăzute în Regulamentul (UE) 2023/988.

(7)Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului 26 stabilește normele privind acreditarea organismelor de evaluare a conformității și prevede principiile generale privind marcajul CE. Regulamentul respectiv ar trebui să fie aplicabil jucăriilor pentru a garanta faptul că jucăriile care beneficiază de libera circulație a mărfurilor în cadrul Uniunii îndeplinesc cerințe care oferă un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței persoanelor, și în special a copiilor.

(8)Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului 27 stabilește principii comune și dispoziții de referință concepute pentru a fi aplicate întregii legislații sectoriale în materie de produse cu scopul de a oferi o bază coerentă legislației respective. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui elaborat, în măsura posibilului, în conformitate cu aceste principii comune și dispoziții de referință.

(9)Prezentul regulament ar trebui să stabilească cerințe esențiale pentru jucării pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței copiilor atunci când se joacă cu jucării, precum și libera circulație a jucăriilor în Uniune. Prezentul regulament ar trebui să se aplice ținând seama în mod corespunzător de principiul precauției.

(10)Domeniul de aplicare al prezentului regulament ar trebui să fie clar definit pentru a facilita aplicarea acestuia de către producători și autoritățile naționale. Regulamentul ar trebui să se aplice tuturor produselor concepute sau destinate utilizării pentru joacă de către copiii cu o vârstă mai mică de 14 ani. Un produs poate fi considerat jucărie chiar dacă nu este destinat în mod exclusiv utilizării pentru joacă și are alte funcții suplimentare. Valoarea ludică a unui produs depinde de utilizarea avută în vedere de producător sau de utilizarea ce poate fi prevăzută în mod rezonabil de un părinte sau de un supraveghetor. În același timp, este necesar să se excludă din domeniul de aplicare al regulamentului anumite jucării care nu sunt destinate uzului domestic, cum ar fi echipamentele pentru terenurile de joacă sau mașinile automate destinate uzului public sau alte jucării echipate cu motor cu combustie internă sau cu aburi, deoarece aceste jucării pot prezenta riscuri pentru sănătatea și siguranța copiilor care nu sunt reglementate de prezentul regulament. În plus, ar trebui furnizată o listă de produse care ar putea fi confundate cu jucării, dar care nu trebuie să fie considerate jucării în sensul prezentului regulament.

(11)Prezentul regulament ar trebui să se aplice jucăriilor care sunt noi pe piața Uniunii în momentul introducerii pe piață, adică fie jucării noi fabricate de un producător stabilit în Uniune, fie jucării noi sau second-hand importate dintr-o țară terță. Siguranța altor produse second-hand intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2023/988 al Parlamentului European și al Consiliului 28 .

(12)Pentru a asigura o protecție adecvată a copiilor și a altor persoane, prezentul regulament ar trebui să se aplice tuturor formelor de furnizare de jucării, inclusiv vânzărilor la distanță menționate la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului 29 .

(13)Cerințele esențiale de siguranță cu privire la jucării ar trebui să garanteze protecția utilizatorilor sau a părților terțe împotriva tuturor pericolelor relevante pentru sănătate și siguranță prezentate de jucării. Cerințele speciale de siguranță ar trebui să se refere la proprietățile fizice și mecanice, inflamabilitate, proprietățile chimice, proprietățile electrice, igienă și radioactivitate, pentru a garanta o protecție adecvată a siguranței copiilor împotriva acestor pericole specifice. Deoarece pot exista sau pot fi create jucării care prezintă pericole care nu sunt reglementate printr-o cerință specială de siguranță, se impune menținerea unei cerințe generale de siguranță pentru a asigura protecția copiilor cu privire la astfel de jucării. Siguranța jucăriilor ar trebui să fie determinată în funcție de modul de utilizare pentru care este destinată jucăria, luându-se în considerare și utilizarea previzibilă a acesteia, dat fiind comportamentul copiilor care, în mod normal, nu dovedesc același grad de precauție proprie utilizatorului adult. Cerința generală de siguranță și cerințele speciale de siguranță ar trebui să formeze împreună cerințele esențiale de siguranță cu privire la jucării.

(14)Utilizarea tehnologiilor digitale a generat noi pericole în jucării. Jucăriile cu funcție radio trebuie să respecte cerințele esențiale privind protecția vieții private, iar jucăriile conectate la internet trebuie să includă garanții în ceea ce privește securitatea cibernetică și protecția împotriva fraudelor, în conformitate cu Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului 30 . Jucăriile care folosesc inteligența artificială trebuie să respecte Regulamentul (UE) …/…[OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului de stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială] 31 . Prin urmare, nu ar trebui stabilite cerințe speciale de siguranță în ceea ce privește securitatea cibernetică, protecția datelor cu caracter personal și a vieții private sau alte pericole care decurg din încorporarea inteligenței artificiale în jucării. Cu toate acestea, protejarea sănătății copiilor nu ar trebui să se rezume la simpla absență a unei boli sau a unei infirmități, iar utilizarea tehnologiilor digitale poate prezenta riscuri pentru copii care nu se limitează la sănătatea lor fizică. Pentru a garanta protecția copiilor împotriva oricărui risc asociat utilizării tehnologiilor digitale în jucării, cerința generală de siguranță ar trebui să asigure sănătatea psihologică și mintală, precum și bunăstarea și dezvoltarea cognitivă a copiilor.

(15)Jucăriile ar trebui să respecte cerințele fizice și mecanice care previn rănirea fizică a copiilor atunci când se joacă cu jucării și nu ar trebui să prezinte un risc de înecare sau de sufocare pentru copii. Pentru a proteja copiii de riscul unor probleme auditive, ar trebui să fie stabilite valori maxime atât pentru zgomotul de impulsuri, cât și pentru zgomotul prelungit emis de jucării. Jucăriile, componentele acestora sau ambalajele despre care se poate preconiza în mod rezonabil că vor veni în contact cu produse alimentare sau că vor transfera substanțe constitutive acestora în condiții de utilizare normale sau previzibile intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului 32 . În plus, se impune stabilirea unor cerințe de siguranță specifice pentru a reglementa potențialul pericol specific presupus de prezența jucăriilor în produsele alimentare, din moment ce asocierea unei jucării cu un aliment ar putea cauza un risc de înecare, risc diferit de cele prezentate de către jucărie în sine și care nu este, prin urmare, reglementat prin nicio măsură specifică la nivelul Uniunii. De asemenea, jucăriile ar trebui să garanteze o protecție suficientă în ceea ce privește inflamabilitatea sau proprietățile electrice, în special pentru a preveni arsurile sau șocurile electrice. În plus, jucăriile ar trebui să respecte anumite standarde de igienă pentru a evita riscurile microbiologice sau alte riscuri de infectare sau contaminare.

(16)Substanțele chimice clasificate drept cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere (substanțe CMR), substanțele chimice care afectează sistemul endocrin, respirator sau care sunt toxice pentru un anumit organ sunt deosebit de dăunătoare pentru copii și ar trebui abordate în mod specific în jucării. Având în vedere rolul esențial al sistemului endocrin în dezvoltarea unei persoane, expunerea timpurie la perturbatori endocrini în perioadele critice, cum ar fi în primii ani de viață, poate avea efecte adverse chiar și în doze foarte mici și poate afecta sănătatea într-o etapă ulterioară a vieții. Substanțele sensibilizante pentru căile respiratorii pot duce la o creștere a cazurilor de astm la copii, iar substanțele neurotoxice sunt deosebit de dăunătoare pentru creierul în curs de dezvoltare al unui copil, care este inerent mai vulnerabil la acțiunea substanțelor toxice decât cel al unui adult. De asemenea, copiii ar trebui să fie protejați în mod adecvat împotriva substanțelor alergene și a anumitor metale. Cerințele privind substanțele chimice prevăzute în Directiva 2009/48/CE trebuie actualizate și consolidate. Jucăriile trebuie să respecte legislația generală privind substanțele chimice, în special Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului. Pentru a asigura o mai bună protecție a copiilor, care reprezintă un grup vulnerabil de consumatori, precum și a altor persoane, cadrul juridic respectiv ar trebui completat cu interdicții generice referitoare la anumite substanțe chimice periculoase utilizate în jucării, astfel cum sunt clasificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului 33 . Aceste interdicții generice ar trebui să se aplice substanțelor CMR, perturbatorilor endocrini, substanțelor sensibilizante pentru căile respiratorii și substanțelor toxice pentru un anumit organ, de îndată ce substanțele respective sunt clasificate ca periculoase în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 34 . Pentru a garanta siguranța jucăriilor, substanțele interzise ar trebui să fie acceptabile la nivel de urme, dar numai dacă prezența lor la acest nivel este inevitabilă din punct de vedere tehnologic în conformitate cu bunele practici de fabricație și dacă jucăria este sigură.

(17)Pentru a asigura o mai mare flexibilitate, atunci când siguranța copiilor nu este afectată și când este necesar pentru punerea la dispoziție pe piață a anumitor jucării, ar trebui să fie posibile derogări de la interdicțiile generice referitoare la substanțele chimice utilizate în jucării. Derogările de la interdicțiile generice care permit utilizarea de substanțe interzise ar trebui să aibă o aplicabilitate generală și să fie posibile numai atunci când utilizarea substanței respective este considerată sigură pentru copii, când nu există alternative viabile din punct de vedere comercial pentru substanța respectivă și când utilizarea substanței respective nu este interzisă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006. Siguranța unei substanțe în jucării ar trebui să fie evaluată de comitetele științifice competente din cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) pentru a asigura coerența și utilizarea eficientă a resurselor în evaluarea substanțelor chimice din Uniune.

(18)Ar trebui să fie posibil ca operatorii economici, asociațiile industriale sau alte părți interesate să transmită către ECHA o cerere de evaluare pentru o utilizare permisă în legătură cu o anumită substanță care face obiectul unei interdicții generice. ECHA ar trebui să stabilească și să pună la dispoziție formatul și mijlocul de transmitere a cererilor de evaluare. În plus, din motive de transparență și previzibilitate, ECHA ar trebui să elaboreze orientări tehnice și științifice cu privire la aceste cereri de evaluare.

(19)Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului și riscurile emergente a considerat că utilizarea în jucării a nichelului din oțelul inoxidabil și din componentele care transmit curentul electric este sigură și ar trebui permisă. Utilizarea în jucării a altor substanțe care sunt necesare pentru transmiterea curentului electric ar trebui permisă pentru a asigura punerea la dispoziție a jucăriilor electrice dacă aceste substanțe sunt complet inaccesibile pentru un copil care se joacă cu jucăria respectivă și, prin urmare, nu prezintă niciun risc.

(20)Întrucât bateriile sunt reglementate de Regulamentul (UE) …/…[OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului privind bateriile și deșeurile de baterii] 35 , cerințele privind substanțele chimice din jucării nu ar trebui să se aplice bateriilor incluse în jucării. Cu toate acestea, jucăriile care includ baterii ar trebui concepute astfel încât bateriile să fie greu accesibile pentru copii.

(21)Valorile-limită existente pentru anumite substanțe chimice și metodele de testare corespunzătoare s-au dovedit a fi adecvate pentru a garanta protecția copiilor cu privire la substanțele respective și ar trebui menținute. Pentru adaptarea la noile cunoștințe științifice, Comisia ar trebui să fie împuternicită să revizuiască aceste valori-limită atunci când este necesar. Ar trebui fixate valori-limită, la jumătatea celor considerate sigure de către comitetul științific competent, pentru arsenic, cadmiu, crom VI, plumb, mercur și staniu organic, care sunt extrem de toxice și care, prin urmare, nu ar trebui să fie folosite în mod intenționat în jucării, pentru a garanta că în jucării sunt prezente numai urme care sunt compatibile cu bunele practici de producție.

(22)Directiva 2009/48/CE include valori-limită pentru anumite substanțe utilizate în jucăriile destinate uzului de către copiii mai mici de 36 de luni sau concepute pentru a fi introduse în cavitatea bucală. S-a demonstrat că aceste substanțe prezintă un risc și pentru copiii mai mari, deoarece aceștia ar putea fi expuși în egală măsură la astfel de substanțe chimice prin contactul cu pielea sau prin inhalare. Prin urmare, aceste valori-limită ar trebui să se aplice tuturor jucăriilor. Noi date științifice au apărut de la adoptarea în Directiva 2009/48/CE a unor valori-limită pentru substanța bisfenol A. În aprilie 2023, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a reevaluat riscurile pentru sănătatea publică generate de expunerea prin alimentație la bisfenol A, concluzionând că expunerea la această substanță reprezintă o problemă de sănătate pentru consumatorii din toate grupele de vârstă. EFSA a stabilit o nouă doză zilnică tolerabilă de bisfenol A, care este semnificativ mai mică decât cea anterioară. Având în vedere aceste dovezi științifice, bisfenol A ar trebui să facă obiectul interdicției generice referitoare la substanțele CMR utilizate în jucării.

(23)Pentru a asigura o protecție adecvată împotriva anumitor substanțe chimice în cazul apariției unor noi date științifice, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte delegate pentru stabilirea valorilor-limită specifice pentru orice substanță chimică utilizată în jucării. Dacă se justifică în cazul jucăriilor cu un grad mai înalt de expunere, aceste acte delegate ar trebui să stabilească valori-limită specifice pentru jucăriile destinate uzului de către copiii mai mici de 36 de luni și pentru alte jucării concepute pentru a fi introduse în cavitatea bucală, având în vedere cerințele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 și diferențele dintre jucăriile și materialele care intră în contact cu alimentele sau obiectele care pot prezenta riscuri ca urmare a contactului oral prin utilizarea lor ca materiale destinate să vină în contact cu produsele alimentare. Substanțele de parfumare din jucării prezintă riscuri speciale pentru sănătatea umană. Prin urmare, ar trebui stabilite norme specifice pentru utilizarea substanțelor de parfumare în jucării și pentru etichetarea acestor substanțe. Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte delegate pentru a modifica normele respective în vederea adaptării la progresele tehnice și științifice.

(24)În cazul în care pericolele pe care le poate prezenta o jucărie nu pot fi abordate integral prin modul de proiectare, riscul rezidual ar trebui abordat prin informații legate de produs adresate supraveghetorilor copiilor sub formă de avertismente, ținând seama de capacitatea supraveghetorilor respectivi de a lua măsurile de precauție necesare.

(25)Pentru a împiedica utilizarea greșită a avertismentelor pentru a se sustrage de la cerințele de siguranță aplicabile, avertismentele prevăzute pentru anumite categorii de jucării nu ar trebui să fie permise în cazul în care contravin utilizării standard a unei jucării. Pentru a se asigura că supraveghetorii cunosc riscurile asociate unei jucării, avertismentele trebuie să fie aplicate într-un mod vizibil și ușor lizibil.

(26)Operatorii economici ar trebui să acționeze în mod responsabil și în deplină conformitate cu cerințele legale aplicabile atunci când introduc sau pun la dispoziție jucării pe piață.

(27)Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței copiilor și o concurență loială pe piața internă, operatorii economici ar trebui să fie responsabili pentru conformitatea jucăriilor cu prezentul regulament, în funcție de rolurile pe care le au în lanțul de aprovizionare.

(28)Deoarece anumite sarcini pot fi îndeplinite numai de producător, este necesar să se facă distincția clară între obligațiile producătorului și cele ale operatorilor din avalul lanțului de distribuție. De asemenea, este necesar să se facă distincția clară între obligațiile importatorului și cele ale distribuitorului, deoarece importatorul introduce jucării din țări terțe pe piața Uniunii. Importatorul ar trebui să se asigure că respectivele jucării sunt conforme cu cerințele aplicabile ale Uniunii.

(29)Pentru a facilita comunicarea între operatorii economici, autoritățile de supraveghere a pieței și consumatori sau alți utilizatori finali, producătorii și importatorii ar trebui să indice un site web, o adresă de e-mail sau alte coordonate digitale în afară de adresa poștală.

(30)Producătorul, având cunoștințe detaliate privind procesul de proiectare și de producție, este responsabil pentru asigurarea conformității jucăriei cu cerințele prezentului regulament și este cel mai în măsură să efectueze procedura completă de evaluare a conformității jucăriilor. Evaluarea conformității ar trebui, așadar, să rămână exclusiv obligația producătorului.

(31)Pentru a facilita respectarea de către producători a obligațiilor care le revin în temeiul prezentului regulament, producătorilor ar trebui să li se permită să numească un reprezentant autorizat care să îndeplinească sarcini specifice în numele lor. În plus, pentru a asigura o repartizare clară și proporțională a sarcinilor între producător și reprezentantul autorizat, este necesar să se stabilească o listă a sarcinilor pe care producătorii ar trebui să fie autorizați să le încredințeze reprezentantului autorizat. În plus, pentru a asigura aplicabilitatea și conformitatea cu prezentul regulament, atunci când un producător stabilit în afara Uniunii numește un reprezentant autorizat, mandatul ar trebui să includă sarcinile prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2019/1020.

(32)Operatorii economici care intervin în lanțul de aprovizionare și de distribuție ar trebui să ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că jucăriile introduse pe piață nu au efecte periculoase pentru siguranța și sănătatea copiilor în condițiile unei utilizări normale și previzibile în mod rezonabil și că pun la dispoziție pe piață numai jucării care sunt conforme cu legislația relevantă a Uniunii.

(33)Se impune să se asigure faptul că jucăriile provenind din țări terțe care intră pe piața Uniunii respectă toate cerințele aplicabile în Uniune, în special că producătorii au aplicat procedurile de evaluare a conformității adecvate pentru jucăriile în cauză. Prin urmare, importatorii ar trebui să se asigure că jucăriile pe care le introduc pe piață respectă cerințele aplicabile, că au fost aplicate procedurile de evaluare a conformității și că marcajul produselor și documentația elaborată de producători sunt disponibile pentru a fi inspectate de autoritățile de supraveghere a pieței competente.

(34)Atunci când introduc o jucărie pe piață, importatorii ar trebui să indice pe jucărie numele lor și adresa la care pot fi contactați. Ar trebui să fie prevăzute excepții în cazurile în care dimensiunea sau natura jucăriei nu permite acest lucru, inclusiv în cazul în care importatorii ar trebui să deschidă ambalajul pentru a-și putea înscrie numele și adresa pe produs. În astfel de cazuri, numele și adresa ar trebui să fie indicate pe ambalaj sau într-un document de însoțire.

(35)Întrucât distribuitorul pune la dispoziție pe piață o jucărie după ce aceasta a fost introdusă pe piață de producător sau de importator, acesta ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că prin operațiunile sale de manipulare a jucăriei nu influențează negativ conformitatea jucăriei cu prezentul regulament.

(36)Distribuitorii și importatorii sunt aproape de piață și, prin urmare, ar trebui să fie implicați în sarcinile de supraveghere a pieței desfășurate de autoritățile naționale competente și ar trebui să fie obligați să participe activ la aceste sarcini și să furnizeze autorităților respective toate informațiile necesare referitoare la jucăria vizată.

(37)Operatorii economici care fie introduc pe piață o jucărie sub denumirea sau marca lor înregistrată, fie modifică o jucărie într-un mod care poate afecta conformitatea cu cerințele aplicabile din prezentul regulament ar trebui considerați a fi producători și ar trebui să își asume obligațiile producătorilor.

(38)Asigurarea trasabilității unei jucării pe tot parcursul lanțului de aprovizionare contribuie la simplificarea și eficientizarea supravegherii pieței. Un sistem de trasabilitate eficient facilitează sarcina autorităților de supraveghere a pieței de a identifica operatorii economici care au pus la dispoziție pe piață jucării neconforme.

(39)Pentru a facilita evaluarea conformității cu cerințele prevăzute în prezentul regulament, este necesar să se prevadă o prezumție de conformitate pentru jucăriile care sunt în conformitate cu standardele armonizate adoptate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului 36 și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(40)În absența unor standarde armonizate relevante, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru stabilirea specificațiilor comune pentru cerințele esențiale prevăzute în prezentul regulament, ca soluție de rezervă excepțională pentru a facilita îndeplinirea de către producător a obligației de a respecta cerințele esențiale, atunci când procesul de standardizare este blocat sau când există întârzieri în stabilirea unor standarde armonizate adecvate, cu condiția ca, procedând astfel, să respecte în mod corespunzător rolul și funcțiile organizațiilor de standardizare.

(41)Marcajul CE, care indică conformitatea unei jucării, reprezintă consecința vizibilă a unui întreg proces care cuprinde evaluarea conformității în sensul larg. Principiile generale care reglementează marcajul CE sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 765/2008. Prezentul regulament ar trebui să prevadă norme specifice de reglementare a aplicării marcajului CE pe jucării. Aceste norme ar trebui să asigure suficientă vizibilitate pentru marcajul CE în vederea facilitării supravegherii pieței jucăriilor.

(42)Producătorii ar trebui să creeze un pașaport al produsului pentru a furniza informații privind conformitatea jucăriilor cu prezentul regulament și cu orice alt act legislativ al Uniunii aplicabil jucăriilor. Pașaportul produsului ar trebui să înlocuiască declarația de conformitate UE în temeiul Directivei 2009/48/CE și să includă elementele necesare pentru evaluarea conformității jucăriei cu cerințele aplicabile și cu standardele armonizate sau cu alte specificații. Pentru a facilita verificarea jucăriilor de către autoritățile de supraveghere a pieței și pentru a permite actorilor din lanțul de aprovizionare și consumatorilor să aibă acces la informațiile despre jucărie, informațiile din pașaportul produsului trebuie să fie furnizate în format digital și într-un mod direct accesibil, prin intermediul unui suport de date aplicat pe jucărie, pe ambalajul acesteia sau pe documentația de însoțire. Autoritățile de supraveghere a pieței, autoritățile vamale, operatorii economici și consumatorii ar trebui să aibă acces imediat la informațiile despre jucărie prin intermediul suportului de date.

(43)Pentru a evita dublarea investițiilor în digitalizare de către toți actorii implicați, inclusiv de către producători, autoritățile de supraveghere a pieței și autoritățile vamale, în cazul în care alte acte legislative ale Uniunii impun un pașaport al produsului pentru jucării, ar trebui să fie disponibil un singur pașaport al produsului care să conțină informațiile necesare în temeiul prezentului regulament și al altor acte legislative ale Uniunii. În plus, pașaportul produsului ar trebui să fie pe deplin interoperabil cu orice pașaport al produsului impus de alte acte legislative ale Uniunii.

(44)În special, Regulamentul (UE) …/… [OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile] al Parlamentului European și al Consiliului 37 stabilește, de asemenea, cerințe și specificații tehnice pentru un pașaport al produsului, instituirea unui registru central al Comisiei în care sunt stocate informațiile privind pașapoartele și interconectarea registrului respectiv cu sistemele informatice vamale. Regulamentul respectiv poate include jucăriile în domeniul său de aplicare pe termen mediu, impunând astfel disponibilitatea unui pașaport al produsului pentru jucării. Prin urmare, în viitor ar trebui să fie posibil să se includă în pașaportul produsului informații mai precise, în special informații legate de durabilitatea mediului, cum ar fi amprenta de mediu a unui produs, informații utile pentru reciclare, conținutul reciclat al unui anumit material, informații despre lanțul de aprovizionare și alte informații similare. Prin urmare, pașaportul produsului pentru jucării creat în temeiul prezentului regulament ar trebui să respecte aceleași cerințe și elemente tehnice ca cele prevăzute în Regulamentul (UE) …/… [OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile], inclusiv aspectele tehnice, semantice și organizaționale ale comunicării de la un capăt la altul și ale schimbului de date.

(45)Întrucât pașaportul produsului va înlocui declarația de conformitate UE, este esențial să se clarifice că, prin crearea pașaportului produsului pentru o jucărie și prin aplicarea marcajului CE, producătorul declară că jucăria respectă cerințele prevăzute în prezentul regulament și că producătorul își asumă întreaga responsabilitate în acest sens.

(46)În cazul în care alte informații decât elementele necesare pentru pașaportul produsului sunt furnizate în format digital, este necesar să se clarifice faptul că diferitele tipuri de informații trebuie furnizate separat și diferențiate în mod clar unele de altele, dar prin intermediul unui singur suport de date. Acest lucru va facilita activitatea autorităților de supraveghere a pieței, dar va oferi, de asemenea, claritate consumatorilor cu privire la diferitele tipuri de informații care le sunt disponibile în format digital.

(47)Capitolul VII din Regulamentul (UE) 2019/1020, care stabilește normele aplicabile controalelor privind produsele care intră pe piața Uniunii, se aplică jucăriilor. Autoritățile responsabile de controale, care, în aproape toate statele membre, sunt autoritățile vamale, trebuie să le efectueze pe baza analizei de risc menționate la articolele 46 și 47 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 38 , a legislației de punere în aplicare a acestuia și a orientărilor corespunzătoare. Prin urmare, prezentul regulament nu modifică în niciun fel capitolul VII din Regulamentul (UE) 2019/1020 și modul în care autoritățile responsabile cu controlul produselor care intră pe piața Uniunii se organizează și își desfășoară activitățile.

(48)Pe lângă cadrul pentru controale instituit prin capitolul VII din Regulamentul (UE) 2019/1020, autoritățile vamale ar trebui să poată verifica în mod automat dacă există un pașaport al produsului pentru jucăriile importate care fac obiectul prezentului regulament, pentru a consolida controalele la frontierele externe ale Uniunii și pentru a preveni intrarea jucăriilor neconforme pe piața Uniunii.

(49)Atunci când jucăriile provenind din țări terțe sunt plasate sub regimul vamal de punere în liberă circulație, operatorul economic ar trebui să pună la dispoziția autorităților vamale referința unui pașaport al produsului pentru jucăriile respective. Referința pașaportului produsului ar trebui să corespundă unui identificator unic de produs care este stocat în registrul pașapoartelor produselor instituit în temeiul articolului 12 din [OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului (UE) …/… privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile] („registrul”). Autoritățile vamale ar trebui să efectueze o verificare automată a pașaportului produsului prezentat pentru jucăria respectivă, astfel încât să se asigure că numai jucăriile cu o referință valabilă la un identificator unic de produs, astfel cum este inclus în registru, sunt puse în liberă circulație. Această verificare automată ar trebui să se bazeze pe interconectarea dintre registru și sistemele informatice vamale, astfel cum se prevede la [articolul 13 din Regulamentul (UE) …/… privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile].

(50)În cazul în care în registru sunt stocate și alte informații în plus față de identificatorul unic de produs și de identificatorul unic al operatorului, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte delegate pentru a autoriza autoritățile vamale să verifice coerența dintre aceste informații suplimentare și informațiile puse la dispoziția autorităților vamale de către operatorul economic, pentru a asigura conformitatea cu prezentul regulament a jucăriilor plasate sub regimul vamal de punere în liberă circulație.

(51)Informațiile incluse în pașaportul produsului permit autorităților vamale să consolideze și să faciliteze gestionarea riscurilor, precum și o mai bună direcționare a controalelor la frontierele externe ale Uniunii. Prin urmare, autoritățile vamale ar trebui să fie în măsură să extragă și să utilizeze informațiile incluse în pașaportul produsului și în registru pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin în temeiul legislației Uniunii, inclusiv pentru gestionarea riscurilor în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

(52)Este oportun să se prevadă publicarea unui aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene care să indice data la care devine operațională interconectarea dintre registru și Sistemul de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi menționat la articolul 13 din [OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului (UE) …/… privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile], pentru a facilita accesul publicului la informațiile respective.

(53)Verificarea automată de către autoritățile vamale a referinței pașaportului produsului pentru jucăriile care intră pe piața Uniunii nu ar trebui să înlocuiască sau să modifice responsabilitățile autorităților de supraveghere a pieței, ci doar să completeze cadrul general de control al produselor care intră pe piața Uniunii. Regulamentul (UE) 2019/1020 ar trebui să se aplice în continuare jucăriilor pentru a se asigura că autoritățile de supraveghere a pieței efectuează verificări ale informațiilor conținute în pașapoartele produselor, verificări ale jucăriilor de pe piață în conformitate cu regulamentul respectiv și, în cazul suspendării punerii în liberă circulație de către autoritățile desemnate pentru controalele la frontierele externe ale Uniunii, determină conformitatea și riscurile pe care le prezintă jucăriile în temeiul capitolului VII din Regulamentul (UE) 2019/1020.

(54)Copiii sunt expuși zilnic la o gamă largă de substanțe chimice provenind din diferite surse. S-au înregistrat progrese semnificative în eliminarea anumitor lacune în materie de cunoștințe privind impactul efectului combinat al acestor substanțe chimice. Cu toate acestea, siguranța substanțelor chimice este evaluată, de obicei, prin examinarea unor substanțe individuale și, în unele cazuri, a unor amestecuri adăugate în mod intenționat pentru anumite utilizări. Pentru a asigura cel mai înalt grad de protecție a copiilor, cele mai dăunătoare substanțe ar trebui să fie în general interzise în jucării, pentru a exclude expunerea la acestea prin jucării. Valorile-limită specifice pentru substanțe chimice utilizate în jucării ar trebui să țină seama de expunerea combinată la aceeași substanță chimică provenind din surse diferite. În plus, producătorii ar trebui să fie obligați să efectueze o analiză a diferitelor pericole pe care le poate prezenta o jucărie și o evaluare a potențialei expuneri la aceste pericole și, în cadrul evaluării pericolelor chimice, să ia în considerare efectele cumulative sau sinergice cunoscute ale substanțelor chimice prezente în jucărie, pentru a se asigura faptul că sunt luate în considerare riscurile generate de expunerea simultană la mai multe substanțe chimice. În plus, jucăriile trebuie să respecte legislația generală privind substanțele chimice, în special Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului; acest regulament nu modifică obligațiile propriu-zise pentru evaluarea siguranței substanțelor sau a amestecurilor chimice care pot fi aplicabile în conformitate cu regulamentul respectiv.

(55)Producătorii ar trebui să elaboreze documentația tehnică care să descrie toate aspectele relevante ale jucăriilor, inclusiv evaluarea din punctul de vedere al siguranței a tuturor pericolelor pe care le poate prezenta o jucărie și modul în care acestea au fost abordate, pentru a permite autorităților de supraveghere a pieței să își îndeplinească sarcinile în mod eficient. Producătorul ar trebui să aibă obligația de a pune respectiva documentație tehnică la dispoziția autorităților naționale, la cererea acestora, sau a organismelor notificate, în contextul procedurii de evaluare a conformității relevante.

(56)Pentru ca jucăriile să respecte cerințele esențiale, se impune stabilirea unor proceduri adecvate de evaluare a conformității care trebuie urmate de către producător. Controlul intern al producției, bazat pe responsabilitatea producătorului pentru evaluarea conformității, este adecvat în cazul în care producătorul a respectat standardele armonizate a căror referință a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau specificațiile comune care reglementează toate cerințele speciale de siguranță aplicabile jucăriei în cauză. În cazul în care astfel de standarde armonizate sau specificații comune nu există, jucăria ar trebui să facă obiectul verificării de către o terță parte, în acest caz, al examinării UE de tip. Ar trebui să se procedeze în mod similar în cazul în care aceste standarde, sau numai unul dintre ele, a fost publicat cu o restricție în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau dacă producătorul nu a respectat, în întregime sau în parte, aceste standarde sau specificații. Producătorul ar trebui să supună jucăria examinării UE de tip, în cazul în care consideră că natura, proiectarea, construcția sau scopul jucăriei necesită o verificare de către o terță parte.

(57)Deoarece se impune să se asigure un nivel ridicat uniform de performanță a organismelor care efectuează evaluarea conformității pentru jucării pe întreg teritoriul Uniunii și deoarece toate aceste organisme ar trebui să își îndeplinească funcțiile la același nivel și în condiții de concurență loială, ar trebui să fie stabilite cerințe pentru organismele de evaluare a conformității care doresc să fie notificate pentru a oferi servicii de evaluare a conformității în temeiul prezentului regulament.

(58)În cazul în care un organism de evaluare a conformității demonstrează conformitatea cu criteriile prevăzute în standardele armonizate, ar trebui să se considere că acesta îndeplinește cerințele corespunzătoare prevăzute în prezentul regulament.

(59)Sistemul prevăzut în prezentul regulament ar trebui să fie completat de sistemul de acreditare prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 765/2008. Întrucât acreditarea este un mijloc esențial de verificare a competenței organismelor de evaluare a conformității, aceasta ar trebui utilizată în vederea notificării. În special, acreditarea transparentă, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 765/2008, care garantează nivelul necesar de încredere în certificatele de conformitate, ar trebui să fie singurul mijloc de demonstrare a competenței tehnice a organismelor de evaluare a conformității.

(60)Organismele de evaluare a conformității subcontractează deseori părți ale activităților lor legate de evaluarea conformității sau recurg la o filială. În vederea asigurării nivelului de protecție cerut pentru jucăriile care urmează să fie introduse pe piață, este esențial ca subcontractanții și filialele de evaluare a conformității să îndeplinească aceleași cerințe ca organismele notificate în ceea ce privește executarea atribuțiilor de evaluare a conformității. Prin urmare, este important ca evaluarea competenței și a funcționării organismelor care urmează să fie notificate, precum și monitorizarea organismelor notificate deja să acopere și activitățile executate de subcontractanți și de filiale. În special, ar trebui evitată recurgerea excesivă la filiale și subcontractanți, într-un mod care ar pune în discuție competența organismului notificat sau supravegherea acestuia de către autoritatea de notificare.

(61)Pentru a se asigura un nivel coerent al calității la realizarea evaluării conformității jucăriilor se impune nu numai consolidarea cerințelor care trebuie să fie îndeplinite de către organismele de evaluare a conformității, care doresc să fie notificate, ci, în paralel, și stabilirea cerințelor care trebuie să fie îndeplinite de autoritățile care notifică și de alte organisme implicate în evaluarea, notificarea și monitorizarea organismelor notificate.

(62)Întrucât organismele notificate își pot oferi serviciile în întreaga Uniune, este adecvat să se acorde celorlalte state membre și Comisiei posibilitatea de a ridica obiecții cu privire la un organism notificat. Prin urmare, este important să se acorde o perioadă în care să poată fi clarificate orice fel de îndoieli sau de preocupări privind competența organismelor de evaluare a conformității, înainte ca acestea să înceapă să funcționeze ca organisme notificate. Comisia ar trebui, prin acte de punere în aplicare, să solicite statului membru notificator să ia măsurile corective necesare cu privire la un organism notificat care nu respectă cerințele pentru a fi notificat.

(63)Din rațiuni de competitivitate, este fundamental ca organismele notificate să aplice procedurile de evaluare a conformității fără a crea sarcini inutile pentru operatorii economici. Din același motiv și pentru a asigura tratamentul egal al operatorilor economici, este necesară asigurarea coerenței în aplicarea tehnică a procedurilor de evaluare a conformității. Acest lucru se poate realiza cel mai bine printr-o coordonare și cooperare corespunzătoare între organismele notificate. Coordonarea și cooperarea ar trebui să respecte normele Uniunii în materie de concurență.

(64)Supravegherea pieței este un instrument esențial, deoarece asigură aplicarea corespunzătoare și uniformă a legislației Uniunii. Regulamentul (UE) 2019/1020 stabilește cadrul pentru supravegherea pieței produselor care fac obiectul legislației de armonizare a Uniunii, inclusiv a jucăriilor. Întrucât prezentul regulament înlocuiește Directiva 2009/48/CE, normele privind supravegherea pieței și controlul produselor care intră pe piața Uniunii prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/1020, inclusiv cerința specifică prevăzută la articolul 4 din regulamentul menționat conform căreia jucăriile pot fi introduse pe piață numai în cazul în care există un operator economic stabilit în Uniune responsabil pentru sarcinile specificate la articolul respectiv, continuă să se aplice jucăriilor. Prin urmare, statele membre ar trebui să organizeze și să efectueze supravegherea pieței jucăriilor în conformitate cu regulamentul menționat.

(65)Directiva 2009/48/CE prevede deja o procedură de salvgardare care permite Comisiei și altor state membre să examineze justificarea unei măsuri luate de către un stat membru împotriva jucăriilor pe care acesta le consideră neconforme. Această procedură garantează că părțile interesate sunt informate cu privire la măsurile preconizate în legătură cu jucăriile care prezintă riscuri pentru sănătatea sau siguranța persoanelor și că aceste jucării sunt abordate în mod consecvent de toate autoritățile de supraveghere a pieței de pe piața Uniunii. Prin urmare, procedura ar trebui menținută.

(66)În cazul în care statele membre și Comisia sunt de acord cu privire la justificarea unei măsuri luate de un stat membru, nu ar fi necesară intervenția ulterioară a Comisiei. În cazul în care există obiecții cu privire la măsura respectivă, Comisia ar trebui, prin acte de punere în aplicare, să determine dacă este sau nu justificată o măsură națională referitoare la o jucărie.

(67)Experiența dobândită în aplicarea Directivei 2009/48/CE a arătat că jucăriile noi disponibile pe piață care erau conforme cu cerințele speciale de siguranță aplicabile atunci când au fost introduse pe piață au prezentat, în cazuri specifice, un risc pentru copii și, prin urmare, nu respectă cerința generală de siguranță. Ar trebui să se prevadă dispoziții pentru a se asigura că autoritățile de supraveghere a pieței pot lua măsuri împotriva oricărei jucării care prezintă un risc pentru copii, chiar și atunci când aceasta respectă cerințele speciale de siguranță. Comisia ar trebui, prin acte de punere în aplicare, să stabilească dacă o măsură națională referitoare la jucăriile conforme despre care un stat membru consideră că prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța copiilor sau a altor persoane este justificată.

(68)Pentru a ține seama de progresele tehnice și științifice sau de noile dovezi științifice, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea prezentului regulament prin adaptarea avertismentelor specifice care trebuie aplicate pe jucării, adoptarea cerințelor specifice privind substanțele chimice utilizate în jucării și acordarea de derogări pentru a include utilizările specifice permise în jucării ale substanțelor care fac obiectul unor interdicții generice.

(69)Pentru a ține seama de progresele tehnice și științifice, precum și de nivelul de pregătire digitală a autorităților de supraveghere a pieței, a copiilor și a supraveghetorilor acestora, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui, de asemenea, delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea prezentului regulament referitor la informațiile care trebuie incluse în pașaportul produsului și cele care trebuie incluse în registrul pașapoartelor produselor.

(70)Pentru a facilita activitatea autorităților vamale în ceea ce privește jucăriile și conformitatea lor cu cerințele prevăzute în prezentul regulament, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește completarea prezentului regulament prin stabilirea informațiilor suplimentare stocate în registru care urmează să fie controlate de autoritățile vamale și în ceea ce privește modificarea listei de coduri ale mărfurilor și descrieri ale produselor care trebuie utilizate pentru controalele vamale în conformitate cu prezentul regulament, pe baza anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului 39 .

(71)Atunci când adoptă actele delegate în temeiul prezentului regulament, este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare 40 . Mai precis, pentru a asigura o participare egală la elaborarea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestora au în mod sistematic acces la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu elaborarea actelor delegate.

(72)În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, Comisiei ar trebui să i se confere competențe de executare pentru a stabili cerințele tehnice detaliate pentru pașaportul produsului pentru jucării și pentru a determina dacă un anumit produs sau grup de produse trebuie considerat jucărie în sensul prezentului regulament. În cazuri excepționale în care acest lucru este necesar pentru abordarea noilor riscuri emergente care nu sunt abordate în mod corespunzător prin cerințele speciale de siguranță, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru stabilirea de măsuri specifice împotriva jucăriilor sau a categoriilor de jucării puse la dispoziție pe piață care prezintă riscuri pentru copii. Respectivele competențe trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului 41 .

(73)Statele membre ar trebui să prevadă sancțiunile aplicabile în cazul încălcării prezentului regulament. Sancțiunile respective ar trebui să fie eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

(74)Pentru a oferi producătorilor și altor operatori economici timp suficient de adaptare la cerințele prevăzute în prezentul regulament, este necesar să se prevadă o perioadă de tranziție în care jucăriile care respectă Directiva 2009/48/CE pot fi introduse pe piață. În plus, ar trebui limitată perioada în care jucăriile deja introduse pe piață în conformitate cu directiva menționată pot fi puse la dispoziție pe piață și după intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(75)Deoarece obiectivul prezentului regulament, și anume asigurarea unui nivel înalt de siguranță a jucăriilor pentru a garanta siguranța și sănătatea copiilor și, în același timp, funcționarea pieței interne nu poate fi realizat în mod satisfăcător de statele membre și, în consecință, date fiind dimensiunile și efectele, acesta poate fi mai bine realizat la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiectul

Prezentul regulament stabilește norme privind siguranța jucăriilor, garantând un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței copiilor și a altor persoane, și libera circulație a jucăriilor în Uniune.

Articolul 2

Domeniul de aplicare

1. Prezentul regulament se aplică produselor concepute sau destinate, în mod exclusiv sau neexclusiv, utilizării pentru joacă de către copiii cu o vârstă mai mică de 14 ani („jucării”).

În sensul prezentului regulament, se consideră că un produs este destinat utilizării pentru joacă de către copiii cu o vârstă mai mică de 14 ani sau de către copiii din orice altă categorie de vârstă specifică sub 14 ani dacă un părinte sau un supraveghetor poate considera în mod rezonabil, în virtutea funcțiilor, dimensiunilor și caracteristicilor produsului respectiv, că este destinat utilizării pentru joacă de către copiii din categoria de vârstă respectivă.

2. Prezentul regulament nu se aplică produselor enumerate în anexa I.

3. Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru a determina dacă anumite produse sau categorii de produse îndeplinesc sau nu criteriile stabilite la alineatul (1) din prezentul articol și, prin urmare, dacă pot sau nu să fie considerate jucării în sensul prezentului regulament. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura menționată la articolul 50 alineatul (2).

Articolul 3

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(1)„punere la dispoziție pe piață” înseamnă furnizarea unei jucării pentru distribuție, consum sau uz pe piața Uniunii pe parcursul unei activități comerciale, contra cost sau gratuit;

(2)„introducere pe piață” înseamnă punerea la dispoziție pentru prima dată a unei jucării pe piața Uniunii;

(3)„producător” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care produce o jucărie sau pentru care se proiectează sau se produce o jucărie, și care comercializează respectiva jucărie sub numele sau marca sa;

(4)„reprezentant autorizat” înseamnă orice persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune care a primit un mandat scris din partea unui producător de a acționa în numele acestuia în legătură cu sarcini specifice;

(5)„importator” înseamnă orice persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune, care introduce pe piața Uniunii o jucărie dintr-o țară terță;

(6)„distribuitor” înseamnă orice persoană fizică sau juridică din lanțul de distribuție, alta decât producătorul sau importatorul, care pune la dispoziție o jucărie pe piață;

(7)„furnizor de servicii de logistică” înseamnă un furnizor de servicii de logistică astfel cum este definit la articolul 3 punctul 11 din Regulamentul (UE) 2019/1020;

(8)„operator economic” înseamnă producătorul, reprezentantul autorizat, importatorul, distribuitorul și furnizorul de servicii de logistică;

(9)„piață online” înseamnă o piață online astfel cum este definită la articolul 3 punctul 14 din Regulamentul (UE) 2023/988;

(10)„standard armonizat” înseamnă un standard armonizat astfel cum este definit la articolul 2 punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012;

(11)„legislația de armonizare a Uniunii” înseamnă legislația Uniunii enumerată în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/1020 și orice alt act legislativ al Uniunii care armonizează condițiile de comercializare a produselor cărora li se aplică regulamentul respectiv;

(12)„marcaj CE” înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația Uniunii de armonizare care prevede aplicarea sa pe jucărie;

(13)„model de jucărie” înseamnă un grup de jucării care îndeplinesc următoarele condiții:

(a)țin de responsabilitatea aceluiași producător,

(b)au caracteristici de proiectare și tehnice uniforme,

(c)sunt fabricate utilizând materiale și procese de fabricație uniforme,

(d)sunt definite printr-un număr de tip sau alt element care permite identificarea lor ca grup;

(14)„suport de date” înseamnă un simbol al unui cod de bare liniar, un simbol bidimensional sau un alt mediu de captare automată a datelor de identificare care poate fi citit de un dispozitiv;

(15)„identificator unic de produs” înseamnă un șir unic de caractere pentru identificarea jucăriilor, care permite, de asemenea, accesarea unui link către pașaportul produsului;

(16)„identificator unic al operatorului” înseamnă un șir unic de caractere pentru identificarea actorilor implicați în lanțul valoric al jucăriilor;

(17)„punere în liberă circulație” înseamnă procedura vamală prevăzută la articolul 201 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

(18)„autorități vamale” înseamnă autoritățile vamale definite la articolul 5 punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

(19)„Sistemul de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi” înseamnă sistemul menționat la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2022/2399 al Parlamentului European și al Consiliului 42 ;

(20)„evaluare a conformității” înseamnă procesul prin care se evaluează dacă s-a demonstrat că au fost îndeplinite cerințele esențiale pentru o jucărie;

(21)„organism de evaluare a conformității” înseamnă un organism care desfășoară activități de evaluare a conformității, inclusiv etalonare, încercare, certificare și inspecție;

(22)„acreditare” înseamnă acreditarea definită la articolul 2 punctul 10 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008;

(23)„organism național de acreditare” înseamnă un organism național de acreditare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 11 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008;

(24)„pericol” înseamnă o potențială sursă de vătămare;

(25)„risc” înseamnă combinația dintre probabilitatea apariției unui pericol și gradul de gravitate a vătămării cauzate de respectivul pericol;

(26)„rechemare” înseamnă orice măsură care are drept scop returnarea unei jucării care a fost deja pusă la dispoziția utilizatorului final;

(27)„retragere” înseamnă orice măsură care are drept scop împiedicarea punerii la dispoziție pe piață a unei jucării în lanțul de aprovizionare;

(28)„autoritate de supraveghere a pieței” înseamnă o autoritate de supraveghere a pieței astfel cum este definită la articolul 3 punctul 4 din Regulamentul (UE) 2019/1020;

(29)„jucărie funcțională” înseamnă acea jucărie care are același rol și este utilizată în același mod ca un produs, aparat sau instalație destinate uzului de către adulți și care poate fi un model redus la scară al unui astfel de produs, aparat sau instalație;

(30)„jucărie acvatică” înseamnă o jucărie destinată utilizării în apă de adâncime mică și care este capabilă să ducă sau să susțină copilul în apă;

(31)„jucărie de activitate” înseamnă o jucărie destinată uzului domestic a cărei structură de sprijin este fixă pe parcursul activității și care este destinată escaladării, săririi, legănării, alunecării, balansării, învârtirii, mersului târâș sau de-a bușilea sau oricărei combinații a acestora;

(32)„jucărie chimică” înseamnă o jucărie destinată manevrării directe a substanțelor și amestecurilor chimice;

(33)„joc de masă olfactiv” înseamnă o jucărie al cărei scop este să asiste un copil să recunoască diferite mirosuri sau arome;

(34)„trusă cosmetică” înseamnă o jucărie al cărei scop este să ajute copilul să învețe să realizeze produse cosmetice precum parfumuri, săpunuri, creme, șampoane, balsamuri, spume de baie, paste de dinți, precum și luciu de buze (glossuri), rujuri și alte produse de machiat;

(35)„joc gustativ” înseamnă o jucărie al cărei scop este să permită copiilor să obțină dulciuri sau să realizeze rețete culinare prin utilizarea unor ingrediente alimentare, inclusiv lichide, pudre și arome;

(36)„substanță care prezintă motive de îngrijorare” înseamnă o substanță care prezintă motive de îngrijorare, astfel cum este definită la articolul 2 punctul 28 din Regulamentul (UE) …/… [privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile].

Articolul 4

Libera circulație

1.Statele membre nu împiedică, din motive legate de sănătate și siguranță sau de alte aspecte care intră sub incidența prezentului regulament, punerea la dispoziție pe piață a jucăriilor care sunt conforme cu prezentul regulament.

2.Cu ocazia târgurilor, a expozițiilor și a demonstrațiilor sau a altor evenimente similare, statele membre nu împiedică prezentarea unei jucării care nu este în conformitate cu prezentul regulament, cu condiția ca un semn vizibil să indice clar că respectiva jucărie nu respectă dispozițiile prezentului regulament și că nu va fi disponibilă pe piață înainte de a fi adusă în conformitate.

În timpul târgurilor, al expozițiilor și al demonstrațiilor, operatorii economici iau măsuri adecvate pentru a asigura protecția persoanelor.

Articolul 5

Cerințe referitoare la produse

1.Jucăriile sunt introduse pe piață numai dacă respectă cerințele esențiale de siguranță, care includ cerința de siguranță prevăzută la alineatul (2) („cerința generală de siguranță”) și cerințele de siguranță prevăzute în anexa II („cerințele speciale de siguranță”).

2.Jucăriile nu trebuie să prezinte niciun risc pentru siguranța sau sănătatea utilizatorilor sau a părților terțe, inclusiv pentru sănătatea psihologică și mintală, bunăstarea și dezvoltarea cognitivă a copiilor, atunci când sunt utilizate în conformitate cu destinația lor sau atunci când sunt utilizate în mod previzibil, ținând seama de comportamentul obișnuit al copiilor.

Atunci când se evaluează riscul menționat la primul paragraf, se ia în considerare abilitatea utilizatorilor și, dacă este cazul, a supraveghetorilor acestora. În cazul în care o jucărie este destinată utilizării de către copiii mai mici de 36 de luni sau de către alte grupe de vârstă specifice, se ia în considerare abilitatea utilizatorilor din respectiva grupă de vârstă.

3.Jucăriile introduse pe piață respectă cerințele esențiale de siguranță de-a lungul perioadei previzibile de utilizare.

Articolul 6

Avertismente

1.În vederea garantării unei utilizări în siguranță, jucăriile sunt însoțite de un avertisment general care specifică limitele utilizării adecvate. Acestea includ cel puțin vârsta minimă sau maximă a utilizatorului și, dacă este cazul, abilitățile necesare ale utilizatorului, o greutate minimă sau maximă a utilizatorului și necesitatea de a se asigura că jucăria este utilizată numai sub supravegherea unui adult.

2.Următoarele categorii de jucării sunt însoțite de avertismente în conformitate cu normele pentru fiecare categorie prevăzute în anexa III:

(a)jucării care nu sunt destinate uzului de către copiii mai mici de 36 de luni;

(b)jucării de activitate;

(c)jucării funcționale;

(d)jucării chimice;

(e)patine, patine cu rotile, patine cu role în linie, skateboarduri, trotinete și biciclete de jucărie;

(f)jucării acvatice;

(g)jucării prezente în produsele alimentare;

(h)imitațiile de măști și căști de protecție;

(i)jucăriile destinate suspendării deasupra unui leagăn, a unui pătuț sau a unui landou cu ajutorul sforilor, al corzilor, al elasticelor sau al curelelor;

(j)ambalajul substanțelor de parfumare în jocurile de masă olfactive, trusele cosmetice și jocurile gustative.

Jucăriile nu sunt însoțite de unul sau mai multe dintre avertismentele prevăzute în anexa III în cazul în care aceste avertismente nu corespund utilizării prevăzute pentru jucăriile respective, astfel cum au fost stabilite ținând seama de funcția, dimensiunea și caracteristicile acestora.

3.Producătorul aplică avertismentele într-un mod vizibil și ușor lizibil, ușor de înțeles și precis pe jucărie, pe o etichetă aplicată sau pe ambalaj și, dacă este cazul, pe instrucțiunile de folosire care însoțesc jucăria. Jucăriile de dimensiuni mici vândute fără ambalaj au aplicate pe ele avertismentele corespunzătoare.

Avertismentele sunt clar vizibile pentru consumator înainte de cumpărare, inclusiv în cazurile în care achiziția se face prin vânzare la distanță. Avertismentele trebuie să aibă o dimensiune suficientă pentru a li se asigura vizibilitatea.

4.Etichetele și instrucțiunile de utilizare atrag atenția copiilor sau a supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente și riscurilor pentru sănătatea și siguranța copiilor legate de utilizarea jucăriilor și asupra modului de a le evita.

CAPITOLUL II 
OBLIGAȚIILE OPERATORILOR ECONOMICI 

Articolul 7

Obligațiile producătorilor

1.Atunci când introduc jucăriile lor pe piață, producătorii se asigură că acestea au fost proiectate și fabricate în conformitate cu cerințele esențiale de siguranță.

2.Înainte de introducerea jucăriilor pe piață, producătorii întocmesc documentația tehnică solicitată în conformitate cu articolul 23 și efectuează procedura aplicabilă de evaluare a conformității prevăzută la articolul 22 sau dispun efectuarea acestei proceduri.

În cazul în care conformitatea unei jucării cu cerințele aplicabile prevăzute în prezentul regulament a fost demonstrată prin procedura menționată la primul paragraf, înainte ca jucăria să fie introdusă pe piață, producătorii:

(a)creează un pașaport al produsului pentru jucărie în conformitate cu articolul 17;

(b)aplică suportul de date pe jucărie sau pe o etichetă aplicată pe jucărie, în conformitate cu articolul 17 alineatul (5);

(c)aplică marcajul CE în conformitate cu articolul 16 alineatul (1);

(d)încarcă identificatorul unic de produs al jucăriei și identificatorul unic al operatorului în registrul pașapoartelor produselor menționat la articolul 19 alineatul (1), precum și orice alte informații suplimentare stabilite printr-un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 46 alineatul (2).

3.Producătorii păstrează documentația tehnică și pașaportul produsului pentru o perioadă de 10 ani după introducerea pe piață a jucăriei care face obiectul documentației respective și a pașaportului produsului.

4.Producătorii se asigură că sunt instituite proceduri care să garanteze conformitatea continuă cu prezentul regulament a jucăriilor care fac parte dintr-o producție în serie. Modificările în proiectarea sau caracteristicile jucăriilor și modificările standardelor armonizate menționate la articolul 13 sau ale specificațiilor comune menționate la articolul 14, în raport cu care se declară conformitatea unei jucării sau prin aplicarea cărora se verifică conformitatea acesteia, se iau în considerare în mod corespunzător.

Ori de câte ori consideră că acest lucru este necesar în raport cu riscurile prezentate de o jucărie, pentru a proteja sănătatea și siguranța consumatorilor, producătorii testează prin eșantionare jucăriile comercializate.

5.Producătorii asigură faptul că pe jucării sunt afișate tipul, lotul sau numărul de serie sau al modelului sau alt element de identificare sau, în cazul în care mărimea sau natura jucăriei nu permite acest lucru, producătorii se asigură că informația solicitată este prevăzută pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

6.Producătorii indică pe jucărie numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor înregistrată și adresa poștală sau electronică la care pot fi contactați sau, dacă acest lucru nu este posibil, indică aceste informații pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria. Producătorii indică un singur punct la care pot fi contactați.

7.Producătorii se asigură că jucăria este însoțită de instrucțiuni și informații de siguranță în limba sau limbile ușor de înțeles de către consumatori și alți utilizatori finali, în condițiile stabilite de statul membru în cauză. Instrucțiunile și informațiile respective trebuie să fie clare, ușor de înțeles și lizibile.

8.Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie pe care au introdus-o pe piață nu respectă prezentul regulament, producătorii iau imediat măsurile corective necesare pentru ca respectiva jucărie să fie adusă în conformitate, pentru a o retrage sau pentru a o rechema, după caz.

Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie prezintă un risc, producătorii informează imediat în acest sens:

(a)autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în care au pus la dispoziție jucăria, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 26 din Regulamentul (UE) 2023/988, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate și la orice măsură corectivă luată; și

(b)consumatorii sau alți utilizatori finali, în conformitate cu articolul 35 sau articolul 36 din Regulamentul (UE) 2023/988, sau ambele.

9.Producătorii, la cererea motivată a autorității naționale competente, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea jucăriei, într-o limbă ușor de înțeles de respectiva autoritate. Aceștia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de jucăriile introduse pe piață.

10.Producătorii se asigură că alți operatori economici, operatorul economic menționat la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/1020 și piețele online din lanțul de aprovizionare în cauză sunt informați în timp util cu privire la orice neconformitate identificată de producători.

11.Producătorii pun la dispoziția publicului un număr de telefon, o adresă electronică, o secțiune dedicată a site-ului lor sau un alt canal de comunicare, permițând consumatorilor sau altor utilizatori finali să depună reclamații privind siguranța jucăriilor și să informeze producătorii cu privire la orice accident sau problemă de siguranță legată de jucării cu care s-au confruntat. Procedând astfel, producătorii țin seama de nevoile de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități.

12.Producătorii investighează reclamațiile și informațiile menționate la alineatul (11) și țin un registru intern al reclamațiilor și informațiilor respective, precum și al rechemărilor și al oricăror alte măsuri corective luate pentru a aduce jucăriile în conformitate cu prezentul regulament.

13.Registrul intern menționat la alineatul (12) conține numai datele cu caracter personal de care producătorul are nevoie pentru a investiga reclamația sau informațiile menționate la alineatul (11). Datele respective se păstrează numai atât timp cât este necesar pentru scopul investigației și, în orice caz, nu mai mult de cinci ani de la introducerea datelor în registru.

Articolul 8

Reprezentanții autorizați

1.Un producător poate numi un reprezentant autorizat printr-un mandat scris.

2.Obligațiile prevăzute la articolul 7 alineatul (1) și obligația de a întocmi documentația tehnică menționată la articolul 7 alineatul (2) nu fac parte din mandatul reprezentantului autorizat.

3.Reprezentantul autorizat îndeplinește sarcinile prevăzute în mandatul primit de la producător și furnizează o copie a acestui mandat autorităților de supraveghere a pieței, la cererea acestora. Mandatul permite reprezentantului autorizat să îndeplinească cel puțin următoarele:

(a)să păstreze documentația tehnică la dispoziția autorităților naționale de supraveghere și să asigure disponibilitatea pașaportului produsului, în conformitate cu articolul 17 alineatul (2), pentru o perioadă de 10 ani de la introducerea pe piață a jucăriei care face obiectul respectivelor documente;

(b)la cererea motivată a autorității naționale competente, să furnizeze acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea unei jucării;

(c)să coopereze cu autoritățile naționale competente, la cererea acestora, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de jucăriile pentru care dețin un mandat.

4.Atunci când un producător stabilit în afara Uniunii numește un reprezentant autorizat, astfel cum se menționează la alineatul (1) din prezentul articol, mandatul scris include sarcinile prevăzute la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/1020.

Articolul 9

Obligațiile importatorilor

1.Importatorii introduc pe piață numai jucării conforme cu prezentul regulament.

2.Înainte de a introduce jucăriile pe piață, importatorii se asigură că:

(a)producătorul a efectuat procedura corespunzătoare de evaluare a conformității și a întocmit documentația tehnică menționată la articolul 7 alineatul (2);

(b)jucăria este însoțită de instrucțiuni de utilizare și informații de siguranță, în conformitate cu articolul 7 alineatul (7), în limba sau limbile ușor de înțeles de către consumatori sau alți utilizatori finali, în condițiile stabilite de statul membru în cauză;

(c)producătorul a creat un pașaport al produsului pentru jucărie în conformitate cu articolul 7 alineatul (2);

(d)pe jucărie a fost aplicat un suport de date în conformitate cu articolul 17 alineatul (5);

(e)informațiile relevante din pașaportul produsului au fost incluse în registrul pașapoartelor produselor în conformitate cu articolul 19 alineatul (1);

(f)jucăria poartă marcajul CE în conformitate cu articolul 16;

(g)producătorul a respectat cerințele prevăzute la articolul 7 alineatele (5) și (6).

Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie nu respectă cerințele esențiale de siguranță, importatorii nu introduc jucăria pe piață până când aceasta nu este adusă în conformitate.

Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie prezintă un risc, importatorii informează imediat în acest sens:

(a)producătorul;

(b)autoritățile de supraveghere a pieței, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 26 din Regulamentul (UE) 2023/988;

(c)consumatorii sau alți utilizatori finali, în conformitate cu articolul 35 sau articolul 36 din Regulamentul (UE) 2023/988, sau ambele.

3.Importatorii indică pe jucărie numele lor, denumirea înregistrată sau marca lor înregistrată și adresa poștală sau electronică la care pot fi contactați sau, dacă acest lucru nu este posibil, indică aceste informații pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

4.Importatorii asigură faptul că, atât timp cât o jucărie se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau transport nu periclitează conformitatea jucăriei cu cerințele esențiale de siguranță.

5.Ori de câte ori consideră că acest lucru este necesar în raport cu riscurile prezentate de o jucărie, pentru a proteja sănătatea și siguranța consumatorilor sau a altor utilizatori finali, importatorii testează prin eșantionare jucăriile comercializate.

6.Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie pe care au introdus-o pe piață nu respectă legislația de armonizare a Uniunii corespunzătoare, importatorii iau imediat măsurile corective necesare pentru ca respectiva jucărie să fie adusă în conformitate, pentru a o retrage sau pentru a o rechema, după caz.

Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie pe care au introdus-o pe piață prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor și a altor utilizatori finali, importatorii informează imediat autoritățile naționale competente din statele membre în care au pus la dispoziție jucăria, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate și la orice măsură corectivă luată.

7.Importatorii păstrează identificatorul unic de produs al jucăriei la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței pentru o perioadă de 10 ani de la introducerea pe piață a jucăriei și se asigură că documentația tehnică menționată la articolul 23 poate fi pusă la dispoziția acestor autorități, la cerere.

8.Importatorii, la cererea motivată a autorității naționale competente, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea jucăriei, într-o limbă ușor de înțeles de respectiva autoritate. Aceștia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de jucăriile introduse pe piață.

9.Importatorii verifică dacă producătorul a pus la dispoziția consumatorilor sau a altor utilizatori finali un canal de comunicare, astfel cum se menționează la articolul 7 alineatul (11), care să le permită acestora să depună reclamații privind siguranța jucăriilor și să furnizeze informații cu privire la orice accident sau problemă de siguranță legată de jucării cu care s-au confruntat. În cazul în care nu este disponibil un canal de comunicare, importatorii pun la dispoziție un astfel de canal, ținând seama de nevoile de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități.

10.Importatorii investighează reclamațiile și informațiile menționate la alineatul (9) din prezentul articol pe care le-au primit printr-un canal de comunicare pus la dispoziție de producător sau de ei înșiși și care se referă la jucăriile pe care le-au pus la dispoziție pe piață. Importatorii introduc reclamațiile respective, precum și rechemările și orice alte măsuri corective luate pentru a aduce jucăriile în conformitate cu prezentul regulament, în registrul menționat la articolul 7 alineatul (12) sau în propriul lor registru intern.

Importatorii informează în timp util producătorul, distribuitorii și, atunci când este cazul, piețele online cu privire la investigația efectuată și la rezultatele acesteia.

11.Registrul intern al importatorilor menționat la alineatul (10) conține numai datele cu caracter personal de care importatorul are nevoie pentru a investiga reclamația sau informațiile menționate la alineatul (9). Datele respective se păstrează numai atât timp cât este necesar pentru scopul investigației și, în orice caz, nu mai mult de cinci ani de la introducerea datelor în registru.

Articolul 10

Obligațiile distribuitorilor

1.Atunci când pun o jucărie la dispoziție pe piață, distribuitorii acționează cu diligența necesară în ceea ce privește cerințele prezentului regulament.

2.Înainte de a pune la dispoziție o jucărie pe piață, distribuitorii verifică dacă au fost îndeplinite următoarele condiții:

(a)jucăria este însoțită de instrucțiuni și informații de siguranță în limba sau limbile ușor de înțeles de către consumatori sau alți utilizatori finali, în condițiile stabilite de statul membru în care jucăria urmează să fie pusă la dispoziție pe piață;

(b)pe jucărie a fost aplicat un suport de date în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) și marcajul CE în conformitate cu articolul 16 și

(c)producătorul și importatorul au respectat cerințele prevăzute la articolul 7 alineatul (2) al doilea paragraf, la articolul 7 alineatele (5), (6) și (11) și, respectiv, la articolul 9 alineatul (3).

Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie nu respectă cerințele esențiale de siguranță, distribuitorii nu pun la dispoziție jucăria pe piață până când aceasta nu este adusă în conformitate.

Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie prezintă un risc, distribuitorii informează imediat în acest sens:

(a)producătorul sau importatorul;

(b)autoritățile de supraveghere a pieței, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 26 din Regulamentul (UE) 2023/988;

(c)consumatorii sau alți utilizatori finali, în conformitate cu articolul 35 sau articolul 36 din Regulamentul (UE) 2023/988, sau ambele.

3.Distribuitorii asigură faptul că, atât timp cât o jucărie se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau transport nu periclitează conformitatea jucăriei cu cerințele esențiale de siguranță.

4.Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie pe care au pus-o la dispoziție pe piață nu respectă prezentul regulament, distribuitorii se asigură că sunt luate măsurile corective necesare pentru a aduce respectiva jucărie în conformitate, pentru a o retrage sau pentru a o rechema, după caz.

Atunci când consideră sau au motive să creadă că o jucărie pe care au pus-o la dispoziție pe piață prezintă un risc, distribuitorii informează imediat autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în care au pus la dispoziție jucăria, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate și la orice măsură corectivă luată.

5.Distribuitorii, la cererea motivată a autorității naționale competente, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pentru a demonstra conformitatea jucăriei, într-o limbă ușor de înțeles de respectiva autoritate. Aceștia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de jucăriile puse la dispoziție pe piață.

Articolul 11

Situațiile în care obligațiile producătorilor se aplică importatorilor și distribuitorilor

Un importator sau un distribuitor este considerat producător în sensul prezentului regulament și îi revin obligațiile producătorului în temeiul articolului 7 atunci când introduce pe piață o jucărie sub numele sau marca sa ori modifică o jucărie deja introdusă pe piață într-un mod care poate afecta respectarea de către aceasta a cerințelor aplicabile din prezentul regulament.

Articolul 12

Identificarea operatorilor economici

1.Operatorii economici transmit, la cerere, către autoritățile de supraveghere a pieței datele de identificare ale:

(a)oricărui operator economic care le-a furnizat o jucărie;

(b)oricărui operator economic căruia i-au furnizat o jucărie.

2.Operatorii economici sunt în măsură să prezinte informațiile prevăzute la alineatul (1) pentru o perioadă de 10 ani de la introducerea pe piață a jucăriei, în cazul producătorului, și pentru o perioadă de 10 ani după ce le-a fost furnizată jucăria, în cazul altor operatori economici.

CAPITOLUL III 
CONFORMITATEA JUCĂRIILOR 

Articolul 13

Prezumția de conformitate

Jucăriile care sunt conforme cu standardele armonizate sau cu părți ale acestora, ale căror referințe au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sunt considerate a fi în conformitate cu cerințele esențiale de siguranță, în măsura în care aceste cerințe sunt prevăzute de standardele respective sau de părți ale acestora.

Articolul 14

Specificații comune

1.Jucăriile care sunt conforme cu specificațiile comune menționate la alineatul (2) din prezentul articol sau cu părți ale acestora sunt considerate a fi în conformitate cu cerințele esențiale de siguranță, în măsura în care aceste cerințe sunt prevăzute de specificațiile comune respective sau de părți ale acestora.

2.Prin intermediul unor acte de punere în aplicare, Comisia poate să stabilească specificații comune pentru cerințele esențiale de siguranță în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)nu există niciun standard armonizat care să acopere aceste cerințe a cărui referință este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau standardul nu îndeplinește cerințele pe care urmărește să le acopere;

(b)în temeiul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, Comisia a solicitat uneia sau mai multor organizații de standardizare europene să elaboreze sau să revizuiască standarde europene pentru cerințele respective și este îndeplinită oricare dintre următoarele condiții:

(1)cererea nu a fost acceptată de niciuna dintre organizațiile europene de standardizare cărora le-a fost adresată cererea;

(2)cererea a fost acceptată de cel puțin una dintre organizațiile europene de standardizare cărora le-a fost adresată cererea, dar standardele europene solicitate:

(a)nu au fost adoptate în termenul stabilit în cerere;

(b)nu sunt conforme cu cererea; sau

(c)nu îndeplinesc cerințele pe care urmăresc să le acopere.

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 50 alineatul (3).

3.Atunci când referințele unui standard armonizat sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Comisia evaluează dacă actele de punere în aplicare menționate la alineatul (2) din prezentul articol care vizează aceeași cerință esențială de siguranță trebuie abrogate sau modificate.

Articolul 15

Principii generale ale marcajului CE

Jucăriile puse la dispoziție pe piață poartă marcajul CE.

Marcajul CE este reglementat de principiile generale prevăzute la articolul 30 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008.

Articolul 16

Norme și condiții pentru aplicarea marcajului CE

1.Marcajul CE se aplică în mod vizibil, lizibil și fără a putea fi șters pe jucărie, pe o etichetă aplicată pe jucărie sau pe ambalajul jucăriei.

Prin derogare de la primul paragraf, în cazul jucăriilor de dimensiuni mici și al jucăriilor compuse din părți mici, marcajul CE poate fi aplicat pe un prospect care însoțește jucăria.

Prin derogare de la primul paragraf, în cazul jucăriilor vândute prin automate, unde aplicarea marcajului CE pe fiecare jucărie în parte nu este posibilă din motive tehnice, marcajul CE poate fi aplicat la vedere pe automat, cu condiția ca automatul să fi fost folosit inițial ca ambalaj pentru jucării.

În cazul în care marcajul CE aplicat pe jucărie nu este vizibil din exteriorul ambalajului, acesta se aplică și pe ambalaj.

2.Marcajul CE se aplică înainte ca jucăria să fie introdusă pe piață.

3.Dacă este cazul în conformitate cu articolul 6, marcajul CE este însoțit de o pictogramă sau de orice alt avertisment care indică un risc special sau o utilizare specială.

4.Statele membre se bazează pe mecanismele existente pentru a asigura aplicarea corectă a regimului aplicabil marcajului CE și iau măsurile corespunzătoare în cazul utilizării inadecvate a respectivului marcaj.

CAPITOLUL IV 
PAȘAPORTUL PRODUSULUI

Articolul 17

Pașaportul produsului

1.Înainte de a introduce o jucărie pe piață, producătorii creează un pașaport al produsului pentru jucăria respectivă. Pașaportul produsului îndeplinește cerințele prevăzute la prezentul articol și la articolul 18.

2.Pașaportul produsului:

(a)corespunde unui anumit model de jucărie;

(b)precizează că s-a demonstrat conformitatea jucăriei cu cerințele stabilite în prezentul regulament și, în special, cu cerințele esențiale de siguranță;

(c)conține cel puțin informațiile prevăzute în partea I din anexa VI;

(d)este actualizat;

(e)este disponibil în limba (limbile) impusă (impuse) de statul membru în care jucăria este pusă la dispoziție pe piață;

(f)este accesibil consumatorilor sau altor utilizatori finali, autorităților de supraveghere a pieței, autorităților vamale, organismelor notificate, Comisiei și altor operatori economici;

(g)este disponibil pentru o perioadă de 10 ani de la momentul în care jucăria este introdusă pe piață, inclusiv în cazuri de insolvență, lichidare sau încetare a activității în Uniune a operatorului economic care a creat pașaportul produsului;

(h)este accesibil prin intermediul unui suport de date;

(i)îndeplinește cerințele tehnice și specifice stabilite în conformitate cu alineatul (10).

3.Pe lângă informațiile menționate la alineatul (2), pașaportul produsului poate conține informațiile prevăzute în partea II din anexa VI.

4.Prin crearea pașaportului produsului, producătorul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei cu prezentul regulament.

5.Suportul de date este prezent fizic pe jucărie sau pe o etichetă aplicată pe jucărie, conform actului de punere în aplicare adoptat în conformitate cu alineatul (10). În cazul jucăriilor de dimensiuni mici și al jucăriilor compuse din părți mici, suportul de date poate fi aplicat alternativ pe ambalajul acestora. Acesta trebuie să fie vizibil în mod clar pentru consumator înainte de orice achiziție și pentru autoritățile de supraveghere a pieței, inclusiv în cazurile în care jucăria este pusă la dispoziție prin vânzare la distanță.

6.În cazul în care alte acte legislative ale Uniunii impun ca informațiile privind jucăria să fie disponibile prin intermediul unui suport de date, se utilizează un singur suport de date pentru furnizarea informațiilor necesare în conformitate cu prezentul regulament și cu respectivele acte legislative ale Uniunii.

7.În cazul în care alte acte legislative ale Uniunii aplicabile jucăriilor impun un pașaport al produsului, se creează un singur pașaport al produsului pentru jucării, care să conțină informațiile necesare în conformitate cu prezentul regulament, precum și orice alte informații necesare pentru pașaportul produsului în conformitate cu celelalte acte legislative ale Uniunii.

8.Prin derogare de la alineatul (2) litera (c), în cazul în care un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul …/… [OP: a se introduce Regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produsele sustenabile] stabilește cerințe de informare referitoare la substanțele care prezintă motive de îngrijorare utilizate în jucării, informațiile menționate în partea I litera (k) din anexa VI la prezentul regulament nu mai sunt necesare.

9.Operatorii economici pot, pe lângă informațiile menționate la alineatele (6) și (7), să pună la dispoziție și alte informații prin intermediul suportului de date menționat la alineatul (5). În acest caz, informațiile respective sunt separate în mod clar de informațiile necesare în conformitate cu prezentul regulament și, după caz, cu alte acte legislative ale Uniunii.

10.Comisia adoptă acte de punere în aplicare prin care stabilește cerințele specifice și tehnice referitoare la pașaportul produsului pentru jucării. Cerințele respective se referă, în special, la:

(a)tipurile de suporturi de date care urmează să fie utilizate;

(b)formatul în care este prezentat suportul de date și poziționarea acestuia;

(c)elementele tehnice ale pașaportului pentru care se utilizează standarde europene sau internaționale definite;

(d)actorii care pot introduce sau actualiza informațiile din pașaportul produsului, inclusiv, dacă este necesar, crearea unui nou pașaport, inclusiv producătorii, organismele notificate, autoritățile naționale competente și Comisia sau orice organizație care acționează în numele acestora, precum și tipurile de informații pe care le pot introduce sau actualiza.

Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura menționată la articolul 50 alineatul (3).

Articolul 18

Proiectarea tehnică și funcționarea pașaportului produsului

1.Pașaportul produsului este pe deplin interoperabil cu pașapoartele produselor impuse de alte acte legislative ale Uniunii în ceea ce privește aspectele tehnice, semantice și organizaționale ale comunicării de la un capăt la altul și ale schimbului de date.

2.Toate informațiile incluse în pașaportul produsului se bazează pe standarde deschise elaborate într-un format interoperabil și sunt prelucrabile automat, structurate și pot avea funcția de căutare.

3.Consumatorii sau alți utilizatori finali, operatorii economici și alți actori relevanți au acces gratuit la pașaportul produsului.

4.Datele incluse în pașaportul produsului sunt stocate de operatorul economic responsabil cu crearea acestuia sau de operatorii autorizați să acționeze în numele acestuia.

5.În cazul în care datele incluse în pașaportul produsului sunt stocate sau prelucrate în alt mod de un operator autorizat să acționeze în numele operatorilor economici care introduc jucăria pe piață, operatorului respectiv nu i se permite să vândă, să reutilizeze sau să prelucreze aceste date, integral sau parțial, dincolo de ceea ce este necesar pentru furnizarea serviciilor relevante de stocare sau de prelucrare.

6.Operatorii economici nu pot urmări, analiza sau utiliza nicio informație privind utilizarea în alte scopuri decât cele absolut necesare pentru furnizarea informațiilor pe pașaportul produsului online.

Articolul 19

Registrul pașapoartelor produselor

1.Înainte de a introduce o jucărie pe piață, operatorii economici încarcă, în registrul instituit în temeiul articolului 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) …/… [OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile] („registrul”), identificatorul unic de produs și identificatorul unic al operatorului pentru jucăria respectivă.

2.Comisia, autoritățile de supraveghere a pieței și autoritățile vamale au acces la informațiile stocate în registrul menționat la alineatul (1) pentru a-și îndeplini sarcinile care le revin în temeiul prezentului regulament.

Articolul 20

Controale vamale referitoare la pașaportul produsului

1.Jucăriile care intră pe piața Uniunii fac obiectul verificărilor și al altor măsuri prevăzute la prezentul articol.

2.Declaranții, astfel cum sunt definiți la articolul 5 punctul 15 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, includ identificatorul unic de produs în declarația vamală de punere în liberă circulație a oricărei jucării.

3.Autoritățile vamale verifică dacă identificatorul unic de produs indicat de declarant în conformitate cu alineatul (2) de la prezentul articol corespunde unui identificator unic de produs inclus în registru în conformitate cu articolul 19 alineatul (1).

4.Pe lângă verificarea menționată la alineatul (3) de la prezentul articol, autoritățile vamale verifică coerența informațiilor puse la dispoziția autorităților vamale de către declaranți cu alte informații stocate în registru și enumerate în actul delegat menționat la articolul 46 alineatul (3).

5.Verificările menționate la alineatele (3) și (4) din prezentul articol se efectuează electronic și automat, utilizând interconectarea dintre registrul menționat la articolul 19 alineatul (1) și Sistemul de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi menționat la (articolul 13 din [OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului (UE) …/… privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile]).

6.Alineatele (3), (4) și (5) din prezentul articol se aplică de la data la care devine operațională interconectarea dintre registru și Sistemul de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi menționat la (articolul 13 din [OP: a se introduce numărul de serie al Regulamentului (UE) …/… privind cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile]).

Comisia publică un aviz în acest sens în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, indicând data la care interconectarea este operațională.

7.Autoritățile vamale pot extrage și utiliza informațiile despre jucării incluse în pașaportul produsului și în registru pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin în temeiul legislației Uniunii, inclusiv pentru gestionarea riscurilor în conformitate cu articolele 46 și 47 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

8.Verificările și alte măsuri prevăzute la prezentul articol se efectuează pe baza listei de coduri ale mărfurilor și descrieri ale produselor, astfel cum se prevede în anexa VII.

9.Verificările și măsurile prevăzute la prezentul articol nu afectează aplicarea altor acte juridice ale Uniunii care reglementează punerea în liberă circulație a produselor, inclusiv a articolelor 46, 47 și 134 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, și a controalelor menționate în capitolul VII din Regulamentul (UE) 2019/1020.

CAPITOLUL V 
EVALUAREA CONFORMITĂȚII 

Articolul 21

Evaluarea siguranței

1.Pentru a demonstra faptul că o jucărie respectă cerințele esențiale de siguranță, înainte de a introduce respectiva jucărie pe piață, producătorii efectuează o evaluare a siguranței, care include o analiză a pericolelor pe care jucăria le poate prezenta, precum și o evaluare a expunerii potențiale la aceste pericole.

2.În special, evaluarea siguranței:

(a)analizează toate pericolele de natură chimică, fizică, mecanică, electrică, inflamabilitate, igienă și radioactivitate, precum și expunerea potențială la aceste pericole;

(b)în ceea ce privește pericolele chimice, ia în considerare posibila expunere la substanțele chimice individuale și orice pericole suplimentare cunoscute generate de expunerea combinată la diferitele substanțe chimice prezente în jucărie, ținând cont de obligațiile în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 și de condițiile stabilite în acesta;

(c)este actualizată ori de câte ori sunt disponibile informații suplimentare relevante.

Evaluarea siguranței se include în documentația tehnică menționată la articolul 23.

Articolul 22

Proceduri de evaluare a conformității

1.Producătorii utilizează procedurile de evaluare a conformității prevăzute la alineatele (2) și (3).

2.Dacă producătorul a aplicat standardele armonizate, a căror referință a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sau specificațiile comune sub incidența cărora se află toate cerințele relevante de siguranță pentru jucărie, producătorul folosește procedura controlului intern al producției prevăzută în partea I din anexa IV.

3.În următoarele cazuri, producătorul folosește procedura de examinare UE de tip prevăzută în partea II din anexa IV, combinată cu procedura conformității de tip prevăzută în partea III din anexa respectivă:

(a)atunci când standardele armonizate, a căror referință a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sau specificațiile comune sub incidența cărora se află toate cerințele relevante de siguranță pentru jucărie, nu există;

(b)atunci când standardele armonizate sau specificațiile comune menționate la litera (a) există, dar producătorul nu le-a aplicat sau le-a aplicat doar parțial;

(c)atunci când standardele armonizate menționate la litera (a) sau oricare dintre acestea au fost publicate cu o restricție;

(d)atunci când producătorul consideră că natura, proiectarea, construcția sau scopul jucăriei necesită o verificare de către o terță parte.

4.Certificatul de examinare UE de tip, emis în conformitate cu partea II punctul 6 din Anexa IV este revizuit, ori de câte ori este necesar, în special în cazul unei modificări a procesului de producție, a materiei prime sau a componentelor jucăriei și, în orice caz, la fiecare cinci ani.

Articolul 23

Documentația tehnică

1.Documentația tehnică conține toate datele și detaliile relevante referitoare la mijloacele utilizate de producător pentru a garanta faptul că jucăria respectă cerințele esențiale de siguranță. Aceasta conține, în special, documentele enumerate în anexa V.

2.Documentația tehnică se întocmește într-una din limbile oficiale ale Uniunii.

3.La cererea motivată a autorității de supraveghere a pieței dintr-un stat membru, producătorul oferă o traducere a părților relevante din documentația tehnică în limba respectivului stat membru.

Atunci când o autoritate de supraveghere a pieței solicită unui producător documentația tehnică sau traducerea unei părți a acesteia, aceasta poate stabili un termen de 30 de zile pentru a răspunde cererii, dacă existența unui risc serios și imediat pentru sănătate și siguranță nu justifică stabilirea unui termen mai scurt.

4.În cazul în care producătorul nu respectă obligațiile prevăzute la alineatele (1), (2) și (3), autoritatea de supraveghere a pieței îi poate solicita acestuia să se supună unui test efectuat de un organism notificat, pe cheltuiala proprie într-un termen determinat, în vederea verificării conformității cu cerințele esențiale de siguranță.

CAPITOLUL VI 
NOTIFICAREA ORGANISMELOR DE EVALUARE A CONFORMITĂȚII 

Articolul 24

Notificarea

Statele membre notifică Comisiei și celorlalte state membre organismele autorizate să îndeplinească sarcini de evaluare a conformității ca părți terțe în temeiul prezentului regulament.

Articolul 25

Autoritățile de notificare

1.Statele membre desemnează o autoritate de notificare care este responsabilă de instituirea și îndeplinirea procedurilor necesare pentru evaluarea și notificarea organismelor de evaluare a conformității în sensul prezentului regulament și pentru monitorizarea organismelor notificate, inclusiv în ce privește respectarea articolului 30.

2.Statele membre pot decide ca evaluarea și monitorizarea menționate la alineatul (1) să fie efectuate de către un organism național de acreditare în înțelesul și conform Regulamentului (CE) nr. 765/2008.

3.În cazul în care autoritatea de notificare deleagă sau încredințează în alt mod evaluarea, notificarea sau monitorizarea menționate la alineatul (1) din prezentul articol unui organism care nu reprezintă o entitate guvernamentală, respectivul organism este o persoană juridică și îndeplinește, mutatis mutandis, cerințele prevăzute la articolul 26. În plus, respectivul organism dispune de un regim care acoperă responsabilitățile care decurg din activitățile pe care le desfășoară.

4.Autoritatea de notificare își asumă întreaga răspundere pentru sarcinile îndeplinite de organismul menționat la alineatul (3).

Articolul 26

Cerințe privind autoritățile de notificare

1.Autoritatea de notificare este înființată în așa fel încât să nu existe conflicte de interese cu organismele de evaluare a conformității.

2.Autoritatea de notificare este organizată și funcționează astfel încât să garanteze obiectivitatea și imparțialitatea activităților sale.

3.Autoritatea de notificare este organizată în așa fel încât fiecare decizie cu privire la notificarea organismului de evaluare a conformității să fie luată de persoane competente, altele decât cele care au efectuat evaluarea.

4.Autoritatea de notificare nu oferă și nu prestează niciuna dintre activitățile pe care le prestează organismele de evaluare a conformității, nici servicii de consultanță în condiții comerciale sau concurențiale.

5.Autoritatea de notificare garantează confidențialitatea informațiilor obținute.

6.Autoritatea de notificare are la dispoziție personal competent suficient în vederea îndeplinirii corespunzătoare a sarcinilor sale.

7.Autoritatea de notificare monitorizează natura și volumul sarcinilor îndeplinite de filialele sau de subcontractanții organismelor notificate în conformitate cu articolul 30.

Articolul 27

Obligația de informare cu privire la autoritățile de notificare

Statele membre informează Comisia în legătură cu procedurile lor de evaluare și notificare a organismelor de evaluare a conformității și de monitorizare a organismelor notificate, precum și în legătură cu orice modificări aduse acestora.

Comisia pune la dispoziția publicului informațiile respective.

Articolul 28

Cerințe cu privire la organismele notificate

1.În sensul notificării în temeiul prezentului Regulament, un organism de evaluare a conformității îndeplinește cerințele prevăzute la alineatele (2)-(11). Este acreditat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008.

2.Organismele de evaluare a conformității sunt înființate în temeiul dreptului intern al unui stat membru și au personalitate juridică.

3.Un organism de evaluare a conformității reprezintă un organism terț, independent de organizația sau de jucăria pe care o evaluează.

Un organism care aparține unei asociații de întreprinderi sau unei federații profesionale care reprezintă întreprinderile implicate în proiectarea, fabricarea, furnizarea, asamblarea, utilizarea sau întreținerea jucăriilor pe care le evaluează poate fi considerat a fi un organism terț în sensul primului paragraf, cu condiția să se demonstreze că este independent și că nu există conflicte de interese.

4.Un organism de evaluare a conformității, personalul din conducerea generală a acestuia și personalul responsabil cu îndeplinirea sarcinilor de evaluare a conformității nu poate fi proiectantul, producătorul, furnizorul, instalatorul, cumpărătorul, proprietarul, utilizatorul sau operatorul de întreținere a jucăriilor pe care le evaluează, nici reprezentantul autorizat al vreuneia dintre acele părți. Acest lucru nu împiedică utilizarea jucăriilor evaluate necesară pentru operațiunile organismului de evaluare a conformității sau utilizarea acestor jucării în scopuri personale.

Organismul de evaluare a conformității, personalul din conducerea generală a acestuia și personalul responsabil cu îndeplinirea sarcinilor de evaluare a conformității nu sunt direct implicați în proiectarea, fabricarea, comercializarea, instalarea, utilizarea sau întreținerea jucăriilor respective și nici nu reprezintă părțile implicate în acele activități. Aceștia nu se implică în nicio activitate care le-ar putea afecta imparțialitatea sau integritatea în ceea ce privește activitățile de evaluare a conformității pentru care sunt notificați. Aceste dispoziții se aplică în special serviciilor de consultanță.

Organismele de evaluare a conformității se asigură că activitățile filialelor sau ale subcontractanților lor nu afectează confidențialitatea, obiectivitatea sau imparțialitatea activităților lor de evaluare a conformității.

5.Organismele de evaluare a conformității și personalul acestora îndeplinesc activitățile de evaluare a conformității la cel mai înalt grad de integritate profesională și cu competența tehnică necesară în domeniul respectiv și sunt libere de orice presiune și stimulent, îndeosebi financiare, care le-ar putea influența aprecierea sau ar putea influența rezultatele activităților lor de evaluare a conformității, în special din partea persoanelor sau a grupurilor de persoane cu un interes în rezultatele activităților respective.

6.Organismul de evaluare a conformității trebuie să poată să îndeplinească sarcinile de evaluare a conformității care îi sunt atribuite prin anexa IV și pentru care a fost notificat, indiferent dacă acele sarcini sunt îndeplinite de însuși organismul de evaluare a conformității ori în numele și sub responsabilitatea acestuia.

De fiecare dată și pentru fiecare procedură de evaluare a conformității și pentru fiecare tip sau categorie de jucărie pentru care este notificat, un organism de evaluare a conformității are la dispoziție sau instituite următoarele:

(a)personal având cunoștințe tehnice și experiență suficientă și adecvată pentru a îndeplini sarcinile de evaluare a conformității;

(b)descrieri ale procedurilor în conformitate cu care se realizează evaluarea conformității, asigurându-se transparența și posibilitatea de a reproduce procedurile în cauză;

(c)politici și proceduri adecvate care fac distincție între sarcinile îndeplinite ca organism notificat și alte activități;

(d)proceduri pentru a-și desfășura activitățile ținând seama în mod corespunzător de dimensiunea unei întreprinderi, domeniul de activitate și structura acesteia, de gradul de complexitate al tehnologiei utilizate pentru producerea jucăriei respective, precum și de caracterul de serie sau de masă al procesului de producție.

Organismul de evaluare a conformității dispune de mijloacele necesare pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile tehnice și administrative legate de activitățile de evaluare a conformității și are acces la toate echipamentele sau facilitățile necesare.

7.Personalul responsabil de îndeplinirea activităților de evaluare a conformității („personalul de evaluare”) dispune de următoarele:

(a)o pregătire tehnică și profesională solidă pentru toate activitățile de evaluare a conformității pentru care organismul de evaluare a conformității a fost notificat;

(b)cunoașterea satisfăcătoare a cerințelor evaluărilor pe care le efectuează și autoritatea corespunzătoare pentru realizarea acestor evaluări;

(c)cunoașterea și înțelegerea corespunzătoare a cerințelor prevăzute în prezentul regulament, a standardelor armonizate aplicabile menționate la articolul 13 din prezentul regulament și a specificațiilor comune menționate la articolul 14 din prezentul regulament;

(d)abilitatea necesară pentru a întocmi certificate, evidențe și rapoarte care să demonstreze că au fost realizate evaluări.

8.Se asigură imparțialitatea organismelor de evaluare a conformității, a conducerii generale și a personalului de evaluare al acestora.

Remunerația conducerii generale și a personalului de evaluare al unui organism de evaluare a conformității nu depinde de numărul de evaluări realizate sau de rezultatele evaluărilor respective.

9.Organismele de evaluare a conformității încheie o asigurare de răspundere în cazul în care răspunderea nu revine, în conformitate cu dreptului intern, statului membru sau în cazul în care statul membru nu este direct responsabil pentru evaluarea conformității.

10.Personalul organismului de evaluare a conformității păstrează secretul profesional referitor la toate informațiile obținute în îndeplinirea sarcinilor sale în temeiul anexei IV, excepție făcând relația cu autoritățile competente ale statului membru în care își desfășoară activitățile. Drepturile de proprietate intelectuală sunt protejate.

11.Organismele de evaluare a conformității participă la activitățile de standardizare relevante și la activitățile grupului de coordonare a organismelor notificate înființat în temeiul articolului 40 sau asigură informarea personalului lor de evaluare cu privire la aceste activități, și pun în aplicare ca orientare generală deciziile și documentele administrative produse ca rezultat al activității grupului respectiv.

Articolul 29

Prezumția de conformitate a organismelor notificate

În cazul în care un organism de evaluare a conformității demonstrează conformitatea sa cu criteriile prevăzute în standardele armonizate sau în părți ale acestora, ale căror referințe au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se presupune că acesta se conformează cerințelor prevăzute la articolul 28 în măsura în care aceste cerințe sunt reglementate de standardele armonizate aplicabile.

Articolul 30

Filiale ale organismelor notificate și subcontractarea de către organismele notificate

1.În cazul în care un organism notificat subcontractează anumite sarcini referitoare la evaluarea conformității sau recurge la o filială, acesta se asigură că subcontractantul sau filiala îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 28 și informează autoritatea de notificare în acest sens.

2.Organismele notificate preiau întreaga responsabilitate pentru sarcinile îndeplinite de subcontractanți sau filiale, oriunde ar fi stabilite acestea.

3.Organismele notificate sunt capabile să revizuiască sarcinile îndeplinite de subcontractanți sau filiale în toate elementele lor.

4.Activitățile pot fi subcontractate sau realizate de o filială numai cu acordul clientului.

5.Organismele notificate pun la dispoziția autorității de notificare documentele relevante privind evaluarea calificărilor subcontractantului sau ale filialei și privind activitățile îndeplinite de aceștia în temeiul anexei IV.

Articolul 31

Cererea de notificare

1.Un organism de evaluare a conformității depune o cerere de notificare în temeiul prezentului regulament către autoritatea de notificare a statului membru în care este constituit.

2.Cererea menționată la alineatul (1) este însoțită de o descriere a activităților de evaluare a conformității și a jucăriilor pentru care organismul se consideră a fi competent, precum și de un certificat de acreditare eliberat de un organism național de acreditare, care să ateste că organismul de evaluare a conformității îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 28.

Articolul 32

Procedura de notificare

1.Autoritățile de notificare pot notifica numai organismele de evaluare a conformității care îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 28.

2.Autoritățile de notificare notifică Comisiei și celorlalte state membre organismele de evaluare a conformității, prin intermediul instrumentului de notificare electronică dezvoltat și gestionat de Comisie.

3.Notificarea include detalii complete privind activitățile de evaluare a conformității și certificatul de acreditare relevant. De asemenea, notificarea include informații cu privire la orice sarcini care vor fi îndeplinite de filiale și subcontractanți.

4.Organismul în cauză poate exercita activitățile unui organism notificat numai în cazul în care nu există obiecții din partea Comisiei sau a celorlalte state membre, transmise în termen de două luni de la notificare.

Numai un astfel de organism este considerat organism notificat în sensul prezentului regulament.

5.Autoritatea de notificare informează Comisia și celelalte state membre cu privire la orice modificări relevante ulterioare aduse notificării.

Articolul 33

Numerele de identificare și listele cu organismele notificate

1.Comisia atribuie un număr de identificare fiecărui organism notificat.

Aceasta atribuie un singur număr de identificare, chiar și în cazul în care același organism este notificat în temeiul mai multor acte ale Uniunii.

2.Comisia pune la dispoziția publicului o listă cu organismele notificate în temeiul prezentului regulament, inclusiv numerele de identificare care le-au fost atribuite și activitățile pentru care au fost notificate.

Comisia se asigură că lista este actualizată.

Articolul 34

Modificări ale notificărilor

1.În cazul în care o autoritate de notificare a constatat sau a fost informată că un organism notificat nu mai respectă cerințele prevăzute la articolul 28 sau că acesta nu își îndeplinește obligațiile, autoritatea de notificare restricționează, suspendă sau retrage notificarea după caz, în funcție de gravitatea nerespectării cerințelor sau a neîndeplinirii obligațiilor. Autoritatea de notificare informează de îndată Comisia și celelalte state membre în consecință.

2.În caz de restricționare, suspendare sau retragere a notificării sau în cazul în care organismul notificat și-a încetat activitatea, statul membru în cauză adoptă măsurile adecvate pentru a se asigura că dosarele acelui organism sunt fie prelucrate de un alt organism notificat, fie sunt puse la dispoziția autorităților de notificare responsabile și de supraveghere a pieței responsabile, la solicitarea acestora.

Articolul 35

Contestarea competenței organismelor notificate

1.Comisia investighează toate cazurile în care are îndoieli sau i se atrage atenția asupra unei îndoieli cu privire la competența unui organism notificat sau la continuarea îndeplinirii de către un organism notificat a cerințelor și a responsabilităților care îi revin.

2.Autoritatea de notificare prezintă Comisiei, la cerere, toate informațiile referitoare la temeiul notificării sau la menținerea competenței organismului în cauză.

3.Comisia se asigură că toate informațiile sensibile obținute pe parcursul investigațiilor sale sunt tratate în mod confidențial.

4.În cazul în care constată că un organism notificat nu respectă cerințele pentru a fi notificat, Comisia solicită autorității de notificare, prin intermediul unui act de punere în aplicare, să ia măsurile corective necesare, inclusiv retragerea notificării, dacă este necesar.

Articolul 36

Obligații operaționale pentru organismele notificate

1.Un organism notificat efectuează evaluări ale conformității în conformitate cu procedurile de evaluare a conformității prevăzute în anexa IV.

2.Organismele notificate desfășoară activitățile de evaluare a conformității prevăzute în prezentul regulament în mod proporțional, evitând sarcinile inutile pentru operatorii economici. Acestea își desfășoară activitatea în temeiul prezentului regulament ținând seama în mod corespunzător de dimensiunea unei întreprinderi, domeniul de activitate și structura acesteia, de gradul de complexitate a tehnologiei folosite în cazul jucăriei în cauză, precum și de caracterul de serie sau de masă al procesului de producție.

Atunci când își desfășoară activitățile, organismele notificate respectă gradul de precizie și nivelul de protecție necesare pentru conformitatea jucăriei cu prezentul regulament.

3.În cazul în care un organism notificat constată că jucăria nu respectă cerințele esențiale de siguranță, cerințele prevăzute în standardele armonizate corespunzătoare, atunci când se aplică astfel de standarde sau cerințele prevăzute în specificațiile comune corespunzătoare menționate la articolul 14, atunci când se aplică astfel de specificații, acesta solicită producătorului să adopte măsurile corective corespunzătoare și nu emite un certificat de examinare UE de tip, astfel cum se menționează în partea II punctul 6 din anexa IV.

4.În cazul în care, pe parcursul monitorizării conformității, ulterior emiterii unui certificat de examinare UE de tip, un organism notificat constată că o jucărie nu mai este conformă, acesta solicită producătorului să adopte măsurile corective corespunzătoare și suspendă sau retrage certificatul de examinare UE de tip, în funcție de necesitate.

5.În cazul în care nu sunt adoptate măsuri corective sau acestea nu au efectul cerut, organismul notificat restricționează, suspendă sau retrage certificatul de examinare UE de tip, după caz.

6.În cazul în care un organism notificat este informat de o autoritate de supraveghere a pieței că o jucărie pentru care organismul notificat a eliberat un certificat de examinare UE de tip nu respectă cerințele esențiale de siguranță, acesta retrage certificatul de examinare UE de tip pentru jucăria respectivă.

Articolul 37

Căi de atac împotriva deciziilor organismelor notificate

Organismul notificat se asigură că este disponibilă o procedură transparentă și accesibilă de contestare a deciziilor sale.

Articolul 38

Obligația de informare care revine organismelor notificate

1.Organismele notificate informează autoritatea de notificare în legătură cu:

(a)orice refuz, restricționare, suspendare sau retragere a unui certificat de examinare UE de tip;

(b)orice circumstanțe care afectează domeniul de aplicare și condițiile notificării lor;

(c)orice cerere de informare cu privire la activitățile de evaluare a conformității, primită de la autoritățile de supraveghere a pieței;

(d)la cerere, activitățile de evaluare a conformității realizate în limita domeniului de aplicare a notificării și în legătură cu orice altă activitate realizată, inclusiv activități transfrontaliere și subcontractare.

2.Organismele notificate furnizează celorlalte organisme notificate în temeiul prezentului regulament, care îndeplinesc activități similare de evaluare a conformității care se referă la aceleași jucării, informații relevante privind aspecte legate de rezultate negative și, la cerere, pozitive ale evaluării conformității.

3.În urma unei cereri motivate din partea unei autorități de supraveghere a pieței, organismele notificate îi furnizează acesteia toate informațiile și documentația cu privire la orice certificat de examinare UE de tip pe care l-au eliberat sau l-au retras sau cu privire la orice refuz de a elibera un astfel de certificat, inclusiv rapoartele testelor și documentația tehnică menționată la articolul 23.

Articolul 39

Schimbul de experiență

Comisia asigură organizarea schimbului de experiență între autoritățile naționale ale statelor membre responsabile de politica privind notificarea.

Articolul 40

Coordonarea organismelor notificate

Comisia se asigură de existența unei coordonări și a unei cooperări adecvate între organismele notificate în temeiul prezentului regulament și de buna funcționare a acestora în cadrul unui grup sau unor grupuri sectoriale ale organismelor notificate.

Organismele notificate participă la activitatea grupului sau grupurilor respective, în mod direct sau prin intermediul unor reprezentanți desemnați.

CAPITOLUL VII 
SUPRAVEGHEREA PIEȚEI

Articolul 41

Procedura aplicabilă jucăriilor care prezintă un risc la nivel național

1.În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței dintr-un stat membru au motive suficiente să considere că o jucărie care face obiectul prezentului regulament prezintă un risc la adresa sănătății sau siguranței persoanelor, acestea realizează o evaluare cu privire la jucăria în cauză, acoperind toate cerințele prevăzute în prezentul regulament. Operatorii economici relevanți cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței în acest scop, dacă este necesar.

În cazul în care, pe parcursul evaluării respective, o autoritate de supraveghere a pieței constată că o jucărie nu respectă cerințele prevăzute în prezentul regulament, aceasta solicită fără întârziere operatorului economic relevant să ia măsurile corective adecvate, în conformitate cu articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/1020, într-un termen rezonabil stabilit de autoritatea de supraveghere a pieței, luând în considerare natura riscului implicat.

Autoritățile de supraveghere a pieței informează organismul notificat relevant în consecință.

2.În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței consideră că neconformitatea nu este limitată la teritoriul lor național, acestea informează Comisia și celelalte state membre cu privire la rezultatele evaluării și la acțiunile pe care le-au solicitat din partea operatorului economic relevant.

3.Operatorul economic se asigură că sunt luate măsurile corective adecvate pentru toate jucăriile vizate pe care operatorul economic le-a pus la dispoziție pe piață la nivelul Uniunii.

4.În cazul în care operatorul economic în cauză nu ia măsurile corective adecvate în termenul menționat la alineatul (1) al doilea paragraf, autoritățile de supraveghere a pieței iau măsurile provizorii corespunzătoare pentru a interzice sau a restricționa punerea la dispoziție a jucăriei pe piața lor națională, a retrage jucăria de pe piață sau a o rechema.

Autoritățile de supraveghere a pieței informează Comisia și celelalte state membre, fără întârziere, cu privire la respectivele măsuri.

5.Informațiile menționate la alineatul (4) al doilea paragraf includ toate detaliile disponibile, în special datele necesare identificării jucăriei neconforme, inclusiv identificatorul unic de produs, originea respectivei jucării, natura neconformității invocate și riscul implicat, tipul și durata măsurilor naționale adoptate, precum și argumentele prezentate de operatorul economic relevant. Autoritățile de supraveghere a pieței indică, în special, dacă nonconformitatea se datorează uneia dintre următoarele situații:

(a)neîndeplinirea de către jucărie a cerințelor esențiale de siguranță;

(b)existența unor deficiențe în standardele armonizate menționate la articolul 13;

(c)existența unor deficiențe în specificațiile comune menționate la articolul 14.

6.Autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre, altele decât statul membru care inițiază procedura în temeiul prezentului articol, informează imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la măsurile adoptate și la informațiile suplimentare aflate la dispoziția lor referitoare la neconformitatea jucăriei în cauză și, în caz de dezacord cu măsura națională notificată, cu privire la obiecțiile lor.

7.În cazul în care, în termen de trei luni de la primirea informațiilor menționate la alineatul (4) al doilea paragraf, nu se ridică nicio obiecție din partea unei autorități de supraveghere a pieței a unui stat membru sau a Comisiei cu privire la o măsură provizorie luată de un stat membru, măsura respectivă este considerată justificată.

8.Autoritățile de supraveghere a pieței din alte state membre se asigură că se iau fără întârziere măsurile restrictive adecvate în legătură cu jucăria în cauză, cum ar fi retragerea fără întârziere a acesteia de pe piața lor, și informează Comisia și celelalte state membre cu privire la aceste măsuri.

9.Informațiile menționate la alineatele (2), (4), (6) și (8) din prezentul articol se comunică prin intermediul sistemului de informații și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020. Comunicarea respectivă nu aduce atingere obligației autorităților de supraveghere a pieței de a notifica măsurile luate împotriva produselor care prezintă un risc grav în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (UE) 2019/1020.

Articolul 42

Procedura de salvgardare a Uniunii

1.În cazul în care, la finalizarea procedurii prevăzute la articolul 41 alineatele (3) și (4), se aduc obiecții cu privire la o măsură luată de un stat membru sau în cazul în care Comisia are motive să creadă că o măsura națională ar putea contraveni legislației Uniunii, Comisia inițiază imediat consultări cu statele membre și cu operatorul sau operatorii economici relevanți și evaluează măsura națională.

Pe baza rezultatelor evaluării respective, Comisia adoptă un act de punere în aplicare prin care stabilește dacă măsura națională este justificată sau nu.

Comisia adresează decizia sa tuturor statelor membre și o comunică fără întârziere acestora și operatorului sau operatorilor economici relevanți.

2.În cazul în care măsura națională este considerată justificată, toate statele membre adoptă măsurile necesare pentru a se asigura că jucăria neconformă este retrasă sau rechemată de pe piețele lor și informează Comisia în consecință.

În cazul în care măsura națională este considerată nejustificată, statul membru în cauză retrage măsura.

3.În cazul în care măsura națională este considerată justificată și neconformitatea jucăriei este atribuită unor deficiențe ale standardelor armonizate menționate la articolul 13 din prezentul regulament sau ale specificațiilor comune menționate la articolul 14 din prezentul regulament, Comisia aplică procedura prevăzută la articolul 11 din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 sau modifică specificațiile comune, după caz.

Articolul 43

Neconformitatea formală

1.Fără a aduce atingere articolului 41, o autoritate de supraveghere a pieței solicită operatorului economic în cauză să pună capăt neconformității respective atunci când constată oricare dintre următoarele aspecte referitoare la o jucărie:

(a)marcajul CE a fost aplicat cu încălcarea articolului 15 sau a articolului 16;

(b)marcajul CE nu a fost aplicat;

(c)pașaportul produsului nu a fost întocmit în conformitate cu articolul 17;

(d)suportul de date care permite accesul la pașaportul produsului nu a fost aplicat în conformitate cu articolul 17 alineatul (5);

(e)documentația tehnică menționată la articolul 23 nu este disponibilă sau este incompletă.

2.În cazul în care neconformitatea menționată la alineatul (1) se menține, autoritatea de supraveghere a pieței în cauză adoptă măsurile adecvate pentru a restricționa sau a interzice punerea la dispoziție pe piață a jucăriei sau pentru a se asigura că jucăria este rechemată sau retrasă de pe piață.

Articolul 44

Măsuri naționale privind jucăriile care respectă cerințele speciale de siguranță, dar care prezintă un risc

1.În cazul în care, în urma efectuării unei evaluări în conformitate cu articolul 41 alineatul (1), o autoritate de supraveghere a pieței constată că, deși o jucărie pusă la dispoziție pe piață respectă cerințele speciale de siguranță, aceasta prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța persoanelor, aceasta solicită operatorului economic relevant să ia toate măsurile corespunzătoare, într-un termen rezonabil stabilit de autoritatea de supraveghere a pieței, luând în considerare natura riscului implicat, pentru a se asigura că jucăria în cauză, în momentul punerii la dispoziție pe piață, nu mai prezintă respectivul risc, pentru a retrage jucăria de pe piață sau pentru a o rechema.

2.Operatorul economic se asigură că sunt luate măsuri corective pentru toate jucăriile vizate pe care le-a pus la dispoziție pe piață la nivelul Uniunii.

3.Autoritatea de supraveghere a pieței din statul membru informează imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la constatările sale și la orice măsuri ulterioare luate de operatorul economic. Informațiile includ toate detaliile disponibile, în special datele necesare pentru identificarea jucăriei în cauză, inclusiv identificatorul unic de produs, originea jucăriei și lanțul de aprovizionare aferent, natura riscului implicat, natura și durata măsurilor naționale luate.

4.Comisia inițiază fără întârziere consultări cu statele membre și cu operatorul sau operatorii economici relevanți și evaluează măsurile naționale luate. Pe baza rezultatelor evaluării respective, Comisia adoptă un act de punere în aplicare prin care stabilește dacă măsura națională este sau nu justificată și, după caz, propune măsuri corespunzătoare.

Comisia adresează decizia sa tuturor statelor membre și o comunică imediat acestora și operatorului sau operatorilor economici relevanți.

5.Informațiile menționate la alineatul (3) din prezentul articol se comunică prin intermediul sistemului de informații și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020. Comunicarea respectivă nu aduce atingere obligației autorităților de supraveghere a pieței de a notifica măsurile luate împotriva produselor care prezintă un risc grav în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (UE) 2019/1020.

Articolul 45

Măsuri luate de Comisie cu privire la jucăriile care prezintă un risc

1.În cazul în care ia cunoștință de o jucărie sau o categorie specifică de jucării puse la dispoziție pe piață care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța persoanelor, dar care fie respectă cerințele speciale de siguranță, fie ridică îndoieli cu privire la respectarea acestor cerințe, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru stabilirea de măsuri prin care să se asigure că jucăria sau categoria de jucării, în momentul punerii la dispoziție pe piață, nu mai prezintă respectivul risc, pentru a o retrage de pe piață sau pentru a o rechema, atunci când sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)din consultările prealabile cu autoritățile de supraveghere a pieței reiese că abordările acestora în ceea ce privește gestionarea riscului diferă de la o autoritate de supraveghere a pieței la alta;

(b)dată fiind natura riscului, acesta nu poate fi abordat în conformitate cu alte proceduri prevăzute în prezentul regulament.

2.Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 50 alineatul (3). Din motive imperioase de urgență justificate corespunzător privind protecția sănătății și a securității persoanelor, Comisia este împuternicită să adopte un act de punere în aplicare imediat aplicabil, în conformitate cu procedura menționată la articolul 50 alineatul (4).

CAPITOLUL VIII

COMPETENȚELE DELEGATE ȘI PROCEDURA COMITETULUI

Articolul 46

Competențe delegate

1.Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 47, acte delegate de modificare a anexei VI, în ceea ce privește informațiile care trebuie furnizate în pașaportul produsului, în scopul adaptării acesteia la progresul tehnic și științific și la nivelul de pregătire digitală a autorităților de supraveghere a pieței și a utilizatorilor și a supraveghetorilor acestora.

2.Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 47, acte delegate de modificare a articolului 19 alineatul (1) prin impunerea obligației stocării în registru a unor informații suplimentare dintre cele enumerate în anexa VI sau a informațiilor privind neconformitatea jucăriei, atunci când se iau măsuri în conformitate cu articolul 41 alineatul (2) sau alineatul (4) și cu articolul 44 alineatul (1).

La adoptarea actelor delegate în conformitate cu primul paragraf, Comisia ține seama de următoarele criterii:

(a)coerența cu alte acte relevante ale Uniunii, după caz;

(b)necesitatea de a permite verificarea autenticității pașaportului produsului;

(c)relevanța informațiilor pentru îmbunătățirea eficienței și a eficacității verificărilor de supraveghere a pieței și a controalelor vamale pentru jucării;

(d)necesitatea de a evita o sarcină administrativă disproporționată pentru operatorii economici.

3.Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 47, acte delegate de completare a prezentului regulament prin stabilirea informațiilor stocate în registru care urmează să fie controlate de autoritățile vamale, în plus față de informațiile prevăzute la articolul 20 alineatul (3).

4.Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 47, acte delegate de modificare a anexei VII la prezentul regulament în vederea adaptării listei de coduri ale mărfurilor și descrieri ale produselor care urmează să fie utilizate în sensul articolului 20 alineatul (8). Adaptările respective se bazează pe lista prevăzută în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87.

5.Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 47, acte delegate de modificare a anexei III în vederea adaptării sale la progresele tehnice și științifice.

6.Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 47, acte delegate de modificare a părții C din apendicele la anexa II pentru a permite o anumită utilizare în jucării a unei anumite substanțe sau a unui anumit amestec interzise în temeiul părții III punctul 4 din anexa II sau pentru a limita o anumită utilizare care a fost permisă.

7.Utilizarea în jucării a unei substanțe sau a unui amestec interzise în temeiul părții III punctul 4 din anexa II poate fi permisă numai dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)au fost declarate sigure de către Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), în special având în vedere expunerea, inclusiv expunerea globală din alte surse, și acordând atenție specială vulnerabilității copiilor;

(b)nu sunt disponibile substanțe sau amestecuri alternative adecvate, astfel cum a stabilit ECHA pe baza unei analize a soluțiilor alternative;

(c)substanța sau amestecul nu sunt interzise în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006.

8.Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 47, acte delegate de modificare a părților A și B din apendicele la anexa II în vederea adaptării lor la progresele tehnice și științifice prin:

(a)introducerea unor condiții pentru prezența unor substanțe sau amestecuri în jucării și, în special, a unor valori-limită pentru anumite substanțe sau amestecuri din jucării, inclusiv valori-limită pentru urme de substanțe sau amestecuri interzise, astfel cum se menționează în partea III punctul 4 din anexa II;

(b)modificarea condițiilor sau a valorilor-limită pentru prezența substanțelor și amestecurilor în jucării.

9.În sensul alineatelor (6) și (7), Comisia evaluează în mod sistematic și periodic prezența substanțelor sau a amestecurilor chimice periculoase în jucării. În cadrul acestor evaluări, Comisia ține seama de rapoartele organismelor de supraveghere a pieței și de dovezile științifice prezentate de statele membre și de părțile interesate.

Articolul 47

Exercitarea delegării

1.Competența de a adopta acte delegate se conferă Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

2.Competența de a adopta actele delegate menționate la articolul 46 este conferită Comisiei pentru o perioadă nedeterminată.

3.Delegarea de competențe menționată la articolul 46 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere valabilității actelor delegate care sunt deja în vigoare.

4.Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

5.De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

6.Actele delegate adoptate în temeiul articolului 46 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 48

Cereri de evaluare în sensul articolului 46 alineatul (6)

1.Cererile de evaluare, în sensul articolului 46 alineatul (6), a unei substanțe sau a unui amestec interzise în temeiul părții III punctul 4 din anexa II se transmit ECHA utilizând formatul și instrumentele de transmitere menționate la alineatul (3) din prezentul articol.

2.Orice persoană care transmite o cerere de evaluare în temeiul alineatului (1) poate solicita ca anumite informații să nu fie puse la dispoziția publicului. Cererea de confidențialitate este însoțită de o justificare a motivului pentru care divulgarea informațiilor ar putea dăuna intereselor comerciale ale persoanei care transmite cererea de evaluare sau ale oricărei alte părți interesate.

3.ECHA stabilește și pune la dispoziția publicului un format și instrumente pentru transmiterea cererilor de evaluare menționate la alineatul (1), precum și orientări tehnice și științifice cu privire la modul de transmitere a acestor cereri.

Articolul 49

Avize din partea ECHA

1.În sensul articolului 46 alineatul (6), ECHA furnizează Comisiei avize cu privire la utilizarea în jucării a substanțelor sau a amestecurilor interzise în temeiul părții III punctul 4 din anexa II, în cazul în care îi este transmisă o cerere de evaluare în conformitate cu articolul 48 alineatul (1). În avizele sale, ECHA evaluează dacă sunt îndeplinite criteriile prevăzute la articolul 46 alineatul (6) al doilea paragraf literele (a) și (b) pentru o utilizare specifică.

2.ECHA poate solicita persoanei care transmite cererea de evaluare sau oricărei părți terțe să prezinte informații suplimentare într-un termen specificat. ECHA ia în considerare orice informații transmise de părți terțe.

3.Avizele menționate la alineatul (1) se transmit Comisiei în termen de 12 luni de la primirea cererii de evaluare.

4.Acest termen poate fi prelungit o singură dată, cu până la 6 luni, în cazul în care ECHA trebuie să solicite informații de la o parte terță sau primește un număr mare de cereri de evaluare transmise în temeiul articolului 48 alineatul (1).

5.ECHA își reevaluează avizele privind utilizarea în jucării a substanțelor sau a amestecurilor enumerate în partea C din apendicele la anexa II cel puțin la fiecare 5 ani de la data intrării în vigoare a unui act delegat adoptat în conformitate cu articolul 46 alineatul (6).

6.Comisia solicită un aviz din partea ECHA cu privire la utilizarea în jucării a substanțelor sau a amestecurilor enumerate în partea C din apendicele la anexa II de îndată ce i se aduc la cunoștință noi informații științifice care ar putea afecta utilizarea permisă în jucării a unei anumite substanțe sau a unui anumit amestec.

7.În sensul articolului 46 alineatul (7), Comisia poate solicita un aviz din partea ECHA cu privire la siguranța utilizării în jucării a unei anumite substanțe sau a unui anumit amestec, care ia în considerare expunerea globală din alte surse la substanța sau amestecul respectiv(ă) și vulnerabilitatea copiilor.

8.Atunci când elaborează un aviz în conformitate cu dispozițiile prezentului articol, ECHA pune la dispoziția publicului informațiile privind începerea evaluării, adoptarea avizului, precum și orice etape intermediare ale procedurii de evaluare. În special, ECHA pune la dispoziția publicului proiectele de aviz și oferă oricărei părți interesate posibilitatea de a prezenta observații cu privire la avizele respective în termen de cel puțin patru săptămâni.

Articolul 50

Procedura comitetului

1.Comisia este asistată de Comitetul privind siguranța jucăriilor. Comitetul respectiv reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

2.În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

3.În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

4.În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, coroborat cu articolul 5 din respectivul regulament.

CAPITOLUL IX

CONFIDENȚIALITATE ȘI SANCȚIUNI

Articolul 51

Confidențialitate

1.Autoritățile naționale competente, organismele notificate și Comisia respectă confidențialitatea următoarelor informații și date obținute pe parcursul desfășurării sarcinilor care le revin în conformitate cu prezentul regulament:

(a)datele cu caracter personal;

(b)informațiile confidențiale din punct de vedere comercial și secretele comerciale ale unei persoane fizice sau juridice, inclusiv drepturile de proprietate intelectuală, cu excepția cazului în care divulgarea este în interes public.

2.Fără a aduce atingere alineatului (1), informațiile schimbate în mod confidențial între autoritățile naționale competente, precum și între autoritățile naționale competente și Comisie nu sunt divulgate fără a ține seama de avizul autorității naționale competente emitente.

3.Alineatele (1) și (2) nu aduc atingere drepturilor și obligațiilor care revin Comisiei, statelor membre și organismelor notificate cu privire la schimbul de informații și difuzarea avertizărilor, și nici obligațiilor persoanelor în cauză de a furniza informații în temeiul dreptului penal.

4.Statele membre și Comisia pot face schimb de informații confidențiale cu autoritățile de reglementare din țări terțe cu care au încheiat acorduri de confidențialitate bilaterale sau multilaterale.

Articolul 52

Sancțiuni

Statele membre stabilesc normele privind sancțiunile aplicabile în cazul încălcării prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficace, proporționale și cu efect de descurajare. Statele membre informează Comisia până la … [OP: a se introduce data: prima zi a lunii care urmează după 30 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament] cu privire la normele respective și îi comunică acesteia, fără întârziere, orice modificare ulterioară privind aceste norme.

CAPITOLUL X

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 53

Abrogare

Directiva 2009/48/CE se abrogă de la … [OP: vă rugăm să introduceți data = prima zi a lunii care urmează după 30 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament].

Trimiterile la Directiva 2009/48/CE abrogată se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa VIII.

Articolul 54

Dispoziții tranzitorii

1.Jucăriile introduse pe piață în conformitate cu Directiva 2009/48/CE înainte de … [OP: vă rugăm să introduceți data = prima zi a lunii care urmează după 30 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament] mai pot fi puse la dispoziție pe piață până la … [OP: vă rugăm să introduceți data = prima zi a lunii care urmează după 42 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament].

2.Capitolul VII din prezentul regulament se aplică mutatis mutandis în locul articolelor 42, 43 și 45 din Directiva 2009/48/CE jucăriilor introduse pe piață în conformitate cu directiva respectivă înainte de … [OP: a se introduce data: prima zi a lunii care urmează după 30 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], inclusiv jucăriilor pentru care a fost deja inițiată o procedură în temeiul articolului 42 sau 43 din Directiva 2009/48/CE înainte de ... [OP: a se introduce data: prima zi a lunii care urmează după 30 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament].

3.Certificatele de examinare CE de tip eliberate în conformitate cu articolul 20 din Directiva 2009/48/CE rămân valabile până la ... [OP: a se introduce data: prima zi a lunii care urmează după 42 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], cu excepția cazului în care expiră înainte de această dată.

Articolul 55

Evaluare și reexaminare

1.La … [OP: vă rugăm să introduceți data = prima zi a lunii care urmează după 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament] și, ulterior, o dată la cinci ani, Comisia efectuează o evaluare a prezentului regulament. Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind principalele constatări identificate.

2.În cazul în care Comisia consideră oportun, raportul este însoțit de o propunere legislativă de modificare a dispozițiilor relevante ale prezentului regulament.

Articolul 56

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică începând de la … [OP: vă rugăm să introduceți data = prima zi a lunii care urmează după 30 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament].

Cu toate acestea, articolul 17 alineatul (10), articolele 24-40 și articolele 46-52 se aplică de la ... [OP: vă rugăm să introduceți data intrării în vigoare a prezentului regulament].

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președinta    Președintele

(1)    Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor (JO L 170, 30.6.2009).
(2)    Document de lucru al serviciilor Comisiei - Evaluarea Directivei 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța jucăriilor, SWD(2020) 288 final.
(3)    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice – Către un mediu fără substanțe toxice”, 14 octombrie 2020, COM(2020) 667 final.
(4)    Raport referitor la punerea în aplicare a Directivei 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța jucăriilor (Directiva privind siguranța jucăriilor), 2021/2040(INI).
(5)    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Competitivitatea pe termen lung a UE: perspectiva după 2030”, 16 martie 2023, COM(2023) 168 final.
(6)    SWD(2023) 269 final, Evaluare a impactului asupra revizuirii Directivei privind siguranța jucăriilor.
(7)    Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 iulie 2008 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor și de abrogare a Deciziei 93/465/CEE a Consiliului (JO L 218, 13.8.2008, p. 82).
(8)    Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62-106), disponibilă la adresa: 
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A02014L0053-20180911 .
(9)    Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, p. 1).
(10)    SWD(2022) 365 final.
(11)     Inițiativa privind produsele durabile (europa.eu) . Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile și de abrogare a Directivei 2009/125/CE din 30 martie 2022, COM(2022) 142 final.
(12)    Recomandarea (UE) 2022/2510 a Comisiei din 8 decembrie 2022 de instituire a unui cadru european de evaluare pentru substanțe chimice și materiale „sigure și sustenabile prin concepție”, C/2022/8854 (JO L 325, 20.12.2022, p. 179).
(13)    JO L 353, 31.12.2008, p. 1; propunerea Comisiei de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, COM(2022) 748 final.
(14)    Regulamentul (UE) 2023/988 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 mai 2023 privind siguranța generală a produselor, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și a Directivei (UE) 2020/1828 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 87/357/CEE a Consiliului (JO L 135, 23.5.2023, p. 1).
(15)    A se vedea secțiunea privind „principiul numărului constant” de mai jos pentru o estimare completă a acestor costuri.
(16)    Document de lucru al serviciilor Comisiei - Evaluarea Directivei 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța jucăriilor, SWD(2020) 288 final.
(17)    Technopolis, EY, VVA (Decembrie 2014) Evaluation of Directive 2009/48/EC on the Safety of Toys - Final Report (Evaluarea Directivei 2009/48/CE privind siguranța jucăriilor - Raport final) https://ec.europa.eu/docsroom/documents/23843/attachments/1/translations/en/renditions/native.
(18)    VVA împreună cu CSES și Asterisk (2022), Studiu de evaluare a impactului asupra revizuirii Directivei privind siguranța jucăriilor.
(19)    https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/.
(20)    Pe baza cifrei de afaceri provizorii a industriei în UE de 6,56 miliarde EUR pentru 2020. 
(21)    A se vedea Agenția Europeană pentru Produse Chimice – propunere de regulament de bază (europa.eu) .
(22)    JO C , , p. .
(23)    Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor (JO L 170, 30.6.2009, p. 1).
(24)    COM(2020) 667 final.
(25)    JO L 11, 15.1.2002, p. 4.
(26)    Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93 (JO L 218, 13.8.2008, p. 30).
(27)    Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 iulie 2008 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor și de abrogare a Deciziei 93/465/CEE a Consiliului (JO L 218, 13.8.2008, p. 82).
(28)    Regulamentul (UE) 2023/988 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 mai 2023 privind siguranța generală a produselor, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și a Directivei (UE) 2020/1828 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 87/357/CEE a Consiliului (JO L 135, 23.5.2023, p. 1).
(29)    Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, p. 1).
(30)    Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62).
(31)    OP: Vă rugăm să introduceți în text numărul regulamentului și să introduceți numărul, data, titlul și referința de publicare în JO a regulamentului respectiv în nota de subsol.
(32)    Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare și de abrogare a Directivelor 80/590/CEE și 89/109/CEE (JO L 338, 13.11.2004, p. 4).
(33)    Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).
(34)    Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).
(35)    OP: Vă rugăm să introduceți în text numărul regulamentului …. și să introduceți numărul, data, titlul și referința de publicare în JO a regulamentului respectiv în nota de subsol.
(36)    Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).
(37)    OP: Vă rugăm să introduceți în text numărul Regulamentului de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile și de abrogare a Directivei 2009/125/CE și să introduceți numărul, data, titlul și referința de publicare în JO a regulamentului respectiv în nota de subsol.
(38)    Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).
(39)    Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).
(40)    JO L 123, 12.5.2016, p. 1.    
(41)    Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
(42)    Regulamentul (UE) 2022/2399 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 noiembrie 2022 de instituire a mediului aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 (JO L 317, 9.12.2022, p. 1).

Bruxelles, 28.7.2023

COM(2023) 462 final

ANEXE

la

PROPUNEREA DE REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

privind siguranța jucăriilor și de abrogare a Directivei 2009/48/CE

{SEC(2023) 297 final} - {SWD(2023) 268 final} - {SWD(2023) 269 final} - {SWD(2023) 270 final}


ANEXA I

PRODUSE PENTRU CARE NU SE APLICĂ PREZENTUL REGULAMENT

Partea I – Jucării excluse din domeniul de aplicare al prezentului regulament

1.echipament pentru terenurile de joacă destinate uzului public;

2.mașini automate de divertisment, care funcționează cu monede sau nu, destinate uzului public;

3.vehicule de jucărie echipate cu motor cu combustie internă;

4.jucării cu motor cu aburi.

Partea II – Produse care nu sunt considerate jucării în sensul prezentului regulament

1.obiecte decorative pentru festivități și ceremonii;

2.produse destinate colecționarilor, cu condiția ca produsele respective sau ambalajul acestora să indice în mod clar și lizibil că sunt destinate colecționarilor în vârstă de cel puțin 14 ani. Exemple din această categorie sunt următoarele:

(a)modele detaliate la scară redusă;

(b)truse de asamblare a modelelor detaliate la scară redusă;

(c)păpuși folclorice și decorative și alte articole similare;

(d)copii istorice de jucării; și

(e)reproduceri ale armelor de foc reale;

3.echipament sportiv, inclusiv patine cu rotile, patine cu role în linie și skateboarduri destinate uzului de către copiii cu o masă corporală de peste 20 kg;

4.biciclete cu o înălțime maximă a șeii mai mare de 435 mm, măsurată ca distanța verticală de la sol la suprafața superioară a șeii, cu șaua în poziție orizontală și reglată în poziția cea mai joasă;

5.scutere și alte mijloace de transport sportive sau care sunt destinate utilizării pentru deplasarea pe șosele sau drumuri publice;

6.vehicule cu motor electric care sunt destinate utilizării pentru deplasarea pe șoselele sau drumurile publice sau pe trotuarul de pe marginea acestora;

7.echipament acvatic destinat utilizării în apă adâncă și dispozitive destinate învățării înotului de către copii, precum scaune pentru bazine de înot și accesorii de facilitare a înotului;

8.puzzle-uri care conțin peste 500 de piese;

9.puști și pistoale cu gaz comprimat, cu excepția puștilor și a pistoalelor cu apă, precum și arcuri cu săgeți cu lungime mai mare de 120 cm;

10.artificii, inclusiv capse de percuție care nu sunt concepute în mod special pentru jucării;

11.produse și jocuri care utilizează proiectile cu vârf ascuțit, precum seturile de săgeți darts cu vârf metalic;

12.produse educative funcționale, cum ar fi cuptoare electrice, fiare de călcat sau alte produse funcționale alimentate la o tensiune nominală mai mare de 24 de volți vândute exclusiv în scopuri didactice și utilizate sub supravegherea adulților;

13.produsele destinate să fie utilizate în școli în scopuri educative specifice sau în alte contexte pedagogice sub supravegherea unui instructor adult, cum ar fi echipamentele științifice;

14.echipamente electronice, cum ar fi calculatoarele personale și consolele de jocuri, care sunt utilizate pentru accesarea programelor informatice interactive și perifericelor asociate acestora, cu excepția cazului în care echipamentele electronice sau perifericele asociate sunt special concepute pentru copii și destinate acestora și au valoare ludică în sine, cum ar fi calculatoarele personale, tastaturile, manetele sau volanele special concepute;

15.programele informatice interactive, destinate activităților recreative și de divertisment, cum ar fi jocurile pe calculator și mediile lor de stocare;

16.suzete pentru copii;

17.corpuri de iluminat atrăgătoare pentru copii;

18.transformatoare electrice pentru jucării;

19.accesorii de modă pentru copii, care nu sunt destinate utilizării pentru joacă.

ANEXA II

CERINȚE SPECIALE DE SIGURANȚĂ

Partea I Proprietăți fizice și mecanice

1.Jucăriile și piesele acestora, precum și elementele de fixare în cazul jucăriilor montate, au rezistența mecanică și, după caz, stabilitatea necesară pentru a rezista solicitărilor la care sunt supuse în timpul utilizării, fără să se spargă sau să se deformeze cu riscul de a provoca vătămări.

2.Muchiile, proeminențele, șnururile, cablurile și elementele de fixare accesibile ale jucăriilor sunt concepute și fabricate astfel încât pericolul unei răniri fizice să fie redus pe cât posibil la minimum la contactul cu acestea.

3.Jucăriile sunt proiectate și fabricate astfel încât să nu prezinte vreun risc pentru sănătate și siguranță sau doar riscurile minime inerente utilizării acestora care ar putea fi cauzate de mișcarea părților componente ale acestora.

4.(a)    Jucăriile și părțile lor componente nu prezintă pericolul de strangulare.

(b)    Jucăriile și părțile componente ale acestora nu prezintă pericolul de asfixiere prin întreruperea fluxului de aer ca urmare a obstrucției externe a căilor respiratorii ale gurii și ale nasului.

(c)    Jucăriile și părțile componente ale acestora au dimensiuni care să nu prezinte niciun pericol de asfixiere prin întreruperea fluxului de aer ca urmare a obstrucției căilor respiratorii din cauza unor obiecte blocate în cavitatea bucală sau faringe sau la intrarea căilor respiratorii inferioare.

(d)    Jucăriile destinate în mod evident copiilor mai mici de 36 de luni, părțile lor componente și orice parte detașabilă a acestora au dimensiunile în așa fel încât să nu poată fi înghițite sau inhalate. Acest lucru se aplică și altor jucării destinate a fi introduse în cavitatea bucală, precum și părților componente ale acestora și părților detașabile.

(e)    Ambalajele în care jucăriile sunt introduse în vederea vânzării cu amănuntul nu prezintă pericolul de strangulare sau de asfixiere prin obstrucția externă a căilor respiratorii ale gurii și ale nasului.

(f)    Jucăriile prezente în produsele alimentare sau amestecate cu un produs alimentar au propriul lor ambalaj. Acest ambalaj, așa cum se prezintă, trebuie să aibă dimensiunile în așa fel încât să împiedice înghițirea și/sau inhalarea acestuia.

(g)    Ambalajul jucăriilor, menționat la literele (e) și (f), care este sferic, în forma unui ou sau elipsoidal și orice parte detașabilă a acestuia, sau a unui ambalaj cilindric cu capete rotunjite al unei jucării, are dimensiuni care să împiedice cauzarea obstrucției căilor respiratorii prin înțepenirea lui în cavitatea bucală sau faringe sau prin depunerea lui la intrarea în căile respiratorii inferioare.

(h)    Jucăriile care fac corp comun cu un produs alimentar în momentul consumului astfel încât este indispensabilă consumarea produsului alimentar înainte de a avea acces direct la jucărie sunt interzise. Părțile jucăriilor atașate în mod direct la un produs alimentar îndeplinesc cerințele stabilite la literele (c) și (d).

5.Jucăriile acvatice sunt proiectate și fabricate astfel încât să se reducă, cât mai mult posibil, atunci când sunt folosite conform instrucțiunilor de utilizare, pericolul de a-și pierde starea de plutire și sprijinul acordat copilului.

6.Jucăriile în care se poate pătrunde și care constituie astfel un spațiu închis pentru ocupanți au o ieșire pe care utilizatorul să o poată deschide cu ușurință acționând din interior spre exterior.

7.Jucăriile care conferă mobilitate pentru utilizatori sunt dotate, pe cât posibil, cu un dispozitiv de frânare adecvat tipului de jucărie și energiei cinetice generate de aceasta. Acest sistem este ușor de folosit de către utilizator în caz că există riscul de ejecție sau de vătămare pentru utilizator sau terți.

Viteza de funcționare normală maximă, determinată prin    proiectare, a jucăriilor electrice este limitată astfel încât să reducă la minimum riscul de răniri fizice.

8.Forma și compoziția proiectilelor și energia cinetică pe care o pot genera în momentul lansării lor, pentru o jucărie concepută în acest scop, nu prezintă pericolul de rănire a utilizatorului jucăriei sau a terților, ținând seama de natura jucăriei.

9.Jucăriile sunt fabricate astfel încât să garanteze că:

(a)temperatura maximă și minimă a oricărei suprafețe accesibile nu prezintă pericolul de răniri fizice la atingere;

(b)lichidele, vaporii și gazul conținute în jucărie să nu atingă temperaturi sau presiuni periculoase, astfel încât evacuarea acestora, cu excepția unor rațiuni indispensabile bunei funcționări a jucăriei, să poată provoca arsuri sau alte vătămări corporale.

10.Jucăriile sunt concepute și fabricate în ceea ce privește valorile maxime ale zgomotului de impulsuri și ale zgomotului prelungit astfel încât sunetul pe care îl emit să nu poată afecta auzul copiilor.

11.Jucăriile de activități sunt fabricate astfel încât să reducă, cât mai mult posibil, pericolul de strivire sau de prindere a părților corpului sau de prindere a hainelor, precum și pericolul de cădere, impact și înec. În special, orice suprafață a acestora la care au acces și unde se pot juca unul sau mai mulți copii este concepută pentru a le putea sprijini greutatea.

Partea II Inflamabilitate

1.Jucăriile nu constituie un element inflamabil periculos în mediul copilului. În acest scop, ele sunt realizate din materiale care să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții:

(a)să nu ardă sub acțiunea directă a unei flăcări, scântei sau a unei alte surse potențiale de foc;

(b)să nu fie ușor inflamabile (flacăra să se stingă imediat ce dispare cauza focului);

(c)dacă se aprind, trebuie să ardă încet și să prezinte o viteză mică de propagare a flăcării;

(d)jucăriile sunt concepute, oricare ar fi compoziția chimică a acestora, astfel încât să întârzie mecanic procesul de ardere.

Materialele inflamabile din jucărie nu prezintă pericolul ca focul să se propage la celelalte materiale folosite la realizarea jucăriei.

2.Jucăriile care îndeplinesc ambele condiții de mai jos nu trebuie să conțină ca atare substanțe sau amestecuri care pot deveni inflamabile în urma pierderii componenților volatili neinflamabili:

(a)jucăriile care, din rațiuni indispensabile funcționării lor, conțin substanțe sau amestecuri care îndeplinesc criteriile de clasificare pentru oricare dintre următoarele clase sau categorii de pericol stabilite în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008:

(1)clasele de pericol 2.1-2.4, 2.6 și 2.7, clasa de pericol 2.8 tipurile A și B;

(2)clasele de pericol 2.9, 2.10 și 2.12, clasa de pericol 2.13 categoriile 1 și 2;

(3)clasa de pericol 2.14 categoriile 1 și 2, clasa de pericol 2.15 tipurile A-F; clasele de pericol 3.1-3.6, 3.7 efectele adverse asupra funcției sexuale și fertilității sau asupra dezvoltării;

(4)clasa de pericol 3.8 alte efecte decât efectele narcotice;

(5)clasele de pericol 3.9 și 3.10;

(6)clasa de pericol 4.1;

(7)clasa de pericol 5.1;

(b)și jucăriile care conțin materiale și echipamente pentru experiențe chimice, asamblarea de machete, mulaje plastice sau ceramice, emailare, fotografiere sau alte activități similare.

3.Jucăriile, cu excepția capselor cu percuție, nu sunt explozibile sau nu conțin elemente sau substanțe susceptibile să explodeze în caz de utilizare, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) primul paragraf.

4.Jucăriile și în special jocurile și jucăriile tip truse chimice nu conțin ca atare substanțe sau amestecuri:

(a)care, în amestec, pot exploda prin reacție chimică sau prin încălzire;

(b)care, în amestec cu substanțe oxidante, pot exploda; sau

(c)care conțin componente volatile inflamabile în aer și care sunt capabile să formeze amestecuri de vapori/aer inflamabile sau explozibile.

Partea III Proprietăți chimice

1.Jucăriile sunt proiectate și fabricate astfel încât să nu prezinte niciun pericol de efecte nocive asupra sănătății umane cauzate de expunerea la substanțe chimice sau preparate care intră în compoziția jucăriilor sau pe care le conțin, atunci când utilizarea acestor jucării este cea descrisă la articolul 5 alineatul (2) primul paragraf.

Jucăriile respectă legislația Uniunii relevantă referitoare la anumite categorii de produse sau restricțiile referitoare la anumite substanțe și amestecuri. Jucăriile, componentele acestora sau ambalajele despre care se poate preconiza în mod rezonabil că vor veni în contact cu produse alimentare sau că vor transfera substanțe constitutive acestora în condiții de utilizare normale sau previzibile respectă, de asemenea, Regulamentul (CE) nr. 1935/2004.

2.Jucăriile care constituie în sine substanțe sau amestecuri respectă, de asemenea, Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

3.Jucăriile respectă cerințele și condițiile specifice pentru substanțele chimice stabilite în partea A din apendice și cerințele de etichetare stabilite în partea B din apendice.

4.Este interzisă utilizarea în jucării, în componente ale jucăriilor sau în părți microstructurale distincte ale jucăriilor a substanțelor sau amestecurilor clasificate în oricare dintre următoarele categorii menționate în partea 3 din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008:

(a)cancerigenitate, mutagenicitatea celulelor embrionare sau toxicitate pentru reproducere (CMR) categoria 1A, 1B sau 2;

(b)perturbare endocrină categoria 1 sau 2;

(c)toxicitate asupra unui organ țintă specific categoria 1, o singură expunere sau expunere repetată;

(d)sensibilizarea căilor respiratorii categoria 1.

5.Prezența neintenționată a unei substanțe sau a unui amestec menționate la punctul 4 provenind din impuritățile componentelor naturale sau sintetice sau din procesul de fabricație și care este tehnic inevitabilă în conformitate cu bunele practici de fabricație este admisă cu condiția ca, în pofida acestei prezențe, jucăriile să respecte cerința generală de siguranță.

6.Prin derogare de la punctul 4, substanțele sau amestecurile interzise în conformitate cu punctul respectiv pot fi utilizate în jucării dacă sunt enumerate în partea C din apendice, în condițiile specificate în aceasta.

7.Punctele 4-6 nu se aplică:

(a)materialelor care respectă condițiile stabilite pentru anumite substanțe în partea A din apendice, în ceea ce privește substanțele respective;

(b)bateriilor din jucării; sau

(c)componentelor necesare pentru funcțiile electronice sau electrice ale jucăriei, în cazul în care substanța sau amestecul sunt complet inaccesibile copiilor, inclusiv prin inhalare.

8.Produsele cosmetice de jucărie, cum ar fi cosmeticele pentru păpuși, respectă cerințele de compoziție și etichetare prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 1 .

Partea IV Proprietăți electrice

1.Jucăriile trebuie să fie alimentate la o sursă de energie a cărei tensiune nominală nu depășește 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent și niciun reper accesibil nu trebuie să depășească 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent.

Tensiunile interne nu trebuie să depășească 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent, cu excepția cazului în care se garantează că tensiunea și combinația actuală generată nu comportă niciun risc pentru sănătate și siguranță sau de șoc electric, chiar dacă jucăria este distrusă.

2.Piesele jucăriilor care sunt în contact sau care pot fi în contact cu o sursă de electricitate capabilă să provoace șocuri electrice și orice cabluri sau alte fire conductoare prin care trece electricitatea către aceste piese sunt bine izolate și protejate din punct de vedere mecanic astfel încât să se prevină pericolul unor asemenea șocuri.

3.Jucăriile electrice sunt proiectate și fabricate astfel încât să garanteze că temperaturile maxime atinse de toate suprafețele direct accesibile nu produc arsuri prin atingerea lor.

4.În condiții previzibile de defectare, jucăriile asigură protecție împotriva riscurilor legate de electricitate, generate de o sursă de energie electrică.

5.Jucăriile electrice asigură o protecție adecvată împotriva riscurilor de incendiu.

6.Jucăriile electrice sunt proiectate și fabricate astfel încât câmpurile electrice, magnetice și electromagnetice, precum și alte radiații generate de jucărie să fie limitate în măsura necesară pentru funcționarea jucăriei și funcționează la un nivel de siguranță, în conformitate cu tehnologia general recunoscută, ținând seama de măsurile specifice ale Uniunii.

7.Jucăriile dotate cu un sistem de comandă electronic sunt proiectate și fabricate astfel încât să funcționeze în deplină siguranță, chiar și în caz de nefuncționare a sistemului electronic care decurge dintr-o defecțiune a sistemului în sine, sau a unui factor extern.

8.Jucăriile sunt proiectate și fabricate astfel încât să nu prezinte niciun pericol pentru sănătate și niciun pericol de vătămare a ochilor sau a pielii prin lasere, diode emițătoare de lumină (LED-uri) sau orice alt tip de radiație.

9.Transformatorul electric pentru jucării nu face parte integrantă din jucărie.

Partea V Igienă

1.Jucăriile sunt proiectate și fabricate din punctul de vedere al igienei și al curățeniei astfel încât să nu prezinte niciun pericol de infectare, îmbolnăvire sau contaminare.

2.O jucărie destinată utilizării de către copiii mai mici de 36 de luni este proiectată și fabricată astfel încât să poată fi curățată. O jucărie textilă este lavabilă, în acest scop, cu excepția cazului în care conține un mecanism care ar putea fi deteriorat dacă se infiltrează apă la spălare. Jucăria continuă să îndeplinească cerințele de siguranță și după ce a fost curățată în conformitate cu prezentul punct și cu instrucțiunile fabricantului.

3.Jucăriile cu soluții apoase accesibile sunt proiectate și fabricate astfel încât să se asigure că nu prezintă un risc microbiologic.

Partea VI Radioactivitate

Jucăriile trebuie să respecte toate măsurile relevante adoptate în temeiul capitolului III din Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.



Apendice

Condiții specifice pentru prezența anumitor substanțe chimice sau amestecuri în jucării

Partea A. Substanțe care fac obiectul unor valori-limită specifice

1.Nu trebuie depășite următoarele limite de migrare ale jucăriilor, ale componentelor jucăriilor sau ale părților microstructurale distincte ale jucăriilor:

Element

mg/kg în materialul uscat, friabil, sfărmicios sau flexibil al jucăriei

mg/kg în materialul lichid sau lipicios al jucăriei

mg/kg în materialul răzuit al jucăriei

Aluminiu

2 250

560

28 130

Antimoniu

45

11,3

560

Arsen

3,8

0,9

47

Bariu

1 500

375

18 750

Bor

1 200

300

15 000

Cadmiu

1,3

0,3

17

Crom (III)

37,5

9,4

460

Crom (VI)

0,02

0,005

0,053

Cobalt

10,5

2,6

130

Cupru

622,5

156

7 700

Plumb

2,0

0,5

23

Mangan

1 200

300

15 000

Mercur

7,5

1,9

94

Nichel

75

18,8

930

Seleniu

37,5

9,4

460

Stronțiu

4 500

1 125

56 000

Staniu

15 000

3 750

180 000

Staniu organic

0,9

0,2

12

Zinc

3 750

938

46 000

Aceste valori-limită nu se aplică jucăriilor, componentelor jucăriilor sau părților microstructurale distincte ale jucăriilor care, din cauza accesibilității, funcției, volumului sau masei exclud orice risc cauzat prin aspirație, lingere, înghițire sau contact prelungit cu pielea în cazul în care sunt utilizate în condițiile definite la articolul 5 alineatul (2) primul paragraf.

2.Se interzice utilizarea nitrozaminelor și a substanțelor nitrozabile în jucăriile destinate uzului de către copiii mai mici de 36 de luni sau în alte jucării destinate a fi introduse în cavitatea bucală, dacă migrarea acestor substanțe este egală cu sau mai mare de 0,01 mg/kg pentru nitrozamine și 0,1 mg/kg pentru substanțele nitrozabile.

3.Nu trebuie depășite următoarele valori-limită în jucării, în componentele jucăriilor sau în părțile microstructurale distincte ale jucăriilor:

Substanță

Nr. CAS

Valoare-limită și condiții de aplicare

TCEP

115-96-8

5 mg/kg (conținut-limită)

TCPP

13674-84-5

5 mg/kg (conținut-limită)

TDCP

13674-87-8

5 mg/kg (conținut-limită)

Formamidă

75-12-7

20 μg/m3 (limită de emisie) după maximum 28 de zile de la începerea analizării emisiilor materialelor din spumă ale jucăriei care conține mai mult de 200 mg/kg (valoarea-limită bazată pe conținut)

1,2-benzizotiazol-3(2H)-onă

2634-33-5

5 mg/kg (conținut-limită) în soluțiile apoase pentru joacă, în conformitate cu metodele stabilite în standardele EN 71-10:2005 și EN 71-11:2005

Masă de reacție a: 5-cloro-2-metil-4-izotiazolin-3-onă [CE nr. 247-500-7] și 2-metil-2H-isotiazol-3-onă [CE nr. 220-239-6] (3:1)

55965-84-9

1 mg/kg (conținut-limită) în soluțiile apoase pentru joacă

5-cloro-2-metilizotiazolin-3(2H)-onă

26172-55-4

0,75 mg/kg (conținut-limită) în soluțiile apoase pentru joacă

2-metilizotiazolin-3(2H)-onă

2682-20-4

0,25 mg/kg (conținut-limită) în soluțiile apoase pentru joacă

Fenol

108-95-2

5 mg/l (limită de migrare) în materialele polimerice în conformitate cu metodele stabilite în EN 71-10:2005 și EN 71-11:2005.

10 mg/kg (conținut-limită) la conservanți în conformitate cu metodele stabilite în EN 71-10:2005 și EN 71-11:2005.

Formaldehidă

50-00-0

1,5 mg/l (limită de migrare) în materialele polimerice utilizate la fabricarea jucăriilor

0,062 mg/m³ (limită de emisii) în materialele de lemn utilizate la fabricarea jucăriilor

30 mg/kg (conținut-limită) în materialele textile utilizate la fabricarea jucăriilor

30 mg/kg (conținut-limită) în pielea utilizată la fabricarea jucăriilor

30 mg/kg (conținut-limită) în hârtia utilizată la fabricarea jucăriilor

10 mg/kg (conținut-limită) în materialele pe bază de apă utilizate la fabricarea jucăriilor

Anilină

   

62-53-3

30 mg/kg (conținut-limită) după scindare reductivă în materialele textile și pielea utilizate la fabricarea jucăriilor

10 mg/kg (conținut-limită) ca anilină liberă în vopselele aplicabile cu degetele

30 mg/kg (conținut-limită) după scindare reductivă în vopselele aplicabile cu degetele

4.Este interzisă utilizarea în jucării a următoarelor substanțe de parfumare alergene, cu excepția cazului în care prezența lor în jucărie este tehnic inevitabilă în conformitate cu bunele practici de fabricație și nu depășește 100 mg/kg:

Nr.

Denumirea substanței de parfumare alergene

Numărul CAS

(1)

Ulei de iarbă-mare (Inula helenium)

97676-35-2

(2)

Alil-tioizocianat

57-06-7

(3)

Cianură de benzil

140-29-4

(4)

4-terț-butilfenol

98-54-4

(5)

Ulei de pelin

8006-99-3

(6)

Alcool cyclamen

4756-19-8

(7)

Maleat de dietil

141-05-9

(8)

Dihidrocumarină

119-84-6

(9)

2,4-dihidroxi-3-metilbenzaldehidă

6248-20-0

(10)

3,7-dimetil-2-octen-1-ol (6,7-dihidrogeraniol)

40607-48-5

(11)

4,6-dimetil-8-terț-butilcumarină

17874-34-9

(12)

Citraconat de dimetil

617-54-9

(13)

7,11-dimetil-4,6,10-dodecatrien-3-onă

26651-96-7

(14)

6,10-dimetil-3,5,9-undecatrien-2-onă

141-10-6

(15)

Difenilamină

122-39-4

(16)

Acrilat de etil

140-88-5

(17)

Frunză de smochin, proaspătă și preparate

68916-52-9

(18)

trans-2-Heptenal

18829-55-5

(19)

trans-2-hexenal dietil acetal

67746-30-9

(20)

trans-2-hexenal-dimetilacetal

18318-83-7

(21)

Alcool hidroabietilic

13393-93-6

(22)

4-etoxifenol

622-62-8

(23)

6-izopropil-2-decahidronaftalenol

34131-99-2

(24)

7-Metoxicumarină

531-59-9

(25)

4-Metoxifenol

150-76-5

(26)

4-(p-metoxifenil)-3-buten-2-onă

943-88-4

(27)

1-(p-metoxifenil)-1-penten-3-onă

104-27-8

(28)

Trans-2-butenoat de metil

623-43-8

(29)

6-Metilcumarină

92-48-8

(30)

7-Metilcumarină

2445-83-2

(31)

5-Metil-2,3-hexandionă

13706-86-0

(32)

Ulei de rădăcină de costus (Saussurea lappa Clarke)

8023-88-9

(33)

7-Etoxi-4-metilcumarină

87-05-8

(34)

Hexahidrocumarină

700-82-3

(35)

Balsam de Peru, brut [exudatul de Myroxylon pereirae (Royle) Klotzsch]

8007-00-9

(36)

2-pentiliden-ciclohexanonă

25677-40-1

(37)

3,6,10-Trimetil-3,5,9-undecatrien-2-onă

1117-41-5

(38)

Ulei de verbină (Lippia citriodora Kunth)

8024-12-2

(39)

Ambră de mosc (4-terț-butil-3-metoxi-2,6-dinitrotoluen)

83-66-9

(40)

4-fenil-3-buten-2-onă

122-57-6

(41)

Amil cinamal

122-40-7

(42)

Alcool amilcinamilic

101-85-9

(43)

Alcool benzilic

100-51-6

(44)

Salicilat de benzil

118-58-1

(45)

Alcool cinamilic

104-54-1

(46)

Cinamal

104-55-2

(47)

Citral

5392-40-5

(48)

Cumarină

91-64-5

(49)

Eugenol

97-53-0

(50)

Geraniol

106-24-1

(51)

Hidroxi-citronelal

107-75-5

(52)

Hidroximetil-penticiclohexan carboxaldehidă

31906-04-4

(53)

Izoeugenol

97-54-1

(54)

Extract din mușchiul stejarului

90028-68-5

(55)

Extract din mușchiul arborilor

90028-67-4

(56)

Atranol (2,6-dihidroxi-4-metil-benzaldehidă)

526-37-4

(57)

Cloroatranol (3-cloro-2,6-dihidroxi-4-metil-benzaldehidă)

57074-21-2

(58)

Metil heptin carbonat

111-12-6

Partea B. Substanțe care fac obiectul unor cerințe specifice de etichetare

1.Denumirile următoarelor substanțe de parfumare potențial alergene sunt enumerate pe jucărie, pe o etichetă aplicată, pe ambalaj sau într-un prospect care însoțește jucăria, precum și în pașaportul produsului, dacă substanțele respective sunt adăugate unei jucării în concentrații care depășesc 100 mg/kg din jucărie sau orice componente ale acesteia:

Nr.

Denumirea substanței de parfumare alergene

Numărul CAS

(1)

Alcool anisic

105-13-5

(2)

Benzoat de benzil

120-51-4

(3)

Cinamat de benzil

103-41-3

(4)

Citronelol

106-22-9; 1117-61-9; 7540-51-4

(5)

Farnesol

4602-84-0

(6)

Hexil cinamaldehidă

101-86-0

(7)

Lilial

80-54-6

(8)

d-Limonenă

5989-27-5

(9)

Linalol

78-70-6

(10)

3-metil-4-(2,6,6-trimetil-2-ciclohexen-1-il)-3-buten-2-onă

127-51-5

(11)

Acetilcedren

32388-55-9

(12)

Salicilat de amil

2050-08-0

(13)

trans-Anetol

4180-23-8

(14)

Benzaldehidă

100-52-7

(15)

Camfor

76-22-2; 464-49-3

(16)

Carvonă

99-49-0; 6485-40-1;
2244-16-8

(17)

beta-Cariofilen (oxid)

87-44-5

(18)

Cetonă de trandafir -4 (damascenonă)

23696-85-7

(19)

alfa-Damasconă (TMCHB)

43052-87-5; 23726-94-5

(20)

cis-beta-Damasconă

23726-92-3

(21)

delta-Damasconă

57378-68-4

(22)

Acetat de dimetilbenzil carbinil (DMBCA)

151-05-3

(23)

Hexadecanolactonă

109-29-5

(24)

Hexametilindanopiran

1222-05-5

(25)

(DL)-Limonenă

138-86-3

(26)

Acetat de linalil

115-95-7

(27)

Mentol

1490-04-6; 89-78-1;
2216-51-5

(28)

Salicilat de metil

119-36-8

(29)

3-Metil-5-(2,2,3-trimetil-3-ciclopentenil)pent-4-en-2-ol

67801-20-1

(30)

alfa-Pinen

80-56-8

(31)

beta-Pinen

127-91-3

(32)

Propiliden ftalidă

17369-59-4

(33)

Aldehidă salicilică

90-02-8

(34)

alfa-Santalol

115-71-9

(35)

beta-Santalol

77-42-9

(36)

Sclareol

515-03-7

(37)

alfa-Terpineol

10482-56-1; 98-55-5

(38)

Terpineol (amestec de izomeri)

8000-41-7

(39)

Terpinolenă

586-62-9

(40)

Tetrametilacetiloctahidronaftalină

54464-57-2; 54464-59-4; 68155-66-8; 68155-67-9

(41)

Trimetilbenzenpropanol (majantol)

103694-68-4

(42)

Vanilină

121-33-5

(43)

Cananga odorata și ulei de ylang-ylang

83863-30-3; 8006-81-3

(44)

Ulei de scoarță de Cedrus atlantica

92201-55-3; 8000-27-9

(45)

Ulei din frunză de Cinnamomum cassia

8007-80-5

(46)

Ulei de scoarță de Cinnamomum zeylanicum

84649-98-9

(47)

Ulei din flori de Citrus aurantium amara

8016-38-4

(48)

Ulei de coajă de Citrus aurantium amara

72968-50-4

(49)

Ulei de coajă stoarsă de Citrus berggamia

89957-91-5

(50)

Ulei de coajă stoarsă de Citrus limonum

84929-31-7

(51)

Ulei de coajă stoarsă de Citrus sinensis (sin.: Aurantium dulcis)

97766-30-8; 8028-48-6

(52)

Uleiuri de Cymbopogon citratus/schoenanthus

89998-14-1; 8007-02-01; 89998-16-3

(53)

Ulei din frunze de eucalipt spp.

92502-70-0; 8000-48-4

(54)

Ulei din flori/frunze de Eugenia caryophyllus

8000-34-8

(55)

Jasminum grandiflorum/officinale

84776-64-7; 90045-94-6; 8022-96-6

(56)

Juniperus virginiana

8000-27-9; 85085-41-2

(57)

Ulei din fructe de Laurus nobilis

8007-48-5

(58)

Ulei din frunze de Laurus nobilis

8002-41-3

(59)

Ulei din semințe de Laurus nobilis

84603-73-6

(60)

Lavandula hybrida

91722-69-9

(61)

Lavandula officinalis

84776-65-8

(62)

Mentha piperita

8006-90-4; 84082-70-2

(63)

Mentha spicata

84696-51-5

(64)

Narcissus spp.

diverse

(65)

Pelargonium graveolens

90082-51-2; 8000-46-2

(66)

Pinus mugo

90082-72-7

(67)

Pinus pumila

97676-05-6

(68)

Pogostemon cablin

8014-09-03; 84238-39-1

(69)

Ulei din flori de trandafir (Rosa spp.)

Diverse

(70)

Santalum album

84787-70-2; 8006-87-9

(71)

Terebentină (ulei)

8006-64-2; 9005-90-7;
8052-14-0

2.Utilizarea substanțelor de parfumare menționate la punctele 41-55 din tabelul din partea A punctul 4 și a substanțelor de parfumare menționate la punctele 1-10 din tabelul de la punctul 1 din prezenta parte este permisă în jocurile de masă olfactive, trusele cosmetice și jocurile gustative, în următoarele condiții:

(a)substanțele de parfumare sunt clar indicate pe ambalajul jucăriei, iar pe ambalaj figurează avertismentul menționat la punctul 11 din anexa III;

(b)dacă este cazul, produsele rezultate realizate de copil conform instrucțiunilor producătorului respectă Regulamentul (CE) nr. 1223/2009; și

(c)dacă este cazul, substanțele de parfumare sunt conforme cu legislația relevantă a Uniunii referitoare la produsele alimentare.

Este interzisă utilizarea jocurilor de masă olfactive, a truselor cosmetice și a jocurilor gustative de către copii mai mici de 36 de luni. Aceste jocuri respectă dispozițiile din anexa III punctul 2.

Partea C. Utilizări permise ale substanțelor care fac obiectul unor interdicții generice în temeiul părții III punctul 4 din anexa II

Substanță

Clasificare

Utilizarea permisă

Nichel

Carc 2

În jucării și componente ale jucăriilor confecționate din oțel inoxidabil.

În componente ale jucăriilor destinate a fi conductoare de curent electric.

ANEXA III

AVERTISMENTE ȘI INDICAȚII PRIVIND PRECAUȚII DE UTILIZARE PENTRU ANUMITE CATEGORII DE JUCĂRII

1. Norme generale - prezentare

Toate avertismentele sunt precedate de cuvântul „Avertisment” sau, alternativ, de o pictogramă generică, cum ar fi:

2. Jucării care nu sunt destinate uzului de către copiii mai mici de 36 de luni

Jucăriile care pot fi periculoase pentru copiii mai mici de 36 de luni sunt însoțite de un avertisment, de exemplu: „Contraindicat copiilor mai mici de 36 de luni” sau „Contraindicat copiilor mai mici de trei ani” sau de un avertisment sub forma următoarei pictograme:

Aceste avertismente sunt însoțite de o scurtă indicație, care poate figura în instrucțiunile de utilizare asupra pericolelor specifice care determină această precauție.

Prezentul punct nu se aplică jucăriilor care, prin funcții, dimensiuni, caracteristici, proprietăți sau prin alte elemente incontestabile, sunt în mod evident, necorespunzătoare pentru copiii mai mici de 36 de luni.

3. Jucării de activitate

Jucăriile de activitate sunt însoțite de următorul avertisment:

„Numai pentru uz domestic”.

Jucăriile de activitate montate pe o traversă, precum și alte jucării de activitate, acolo unde este cazul sunt însoțite de instrucțiuni de utilizare care atrag atenția asupra necesității verificării și întreținerii la anumite intervale a părților principale (elemente de susținere, fixare, ancorare etc.) și precizează că jucăria poate cauza căderea sau răsturnarea involuntară a copilului dacă aceste verificări nu sunt efectuate.

De asemenea, acest tip de jucării sunt însoțite de instrucțiuni referitoare la modul corect de asamblare, indicându-se acele părți care pot prezenta pericole, dacă sunt incorect asamblate. Sunt furnizate informații specifice cu privire la suprafața adecvată de amplasare a jucăriei.

4. Jucării funcționale

Jucăriile funcționale sunt însoțite de următorul avertisment:

„A se folosi sub directa supraveghere a unei persoane adulte”.

În plus, jucăriile funcționale sunt însoțite de instrucțiuni de utilizare, precum și de măsurile de precauție pe care trebuie să le ia utilizatorul, cu mențiunea că, în cazul în care nu respectă instrucțiunile de utilizare sau nu ia măsurile de precauție respective, acesta se expune pericolelor asociate aparatului sau produsului al cărui model la scară redusă sau imitație este jucăria. Aceste pericole se specifică în avertisment. Se precizează, de asemenea, faptul că aceste jucării nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor mai mici de o anumită vârstă care urmează a fi specificată de către producător.

5. Jucării chimice

Fără a aduce atingere aplicării dispozițiilor menționate de legislația aplicabilă a Uniunii cu privire la clasificarea, ambalarea și etichetarea anumitor substanțe și amestecuri, instrucțiunile de utilizare a jucăriilor conținând ca atare aceste substanțe sau amestecuri periculoase vor avea înscris un avertisment asupra pericolelor pe care le reprezintă substanțele sau amestecurile din jucării și indicații asupra precauțiilor ce trebuie luate de utilizator pentru a evita pericolele respective. Aceste precauții se menționează concis și se referă la tipul de jucărie. În plus, instrucțiunile cuprind informații de prim ajutor în eventualitatea unor accidente grave rezultate din utilizarea respectivului tip de jucărie. Se precizează, de asemenea, faptul că aceste jucării nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor mai mici de o anumită vârstă care urmează a fi specificată de către producător.

În afară de indicațiile menționate la primul paragraf, jucăriile chimice poartă pe ambalaj următorul avertisment:

„Contraindicat copiilor mai mici de … 2 ani. A se utiliza sub supravegherea unei persoane adulte”.

6. Patine, patine cu rotile, patine cu role în linie, skateboarduri, trotinete și biciclete de jucărie

În cazul în care patinele, patinele cu rotile, patinele cu role în linie, skateboardurile, trotinetele și bicicletele de jucărie sunt prezentate la vânzare ca jucării, acestea sunt însoțite de următorul avertisment:

„A se utiliza cu echipament de protecție. A nu se utiliza în trafic”.

Instrucțiunile de utilizare conțin mențiuni asupra faptului că jucăria trebuie să se folosească cu prudență de către utilizator sau terți, pentru că aceasta necesită îndemânare în utilizare în vederea evitării accidentelor prin cădere sau coliziune. Se dau, de asemenea, indicații privind echipamentele de protecție recomandate (căști, mănuși, genunchiere, cotiere etc.).

7. Jucării acvatice

Jucăriile acvatice sunt însoțite de următorul avertisment:

„A se utiliza numai acolo unde copilul poate sta în picioare în apă și este sub supraveghere”.

8. Jucării prezente în produsele alimentare

Jucăriile prezente în produsele alimentare sau amestecate cu un produs alimentar sunt însoțite de următorul avertisment:

„Conține o jucărie. Se recomandă supravegherea unui adult”.

9. Imitațiile de măști și căști de protecție

În cazul în care imitațiile de măști și căști de protecție sunt prezentate la vânzare ca jucării, acestea sunt însoțite de următorul avertisment:

„Această jucărie nu oferă protecție”.

10. Jucăriile destinate suspendării deasupra unui leagăn, a unui pătuț sau a unui landou cu ajutorul sforilor, al corzilor, al elasticelor sau al curelelor

Jucăriile destinate suspendării deasupra unui leagăn, a unui pătuț sau a unui landou cu ajutorul sforilor, al corzilor, al elasticelor sau al curelelor sunt însoțite de următorul avertisment pe ambalajul jucăriei, iar acest avertisment este aplicat în mod permanent pe jucărie:

„Pentru a evita orice risc de rănire din cauza agățării, îndepărtați această jucărie de îndată ce copilul este capabil să se ridice în mâini și genunchi în poziție de-a bușilea”.

11. Ambalajul substanțelor de parfumare în jocurile de masă olfactive, trusele cosmetice și jocurile gustative

Ambalajul substanțelor de parfumare din jocurile de masă olfactive, trusele cosmetice și jocurile gustative care conțin substanțele de parfumare menționate la punctele 41-55 din tabelul din partea A punctul 4 din apendicele la anexa II, precum și ambalajul substanțelor de parfumare menționate la punctele 1-10 din tabelul din partea B punctul 1 din apendicele respectiv conține următorul avertisment:

„Conține substanțe de parfumare care ar putea provoca alergii”.

ANEXA IV

PROCEDURI DE EVALUARE A CONFORMITĂȚII

Partea I - Modulul A: Controlul intern al producției

1.Controlul intern al producției este procedura de evaluare a conformității prin care producătorul îndeplinește obligațiile prevăzute la punctele 2, 3 și 4 și asigură și declară pe propria răspundere că jucăria satisface cerințele prevăzute în prezentul regulament.

2.Documentația tehnică

Producătorul întocmește documentația tehnică. Documentația tehnică permite evaluarea produsului din punctul de vedere al conformității cu cerințele relevante și include o analiză adecvată și o evaluare a riscului (riscurilor). Documentația tehnică specifică cerințele aplicabile și acoperă, în măsura în care acest lucru este relevant pentru evaluare, proiectarea, fabricarea și exploatarea jucăriei. Documentația tehnică conține cel puțin elementele prevăzute în anexa V.

3.Fabricație

Producătorul ia toate măsurile necesare pentru ca procesul de fabricație și monitorizarea acestuia să asigure conformitatea produselor fabricate cu documentația tehnică menționată la punctul 2 și cu cerințele prevăzute în prezentul regulament.

4.Marcajul CE și pașaportul produsului

4.1.Producătorul aplică marcajul CE, în mod individual, fiecărei jucării care satisface cerințele aplicabile ale prezentului regulament.

4.2.Producătorul întocmește pașaportul produsului pentru un model de jucărie și se asigură că îl poate pune la dispoziție, împreună cu documentația tehnică, pe o perioadă de 10 ani după introducerea pe piață a produsului. Pașaportul produsului identifică jucăria pentru care a fost întocmit.

5.Reprezentantul autorizat

Obligațiile producătorului stabilite la punctul 4 pot fi îndeplinite de către reprezentantul autorizat al acestuia, în numele și pe răspunderea producătorului, cu condiția ca acestea să fie menționate în mandat.

Partea II - Modulul B: Examinarea UE de tip

1.Examinarea UE de tip este acea parte a procedurii de evaluare a conformității prin care un organism notificat examinează proiectul tehnic al unei jucării și verifică și atestă dacă proiectul tehnic al jucăriei corespunde cerințelor prevăzute în prezentul regulament.

2.Examinarea UE de tip poate fi realizată prin una dintre metodele prezentate mai jos:

(a)examinarea unui model de jucărie complet, reprezentativ pentru producția luată în considerare (tip de producție);

(b)evaluarea caracterului adecvat al proiectului tehnic al jucăriei prin examinarea documentației tehnice și a dovezilor suplimentare menționate la punctul 3, plus examinarea modelelor, reprezentative pentru producția luată în considerare, a uneia sau mai multor părți esențiale ale jucăriei (combinație de tip de producție și tip de proiect);

(c)evaluarea caracterului adecvat al proiectului tehnic al jucăriei prin examinarea documentației tehnice și a documentației suplimentare prevăzute la punctul 3, fără examinarea unui model (tip de proiect).

3.Producătorul depune o cerere de examinare UE de tip la un singur organism notificat ales de acesta.

Cererea cuprinde:

(a)numele și adresa producătorului și, în cazul în care cererea este depusă de un reprezentant autorizat, numele și adresa reprezentantului respectiv;

(b)o declarație scrisă potrivit căreia aceeași cerere nu a mai fost înaintată și altui organism notificat;

(c)documentația tehnică, care trebuie să permită evaluarea produsului din punctul de vedere al conformității cu cerințele aplicabile ale prezentului regulament și să includă o analiză adecvată și o evaluare a riscului (riscurilor), inclusiv evaluarea siguranței menționată la articolul 21; documentația tehnică trebuie să specifice cerințele aplicabile și să acopere, în măsura în care acest lucru este relevant pentru evaluare, proiectarea, fabricarea și exploatarea jucăriei; în plus, aceasta trebuie să conțină cel puțin elementele prevăzute în anexa V;

(d)modelele, reprezentative pentru producția preconizată. Organismul notificat poate solicita modele suplimentare, în cazul în care acest lucru este necesar pentru realizarea programului de testare;

(e)documentele justificative care arată că soluțiile de proiectare tehnică adoptate sunt adecvate; acestea menționează orice document care a fost utilizat, în special atunci când standardele relevante armonizate și/sau specificațiile tehnice nu au fost aplicate în întregime și includ, după caz, rezultatele testelor efectuate de laboratorul corespunzător al producătorului sau de un alt laborator de testare, în numele și pe răspunderea producătorului.

4.Organismul notificat:

Pentru jucărie:

4.1.examinează documentația tehnică și documentele justificative pentru a evalua caracterul adecvat al proiectului tehnic.

Pentru model:

4.2.verifică dacă modelul a fost fabricat în conformitate cu documentația tehnică și identifică elementele care au fost proiectate în conformitate cu cerințele aplicabile din standardele armonizate și/sau din specificațiile comune relevante, precum și elementele care au fost proiectate fără aplicarea cerințelor relevante din respectivele standarde;

4.3.efectuează examinările și testele corespunzătoare sau dispune efectuarea acestora pentru a verifica, în cazul în care producătorul a ales să aplice soluțiile din standardele armonizate și/sau din specificațiile comune relevante, dacă acestea au fost aplicate corect;

4.4.efectuează examinările și testele corespunzătoare sau dispune efectuarea lor, pentru a verifica, în cazul în care nu au fost aplicate soluțiile din standardele armonizate și/sau din specificațiile comune relevante, dacă soluțiile adoptate de către producător satisfac cerințele esențiale corespunzătoare ale instrumentului legislativ;

4.5.stabilește, de comun acord cu producătorul, locul în care vor fi efectuate examinările și testările.

5.Organismul notificat întocmește un raport de evaluare care evidențiază activitățile întreprinse, conform punctului 4, precum și rezultatele acestora. Fără a aduce atingere obligațiilor sale față de autoritățile de notificare, organismul notificat transmite conținutul acestui raport, în întregime sau parțial, numai cu acordul producătorului.

6.Dacă tipul respectă cerințele prezentului regulament, organismul notificat eliberează producătorului un certificat de examinare UE de tip. Certificatul de examinare UE de tip include o trimitere la prezentul regulament, o imagine colorată și o descriere clară a jucăriei, inclusiv dimensiunile acesteia, și o listă a testelor efectuate, făcând referință la raportul testului relevant. Certificatul conține denumirea și adresa producătorului, concluziile examinării, o indicație a locului de producție, condițiile (dacă există) pentru valabilitatea certificatului și datele necesare pentru identificarea tipului aprobat. Certificatul poate avea atașate anexe.

Certificatul și anexele acestuia conțin toate informațiile relevante care permit atât evaluarea conformității produselor fabricate cu tipul examinat, cât și controlul în utilizare.

În cazul în care tipul nu respectă cerințele aplicabile ale prezentului regulament, organismul notificat refuză eliberarea unui certificat de examinare UE de tip și informează solicitantul în consecință, precizând în detaliu motivele refuzului.

7.Organismul notificat se informează permanent în legătură cu orice modificări ale stadiului actual al tehnologiei general recunoscut care indică faptul că tipul aprobat ar putea să nu mai fie conform cu prezentul regulament și stabilește dacă modificările respective necesită investigații suplimentare. În acest caz, organismul notificat informează în consecință producătorul.

Producătorul informează organismul notificat care deține documentația tehnică referitoare la certificatul de examinare UE de tip în legătură cu toate modificările tipului aprobat care ar putea afecta conformitatea jucăriei cu cerințele esențiale ale prezentului regulament sau condițiile de valabilitate a certificatului. Aceste modificări necesită o aprobare suplimentară sub forma unui supliment la certificatul original de examinare UE de tip.

8.Fiecare organism notificat își informează autoritățile de notificare în legătură cu certificatele de examinare UE de tip și/sau eventualele suplimente la acestea pe care le-a emis sau retras și, în mod periodic sau la cerere, pune la dispoziția autorităților sale de notificare lista certificatelor și/sau a eventualelor suplimente la acestea care au fost refuzate, suspendate sau restricționate în alt mod.

Fiecare organism notificat informează celelalte organisme notificate în legătură cu certificatele de examinare UE de tip și/sau eventualele suplimente la acestea pe care le-a refuzat, retras, suspendat sau restricționat în alt mod și, la cerere, în legătură cu certificatele și/sau suplimentele la acestea pe care le-a emis.

Statele membre, Comisia și celelalte organisme notificate pot obține, la cerere, o copie a certificatelor de examinare UE de tip și/sau a suplimentelor acestora. La cerere, statele membre și Comisia pot obține o copie a documentației tehnice și a rezultatelor examinărilor efectuate de organismul notificat. Organismul notificat păstrează un exemplar al certificatului de examinare UE de tip, al anexelor și suplimentelor acestuia, precum și dosarul tehnic incluzând documentația depusă de producător, până la expirarea valabilității certificatului.

9.Producătorul păstrează la dispoziția autorităților naționale o copie a certificatului de examinare UE de tip, a anexelor și a suplimentelor acestuia, împreună cu documentația tehnică, timp de 10 ani de la introducerea pe piață a jucăriei.

10.Reprezentantul autorizat al producătorului poate depune cererea menționată la punctul 3 și poate îndeplini obligațiile menționate la punctele 7 și 9, cu condiția ca acestea să fie menționate în mandat.

Partea III - Conformitatea cu tipul bazată pe controlul intern al producției

1.Conformitatea cu tipul bazată pe controlul intern al producției este acea parte din procedura de evaluare a conformității prin care producătorul îndeplinește obligațiile prevăzute la punctele 2 și 3 și garantează și declară că produsele în cauză sunt în conformitate cu tipul descris în certificatul de examinare UE de tip și satisfac cerințele instrumentului legislativ care se aplică acestora.

2.Fabricație

Producătorul ia toate măsurile necesare pentru ca procesul de fabricație și monitorizarea acestuia să asigure conformitatea produselor fabricate cu tipul aprobat descris în certificatul de examinare UE de tip și cu cerințele instrumentului legislativ care se aplică acestora.

3.Marcajul CE și pașaportul produsului

3.1.Producătorul aplică marcajul CE pe fiecare produs în parte care este conform cu tipul descris în certificatul de examinare UE de tip și care îndeplinește cerințele aplicabile ale instrumentului legislativ.

3.2.Producătorul creează un pașaport al produsului pentru un model de jucărie și se asigură că îl poate pune la dispoziție pe o perioadă de 10 ani după introducerea pe piață a jucăriei. Pașaportul produsului identifică jucăria pentru care a fost întocmit.

4.Reprezentantul autorizat

Obligațiile producătorului stabilite la punctul 3 pot fi îndeplinite de către reprezentantul autorizat al acestuia, în numele și pe răspunderea producătorului, cu condiția ca acestea să fie menționate în mandat.

ANEXA V

ELEMENTE CARE TREBUIE INCLUSE ÎN DOCUMENTAȚIA TEHNICĂ 

(în conformitate cu articolul 23)

(1)O descriere detaliată a proiectării și fabricației, inclusiv o listă a componentelor și materialelor utilizate la fabricarea jucăriei, precum și fișa tehnică de securitate privind substanțele și amestecurile chimice folosite, care urmează a fi obținută de la furnizorii de produse chimice;

(2)Evaluarea (evaluările) privind siguranța efectuată(e) în conformitate cu articolul 21;

(3)O descriere a procedurii urmate de evaluare a conformității;

(4)Adresa locurilor de fabricare și depozitare;

(5)Copii ale documentelor pe care producătorul le-a transmis oricărui organism notificat;

(6)Rapoarte ale testelor și descrierea mijloacelor prin care producătorul garantează conformitatea producției cu standardele armonizate, dacă producătorul a urmat procedura de control intern al producției prevăzută la articolul 22 alineatul (2) și

(7)o copie a certificatului de examinare UE de tip, o descriere a mijloacelor prin care producătorul garantează conformitatea producției cu tipul de produs descris în certificatul de examinare UE de tip și copii ale documentelor pe care producătorul le-a transmis organismului notificat, dacă producătorul a supus jucăria examinării UE de tip și a urmat procedura conformității de tip prevăzută la articolul 22 alineatul (3).

ANEXA VI

PAȘAPORTUL PRODUSULUI

Partea I – Informații care trebuie incluse în pașaportul produsului

(a)identificatorul unic de produs al jucăriei;

(b)numele și adresa producătorului sau ale reprezentantului autorizat al producătorului, precum și identificatorul unic al operatorului;

(c)numele și adresa operatorului economic responsabil cu îndeplinirea sarcinilor prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2019/1020, precum și identificatorul unic al operatorului;

(d)obiectul pașaportului (identificarea jucăriei care permite trasabilitatea, inclusiv o imagine color suficient de clară pentru a permite identificarea jucăriei);

(e)codul mărfurilor la care este clasificată jucăria în momentul creării pașaportului, astfel cum se prevede în Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului 3 ;

(f)trimiteri la întreaga legislație a Uniunii cu care este conformă jucăria;

(g)trimiteri la standardele armonizate relevante utilizate sau la specificațiile comune în raport cu care este declarată conformitatea;

(h)dacă este cazul: denumirea și numărul organismului notificat care a intervenit în procedura de evaluare a conformității și care a eliberat un certificat, precum și referința certificatului;

(i)marcajul CE;

(j)o listă a substanțelor de parfumare alergene prezente în jucărie și care fac obiectul unor cerințe specifice de etichetare, astfel cum se prevede în partea B punctul 1 din apendicele la anexa II;

(k)orice substanță care prezintă motive de îngrijorare prezentă în jucărie.

Partea II – Informații care pot fi incluse în pașaportul produsului 

(a)informații privind siguranța și avertismente;

(b)instrucțiuni de utilizare.



ANEXA VII
LISTA DE CODURI ALE MĂRFURILOR ȘI DESCRIERI ALE PRODUSELOR ÎN SENSUL ARTICOLULUI 20 ALINEATUL (8)

1

ex 3604; jucării pirotehnice

2

ex 61, ex 62 Costume de bal mascat pentru copiii cu o vârstă mai mică de 14 ani, cu excepția articolelor clasificate la pozițiile 6111, 6112, 6115, 6116, 6209, 6211, 6212, 6213, 6216

3

ex 8711, ex 8712, ex 8714, Biciclete sau motociclete pentru copii și părți ale acestora.

4

ex 9503 Triciclete, trotinete, automobile cu pedale și jucării similare cu roți; landouri și cărucioare pentru păpuși; păpuși; alte jucării; minimodele și modele similare pentru divertisment, animate sau nu; jocuri enigmistice (puzzle) de orice fel

5

ex 9505 Articole pentru sărbători, carnaval sau alte divertismente, inclusiv articolele de magie și articolele surpriză



ANEXA VIII

TABEL DE CORESPONDENȚĂ

Directiva 2009/48/CE

Prezentul regulament

Articolul 1

Articolul 1

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 3 punctul 1

Articolul 3 punctul 1

Articolul 3 punctul 2

Articolul 3 punctul 2

Articolul 3 punctul 3

Articolul 3 punctul 3

Articolul 3 punctul 4

Articolul 3 punctul 4

Articolul 3 punctul 5

Articolul 3 punctul 5

Articolul 3 punctul 6

Articolul 3 punctul 6

Articolul 3 punctul 7

Articolul 3 punctul 8

Articolul 3 punctul 8

Articolul 3 punctul 10

Articolul 3 punctul 9

-

Articolul 3 punctul 10

Articolul 3 punctul 22

Articolul 3 punctul 11

Articolul 3 punctul 20

Articolul 3 punctul 12

Articolul 3 punctul 21

Articolul 3 punctul 13

Articolul 3 punctul 26

Articolul 3 punctul 14

Articolul 3 punctul 27

Articolul 3 punctul 15

-

Articolul 3 punctul 16

Articolul 3 punctul 12

Articolul 3 punctul 17

-

Articolul 3 punctul 18

Articolul 3 punctul 29

Articolul 3 punctul 19

Articolul 3 punctul 30

Articolul 3 punctul 20

-

Articolul 3 punctul 21

Articolul 3 punctul 31

Articolul 3 punctul 22

Articolul 3 punctul 32

Articolul 3 punctul 23

Articolul 3 punctul 33

Articolul 3 punctul 24

Articolul 3 punctul 34

Articolul 3 punctul 25

Articolul 3 punctul 35

Articolul 3 punctul 26

-

Articolul 3 punctul 27

Articolul 3 punctul 24

Articolul 3 punctul 28

Articolul 3 punctul 25

Articolul 3 punctul 29

-

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 7 alineatul (2)

Articolul 4 alineatul (3)

Articolul 7 alineatul (3)

Articolul 4 alineatul (4)

Articolul 7 alineatul (4)

Articolul 4 alineatul (5)

Articolul 7 alineatul (5)

Articolul 4 alineatul (6)

Articolul 7 alineatul (6)

Articolul 4 alineatul (7)

Articolul 7 alineatul (7)

Articolul 4 alineatul (8)

Articolul 7 alineatul (8)

Articolul 4 alineatul (9)

Articolul 7 alineatul (9)

Articolul 5 alineatul (1)

Articolul 8 alineatul (1)

Articolul 5 alineatul (2)

Articolul 8 alineatul (2)

Articolul 5 alineatul (3)

Articolul 8 alineatul (3)

Articolul 6 alineatul (1)

Articolul 9 alineatul (1)

Articolul 6 alineatul (2)

Articolul 9 alineatul (2)

Articolul 6 alineatul (3)

Articolul 9 alineatul (3)

Articolul 6 alineatul (4)

Articolul 9 alineatul (2) litera (b)

Articolul 6 alineatul (5)

Articolul 9 alineatul (4)

Articolul 6 alineatul (6)

Articolul 9 alineatul (5)

Articolul 6 alineatul (7)

Articolul 9 alineatul (6)

Articolul 6 alineatul (8)

Articolul 9 alineatul (7)

Articolul 6 alineatul (9)

Articolul 9 alineatul (8)

Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 10 alineatul (1)

Articolul 7 alineatul (2)

Articolul 10 alineatul (2)

Articolul 7 alineatul (3)

Articolul 10 alineatul (3)

Articolul 7 alineatul (4)

Articolul 10 alineatul (4)

Articolul 7 alineatul (5)

Articolul 10 alineatul (5)

Articolul 8

Articolul 11

Articolul 9

Articolul 12

Articolul 10 alineatul (1)

Articolul 5 alineatul (1)

Articolul 10 alineatul (2)

Articolul 5 alineatul (2)

Articolul 10 alineatul (3)

Articolul 5 alineatul (3)

Articolul 11 alineatul (1) primul paragraf

Articolul 6 alineatul (1)

Articolul 11 alineatul (1) al doilea paragraf

Articolul 6 alineatul (2)

Articolul 11 alineatul (2)

Articolul 6 alineatul (3)

Articolul 11 alineatul (3)

-

Articolul 12

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 13

Articolul 13

Articolul 14

-

Articolul 15

-

Articolul 16 alineatul (1)

Articolul 15 primul paragraf

Articolul 16 alineatul (2)

Articolul 15 al doilea paragraf

Articolul 16 alineatul (3)

-

Articolul 16 alineatul (4)

Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 17 alineatul (1)

Articolul 16 alineatul (1)

Articolul 17 alineatul (2)

Articolul 16 alineatele (2) și (3)

Articolul 18

Articolul 21

Articolul 19 alineatul (1)

Articolul 22 alineatul (1)

Articolul 19 alineatul (2)

Articolul 22 alineatul (2)

Articolul 19 alineatul (3)

Articolul 22 alineatul (3)

Articolul 20

-

Articolul 21 alineatul (1)

Articolul 23 alineatul (1)

Articolul 21 alineatul (2)

Articolul 23 alineatul (2)

Articolul 21 alineatul (3)

Articolul 23 alineatul (3)

Articolul 21 alineatul (4)

Articolul 23 alineatul (4)

Articolul 22

Articolul 24

Articolul 23 alineatul (1)

Articolul 25 alineatul (1)

Articolul 23 alineatul (2)

Articolul 25 alineatul (2)

Articolul 23 alineatul (3)

Articolul 25 alineatul (3)

Articolul 23 alineatul (4)

Articolul 25 alineatul (4)

Articolul 24 alineatul (1)

Articolul 26 alineatul (1)

Articolul 24 alineatul (2)

Articolul 26 alineatul (2)

Articolul 24 alineatul (3)

Articolul 26 alineatul (3)

Articolul 24 alineatul (4)

Articolul 26 alineatul (4)

Articolul 24 alineatul (5)

Articolul 26 alineatul (5)

Articolul 24 alineatul (6)

Articolul 26 alineatul (6)

Articolul 25

Articolul 27

Articolul 26 alineatul (1)

Articolul 28 alineatul (1)

Articolul 26 alineatul (2)

Articolul 28 alineatul (2)

Articolul 26 alineatul (3)

Articolul 28 alineatul (3)

Articolul 26 alineatul (4)

Articolul 28 alineatul (4)

Articolul 26 alineatul (5)

Articolul 28 alineatul (5)

Articolul 26 alineatul (6)

Articolul 28 alineatul (6)

Articolul 26 alineatul (7)

Articolul 28 alineatul (7)

Articolul 26 alineatul (8)

Articolul 28 alineatul (8)

Articolul 26 alineatul (9)

Articolul 28 alineatul (9)

Articolul 26 alineatul (10)

Articolul 28 alineatul (10)

Articolul 26 alineatul (11)

Articolul 28 alineatul (11)

Articolul 27

Articolul 29

Articolul 28

-

Articolul 29 alineatul (1)

Articolul 30 alineatul (1)

Articolul 29 alineatul (2)

Articolul 30 alineatul (2)

Articolul 29 alineatul (3)

Articolul 30 alineatul (4)

Articolul 29 alineatul (4)

Articolul 30 alineatul (5)

Articolul 30 alineatul (1)

Articolul 31 alineatul (1)

Articolul 30 alineatul (2)

Articolul 31 alineatul (2)

Articolul 30 alineatul (3)

-

Articolul 31 alineatul (1)

Articolul 32 alineatul (1)

Articolul 31 alineatul (2)

Articolul 32 alineatul (2)

Articolul 31 alineatul (3)

Articolul 32 alineatul (3)

Articolul 31 alineatul (4)

-

Articolul 31 alineatul (5)

Articolul 32 alineatul (4)

Articolul 31 alineatul (6)

Articolul 32 alineatul (5)

Articolul 32 alineatul (1)

Articolul 33 alineatul (1)

Articolul 32 alineatul (2)

Articolul 33 alineatul (2)

Articolul 33 alineatul (1)

Articolul 34 alineatul (1)

Articolul 33 alineatul (2)

Articolul 34 alineatul (2)

Articolul 34 alineatul (1)

Articolul 35 alineatul (1)

Articolul 34 alineatul (2)

Articolul 35 alineatul (2)

Articolul 34 alineatul (3)

Articolul 35 alineatul (3)

Articolul 34 alineatul (4)

Articolul 35 alineatul (4)

Articolul 35 alineatul (1)

Articolul 36 alineatul (1)

Articolul 35 alineatul (2)

Articolul 36 alineatul (2)

Articolul 35 alineatul (3)

Articolul 36 alineatul (3)

Articolul 35 alineatul (4)

Articolul 36 alineatul (4)

Articolul 35 alineatul (5)

Articolul 36 alineatul (5)

Articolul 36 alineatul (1)

Articolul 38 alineatul (1)

Articolul 36 alineatul (2)

Articolul 38 alineatul (2)

Articolul 37

Articolul 39

Articolul 38

Articolul 40

Articolul 39

-

Articolul 40

-

Articolul 41 alineatul (1)

Articolul 38 alineatul (1)

Articolul 41 alineatele (2) și (3)

-

Articolul 42 alineatul (1)

Articolul 41 alineatul (1)

Articolul 42 alineatul (2)

Articolul 41 alineatul (2)

Articolul 42 alineatul (3)

Articolul 41 alineatul (3)

Articolul 42 alineatul (4)

Articolul 41 alineatul (4)

Articolul 42 alineatul (5)

Articolul 41 alineatul (5)

Articolul 42 alineatul (6)

Articolul 41 alineatul (6)

Articolul 42 alineatul (7)

Articolul 41 alineatul (7)

Articolul 42 alineatul (8)

Articolul 41 alineatul (8)

Articolul 43 alineatul (1)

Articolul 42 alineatul (1)

Articolul 43 alineatul (2)

Articolul 42 alineatul (2)

Articolul 43 alineatul (3)

Articolul 42 alineatul (3)

Articolul 44

-

Articolul 45 alineatul (1)

Articolul 43 alineatul (1)

Articolul 45 alineatul (2)

Articolul 43 alineatul (2)

Articolul 46

-

Articolul 47 alineatul (1)

Articolul 47 alineatul (1)

Articolul 47 alineatul (2)

-

Articolul 48

-

Articolul 49

Articolul 51

Articolul 50

-

Articolul 51

Articolul 52

Anexa I

Anexa I

Anexa II partea I

Anexa II partea I

Anexa II partea II

Anexa II partea II

Anexa II partea III punctele 1-2

Anexa II partea III punctele 1-2

Anexa II partea III punctul 3

Anexa II partea III punctul 4

Anexa II partea III punctul 6

Partea C din apendicele la anexa II

Anexa II partea III punctul 7

-

Anexa II partea III punctul 8

Partea A punctul 2 din apendicele la anexa II

Anexa II partea III punctul 9

Articolul 46 alineatul (8)

Anexa II partea III punctul 10

Anexa II partea III punctul 8

Anexa II partea III punctul 11

Partea A punctul 4 și partea B punctul 1 din apendicele la anexa II

Anexa II partea III punctul 12

Partea B punctul 2 din apendicele la anexa II

Anexa II partea III punctul 13

Partea A punctul 1 din apendicele la anexa II

Anexa II partea IV

Anexa II partea IV

Anexa II partea V

Anexa II partea V

Anexa II partea VI

Anexa II partea VI

Apendicele A

Partea C din apendicele la anexa II

Apendicele B

-

Apendicele C

Partea A punctul 3 din apendicele la anexa II

Anexa III

-

Anexa IV

Anexa V

Anexa V

Anexa III

(1)    Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind produsele cosmetice (JO L 342, 22.12.2009, p. 59).
(2)    Vârstă care urmează a fi specificată de către producător.
(3)    Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).