Bruxelles, 15.3.2022

COM(2022) 123 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

în temeiul articolului 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19


1.Introducere

La 14 iunie 2021, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul (UE) 2021/953 de instituire a certificatului digital al UE privind COVID („Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID”) 1 . Pe baza unei propuneri a Comisiei 2 , regulamentul stabilește un cadru comun pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare sau vindecare de COVID-19, pentru a facilita libera circulație a cetățenilor UE și a membrilor familiilor acestora pe durata pandemiei de COVID-19. Regulamentul este însoțit de Regulamentul (UE) 2021/954 3 , care extinde cadrul pentru certificatul digital al UE privind COVID la resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau care au reședință legală pe teritoriul unui stat membru și care au dreptul de a călători în alte state membre în conformitate cu dreptul Uniunii.

Certificatul digital al UE privind COVID este o modalitate simplă și sigură de a demonstra situația unei persoane în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, testul sau vindecarea de COVID-19 în timpul călătoriilor. Certificatul este gratuit și poate fi utilizat atât în format digital, cât și pe suport de hârtie 4 . Certificatul digital al UE privind COVID este un element esențial în răspunsul Europei la pandemia de COVID-19 și a devenit rapid un standard în Europa și dincolo de granițele acesteia. De la intrarea în vigoare a regulamentului, au fost eliberate peste 1,7 miliarde de certificate digitale ale UE privind COVID 5 .

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID are o dimensiune internațională importantă. Acesta împuternicește Comisia să conecteze sistemele de certificate privind COVID-19 din țările terțe după ce stabilește că certificatele lor respectă cerințele relevante, astfel încât să fie considerate echivalente cu certificatele digitale ale UE privind COVID, în scopul de a facilita exercitarea de către titularii acestora a dreptului lor la liberă circulație 6 . Sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID a fost transformat într-un standard global, 35 de țări terțe și teritorii de pe cinci continente alăturându-se sistemului până în prezent, pe lângă cele 27 de state membre. Succesul certificatului digital al UE privind COVID a contribuit la reluarea călătoriilor internaționale în condiții de siguranță.

În conformitate cu Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, Comisia a prezentat un raport Parlamentului European și Consiliului în octombrie 2021 7 . Raportul respectiv a oferit o imagine de ansamblu a punerii în aplicare a regulamentului de la adoptarea sa la 14 iunie 2021. Acesta conținea informații privind punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a regulamentului, conectarea țărilor terțe la sistem, utilizarea certificatelor de către sectorul transportului aerian și utilizarea certificatelor de către statele membre în alte scopuri decât cele legate de călătorii. Raportul conținea, de asemenea, o analiză a posibilei eliberări a certificatelor de vindecare pe baza rezultatelor testelor antigenice rapide și ale testelor de anticorpi, precum și a perioadei de valabilitate a certificatelor de vindecare și vaccinare. Acesta a oferit o imagine de ansamblu a informațiilor primite de statele membre cu privire la punerea în aplicare a regulamentului, inclusiv a notificărilor privind restricțiile suplimentare privind libera circulație pentru titularii de certificate digitale ale UE privind COVID. În cele din urmă, raportul a indicat faptul că Comisia va prezenta o propunere de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ținând seama de evoluția situației epidemiologice în ceea ce privește pandemia de COVID-19.

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID prevede obligația Comisiei de a prezenta un alt raport Parlamentului European și Consiliului până la 31 martie 2022. Acest al doilea raport trebuie să cuprindă, în special, o evaluare a impactului regulamentului menționat asupra facilitării liberei circulații, inclusiv asupra călătoriilor și a turismului și asupra acceptării diferitelor tipuri de vaccinuri, asupra situației drepturilor fundamentale și a nediscriminării, precum și asupra protecției datelor cu caracter personal pe durata pandemiei de COVID-19.

Pe lângă subiectele menționate în mod explicit în regulament, prezentul raport conține, de asemenea, informații actualizate cu privire la numărul de certificate digitale ale UE privind COVID eliberate, la cele mai recente evoluții tehnice legate de sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID și la conectarea altor țări terțe la sistem. Ca urmare a primului raport, acesta conține, de asemenea, informații privind eliberarea certificatelor de vindecare pe baza rezultatelor testelor antigenice rapide și ale testelor de anticorpi, eliberarea certificatelor de testare pe baza testelor antigenice de laborator, precum și privind perioada de acceptare a certificatelor de vindecare și vaccinare. În cele din urmă, raportul explică motivele pentru care Comisia a adoptat, întra-adevăr, la 3 februarie 2022, o propunere de prelungire a perioadei de aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID până la 30 iunie 2023 8 .

2.Aplicarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID și impactul acestuia asupra drepturilor fundamentale și a nediscriminării

2.1.Facilitarea liberei circulații și nediscriminarea

2.1.1.Pandemia de COVID-19 și libera circulație în interiorul UE

Dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre este unul dintre drepturile cele mai de preț ale cetățenilor UE. Într-un sondaj Eurobarometru din 2020 9 , peste 8 din 10 respondenți (84 %) au considerat că libera circulație a cetățenilor UE în cadrul UE aduce beneficii generale economiei țării lor. Dreptul fundamental la liberă circulație este consacrat la articolul 21 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la articolul 45 din Carta drepturilor fundamentale.

Dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre nu este absolut. Exercitarea acestuia poate face obiectul unor limitări, cu condiția ca acestea să fie aplicate în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii și, în special, cu principiile nediscriminării 10 și proporționalității 11 . De exemplu, dreptul unui cetățean al UE la liberă circulație și ședere poate fi restricționat din motive de siguranță publică 12 .

În timpul pandemiei de COVID-19, statele membre au luat măsuri care au limitat exercitarea dreptului la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE pentru a proteja sănătatea publică. Aceste măsuri au fost menite să limiteze răspândirea SARS-CoV-2 și să protejeze sistemele de sănătate împotriva depășirii capacităților lor.

Protecția sănătății publice poate constitui un motiv legitim pentru restricționarea liberei circulații. Cu toate acestea, astfel de limitări din motive de sănătate publică trebuie să respecte principiile dreptului UE, cum ar fi proporționalitatea și nediscriminarea. Nicio măsură luată nu ar trebui să depășească ceea ce este strict necesar pentru a proteja sănătatea publică. Comisia a continuat să sublinieze acest aspect, care este prevăzut, de asemenea, la articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, în diferitele sale propuneri adoptate cu privire la chestiunea liberei circulații în timpul pandemiei de COVID-19 13 .

Restricțiile adoptate de statele membre ca răspuns la pandemia de COVID-19 au luat forme diferite. În etapa timpurie a pandemiei, statele membre au mers până în punctul în care au interzis intrarea sau ieșirea de pe teritoriul lor, iar unele dintre acestea au reintrodus inclusiv controalele la frontierele interne în spațiul Schengen. Alte măsuri au inclus necesitatea ca persoanele care efectuează călătorii să fie supuse unor teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 sau să fie supuse autoizolării/carantinei. Unele state membre au solicitat, de asemenea, călătorilor să prezinte formulare de localizare a pasagerilor sau să îndeplinească alte cerințe de înregistrare înainte de intrarea pe teritoriul lor sau la intrarea pe teritoriul lor.

Atât timp cât anumite restricții de călătorie sunt necesare din punctul de vedere al sănătății publice și respectă principiile nediscriminării și proporționalității, ele nu încalcă dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE.

Acesta este contextul în care a fost adoptat Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Este important să se sublinieze că regulamentul, care a instituit certificate interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19, nu impune statelor membre să introducă limitări ale dreptului la liberă circulație 14 . În cazul în care un stat membru decide să nu solicite dovada situației în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, testul sau vindecarea de COVID-19 în contextul exercitării liberei circulații, Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID nu îl obligă să procedeze astfel. Prin urmare, regulamentul nu poate avea un impact negativ asupra liberei circulații în interiorul UE.

Dimpotrivă, Comisia consideră că sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID a avut – și continuă să aibă – un impact pozitiv asupra liberei circulații într-un moment în care statele membre limitează exercitarea acestui drept din motive de sănătate publică. Acest impact pozitiv se obține prin asigurarea faptului că cetățenii au dreptul de a primi certificate interoperabile și recunoscute reciproc privind vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19, pe care le pot utiliza atunci când își exercită dreptul la liberă circulație. În cazul în care statele membre renunță la anumite restricții referitoare la libera circulație a persoanelor care dețin dovada vaccinării, a testării sau a vindecării, Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID se asigură că cetățenii pot beneficia, în mod nediscriminatoriu, de aceste scutiri pe baza certificatelor eliberate în conformitate cu regulamentul.

Fără Regulamentul referitor certificatul digital al UE privind COVID, niciunul dintre aceste drepturi – de a primi un certificat și de a fi scutit de restricții în același mod ca și cetățenii unui stat membru pe baza certificatului respectiv – nu ar exista. În plus, nu ar exista niciun standard unic care să asigure interoperabilitatea transfrontalieră a certificatelor privind COVID-19. Într-un sondaj efectuat de Comisie la începutul lunii februarie 2022, două treimi dintre statele membre respondente au indicat că, în absența adoptării certificatului digital al UE privind COVID, ar fi luat în considerare instituirea unui certificat național privind COVID-19. Deși furnizorii de servicii medicale ar fi putut elibera certificate cetățenilor, nu ar fi existat nicio garanție că acestea ar fi fost acceptate – sau, în absența unui standard de încodare, înțelese – în alte state membre. În plus, mai multe tipuri diferite de certificate ar spori în mod inevitabil riscul de fraudă și de falsificare.

În conformitate cu principiul proporționalității, orice restricții referitoare la libera circulație a persoanelor pe teritoriul UE instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19, inclusiv eventualele cerințe ale statelor membre de a prezenta certificate digitale ale UE privind COVID, ar trebui să fie eliminate de îndată ce situația epidemiologică permite acest lucru. Prin urmare, perioada de aplicabilitate a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID este limitată în timp, ceea ce înseamnă că acesta ar trebui să înceteze să se aplice atunci când pandemia va fi fost depășită, iar certificatele nu mai sunt necesare pentru facilitarea călătoriilor.

Recent, UE s-a confruntat cu un val de cazuri de COVID-19 cauzate de varianta Omicron care determină îngrijorare 15 . După ce s-a atins un vârf al cazurilor de infectări cu tulpina Omicron, se preconizează că o mare parte a populației se va bucura, cel puțin pentru o anumită perioadă, de protecție împotriva COVID-19, ca urmare a vaccinării sau/și ca urmare a unei infectări anterioare. Cu toate acestea, o nouă creștere a numărului de infectări în a doua jumătate a anului 2022, inclusiv din cauza apariției unor noi variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, este o posibilitate reală atât timp cât virusul continuă să circule pe scară largă, în contextul unor diferențe mari în ceea ce privește ratele de vaccinare în întreaga lume. Astfel cum a menționat și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), persistă incertitudini semnificative în această etapă a pandemiei de COVID-19 16 . În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății nu a declarat încă încetarea urgenței de sănătate publică de importanță internațională cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Prin urmare, statele membre ar putea considera necesar să mențină sau să reintroducă cerința ca cetățenii UE care își exercită dreptul la liberă circulație să prezinte dovada vaccinării, a testării sau a vindecării de COVID-19 pentru o anumită perioadă după 30 iunie 2022, data la care urmează să expire Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. În sondajul menționat anterior, în esență, toate statele membre respondente au indicat o posibilă nevoie, în contextul călătoriilor, de dovezi de vaccinare, testare sau vindecare în a doua jumătate a anului 2022 și în prima jumătate a anului 2023.

Prin urmare, la 3 februarie 2022, Comisia a propus prelungirea cu 12 luni a aplicării Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID, astfel încât, în cazul în care anumite restricții privind libera circulație din motive de sănătate publică ar fi încă în vigoare după 30 iunie 2022, cetățenii UE să nu fie privați de certificatele digitale ale UE privind COVID ca modalitate eficace, sigură și care protejează viața privată de a-și dovedi situația în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, testul și vindecarea de COVID­19 17 . Acest lucru ar fi asigurat prin propunerea Comisiei. 

Astfel cum s-a subliniat în propunere, prelungirea nu ar trebui înțeleasă ca impunând statelor membre, în special celor care elimină măsurile interne de sănătate publică, să mențină sau să impună restricții privind libera circulație. Este perfect posibil ca statele membre să elimine toate aceste măsuri în perioada în care regulamentul este în vigoare, deoarece orice restricție, inclusiv obligația de a prezenta dovezi cu privire la oricare dintre cele trei evenimente medicale acoperite de certificatul digital al UE privind COVID, ar trebui să rămână în vigoare numai atât timp cât este necesar și proporțional.

Prelungirea cu 12 luni a perioadei de aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID asigură astfel faptul că certificatul digital al UE privind COVID rămâne valabil în cazul în care este necesar după luna iunie 2022.

În schimb, neprelungirea perioadei de aplicare a regulamentului ar obliga Comisia să întrerupă cadrul de încredere pentru certificatul digital al UE privind COVID la sfârșitul lunii iunie 2022. În cazul în care va reapărea o nevoie de certificat la o dată ulterioară, ca urmare a reimpunerii de către statele membre a unor restricții în a doua jumătate a anului 2022 sau în prima jumătate a anului 2023, ar fi în acest caz extrem de dificil – dacă nu imposibil – să se reinstituie sistemul, atât din punct de vedere juridic, cât și tehnic, într-un termen scurt. Cetățenii UE ar fi privați de posibilitatea de a utiliza certificatele digitale ale UE privind COVID ca mijloc consacrat de a dovedi situația unei persoane în ceea ce privește COVID-19 și s-ar putea confrunta cu o lipsă de interoperabilitate transfrontalieră a certificatelor privind COVID-19.

2.1.2.Coordonarea restricțiilor privind libera circulație legate de pandemia de COVID-19

Statele membre pot stabili restricții privind libera circulație din motive de ordine publică, siguranță publică sau sănătate publică, cu condiția ca acestea să respecte normele și limitele stabilite de dreptul Uniunii. Astfel de restricții sunt adoptate în mod normal la nivel individual – de exemplu, expulzarea unui cetățean al UE care nu mai îndeplinește condițiile de ședere – și nu necesită coordonare între mai multe state membre sau între toate statele membre. Cu toate acestea, pandemia a arătat că, în absența coordonării, limitările unilaterale ale liberei circulații adoptate, în esență, de toate statele membre pot genera incertitudine pentru cetățenii UE, chiar dacă măsurile sunt, evaluate individual, în conformitate cu dreptul Uniunii.

Pentru a asigura coordonarea în întreaga UE, de la începutul pandemiei, Comisia a colaborat îndeaproape cu statele membre pentru a stimula cooperarea și schimbul de informații cu privire la această chestiune 18 . Comisia consideră că o abordare bine coordonată, previzibilă și transparentă cu privire la adoptarea de restricții de călătorie impuse pentru a se preveni răspândirea virusului și a se asigura protecția sănătății cetățenilor este necesară în vederea menținerii liberei circulații în interiorul UE, în condiții de siguranță.

La 13 octombrie 2020, pe baza unei propuneri a Comisiei, Consiliul a adoptat Recomandarea (UE) 2020/1475 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 19 . Recomandarea Consiliului a stabilit o abordare comună cu privire la următoarele puncte-cheie: aplicarea unor criterii comune pentru a decide cu privire la introducerea de restricții legate de libera circulație; cartografierea riscului de transmitere a COVID-19, publicată de ECDC, pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord; și o abordare coordonată în ceea ce privește eventualele măsuri care ar putea fi aplicate în mod corespunzător persoanelor care se deplasează între diferite zone. Ca răspuns la evoluțiile pandemiei, Recomandarea Consiliului privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații a fost actualizată de mai multe ori începând din octombrie 2020 20 .

Adoptarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID de către Parlamentul European și Consiliu la 14 iunie 2021 a reprezentat o altă realizare importantă în această privință. Unul dintre obiectivele regulamentului este de a contribui la facilitarea eliminării treptate, în mod coordonat, a restricțiilor privind libera circulație instituite de statele membre, în conformitate cu dreptul Uniunii, pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2. Pentru a utiliza în mod optim acest cadru referitor la certificatul digital al UE privind COVID, Consiliul a adaptat, în aceeași zi, abordarea coordonată prevăzută în Recomandarea (UE) 2020/1475 21 . Consiliul a luat act de faptul că certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID ar trebui, prin urmare, să fie principalul instrument utilizat în contextul călătoriilor în interiorul UE 22 . În plus, recomandarea Consiliului a stabilit o înțelegere comună a condițiilor în care persoanele vaccinate ar trebui să fie scutite de restricțiile de călătorie, precum și a perioadelor de valabilitate standard pentru testele pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, împreună cu abordarea coordonată prevăzută în recomandarea Consiliului, a ajutat cetățenii UE să își exercite dreptul la liberă circulație cu relativă ușurință în vara anului 2021. De atunci, rata de vaccinare a crescut semnificativ în întreaga UE, iar introducerea certificatului digital al UE privind COVID a progresat într-un ritm rapid. În același timp, valurile de infectări cu COVID-19 cauzate de variantele care determină îngrijorare Delta și Omicron din iarna anului 2021/2022 au determinat statele membre să adopte măsuri de sănătate publică suplimentare, unele dintre acestea fiind legate de călătoriile dintre statele membre, menite să protejeze sănătatea cetățenilor, precum și capacitatea sistemelor de îngrijiri de sănătate.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul a adoptat Recomandarea (UE) 2022/107 23 privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19 și de înlocuire a Recomandării (UE) 2020/1475, trecând de la o abordare bazată pe regiune la o abordare bazată pe persoană. Recomandarea prevede că o persoană care deține un certificat digital al UE privind COVID valabil nu ar trebui, în principiu, să facă obiectul unor restricții suplimentare, cum ar fi testele sau carantina, indiferent de locul de plecare din UE. Persoanele care nu sunt în posesia unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar putea fi obligate să efectueze un test înainte de sosire sau în termen de cel mult 24 de ore după sosire. Călătorii care au o funcție esențială sau îndeplinesc o necesitate esențială, lucrătorii transfrontalieri și copiii sub 12 ani nu ar trebui să fie obligați să dețină un certificat digital al UE privind COVID valabil.

Această abordare bazată pe persoană consolidează și mai mult libera circulație pentru toți călătorii în mod nediscriminatoriu, întrucât călătorii pot circula liber pe baza unui certificat de vaccinare, de testare sau de vindecare. De la adoptarea Recomandării (UE) 2022/107 a Consiliului, statele membre și-au aliniat tot mai mult cerințele de călătorie la această abordare bazată pe persoană. Până la 4 martie 2022, 21 de state membre fie nu impun nicio restricție de călătorie suplimentară titularilor unui certificat digital al UE privind COVID în nicio situație, fie nu au instituit nicio restricție de călătorie.

Nici Recomandarea (UE) 2022/107 a Consiliului, nici, după cum se menționează mai sus, Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID nu obligă statele membre să impună călătorilor obligația de a fi în posesia unui certificat digital al UE privind COVID. Dimpotrivă, Comisia a încurajat statele membre, în special pe cele care elimină măsurile interne de sănătate publică, să elimine aceste măsuri 24 . Cinci state membre 25 au eliminat deja cerința de a deține un certificat digital al UE privind COVID la intrarea pe teritoriile lor.

Certificatul digital al UE privind COVID și Recomandarea 2022/107 a Consiliului (precum și predecesoarea sa, Recomandarea 2020/1475 a Consiliului) au constituit, prin urmare, instrumente importante pentru a facilita libera circulație în interiorul UE pe durata pandemiei de COVID-19. Aceste instrumente au urmărit să asigure o abordare bine coordonată a adoptării restricțiilor privind libertatea de circulație și vor continua să prezinte importanță pentru eliminarea acestor restricții pe măsură ce situația epidemiologică se îmbunătățește.

2.1.3.Asigurarea unei abordări nediscriminatorii

Cadrul referitor la certificatul digital al UE privind COVID asigură nediscriminarea prin includerea unor certificate interoperabile de vaccinare, testare și vindecare. Toate statele membre au obligația de a elibera cele trei tipuri diferite de certificate, iar Recomandarea (UE) 2022/107 a Consiliului stabilește o abordare coordonată în ceea ce privește acceptarea acestora. Prin urmare, un număr cât mai mare posibil de persoane pot beneficia de un certificat digital al UE privind COVID atunci când își exercită dreptul la liberă circulație. Astfel cum s-a subliniat în considerentul 36, Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID nu poate fi interpretat ca instituind o obligație de a fi vaccinat și nu este un „pașaport de vaccinare”.

În același timp, vaccinarea, testarea sau vindecarea nu pot fi considerate ca fiind similare din punctul de vedere al sănătății publice, având în vedere că persoanele nevaccinate și cele parțial vaccinate sunt în continuare expuse unui risc mult mai ridicat de a suferi efecte grave 26 . Acest fapt se reflectă și în normele în mod inerent diferite privind valabilitatea certificatelor.

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID nu obligă statele membre să accepte toate cele trei tipuri de certificate. Aceasta rămâne o decizie de politică a statelor membre în domeniul sănătății publice, iar unele state membre au decis, într-adevăr, să nu accepte anumite certificate, în special certificatele de vindecare.

Cu toate acestea, în cazul în care un stat membru acceptă dovada vaccinării, a testării sau a vindecării în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 pentru a elimina restricțiile privind libera circulație, acesta trebuie să accepte, în aceleași condiții, certificatele digitale ale UE privind COVID eliberate pentru același eveniment medical. Un certificat digital al UE privind COVID are aceeași valoare indiferent de statul membru în care a fost administrat vaccinul sau în care a fost efectuat testul. În cele din urmă, astfel cum s-a subliniat la punctul 5 din Recomandarea (UE) 2022/107 a Consiliului, restricțiile de călătorie nu se pot baza pe cetățenia persoanei în cauză.

2.1.4.Informațiile primite în temeiul articolului 11 din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID

Comisia continuă să monitorizeze punerea în aplicare de către statele membre a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID și a Recomandării Consiliului privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19. Informațiile primite de la statele membre privind certificatul digital al UE privind COVID sunt colectate prin intermediul tabelelor de sinteză transmise Comisiei și Consiliului de către statele membre și sunt, de asemenea, puse la dispoziție pe platforma „Re-open EU”, un instrument interactiv disponibil online și ca aplicație pentru dispozitive mobile 27 .

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID prevede că sunt posibile restricții suplimentare asupra titularilor de certificate digitale ale UE privind COVID numai în cazul în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protejarea sănătății publice ca răspuns la pandemia de COVID-19. Statele membre au obligația de a informa Comisia și celelalte state membre cu 48 de ore în avans ori de câte ori decid să impună restricții suplimentare 28 .

Între 13 octombrie 2021 și 4 martie 2022, următoarele state membre au transmis informații în temeiul prezentei dispoziții: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Italia, Irlanda, Letonia, Portugalia și Suedia. Această creștere a numărului de notificări comparativ cu raportul anterior poate fi explicată prin măsurile de urgență luate ca răspuns la varianta Omicron. Cerințele suplimentare notificate de aceste state membre au inclus, de exemplu, teste înainte de plecare sau teste după sosire, inclusiv pentru călătorii vaccinați și/sau vindecați. Într-un număr foarte restrâns de cazuri, au fost puse în aplicare cerințe de carantină.

În faza inițială a apariției variantei Omicron, Comisia a considerat că, în conformitate cu principiul precauției, cerințele suplimentare de testare înainte de plecare au reprezentat un mijloc adecvat pe care statele membre să îl ia în considerare în cadrul unei măsuri de urgență pentru a întârzia răspândirea acestei noi variante 29 . Cu toate acestea, între timp, având în vedere transmiterea comunitară pe scară largă a variantei Omicron în întreaga UE, Comisia a solicitat statelor membre să elimine toate cerințele de testare legate de călătorii în interiorul UE impuse persoanelor vaccinate și vindecate ca răspuns la apariția variantei Omicron. Până la 4 martie 2022, niciun stat membru nu a menținut restricții suplimentare instituite în mod specific ca răspuns la varianta Omicron.

Comisia va continua să monitorizeze conformitatea tuturor măsurilor de sănătate publică încă în vigoare ale statelor membre, care afectează dreptul cetățenilor la liberă circulație, cu dreptul Uniunii și, în special cu principiile nediscriminării și proporționalității.

2.1.5.Alte informații privind punerea în aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID prevede că certificatele de vaccinare trebuie să fie eliberate de statul membru în care a fost administrat vaccinul. În cazul în care cetățenii sunt vaccinați în două state membre diferite, primul stat membru ar trebui să elibereze un certificat digital al UE privind COVID care să indice prima doză, iar al doilea stat membru ar trebui să elibereze, la prezentarea dovezii că prima doză a fost administrată într-un alt stat membru, un certificat digital al UE privind COVID care să indice a doua doză (certificatul va indica „2/2” ca număr de doze administrate). Aceleași reguli se aplică și în cazul dozelor de rapel; statul membru în care se administrează doza de rapel ar trebui să elibereze, în momentul în care se face dovada că seria de vaccinare primară a fost administrată într-un alt stat membru, un certificat digital al UE privind COVID care să indice ultima doză (certificatul va indica „3/3” sau „2/1” în funcție de tipul de vaccin). Aceste norme sunt, de asemenea, clarificate în propunerea Comisiei de prelungire a aplicării Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID (a se vedea secțiunea 2.9).

În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, certificatele de vaccinare eliberate de un stat membru în urma administrării unei doze dintr-un vaccin împotriva COVID-19 trebuie, într-adevăr, să conțină „numărul de doze administrate titularului”, și anume nu doar numărul de doze administrate în statul membru care eliberează certificatele. Având în vedere că, după administrarea fiecărei doze, trebuie să se elibereze un certificat, cetățeanul în cauză ar trebui, de regulă, să se afle în posesia unui certificat digital al UE privind COVID, care constituie o dovadă fiabilă a administrării dozelor anterioare.

Eliberarea certificatelor de vaccinare corecte în formatul certificatului digital al UE privind COVID nu ar trebui să facă obiectul unor cerințe administrative suplimentare care nu sunt prevăzute în Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. În special, Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID nu impune persoanei în cauză să fie înregistrată în sistemul de îngrijiri de sănătate al statului membru care administrează vaccinul sau să furnizeze numărul lotului dozelor anterioare înainte de a i se elibera un certificat digital al UE privind COVID.

Cu toate acestea, în anumite cazuri, cetățenii au raportat dificultăți în a obține certificatele digitale corecte ale UE privind COVID, în special certificatele de vaccinare. De exemplu, cetățenii au raportat dificultăți în a obține un certificat digital al UE privind COVID din statul membru în care au fost vaccinați, deoarece nu dețineau un număr în registrul național sau un număr de securitate socială. Alte probleme au intervenit atunci când cetățenilor li s-au administrat doze de vaccin împotriva COVID-19 în state membre diferite. De obicei, cetățenii au raportat că, atunci când li s-a administrat a doua doză sau doza de rapel într-un stat membru, certificatul digital al UE privind COVID care le-a fost eliberat ulterior a omis dozele anterioare administrate într-un alt stat membru. În aceste cazuri, numărul de doze indicate în cel mai recent certificat nu reflecta numărul corect de doze administrate persoanei în cauză.

Astfel cum s-a subliniat în primul său raport către Parlamentul European și Consiliu privind aplicarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID, Comisia și-a continuat contactele regulate cu statele membre pentru a contribui la soluționarea acestor probleme la nivel tehnic cât mai curând posibil. Multe probleme au fost deja soluționate în acest mod. Pentru a obține o imagine de ansamblu a oricăror probleme persistente, Comisia a efectuat un sondaj în rândul statelor membre pe această temă la sfârșitul anului 2021 și a solicitat autorităților statelor membre să abordeze problemele identificate. În prezent, Comisia analizează răspunsurile statelor membre și va lua măsuri, după caz, pentru a soluționa eventualele probleme rămase.

Unele dintre aceste probleme sunt legate de caracterul descentralizat intenționat al cadrului pentru certificatul digital al UE privind COVID, care nu instituie o bază de date la nivelul UE pentru vaccinarea, testarea sau vindecarea de COVID-19 și nici nu conectează astfel de baze de date existente la nivelul statelor membre. Prin urmare, nu există niciun schimb automat de date care să permită statelor membre să elibereze cu ușurință certificate, ținând seama de informațiile stocate într-un alt stat membru, cum ar fi informațiile privind o doză anterioară de vaccin împotriva COVID-19 administrată. Prin urmare, statele membre depind de furnizarea de către cetățeni a dovezii administrării dozelor anterioare în alte state membre, în special sub formă de certificate digitale ale UE privind COVID.

Pentru a oferi cetățenilor informații suplimentare, Comisia a publicat răspunsuri la cele mai frecvente întrebări în legătură cu certificatul digital al UE privind COVID, vaccinările și restricțiile de călătorie 30 , care au fost actualizate la 11 martie 2022.

2.2.Protecția datelor cu caracter personal

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID și punerea sa în aplicare respectă pe deplin normele UE privind protecția datelor, asigurându-se, de exemplu, că volumul de date colectate se limitează la ceea ce este necesar pentru a-și atinge scopul. În special, acesta prevede că datele cu caracter personal accesate în contextul procesului de verificare nu trebuie păstrate. Certificatul digital al UE privind COVID este stocat și verificat offline și, prin urmare, statul membru emitent nu este informat cu privire la verificarea unui certificat. Comisia asigură, de asemenea, respectarea principiului reducerii la minimum a datelor în contextul actelor delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul dispozițiilor regulamentului.

Securitatea certificatelor digitale ale UE privind COVID s-a dovedit a fi solidă. Asigurarea respectării protecției datelor, inclusiv a securității informațiilor, în sistemele de emitere este o responsabilitate care le revine statelor membre. Deși au fost raportate certificate eliberate în mod fraudulos, nu există niciun motiv pentru a considera că vreuna din cheile criptografice utilizate pentru semnarea și autentificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID au fost compromise (a se vedea secțiunea 2.6.2).

În cazul în care statele membre decid să utilizeze certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, acest lucru trebuie prevăzut în dreptul intern, care trebuie să respecte cerințele privind protecția datelor (a se vedea, de asemenea, secțiunea 2.5) 31 . Respectarea acestor norme naționale este de competența autorităților naționale. 

2.3.Călătoriile și turismul

Pandemia de COVID-19 a avut un impact grav asupra mai multor sectoare, transporturile și turismul fiind afectate în mod deosebit. În acest context dificil, certificatul digital al UE privind COVID și eforturile de stabilire a unei abordări coordonate a călătoriilor la nivelul UE au fost primite, în general, favorabil de asociațiile din domeniul turismului și al organizării călătoriilor ca evoluții importante pentru a permite și a încuraja cetățenii să călătorească, oferind previzibilitatea necesară. În plus, impactul pozitiv al sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID se extinde dincolo de granițele UE.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, transporturile au fost unul dintre sectoarele cel mai grav afectate. Ca urmare a diferitelor valuri de infectări și a diferitelor măsuri luate pentru a le limita, au fost identificate mai multe aspecte care au determinat impactul pandemiei asupra acestui sector. Pe termen scurt, impactul este determinat de măsurile de limitare a mișcării persoanelor, de alte restricții, precum și de eforturile voluntare ale persoanelor care încearcă să evite infectarea. În plus, modificările aduse activităților de transport se pot datora mai multor factori: evoluția pandemiei, inclusiv rata de vaccinare, schimbările comportamentale (acceptarea vaccinării, necesitatea/dorința de a călători, alegerea modului de călătorie), precum și redresarea economică a sectorului serviciilor de transport.

O analiză a numărului de zboruri comerciale 32 arată că cel mai scăzut nivel a fost înregistrat în lunile mai și iunie 2020, ceea ce corespunde perioadei de limitare a mișcării persoanelor și restricțiilor stricte de călătorie în majoritatea statelor membre. Cu excepția primelor trei luni, la nivelul UE, numărul de zboruri a fost mai mare în 2021 decât în 2020 în toate lunile și a urmat același tipar sezonier ca în anii precedenți: la nivelul UE, cel mai mare număr a fost atins în iulie și august, cu un vârf în luna august, urmat de o scădere treptată în lunile următoare. O analiză a datelor disponibile privind numărul de pasageri care călătoresc cu avionul 33 pare să confirme acest tipar, cel mai ridicat nivel al numărului de pasageri care călătoresc cu avionul fiind atins în iulie și august 2021 și a coincis cu introducerea certificatului digital al UE privind COVID. Cu toate acestea, nivelul din 2019 nu a fost atins în niciuna dintre țările cu date disponibile 34 .

Asociațiile din domeniul turismului și al organizării călătoriilor au salutat certificatul digital al UE privind COVID ca o contribuție importantă la relansarea ecosistemului turistic al UE în sezonul de vară 2021 și ulterior. European Tourism Manifesto Alliance, un grup de 70 de organizații publice și private din domeniul turismului și al organizării călătoriilor, a declarat că „punerea în aplicare a certificatului digital al UE privind COVID a fost un succes uriaș” 35 .

Deși este menit să faciliteze libera circulație în interiorul UE, certificatul digital al UE privind COVID a contribuit tot mai mult și la restabilirea călătoriilor internaționale către UE și dincolo de granițele acesteia. În acest context, Consiliul a adoptat, la 22 februarie 2022, o modificare adusă Recomandării 2020/912 privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE și posibila eliminare a acestei restricții 36 . Aceasta prevede că statele membre ar trebui să elimine restricția temporară aplicabilă călătoriilor neesențiale către UE pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de UE sau de OMS și pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19 înainte de a călători către UE (a se vedea, de asemenea, secțiunea 2.4). Certificatul digital al UE privind COVID și certificatele privind COVID-19 eliberate de țări terțe considerate echivalente în conformitate cu procedura stabilită în Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie utilizate ca mijloc principal de a dovedi testarea și vaccinarea și ca unicul mijloc de a dovedi vindecarea, având în vedere că pot fi verificate în mod securizat. În cele din urmă, cât timp nu intră sub incidența Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID, certificatul digital al UE privind COVID poate facilita călătoriile cetățenilor UE în țări terțe, în special cele conectate la sistemul UE prin intermediul unei „decizii de echivalare” (a se vedea secțiunea 2.7.1).

Prin urmare, organizațiile internaționale care se ocupă de subiecte legate de turism și-au exprimat sprijinul pentru certificatul digital al UE privind COVID și/sau au recunoscut că acesta a devenit un standard internațional pentru facilitarea călătoriilor pe durata pandemiei de COVID-19. Printre acestea se numără Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică 37 , Organizația Mondială a Turismului 38 și Grupul celor douăzeci 39 .

Certificatul digital al UE privind COVID nu numai că a facilitat călătoriile cetățenilor UE, ci le-a furnizat și un document fiabil și acceptat pe care l-au putut utiliza în cazul în care statul lor membru de destinație a utilizat certificatele privind COVID-19 în scopuri interne, cum ar fi pentru accesul la restaurante, baruri sau hoteluri (pentru mai multe informații privind utilizarea pe plan intern a certificatului digital al UE privind COVID, a se vedea secțiunea 2.5).

2.4.Acceptarea diferitelor tipuri de vaccinuri împotriva COVID-19 și teste de depistare

Astfel cum se prevede în Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, statele membre sunt obligate să accepte certificatele de vaccinare pentru vaccinurile cărora li s-a acordat o autorizație de comercializare în UE în ceea ce privește eliminarea restricțiilor privind libera circulație 40 . În plus, statele membre pot decide 41 , dar nu sunt obligate, să elimine restricțiile pentru călătorii cărora li s-a administrat un vaccin care a încheiat procedura de înscriere pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind utilizările de urgență 42 sau care a fost autorizat la nivel național într-un alt stat membru 43 .

Statele membre au acceptat tot mai mult vaccinurile care au încheiat procedura de înscriere pe lista OMS privind utilizările de urgență, iar Comisia a consultat statele membre în cadrul Comitetului pentru securitate sanitară, instituit prin articolul 17 din Decizia nr. 1082/2013/UE 44 , pentru a colecta informații cu privire la vaccinurile împotriva COVID­19 neautorizate la nivelul UE pe care le acceptă pentru a elimina măsurile legate de călătorii, cum ar fi testarea suplimentară sau carantina. Astfel cum s-a menționat mai sus, cea mai recentă modificare a Recomandării 2020/912 a Consiliului privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE și posibila eliminare a acestei restricții prevede că statele membre ar trebui să elimine restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE și pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de OMS. Cu toate acestea, astfel de călători pot face obiectul unor cerințe suplimentare, cum ar fi testele, carantina sau administrarea unui vaccin autorizat de UE.

În ceea ce privește testele pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, aproximativ două treimi din statele membre acceptă, în contextul călătoriilor, certificate eliberate pe baza unor teste antigenice rapide de înaltă calitate. Statele membre care nu acceptă teste antigenice rapide invocă, în special, rate mai ridicate de rezultate fals negative ca motive pentru neacceptarea unor astfel de certificate. Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID nu le obligă să procedeze astfel, cu condiția ca acest lucru să se realizeze în mod nediscriminatoriu.

2.5.Utilizarea certificatului digital al UE privind COVID în scopuri interne

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID reglementează utilizarea certificatelor pentru a călători în interiorul UE pe durata pandemiei de COVID-19. Acesta nici nu prevede, nici nu interzice utilizarea certificatelor privind COVID-19 în scopuri interne, cum ar fi pentru a reglementa accesul la evenimente, la restaurante, la săli de sport, la transportul public sau la locul de muncă.

În cazul în care statele membre decid să utilizeze certificatul digital al UE privind COVID în alte scopuri, acest lucru trebuie prevăzut în dreptul intern, care trebuie să respecte în special cerințele privind protecția datelor 45 . În același timp, în cazul în care un stat membru instituie un sistem de certificate privind COVID-19 în scopuri interne, acesta ar trebui să garanteze că certificatele digitale ale UE privind COVID pot, de asemenea, să fie utilizate 46 . Acest lucru asigură posibilitatea călătorilor din alte state membre de a-și utiliza certificatele pe durata șederii lor.

În perioada scursă de la ultimul raport privind aplicarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID, utilizarea certificatelor privind COVID-19 în scopuri interne a cunoscut modificări. Ca reacție la creșterea numărului de cazuri în toamna anului 2021, unele state membre au solicitat utilizarea certificatelor privind COVID-19 pentru scopuri suplimentare, de exemplu în contextul transportului public intern sau pentru a avea acces la locul de muncă. Cu toate acestea, la începutul anului 2022, unele state membre au început să limiteze sau au încetat complet să solicite certificate privind COVID-19 în scopuri interne. În sondajul efectuat de Comitetul pentru securitate sanitară, cinci țări 47 au indicat că utilizarea pe plan intern a certificatului digital al UE privind COVID fusese deja suspendată, iar cinci au indicat că sunt în curs de desfășurare discuții pentru suspendarea acestuia 48 . 

Întrucât utilizarea pe plan intern a certificatelor privind COVID-19 nu este reglementată de Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, statele membre își pot stabili, de asemenea, propriile norme și condiții de acceptare. Comisia continuă să încurajeze statele membre să își alinieze normele privind utilizarea pe plan intern la normele de acceptare aplicabile în contextul călătoriilor, însă există în continuare divergențe. De exemplu, în timp ce opt state membre au indicat în sondaj că certificatele de vaccinare care indică finalizarea seriei de vaccinare primară sunt acceptate pentru utilizare pe plan intern timp de 270 de zile, în conformitate cu normele aplicabile în contextul călătoriilor, celelalte state membre au indicat perioade de acceptare diferite. Un număr de 12 state membre au indicat că certificatele care indică o doză de rapel sunt acceptate pentru utilizare pe plan intern pe o perioadă de timp nedeterminată, cum este cazul în contextul călătoriilor.

Cercetătorii au încercat să estimeze impactul cerințelor referitoare la certificatul privind COVID-19. În versiunea înainte de tipar a unui articol elaborat de cercetători de la Universitatea Simon Fraser din Columbia Britanică, se estimează o creștere semnificativă a vaccinărilor și câștiguri cumulative de durată după anunțarea unei cerințe naționale referitoare la certificatul privind COVID-19, în raport cu tendința de notificare prealabilă 49 . Într-un articol publicat în The Lancet se constată că introducerea certificatelor COVID-19 a condus la creșterea vaccinărilor cu 20 de zile înainte de punerea în aplicare anticipată, cu un efect de durată de până la 40 de zile ulterior 50 . Un document de lucru publicat de cercetători de la Bruegel, un grup de reflecție, estimează că anunțarea certificatelor privind COVID în vara anului 2021 a condus la creșterea ratei de vaccinare în Franța cu 13 puncte procentuale din totalul populației până la sfârșitul anului, în Germania cu 6,2 puncte procentuale, iar în Italia cu 9,7 puncte procentuale 51 . În plus, autorii estimează că acest lucru a evitat încă 3 979 de decese în Franța, 1 133 în Germania și 1 331 în Italia; și a împiedicat pierderi ale produsului intern brut de 6,0 miliarde EUR în Franța, 1,4 miliarde EUR în Germania și 2,1 miliarde EUR în Italia. În special, autorii susțin că aplicarea certificatelor privind COVID a redus în mod substanțial presiunea asupra unităților de terapie intensivă și, în Franța, a împiedicat depășirea nivelurilor de ocupare în cazul în care au fost instituite în prealabil măsuri de limitare a mișcării persoanelor.

2.6.Implementare tehnică

2.6.1.Numărul de certificate digitale ale UE privind COVID eliberate

Până la 1 martie 2022, statele membre au eliberat peste 1,72 miliarde de certificate digitale ale UE privind COVID, dintre care 1,15 miliarde de certificate de vaccinare, 511 milioane de certificate de testare și 55 de milioane de certificate de vindecare 52 . O defalcare detaliată pe stat membru este inclusă în anexa I.

2.6.2.Portalul UE și activitatea la nivel tehnic

Specificațiile tehnice, standardele și orientările pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al UE privind COVID au fost elaborate în comun de Comisie și de statele membre în cadrul rețelei de e-sănătate 53 . Toate specificațiile elaborate de rețeaua de e­sănătate se bazează pe standarde deschise și sunt publicate ca sursă deschisă pe site-ul rețelei de e-sănătate 54 și pe GitHub 55 . Acest lucru a facilitat interoperabilitatea cu sistemele dezvoltate de țări terțe (a se vedea secțiunea 2.7.1 de mai jos).

Începând din octombrie 2021, lucrările la nivel tehnic pentru îmbunătățirea în continuare a sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID au inclus îmbunătățirea încodării dozelor de rapel (a se vedea secțiunea 2.8.1 de mai jos) și, în special, dezvoltarea unui mecanism de schimb de liste ale certificatelor digitale ale UE privind COVID revocate.

Conform Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID, cadrul de încredere al acestuia poate sprijini schimbul de liste cu certificate revocate care conțin identificatorii unici ai certificatelor revocate 56 . Revocarea certificatelor poate contribui la protecția sănătății publice atunci când certificatele au fost eliberate în mod greșit, ca rezultat al fraudei sau în urma suspendării unui lot de vaccinuri împotriva COVID-19 defecte 57 .

De la introducerea certificatului digital al UE privind COVID, a fost raportat un număr mic de certificate digitale ale UE privind COVID eliberate în mod fraudulos. Potrivit verificărilor efectuate de Comisie împreună cu statele membre, aceste cazuri limitate au avut loc, de regulă, din cauza personalului individual al emitenților autorizați de certificate care au eliberat certificate valabile în mod fraudulos sau nereglementar. Este în continuare important ca autoritățile naționale să continue să monitorizeze aceste cazuri.

În acest context, mai multe state membre au pus deja în aplicare soluții de revocare la nivel intern, și anume în ceea ce privește certificatele pe care le eliberează ele însele. Comisia, împreună cu experți din statele membre, a depus eforturi pentru a dezvolta un mecanism care să permită schimbul rapid și securizat de liste cu certificate revocate între statele membre prin intermediul portalului pentru certificate digitale ale UE privind COVID, care reprezintă partea centrală a cadrului de încredere. Aceasta a procedat astfel deoarece, deși sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID este capabil să dezvăluie imediat certificatele falsificate, certificatele autentice care sunt eliberate ilegal pe baza unor documente false, a accesului neautorizat sau cu intenție frauduloasă nu pot fi detectate în alte state membre, cu excepția cazului în care listele cu certificate revocate generate la nivel național fac obiectul schimbului între statele membre. Soluția elaborată ar trebui să fie operațională în următoarele săptămâni.

2.7.Aspecte internaționale ale sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID

2.7.1.Conectarea Europei cu țările terțe

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID stipulează că Comisia poate emite o decizie prin care să stabilească faptul că certificatele unei țări terțe trebuie considerate echivalente cu certificatele digitale ale UE privind COVID („decizii de echivalare”) în scopul de a facilita exercitarea de către titularii acestora a dreptului lor la liberă circulație. Acest lucru are drept rezultat conectarea țării terțe în cauză la portalul UE. Informații detaliate cu privire la acest proces pot fi găsite în primul raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a certificatului digital al UE privind COVID.

Astfel cum s-a explicat în primul raport, Comisia adoptase deja decizii de echivalare pentru certificatele privind COVID-19 eliberate de Albania, Andorra, Insulele Feroe, Israel, Monaco, Maroc, Macedonia de Nord, Panama, San Marino, Turcia, Ucraina și Statul Cetății Vaticanului. Mai mult, Elveția este conectată la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID pe baza unei decizii de echivalare adoptate în temeiul articolului 3 alineatul (10) din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, având în vedere Acordul dintre Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Confederația Elvețiană, pe de altă parte, privind libera circulație a persoanelor 58 . Pe lângă țările terțe și teritoriile conectate pe baza unei decizii de echivalare, Islanda, Liechtenstein și Norvegia sunt conectate pe baza încorporării regulamentului în Acordul privind Spațiul Economic European.

De atunci și până la sfârșitul lunii februarie 2022, Comisia a adoptat decizii de echivalare suplimentare în ceea ce privește Armenia 59 , Benin 60 , Cabo Verde 61 , El Salvador 62 , Georgia 63 , Iordania 64 , Liban 65 , Moldova 66 , Muntenegru 67 , Noua Zeelandă 68 , Serbia 69 , Singapore 70 , Taiwan 71 , Thailanda 72 , Tunisia 73 , Togo 74 , Emiratele Arabe Unite 75 , Regatul Unit 76 și Uruguay 77 .

Prin urmare, 35 de țări și teritorii din afara UE au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID, pe lângă cele 27 de state membre. Astfel, numărul total de țări conectate la sistemul de certificate digitale al UE privind COVID ajunge la 62. Un număr de 22 din cele 32 de decizii de echivalare recunosc toate cele trei tipuri de certificate instituite prin Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

În plus, tot mai multe țări terțe continuă să solicite o decizie de echivalare. Până la 16 februarie 2022, au avut loc contacte preliminare cu 35 de țări terțe sau teritorii interesate, dintre care 25 au prezentat în mod oficial rezultatele autoevaluării gradului lor de pregătire pentru aderarea la sistemul UE.

Regulamentul în sine nu impune în mod explicit ca țările terțe care doresc să obțină o decizie de echivalare să accepte reciproc certificatul digital al UE privind COVID pentru călătoriile către țările respective. Cu toate acestea, înainte de a adopta o decizie de echivalare, Comisia a solicitat în mod sistematic tuturor țărilor terțe în cauză să accepte certificatul digital al UE privind COVID.

Comisia își va continua eforturile de sprijinire a țărilor terțe interesate de dezvoltarea unor sisteme interoperabile de certificate privind COVID-19. Aceste eforturi pot să includă comunicarea către țările terțe a specificațiilor tehnice și a soluțiilor de referință cu sursă deschisă care pot sprijini conversia certificatelor țărilor terțe într-un format interoperabil cu certificatul digital al UE privind COVID. Unele țări terțe au utilizat mecanisme de conversie care să vină în sprijinul cererilor de decizii de echivalare.

Pe lângă sistemul deciziilor de echivalare, Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID prevede, de asemenea, că statele membre pot elibera un certificat digital al UE privind COVID persoanelor vaccinate într-o țară terță cu un vaccin utilizat în UE, în cazul în care li s-au transmis toate informațiile necesare, inclusiv dovezi fiabile ale vaccinării respective 78 . O serie de state membre 79 au dezvoltat platforme online pentru a-i ajuta pe călătorii din țări terțe care nu intră sub incidența unei decizii de echivalare să solicite conversia certificatului lor privind COVID-19 într-un certificat digital al UE privind COVID.

2.7.2.Interoperabilitatea cu sistemele dezvoltate la nivel internațional

În conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din regulament, cadrul de încredere pentru certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să asigure interoperabilitatea cu sistemele tehnologice instituite la nivel internațional.

Comisia continuă să coopereze cu instituțiile internaționale pentru a furniza orientări cu privire la principiile care stau la baza unui sistem de certificate digitale privind COVID sigur și de încredere, contribuind în special la documentația digitală a OMS referitoare la specificațiile și orientările privind certificatele COVID-19. Comisia a menținut un dialog permanent cu Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) pentru a identifica potențialele opțiuni de interoperabilitate între certificatul digital al UE privind COVID și certificatul VDS-NC al OACI.

2.8.Evoluții în ceea ce privește certificatele digitale ale UE privind COVID

2.8.1.Perioada de valabilitate a certificatelor de vaccinare

La momentul adoptării Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID, nu erau disponibile date suficiente cu privire la durata protecției rezultate în urma finalizării seriei de vaccinare primară împotriva COVID-19. Prin urmare, nu a fost stabilită nicio perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare.

În ultimul raport către Parlamentul European și Consiliu, Comisia a concluzionat că, la momentul respectiv, nu are în vedere modificarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID pentru a specifica valabilitatea certificatelor de vaccinare la acea dată. Cu toate acestea, Comisia a indicat că va continua să monitorizeze foarte îndeaproape dovezile științifice cu privire la acest subiect.

La 4 octombrie 2021, Comitetul pentru medicamente de uz uman al Agenției Europene pentru Medicamente a concluzionat că dozele de rapel pentru Comirnaty pot fi avute în vedere la cel puțin șase luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani. La 25 octombrie 2021, comitetul a concluzionat că se poate avea în vedere administrarea unei doze de rapel de Spikevax
la cel puțin șase luni de la a doua doză persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani. La 15 decembrie 2021, comitetul a concluzionat că ar putea fi avută în vedere o doză de rapel a vaccinului împotriva COVID-19 Janssen la cel puțin două luni după prima doză la persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani și că vaccinul împotriva COVID-19 Janssen poate fi administrat și după două doze de Comirnaty sau Spikevax.

În acest context, la 24 noiembrie 2021, ECDC a publicat o evaluare rapidă a riscurilor 80 privind situația epidemiologică actuală a SARS-CoV-2, previziuni pentru sezonul festiv de sfârșit de an și strategii de răspuns în UE, în care a remarcat că dovezile emergente arată o creștere semnificativă a protecției împotriva infecțiilor și a bolilor severe în urma unei doze de rapel la toate grupele de vârstă pe termen scurt. Conform ECDC, statele membre ar trebui să analizeze de urgență posibilitatea de a administra o doză de rapel persoanelor care au cel puțin 40 de ani, vizându-le pe cele mai vulnerabile și pe cele mai în vârstă, precum și posibilitatea de a administra o doză de rapel tuturor adulților cu vârsta de cel puțin 18 ani, la minimum 6 luni după finalizarea schemelor de vaccinare primară, pentru a spori protecția împotriva infecțiilor cauzate de scăderea imunității, ceea ce ar putea reduce transmiterea virusului în rândul populației, evitându-se astfel creșterea numărului de spitalizări și decese.

În legătură cu aceste evoluții științifice, tot mai multe state membre au adoptat norme privind durata indicativă de acceptare a certificatelor de vaccinare care indică finalizarea seriei de vaccinare primară. Aceste măsuri unilaterale au avut potențialul de a cauza perturbări semnificative cetățenilor UE care își exercită dreptul la liberă circulație.

Ca răspuns la această situație, la 21 decembrie 2021, Comisia a adoptat un regulament delegat 81 de stabilire a unei perioade obligatorii de acceptare de 270 de zile a certificatelor de vaccinare care acoperă seria de vaccinare primară, în scopul călătoriilor în interiorul UE 82 . Prin urmare, astfel de certificate nu trebuie să fie acceptate dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la ultima doză. Această perioadă de valabilitate ține seama de orientările ECDC, conform cărora dozele de rapel sunt recomandate cel târziu la șase luni de la finalizarea primului ciclu de vaccinare, astfel cum s-a explicat mai sus. Aceasta prevede, de asemenea, o perioadă de grație de încă trei luni după cele șase luni, pentru a se asigura că cetățenii pot avea acces la dozele de rapel.

Certificatele eliberate pentru dozele de rapel nu au o perioadă maximă de acceptare și, prin urmare, rămân valabile în prezent fără o dată de expirare, în ceea ce privește călătoriile în UE, deși acest aspect ar putea fi reexaminat într-o etapă ulterioară în cazul în care dovezile științifice ar indica necesitatea introducerii unei perioade de acceptare și pentru astfel de certificate.

Normele privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare se aplică în scopul călătoriilor. Astfel cum s-a explicat mai sus, atunci când introduc norme diferite de utilizare a certificatelor la nivel național, statele membre sunt încurajate să le alinieze la aceste noi norme pentru a oferi siguranță călătorilor și pentru a reduce perturbările.

În plus, Comisia a adoptat un act de punere în aplicare 83 care clarifică normele privind încodarea certificatelor de vaccinare. Acest lucru a devenit necesar pentru a se asigura că se poate face întotdeauna diferența între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel, indiferent de numărul de doze administrate în seria primară.

2.8.2.Teste antigenice de laborator

Începând din iulie 2021, grupul de lucru tehnic privind testele de diagnosticare a COVID-19 din cadrul Comitetului pentru securitate sanitară a examinat propunerile înaintate de țările UE și de producători privind testele antigenice efectuate în laborator pentru depistarea COVID-19. Aceste propuneri sunt evaluate pe baza acelorași criterii ca și testele antigenice rapide, care au fost convenite la 21 septembrie 2021. În cazul în care grupul de lucru tehnic consideră că propunerile sunt reușite, iar Comitetul pentru securitate sanitară este, de asemenea, de acord, testele antigenice de laborator care întrunesc criteriile sunt incluse într-o listă separată (anexa III la documentul privind lista comună la nivelul UE).

Din motivele prezentate în propunerea sa de prelungire a perioadei de aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID, Comisia a propus includerea unor astfel de teste antigenice de laborator de înaltă calitate printre tipurile de teste pentru care poate fi eliberat un certificat digital al UE privind COVID 84 Scopul este de a extinde domeniul de aplicare al tipurilor de teste de diagnostic în condițiile în care cererea de teste pentru depistarea infecției cu COVID-19 este foarte mare.

2.8.3.Eliberarea certificatelor de vindecare pe baza rezultatelor testelor antigenice

Atunci când a fost adoptat Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, certificatele de vindecare puteau fi eliberate numai în urma unui rezultat pozitiv al unui test de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT). Regulamentul nu permitea eliberarea certificatelor de vindecare pe baza altor teste, cum ar fi testele antigenice rapide.

În mai 2021, Comitetul pentru securitate sanitară a înființat un grup de lucru tehnic privind testele de diagnosticare a COVID-19 85 . Obiectivul acestui grup de lucru tehnic este de a revizui propunerile prezentate de statele membre și de producătorii de teste antigenice rapide pentru depistarea COVID-19, care urmează să fie incluse în lista comună a UE a testelor antigenice rapide convenită de Comitetul pentru securitate sanitară 86 . 

La 11 ianuarie 2022, acest grup de lucru tehnic a discutat despre utilizarea testelor antigenice rapide pentru certificatele de vindecare, ținând seama de înrăutățirea situației epidemiologice, cu un număr record de cazuri de COVID-19 din cauza variantei Omicron care determină îngrijorare, precum și de deficitele de capacități NAAT în diferite state membre ca urmare a unei cereri ridicate de testare. Având în vedere aceste circumstanțe, grupul de lucru tehnic a convenit că testele antigenice rapide incluse în lista comună a UE ar putea fi utilizate pentru eliberarea certificatelor de vindecare. Grupul de lucru tehnic a precizat că pentru eliberarea unor astfel de certificate ar trebui utilizate numai rezultatele testelor antigenice rapide efectuate de cadre medicale sau de alt personal calificat.

ECDC consideră că testele antigenice rapide validate în mod corespunzător, care îndeplinesc criterii de specificitate ridicate, de peste 98 %, ar putea fi utilizate pentru a certifica faptul că o persoană s-a vindecat după ce a fost infectată anterior cu COVID-19 87 . Cu cât specificitatea este mai ridicată, cu atât valabilitatea testului care trebuie utilizat pentru certificarea vindecării unei persoane este mai mare.

Având în vedere cele de mai sus și în urma consultărilor ulterioare cu Comitetul pentru securitate sanitară, Comisia a adoptat, la 22 februarie 2022, un regulament delegat de modificare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID pentru a prevedea că și pe baza rezultatului pozitiv al unui test antigenic rapid inclus în lista comună a UE și efectuat de cadre medicale sau de personal de testare calificat se pot elibera certificate de vindecare de către statul membru în care a fost efectuat testul 88 .

2.8.4.Posibila eliberare a certificatelor de vindecare pe baza rezultatelor testelor de anticorpi

În primul său raport către Parlamentul European și Consiliu privind aplicarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID, Comisia a abordat, de asemenea, posibila eliberare a certificatelor de vindecare pe baza rezultatelor testelor de anticorpi. Comisia a concluzionat că, pe baza orientărilor științifice, nu are în vedere modificarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID pentru a permite eliberarea certificatelor de vindecare pe baza testelor de anticorpi.

Astfel cum s-a menționat și în primul raport, ECDC consideră că rezultatele testelor de anticorpi nu sunt adecvate pentru evaluarea momentului infectării și a statutului imunitar al unei persoane. ECDC nu a schimbat această poziție, după cum se poate observa într-un nou raport publicat la 10 februarie 2022 89 . Principalele concluzii ale primei actualizări a raportului sunt că testele de anticorpi nu pot fi utilizate pentru eliberarea sau prelungirea certificatelor digitale privind COVID-19. Principalele motive sunt că, în primul rând, deși un rezultat pozitiv al unui test de anticorpi poate indica o infecție anterioară sau vaccinarea, acesta nu poate fi utilizat pentru a stabili dacă o persoană este în prezent infecțioasă sau protejată împotriva infecției și nici nu poate stabili momentul infectării (în absența unui test de diagnostic pozitiv). În al doilea rând, gama de niveluri de anticorpi care sunt corelate cu protecția împotriva infectării sau a bolilor grave este în prezent necunoscută. În plus, nivelul și rata de scădere a anticorpilor variază foarte mult între indivizi și țintele anticorpilor și depind de factori precum vârsta, starea genetică și imunitară, încărcătura virală și gravitatea bolii în cazul infecției anterioare cu virusul SARS-CoV-2. Prin urmare, nu se poate calcula o cotă standard previzibilă. În al treilea rând, există o varietate de teste de anticorpi disponibile și este extrem de dificil să se compare rezultatele acestora din cauza diversității și a lipsei de standardizare (atât la nivel mondial, cât și în interiorul statelor membre). Și, în cele din urmă, există riscul ca anticorpii detectați prin testele comerciale utilizate în prezent să nu împiedice infecția cu noile variante SARS-CoV-2 emergente.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia își menține poziția de a nu modifica Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID cu privire la acest aspect.

2.8.5.Perioada de valabilitate a certificatelor de vindecare

În ultimul raport, Comisia a concluzionat, de asemenea, că, pe baza orientărilor științifice, nu are în vedere prelungirea perioadei de valabilitate a certificatelor de vindecare mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului. După cum a remarcat ECDC, nu existau suficiente dovezi care să susțină o creștere a perioadei de valabilitate.

După perioada de 180 de zile, cunoștințele cu privire la durata imunității persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 sunt limitate. Evaluarea valabilității certificatelor de vindecare este un proces dinamic care depinde de dovezile științifice emergente, fiind afectat de modificările tulpinilor dominante de SARS-CoV-2 care circulă la un anumit moment 90 .

ECDC continuă să evalueze periodic perioada de valabilitate a certificatelor de vindecare, prin monitorizarea celor mai recente dovezi științifice disponibile. Dovezile solide privind amploarea și durata imunității împotriva variantei Omicron sunt încă foarte limitate. ECDC consideră că, în prezent, nu există nicio justificare pentru revizuirea duratei actuale de valabilitate a certificatului de vindecare de 180 de zile.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia nu are în vedere în prezent o modificare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID care să prelungească perioada de valabilitate a certificatelor de vindecare.

2.9.Prelungirea perioadei de aplicare a regulamentului

Astfel cum s-a explicat în secțiunea 2.1.1, Comisia consideră că este necesară prelungirea cu 12 luni a sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID. O nouă creștere a numărului de infectări în a doua jumătate a anului 2022, inclusiv din cauza apariției unor noi variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, este o posibilitate reală. Prin urmare, statele membre ar putea considera necesar să mențină sau să reintroducă cerința ca cetățenii UE care își exercită dreptul la liberă circulație să prezinte dovada vaccinării, a testării sau a vindecării de COVID-19 pentru o anumită perioadă după 30 iunie 2022. În acest caz, ar trebui să se evite ca cetățenii UE să fie privați de posibilitatea de a-și utiliza certificatele digitale ale UE privind COVID ca modalitate eficace, sigură și care protejează viața privată de a-și dovedi situația în ceea ce privește COVID-19. Prin urmare, Comisia a propus, la 3 februarie 2022, prelungirea cu un an a perioadei de aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID , până la 30 iunie 2023.  

În paralel, Comisia a propus, de asemenea, prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului (UE) 2021/954, care extinde normele prevăzute în Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID la resortisanții țărilor terțe care nu intră sub incidența regulamentului respectiv, dar care se află în situație de ședere legală sau au reședință legală pe teritoriul lor și care au dreptul de a călători în alte state membre în conformitate cu dreptul Uniunii 91 .

În plus, propunerea Comisiei conține, de asemenea, un număr mic de modificări suplimentare la regulament:

În primul rând, astfel cum s-a menționat deja mai sus, Comisia a propus includerea testelor antigenice de laborator de înaltă calitate printre tipurile de teste pentru care poate fi eliberat un certificat de testare. Scopul este de a extinde domeniul de aplicare al tipurilor de teste de diagnostic în condițiile în care cererea de teste pentru depistarea infecției cu COVID-19 este foarte mare (a se vedea, de asemenea, secțiunea 2.8.2).

În al doilea rând, propunerea clarifică faptul că certificatele de vaccinare indică numărul total corect de doze administrate în orice stat membru, nu doar în statul membru care eliberează certificatul. Scopul acestei măsuri este de a răspunde preocupărilor practice exprimate de cetățeni cu privire la faptul că certificatele pot indica un număr incorect de doze atunci când dozele de vaccin au fost făcute în state membre diferite (a se vedea, de asemenea, secțiunea 2.1.5).

În cele din urmă, propunerea prevede că pot fi eliberate certificate persoanelor care participă la studii clinice, și anume studii efectuate pentru a investiga siguranța sau eficacitatea unui medicament, indiferent dacă participanților li s-a administrat vaccinul candidat împotriva COVID-19 sau, pentru a se evita subminarea studiilor, doza destinată grupului de control. Certificatul digital al UE privind COVID eliberat participanților la studii clinice poate fi pe viitor acceptat de alte state membre.

Ținând seama în special de apariția unor noi variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, rămâne esențială continuarea dezvoltării și a studierii vaccinurilor împotriva COVID-19. Prin urmare, este important să se faciliteze participarea voluntarilor la studii clinice. Privarea voluntarilor de accesul la certificatele digitale ale UE privind COVID ar putea constitui un factor major de descurajare a participării, ceea ce ar întârzia finalizarea studiilor clinice și ar avea un impact negativ asupra sănătății publice.

3.Concluzii și etapele următoare

Sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID a avut – și continuă să aibă – un impact foarte pozitiv asupra liberei circulații într-un moment în care statele membre continuă să restricționeze călătoriile din motive de sănătate publică. Acesta asigură faptul că cetățenii beneficiază de dreptul de a primi certificate interoperabile și recunoscute reciproc privind vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19, pe care le pot utiliza atunci când își exercită dreptul la liberă circulație. În cazul în care statele membre renunță la anumite restricții referitoare la libera circulație a persoanelor care dețin dovada vaccinării, a testării sau a vindecării, certificatul digital al UE privind COVID asigură faptul că cetățenii pot beneficia de aceste scutiri. Prin certificatul digital al UE privind COVID, a fost evitat un sistem fragmentat de certificate naționale multiple.

În cazul în care anumite restricții privind libera circulație din motive de sănătate publică sunt încă în vigoare după 30 iunie 2022, de exemplu în cazul unei noi creșteri a numărului de infectări în a doua jumătate a anului 2022, ar trebui să se evite ca cetățenii UE să fie privați de posibilitatea de a-și utiliza certificatele digitale ale UE privind COVID ca modalitate eficace, sigură și care protejează viața privată de a-și dovedi situația în ceea ce privește COVID-19. Din acest motiv, Comisia a propus prelungirea cu un an a perioadei de aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID , până la 30 iunie 2023.  

Certificatul digital al UE privind COVID și eforturile de stabilire a unei abordări coordonate a călătoriilor la nivelul UE au fost primite, în general, favorabil de asociațiile din domeniul turismului și al organizării călătoriilor ca un instrument important pentru a permite și a încuraja cetățenii să călătorească, oferind previzibilitatea necesară. Impactul pozitiv al sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID se extinde dincolo de granițele UE, deoarece s-a transformat într-un standard global bazat în mod ferm pe valorile UE în materie de deschidere, securitate și protecție a datelor. Acest succes a contribuit la reluarea călătoriilor internaționale în condiții de siguranță și la redresarea mondială. Comisia va continua să se implice în promovarea dimensiunii internaționale a certificatului digital al UE privind COVID.

Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile științifice pentru a adapta sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID atunci când este necesar, astfel cum a procedat recent prin stabilirea unei perioade standard de acceptare a certificatelor de vaccinare, prin permiterea eliberării certificatelor de vindecare pe baza unor teste antigenice rapide și prin dezvoltarea unui mecanism de schimb de liste ale certificatelor revocate.

În plus, Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu statele membre pentru a asigura o abordare bine coordonată, previzibilă și transparentă a adoptării oricăror restricții necesare privind libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19. Statele membre sunt încurajate să elimine orice restricții de călătorie, inclusiv obligația de a prezenta un certificat digital al UE privind COVID, de îndată ce situația epidemiologică o va permite.

Comisia își menține angajamentul deplin față de revenirea la libera circulație fără restricții cât mai curând posibil. Deși certificatul digital al UE privind COVID a demonstrat capacitatea instituțiilor UE și a statelor membre de a obține rezultate concrete în beneficiul cetățenilor UE, sfârșitul perioadei sale de valabilitate va indica faptul că pandemia și restricțiile legate de aceasta au fost depășite.

(1)

     Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19 (JO L 211, 15.6.2021, p. 1).

(2)

     Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind un cadru pentru eliberarea, verificarea și acceptarea adeverințelor interoperabile de vaccinare, de testare și de vindecare în vederea facilitării liberei circulații în timpul pandemiei de COVID-19 (adeverința electronică verde) [COM(2021) 130 final].

(3)

     Regulamentul (UE) 2021/954 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) referitor la resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau care au reședință legală pe teritoriul statelor membre, pe durata pandemiei de COVID­19 (JO L 211, 15.6.2021, p. 24).

(4)

     Un model pentru formatul pe suport de hârtie este disponibil la adresa:

      https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/ehealth/docs/covid-certificate_paper_guidelines_en.pdf .

(5)

     Data la care au fost extrase datele este 28 februarie 2022. O defalcare detaliată pe stat membru este inclusă în anexa I.

(6)

     Astfel cum se prevede la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/953.

(7)

     Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu în temeiul articolului 16 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID­19 [COM(2021) 649 final].

(8)

     Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/953 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19 [COM(2022) 50 final].

(9)

  https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/214273/Eurobarometer%20Report%20Summary%20_%20EU%20Citizenship%20&%20Democracy%20-%20July%202020.pdf .

(10)

     Articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale.

(11)

     Articolul 52 alineatul (2) din cartă și hotărârea din 17 septembrie 2002, Baumbast și R, C-413/99, EU:C:2002:493.

(12)

     Articolul 27 din Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1612/68 și de abrogare a Directivelor 64/221/CEE, 68/360/CEE, 72/194/CEE, 73/148/CEE, 75/34/CEE, 75/35/CEE, 90/364/CEE, 90/365/CEE și 93/96/CEE (JO L 158, 30.4.2004, p. 77).

(13)

     A se vedea Propunerea Comisiei din 4 septembrie 2020 de recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 [COM(2020) 499 final], Propunerea Comisiei din 17 martie 2021 de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind un cadru pentru eliberarea, verificarea și acceptarea adeverințelor interoperabile de vaccinare, de testare și de vindecare în vederea facilitării liberei circulații în timpul pandemiei de COVID-19 (adeverința electronică verde) [COM(2021) 130 final], Propunerea Comisiei din 25 noiembrie 2021, Propunerea de recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19 și de înlocuire a Recomandării (UE) 2020/1475 [COM(2021) 749 final] și Propunerea Comisiei din 3 februarie 2022 de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/953 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19 [COM(2022) 50 final].

(14)

     A se vedea, de asemenea, considerentul 14 din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID: „Prezentul regulament urmărește să faciliteze aplicarea principiilor proporționalității și nediscriminării în ceea ce privește restricțiile privind libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, urmărind în același timp un nivel ridicat de protecție a sănătății publice. Acesta nu ar trebui înțeles ca o facilitare sau ca o încurajare a adoptării de restricții privind libera circulație sau de restricții ale altor drepturi fundamentale, ca răspuns la pandemia de COVID-19, având în vedere efectele lor negative asupra cetățenilor și activităților economice din Uniune [...]”.

(15)

      https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/country-overviews .

(16)

      https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/RRA-19th%20update-27-jan-2022.pdf .

(17)

  https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/regulation_amending_regulation_eu_2021_-_953.pdf .

(18)

     În plus, Comisia revizuiește în prezent orientările din 2009 privind libera circulație, pentru a îmbunătăți securitatea juridică pentru cetățenii UE care își exercită drepturile la liberă circulație și pentru a asigura o aplicare mai eficace și mai uniformă a legislației privind libera circulație în întreaga UE, astfel cum se explică în Raportul privind cetățenia UE din 2020 ( https://ec.europa.eu/info/files/eu-citizenship-report-2020-empowering-citizens-and-protecting-their-rights_en ).

(19)

     Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului din 13 octombrie 2020 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 (JO L 337, 14.10.2020, p. 3).

(20)

     Recomandarea (UE) 2021/119 a Consiliului din 1 februarie 2021 de modificare a Recomandării (UE) 2020/1475 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 (JO L 36I, 2.2.2021, p. 1); și Recomandarea (UE) 2021/961 a Consiliului din 14 iunie 2021 de modificare a Recomandării (UE) 2020/1475 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 (JO L 213I, 16.6.2021, p. 1).

(21)

     Recomandarea (UE) 2021/961 a Consiliului din 14 iunie 2021 de modificare a Recomandării (UE) 2020/1475 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 (JO L 213I, 16.6.2021, p. 1).

(22)

     Considerentul 9 din Recomandarea (UE) 2021/961 a Consiliului.

(23)

     Recomandarea (UE) 2022/107 a Consiliului din 25 ianuarie 2022 privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19 și de înlocuire a Recomandării (UE) 2020/1475 (JO L 18, 27.1.2022, p. 110).

(24)

     A se vedea, de asemenea, COM(2022) 50 final.

(25)

     DK, IE, LT, SI și SE.

(26)

      https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/RRA-19-update-27-jan-2022.pdf .

(27)

      https://reopen.europa.eu/en .

(28)

     Articolul 11 din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(29)

     Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor Împreună în fața provocărilor prezente și viitoare legate de COVID-19 [COM(2021) 764 final].

(30)

     Disponibile la: https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/eu-citizenship/movement-and-residence/eu-digital-covid-certificate-vaccinations-and-travel-restrictions_en .

(31)

     Considerentul 48 din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(32)

     Eurostat, „Commercial flights by reporting country – monthly data” (Zborurile comerciale pe țări raportoare – date lunare), 10.2.2022, disponibil la adresa:      https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=avia_tf_cm&lang=en .

(33)

     Eurostat, „Air passenger transport by reporting country” (Transportul aerian de pasageri pe țări raportoare), 14.2.2022, disponibil la adresa:      https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=avia_paoc&lang=en .

(34)

     Nu sunt disponibile date pentru BE, EL, RO și SI.

(35)

      https://tourismmanifesto.eu/position-on-the-european-commissions-proposals-for-council-recommendations-on-intra-eu-and-international-travel/ .  

(36)

     Recomandarea (UE) 2022/290 a Consiliului din 22 februarie 2022 de modificare a Recomandării (UE) 2020/912 a Consiliului privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE și posibila eliminare a acestei restricții (JO L 43, 24.2.2022, p. 79).

(37)

      https://www.oecd-forum.org/posts/the-oecd-safe-international-mobility-initiative . 

(38)

      https://www.unwto.org/news/vaccines-and-digital-solutions-to-ease-travel-restrictions . 

(39)

      https://www.oecd.org/cfe/g20-rome-guidelines-for-the-future-of-tourism-d11080db-en.htm . 

(40)

     Articolul 5 alineatul (5) primul paragraf din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(41)

     Articolul 5 alineatul (5) al doilea paragraf din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(42)

      https://extranet.who.int/pqweb/key-resources/documents/status-covid-19-vaccines-within-who-eulpq-evaluation-process .

(43)

     Pe baza prevederilor Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman (JO L 311, 28.11.2001, p. 67).

(44)

   Decizia nr. 1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și de abrogare a Deciziei nr. 2119/98/CE (JO L 293, 5.11.2013, p. 1).

(45)

     Considerentul 48 din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(46)

     Considerentul 49 din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(47)

     CZ, ES, FI, LI și NO.

(48)

     EE, HR, LV, AT și SK.

(49)

      https://doi.org/10.1101/2021.10.21.21265355 .

(50)

      https://doi.org/10.1016/S2468-2667(21)00273-5 .

(51)

      https://www.bruegel.org/2022/01/the-effect-of-covid-certificates-on-vaccine-uptake-public-health-and-the-economy/ .

(52)

     În cazul în care un stat membru nu a putut furniza decât o cifră totală pentru toate cele trei tipuri de certificate, cifra respectivă este inclusă în numărul de certificate de vaccinare eliberate, având în vedere că acestea reprezintă marea majoritate a certificatelor eliberate.

(53)

     Rețeaua de e-sănătate este o rețea voluntară care conectează autoritățile naționale responsabile de e-sănătate desemnate de statele membre și care a fost instituită în temeiul articolului 14 din Directiva 2011/24/UE.

(54)

      https://ec.europa.eu/health/ehealth/covid-19_ro .

(55)

      https://github.com/eu-digital-green-certificates .

(56)

     Articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(57)

     Considerentul 19 din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(58)

     JO L 114, 30.4.2002, p. 6.

(59)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1894 a Comisiei din 28 octombrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Armenia cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 384, 29.10.2021, p. 109).

(60)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/206 a Comisiei din 15 februarie 2022 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Benin cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 34, 16.2.2022, p. 46).

(61)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2189 a Comisiei din 9 decembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Cabo Verde cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 443I, 10.12.2021, p. 7).

(62)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2113 a Comisiei din 30 noiembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica El Salvador cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 429, 1.12.2021, p. 152).

(63)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1995 a Comisiei din 15 noiembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Georgia cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 405, 16.11.2021, p. 26).

(64)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/207 a Comisiei din 15 februarie 2022 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Regatul Hașemit al Iordaniei cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 34, 16.2.2022, p. 49).

(65)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2187 a Comisiei din 9 decembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Libaneză cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 443I, 10.12.2021, p. 1).

(66)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1994 a Comisiei din 15 noiembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Moldova cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 405, 16.11.2021, p. 23).

(67)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2297 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Muntenegru cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 458, 22.12.2021, p. 524).

(68)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1993 a Comisiei din 15 noiembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Noua Zeelandă cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 405, 16.11.2021, p. 20).

(69)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1996 a Comisiei din 15 noiembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Serbia cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 405, 16.11.2021, p. 29).

(70)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2057 a Comisiei din 24 noiembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Singapore cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 420, 25.11.2021, p. 129).

(71)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2300 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Taiwan cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 458, 22.12.2021, p. 533).

(72)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2299 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Thailanda cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 458, 22.12.2021, p. 530).

(73)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2296 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Tunisia cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 458, 22.12.2021, p. 521).

(74)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2056 a Comisiei din 24 noiembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Togoleză cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 420, 25.11.2021, p. 126).

(75)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2188 a Comisiei din 9 decembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Emiratele Arabe Unite cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 443I, 10.12.2021, p. 4).

(76)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1895 a Comisiei din 28 octombrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 384, 29.10.2021, p. 112).

(77)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2298 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de stabilire, în scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii, a echivalenței certificatelor privind COVID-19 eliberate de Republica Orientală a Uruguayului cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 458, 22.12.2021, p. 527).

(78)

     Articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID.

(79)

     De exemplu BE, FR și LV.

(80)

      https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/rapid-risk-assessment-sars-cov-2-november-2021 .

(81)

     Regulamentul delegat (UE) 2021/2288 al Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a anexei la Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare eliberate în formatul certificatului digital al UE privind COVID care indică finalizarea seriei de vaccinare primară (JO L 458, 22.12.2021, p. 459).

(82)

     Comisia a inclus deja o propunere privind o perioadă standard de acceptare de nouă luni în propunerea sa din 25 noiembrie 2021 de recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19 și de înlocuire a Recomandării (UE) 2020/1475.

(83)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2021/1073 de stabilire a specificațiilor tehnice și a regulilor de punere în aplicare a cadrului de încredere pentru certificatul digital al UE privind COVID instituit prin Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 458, 22.12.2021, p. 536).

(84)

  https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/regulation_amending_regulation_eu_2021_-_953.pdf .

(85)

    https://ec.europa.eu/health/health-security-and-infectious-diseases/crisis-management/covid-19-diagnostic-tests_ro .

(86)

    https://ec.europa.eu/health/system/files/2022-01/covid-19_rat_common-list_en.pdf .

(87)

    https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Options-for-the-use-of-rapid-antigen-tests-for-COVID-19-first-update.pdf .

(88)

     Regulamentul delegat (UE) 2022/256 al Comisiei din 22 februarie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește eliberarea certificatelor de vindecare pe baza testelor antigenice rapide (JO L 42, 23.2.2022, p. 4).

(89)

      https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/use-antibody-tests-sars-cov-2 .

(90)

      https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-omicron-risk-assessment-further-emergence-and-potential-impact .

(91)

     Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/954 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) referitor la resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau care au reședință legală pe teritoriul statelor membre, pe durata pandemiei de COVID-19 [COM(2022) 55 final].


Bruxelles, 15.3.2022

COM(2022) 123 final

ANEXĂ

la

Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu

în temeiul articolului 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19


ANEXĂ

Defalcare detaliată a numărului de certificate digitale ale UE privind COVID eliberate
(până la 1 martie 2022)

Certificate de vaccinare eliberate

Certificate de testare eliberate (NAAT 1 )

Certificate de testare eliberate (RAT 2 )

Certificate de vindecare eliberate

Total certificate eliberate

Austria

18 416 199

68 935 045

37 343 912

2 260 248

126 955 404

Belgia*

27 843 418

14 657 908

2 782 364

45 283 690

Bulgaria

2 716 596

838 624

3 505 401

415 423

7 476 044

Cehia

13 678 543

5 190 427

5 674 028

2 185 985

26 728 983

Danemarca

206 325 823

2 533 065

6 276 777

5 366 301

220 501 966

Germania

168 238 478

18 724 453

22 413 682

7 107 023

216 483 636

Estonia*

1 472 009

49 071

244 678

1 765 758

Irlanda

6 764 062

497 662

156 354

461 955

7 880 033

Grecia

6 537 796

52 070

1 482 081

2 180 450

10 252 397

Spania*

62 721 555

796 735

1 097 948

1 085 842

65 702 080

Franța

139 067 349

63 769 840

100 606 359

9 923 368

313 366 916

Croația

3 392 222

71.104

2 330 404

672 263

6 465 993

Italia

122 277 609

24 140 594

93 800 081

11 855 504

252 073 788

Cipru

1 897 107

128 455

4 761 217

318 218

7 104 997

Letonia

2 444 497

400 992

60 860

335 348

3 241 697

Lituania

1 824 226

3 797 655

486 036

396 548

6 504 465

Luxemburg

3 004 509

1 386 231

747 266

209 251

5 347 257

Ungaria

14 280 192

461 724

181 899

514 673

15 438 488

Malta*

410 100

1 620

329

412 049

Țările de Jos**

220 841 972

220 841 972

Polonia*

27 852 340

978 644

1 219 591

30 050 575

Portugalia

12 344 024

416 755

1 538 551

1 412 592

15 711 922

România

10 901 708

139 392

418 354

946 543

12 405 997

Slovenia

7 469 742

648 215

8 392 937

1 656 389

18 167 283

Slovacia

6 619 074

3 470 221

4 316 257

1 153 544

15 559 096

Finlanda

13 246 048

1 586 451

536 934

15 369 433

Suedia*

13 390 224

513 375

8 216

13 911 815

Islanda

1 142 320

101 201

669 701

53 807

1 967 029

Liechtenstein

75 559

39 985

33 844

10 706

160 094

Norvegia**

35 300 000

35 300 000

Total UE/SEE

1 152 495 301

214 327 514

296 293 949

55 314 093

1 718 430 857

*    Total certificate de testare NAAT și RAT combinate
**
   Total certificate eliberate, pentru toate tipurile de certificate

(1)    „Tehnica amplificării acidului nucleic”, cum ar fi reacția polimerazică în lanț-revers transcriptază (RT­PCR), amplificarea izotermă mediată prin buclă (LAMP) și amplificarea mediată de transcriere (TMA), utilizate pentru a detecta prezența acidului ribonucleic SARS-CoV-2 (ARN).
(2)    „Test antigenic rapid” înseamnă un test care se bazează pe detectarea proteinelor virale (antigeni) prin imunodozare cu flux lateral care dă rezultate în mai puțin de 30 de minute.