Bruxelles, 15.12.2020

COM(2020) 809 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 762/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de către statele membre a statisticilor în domeniul acvaculturii și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 788/96 al Consiliului


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 762/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de către statele membre a statisticilor în domeniul acvaculturii și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 788/96 al Consiliului

1Context

Comisia (Eurostat) colectează statistici în domeniul acvaculturii, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 762/2008 al Parlamentului European și al Consiliului 1 . Articolul 11 din regulament prevede că, la fiecare 3 ani, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la calitatea și pertinența statisticilor elaborate. De asemenea, raportul trebuie să analizeze rentabilitatea sistemului de colectare a datelor și să sublinieze eventualele bune practici care ar putea reduce sarcina de lucru a statelor membre și ar putea duce la sporirea utilității și calității datelor.

Regulamentul se aplică statelor membre, Regatului Unit pe durata perioadei de tranziție după retragerea sa din UE și Norvegiei, Islandei și Liechtensteinului (relevanță pentru SEE). Luxemburg și Liechtenstein nu dețin unități comerciale de producție în domeniul acvaculturii și, prin urmare, sunt scutite de obligația de raportare a datelor.

Acest raport se bazează în primul rând pe rapoartele privind calitatea în domeniul acvaculturii prezentate de statele membre. Eurostat a analizat, de asemenea, datele privind acvacultura aferente perioadei 2017-2018. Sistemul Statistic European a furnizat informații cu privire la costurile totale de colectare a datelor. În consecință, prezentul raport evaluează respectarea termenelor, integralitatea, coerența, accesibilitatea și confidențialitatea datelor în general. Acesta analizează, de asemenea, raportul cost-eficacitate al procesului de colectare a datelor și sarcina administrativă implicată de acesta.

Comisia a adoptat rapoartele de evaluare anterioare privind statisticile în domeniul acvaculturii prezentate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 762/2008 în iunie 2015 2  (pentru datele referitoare la perioada 2011-2013) și în decembrie 2017 3  (pentru datele referitoare la perioada 2014-2015). Prezentul raport vizează datele referitoare la perioada 2016-2018.

În 2018, Eurostat a lansat proiectul „Raționalizarea și simplificarea statisticilor europene în domeniul pescuitului”. Acest proiect include o evaluare a statisticilor actuale în domeniul acvaculturii, al capturilor și al debarcărilor, precum și o evaluare a impactului viitoarelor opțiuni de politică și al posibilei viitoare legislații. Evaluarea, care a acoperit și funcționarea Regulamentului (CE) nr. 762/2008 privind transmiterea de către statele membre a statisticilor în domeniul acvaculturii, a fost finalizată în 2019, iar evaluarea impactului a fost inițiată în 2020.

2    Principalele constatări

Eurostat depune eforturi pentru îmbunătățirea continuă a calității și a disponibilității statisticilor europene și s-a angajat, de asemenea, să reducă sarcina administrativă a statelor membre și a respondenților. În acest scop, proiectul „Raționalizarea și simplificarea statisticilor europene în domeniul pescuitului” analizează actuala modalitate de colectare a datelor și elaborează o strategie pentru a face ca statisticile în domeniul acvaculturii să devină mai adecvate cerințelor. Proiectul asigură coordonarea cu statisticile colectate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1004 4 și o mai bună armonizare cu chestionarul standard privind acvacultura recomandat de Grupul de lucru responsabil pentru coordonarea statisticilor în domeniul pescuitului 5 . Primul obiectiv intermediar al proiectului – finalizarea evaluării statisticilor europene în domeniul pescuitului – a fost atins la sfârșitul anului 2019, când a fost prezentat un document de lucru al serviciilor Comisiei privind evaluarea 6 .

2.1    Respectarea termenelor și integralitatea

2.1.1    Respectarea termenelor

Majoritatea statelor membre au respectat, în ultimii ani, termenele de transmitere a datelor. Cu toate acestea, o treime dintre acestea au trimis unele seturi de date după expirarea termenului, dar în majoritatea cazurilor, întârzierea a fost relativ scurtă. Eurostat a luat însă măsuri pentru a găsi soluții în cazul Franței și Italiei, țări care au trimis mod repetat datele cu o întârziere importantă, în special pentru anul de referință 2016.

Eurostat publică datele imediat după validare. În mod normal, datele validate sunt publicate în baza sa de date accesibilă publicului până la sfârșitul lunii martie a anului care urmează termenului prevăzut. Datele pot fi revizuite în orice moment pe parcursul anului.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a considerat că termenele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 762/2008 sunt cu 6 luni mai lungi față de nevoile sale de raportare, ceea ce a dus la o colectare paralelă a datelor transmise de țări.

2.1.2    Integralitatea

Setul principal de date privind acvacultura (producția din acvacultură) a fost relativ complet, devenind mai complet de-a lungul timpului. Din păcate, multe valori rămân confidențiale, având în vedere structura foarte specializată a acestui sector.

Setul de date privind structura sectorului acvaculturii este colectat la fiecare 3 ani, cea mai recentă colectare având loc în 2017. Au existat motive serioase de îngrijorare cu privire la posibilitatea de utilizare a acestui set de date, întrucât au fost folosite ca unități statistice atât suprafața, cât și volumul, în funcție de specie. Din acest motiv, setul de date oferă utilizatorilor informații ambigue, în special la compararea datelor din țări care cresc specii diferite. Setul de date nu a fost încă publicat.

Prețurile unitare au pus probleme în general pentru toate seturile de date privind producția din acvacultură. Acest aspect a fost discutat cu ocazia celei mai recente reuniuni a grupului de lucru privind statisticile în domeniul pescuitului, desfășurate în octombrie 2018.

2.2    Asigurarea coerenței

2.2.1    Calitatea și acuratețea datelor

Eurostat colectează rapoarte anuale privind calitatea statisticilor în domeniul acvaculturii. Acestea descriu metodele și aspectele legate de calitatea colectării datelor pe baza autoevaluărilor realizate de țări. Eurostat a utilizat rapoartele naționale privind calitatea pentru a elabora un raport privind calitatea la nivelul UE 7 . Calitatea datelor este, per ansamblu, bună, având în vedere că cele mai multe țări organizează un recensământ pentru colectarea datelor, cu rate de non-răspuns egale cu zero sau nesemnificative.

Peste jumătate dintre țări au implementat un sistem de management al calității. Calitatea generală evaluată de Eurostat s-a îmbunătățit în cinci țări față de ultimul raport. Cele mai multe îmbunătățiri se referă la respectarea termenelor (șapte țări), acuratețea și fiabilitatea datelor (cinci țări). Franța, care organizează un recensământ, a înregistrat în 2018 o îmbunătățire a tuturor aspectelor legate de calitate. Relevanța datelor s-a îmbunătățit într-o țară, însă nicio țară nu a înregistrat îmbunătățiri în materie de coerență și comparabilitate.

2.2.2    Comparabilitatea

În octombrie 2018, Eurostat a publicat un manual privind statisticile în domeniul acvaculturii 8 , care a îmbunătățit omogenitatea și, prin urmare, comparabilitatea datelor între țări. Durata seriilor de timp – comparabilitatea în timp – variază în funcție de țară. În unele țări, seriile de timp datează din 1970, în timp ce alte țări au început abia în 2011. Totuși, pentru perioada vizată de prezentul raport, datele sunt comparabile în timp.

2.3    Relevanța

Statisticile în domeniul acvaculturii sunt utilizate pe scară largă de diverși utilizatori de date. Acestea stau la baza altor colectări de date 9 , și în special pentru acvacultura în ape dulci, domeniu pentru care nu se colectează și nu este publicat niciun alt set de date la nivelul UE.

Datele colectate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 762/2008 contribuie în mod esențial la elaborarea de politici bazate pe date concrete și în cunoștință de cauză, atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Datele referitoare la tendințele și nivelurile de producție sunt importante în vederea analizării dezvoltării sectorului acvaculturii în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului. Datele cantitative sunt elemente centrale în elaborarea planurilor naționale multianuale ale statelor membre care promovează acvacultura sustenabilă. Acestea furnizează factorilor de decizie politică și sectorului industriei un fundament solid pe care să se construiască viitorul sectorului.

În plus, datele constituie o sursă importantă de informații pentru publicațiile și serviciile altor organizații. Observatorul Pieței Uniunii Europene pentru produse provenite din pescuit și din acvacultură utilizează statistici europene privind acvacultura în elaborarea analizei sale structurale asupra sectorului european al pescuitului și al acvaculturii. Organizația Mondială a Comerțului utilizează statistici europene privind acvacultura pentru examinarea politicilor sale comerciale.

Aproape toate statele membre au confirmat nevoia de date privind producția din sectorul acvaculturii inclusiv la nivel național. Exigențele naționale în materie de date au fost îndeplinite în totalitate sau aproape în totalitate de datele colectate în temeiul regulamentului. Cu toate acestea, Regulamentul (CE) nr. 762/2008 nu include date importante privind microalgele, hrana pentru animale și puietul, destinația produsului, costul de producție, ocuparea forței de muncă și alte variabile socioeconomice. Informațiile socioeconomice pentru acvacultură sunt colectate în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1004. Pe de altă parte, unele state membre au calificat colectarea de date drept prea amănunțită și împovărătoare pentru necesitățile naționale. În pofida relevanței statisticilor privind acvacultura, evaluarea statisticilor în domeniul pescuitului a indicat, de asemenea, un nivel mai ridicat de nemulțumire a utilizatorilor legat de indisponibilitatea datelor din pricina caracterului lor confidențial.

2.4    Accesibilitatea

2.4.1    Baze de date online

Baza de date Eurostat accesibilă publicului 10 furnizează statistici europene în domeniul acvaculturii cu următoarele seturi de date:

·producția din acvacultură, cu excepția instalațiilor de reproducere, incubare și creștere inițială (fish_aq2a);

·producția de icre de pește destinate consumului uman din acvacultură (fish_aq2b);

·intrări aferente acvaculturii bazate pe capturi (fish_aq3);

·producția din instalațiile de reproducere, incubare și creștere inițială în stadiul de ouă din ciclul de viață (fish_aq4a); și

·producția din instalațiile de reproducere, incubare și creștere inițială în stadiul de exemplare tinere din ciclul de viață (fish_aq4b).

În plus, jumătate dintre statele membre publică datele în bazele de date naționale online sau sub forma unor tabele anuale care pot fi descărcate de pe internet. Accesul la aceste produse este întotdeauna cu titlu gratuit.

2.4.2    Publicații și tabele de date

Eurostat publică date și articole privind acvacultura în publicația sa „Statistici explicate”, disponibilă online, precum și în registrele statistice 11 .

Majoritatea statelor membre publică statistici în domeniul acvaculturii în mod regulat în diverse rapoarte, în unele cazuri însoțite de comunicate de presă.

2.4.3    Metadate

Eurostat colectează rapoarte naționale de calitate în fiecare an, astfel cum se prevede în anexa 6 la Regulamentul (CE) nr. 762/2008. Aceste rapoarte conțin informații detaliate cu privire la calitatea datelor și metodele utilizate pentru colectarea acestora. Rapoartele naționale privind calitatea, care respectă orientările Sistemului Statistic European, sunt colectate în instrumentul SSE pentru metadate statistice „Metadata Handler 12 .

Metadatele europene de referință, inclusiv un raport de calitate la nivelul UE privind statisticile în domeniul acvaculturii 13 , sunt publicate în baza de date Eurostat accesibilă publicului împreună cu tabelele de date menționate mai sus. Țările revizuiesc metadatele anual.

2.5    Confidențialitatea datelor

O deficiență majoră în ceea ce privește statisticile în domeniul acvaculturii colectate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 762/2008 este reprezentată de numărul mare de celule de date confidențiale. Există două motive principale pentru această deficiență. În primul rând, regulamentul prevede o structură extrem de detaliată a datelor, care, la rândul său, determină o fragmentare sporită a datelor. În al doilea rând, sectorul acvaculturii are o structură foarte specializată, caracterizată prin întreprinderi care cresc foarte puține specii și utilizează o singură metodă de producție principală sau un singur mediu de producție principal. Ca urmare, un număr mare de date referitoare la specii unice și date agregate au devenit confidențiale.

În 2018, aproape jumătate dintre statele membre s-au confruntat cu probleme legate de confidențialitatea datelor pentru setul principal de date privind producția din acvacultură. Acest lucru a însemnat că datele agregate la nivelul UE au rămas confidențiale pentru majoritatea speciilor, adesea din cauza unor date confidențiale ale unui singur stat membru. Cu toate acestea, volumul și valoarea totală a producției naționale au fost publicate pentru toate statele membre în 2016, devenind confidențiale pentru Letonia în 2017 și 2018. Datele confidențiale ale unui stat membru au împiedicat publicarea datelor agregate la nivelul UE referitoare la intrările aferente acvaculturii bazate pe capturi. Producția de icre de pește destinate consumului uman la nivelul UE a rămas confidențială din cauza producției de nișă în trei state membre, în timp ce producția națională a devenit confidențială în Spania și Ungaria în 2018. Datele privind producția din instalațiile de reproducere, incubare și creștere au fost declarate confidențiale în mai multe state membre.

Eurostat și statele membre au investit timp și efort pentru a pune cât mai multe date posibile la dispoziția utilizatorilor de date statistice, protejând, în același timp, confidențialitatea statistică și menținând procesul cât mai eficient posibil.

3    Sarcina administrativă și rentabilitatea

Eurostat a evaluat rentabilitatea colectării datelor din domeniul acvaculturii în temeiul Regulamentului (CE) nr. 762/2008 utilizând rapoartele metodologice la nivel de țară pentru 2018, împreună cu analiza costurilor pe produse statistice efectuată în fiecare an de Sistemul Statistic European. Analiza costurilor corespunde anului 2019, care a acoperit colectarea datelor în domeniul acvaculturii pentru anul de referință 2017. 24 de țări au furnizat date pentru analiza costurilor; în termeni monetari, costul mediu este de aproximativ 105 000 EUR pe an. Nu este posibilă o comparație directă cu valoarea din ultimul exercițiu de raportare, deoarece nu toate țările au raportat costurile pentru ambele exerciții. 17 țări au raportat costurile atât pentru exercițiul de raportare anterior, cât și pentru cel actual. Costurile au scăzut cu 3 % în aceste țări.

Din răspunsurile la rapoartele metodologice de țară pentru 2018 reiese că necesitățile naționale din marea majoritate a țărilor sunt acoperite prin datele privind acvacultura elaborate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 762/2008. În total, 16 țări colectează date printr-un recensământ, iar cinci preiau setul de date din surse administrative; restul de șase țări utilizează surse administrative sau estimări ale experților.

15 țări au raportat o creștere a eficienței. Această îmbunătățire în materie de eficiență s-a datorat sondajelor online (șase țări), creșterii gradului de automatizare (patru țări) și utilizării sporite a datelor administrative (două țări). 10 țări au raportat o reducere a sarcinii administrative. Cele mai frecvente tipuri de măsuri pentru reducerea sarcinii administrative au fost transmiterea mai ușoară și utilizările multiple ale datelor.

Din rapoartele de țară reiese că peste jumătate dintre țări colectează date direct de la instalațiile la nivel de unități de producție, în timp ce altele cer administratorilor întreprinderilor să completeze chestionarele pentru toate instalațiile lor. Colectarea datelor la nivelul întreprinderii facilitează în același timp raportarea în temeiul Regulamentului (CE) nr. 199/2008 14 . Ar putea fi util să se examineze în detaliu ideea de a răspunde cerințelor prevăzute în cele două regulamente printr-o singură colectare de date, în vederea reducerii sarcinii administrative globale la nivelul statelor membre.

Câteva țări au sugerat îmbunătățiri care vizează reducerea sarcinii administrative impuse de Regulamentul (CE) nr. 762/2008, în special pentru îmbunătățirea cooperării cu alte părți interesate din domeniu în scopul de a standardiza cerințele și termenele privind comunicarea datelor. Sunt vizate în special FAO și Regulamentul (UE) 2017/1004 privind instituirea unui cadru pentru colectarea datelor.

4    Concluzii

În ultimii ani, statisticile în domeniul acvaculturii au evoluat, devenind un set stabil de date publicate într-un mod prompt și consecvent în beneficiul utilizatorilor de date, nu numai la nivel european și la nivel mondial, dar și la nivel național.

În același timp, activitățile de consultare desfășurate ca parte a recentei evaluări a statisticilor europene în domeniul pescuitului au evidențiat un număr semnificativ de utilizatori nemulțumiți de statisticile din domeniul acvaculturii. Acest lucru este cauzat probabil de numărul mare de valori confidențiale din setul de date, care face mai dificilă utilizarea acestuia. Celulele de date confidențiale sunt legate de defalcarea detaliată a cerințelor privind datele prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 762/2008 și de structura specializată și concentrată a sectorului acvaculturii.

Unele state membre au continuat să se confrunte cu probleme legate de respectarea termenelor și punctualitatea procesului de colectare și de transmitere a datelor. Orientările Eurostat pentru colectarea datelor au contribuit la o coerență sporită a colectării datelor din domeniul acvaculturii.

În unele țări, sarcina administrativă a fost redusă și au fost observate îmbunătățiri măsurabile în materie de eficiență. Costul mediu anual de producere a statisticilor în domeniul acvaculturii a fost de 105 000 EUR pentru anul de referință 2017. Aceasta înseamnă o scădere de 3 % față de perioada anterioară (pentru țările care au furnizat date privind costurile pentru ambele perioade). Ponderea costurilor de colectare a datelor din valoarea economică totală a producției din acvacultură a fost relativ scăzută. Rămân în continuare deficiențe legate de coordonarea cu alte colectări de date [și anume FAO și Regulamentul (UE) 2017/1004, care abrogă Regulamentul (CE) nr. 199/2008].

5    Recomandări

Cea mai importantă concluzie care reiese din evaluarea statisticilor în domeniul pescuitului este faptul că statisticile privind acvacultura reprezintă o parte foarte importantă și utilizată pe scară largă a statisticilor în domeniul pescuitului, dar că prezintă deficiențe legate de numărul mare de date confidențiale. În pofida eforturilor depuse de Comisie (Eurostat) și de statele membre pentru a reduce cantitatea de date confidențiale, impactul acestor eforturi a fost foarte limitat. Structura specializată a sectorului a determinat, de fapt, o creștere a cantității de date confidențiale. Singura soluție de a oferi un serviciu mai bun utilizatorilor de date statistice ar fi modificarea legislației în vigoare sau înlocuirea sa cu o altă legislație, axată mai mult pe producție și cu mai puține solicitări în ceea ce privește dimensiunile structurale legate de producție. O nouă legislație ar putea, de asemenea, să aducă îmbunătățiri în materie de eficiență, în special prin alinierea termenelor cu nevoile altor organizații internaționale.

La nivel național, utilizarea de chestionare electronice ar trebui încurajată în continuare, deoarece contribuie la o colectare mai eficientă a datelor. Orientările naționale privind colectarea datelor și serviciile de asistență care oferă respondenților asistență personalizată sunt alte exemple de bune practici.

(1)

     Regulamentul (CE) nr. 762/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind transmiterea de către statele membre a statisticilor în domeniul acvaculturii și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 788/96 al Consiliului (JO L 218, 13.8.2008, p. 1).

(2)

     Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 762/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind transmiterea de către statele membre a statisticilor în domeniul acvaculturii și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 788/96 al Consiliului; COM(2015) 297 final.

(3)

     Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 762/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind transmiterea de către statele membre a statisticilor în domeniul acvaculturii și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 788/96 al Consiliului; COM(2017) 747 final.

(4)

     Regulamentul (UE) 2017/1004 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind instituirea unui cadru al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului (JO L 157, 20.6.2017, p. 1).

(5)

     Grupul de lucru responsabil pentru coordonarea statisticilor în domeniul pescuitului a fost instituit în 1959 prin Rezoluția 23/59 a Conferinței FAO pentru a coordona programele statistice din domeniul pescuitului ale organismelor regionale din domeniul pescuitului și ale altor organizații interguvernamentale. Scopul grupului este: (i) să urmărească în permanență cerințele privind statisticile în domeniul pescuitului (inclusiv acvacultura); (ii) să adopte concepte standard, definiții, clasificări și metodologii uniforme pentru colectarea și compilarea statisticilor din domeniul pescuitului; și (iii) să propună măsuri pentru coordonarea și raționalizarea activităților statistice între organizațiile interguvernamentale relevante (http://www.fao.org/fishery/cwp/en). Recent, acesta a elaborat un proiect de chestionar standard privind acvacultura ca o recomandare pentru cerințele minime în materie de statistici în domeniul acvaculturii.

(6)

     Documentul de lucru al serviciilor Comisiei (2019) 425. Disponibil doar în limba engleză.

(7)

      https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/EN/fish_aq_esqrs.htm . Disponibil doar în limba engleză.

(8)

      https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/Annexes/fish_aq_esms_an2.pdf . Disponibil doar în limba engleză.

(9)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/909 a Comisiei din 18 februarie 2019 de stabilire a listei campaniilor obligatorii de cercetare și a pragurilor în scopul programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectoarele pescuitului și acvaculturii (JO L 145, 4.6.2019, p. 21).

(10)

      http://ec.europa.eu/eurostat/data/database . 

(11)

     Cel mai recent este „Agriculture, forestry and fishery statistics” (Statistici în domeniul agriculturii, silviculturii și pescuitului) – ediția din 2019, ISBN 978-92-76-13193-9

  https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/10317767/KS-FK-19-001-EN-N.pdf/742d3fd2-961e-68c1-47d0-11cf30b11489 . Disponibil doar în limba engleză.

(12)

      https://webgate.ec.europa.eu/estat/spe/metaconv/ .

(13)

     https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/EN/fish_aq_esqrs.htm

(14)

     Regulamentul (CE) nr. 199/2008 al Consiliului a fost abrogat de Regulamentul (UE) 2017/1004 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind instituirea unui cadru al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului (JO L 157, 20.6.2017, p. 1).