De veiligheid van ro-ro-passagiersschepen en hogesnelheidspassagiersvaartuigen

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn (EU) 2017/2110 betreffende een inspectiesysteem voor de veilige exploitatie van ro-ro-passagiersschepen en hogesnelheidspassagiersvaartuigen op geregelde diensten

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

De richtlijn bevat regels voor een inspectiesysteem en de veilige exploitatie van ro-ro-passagiersschepen en hogesnelheidspassagiersvaartuigen op geregelde diensten.

KERNPUNTEN

Werkingssfeer en definities

De richtlijn is van toepassing op het volgende, waarbij twaalf of meer passagiers worden vervoerd:

Inspecties

De EU-landen moeten de volgende inspecties uitvoeren:

De inspecties moeten voldoen aan de wettelijke vereisten van het betrokken EU-land en betrekking hebben op indeling en stabiliteit, machines en elektrische installaties, lading en stabiliteit, brandbeveiliging, maximumaantal passagiers, reddingsmiddelen en het vervoer van gevaarlijke goederen, radiocommunicatie en navigatie.

De naleving van de volgende punten wordt gecontroleerd:

De inspectiechecklist omvat ook:

Er moet kunnen worden aangetoond dat bemanningsleden een opleiding hebben gevolgd met betrekking tot:

De volgende punten worden gecontroleerd bij inspecties tijdens een geregelde dienst:

Verhelpen van tekortkomingen

De inspecteur stelt een verslag op, waarvan de kapitein van het schip een kopie ontvangt. De EU-landen moeten ervoor zorgen dat eventuele tekortkomingen worden verholpen. De maatschappijen hebben het recht beroep in te stellen. Indien de tekortkomingen een duidelijk gevaar inhouden voor de gezondheid of de veiligheid of een onmiddellijk gevaar inhouden voor de gezondheid of het leven, wordt het vaartuig een uitvaarverbod opgelegd tot de tekortkoming is verholpen en het gevaar is afgewend.

Kosten

Indien tijdens de inspecties tekortkomingen worden bevestigd die tot een uitvaarverbod leiden, worden alle met de inspecties verband houdende kosten door de maatschappij gedragen.

VANAF WANNEER IS DEZE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is op 20 december 2017 in werking getreden. De EU-landen hebben tot 21 december 2019 de tijd om deze wetgeving in nationale wetgeving om te zetten en moeten deze daarna toepassen.

ACHTERGROND

De richtlijn voorziet in de vervanging en intrekking van Richtlijn 1999/35/EG. De richtlijn voorziet tevens in de wijziging van Richtlijn 2009/16/EG over havenstaatcontrole, door de werkingssfeer ervan te verruimen.

Zie ook:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn (EU) 2017/2110 van het Europees Parlement en de Raad van 15 november 2017 betreffende een inspectiesysteem voor de veilige exploitatie van ro-ro-passagiersschepen en hogesnelheidspassagiersvaartuigen op geregelde diensten en tot wijziging van Richtlijn 2009/16/EG en tot intrekking van Richtlijn 1999/35/EG van de Raad (PB L 315 van 30.11.2017, blz. 61-77)

GERELATEERD DOCUMENT

Richtlijn 2009/16/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 betreffende havenstaatcontrole (PB L 131 van 28.5.2009, blz. 57-100)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2009/16/EG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

Laatste bijwerking 22.05.2019