Rechtsbijstand in strafprocedures

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn (EU) 2016/1919 betreffende het waarborgen van rechtsbijstand voor verdachten en beklaagden in strafprocedures

WAT IS HET DOEL VAN DEZE RICHTLIJN?

De richtlijn voorziet in gemeenschappelijke minimumnormen met betrekking tot het recht op rechtsbijstand * in strafprocedures in de hele Europese Unie (EU).

Ze stelt duidelijke criteria vast voor de toekenning van rechtsbijstand, kwaliteitsnormen en rechtsmiddelen in geval van inbreuk.

Ze vormt een aanvulling op de EU-regels inzake de toegang tot een advocaat en procedurele waarborgen voor kinderen die van misdrijven worden verdacht of beschuldigd, en laat de rechten die daarin zijn vastgelegd, onverlet.

KERNPUNTEN

Toepassingsgebied

De regels zijn van toepassing op:

Zij gelden voor alle EU-burgers en voor alle EU-landen behalve Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk (1) .

Het recht op rechtsbijstand in strafprocedures

EU-landen:

Het recht op rechtsbijstand in EAB-procedures

Gevraagde personen* hebben recht op rechtsbijstand:

Dit recht kan worden onderworpen aan een draagkrachttoets op grond van dezelfde criteria als voor strafrechtelijke procedures.

Besluitvorming, rechtsmiddelen en kwetsbare personen

Verdachten, beklaagden en gezochte personen moeten:

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 24 november 2016 van toepassing en moet vóór 5 mei 2019 in de EU-landen in nationale wetgeving worden omgezet.

ACHTERGROND

Deze richtlijn is het zesde en laatste van een pakket juridische instrumenten dat is aangenomen in overeenstemming met de in 2009 gepubliceerde EU-routekaart ter versterking van de procedurele rechten van verdachten of beklaagden in strafprocedures.

Ga voor meer informatie naar:

KERNBEGRIPPEN

Rechtsbijstand: in het kader van deze richtlijn, financiering door een EU-land om een advocaat ter beschikking te stellen, waardoor personen die niet over de middelen beschikken om de proceskosten te dekken, toegang krijgen tot een advocaat.
Uitvoerend land: in het kader van een aanhoudingsbevel, het land dat door een ander land wordt verzocht een persoon aan te houden en over te leveren met het oog op strafvervolging of een vrijheidsstraf.
Gevraagde persoon: in het kader van een aanhoudingsbevel, de persoon die wordt gezocht met het oog op strafvervolging of een vrijheidsstraf en om wiens aanhouding en overlevering aan een ander land wordt verzocht.
Uitvaardigend land: in het kader van een aanhoudingsbevel, het land dat door een ander land wordt verzocht een persoon aan te houden en over te leveren met het oog op strafvervolging of een vrijheidsstraf.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn (EU) 2016/1919 van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2016 betreffende rechtsbijstand voor verdachten en beklaagden in strafprocedures en voor gezochte personen in procedures ter uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel (PB L 297 van 4.11.2016, blz. 1-8)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn (EU) 2016/1919 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Handvest van de grondrechten van de Europese Unie — Titel VI — Rechtspleging artikel 47 — Recht op een doeltreffende voorziening in rechte en op een onpartijdig gerecht (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 403)

Richtlijn (EU) 2016/800 van het Europees Parlement en de Raad van 11 mei 2016 betreffende procedurele waarborgen voor kinderen die verdachte of beklaagde zijn in een strafprocedure (PB L 132 van 21.5.2016, blz. 1-20)

Richtlijn 2013/48/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2013 betreffende het recht op toegang tot een advocaat in strafprocedures en in procedures ter uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel en het recht om een derde op de hoogte te laten brengen vanaf de vrijheidsbeneming en om met derden en consulaire autoriteiten te communiceren tijdens de vrijheidsbeneming (PB L 294 van 6.11.2013, blz. 1-12)

Resolutie van de Raad van 30 november 2009 over een routekaart ter versterking van de procedurele rechten van verdachten en beklaagden in strafprocedures (PB C 295 van 4.12.2009, blz. 1-3)

Laatste bijwerking 14.05.2018



(1) Vanaf 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer.