Brussel, 6.9.2017

COM(2017) 470 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE

AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Zevende verslag over de vooruitgang bij de uitvoering van de verklaring EU-Turkije



Inleiding

In de periode waarover dit zevende verslag handelt 1 , is de verklaring EU-Turkije van 18 maart 2016 2 een belangrijke rol blijven spelen om te waarborgen dat de migratieproblematiek in het oostelijke Middellandse Zeegebied door de EU en Turkije gezamenlijk doeltreffend wordt aangepakt.

Hoewel de dagelijkse aankomsten licht zijn gestegen ten opzichte van vóór de zomer, is het aantal irreguliere oversteken laag gebleven (gemiddeld 93 per dag sinds het zesde verslag). In het algemeen is ook het aantal mensen dat in de Egeïsche Zee om het leven is gekomen, aanzienlijk gedaald in vergelijking met de voorbije jaren. Het aantal aankomsten via de Grieks-Turkse landgrens is ook op een laag niveau gebleven.

De hervestiging werd in een gestaag tempo voortgezet: bijna 9 000 Syriërs werden reeds vanuit Turkije hervestigd in de EU. Ook op het gebied van de goedkeuring van projecten en uitbetalingen in het kader van de Faciliteit voor vluchtelingen in Turkije (hierna "de faciliteit" genoemd) werd verder vooruitgang geboekt. Van de 3 miljard EUR die voor 2016-2017 is uitgetrokken, zijn thans voor in totaal 1,664 miljard contracten ondertekend (bij het vorige verslag 1,572 milard EUR) voor 48 projecten en is er reeds 838 miljoen EUR uitbetaald (bij het vorige verslag 811 miljoen EUR).

De in de vorige verslagen vermelde tekortkomingen blijven echter bestaan. Met name is het tempo van terugkeer vanop de Griekse eilanden naar Turkije er niet op vooruit gegaan. Het aantal teruggekeerde migranten is nog steeds veel kleiner dan het aantal aangekomen migranten, waardoor de voorzieningen op de hotspots op de eilanden verder onder druk komen te staan.

Tijdens de bijeenkomst van 25 juli 2017 in het kader van de politieke dialoog op hoog niveau tussen de EU en Turkije bevestigden beide partijen dat zij vasthouden aan de uitvoering van de verklaring EU-Turkije.

De EU is zich blijven inzetten voor de volledige en niet-discriminerende toepassing van de verklaring EU-Turkije in al haar aspecten en ten aanzien van alle lidstaten, zoals geformuleerd door de Europese Raad van 22-23 juni 2017 3 .

1.Huidige situatie

Sinds het zesde verslag zijn in totaal 7 807 personen vanuit Turkije op de Griekse eilanden aangekomen (van 9 juni 2017 tot en met 31 augustus 2017), ofwel gemiddeld 93 per dag. Hoewel het aantal dagelijkse aankomsten groter is dan vóór de zomer, is het nog steeds aanzienlijk lager in vergelijking met de maand voorafgaand aan de inwerkingtreding van de verklaring EU-Turkije. Sinds de inwerkingtreding van de verklaring zijn op de Egeïsche Zee 113 personen omgekomen of vermist geraakt 4 . In het jaar voorafgaand aan de verklaring zijn 1 150 mensen omgekomen of als vermist opgegeven.

[Voor week 35 hebben de gegevens betrekking op de periode tot 31/08/2017]

De onderbrenging van meer dan drie miljoen vluchtelingen uit Syrië, Irak en andere landen 5 is nog steeds een prioriteit voor de Turkse autoriteiten, die veel werk moeten verzetten om voor passende huisvesting en leefomstandigheden te zorgen.

Betere coördinatie en samenwerking

De EU-coördinator blijft nauw met alle betrokken partners samenwerken om toe te zien op de dagelijkse follow-up van de verklaring en het gezamenlijke actieplan betreffende de uitvoering van de verklaring EU-Turkije 6 . Het gezamenlijke actieplan is afhankelijk van de aanhoudende inspanningen van Griekenland om de uitvoering ervan te waarborgen met de operationele steun van alle lidstaten. Sinds het vorige verslag heeft de Commissie de Griekse autoriteiten ondersteund bij de coördinatie en het beheer van de veiligheid en beveiliging op de eilanden; bij het op peil brengen van de opvangvoorzieningen en leefomstandigheden op de eilanden; bij het sneller overbrengen naar specifieke voorzieningen op het vasteland van migranten die naar de reguliere asielprocedure worden verwezen, met inbegrip van kwetsbare groepen; bij het opzetten van de noodzakelijke procedures ter vermindering van de achterstand in tweede aanleg in asielzaken, met voorrang voor de verzoeken van op de eilanden aanwezige asielzoekers; en bij het vergroten van de capaciteit voor de voorbereiding van verwijdering en van de detentiecapaciteit in de hotspoteilanden teneinde het tempo van de terugkeeroperaties op te voeren. Een belangrijke prioriteit bleven ook de maatregelen om kwetsbare groepen doeltreffende bescherming te bieden; zo werd opnieuw aangedrongen op de benoeming van functionarissen voor kinderbescherming in de opvangvoorzieningen, met inbegrip van alle hotspots waar kinderen worden ondergebracht.

De effectieve uitvoering van de verklaring EU-Turkije vereist aanhoudende inspanningen van alle lidstaten om met spoed te reageren op de behoeften die door het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en de Europese grens- en kustwacht worden vastgesteld. Dit omvat detacheringen voor voldoende lange duur, die aan de vastgestelde specificaties voldoen, met name wat betreft de detachering van asieldeskundigen op de hotspoteilanden, met inbegrip van deskundigen op het gebied van het identificeren van kwetsbare migranten.

De tekortkomingen die in de voorgaande verslagen zijn vastgesteld, zijn echter nog niet volledig verholpen.

Per 4 september had het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken 98 tolken in Griekenland en 96 deskundigen van de lidstaten ingezet; zij werden allemaal op de hotspots ingezet en 84 ervan als dossierbehandelaars. Dit betekent dat er momenteel 54 deskundigen te kort zijn. De Europese grens- en kustwacht heeft voor de gezamenlijke operatie Poseidon 888 medewerkers ingezet, onder wie 35 voor overnameondersteuning in het kader van de uitvoering van de verklaring EU-Turkije. Voor de overnameregeling in het kader van de verklaring EU-Turkije was er een tekort van 11 deskundigen voor september en van 13 deskundigen voor oktober.

De pool van door de lidstaten gedetacheerde en door Europol opgeleide ambtenaren telt 278 personen. Zij worden bij driemaandelijkse toerbeurt ingezet voor secundaire veiligheidscontroles op de vijf hotspots in Griekenland en de vier hotspots in Italië. Momenteel worden 10 gedetacheerde ambtenaren ingezet op de Griekse hotspots en zijn er twee Europol-ambtenaren gestationeerd in de Europese regionale taskforce in Piraeus met het oog op de coördinatie.

De Europese regionale taskforce is een belangrijk coördinatieforum dat bruggen slaat tussen land- en zeeoperaties en zorgt voor de informatiestroom tussen de nationale belanghebbenden en EU-agentschappen. Na intensievere inspanningen sinds april om horizontale kwesties op de hotspots aan te pakken, heeft de taskforce de Griekse autoriteiten ook uitgenodigd om zijn tweewekelijkse vergaderingen bij te wonen.

De Europese grens- en kustwacht is blijven samenwerken met de NAVO en met de Griekse en de Turkse kustwacht. De Turkse kustwacht is doorgegaan met actief patrouilleren en heeft verder voorkomen dat migranten uit Turkije vertrekken.

Informatie-initiatieven

Voortbouwend op de lopende projecten op de eilanden Chios en Lesbos zijn recentelijk opgezette informatiepunten in Samos en Kos gestart met informatieverstrekking aan migranten en asielzoekers over hun rechten, plichten en mogelijkheden, ook wat betreft asiel en terugkeer. De Commissie heeft de Griekse opvang- en identificatiedienst er met klem op gewezen dat het noodzakelijk is dat er op alle hotspots dergelijke informatiepunten worden opgezet.

Belangrijkste problemen en volgende stappen

·De lidstaten moeten dringend het personeel ter beschikking stellen dat volgens het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en de Europese grens- en kustwacht noodzakelijk is.

·De inspanningen tot uitvoering van de acties van het gezamenlijke actieplan voor de implementatie van de verklaring EU-Turkije moeten worden voortgezet.

2.Terugkeer van alle nieuwe irreguliere migranten vanuit Griekenland naar Turkije

De verklaring EU-Turkije voorziet in de terugkeer van alle nieuwe irreguliere migranten en asielzoekers met een niet-ontvankelijk of ongegrond verklaard asielverzoek die na 20 maart 2016 de oversteek vanuit Turkije naar de Griekse eilanden hebben gemaakt. Deze maatregelen worden uitgevoerd in strikte overeenstemming met de vereisten van het EU-recht en het internationale recht, en met volledige inachtneming van het beginsel van non-refoulement 7 .

Stand van zaken

Vanaf het verschijnen van het vorige verslag tot 4 september 2017 zijn 97 personen die Griekenland vanuit Turkije waren binnengekomen, teruggestuurd in het kader van de verklaring EU-Turkije, onder wie 11 Syriërs. Daarnaast ging het ook om Algerijnen (30), Pakistanen (27), Bengalezen (5), Irakezen (4), Marokkanen (3), Kameroeners (2), Haïtianen (2), Iraniërs (2), Nigerianen (2), Senegalezen (2), Libanezen (1), Afghanen (1), Egyptenaren (1), Congolezen (1), Gambianen (1), Ivorianen (1) en Zimbabwanen (1). In totaal zijn sinds de datum van de verklaring EU-Turkije 1 896 migranten naar Turkije teruggestuurd 8 .

Het aantal migranten dat vanaf de Griekse eilanden naar Turkije terugkeert, is nog steeds veel kleiner dan het aantal aangekomen migranten, waardoor de voorzieningen op de hotspots op de eilanden verder onder druk komen te staan. Dit is het gecombineerde resultaat van de opgelopen achterstand bij de behandeling in tweede aanleg van asielverzoeken op de Griekse eilanden en onvoldoende capaciteit op het gebied van terugkeervoorbereiding en detentie, met name op Chios en Samos. De capaciteit voor aan terugkeer voorafgaande detentie is toegenomen op Lesbos en Kos. Een gebrek aan actuele informatie over de toewijzing van onderdak bemoeilijkt de identificatie en aanhouding van migranten voor wie in tweede aanleg een negatief asielbesluit is afgegeven. Te dien einde is registratie van migranten die aanwezig zijn in officiële opvangvoorzieningen op de eilanden dringend nodig, alsook een regelmatige controle van die aanwezigheid en van de stand van zaken van het asielverzoek.

Sinds het vorige verslag zijn 372 migranten vanaf de eilanden (en 929 vanaf het vasteland) vrijwillig teruggekeerd naar hun land van herkomst, financieel of in natura ondersteund via het programma voor begeleide vrijwillige terugkeer en re-integratie. Daardoor hebben nu in totaal ongeveer 10 029 migranten van het programma gebruikgemaakt sinds dit in 2016 van start ging. Griekenland moet stappen ondernemen om de door de EU gefinancierde gezamenlijke terugkeerprogramma’s (met name het Europese re-integratienetwerkprogramma) volledig te benutten en er volledig aan deel te nemen teneinde zijn capaciteit via dat programma op te voeren, door proactief nauw samen te werken met de belangrijkste uitvoerende instanties en ten volle gebruik te maken van alle beschikbare ondersteuning. De Internationale Organisatie voor Migratie is nog steeds permanent aanwezig op de vijf hotspoteilanden ter promotie van het programma voor begeleide vrijwillige terugkeer en re-integratie en om informatie te verstrekken aan personen.

Tot dusver 9 hebben 57 teruggezonden niet-Syriërs een verzoek om internationale bescherming bij de Turkse autoriteiten ingediend: aan twee personen is de vluchtelingenstatus verleend, 39 verzoeken zijn in behandeling en van negen personen is het verzoek afgewezen 10 . 831 personen zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst. Tot nu toe werden alle teruggestuurde Syriërs gepreregistreerd voor tijdelijke bescherming, met uitzondering van 16 personen die besloten vrijwillig naar Syrië terug te keren; 19 Syriërs besloten in de door de Turkse autoriteiten ter beschikking gestelde opvangvoorzieningen te blijven en 177 besloten zich elders te vestigen.

Juridische stappen

Op de Griekse eilanden werd tot dusver in 4 160 gevallen beroep ingesteld tegen de in totaal 5 225 negatieve besluiten van de asieldienst 11 in eerste aanleg over de ontvankelijkheid en gegrondheid van de asielverzoeken 12 . Tot dusver werden in 2 398 van deze 4 160 gevallen besluiten in tweede aanleg genomen (d.w.z. in 58 % van de gevallen). Van de tot dusver 556 beroepsbesluiten over ontvankelijkheid zijn de besluiten in eerste aanleg inzake niet-ontvankelijkheid in 135 gevallen in tweede aanleg bevestigd en in 421 gevallen in tweede aanleg vernietigd 13 . Wat de 1 590 besluiten over de gegrondheid betreft, werden de negatieve besluiten inzake gegrondheid in eerste aanleg in 1 560 gevallen bevestigd en in 17 gevallen 14 in tweede aanleg vernietigd. Bovendien werd in 13 gevallen subsidiaire bescherming verleend. Tijdens de verslagperiode zijn 252 beroepsprocedures afgesloten om andere reden dan een besluit inzake de gegrondheid van het beroep, namelijk impliciete en expliciete intrekkingen die niet tot herroeping hadden geleid.

Het aantal 15 commissies van beroep en rapporteurs 16 dat helpt bij het verzamelen van feiten over de zaken, argumenten van de appellanten en informatie over hun land van herkomst is niet veranderd sinds het vorige verslag. De Griekse beroepsinstantie is blijven werken aan de verbetering van de werkstromen, bijvoorbeeld door op de eilanden de prioritering van zaken te verbeteren op basis van lijsten van onderkomens die door Griekse opvang- en identificatiedienst worden verstrekt, of door vooruitgang te boeken met de invoering van een permanent IT-tool voor het maken van afspraken, hetgeen het ook makkelijker kan maken dossiers aan commissies toe te wijzen op basis van het land van oorsprong. Deze voorzieningen waren niet alleen bedoeld om ervoor te zorgen dat de beroepsinstantie over toereikende uitrusting beschikt (d.w.z. kantoorbenodigdheden en apparatuur) maar ook om het werk van de commissies van beroep te verbeteren en de tijd te bekorten die appellanten op de eilanden moeten doorbrengen in afwachting van een besluit in tweede aanleg, waarna aan mensen in nood internationale bescherming kan worden geboden en irreguliere migranten kunnen worden doorverwezen naar de terugkeerprocedure.

Ondanks deze inspanningen blijft de besluitvorming van de beroepscommissies traag verlopen: ongeveer 30 besluiten per week sinds het vorige verslag. Tot dusver hebben zij slechts 1 699 besluiten uitgevaardigd in het kader van de verklaring EU-Turkije: 132 over de ontvankelijkheid en 1 567 17 over de gegrondheid. De Griekse autoriteiten erkennen het belang en de urgentie van een verhoging van de output van de beroepscommissies en onderzoeken mogelijke verdere maatregelen.

De beslissingen van de voltallige kamer van de Griekse Raad van State in de twee zaken die op 10 maart 2017 zijn behandeld en betrekking hebben op de vraag of Turkije als veilig derde land kan worden beschouwd voor het terugsturen van twee Syrische asielzoekers die beroep hadden ingesteld tegen de bevestiging in tweede aanleg van de in eerste aanleg gegeven niet-ontvankelijkheidsbesluiten, zijn nog niet gegeven en daarvoor is ook nog geen datum vastgesteld.

Operationele stappen

Volgens de Griekse autoriteiten zijn er momenteel 13 372 18 migranten op de eilanden. De officiële opvangcapaciteit die de Griekse autoriteiten op de hotspoteilanden beschikbaar hebben gesteld, bedroeg 5 576 plaatsen op de door de Griekse opvang- en identificatiedienst beheerde hotspots en 228 plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen in voorzieningen die door het Griekse nationaal centrum voor maatschappelijke solidariteit worden beheerd; daarnaast werden 1 031 plaatsen beschikbaar gesteld in het kader van de door de EU gefinancierde huurregeling die door de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor deVluchtelingen wordt uitgevoerd 19  

De Griekse autoriteiten hebben, ook met de steun van de Commissie, verder gewerkt aan de verbetering van de omstandigheden op de hotspots en op de eilanden, via een modernisering van de faciliteiten en de invoering van efficiëntere procedures.

De Griekse opvang- en identificatiedienst is begonnen met het regelmatig opstellen van lijsten betreffende de toewijzing van onderdak per hotspoteiland. Met steun van de Commissie is een systeem opgezet voor de uitwisseling van deze lijsten tussen de Griekse opvang- en identificatiedienst, de Griekse asieldienst en de beroepscommissies, wat zal bijdragen aan het wegwerken van de achterstand in de verwerking van asielverzoeken zowel in eerste als in tweede aanleg. De Griekse opvang- en identificatiedienst moet nu zorgen voor de regelmatige actualisering van lijsten betreffende de toewijzing van onderdak, met inbegrip van lijsten betreffende kampen die door gemeentelijke autoriteiten worden beheerd en betreffende de huurregeling die door de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen wordt beheerd, en moet die lijsten regelmatig blijven delen met de betrokken autoriteiten.

Met het oog op een beter rendement van de terugkeeroperaties werd de bouw op Kos van een nieuw centrum voor voorbereiding van de verwijdering in augustus afgerond, waardoor het over zijn volledige capaciteit van 500 plaatsen beschikt. De werkzaamheden aan de detentiezone voor terugkeerders op de hotspot op Lesbos zijn afgerond en het centrum voor voorbereiding van de verwijdering beschikt nu over zijn volledige capaciteit van 210 plaatsen. Op Samos werd een interministerieel besluit ondertekend over de aanbesteding van een centrum voor voorbereiding van de verwijdering, maar de werkzaamheden zijn nog niet begonnen aangezien de daarvoor bestemde ruimte wordt gebruikt om migranten onder te brengen die dringend dienen te worden overgebracht naar een andere locatie. Op Chios is geen vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een centrum voor voorbereiding van de verwijdering, met name vanwege lokale weerstand.

De Griekse politie heeft voor alle hotspots evacuatieplannen opgesteld en deze werden ter kennis gebracht van de hotspotcoördinatoren. Op alle hotspots werden veiligheidsoefeningen georganiseerd en op Chios, Kos, Leros, Samos en Lesbos werden met succes ontruimingsoefeningen gehouden.

Ondanks de getroffen maatregelen volstaat dit niet om de situatie op de eilanden het hoofd te bieden en daarom wordt de Griekse autoriteiten verzocht de nodige stappen te ondernemen, die reeds in het vorige verslag werden vermeld. In het bijzonder moet de termijn tussen het doen van een verzoek en het indienen daarvan worden verkort overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de richtlijn asielprocedures, die vereist dat de Griekse autoriteiten waarborgen dat een persoon die een asielverzoek doet, daadwerkelijk de mogelijkheid heeft om het verzoek zo snel mogelijk in te dienen.

Financiële steun van de EU aan Griekenland

Er is verdere vooruitgang geboekt bij het waarborgen van een meer duurzame aanpak van de behoeften op het gebied van migratie, met de geleidelijke overgang van het EU-noodhulpinstrument binnen de EU en noodhulp in het kader van het Fonds voor asiel, migratie en integratie en het Fonds voor interne veiligheid naar financiering door middel van meerjarige nationale programma’s van Griekenland in het kader van de twee genoemde fondsen. In overeenstemming met de financiële planning voor 2017 voor opvangvoorzieningen in Griekenland hebben de Griekse autoriteiten de nodige maatregelen getroffen om de financiering te waarborgen via de nationale programma’s voor de verstrekking van opvangdiensten op de eilanden en de werking van opvangcentra voor niet-begeleide minderjarigen.

Op 16 augustus 2017 werd het nationale programma voor Griekenland in het kader van het Fonds voor asiel, migratie en integratie herzien om de beleidsprioriteiten voor integratie en terugkeer te versterken met aanvullende middelen (28 miljoen EUR). Daardoor bedragen de aan de nationale programma’s van Griekenland in het kader van het Fonds voor asiel, migratie en integratie en het Fonds voor interne veiligheid toegewezen middelen in totaal 537 miljoen EUR voor de periode 2014-2020. Daarnaast is sinds 2015 uit het Fonds voor asiel, migratie en integratie en het Fonds voor interne veiligheid substantiële noodhulp verstrekt, voor een bedrag van ongeveer 371,2 miljoen EUR, om Griekenland te helpen zijn opvangvoorzieningen te verbeteren en de capaciteit van Griekenland op het gebied van migratie, asiel en grensbeheer te vergroten. Die steun omvat twee recente subsidies die op 6 en 31 juli 2017 aan de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen zijn toegekend, ter ondersteuning van de Griekse regering en met de klemtoon op de oostelijke eilanden van de Egeïsche Zee, om te zorgen voor ononderbroken dienstverlening terwijl de activiteiten overgaan van noodhulp naar de nationale programma’s voor Griekenland in het kader van het Fonds voor asiel, migratie en integratie en het Fonds voor interne veiligheid.

Op 4 september 2017 waren voor 410,6 miljoen EUR van het EU-noodhulpinstrument contracten gesloten met 15 humanitaire partners. In overeenstemming met de financiële planning voor 2017 voor opvangfaciliteiten voor Griekenland, verschuiven de prioriteiten van het EU-noodhulpinstrument nu geleidelijk van kampen naar gehuurde accommodatie (voor maximaal 30 000 personen) en naar de uitbreiding van het multifunctioneel systeem voor middelenoverdracht tot voeding, waar de omstandigheden dat toestaan. Voor deze twee prioriteiten werd in juli 2017 het programma voor noodhulp voor integratie en huisvesting opgestart. Het bestaat uit twee contracten (ter waarde van respectievelijk 93,5 miljoen EUR en 57,7 miljoen EUR) met de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen, die samen met partners al met de uitvoering van de acties bezig is, en in samenwerking met lokale overheden wat gehuurde huisvesting betreft. Voor verdere behoeften blijft 34,9 miljoen EUR beschikbaar tot het einde van het jaar. In dit kader worden momenteel onderhandelingen met humanitaire partners voor nieuwe projecten en aanvullende toewijzingen voor lopende projecten afgerond.

Belangrijkste problemen en volgende stappen

·Er moet dringend vaart worden gezet achter de behandeling van asielverzoeken, het aantal besluiten per beroepscommissie moet aanzienlijk worden vergroot, waarbij voorrang moet worden geven aan op de eilanden ingediende verzoeken, en het tempo van de terugkeeroperaties in het kader van de verklaring EU-Turkije moet worden opgevoerd.

·Er moet worden gezorgd voor opvangcapaciteit en detentiecapaciteit in afwachting van verwijdering op alle eilanden.

·Er moet met spoed worden gezorgd voor een passend, efficiënt en doeltreffend gebruik van de in het kader van de Griekse nationale programma’s beschikbare EU-middelen.

3."Een-op-een"-hervestiging vanuit Turkije naar de EU

Stand van zaken

Per 4 september waren in totaal 8 834 Syriërs vanuit Turkije naar de EU hervestigd in het kader van de 1:1-regeling. In de verslagperiode zijn 2 580 Syriërs hervestigd in 15 lidstaten (België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden) 20 . Het totale aantal personen waarvoor goedkeuring is verleend en dat op hervestiging wacht, bedraagt momenteel 1 831. Na een lichte daling in het maandelijkse aantal hervestigingen sinds de piek van mei 2017, moet het gestage tempo van hervestiging nog worden verhoogd ten opzichte van het huidige niveau, om aan te tonen dat er een alternatieve legale route naar de EU blijft openstaan voor Syrische vluchtelingen in Turkije. Het gestage tempo van hervestiging moet worden aangehouden om te voldoen aan de toezeggingen voor 25 000 plaatsen voor 2017, zoals gemeld in eerdere verslagen.

De lidstaten blijven goede vorderingen maken met de voorbereiding van verdere hervestigingsoperaties, met inbegrip van missies naar Turkije om kandidaten voor hervestiging te ondervragen. In 2017 hebben de Turkse autoriteiten de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen nieuwe lijsten voor doorverwijzing overgelegd met bijna 23 500 personen.

13 lidstaten hebben nog geen vluchtelingen uit Turkije hervestigd 21 . Malta heeft echter in juli zijn selectiemissie naar Turkije uitgevoerd, Cyprus zal naar verwachting in de komende weken een hervestigingsoperatie uitvoeren en Kroatië heeft zijn toezegging verhoogd van 30 tot 150 personen en is voornemens om begin oktober een verificatiemissie te houden. Slovenië heeft contact opgenomen met de UNHCR voor het indienen van zijn verzoek tot hervestiging van 60 personen in het kader van de verklaring EU-Turkije.

Operationele stappen

De vragenlijst, die is ontwikkeld door de EU-delegatie in samenwerking met de lidstaten en de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen om de Syrische hervestigingskandidaten uitgebreide informatie over de ontvangende lidstaten te verstrekken, zou spoedig moeten worden gebruikt tijdens de gesprekken met Syrische kandidaten, teneinde het aantal uitvallers te beperken.

Belangrijkste problemen en volgende stappen

·Zorgen voor een toereikend tempo van hervestiging.

4.Voorkomen dat nieuwe irreguliere migratieroutes over land of over zee ontstaan

Er zijn geen aanwijzingen dat de inspanningen ter beheersing van de migratiestromen langs de oostelijke Middellandse Zeeroute hebben geleid tot grootschalige alternatieve routes vanuit Turkije. Sinds het zesde verslag zijn echter, ondanks de door Turkije voortgezette operaties „Aegean Hope” en „Safe Med” 22 , van 9 juni tot 3 september, 23 vaartuigen met in totaal 1 363 migranten uit Turkije in Italië aangekomen, en twee vaartuigen met in totaal 228 Syrische migranten op Cyprus.

Het aantal vastgestelde irreguliere grensoverschrijdingen aan de landgrens van Turkije met Bulgarije en Griekenland lijkt de afgelopen zes maanden in het algemeen laag te zijn gebleven: dagelijks werden gemiddeld ongeveer 12 illegale grensoverschrijdingen naar Griekenland geregistreerd en twee naar Bulgarije. In het laatste kwartaal werd echter een toename vastgesteld langs de grens met Griekenland, waar het dagelijkse gemiddelde voor die periode steeg tot 18 en zorgvuldig toezicht nodig blijft. Aan de Bulgaars-Turkse landgrens zijn momenteel 87 medewerkers van de Europese grens- en kustwacht gestationeerd en aan de Grieks-Turkse landgrens 20.

5.Vrijwillige regeling voor toelating op humanitaire gronden

De onderhandelingen met de deelnemende staten en Turkije over de operationele standaardprocedures voor de vrijwillige regeling voor toelating op humanitaire gronden vorderen, en het doel is om zo snel mogelijk overeenstemming te bereiken. Als snel een akkoord wordt bereikt over de operationele standaardprocedures en een besluit wordt genomen over de activering ervan, wordt de uitvoering van de verklaring sterk bevorderd, waardoor Syriërs een veilig en legaal alternatief kan worden geboden voor irreguliere migratie naar de EU.

6.Visumliberalisering

Wat de uitvoering van het stappenplan voor visumliberalisering betreft, zijn er nog zeven criteria die moeten worden vervuld, zoals in de vorige verslagen aangegeven:

·biometrische reisdocumenten afgeven die volledig conform de EU-normen zijn;

·de in het stappenplan genoemde maatregelen ter voorkoming van corruptie nemen;

·een operationele samenwerkingsovereenkomst met Europol sluiten;

·de wetgeving en praktijken inzake terrorismebestrijding afstemmen op de EU-normen;

·de wetgeving inzake bescherming van persoonsgegevens in overeenstemming brengen met de EU-normen;

·doelmatige justitiële samenwerking in strafzaken bieden aan alle EU-lidstaten;

·alle bepalingen van de overnameovereenkomst EU-Turkije uitvoeren, waaronder de bepaling betreffende onderdanen van derde landen die op 1 oktober 2017 in werking treedt.

De Commissie blijft de inspanningen aanmoedigen die Turkije levert om zo snel mogelijk te voldoen aan alle resterende criteria van het stappenplan voor visumliberalisering. De Commissie en Turkije zijn een dialoog aangegaan om oplossingen te vinden, inclusief de wettelijke en procedurele veranderingen die nodig zijn om aan alle resterende criteria te voldoen.

7.Faciliteit voor vluchtelingen in Turkije

De Commissie heeft sinds het zesde verslag haar inspanningen versneld om te voorzien in de meest essentiële behoeften van de vluchtelingen en gastgemeenschappen in Turkije. Van de 2,9 miljard EUR die is toegewezen, zijn contracten ondertekend voor 48 projecten met een totale waarde van 1,664 miljard EUR (bij het vorige verslag 1,572 miljard EUR). Het totale uitbetaalde bedrag is gestegen tot 838 miljoen EUR (bij het vorige verslag 811 miljoen EUR) voor zowel humanitaire als niet-humanitaire hulp 23 .

Op de laatste vergadering van de stuurgroep van 28 juni 2017 werd erkend dat door de faciliteit gecoördineerde financiering een aanzienlijke rechtstreekse impact bleef hebben op het terrein. De eerste bevindingen van de monitoring in het resultatenkader van de faciliteit werden aan de stuurgroep gepresenteerd 24 . De Commissie werkt nauw samen met de Turkse autoriteiten en andere partners om ervoor te zorgen dat voor bijna 1,4 miljard EUR aan toegewezen middelen contracten worden gesloten voor eind 2017, en dat de projecten snel worden uitgevoerd en de bedragen uitbetaald. Bij het uitvoeren van haar opdracht besteedt de faciliteit bijzondere aandacht aan de situatie van de mensenrechten van vluchtelingen in het algemeen en met name vrouwen, kinderen en gehandicapten.

De Commissie is blijven investeren in het zichtbaar maken op alle niveaus van de steun van de faciliteit aan vluchtelingen en gastgemeenschappen, teneinde het bewustzijn en de aanvaarding te handhaven. De bijdrage van Turkije aan deze inspanning, onder meer door middel van gezamenlijke initiatieven, zal een belangrijke rol spelen.

Humanitaire bijstand

De uitvoering van de humanitaire strategie in het kader van de faciliteit verloopt vlot 25 . Er zijn voor 593 miljoen EUR contracten gesloten voor 35 humanitaire projecten met 19 partners voor de respons op fundamentele behoeften, bescherming, onderwijs, gezondheid, voedsel en onderdak. Van de 593 miljoen EUR waarvoor contracten zijn gesloten, is tot dusver 463 miljoen EUR uitbetaald.

Het aantal kwetsbare vluchtelingen dat door het sociale vangnet voor noodsituaties wordt ondersteund, is snel gestegen tot 860 000 personen 26 . Eind 2017 zal de Commissie naar verwachting 1,3 miljoen vluchtelingen ondersteunen via dit vangnet. Hoewel er nog steeds vooral registratieproblemen zijn voor vluchtelingen die een beroep willen doen op het sociaal vangnet voor noodsituaties, werken de EU en Turkije samen om oplossingen te vinden om te waarborgen dat alle kwetsbare vluchtelingen een verzoek kunnen indienen.

In juli vonden de tweede halfjaarlijkse betalingen aan vluchtelingenfamilies plaats in het kader van het project inzake voorwaardelijke overdracht van fondsen voor onderwijs. De betalingen bereiken nu meer dan 72 000 begunstigden, en de Commissie verwacht dat 230 000 kinderen er rechtstreeks voordeel uit zullen halen in het eerste jaar van haar grootste programma ooit voor onderwijs in crisissituaties.

Er lopen andere humanitaire projecten met de Verenigde Naties en andere partners op het gebied van primaire gezondheidszorg, met inbegrip van lichamelijke revalidatie, geestelijke gezondheid, niet-formeel onderwijs en bescherming. Beschermingsactiviteiten zijn met name gericht op de ondersteuning van vluchtelingen bij hun registratie en op hun doorverwijzing naar geschikte diensten van de Turkse overheid en niet-gouvernementele organisaties.

De Commissie werkt samen met partners aan de afronding van contracten in het kader van het humanitaire uitvoeringsplan 2017 voor Turkije in samenspraak met de Turkse ministeries. De implementatie van 714 miljoen EUR in het kader van de humanitaire component van de faciliteit is gericht op de voortzetting van de bijstand aan een aantal van de meest kwetsbare vluchtelingen in Turkije, en de inspanningen om hen in contact te brengen met het sociaal vangnet voor noodsituaties, dat het belangrijkste implementatiemiddel blijft 27 . De eerste contracten zullen naar verwachting spoedig worden ondertekend in september 2017.

Niet-humanitaire bijstand

In het kader van de niet-humanitaire component van de faciliteit zijn inmiddels voor 1,071 miljard EUR contracten gesloten en is 375 miljoen EUR uitbetaald aan uitvoerende partners.

Op 15 juni 2017 is een project van 50 miljoen EUR ondertekend met de Wereldbank ter bevordering van de werkgelegenheid op korte en lange termijn voor vluchtelingen en gastgemeenschappen, waaronder financiering voor "cash voor werk"-programma's en beroeps- en taalopleidingen voor 15 000 personen in tien provincies. Op 1 september 2017 is een projectverlenging ter waarde van 45 miljoen EUR ondertekend met KfW voor de levering van meer dan 40 geprefabriceerde scholen die in het komende schooljaar moeten opengaan, naast de bouw van vaste scholen waarvoor reeds contracten zijn gesloten.

Op de bijeenkomst van het bestuur van het Regionaal Trustfonds van de EU van 13 juni 2017 werden vier actiedocumenten (dat wil zeggen voorstellen voor financiering in het kader van het Regionaal Trustfonds van de EU in respons op de Syrische crisis) voor een gezamenlijk bedrag van 131,5 miljoen EUR goedgekeurd. Drie voorstellen zijn gericht op verbetering van de toegang tot gezondheidsdiensten voor Syrische vluchtelingen en versterking van de weerbaarheid van Syrische vluchtelingen en gastgemeenschappen en de levensvaardigheden van niet-Syrische vluchtelingen. Een vierde voorstel is specifiek gericht op de versterking van de positie van vrouwen en meisjes en onderstreept het belang dat de faciliteit hecht aan gendergelijkheid en mensenrechten in het algemeen.

Op 20 juli 2017 zijn twee bijzondere maatregelen aangepast om beter tegemoet te komen aan de behoeften van vluchtelingen in Turkije. De bijzondere maatregel van 1,415 miljard EUR van juli 2016 werd gewijzigd door een verhoging van het bedrag met 10 miljoen EUR en aangepaste doelstellingen om het sluiten van contracten voor de resterende projecten met de internationale financiële instellingen te vergemakkelijken. De aanpassing maakt de implementatie van de financiering voor een nieuw ziekenhuis in Hatay door het Agence française de développement mogelijk, alsook de financiering van de bovengenoemde geprefabriceerde schoolgebouwen. Daarnaast werd ook de bijzondere maatregel van 60 miljoen EUR van april 2016 samen met het Turkse directoraat-generaal voor migratiebeheer aangepast door het toepassingsgebied van de steun aan de Turkse autoriteiten uit te breiden om hun capaciteit voor het beheren, opvangen en huisvesten van uit de EU-lidstaten naar Turkije teruggekeerde migranten te vergroten.

Sinds het laatste verslag heeft de EU verschillende maatregelen genomen om het hoofd te helpen bieden aan de druk op de lokale infrastructuur en dienstverlening. Zo kan het eerste gezondheidscentrum voor migranten in Kilis sinds de officiële opening in mei al belangrijke resultaten voorleggen: ongeveer 15 000 Syrische patiënten zijn er onderzocht, waaronder meer dan 600 zwangere vrouwen 28 . In september 2017 zal naar verwachting in Ankara een nieuw gezondheidscentrum worden geopend. Extra projecten inzake gezondheid en gemeentelijke infrastructuur, die hoofdzakelijk betrekking hebben op water en sanitaire voorzieningen, zijn thans in voorbereiding en zijn vooral gericht op provincies die het zwaarst door de crisis zijn getroffen.

Belangrijkste problemen en volgende stappen

·Voor alle resterende maatregelen in het kader van de bijzondere maatregelen en van het humanitaire uitvoeringsplan 2017 moeten contracten worden gesloten en effectief worden uitgevoerd met inachtneming van de beginselen van goed financieel beheer.

8.Modernisering van de douane-unie

Tijdens de bijeenkomst van 25 juli 2017 in het kader van de politieke dialoog op hoog niveau tussen de EU en Turkije waren beide partijen het erover eens dat de modernisering van de douane-unie een van de voornaamste prioriteiten blijft van de betrekkingen tussen de EU en Turkije. Derhalve verzoekt de Commissie de Raad om zijn werkzaamheden inzake het Commissievoorstel om onderhandelingen met Turkije te openen over een gemoderniseerd bilateraal handelskader, af te ronden 29 . Zo kan worden begonnen met de onderhandelingen over dit belangrijke akkoord waarmee voor alle lidstaten nog niet aangeboorde mogelijkheden in de handels- en economische betrekkingen tussen de EU en Turkije kunnen worden benut.

9.Toetredingsproces

In het kader van de toetredingsonderhandelingen zijn 16 hoofdstukken geopend en is 1 ervan voorlopig afgesloten. Tijdens de verslagperiode hebben geen bijeenkomsten plaatsgevonden.

De EU verwacht van Turkije dat het de hoogste normen respecteert inzake democratie, de rechtsstaat en de eerbiediging van de grondrechten, inclusief de vrijheid van meningsuiting.

10.Humanitaire situatie in Syrië

De humanitaire situatie in Syrië is nog steeds uiterst zorgwekkend: 6,3 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt, velen van hen meer dan eens, en 13,5 miljoen mensen hebben dringend steun nodig. De oproep die de Verenigde Naties in 2017 hebben gedaan om steun voor Syrië beschikbaar te stellen, heeft betrekking op 3,3 miljard EUR, waarvan momenteel 35 % beschikbaar is.

Naar verluidt is het geweld in sommige gebieden afgenomen sinds in Syrië de-escalatiezones zijn ingesteld, maar de humanitaire situatie en de beschermingssituatie van burgers blijft in grote delen van het land precair. In het noordwesten van Syrië hebben in juli militaire operaties en gevechten tussen verschillende gewapende groepen plaatsgevonden, met burgerdoden tot gevolg, sommige humanitaire activiteiten moesten worden opgeschort en een belangrijke grensovergang met Turkije werd tijdelijk gesloten. In Raqqa blijft sprake van grootschalige ontheemding 30 , en aanzienlijke behoeften op het gebied van gezondheidszorg en toegang tot veilig water, voedsel en andere hulpgoederen dan levensmiddelen. De humanitaire situatie in gebieden die in handen zijn van niet-statelijke gewapende groeperingen, blijft bijzonder zorgwekkend, gelet op de aanzienlijke behoeften. Met een toename van het aantal ontheemden in het zuidoosten van Syrië lijkt de situatie ook daar te verslechteren.

Toegang tot de naar schatting 4,5 miljoen mensen in moeilijk te bereiken gebieden, waaronder 540 000 in belegerde plaatsen, blijft een belangrijke uitdaging, hoewel humanitaire konvooien van de Verenigde Naties er in juli in geslaagd zijn enkele moeilijk bereikbare gebieden en de belegerde stad Nashabiyeh te bereiken. Tot dusver heeft de hulp van de Verenigde Naties in 2017 slechts 13 % en 39 % van de mensen in nood bereikt in respectievelijk moeilijk te bereiken en belegerde gebieden. Humanitaire actoren hebben melding gemaakt van een aantal obstakels 31 voor humanitaire hulpverlening.

Grensoverschrijdende bijstand wordt steeds belangrijker. De grensoverschrijdende hulpverlening vindt voor het merendeel plaats vanuit Turkije en Jordanië, die de toegang via alle mogelijke routes blijven faciliteren. De EU steunt de levensreddende grensoverschrijdende operaties die humanitaire partnerorganisaties vanuit Turkije uitvoeren om mensen in het noorden van Syrië te bereiken en voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg en bescherming te bieden aan de meest behoeftige bevolkingsgroepen. Herinschrijving en het regelgevingsklimaat van internationale niet-gouvernementele organisaties in Turkije lijken een invloed te hebben gehad op hun capaciteit om hulpverleningsoperaties op te zetten in Syrië.

Gezien het aanhoudende geweld en de enorme humanitaire nood blijft de EU er bij alle partijen op aandringen dat zij hun verplichtingen uit hoofde van het internationaal humanitair recht nakomen en ervoor zorgen dat de bescherming van burgers de eerste prioriteit blijft. Dat geldt voor alle toegangspunten tot het gebied, ook vanuit Turkije en Jordanië. Dit geldt ook voor het concept van de-escalatiezones die in Syrië zijn ingesteld. De EU verwelkomt alle inspanningen in dit verband, op voorwaarde dat het internationale humanitaire recht in acht wordt genomen.

11. Conclusie

De verklaring EU-Turkije blijft concrete resultaten opleveren in het terugdringen van irreguliere en gevaarlijke oversteekpogingen en van het aantal mensen dat in de Egeïsche Zee om het leven is gekomen, en, even belangrijk, in de praktische ondersteuning van Syrische vluchtelingen en gastgemeenschappen in Turkije in het kader van de Faciliteit voor vluchtelingen in Turkije en via de veilige hervestiging in Europa van uit Turkije afkomstige Syriërs.

De factoren die de oorzaak zijn van de migratie naar Europa zijn echter nog steeds aanwezig en daarom speelt de verklaring EU-Turkije een belangrijke rol in het waarborgen dat de migratieproblematiek in het oostelijke Middellandse Zeegebied door de EU en Turkije gezamenlijk doeltreffend wordt aangepakt.

Om ervoor te zorgen dat de verklaring EU-Turkije volledig en consequent wordt uitgevoerd, zijn aanhoudende inspanningen en politieke inzet van alle betrokken partijen vereist.

Het tempo van het sluiten van contracten en het uitvoeren van projecten in het kader van de faciliteit moet voortdurend worden opgevoerd, zodat aan Syrische vluchtelingen en aan de gastgemeenschappen in Turkije sneller concrete steun kan worden verleend.

Het huidige tempo en de huidige toezeggingen van de lidstaten om Syrische vluchtelingen vanuit Turkije in Europa te hervestigen, moeten worden gehandhaafd en voortgezet. Dat zal verder worden vergemakkelijkt door snel tot overeenstemming te komen over de vrijwillige regeling voor toelating op humanitaire gronden en deze in werking te stellen.

Om de situatie op de Griekse eilanden te verbeteren, is er dringend behoefte aan extra aanzienlijke inspanningen van de Griekse autoriteiten, de Europese agentschappen en de lidstaten, ter verbetering van de migratie- en asielbeheerscapaciteit van de Griekse overheid en ter bevordering van de terugkeer naar Turkije van personen die geen recht hebben om in Griekenland te blijven, met volledige inachtneming van de EU-regels en de internationale regels.

De Commissie zal zich voor deze werkzaamheden blijven inzetten en regelmatig verslag blijven uitbrengen over de geboekte vooruitgang.

(1)

     Het eerste verslag (COM(2016231 final) verscheen op 20 april 2016, het tweede (COM(2016349 final) op 15 juni 2016, het derde (COM(2016634 final) op 28 september 2016, het vierde (COM(2016792 final) op 8 december 2016, het vijfde (COM(2017204 final) op 2 maart 2017 en het zesde (COM(2017323 final) op 13 juni 2017 (hierna "het zesde verslag" genoemd).

(2)

     http://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2016/03/18-eu-turkey-statement/

(3)

     http://www.consilium.europa.eu/nl/meetings/european-council/2017/06/22-23-euco-conclusions_pdf/

(4)

     Volgens de gegevensbank van vermiste migranten die door de Internationale Organisatie voor Migratie wordt bijgehouden; betreft de periode van april 2016 tot 4 september 2017.

(5)

     Tot 27 juli 2017 hadden de Turkse autoriteiten volgens officiële gegevens van Turkije aan 3 106 932 Syriërs tijdelijke bescherming geboden.

(6)

     COM(2016792 final van 8 december 2016. Het gezamenlijke actieplan is bekrachtigd door de Europese Raad van december 2016: http://www.consilium.europa.eu/nl/meetings/european-council/2016/12/20161215-euco-conclusions-final_pdf/

(7)

     Iedereen die na 20 maart 2016 op de Griekse eilanden aankomt, heeft het recht om asiel te verzoeken. Elk verzoek wordt individueel behandeld in het licht van de specifieke situatie van de verzoeker, in overeenstemming met de richtlijn asielprocedures. Dit sluit elke vorm van collectieve uitzetting uit. Verzoekers hebben het recht om beroep in te stellen en het recht op een doeltreffende voorziening in rechte tegen een negatief besluit over hun asielverzoek. Griekenland en Turkije hebben passende juridische maatregelen genomen en leggen deze ten uitvoer om te zorgen voor volledige eerbiediging van het EU- en internationaal recht.

(8)

     Sinds 20 maart 2016 zijn er 1 307 personen naar Turkije teruggestuurd op grond van de verklaring EU-Turkije en 589 personen op grond van het bilaterale protocol tussen Griekenland en Turkije. De personen die zijn teruggestuurd, hadden hetzij een negatief asielbesluit ontvangen (ook in tweede aanleg), hadden hun asielverzoek of verzoek om internationale bescherming ingetrokken, of hadden überhaupt niet om asiel verzocht.

(9)

     Volgens de informatie die de Turkse autoriteiten hebben verstrekt.

(10)

     Daarnaast zijn zeven verzoeken als "andere" aangemerkt (ingetrokken enz.).

(11)

     Per 27 augustus 2017 waren sinds de verklaring in totaal 25 364 asielverzoeken ingediend op de Griekse eilanden. Ten aanzien van deze 25 364 verzoeken heeft de Griekse asieldienst in het kader van de procedures op de eilanden sinds 20 maart 2016 24 048 besluiten genomen, waarvan 17 992 over de ontvankelijkheid en 7 372 over de gegrondheid.

(12)

     Per 27 augustus 2017.

(13)

     Het totale aantal omvat besluiten in tweede aanleg tot vernietiging van niet-ontvankelijkheidsbesluiten in eerste aanleg, alsmede tot toekenning van de vluchtelingenstatus.

(14)

     Dit totaalcijfer omvat niet de besluiten in tweede aanleg tot toekenning van de vluchtelingenstatus en tot vernietiging van niet-ontvankelijkheidsbesluiten in eerste aanleg.

(15)

     Er zijn twaalf commissies van beroep die beslissen over beroepen tegen besluiten in eerste aanleg van de Griekse asieldienst. Een van de commissies van beroep kan andere commissies vervangen indien deze niet kunnen optreden (bijvoorbeeld als er om welke reden dan ook geen quorum is).

(16)

     Tien rapporteurs zijn in dienst van de beroepsinstantie en twaalf rapporteurs zijn door het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken bij de beroepsinstantie gedetacheerd.

(17)

     Waarbij de negatieve besluiten in eerste aanleg in 1 538 gevallen werden bevestigd en in 17 gevallen werden vernietigd, en waarbij subsidiaire bescherming werd verleend in twaalf gevallen .

(18)

     Per 3 september 2017. Aangezien er meldingen zijn die deze cijfers in twijfel trekken, verzoekt de Commissie de Griekse autoriteiten om opheldering over het op de eilanden en de hotspots aanwezige aantal migranten. Duidelijkheid zou de planning en uitvoering vergemakkelijken.

(19)

     Gegevens verstrekt door het Griekse nationaal coördinatiecentrum voor grenzen, migratie en asiel, dat de gegevensverstrekking met betrekking tot opvang op de eilanden van de Griekse politie heeft overgenomen. In de verslagen van het nationaal coördinatiecentrum voor grenzen, migratie en asiel wordt geen rekening gehouden met de capaciteit van door de gemeenten beheerde kampen, die eerder in verslagen van de Griekse politie waren opgenomen; maar zij bevatten wel informatie over het aantal plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen in voorzieningen die door het nationaal centrum voor maatschappelijke solidariteit worden beheerd.

(20)

     Daarnaast heeft Noorwegen sinds 4 april 2016 629 Syriërs uit Turkije hervestigd.

(21)

     Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Ierland, Kroatië, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

(22)

     Bij deze operaties worden 2 500 medewerkers, 65 kustwachtvaartuigen, twee reddingsboten, tien helikopters en drie vliegtuigen ingezet. Volgens de informatie die de Turkse autoriteiten hebben gedeeld, werden tot dusver in 2017 9 531 irreguliere migranten aangehouden in het kader van de operatie Aegean Hope en 1 406 in het kader van de operatie Safe-Med.

(23)

     De volledige uitbetaling van de middelen, in tranches, vindt pas plaats wanneer de projecten zijn afgerond, in overeenstemming met de beginselen van goed financieel beheer. Als onderdeel van de zichtbaarheidsacties van de Faciliteit voor vluchtelingen in Turkije (hierna "de Faciliteit" genoemd) is een interactieve kaart beschikbaar waarop direct de locatie en de verwachte resultaten van de verschillende projecten worden weergegeven: http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/migration/index_en.htm.

(24)

     Op 30 april 2017 (afsluitdatum van de eerste driemaandelijkse verslagleggingscyclus in het resultatenkader), hadden bijvoorbeeld 19 897 gevluchte Syrische studenten een beroep kunnen doen op vervoerdiensten om naar school te gaan en hadden 580 156 raadplegingen in eerstelijnsgezondheidszorg plaatsgevonden. Een tweede driemaandelijkse verzoek om gegevens te monitoren is ingediend.

(25)

     Het verlenen van humanitaire bijstand in het kader van de Faciliteit wordt onverminderd uitgevoerd in overeenstemming met het EU-recht inzake humanitaire bijstand en de beginselen die zijn vastgelegd in de Europese consensus over humanitaire hulp.

(26)

     Na de invoering van een nieuwe overdrachtswaarde en ruimere criteria in juni, ontvangen in aanmerking komende gezinnen nu per persoon per maand 120 Turkse lira, plus een driemaandelijks supplement.

(27)

     Deze strategie is gebaseerd op drie pijlers: bestaansmiddelen voor basisbehoeften; gezondheidszorg; en onderwijssteun. Deze pijlers worden ondersteund door horizontale beschermingsactiviteiten.

(28)

     Van mei 2017 tot juli 2017.

(29)

     De Commissie heeft in december 2016 haar voorstel voor de onderhandelingsrichtsnoeren vastgesteld. 

(30)

     Sinds 1 juli zijn meer dan 30 000 mensen ontheemd geraakt, en sinds 1 april meer dan 200 000 (Briefing van de Deputy Emergency Relief Coordinator aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (https://www.un.org/press/en/2017/sc12932.doc.htm).

(31)

     Met inbegrip van het gebrek aan bestuurlijke goedkeuringen en brieven, onveiligheid en gevechten, willekeurige beperkingen van gewapende groepen, groepen die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties als terroristisch heeft aangemerkt en zelfverklaarde lokale autoriteiten.


Brussel, 6.9.2017

COM(2017) 470 final

BIJLAGE

bij het

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Zevende verslag over de vooruitgang bij de uitvoering van de verklaring EU-Turkije


Gezamenlijk actieplan voor de toepassing van de verklaring EU-Turkije

Prioritaire acties

Stand van zaken en lopende acties 1

Meer personeel voor de behandeling van asielverzoeken op de eilanden

Het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) moet zowel het aantal dossierbehandelaars als het aantal tolken op de eilanden verhogen tot 100 en de Griekse asieldienst moet zijn personeelsbezetting op de eilanden versterken tot 100.

Op 28 augustus werkten op de eilanden 86 dossierbehandelaars en 99 tolken van het EASO. De lidstaten worden aangemoedigd zich meer in te spannen om het streefcijfer van 100 EASO-dossierbehandelaars op de eilanden te halen.

De Griekse asieldienst heeft momenteel 115 medewerkers op de eilanden.

Verwerking van gezinshereniging in het kader van het Dublinsysteem

De Griekse asieldienst moet met volledige inachtneming van artikel 7 van het EU-Handvest van de grondrechten per geval onderzoeken of de niet-ontvankelijkheidsprocedure van toepassing is op een geval van gezinshereniging in het kader van Dublin, met het oog op mogelijke terugkeer naar Turkije, mits door het EASO en de lidstaten relevante informatie is verstrekt.

Het Griekse Parlement behandelt momenteel een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om asielzoekers die op grond van de Dublin III-verordening gezinshereniging aanvragen, niet vrij te stellen van de grensprocedure.

Tegelijkertijd had het EASO op 3 juni van 15 lidstaten antwoorden ontvangen op zijn verzoek om meer informatie over gezinshereniging vanuit/naar Turkije en over de documenten die van verzoekers moeten worden gevraagd voor de toepassing van deze procedure. Het EASO heeft deze informatie aan de Griekse asieldienst meegedeeld.

Verwerking van gevallen van kwetsbaarheid

De Griekse asieldienst moet met volledige inachtneming van de artikelen 6 en 7 van het EU-Handvest van de grondrechten per geval onderzoeken of de niet-ontvankelijkheidsprocedure van toepassing is op een kwetsbare verzoeker, met het oog op mogelijke terugkeer naar Turkije, mits door het EASO relevante informatie is verstrekt over de behandeling van kwetsbare personen in Turkije, op grond waarvan voormeld onderzoek kan worden verricht.

Het standpunt van de Griekse asieldienst is dat kwetsbare groepen vrijgesteld moeten blijven van de grensprocedure, gezien de desbetreffende bepalingen van de richtlijn asielprocedures en het feit dat de behandeling van asielverzoeken van kwetsbare verzoekers via de speciale versnelde procedure waarin het nationale recht voorziet, in onvoldoende mate de speciale procedurele waarborgen biedt die voor kwetsbare groepen dienen te gelden (bijv. als gevolg van objectieve gebreken bij de medische en psychiatrische diensten).

De Griekse asieldienst suggereert echter dat als de verschillende kwetsbaarheidscategorieën beter worden gedefinieerd en de kwetsbaarheidsbeoordeling door de Griekse opvang- en identificatiedienst volgens een gestandaardiseerd protocol wordt uitgevoerd, waarbij concrete informatie wordt verstrekt over het medisch profiel van de verzoeker, het ontvankelijkheidsonderzoek voor sommige kwetsbare verzoekers op de eilanden zou kunnen worden uitgevoerd met inachtneming van de reguliere procedurele termijnen.

Het Griekse ministerie van Volksgezondheid, de Griekse asieldienst en de UNHCR geven hun opmerkingen over de definitieve versie van het protocol dat binnenkort zal worden gebruikt voor de kwetsbaarheidsbeoordeling.

Bespoediging van de interviews en de procedures voor de beoordeling van asielverzoeken

De Griekse asieldienst moet, met de steun van het EASO, een indeling per categorie gevallen invoeren en instrumenten voor interviews en ter ondersteuning van de besluitvorming invoeren. De Griekse opvang- en identificatiedienst moet, met steun van het EASO, migranten blijven informeren. De autoriteiten moeten de voorziene gevolgen van niet-medewerking in de asielprocedure strenger handhaven. De Griekse autoriteiten moeten, met de steun van het EASO, het tijdsverloop inkorten tussen het blijk geven van belangstelling om een asielverzoek in te dienen en de feitelijke indiening van het verzoek.

Instrumenten ter ondersteuning van het asielproces:

Op 29 juni werd een bijgewerkte versie uitgebracht van de operationele standaardprocedures voor de uitvoering van de grensprocedure in het kader van de verklaring EU-Turkije die door de Griekse asieldienst en het EASO-personeel op de eilanden moeten worden gebruikt.

Ter ondersteuning van de grensprocedure op de hotspots en om die op alle eilanden te standaardiseren, heeft het EASO in samenwerking met de Griekse asieldienst een in Athene gevestigde helpdesk voor kwaliteitsbeoordeling en begeleiding opgezet. De helpdesk biedt ad-hocadvies over de verwerking van individuele dossiers en over methodologische kwesties. Op 21 augustus werd de eerste senior deskundige uit een lidstaat toegewezen aan de helpdesk, die tegen half september volledig operationeel zal zijn met een team van drie deskundigen.

Informatie voor migranten:

Naast de informatiepunten op Lesbos en Chios heeft de Griekse opvang- en identificatiedienst er onlangs ook opgericht op Kos en Samos.

Nu het informatiepunt op Chios succesvol is gebleken, verstrekt het EASO wekelijks informatie over de asielprocedure en over het gevolg van niet-naleving in het Agora Centre in de stad Chios.

Tijdsverloop inkorten tussen het blijk geven van belangstelling om een asielverzoek in te dienen en de feitelijke indiening van het verzoek:

Het tijdsverloop tussen het blijk geven van belangstelling om een asielverzoek in te dienen en de feitelijke indiening van het verzoek is sinds het zesde verslag ongewijzigd gebleven en bedraagt op geen van de hotspots gemiddeld meer dan twee weken.

Handhaving en verdere versnelling van de gegrondheidsprocedure voor verzoekers uit landen van herkomst met een lage erkenningsgraad

De afronding van de operationele standaardprocedures voor de bovengenoemde grensprocedure, die is bijgewerkt op 29 juni (zie het punt "Bespoediging van de interviews en de procedures voor de beoordeling van asielverzoeken"), heeft tot doel de snelheid van de planning en van de verwerking op te voeren.

Verbetering van de beveiligings- en veiligheidsmaatregelen op de eilanden

De Griekse politie moet de 24/7-aanwezigheid van politieagenten in de hotspots uitbreiden. De Griekse opvang- en identificatiedienst moet, met de steun van de Griekse politie, op de hotspots meer controles verrichten aan de ingangen en meer patrouilleren, alsook de veiligheidsinfrastructuur versterken. De Griekse politie moet, in samenwerking met de Griekse opvang- en identificatiedienst, veiligheids- en evacuatieplannen voor de hotspots opstellen en testen. De Griekse opvang- en identificatiedienst moet de veiligheidsinfrastructuur in de hotspots versterken. De Griekse autoriteiten moeten blijven voorzien in veilige zones voor kwetsbare groepen.

Er zijn meer politieagenten nodig om de toegangspunten beter te kunnen controleren en de patrouilles binnen de hotspots beter te laten verlopen. De Griekse opvang- en identificatiedienst onderzoekt samen met het EASO de mogelijkheden om op alle hotspots elektronische toegangscontrolesystemen te installeren, te beginnen met een proefproject in Moria.

De bewaking en beveiliging in de speciale zones voor niet-begeleide minderjarigen op de hotspots moeten eveneens worden verbeterd, vooral op Samos.

Nu de evacuatieplannen voor alle eilanden door de Griekse politie zijn afgerond, worden deze officieel door de Commissie vertaald en vervolgens verspreid onder de voornaamste belanghebbenden op de eilanden.

Succesvolle evacuatieoefeningen voor het personeel van de belanghebbenden op de hotspots vonden plaats op Chios (31 juli), Kos (9 augustus), Leros (10 augustus) en Lesbos (31 augustus).

Benoeming van permanente coördinatoren voor de hotspots

De Griekse autoriteiten moeten permanente coördinatoren benoemen en operationele standaardprocedures voor de hotspots goedkeuren.

De permanente coördinatoren zijn op de hotspots aanwezig.

De operationele standaardprocedures voor de hotspots zijn afgerond en in het Engels en Grieks doorgezonden aan de Griekse opvang- en identificatiedienst. Ook werd aan de Griekse opvang- en identificatiedienst een ontwerphandboek voor de toepassing van de operationele standaardprocedures ter beoordeling overgelegd.

Verhoging van het aantal commissies van beroep

Er zijn twaalf commissies van beroep en een plaatsvervangende commissie actief.

Verhoging van het aantal besluiten per commissie van beroep

De commissies van beroep blijven bijstand krijgen van 12 EASO-rapporteurs, maar het aantal in tweede aanleg genomen besluiten blijft laag.

Beperking van het aantal beroepsstappen in het kader van de asielprocedure

De Griekse autoriteiten zullen onderzoeken of het aantal beroepsstappen kan worden beperkt.

De Europese grens- en kustwacht blijven inzetten op de noodzakelijke niveaus

De Europese grens- en kustwacht moet, op basis van een nauwkeurige behoefteraming door de Griekse autoriteiten, snel reageren op verzoeken om extra inzet en transportmiddelen die nodig zijn voor het stijgende aantal terugkeeroperaties.

De lidstaten en de Europese grens- en kustwacht blijven gepast reageren op verzoeken om inzet en transportmiddelen voor lopende terugkeeroperaties.

Op Lesbos, Chios en Kos blijft het technisch mogelijk om overnameoperaties per veerboot uit te voeren. Functionarissen van de pool van begeleiders voor gedwongen terugkeer van de Europese grens- en kustwacht worden op Lesbos permanent ingezet om bijstand te verlenen bij terugkeeroperaties.

Op 30 augustus vond een bijeenkomst plaats tussen de Europees grens- en kustwacht en de Griekse politie, waar kwesties inzake terugkeer werden besproken, waaronder de implementatie van de Europese terugkeerregeling, verdere behoeften van Griekenland voor ondersteuning en voorstellen voor verdere stappen.

Beperking van het risico op onderduiken

De Griekse autoriteiten moeten zorg dragen voor een duidelijk en nauwkeurig systeem voor registratie en follow-up van alle irreguliere migranten, ter vergemakkelijking van de planning en uitvoering van terugkeerprocedures, een elektronisch follow-upsysteem opzetten en actief blijven toezien op de naleving van de geografische beperkingen voor migranten op de hotspoteilanden.

De Griekse autoriteiten leggen nieuw aangekomen migranten en asielzoekers geografische verplaatsingsbeperkingen op, waardoor zij het eiland van aankomst niet mogen verlaten.

De Griekse politie, de Griekse opvang- en identificatiedienst, de Griekse asieldienst en het EASO blijven gebruik maken van geautomatiseerde verslagen, die zijn ingevoerd om ervoor te zorgen dat een passend gevolg wordt gegeven aan de asielverzoekprocedure van migranten en in voorkomend geval terugkeerprocedures uit te voeren. De geautomatiseerde verslagen omvatten: 1) daglijst van geplande interviews, 2) daglijst van registratieafspraken, 3) weeklijst van niet op hun interview verschenen migranten, 4) weeklijst van niet op hun registratieafspraak verschenen migranten, 5) daglijst van niet-betekende beschikkingen, 6) daglijst van kandidaten voor terugkeer, 7) daglijst van afgesloten zaken en 8) daglijst van gearchiveerde zaken.

De Griekse asieldienst stuurt de Griekse politie ook lijsten van afgesloten zaken.

Daarnaast ontvangt de Griekse asieldienst de volgende soorten gegevens: begeleide vrijwillige terugkeer en re-integratie, en overnames (regelmatig) alsook de toewijzing van onderdak en bijstand in contanten (ad hoc). De dienst verwerkt deze gegevens om de Griekse opvang- en identificatiedienst en de Griekse politie te helpen toezicht te houden op de verblijfplaats van de aanvragers in elke fase van de asielprocedure.

Uitbreiding op de eilanden van het programma voor begeleide vrijwillige terugkeer en re-integratie

De Internationale Organisatie voor Migratie moet, met de financiële steun van de EU, het aantal op migranten gerichte campagnes ter bevordering van begeleide vrijwillige terugkeer en re-integratie opvoeren en de Griekse autoriteiten moeten de administratieve obstakels voor een spoedige vrijwillige terugkeer wegwerken.

Sinds begin 2017 zijn per maand gemiddeld 143 personen vanop de Griekse eilanden overgebracht in het kader van het programma voor begeleide vrijwillige terugkeer en re-integratie; in de periode juni–december 2016 werden gemiddeld rond 70 personen per maand overgebracht.

Terugkeerbesluiten in een vroeger stadium van het terugkeerproces uitvaardigen

De Griekse politie moet tegelijk met de kennisgeving van een negatief asielbesluit in eerste aanleg een terugkeerbesluit afgeven.

De Griekse politie onderzoekt momenteel welke technische en IT-gerelateerde aanpassingen nodig zijn om deze maatregel uit te voeren.

Extra opvangcapaciteit op de eilanden creëren en de bestaande faciliteiten verbeteren

De Griekse autoriteiten moeten met de steun van de EU extra opvangcapaciteit creëren en de bestaande faciliteiten verbeteren, waar mogelijk in samenwerking met de lokale autoriteiten.

Ondanks belangrijke vooruitgang op het gebied van opvangvoorzieningen op Samos en Lesbos, vormt de recente instroom een uitdaging om alle migranten op passende wijze onderdak te bieden. Op beide eilanden zijn tenten opgezet. Ook op Chios is de situatie een uitdaging.

Zorgen voor voldoende detentiecapaciteit op de eilanden

De Griekse autoriteiten moeten met de steun van de EU zo spoedig mogelijk voldoende detentiecapaciteit op de eilanden creëren, waar mogelijk in samenwerking met de lokale autoriteiten.

De capaciteit voor detentie van migranten die zullen worden verwijderd, bedraagt nu 500 plaatsen op Kos en 210 plaatsen op Moria.

Op Samos zal de detentiezone voor terugkeerders, die in het hooggelegen gedeelte van de hotspot wordt gebouwd, worden voltooid zodra de personen die daar nu verblijven, naar een ander deel van de hotspot zijn overgebracht, wat op korte termijn moeilijk te verwezenlijken is gelet op de recente grotere toestroom.

Aanvulling van nationale programma’s van het AMIF en het ISF, indien nodig

Waar nodig moet de Commissie aanvullende financiering (noodhulp, humanitaire steun enz.) en technische steun aan Griekenland blijven verstrekken voor de uitvoering van de verklaring EU–Turkije.

De Commissie en de Griekse autoriteiten gaan door met de uitvoering van het financieringsplan voor 2017. De besprekingen over het financieringsplan voor 2018 zijn momenteel gaande.

(1)

     Een korte samenvatting van de desbetreffende acties is cursief weergegeven. Specifieke details zijn te vinden in het gezamenlijke actieplan in de bijlage bij het vierde verslag over de vooruitgang bij de uitvoering van de Verklaring EU-Turkije (COM(2016792 final van 8 december 2016).


Brussel, 6.9.2017

COM(2017) 470 final

BIJLAGE

bij het

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Zevende verslag over de vooruitgang bij de uitvoering van de verklaring EU-Turkije


Faciliteit voor vluchtelingen in Turkije: projecten waarvoor besluiten zijn genomen, middelen zijn vastgelegd, contracten zijn gesloten en uitbetalingen zijn verricht – status op 9 juni 2017

Voor meer dan 1,6 miljard EUR zijn inmiddels contracten gesloten, waarvan circa 838 miljoen EUR is uitbetaald. Het totale voor de uitvoering van humanitaire en niet-humanitaire maatregelen toegewezen bedrag in het kader van de Faciliteit voor vluchtelingen in Turkije bedraagt momenteel 2,9 miljard EUR.

Financieringsinstrument

Naam aanvrager

Prioritair gebied

Beschrijving

Vastgelegd bedrag

in EUR

Bedrag contracten

in EUR

Uitbetaald bedrag

in EUR

ECHO

Humanitair uitvoeringsplan (HIP) Turkije 2017 1

Humanitaire partner moet nog voorstellen ontvangen

Humanitaire bijstand

Contracten nog te sluiten in het kader van het Humanitair uitvoeringsplan (HIP) Turkije 2017

714 038 000

0

0

ECHO

HIP Turkije 2016 2

Danish Refugee Council (Dansk Flygtningehjælp)

Humanitaire bijstand

bescherming

Ontheemden minder kwetsbaar maken door middel van een geïntegreerde op de gemeenschap gebaseerde beschermingsrespons

8 000 000

8 000 000

4 000 000

ECHO

HIP Turkije 2016

CARE

Humanitaire bijstand

bescherming

De risico’s van de belangrijkste beschermingsproblemen van vluchtelingen verminderen door gerichte voorlichting, versterking van de doorverwijzingsmechanismen en verlening van gespecialiseerde bescherming

4 650 000

4 650 000

3 720 000

ECHO

HIP Turkije 2016

World Vision

Humanitaire bijstand

bescherming

Informatie en bescherming bieden aan kwetsbare vluchtelingen en deze in contact brengen met

beschermingsdiensten

4 000 000

4 000 000

1 200 000

ECHO

HIP Turkije 2016

International Medical Corps (IMC)

Humanitaire bijstand

bescherming, gezondheid

Levensreddende eerstelijns gezondheidszorg bieden aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen en deze weerbaarder maken door verlening van geestelijke gezondheidszorg en psychologische ondersteuning, herstelactiviteiten en beschermingssteun aan slachtoffers van gendergebaseerd geweld

8 000 000

8 000 000

2 400 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Médecins du monde / Dokters van de Wereld

Humanitaire bijstand

gezondheid

Vluchtelingen betere toegang bieden tot gezondheids- en psychosociale zorg

3 000 000

3 000 000

2 400 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Wereldgezondheidsorganisatie

Humanitaire bijstand

gezondheid

Steun bieden voor de verlening van aangepaste en cultuurbewuste gezondheidszorg aan Syrische vluchtelingen

10 000 000

10 000 000

8 000 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Relief International

Humanitaire bijstand

gezondheid

Vluchtelingen betere toegang tot gespecialiseerde gezondheidszorg verlenen

4 000 000

4 000 000

3 200 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef)

Humanitaire bijstand

onderwijs in noodsituaties

Voorwaardelijke overdracht van fondsen voor onderwijs, om ervoor te zorgen dat meer vluchtelingenkinderen zich voor onderwijs inschrijven en onderwijs volgen

34 000 000

34 000 000

27 200 000

Financieringsinstrument

Naam aanvrager

Prioritair gebied

Beschrijving

Vastgelegd bedrag

in EUR

Bedrag contracten

in EUR

Uitgekeerd bedrag

in EUR

ECHO

HIP Turkije 2016

Mercy Corps

Humanitaire bijstand
bescherming

Bescherming bieden aan vluchtelingen en asielzoekers

5 000 000

5 000 000

4 000 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Wereldvoedselprogramma

Humanitaire bijstand

basisbehoeften

Het sociale vangnet voor noodgevallen (ESSN) is een multifunctioneel systeem voor middelenoverdracht om in de dagelijkse behoeften van vluchtelingen te voorzien

348 000 000

348 000 000

278 400 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Danish Refugee Council (Dansk Flygtningehjælp)

Humanitaire bijstand

bescherming, gezondheid

Proactieve maatregelen ter voorkoming van seksueel en gendergebaseerd geweld in Zuidoost-Turkije

1 000 000

1 000 000

800 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Diakonie

Humanitaire bijstand

bescherming en winterzorg

De betrokken bevolkingsgroepen betere toegang bieden tot doeltreffende dienstverlening en bescherming

4 000 000

4 000 000

3 200 000

ECHO

HIP Turkije 2016

International Medical Corps (IMC)

Humanitaire bijstand

gezondheid

Kwetsbare vluchtelingen levensreddende gezondheidszorg en een beschermende omgeving bieden

3 500 000

3 500 000

1 750 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef)

Humanitaire bijstand

kinderbescherming, winterzorg, basisbehoeften

Kwetsbare vluchtelingenkinderen en gezinnen betere toegang bieden tot bescherming en basisbehoeften

8 000 000

8 000 000

6 400 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Federation Handicap

Humanitaire bijstand

bescherming, gezondheid

De meest kwetsbare vluchtelingen, inclusief gehandicapten, betere toegang bieden tot inclusieve en hoogwaardige diensten (İzmir en Istanbul-stad)

2 500 000

2 500 000

2 000 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Concern Worldwide

Humanitaire bijstand

onderwijs in noodsituaties, bescherming

Humanitaire noodhulp aan Syrische vluchtelingen

3 000 000

3 000 000

2 400 000

ECHO

HIP Turkije 2016

UNHCR (Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen)

Humanitaire bijstand

bescherming

Bescherming en duurzame oplossingen bieden aan vluchtelingen en asielzoekers

35 000 000

35 000 000

28 000 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA)

Humanitaire bijstand

bescherming, gezondheid

Steun bieden voor toegang tot reproductieve gezondheidszorg en zorg in verband met seksueel en gendergebaseerd geweld aan kwetsbare vrouwen en meisjes

9 000 000

9 000 000

7 200 000

ECHO

HIP Turkije 2016

Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)

Humanitaire bijstand

winterzorg, speciale en basisbehoeften, bescherming, onderwijs in noodsituaties

Betere bescherming bieden door in basisbehoeften te voorzien, de toegang tot onderwijs te ondersteunen en geïntegreerde diensten te verlenen

8 000 000

8 000 000

6 400 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië 3

Wereldvoedselprogramma

Humanitaire bijstand

veiligheid en levensonderhoud

Voedselhulp aan kwetsbare Syriërs in de gastgemeenschappen en aan begunstigden die in kampen verblijven

40 000 000

40 000 000

32 000 000

Financieringsinstrument

Naam aanvrager

Prioritair gebied

Beschrijving

Vastgelegd bedrag

in EUR

Bedrag contracten

in EUR

Uitgekeerd bedrag

in EUR

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Diakonie

Humanitaire bijstand

bescherming, voedselzekerheid/levensonderhoud

Multifunctionele bijstand in contanten en bescherming voor buiten de kampen levende vluchtelingen en nieuw aangekomen vluchtelingen

5 500 000

5 500 000

4 400 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

GOAL

Humanitaire bijstand

bescherming, gezondheid

Preventie van gezondheidsschade en welzijnsverlies bij kwetsbare Syrische vluchtelingen en gemarginaliseerde migranten, alsmede betere bescherming

1 500 000

1 500 000

1 200 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Danish Refugee Council (Dansk Flygtningehjælp)

Humanitaire bijstand

bescherming

Bescherming van Syrische vluchtelingen en gemarginaliseerde migranten

4 500 000

4 500 000

3 600 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

World Vision

Humanitaire bijstand

bescherming

Levensreddende voedselhulp, andere hulp en bescherming bieden aan kwetsbare vluchtelingen en gastgezinnen

2 000 000

2 000 000

1 600 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Wereldgezondheidsorganisatie

Humanitaire bijstand

gezondheid/opleiding

Steun bieden voor de verlening van aangepaste en cultuurbewuste gezondheidszorg aan Syrische vluchtelingen

2 000 000

2 000 000

1 600 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

International Medical Corps (IMC)

Humanitaire bijstand

gezondheid, steun voor geestelijke gezondheid en psychologische ondersteuning, handicap

Steun verlenen aan Syrische vluchtelingen en kwetsbare bevolkingsgroepen

3 000 000

3 000 000

1 500 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

CARE

Humanitaire bijstand

bescherming, voedselzekerheid, informatiebeheer

Dringende humanitaire basisbijstand bieden aan Syrische vluchtelingen

4 600 000

4 600 000

3 680 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Internationale Federatie van Rode Kruisverenigingen

Humanitaire bijstand

bescherming, onderwijs, voedselzekerheid en basisbehoeften

Voedselhulp, hulp bij basisbehoeften en diensten en onderwijssteun bieden aan Syrische vluchtelingen

8 000 000

8 000 000

6 400 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Relief International

Humanitaire bijstand

gezondheid, steun voor geestelijke gezondheid en psychologische ondersteuning, handicap

Volledige gezondheidszorg aan Syrische vluchtelingen in Gaziantep en Șanlıurfa

2 000 000

2 000 000

1 000 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Federation Handicap

Humanitaire bijstand

gezondheid, steun voor geestelijke gezondheid en psychologische ondersteuning, handicap

Noodhulp aan de meest kwetsbare Syrische vluchtelingen

3 000 000

3 000 000

2 400 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Deutsche Welthungerhilfe

Humanitaire bijstand

bescherming, voedselzekerheid/levensonderhoud

Het levensonderhoud en de bescherming van Syrische vluchtelingen verbeteren door middel van multifunctionele bankpassen en casemanagement

2 600 000

2 600 000

2 080 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Mercy Corps

Humanitaire bijstand, bescherming, voedselzekerheid, water, sanitatie en hygiëne, onderdak

Een beter beschermende omgeving bieden door gerichte hulp aan vluchtelingen die een vaste woonplaats hebben, zwerven, in doorreis zijn of slachtoffer zijn van een mislukte oversteek

3 000 000

3 000 000

2 400 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)

Humanitaire bijstand

bescherming, informatiebeheer

Humanitaire bijstand aan kwetsbare Syriërs en andere vluchtelingen, alsmede op zee geredde migranten

1 900 000

1 900 000

1 520 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Médecins du monde / Dokters van de Wereld

Humanitaire bijstand

gezondheid, steun voor geestelijke gezondheid en psychologische ondersteuning

Gezondheidszorg aan vluchtelingen en migranten

3 000 000

3 000 000

2 400 000

ECHO

HIP regionaal crisis Syrië

Concern Worldwide

Humanitaire bijstand

voedselzekerheid en levensonderhoud

Humanitaire noodhulp aan Syrische vluchtelingen

3 400 000

3 400 000

2 720 000

Subtotaal humanitaire bijstand

1 306 688 000

592 650 000

463 170 000

Regionaal EU-trustfonds in respons op de Syrische crisis (EUTF) 4

Diverse aanvragers

Onderwijs, gezondheid, sociaal-economische ondersteuning

Bijdragen uit de bijzondere IPA-maatregel 5 van maart 2016 (55 miljoen EUR), de bijzondere IPA-maatregel van juli 2016 (225 miljoen EUR), van het instrument voor ontwikkelingssamenwerking (10 miljoen EUR) en van ECHO (3 miljoen EUR)

293 000 000

96 796 675

50 996 218

Instrument voor pretoetredingssteun (IPA)

Bijzondere maatregel april 2016

Turks directoraat-generaal voor migratiebeheer

Migratiebeheer, accommodatie, overbrenging, gezondheid

Migranten na hun terugkeer naar Turkije ondersteunen op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, vervoer en accommodatie (vanaf 4 april 2016)

60 000 000

60 000 000

12 000 000

IPA

Bijzondere maatregel juli 2016

Turks ministerie van nationaal onderwijs

Onderwijs

Bijna een half miljoen Syrische kinderen toegang bieden tot onderwijs

300 000 000

300 000 000

90 000 000

IPA

Bijzondere maatregel juli 2016

Turks ministerie van Volksgezondheid

Gezondheid

Twee miljoen personen toegang bieden tot eerstelijns gezondheidszorg, en aan ten hoogste een miljoen personen toegang bieden tot rehabilitatiediensten op het gebied van geestelijke gezondheid

300 000 000

300 000 000

120 000 000

IPA

Bijzondere maatregel juli 2016

Wereldbank (WB), Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW)

Sociaal-economische steun

Bijzondere maatregel juli 2016

25 000 000

0

0

IPA

Bijzondere maatregel juli 2016

Wereldbank

Sociaal-economische steun

Bevordering van de inzetbaarheid van Syrische vluchtelingen en gastgemeenschappen, onder meer door middel van taalcursussen, vakopleiding, opleiding op de werkplek en "cash for work"

50 000 000

50 000 000

15 000 000

IPA

Bijzondere maatregel juli 2016

Europese Investeringsbank (EIB), Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW)

Gemeentelijke infrastructuur

Bijzondere maatregel juli 2016

200 000 000

0

0

IPA

Bijzondere maatregel juli 2016

Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW)

Onderwijs

infrastructuur

Nieuwe scholen bouwen en uitrusten in provincies met veel Syrische vluchtelingen

95 000 000

95 000 000

15 000 000

IPA

Bijzondere maatregel juli 2016

Wereldbank

Onderwijs

infrastructuur

Nieuwe scholen bouwen en uitrusten in provincies met veel Syrische vluchtelingen

150 000 000

150 000 000

53 000 000

Financieringsinstrument

Naam aanvrager

Prioritair gebied

Beschrijving

Vastgelegd bedrag

in EUR

Bedrag contracten

in EUR

Uitgekeerd bedrag

in EUR

IPA

Bijzondere maatregel juli 2016

Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa, Agence française de développement

Gezondheid

infrastructuur

Bijzondere maatregel juli 2016

80 000 000

0

0

IPA-faciliteit voor steunmaatregelen

Diverse diensten op het gebied van monitoring en evaluatie, audit en communicatie

Steunmaatregel

Steunmaatregel

14 300 000

0

0

Instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede

Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)

Migratiebeheer

Versterking van de capaciteit van de Turkse kustwacht voor zoek- en reddingsacties

20 000 000

20 000 000

19 000 000

Subtotaal niet-humanitaire bijstand

1 587 300 000

1 071 796 675

374 996 218

TOTAAL

2 893 988 000 6

1 664 446 675 7

838 166 218 8

Bedragen waarvoor besluiten zijn genomen, middelen zijn vastgelegd, contracten zijn gesloten en uitbetalingen zijn verricht per prioriteitsgebied: 


Regionaal EU-trustfonds in respons op de Syrische crisis (EUTF) 9 in het kader van de Faciliteit voor vluchtelingen in Turkije

Projecten waarvoor contracten zijn gesloten

Naam aanvrager

Prioritair gebied

Beschrijving

Bedrag contracten

in EUR

Uitbetaald bedrag in EUR

Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef)

Onderwijs

Ondersteuning van het onderwijs aan Syrische vluchtelingenkinderen

36 950 286

33 255 257

Deutscher Akademischer Austauschdienst

(DAAD)

Onderwijs

hoger onderwijs

Mogelijkheden en perspectief bieden voor Syrische vluchtelingen in de sector hoger en voortgezet onderwijs (studiebeurzen, cursussen op basis van studiepunten, persoonlijk en virtueel onderwijs en taalcursussen)

2 700 000

1 500 000

Search for Common Ground

Sociaal-economische steun

Steun voor het levensonderhoud en bevordering van de sociale stabiliteit van Syrische vluchtelingen in de gastgemeenschappen

569 566

250 000

Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GiZ)

Sociaal-economische steun

onderwijs

Versterking van de weerbaarheid en het levensonderhoud in de landen die vluchtelingen huisvesten in de onderwijs- en sociale sector, met name via gemeenschapscentra

18 207 812

4 741 960

Stichting SPARK

Onderwijs

hoger onderwijs

Toegang bieden tot hoger, beroeps- en afstandsonderwijs

5 969 655

1 791 819

Deense Rode Kruis

Gezondheid en sociaal-economische steun

Verbetering van het welbevinden, de weerbaarheid en de vreedzame samenleving van kwetsbare vluchtelingenpopulaties en gastgemeenschappen

32 399 356

9 457 182

Subtotalen

96 796 675

50 996 218

Middelen waarvoor nog contracten moeten worden gesloten na goedkeuring door de Turkse autoriteiten

196 203 325

TOTAAL (deel van het bovengenoemde totaal-generaal)

293 000 000

96 796 675

50 996 218

(1)

  http://ec.europa.eu/echo/sites/echo-site/files/turkey_hip_2017.pdf

(2)

  http://ec.europa.eu/echo/sites/echo-site/files/hip_turkey_2016.pdf

(3)

     De humanitaire hulp die via de Faciliteit voor vluchtelingen in Turkije wordt geboden, was aanvankelijk ook beschikbaar via HIP regionaal crisis Syrië 2015, versie 4, en HIP regionaal crisis Syrië 2016, versie 1, en werd geïmplementeerd per 1 januari 2016: http://ec.europa.eu/echo/files/funding/decisions/2016/HIPs/HIP%20V2%20FINAL.pdf  

(4)

     Zie de separate tabel hieronder voor een uitsplitsing per project.

(5)

     Bij Verordening (EU) nr. 236/2014 zijn de voorschriften en voorwaarden vastgesteld voor bijzondere maatregelen in het kader van het instrument voor pretoetredingssteun (IPA II). Deze maatregelen moeten waarborgen dat het gebruik van de desbetreffende financiering beperkt wordt tot de algemene en specifieke doelstellingen die bij de uitvoeringsbesluiten van de Commissie zijn vastgesteld. 

(6)

     Dit cijfer omvat bedragen waarvoor de Commissie een financieringsbesluit heeft vastgesteld, maar waarvoor nog geen begrotingsvastlegging is gedaan.

(7)

     Dit cijfer omvat fondsen die het Regionaal EU-trustfonds in respons op de Syrische crisis (EUTF) heeft opgezet in afwachting van de verwachte overdrachten uit de EU-begroting („pre-contracting”). De middelen die zijn overgemaakt uit de EU-begroting (vastgelegd) maar nog niet door het EUTF zijn uitgevoerd, zijn niet inbegrepen.

(8)

     Dit cijfer omvat uitbetalingen in het kader van projecten die door het EUTF zijn uitgevoerd, maar nog niet ten laste zijn gebracht van de EU-begroting.

(9)

Meer informatie over het Regionaal EU-trustfonds in respons op de Syrische crisis: http://ec.europa.eu/enlargement/neighbourhood/countries/syria/madad/index_en.htm