Sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittaminen
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Asetus (EY) N:o 883/2004 sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta
ASETUKSEN TARKOITUS
- Asetuksessa säädetään yhteisistä säännöistä sosiaaliturvaan liittyvien oikeuksien suojelemiseksi liikuttaessa Euroopan Unionissa (EU) sekä Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä.
- Siinä tunnustetaan, että EU:n jäsenvaltiot päättävät muun muassa sosiaaliturvajärjestelmiensä edunsaajista, etuuksien tasosta ja tukikelpoisuusehdoista.
- Sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annettu asetus ei tarkoita sitä, että kansalliset järjestelmät korvattaisiin yhdellä eurooppalaisella järjestelmällä.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Soveltamisala
- Asetus kattaa kaikki sosiaaliturvan perinteiset alat:
- sairausetuudet
- äitiys- ja isyysetuudet
- vanhuuseläkkeet
- varhais- ja työkyvyttömyyseläkkeet
- perhe-eläkkeet ja kuolemantapauksen johdosta myönnettävät avustukset
- työttömyysetuudet
- perhe-etuudet
- tapaturma- ja ammattitautietuudet.
- Edunsaajille taataan etuuksien maksu, kuuluminen terveydenhuoltojärjestelmään ja perhe-etuudet, vaikka he muuttaisivat toiseen jäsenvaltioon.
Edunsaajat
- Kaikki EU:n kansalaiset (ja heidän perheensä), jotka kuuluvat jonkin jäsenvaltion sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, voivat hyötyä näistä yhteensovittamissäännöistä. Säännöt kattavat myös työntekijät ja itsenäiset ammatinharjoittajat, virkamiehet, opiskelijat ja eläkeläiset sekä työttömät ja ei vielä tai ei enää työelämässä olevat.
- Sääntöjä sovelletaan myös EU:ssa laillisesti asuviin muihin kuin EU:n kansalaisiin ja heidän perheenjäseniinsä.
Perusperiaatteet
Edunsaajat
- kuuluvat yhden maan lainsäädännön piiriin ja maksavat sosiaaliturvamaksunsa kyseiseen maahan, mikä tarkoittaa sitä, että sosiaaliturvan hallinnasta vastaavat laitokset päättävät, mihin oikeudenkäyttöalueeseen ne kuuluvat (yhden sovellettavan lain periaate)
- saavat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin sen maan kansalaiset, jonka lainsäädännön piiriin he kuuluvat (yhdenvertaisen kohtelun tai syrjimättömyyden periaate)
- voivat olla varmoja, että heidän aikaisemmat vakuutuskautensa, työskentelynsä ja asumisensa muissa jäsenvaltioissa otetaan huomioon etuuksien laskennassa (kausien yhteenlaskemisen periaate)
- voivat, jos he ovat jossain jäsenvaltiossa oikeutettuja rahaetuuteen, nostaa etuuden, vaikka eivät asuisikaan kyseisessä jäsenvaltiossa (etuuksien maastavietävyyden periaate kaikkiin EU:n jäsenvaltioihin, joissa edunsaaja tai perheenjäsenet asuvat).
Eurooppalainen sairaanhoitokortti
- Eurooppalainen sairaanhoitokortti (joka on maksuton) mahdollistaa toisessa EU:n jäsenvaltiossa kuin omassa asuinmaassaan oleskelevien ja myös lomailevien henkilöiden pääsyn terveydenhuoltopalveluihin samoin ehdoin ja kustannuksin kuin kyseisessä maassa vakuutettuina olevat henkilöt.
- Oman maan sosiaaliturvajärjestelmä maksaa/korvaa maksetut sairauskulut. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin myöntävät vakuutetun henkilön oman maan terveydenhuoltopalvelut.
Sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisen välineet
- Laitosten on vastattava kaikkiin pyyntöihin kohtuullisessa ajassa, ja niiden on annettava kaikki tiedot, joita kansalaiset tarvitsevat voidakseen vedota asetuksen alaisiin oikeuksiinsa.
- Niiden täytyy myös tehdä tiivistä yhteistyötä ja auttaa toisiaan kansalaisten eduksi.
Hallintotoimikunta ja Euroopan työviranomainen
- Euroopan komission yhteyteen perustettu sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista käsittelevä hallintotoimikunta koostuu EU:n jäsenvaltioiden edustajista, ja sitä avustavat tarvittaessa asiantuntijaneuvonantajat. Se käsittelee sosiaaliturvan yhteensovittamisen sääntöjä koskevia hallinnollisia ja tulkinnallisia kysymyksiä. Se myös kannustaa jäsenvaltioita tekemään yhteistyötä sosiaaliturvan yhteensovittamiseen liittyvissä kysymyksissä.
- Muutosasetuksen (EU) 2019/1149 nojalla perustetun Euroopan työviranomaisen ja hallintotoimikunnan välisessä yhteistyösopimuksessa vahvistetaan säännöt näiden kahden yksikön väliselle yhteistyölle niiden toimien yhteensovittamiseksi ja päällekkäisyyksien välttämiseksi jäsenvaltioiden välisissä sovittelutapauksissa, jotka koskevat sekä sosiaaliturvaan että työlainsäädäntöön liittyviä kysymyksiä.
MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?
Asetusta on sovellettu 1. toukokuuta 2010 alkaen. Kyseisenä päivänä asetuksen (EY) N:o 987/2009 säännökset tulivat voimaan asetuksen (EY) N:o 883/2004 täytäntöönpanomenettelyä varten.
TAUSTAA
Ks. lisätietoja:
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 883/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta (EUVL L 166, 30.4.2004, s. 1–123). Teksti julkaistu uudelleen oikaisussa (EUVL L 200, 7.6.2004, s. 1–49).
Asetukseen (EY) N:o 883/2009 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 987/2009, annettu 16 päivänä syyskuuta 2009, sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 883/2004 täytäntöönpanomenettelystä (EUVL L 284, 30.10.2009, s. 1–42).
Ks. konsolidoitu toisinto.
Viimeisin päivitys: 12.12.2022