Kidutusvälineiden kauppaa koskeva EU:n kielto
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Asetus (EU) N:o 2019/125 tiettyjen sellaisten tavaroiden kaupasta, joita voi käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen
ASETUKSEN TARKOITUS
- Asetuksella velvoitetaan EU-maiden viranomaiset erottelemaan toisistaan tavarat, joita ei käytännössä voi käyttää muuhun tarkoitukseen kuin kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon tai kidutukseen*, ja tavarat, joita voi käyttää kyseisiin tarkoituksiin.
- Siinä kielletään kauppa sellaisilla tavaroilla, joita voidaan käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen*.
- Asetuksella perustetaan lupajärjestelmä, jonka tarkoituksena on estää sellaisten tavaroiden vienti, joita voi käyttää näihin tarkoituksiin.
- Sillä otetaan käyttöön säännöt, joilla säännellään tällaisiin tavaroihin liittyvää välityspalvelujen*, teknisen avun*, koulutuksen ja mainonnan toimittamista.
- Sillä kodifioidaan asetus (EY) N:o 1236/2005, jota on muutettu merkittävästi useita kertoja.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Kiellot
Asetuksella kielletään
- sellaisten tavaroiden vienti ja tuonti, joita ei käytännössä voi käyttää muuhun tarkoitukseen kuin kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon tai kidutukseen tai muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen (liite II);
- tällaisiin tavaroihin liittyvän teknisen avun toimittaminen;
- välittäjiltä ja teknisen avun toimittajilta tällaisia tavaroita koskevan koulutuksen tarjoaminen kolmansille maille sekä
- tällaisten tavaroiden myynninedistäminen messuilla ja näyttelyissä unionin alueella sekä
- tällaisiin tavaroihin liittyvä painetuissa viestimissä tai internetissä olevan mainostilan ja televisio- tai radioasemien mainosajan myynti ja ostaminen.
Vientiluvat
Asetuksessa vahvistetaan säännöt vientilupien myöntämiselle.
- Liitteessä I luetellaan EU-maiden toimivaltaiset viranomaiset, jotka voivat myöntää tällaisia lupia. Toimivaltaiset viranomaiset eivät saa myöntää lupaa, jos on perusteltu syy olettaa, että kyseisiä tavaroita voidaan käyttää edellä mainittuihin tarkoituksiin. Tavaroille, jotka vain kuljetetaan unionin tullialueen kautta, ei vaadita lupaa.
- Liitteessä III luetellaan tavarat, joita voi käyttää kidutukseen ja muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen.
- Liite III ei sisällä seuraavia tavaroita:
- Liitteessä IV luetellaan tavarat, joita voidaan käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon ja jotka yksi tai useampi kolmas maa, joka ei ole poistanut kuolemanrangaistusta, on hyväksynyt tai joita se on tosiasiallisesti käyttänyt kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon. Liitteen V osassa 3 esitetään EU:n ”yleisen vientiluvan” myöntämisen ehdot ja vaatimukset. Saman liitteen osassa 2 luetellaan määräpaikat ja valtiot, joiden osalta vientilupaa ei vaadita.
- Sellaisten tavaroiden vienti-, tuonti- ja kauttakuljetusluvat, joita voitaisiin käyttää kidutukseen, on myönnettävä liitteessä VII olevan mallin mukaisella lomakkeella.
- Välityspalvelujen tarjoamista koskeva lupa on myönnettävä liitteessä VIII olevan mallin mukaisella lomakkeella.
- Teknisen avun toimittamista koskeva lupa on myönnettävä liitteessä IX olevan mallin mukaisella lomakkeella.
- Kaikki nämä luvat ovat voimassa koko EU:n alueella.
- EU-maiden viranomaiset voivat evätä vientiluvan sekä mitätöidä jo myöntämänsä vientiluvan, keskeyttää sen soveltamisen, muuttaa sitä tai peruuttaa sen.
- Ellei lupaa myönnetä, tulliviranomaiset ottavat haltuunsa ilmoitetut tavarat ja tiedottavat mahdollisuudesta hakea lupaa. Ellei lupaa haeta kuuden kuukauden sisällä, tavarat tuhotaan.
- Jos lupahakemus hylätään, EU-maan viranomaisten on tehtävä siitä ilmoitus kaikille muille EU-maille ja Euroopan komissiolle.
- Komissio voi muuttaa tavaroiden luetteloita, jos markkinoille tulee uusia laitteita tai aineita.
- EU-maiden on laadittava vuosittain toimintakertomus.
MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?
Asetusta on sovellettu 20. helmikuuta 2019 alkaen. Asetuksella (EU) 2019/125 kodifioidaan asetusta (EY) 1236/2005 ja siihen myöhemmin tehtyjä muutoksia ja korvataan se.
TAUSTAA
KESKEISET TERMIT
Kidutus: kaikki teot, joilla henkilölle aiheutetaan tahallisesti kovaa kipua tai joko ruumiillista tai henkistä kärsimystä tietojen tai tunnustuksen saamiseksi häneltä tai kolmannelta henkilöltä, hänen rankaisemisekseen teosta, jonka hän tai kolmas henkilö on tehnyt taikka hänen tai kolmannen henkilön epäillään tehneen, hänen tai kolmannen henkilön pelottelemiseksi tai pakottamiseksi taikka minkälaiseen tahansa syrjintään perustuvasta syystä, kun virkamies tai muu virallisessa asemassa toimiva henkilö aiheuttaa tällaista kipua tai kärsimystä, yllyttää tai suostuu niiden aiheuttamiseen tai hyväksyy sen hiljaisesti. Kidutusta ei kuitenkaan ole kipu tai kärsimys, joka aiheutuu pelkästään lainmukaisista seuraamuksista joko niihin kuuluvana tai niihin liittyvänä. Kuolemanrangaistusta ei katsota lainmukaiseksi seuraamukseksi missään olosuhteissa.
Muu julma, epäinhimillinen tai halventava kohtelu tai rankaiseminen: kaikki teot, joilla henkilölle aiheutetaan voimakkuudeltaan tietyn vähimmäistason saavuttavaa kipua tai kärsimystä, joko ruumiillista tai henkistä, kun virkamies tai muu virallisessa asemassa toimiva henkilö aiheuttaa tällaista kipua tai kärsimystä, yllyttää tai suostuu sen aiheuttamiseen tai hyväksyy sen hiljaisesti. Sitä ei kuitenkaan ole kipu tai kärsimys, joka aiheutuu pelkästään lainmukaisista seuraamuksista joko niihin kuuluvana tai niihin liittyvänä. Kuolemanrangaistusta ei katsota lainmukaiseksi seuraamukseksi missään olosuhteissa.
Välityspalvelut: sellaisista liiketapahtumista neuvotteleminen tai sellaisten liiketapahtumien järjesteleminen, joiden tavoitteena on kyseessä olevien tavaroiden osto, myynti tai toimitus kolmannesta maasta toiseen kolmanteen maahan tai kolmannessa maassa sijaitsevien kyseessä olevien tavaroiden myynti tai osto niiden siirtämiseksi johonkin toiseen kolmanteen maahan.
Tekninen apu: tekninen tuki, joka liittyy korjaamiseen, kehittämiseen, valmistukseen, testaamiseen, kunnossapitoon, kokoamiseen tai muuhun tekniseen palveluun ja joka voi olla ohjausta, neuvontaa, koulutusta, käytännön tietojen tai taitojen välittämistä tai konsulttipalveluja. Tekninen apu sisältää avun antamisen suullisessa muodossa ja sähköisin keinoin.
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/125, annettu 16 päivänä tammikuuta 2019, tiettyjen sellaisten tavaroiden kaupasta, joita voi käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen (kodifikaatio) (EUVL L 30, 31.1.2019, s. 1–57)
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 258/2012, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2012, kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaista Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimusta täydentävän, ampuma-aseiden, niiden osien ja komponenttien sekä ampumatarvikkeiden laittoman valmistuksen ja laittoman kaupan torjuntaa koskevan lisäpöytäkirjan (YK:n ampuma-asepöytäkirja) 10 artiklan täytäntöönpanosta ja ampuma-aseiden, niiden osien ja komponenttien sekä ampumatarvikkeiden vientiluvasta ja tuonti- ja kauttakuljetusmenettelyistä (EUVL L 94, 30.3.2012, s. 1–15)
Neuvoston asetus (EY) N:o 428/2009, annettu 5 päivänä toukokuuta 2009 kaksikäyttötuotteiden vientiä, siirtoa, välitystä ja kauttakulkua koskevan yhteisön valvontajärjestelmän perustamisesta (EUVL L 134, 29.5.2009, s. 1–269)
Asetukseen (EY) N:o 428/2009 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
Neuvoston yhteinen kanta 2008/944/YUTP, vahvistettu 8 päivänä joulukuuta 2008, sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskevien yhteisten sääntöjen määrittämisestä (EUVL L 335, 13.12.2008, s. 99–103)
Viimeisin päivitys: 05.04.2019