ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ

Η τρέχουσα πρακτική εντοπισμού του καλούντος σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης από κινητά τηλέφωνα βασίζεται στον εντοπισμό θέσης βάσει αναγνωριστικού κυψέλης (Cell-ID). Ο προσδιορισμός θέσης βάσει Cell-ID χρησιμοποιείται ευρέως από φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας κατ’ εφαρμογή της οδηγίας καθολικής υπηρεσίας 1 . Η λύση εντοπισμού του καλούντος βασίζεται στον προσδιορισμό της περιοχής κάλυψης του πύργου κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί ένα κινητό τηλέφωνο, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα ο πλησιέστερος πύργος. Αυτό εξαρτάται από τη γωνία κάλυψης και την ακτίνα κάλυψης της κυψέλης. Η τελευταία μπορεί να κυμαίνεται από 100 m έως αρκετά χιλιόμετρα 2 . Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως σε ορεινές περιοχές και πόλεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά σφάλματα στον εντοπισμό καλούντος που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έκτοτε έχουν ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα προηγμένες υπολογιστικές ικανότητες, οι οποίες μπορούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα θέσης από τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GNSS) 3 και από πληροφορίες Wi-Fi, προσφέροντας μια λύση που παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια για τον εντοπισμό του καλούντος. Μια λύση εντοπισμού του καλούντος βάσει ενός υβριδικού συστήματος, το οποίο θα συνεχίζει να παρέχει προσδιορισμό θέσης βάσει Cell-ID μαζί με πληροφορίες θέσης Wi-Fi και GNSS που είναι ήδη διαθέσιμές στο κινητό τηλέφωνο του τελικού χρήστη, θα έχει σημαντικά οφέλη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Λύσεις που βασίζονται σε προσδιορισμό θέσης με τη χρήση GNSS χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως σε 8 κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες (π.χ. στις ΗΠΑ 4 ).

Μέσω της χρήσης του GNSS η ακρίβεια στον εντοπισμό του καλούντος θα αυξηθεί σημαντικά, οι προσπάθειες διάσωσης θα καταστούν ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές, και θα βελτιστοποιηθούν τα μέσα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες που διενεργήθηκαν σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου έδειξαν ότι υπάρχει πραγματική διαφορά ως προς την ακρίβεια μεταξύ του προσδιορισμού θέσης βάσει Cell-ID και του προσδιορισμού θέσης βάσει GNSS: η ακρίβεια προσδιορισμού θέσης βάσει Cell-ID κυμαινόταν μεταξύ 1,5 και 5 χιλιομέτρων ενώ η ακρίβεια προσδιορισμού θέσης βάσει GNSS κυμαινόταν μεταξύ 6 και 28 μέτρων 5 . Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι το 2017 πραγματοποιήθηκαν 301 εκατ. κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Η μεγάλη πλειονότητα (71 %) των κλήσεων αυτών πραγματοποιήθηκαν από κινητά τηλέφωνα 6 .

Δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) της οδηγίας 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/5/ΕΚ, έχει ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ο ραδιοεξοπλισμός υποστηρίζει ορισμένες λειτουργίες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Κατά την άσκηση της εξουσίας αυτής, στο εξής μέσω του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού, η Επιτροπή αποσκοπεί στον προσδιορισμό και τη διασαφήνιση των κλάσεων και των κατηγοριών που καλύπτονται από το εν λόγω άρθρο, για να εξασφαλιστεί ότι τα κινητά τηλέφωνα χειρός με προηγμένες υπολογιστικές ικανότητες (κοινώς γνωστά ως «έξυπνα τηλέφωνα», στο εξής «κινητές συσκευές») εξασφαλίζουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Προς τον σκοπό αυτό θα απαιτείται από τους παραγωγούς κινητών συσκευών να υποστηρίζουν τεχνικές λύσεις για τη λήψη και την επεξεργασία δεδομένων θέσης που προκύπτουν από σήματα Wi-Fi, και δεδομένων από το GNSS που είναι συμβατά και διαλειτουργικά τουλάχιστον με το σύστημα Galileo που αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 7 , ώστε να καταστούν οι επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης πιο αποτελεσματικές.

Η χρήση πολλαπλών σχηματισμών δορυφόρων GNSS αυξάνει τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών προσδιορισμού θέσης υψηλής ποιότητας, ιδίως σε δύσκολα περιβάλλοντα όπου δεν είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη επικοινωνία μέσω ραδιοκυμάτων, όπως π.χ. σε αστικές χαράδρες. Σε στενά δρομάκια, για παράδειγμα, όπου τα κτίρια μπορούν να εμποδίζουν τη οπτική επαφή με τον ουρανό και την ορατότητα των δορυφόρων, κάθε επιπλέον δορυφορικό σήμα που λαμβάνεται από μια συσκευή μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια του προσδιορισμού της θέσης 8 .

Το Galileo είναι το μόνο GNSS υπό μη στρατιωτικό έλεγχο 9 , και αποτελεί ιδιοκτησία της ΕΕ. Παρέχει συνεχή, ακριβή σήματα πλοήγησης για τους πολίτες της ΕΕ, καθώς και για κάθε άνθρωπο σε ολόκληρο τον κόσμο, με μοναδικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης 10 , καθώς και υψηλής ακρίβειας υπηρεσίες επαλήθευσης ταυτότητας 11 για επαγγελματικές και εξειδικευμένες εφαρμογές.

Μέσω του Galileo, οι χρήστες GNSS σε όλον τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν εξαιρετικά αξιόπιστα 12 δεδομένα εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού, ιδίως –αλλά όχι μόνο– όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα GNSS. Η διασφάλιση της διαθεσιμότητας του GNSS-Galileo είναι σημαντική για τον προσδιορισμό θέσης μέσω κινητού τηλεφώνου, δεδομένης της αυξημένης αξιοπιστίας και ακρίβειας που θα παρέχει σε σύγκριση με άλλα συστήματα εντοπισμού 13 που χρησιμοποιούνται μεμονωμένα.

Επιπλέον, η συμπερίληψη του Galileo στις κινητές συσκευές έχει προσδιοριστεί ως προτεραιότητα στο πλαίσιο της διαστημικής στρατηγικής της ΕΕ 14 . Μέτρα που απαιτούν συμβατότητα με το Galileo θα είναι παρόμοια με εκείνα που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του κανονισμού για το σύστημα eCall όσον αφορά την πρόσβαση στον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 από το σύστημα eCall επί οχήματος 15 .

Η απαίτηση εντοπισμού βάσει σήματος Wi-Fi θα επιτρέψει τον ακριβέστερο προσδιορισμό της θέσης του τελικού χρήστη σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δεδομένα προσδιορισμού θέσης GNSS μπορεί να μην είναι διαθέσιμα, όπως για παράδειγμα σε εσωτερικούς χώρους 16 .

Η απαίτηση να είναι οι πληροφορίες θέσης έτοιμες προς διαβίβαση τόσο μέσω Wi-Fi και μέσω GNSS θα επιτρέψει την πραγματική εφαρμογή τους σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας υπόψη τεχνικά εφικτές μεθόδους που ήδη υπάρχουν. Μία τέτοια τεχνικά εφικτή μέθοδος, γνωστή ως «Advanced Mobile Location» (προηγμένο σύστημα εντοπισμού κινητών - AML), διαβιβάζει τις πληροφορίες GNSS/Wi-Fi/Cell-ID που είναι διαθέσιμες στο έξυπνο τηλέφωνο του καλούντος μέσω της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων (SMS) στα κέντρα λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης (PSAP). Το AML έχει ήδη εφαρμοστεί σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ - το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), την Εσθονία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Φινλανδία και την Αυστρία. Οι εν λόγω εφαρμογές βασίστηκαν σε τεχνική έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI) 17 . Αυτή η τεχνική έκθεση καλύπτει το GPS και το Galileo. Η ικανότητα AML υποστηρίζεται από τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν σε πάνω από το 95 % του συνόλου των έξυπνων τηλεφώνων στην Ευρώπη 18 .

Ο αντίκτυπος στους κατασκευαστές κινητών συσκευών αναμένεται να είναι ελάχιστος, δεδομένου ότι στόχος είναι τα κινητά τηλέφωνα που ήδη διαθέτουν δυνατότητες GNSS. Σχεδόν όλα τα νέα έξυπνα τηλέφωνα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά έχουν ικανότητες GNSS. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GSA) εκτιμά ότι το 2017 το 82 % των κινητών τηλεφώνων είχαν δυνατότητες GNSS. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει σχεδόν το 100 % έως το 2020, προτού ο νόμος αυτός τεθεί σε ισχύ.

Κορυφαίοι κατασκευαστές τσίπσετ για έξυπνα τηλέφωνα προσφέρουν συμβατά με το Galileo τσιπ, ενώ έξυπνα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το Galileo διατίθενται στην αγορά από το 2016 19 . Σύμφωνα με την μελέτη HELP112, το κόστος για τη συμπερίληψη του Galileo θα είναι αμελητέο, δεδομένου ότι δεν απαιτεί κάποιο ειδικό στοιχείο υλισμικού 20 . Όλοι οι σημαντικοί παραγωγοί κινητών τηλεφώνων έχουν προσθέσει το Galileo στα τηλέφωνά τους (π.χ. η Apple, η Sony, η Samsung και η Huawei) 21 .

Συνεπώς, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός θα ενισχύσει τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς με την προσθήκη της ασφάλειας δικαίου. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη που επενδύουν σήμερα στην προσαρμογή των οικείων κέντρων λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα για τον εντοπισμό καλούντος από κινητές συσκευές χρειάζονται ασφάλεια δικαίου που να εξασφαλίζει ότι οι κατασκευαστές κινητών συσκευών θα προσφέρουν και θα εξακολουθούν να προσφέρουν τη λειτουργία διαβίβασης δεδομένων για τον εντοπισμό καλούντος 22 .

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός θα συντελέσει στην επίτευξη μεγαλύτερης ομοιομορφίας πρόσβασης σε ταχείες και αποτελεσματικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες 23 , τα κράτη μέλη δύνανται να θεσπίζουν ειδικές διατάξεις που εξουσιοδοτούν τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας να χορηγούν πρόσβαση σε δεδομένα θέσης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του οικείου χρήστη ή συνδρομητή.

Ο παρών κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός δεν αναμένεται να αυξήσει τον διοικητικό φόρτο των κατασκευαστών κινητών συσκευών, δεδομένου ότι έχουν ήδη συμπεριλάβει το AML και το GNSS στις εν λόγω συσκευές. Η λειτουργία GNSS δεν έχει καμία επίπτωση στους φορείς κινητής τηλεφωνίας, καθώς η λύση βασίζεται σε έξυπνα τηλέφωνα 24 .

Επίσης, δεν θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

2.ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Η Επιτροπή έχει απευθυνθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το θέμα της διασφάλισης της συμβατότητας των κινητών τηλεφώνων με το Galileo για τους σκοπούς των κλήσεων έκτακτης ανάγκης σε διάφορες περιπτώσεις.

Στις 7 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε δημόσια ακρόαση για να συγκεντρωθούν πληροφορίες και εισηγήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ως απόκριση σε κλήσεις στο 112 όσον αφορά τη δυνατότητα να καταστούν τα κινητά τηλέφωνα ικανά να προσδιορίζουν τη θέση του καλούντος με χρήση GNSS, και ιδίως του Galileo, και να αποστέλλουν τα δεδομένα στα κέντρα λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης 25 .

Η μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερόμενων μερών τάχθηκε υπέρ μέτρων για την αύξηση της ασφάλειας δικαίου προκειμένου να ενισχυθεί η εφαρμογή του εντοπισμού του καλούντος μέσω GNSS και να εξασφαλιστεί έγκαιρη, αποτελεσματική και ενιαία υπηρεσία για το κοινό. Πιστεύει ότι αυτό θα εγγυάται επίσης την ανεξαρτησία της ΕΕ· γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Διενεργήθηκε δημόσια διαβούλευση από τις 18 Απριλίου έως τις 12 Ιουλίου 2016, πριν από τη θέσπιση της διαστημικής στρατηγικής. Η διαβούλευση απευθυνόταν σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στον κλάδο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), των ερευνητικών φορέων και των πανεπιστημίων στην Ευρώπη, καθώς και στους πολίτες που επιθυμούσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μελλοντική διαστημική στρατηγική. Η χρήση του Galileo για κλήσεις έκτακτης ανάγκης (E112) θεωρήθηκε πολύ χρήσιμη, με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους να απαντούν ότι ο εντοπισμός του καλούντος θα είναι πιο ακριβής εάν χρησιμοποιούνται δεδομένα θέσης βάσει GNSS, συμπεριλαμβανομένου του Galileo 26 .

Για τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό δεν έχει διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων επειδή απλώς διευκρινίζει άλλες νομοθετικές πράξεις για τις οποίες έχει διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων: την οδηγία για την καθολική υπηρεσία 27 , τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών 28 , και την οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό 29 . Επιπλέον, τα κράτη μέλη έχουν ήδη την υποχρέωση δυνάμει της οδηγίας για την καθολική υπηρεσία, και στο μέλλον στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, να εξασφαλίζουν ότι παρέχονται οι πληροφορίες θέσης. Ο παρών κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός παρέχει ασφάλεια δικαίου για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής λύσης για τον εντοπισμό του καλούντος. Μια τεχνική λύση που ενσωματώνει πληροφορίες βάσει GNSS και βάσει σήματος Wi-Fi έχει ήδη προβλεφθεί από την αγορά και είναι πλέον διαθέσιμη σε πάνω από το 95 % του συνόλου των έξυπνων τηλεφώνων. Το κόστος για τους κατασκευαστές έξυπνων τηλεφώνων είναι αμελητέο, καθώς η λύση βασίζεται σε λογισμικό.

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός υποβλήθηκε στα κράτη μέλη στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων «Διαστημική πολιτική» της 14ης Νοεμβρίου 2017 30 και της 14ης Μαρτίου 2018 31 . Υποβλήθηκε επίσης στα κράτη μέλη και τον κλάδο παραγωγής στις συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης της πιστότητας και εποπτείας της τηλεπικοινωνιακής αγοράς (TCAM) της 1ης Δεκεμβρίου 2017 32 και της 16ης Απριλίου 2018 33 .

3.ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), ο παρών κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός της Επιτροπής συμπληρώνει την οδηγία 2014/53/ΕΕ και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο ζ).

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) της οδηγίας 2014/53/ΕΕ, ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σχετικά με κατηγορίες ή κλάσεις ραδιοεξοπλισμού, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ο ραδιοεξοπλισμός υποστηρίζει ορισμένες λειτουργίες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σκοπός του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού, που βασίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) της οδηγίας 2014/53/ΕΕ, είναι να διασαφηνίσει τα χαρακτηριστικά, τις κλάσεις και κατηγορίες που καλύπτονται από το εν λόγω άρθρο.

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός θα προσδιορίζει ότι τα κινητά τηλέφωνα χειρός με προηγμένη υπολογιστική ικανότητα («κινητές συσκευές», κοινώς γνωστές ως «έξυπνα τηλέφωνα») καλύπτονται από το άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο ζ).

Στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι οι εν λόγω κινητές συσκευές υποστηρίζουν τεχνικές λύσεις για τη λήψη και την επεξεργασία δεδομένων θέσης που προκύπτουν από σήματα Wi-Fi, και δεδομένων από τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης που είναι συμβατά και διαλειτουργικά τουλάχιστον με το σύστημα Galileo που αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1285/2013, ώστε να καταστούν οι επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης πιο αποτελεσματικές.

ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) …/... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 12.12.2018

για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά την εφαρμογή των ουσιωδών απαιτήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) της εν λόγω οδηγίας προκειμένου να εξασφαλίζεται ο εντοπισμός του καλούντος σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης από κινητές συσκευές

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/5/ΕΚ 34 , και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 14 της οδηγίας 2014/53/ΕΕ, ο ραδιοεξοπλισμός μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει, κατά συνέπεια, στις ενδεδειγμένες περιπτώσεις, να σχεδιάζεται να υποστηρίζει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες.

(2)Το σύστημα που έχει συσταθεί δυνάμει του προγράμματος Galileo με βάση τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 35 αποτελεί παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης («GNSS»), το οποίο ανήκει και ελέγχεται πλήρως από την Ένωση και παρέχει μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης υψηλής ακρίβειας υπό μη στρατιωτικό έλεγχο. Το σύστημα Galileo μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα συστήματα GNSS.

(3)Η διαστημική στρατηγική για την Ευρώπη 36 , η οποία εγκρίθηκε το 2016, εξαγγέλλει μέτρα για την εισαγωγή της χρήσης των υπηρεσιών προσδιορισμού θέσης και πλοήγησης Galileo σε κινητά τηλέφωνα.

(4)Στα συμπεράσματά του της 5ης Δεκεμβρίου 2017 37 , το Συμβούλιο υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας ισχυρής κατάντη αγοράς για διαστημικές εφαρμογές και υπηρεσίες, και υπογραμμίζει ότι κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και κανονιστικά, κατά περίπτωση, θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί πλήρης συμβατότητα των συσκευών που πωλούνται εντός της Ένωσης με το σύστημα Galileo και να ενθαρρυνθεί η χρήση συσκευών συμβατών με το Galileo στην παγκόσμια αγορά.

(5)Η οδηγία 2002/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 38 προβλέπει την ανάπτυξη του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης («112») σε ολόκληρη την Ένωση και υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν σε τελικούς χρήστες υπηρεσία ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την έναρξη κλήσεων προς αριθμό ή αριθμούς που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο αριθμοδότησης προσφέρουν τις πληροφορίες θέσης του καλούντος στις αρχές που χειρίζονται κλήσεις έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον προς τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112».

(6)Κινητά τηλέφωνα χειρός με προηγμένη υπολογιστική ικανότητα («κινητές συσκευές») είναι η κατηγορία τηλεπικοινωνιακού ραδιοεξοπλισμού που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ένωση για την πραγματοποίηση κλήσεων προς τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112».

(7)Ο βαθμός ακριβείας της θέσης του ραδιοεξοπλισμού μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές. Επί του παρόντος, ο εντοπισμός του καλούντος σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης από κινητές συσκευές πραγματοποιείται μέσω Cell-ID με βάση την περιοχή κάλυψης του πύργου κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί την κινητή συσκευή. Η περιοχή κάλυψης ενός πύργου κινητής τηλεφωνίας κυμαίνεται από 100 μέτρα έως αρκετά χιλιόμετρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως σε ορεινές περιοχές, πόλεις και μεγάλα κτίρια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά σφάλματα στον εντοπισμό καλούντος που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

(8)Όταν ο προσδιορισμός θέσης του καλούντος βάσει Cell-ID συμπληρώνεται με πληροφορίες Wi-Fi και GNSS, ο εντοπισμός του καλούντος επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθίστανται ταχύτερες και αποτελεσματικότερες οι προσπάθειες διάσωσης και βελτιστοποιείται η χρήση των σχετικών πόρων.

(9)Οι λύσεις εντοπισμού του καλούντος που βασίζονται σε προσδιορισμό θέσης με τη χρήση GNSS έχουν ήδη εφαρμοστεί σε οκτώ κράτη μέλη και ορισμένες τρίτες χώρες.

(10)Όσον αφορά τα συστήματα eCall επί του οχήματος βάσει του αριθμού κλήσης 112, ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/758 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 39 απαιτεί ήδη οι δέκτες στα συστήματα αυτά να είναι συμβατοί με τις υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης που παρέχονται από τα συστήματα Galileo και EGNOS.

(11)Για τους λόγους που παρατέθηκαν, οι κινητές συσκευές θα πρέπει επίσης να εμπίπτουν στην κατηγορία του ραδιοεξοπλισμού που υποστηρίζει ορισμένες λειτουργίες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) της οδηγίας 2014/53/ΕΕ. Οι νέες κινητές συσκευές θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες θέσης μέσω Wi-Fi και μέσω GNSS σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης και η λειτουργία προσδιορισμού θέσης θα πρέπει να είναι συμβατή και να διασυνεργάζεται με τις υπηρεσίες που παρέχονται από το πρόγραμμα Galileo.

(12)Η οδηγία 2014/53/ΕΕ περιορίζεται στη διατύπωση των ουσιωδών απαιτήσεων. Για να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις εν λόγω απαιτήσεις, προβλέπει ένα τεκμήριο συμμόρφωσης για ραδιοεξοπλισμό που συμμορφώνεται με εθελοντικά εναρμονισμένα πρότυπα τα οποία εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 40 με σκοπό τη διατύπωση λεπτομερών τεχνικών προδιαγραφών των εν λόγω απαιτήσεων.

(13)Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI) κλήθηκαν να καταρτίσουν σχέδιο εναρμονισμένων προτύπων για τον ραδιοεξοπλισμό (M/536) 41 προς στήριξη της υλοποίησης του άρθρου 3 της οδηγίας 2014/53/ΕΕ.

(14)Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους επαρκές χρονικό διάστημα για να προβούν στις απαραίτητες προσαρμογές σε κινητές συσκευές που προτίθενται να θέσουν στην αγορά. Καμία διάταξη του παρόντος κανονισμού δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί κατά τρόπο που απαγορεύει στους οικονομικούς φορείς να συμμορφώνονται με αυτόν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

(15)Η Επιτροπή πραγματοποίησε τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τα μέτρα που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό και ζήτησε τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων «Διαστημική πολιτική» κατά τις συνεδριάσεις της της 14ης Νοεμβρίου 2017 και της 14ης Μαρτίου 2018,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.Οι ουσιώδεις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) της οδηγίας 2014/53/ΕΕ εφαρμόζονται για τα κινητά τηλέφωνα χειρός με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των υπολογιστών από την άποψη των ικανοτήτων επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων.

2.Η συμμόρφωση με την παράγραφο 1 εξασφαλίζεται μέσω τεχνικών λύσεων για τη λήψη και την επεξεργασία δεδομένων Wi-Fi και δεδομένων από τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης που είναι συμβατά και διαλειτουργικά τουλάχιστον με το σύστημα Galileo που αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1285/2013, και για τη διάθεση των εν λόγω δεδομένων για διαβίβαση σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις [36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του].

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 12.12.2018

   Για την Επιτροπή

   Πρόεδρος
   Jean-Claude JUNCKER

(1)    Οδηγία 2002/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία καθολικής υπηρεσίας)
(2)    HELP112, μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/growth/content/help112-project_en
(3)    Αυτόνομος γεωχωρικός προσδιορισμός θέσης με παγκόσμια κάλυψη. Τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GNSS) παρέχουν στους ηλεκτρονικούς δέκτες τη δυνατότητα προσδιορισμού της θέσης τους (γεωγραφικό μήκος, γεωγραφικό πλάτος και υψόμετρο)
(4)    Βλ. επισκόπηση που παρέχεται στη μελέτη HELP112
(5)    Μελέτη HELP112
(6)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/implementation-european-emergency-number-112-results-eleventh-data-gathering-round  
(7)

   Τα ευρωπαϊκά συστήματα GNSS είναι τα εξής:

- το EGNOS, ένα σύστημα ενίσχυσης το οποίο βελτιώνει την ακρίβεια του GPS και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία του σε όλη την Ευρώπη·

- το Galileo, το ευρωπαϊκό παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα GNSS και παρέχει υψηλής ακρίβειας υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης υπό μη στρατιωτικό έλεγχο

Και τα δύο βρίσκονται υπό μη στρατιωτικό έλεγχο και είναι δωρεάν, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για την εφαρμογή και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης.

(8)    Μελέτη HELP112.
(9)     https://www.gsc-europa.eu/galileo-overview/what-is-galileo
(10)     https://www.gsa.europa.eu/european-gnss/galileo/services/galileo-search-and-rescue-sar-service  
(11)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/321 της Επιτροπής, της 2ας Μαρτίου 2018, σχετικά με την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/224 για τον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών οι οποίες θα επιτρέπουν στην εμπορική υπηρεσία που παρέχεται από το σύστημα που έχει συσταθεί δυνάμει του προγράμματος Galileo να επιτελεί τη λειτουργία που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
(12)     https://www.gsc-europa.eu/electronic-library/performance-reports
(13)     https://www.gsc-europa.eu/electronic-library/performance-reports
(14)    COM (2016) 705 final «Μια διαστημική στρατηγική για την Ευρώπη»
(15)

   Άρθρο 5 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/758 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, όσον αφορά τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για την ανάπτυξη του συστήματος eCall που βασίζεται στην υπηρεσία 112 σε οχήματα και την τροποποίηση της οδηγίας 2007/46/ΕΚ

(16)    Μελέτη HELP112
(17)     http://www.etsi.org/deliver/etsi_tr/103300_103399/103393/01.01.01_60/tr_103393v010101p.pdf  
(18)    Οι πηγές διατίθενται στις εξής διευθύνσεις: https://www.apple.com/newsroom/2018/03/ios-11-3-is-available-today/ · https://blog.google/topics/google-europe/helping-emergency-services-find-you/ · https://ec.europa.eu/growth/content/help112-project_en
(19)    Για τον επικαιροποιημένο κατάλογο των τηλεφώνων που περιλαμβάνουν το Galileo ανατρέξτε στην ιστοσελίδα: www.usegalileo.eu  
(20)    Βλ. ανάλυση κόστους-οφέλους στη μελέτη HELP112
(21)    Για τον επικαιροποιημένο κατάλογο των τηλεφώνων που περιλαμβάνουν το Galileo ανατρέξτε στην ιστοσελίδα: www.usegalileo.eu
(22)    Βλ. ανάλυση κόστους-οφέλους στη μελέτη HELP112
(23)    Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες)
(24)    Βλ. ανάλυση κόστους-οφέλους στη μελέτη HELP112
(25)     https://www.gsc-europa.eu/news/how-to-enable-better-location-for-emergency-calls-galileo-and-112
(26)    Η διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους είναι διαθέσιμη εδώ: https://ec.europa.eu/growth/content/public-consultation-space-strategy-europe-0_en  
(27)    Οδηγία 2002/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
(28)    Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών (αναδιατύπωση) -[COM(2016)590].
(29)    Οδηγία 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/5/ΕΚ. Οδηγία 2014/53/ΕΕ για τον ραδιοεξοπλισμό
(30)     http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetaigroupIDl&=2486
(31)     http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=2486
(32)     https://circabc.europa.eu/w/browse/552ffe2a-3176-47d7-8725-92d4a5dd5a4f
(33)     Ομοίως.
(34)    ΕΕ L 153 της 22.5.2014, σ. 62.
(35)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για την εφαρμογή και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 876/2002 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 1).
(36)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Διαστημική Στρατηγική για την Ευρώπη [COM(2016) 705 final].
(37)

   Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με την «Ενδιάμεση αξιολόγηση των προγραμμάτων Galileo και EGNOS και των επιδόσεων του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS», 15435/17.

(38)    Οδηγία 2002/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την καθολική υπηρεσία) (ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 51).
(39)    Κανονισμός (ΕΕ) 2015/758 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, όσον αφορά τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για την ανάπτυξη του συστήματος eCall που βασίζεται στην υπηρεσία 112 σε οχήματα και την τροποποίηση της οδηγίας 2007/46/ΕΚ (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 77).
(40)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση, την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 89/686/ΕΟΚ και 93/15/ΕΟΚ και των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 94/9/ΕΚ, 94/25/ΕΚ, 95/16/ΕΚ, 97/23/ΕΚ, 98/34/ΕΚ, 2004/22/ΕΚ, 2007/23/ΕΚ, 2009/23/ΕΚ και 2009/105/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 87/95/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης αριθ. 1673/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12).
(41)    Εκτελεστική απόφαση C(2015) 5376 final της Επιτροπής, της 4ης Αυγούστου 2015, σχετικά με το αίτημα τυποποίησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης και προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων όσον αφορά τον ραδιοεξοπλισμό προς υποστήριξη της οδηγίας 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.