Η απόφαση αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με τα εθνικά μέτρα για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Η απόφαση θεσπίζει επίσημη διαδικασία πληροφόρησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη βελτίωση του συντονισμού των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου των χωρών της ΕΕ.
Ανταλλαγή και διαβίβαση πληροφοριών
Ο μηχανισμός αμοιβαίας πληροφόρησης επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής και των χωρών της ΕΕ σχετικά με τις εθνικές νομοθεσίες για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να διαβιβάζουν πληροφορίες για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν ή έλαβαν προσφάτως:
Οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να διαβιβάζονται το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία που καθίστανται διαθέσιμες στο κοινό.
Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να ανακοινώνουν στην Επιτροπή και τις άλλες χώρες μέλη μόνο τα μέτρα τα οποία έχουν πιθανώς σημαντικό αντίκτυπο:
Ανάπτυξη και διαχείριση του δικτύου
Η Επιτροπή είναι αρμόδια για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δικτύου. Για την υλοποίησή του χρησιμοποιήθηκε η υφιστάμενη τεχνική πλατφόρμα του διευρωπαϊκού τηλεματικού δικτύου για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών των χωρών της ΕΕ (γνωστή ως CIRCA). Το δίκτυο επιτρέπει στην Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να ζητούν από μία ή περισσότερες χώρες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με μέτρα που έχουν κοινοποιηθεί.
Κάθε ειδικό εθνικό μέτρο που κοινοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων των χωρών της ΕΕ και της Επιτροπής.
Εκτός από τις εν λόγω τεχνικές συζητήσεις, η Επιτροπή πρέπει να καταρτίζει σε ετήσια βάση έκθεση στην οποία θα συνοψίζονται οι σημαντικότερες πληροφορίες που έχουν διαβιβαστεί από τις χώρες της ΕΕ. Η εν λόγω έκθεση υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών σχετικά με τις εθνικές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης.
Αξιολόγηση
Το 2009 η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση αξιολόγησης της λειτουργίας του μηχανισμού αμοιβαίας πληροφόρησης. Από τον Απρίλιο του 2007 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009, μόνο 16 χώρες της ΕΕ είχαν διαβιβάσει πληροφορίες μέσω του μηχανισμού αμοιβαίας πληροφόρησης, για μόλις 45 μέτρα. Δεν έγιναν ανακοινώσεις για τις οριστικές αποφάσεις των ανώτατων δικαιοδοτικών οργάνων ή δικαστηρίων.
Ο μορφότυπος των ανακοινώσεων σπανίως ήταν ομοιογενής, ενώ το έντυπο υποβολής που επισυνάπτεται στο παράρτημα της απόφασης δεν χρησιμοποιούνταν πάντα.
Μερικές φορές παρέχονταν μόνο ο αγγλικός τίτλος και το κείμενο στη γλώσσα του πρωτοτύπου, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα κατανόησης. Επιπλέον, υπήρχαν διαφορές όσον αφορά το περιεχόμενο των εντύπων υποβολής: ορισμένα ήταν αρκετά περιεκτικά, ενώ άλλα παρείχαν μόνο συνοπτική περιγραφή χωρίς προσδιορισμό του χαρακτήρα του μέτρου.
Το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ότι δεν είχαν εκπληρωθεί οι στόχοι της λειτουργίας του μηχανισμού αμοιβαίας πληροφόρησης, καθώς η ποσότητα των υποβληθέντων πληροφοριών ήταν ασήμαντη. Ωστόσο, καθώς ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία για μικρό χρονικό διάστημα, η Επιτροπή θεώρησε ότι θα ήταν πρόωρη η πρόταση τροποποιήσεων στην απόφαση.
Ο μηχανισμός αμοιβαίας πληροφόρησης για τα εθνικά μέτρα ασύλου και μετανάστευσης δεν ενεργοποιήθηκε ούτε από την Επιτροπή ούτε από τις χώρες της ΕΕ, ούτε καν κατά τα δύο χρόνια μαζικής εισροής μεταναστών στην Ευρώπη, το 2015 και το 2016. Αντ’ αυτού, οι χώρες της ΕΕ (Προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) φάνηκε να προτιμούν τη χρήση του μηχανισμού πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις καταστάσεις κρίσης για την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές. Στη συνέχεια, το αίτημα για πληροφόρηση ανέλαβαν να ικανοποιήσουν σταδιακά οι αρμόδιοι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι EASO και FRONTEX, οι οποίοι σήμερα παρέχουν τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων τα οποία απαιτούνται για την τρέχουσα μεταναστευτική ροή. Περαιτέρω επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης στις χώρες της ΕΕ δίνονται τακτικά μέσω των ενημερωτικών δελτίων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης τα οποία εκδίδονται κάθε τρίμηνο.
Εντούτοις, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο μηχανισμός αμοιβαίας πληροφόρησης να αποδειχθεί χρήσιμος στις μελλοντικές ανταλλαγές πληροφοριών για τη μετανάστευση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και συνεπώς η ύπαρξή του εξακολουθεί να είναι δικαιολογημένη.
Η απόφαση εφαρμόζεται από τις 3 Νοεμβρίου 2006.
Τα εθνικά μέτρα στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό οφείλεται:
Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:
Απόφαση 2006/688/ΕΚ του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2006, περί μηχανισμού αμοιβαίας πληροφόρησης σχετικά με τα μέτρα των κρατών μελών στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης (ΕΕ L 283 της 14.10.2006, σ. 40-43)
Έκθεση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 4 και το άρθρο 5 της απόφασης του Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 2006 περί μηχανισμού αμοιβαίας πληροφόρησης σχετικά με τα μέτρα των κρατών μελών στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης [COM(2009) 687 τελικό της 17.12.2009]
τελευταία ενημέρωση 22.11.2018