Μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες που επιμολύνουν τα τρόφιμα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (EΚ) αριθ. 2023/915 σχετικά με μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός θεσπίζει μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες που επιμολύνουν τα τρόφιμα, ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένης της υγείας των κοινωνικών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως παιδιών και εγκύων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Ο κανονισμός καλύπτει:

Μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα

Τρόφιμα που περιέχουν ουσίες οι οποίες τα επιμολύνουν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που καθορίζονται στο παράρτημα Ι του κανονισμού απαγορεύεται να διατίθενται προς πώληση. Τα εν λόγω μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα καλύπτουν το βρώσιμο μέρος των τροφίμων και, επιπλέον, εφαρμόζονται στα σύνθετα, μεταποιημένα, αποξηραμένα ή αραιωμένα, τρόφιμα, λαμβάνοντας υπόψη τους κατάλληλους συντελεστές μεταποίησης.

Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης τα κατώτερα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα, ευλόγως εφικτά με την εφαρμογή ορθής μεταποιητικής ή γεωργικής πρακτικής, (δηλ. «κατώτερο ευλόγως εφικτό επίπεδο»).

Απαγόρευση ανάμειξης

Τα τρόφιμα που συμμορφώνονται με τα μέγιστα επιτρεπτά όρια απαγορεύεται να αναμειγνύονται με άλλα τρόφιμα που υπερβαίνουν τα εν λόγω όρια.

Τα τρόφιμα που πρέπει να υποβληθούν σε διαλογή ή άλλη φυσική κατεργασία προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα επιμόλυνσης απαγορεύεται να αναμειγνύονται με τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ή για χρήση ως συστατικά τροφίμων.

Επισήμανση

Η επισήμανση κάθε μεμονωμένης συσκευασίας και στο πρωτότυπο έγγραφο που συνοδεύει αράπικα φιστίκια (αραχίδες), άλλους ελαιοσπόρους, προϊόντα που παράγονται από αυτά και δημητριακά αναφέρουν σαφώς τη χρήση για την οποία προορίζονται. Ο κωδικός αναγνώρισης φορτίου/παρτίδας σημειώνεται ανεξίτηλα σε κάθε επιμέρους συσκευασία του φορτίου και στο πρωτότυπο του συνοδευτικού εγγράφου. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του παραλήπτη του φορτίου που αναγράφεται στο συνοδευτικό έγγραφο πρέπει να είναι συμβατή με τη χρήση για την οποία προορίζεται.

Εάν δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι η χρήση για την οποία προορίζονται δεν είναι η διάθεση στην αγορά ως τρόφιμα, τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα που καθορίζονται στο παράρτημα I ισχύουν για όλα τα αράπικα φιστίκια (αραχίδες), άλλους ελαιοσπόρους, τα προϊόντα που παράγονται από αυτά και τα δημητριακά τα οποία διατίθενται στην αγορά.

Η εξαίρεση των αράπικων φιστικιών (αραχίδων) και άλλων ελαιοσπόρων που προορίζονται για σύνθλιψη από την εφαρμογή των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων που καθορίζονται στο παράρτημα Ι εφαρμόζεται μόνο σε φορτία τα οποία:

Εξαιρέσεις

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κάποια κράτη μέλη της ΕΕ ενδέχεται να υπερβαίνουν με επίπεδα διοξινών και/ή DL-PCB (παρόμοια με διοξίνες PCB) και/ή NDL-PCB (μη παρόμοια με διοξίνες PCB) που καθορίζονται στο παράρτημα I για ορισμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας που προέρχονται από την περιοχή της Βαλτικής και τα οποία προορίζονται για κατανάλωση στην επικράτειά τους. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενήμεροι για τυχόν κινδύνους που ενέχουν για την υγεία τους.

Άλλες εξαιρέσεις χορηγήθηκαν σε ορισμένα κράτη μέλη όσον αφορά τα μέγιστα επίπεδα ΠΑΥ σε παραδοσιακά καπνιστά κρέατα και καπνιστά προϊόντα με βάση το κρέας και σε παραδοσιακά καπνιστά ψάρια και καπνιστά προϊόντα αλιείας.

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

Τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει:

Τα κράτη μέλη πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή, όταν τους ζητηθεί, τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί και τις σχετικές πηγές που έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής για την παρακολούθηση της παρουσίας ουσιών που επιμολύνουν τα τρόφιμα και την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης.

Τα κράτη μέλη αναφέρουν στην ΕΑΑΤ τα δεδομένα που έχουν συλλέξει σχετικά με την παρουσία άλλων επιμολυντών, εκτός σκληρωτίων ερυσιβώδους όλυρας και αλκαλοειδών ερυσιβώδους όλυρας (βλ. παραπάνω). Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλλουν τα εν λόγω στοιχεία παρουσίας στην ΕΑΑΤ. Όλα τα στοιχεία παρουσίας πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις υποβολής στοιχείων της ΕΑΑΤ.

Κατάργηση

Ο κανονισμός καταργεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1881/2006 από τις 24 Μαΐου 2023.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 25 Μαΐου 2023.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2023/915 της Επιτροπής, της 25ης Απριλίου 2023, σχετικά με μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 (ΕΕ L 119 της 5.5.2023, σ. 103-157).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1-24).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 01.12.2023