Βρυξέλλες, 23.4.2024

COM(2024) 188 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Προτεραιότητα στα συμφέροντα των παιδιών: ανακοίνωση που συνοδεύει τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τα ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών


«Θα πρέπει να ενδυναμωθεί η φωνή των παιδιών· αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα άλλα παιδιά να μην κρύβουν τα προβλήματά τους» (πρόταση παιδιού από τη Λιθουανία 1 ) 

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΗΣ, ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕ

Τις τελευταίες δεκαετίες η ζωή των παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως έχει βελτιωθεί, από πολλές απόψεις. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της ευημερίας και στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι μ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται ταχέως, καθώς τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, των ανισοτήτων, των διακρίσεων, των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του εικονικού κόσμου, αναλαμβάνουμε δράση για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να ενισχύουμε περαιτέρω τα δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής των παιδιών τόσο την ΕΕ όσο και πέραν αυτής. Η ΕΕ, οι Ευρωπαίοι και οι διεθνείς εταίροι της και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εργάζονται από κοινού για να μην αφήσουν κανένα παιδί στο περιθώριο, ενώ, παράλληλα, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές και αξιοποιούμε τις ευκαιρίες της πράσινης, της ψηφιακής και της δημογραφικής μετάβασης.

Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο νομικό, πολιτικό και υποστηρικτικό πλαίσιο με σαφείς δεσμεύσεις για την ενίσχυση της προστασίας, της προώθησης και της εκπλήρωσης των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδίως μέσω της έγκρισης, τον Μάρτιο του 2021, της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού 2 (στο εξής: στρατηγική της ΕΕ) και της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά 3 . Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ΕΕ, υλοποιείται, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, μια σειρά μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν μέτρα κατά της διαδικτυακής και μη διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών 4 και δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία ή που προέρχονται από μειονότητες και οικογένειες μεταναστών. Έχουν επίσης ληφθεί μέτρα για την καλύτερη προσαρμογή των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στις ανάγκες των παιδιών ως θυμάτων, υπόπτων, κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων, μαρτύρων ή ως άλλων διαδίκων σε νομικές διαδικασίες. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει αναπτύξει μέτρα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών. Η ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών και διαβούλευση μ’ αυτά, μεταξύ άλλων μέσω της πλατφόρμας για τη συμμετοχή των παιδιών 5 , αποτελεί διακριτικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ, και καθίσταται αναγνωρισμένη πρακτική στην ΕΕ και πέραν αυτής.

Η στρατηγική της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης μια ισχυρή εξωτερική διάσταση, καθώς η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, την καταπολέμηση των γάμων παιδιών και την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και για την προστασία από όλες τις μορφές βίας, κακοποίησης και παραμέλησης, μεταξύ άλλων και σε ανθρωπιστικό πλαίσιο. Η ΕΕ προωθεί επίσης τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του σχεδίου δράσης για τη νεολαία στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης 6 . Επί του παρόντος αναθεωρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις 7 με σκοπό την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τον τερματισμό των επιβλαβών πρακτικών κατά των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις.

Μολονότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η βία κατά των παιδιών εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση σε πολλά επίπεδα, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Ο τερματισμός όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη και την ενίσχυση ολοκληρωμένων συστημάτων προστασίας των παιδιών, αποτελεί τόσο ηθική όσο και νομική επιταγή. Ως εκ τούτου, πρόκειται για στρατηγική επένδυση στο μέλλον των κοινωνικών μας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές και να περιλαμβάνει κάθε μορφή σωματικής ή ψυχικής βίας, τραυματισμού ή κακοποίησης, παραμέλησης ή αμέλειας, κακομεταχείρισης ή εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης, είτε σωματικής είτε διαδικτυακής ή σε εικονικούς κόσμους. Η βία αυτή περιλαμβάνει την ενδοοικογενειακή βία, την εμπορία ανθρώπων, τη σεξουαλική κακοποίηση, την έμφυλη βία, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τους γάμους παιδιών, καθώς και όλες τις μορφές εκφοβισμού και σωματικής τιμωρίας. Τα παιδιά είναι επίσης εκτεθειμένα σε διακρίσεις και μισαλλοδοξία, μεταξύ άλλων και στην ψηφιακή τους ζωή 8 . Το 2021, 114 παιδιά έπεσαν θύματα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ολόκληρη την ΕΕ 9 . Εκτιμάται ότι το 20 % των παιδιών στην Ευρώπη υφίστανται κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική τους ηλικία 10 . Σε πρόσφατη έρευνα για τη βία κατά των γυναικών, έως και το 13,7 % των ενήλικων γυναικών ανέφεραν σε εθνικό επίπεδο ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά την παιδική ηλικία 11 , αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο, δεδομένου ότι τα ποσοστά δημοσιοποίησης είναι δυστυχώς χαμηλότερα από την πραγματικότητα. Εκτιμάται ότι 190 000 κορίτσια σε ολόκληρη την ΕΕ κινδυνεύουν να υποβληθούν διά της βίας σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων 12 . Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου των νέων (ηλικίας 15-19 ετών) 13 . Το 13 % έως 29 % των παιδιών (ηλικίας 15 ετών) σε διάφορα κράτη μέλη ανέφεραν ότι υφίστανται συχνά εκφοβισμό 14 . 

Η βία κατά των παιδιών συνεπάγεται επίσης οικονομικό κόστος που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε έως και το 8 % του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 6,5 τρισ. ευρώ, καθώς επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, εντείνει την κοινωνικοοικονομική ανισότητα, παρεμποδίζει την οικονομική μεγέθυνση και μειώνει το κατά κεφαλήν εισόδημα 15 . Η διάθεση πόρων σε προγράμματα προσχολικής ηλικίας μπορεί να αποφέρει απόδοση επένδυσης τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερη από την αρχική επένδυση 16 . Στην Ευρώπη η ετήσια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου λόγω ψυχικών διαταραχών των παιδιών και των νέων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 54,2 δισ. ευρώ 17 . Τα κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα κατά την παιδική ηλικία συνεπάγονται επίσης μεγάλο κόστος για τις κοινωνίες, το οποίο ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 3,4 % του ΑΕΠ της ΕΕ 18 . Για τον λόγο αυτό, η επένδυση στην προστασία των παιδιών και την πρόληψη της βίας αποφέρει επίσης υψηλά οικονομικά οφέλη καθώς και μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους.

Τα ίδια τα παιδιά ζητούν να ενδυναμωθούν και μιλούν για τα προβλήματά τους και τη ζωή τους. Έχουν δικαιώματα και είναι παράγοντες αλλαγής εδώ και τώρα και διατυπώνουν εύγλωττα έκκληση προς τους ενήλικες να αναλάβουν δράση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Ως ειδικοί στα θέματα που τα αφορούν, τα παιδιά δικαίως ζητούν να μην γίνεται «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (στο εξής: Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών) και με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης), η φωνή και οι ανάγκες των παιδιών βρίσκονται στο επίκεντρο της σύστασης σχετικά με τα ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών. Μέσω της πλατφόρμας για τη συμμετοχή των παιδιών πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με περισσότερα από 1 000 παιδιά σχετικά με τις ανάγκες τους για προστασία.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας αποτελεί βασικό στόχο της ΕΕ. Είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόληψη της βίας, ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία των παιδιών και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους. Στο άρθρο 3 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) καθορίζεται ως στόχος της Ένωσης η προώθηση της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Το άρθρο 24 του Χάρτη προβλέπει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους και ότι, σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού. Η προστασία των παιδιών αποτελεί επίσης βασικό στόχο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Θεματολογίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, ώστε κάθε παιδί να ζει χωρίς φόβο, παραμέληση, κακοποίηση και εκμετάλλευση. Τα σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία και τα στοιχεία που αποδεικνύουν το ευρύ φάσμα της κακοποίησης παιδιών, της βίας και της παραμέλησης σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας, των επιπτώσεων του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και της αύξησης των παγκόσμιων ένοπλων συγκρούσεων, αποτελούν έκκληση για ανάληψη περαιτέρω δράσης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υποβάλλει σύσταση 19 στα κράτη μέλη για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των συστημάτων προστασίας των παιδιών, ώστε να καταστούν πιο ολοκληρωμένα με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών για προστασία από κάθε μορφή βίας και την προώθηση της προστασίας των παιδιών ως παγκόσμιας προτεραιότητας της Ένωσης.

Η προστασία των παιδιών αποτελεί συνολικό κοινωνικό και διατομεακό ζήτημα. Η προστασία των παιδιών αποτελεί κοινή ευθύνη ενός ευρέος φάσματος φορέων, όπως, μεταξύ άλλων, δημόσιες αρχές, ιδιωτικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η μεγάλη ποικιλία εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη, τόσο σε ενωσιακό επίπεδο (νομοθεσία, πολιτικές και χρηματοδότηση) όσο και σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, μπορεί να συμβάλει ώστε να καταστούν πιο ολοκληρωμένα και ανθεκτικά τα συστήματα προστασίας των παιδιών. Απαιτούνται συντονιστικοί μηχανισμοί μεταξύ των κρατών μελών που να διασφαλίζουν αποτελεσματική διεπιστημονική αντίδραση σε επίπεδο υπουργείων ή μεταξύ των διαφόρων επιπέδων αρμοδιοτήτων. Είναι σημαντικό να αναλάβουν όλοι οι παράγοντες σαφώς καθορισμένους ρόλους και να εξασφαλιστεί στενός συντονισμός. Η διαθεσιμότητα και ο συντονισμός των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων αποτελεί επίσης ζητούμενο. Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι απαιτούνται πιο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών.

Μια προσέγγιση του θέματος της προστασίας των παιδιών που θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας αποτελεί απτή και στρατηγική μακροπρόθεσμη επένδυση, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της κοινωνίας της μακροζωίας που διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας. Η προσέγγιση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση δικαιότερων και πιο ισότιμων κοινωνιών, οι οποίες βασίζονται στην ισότητα μεταξύ των γενεών και στην αλληλεγγύη για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Η σύσταση που υποβάλει η Επιτροπή στα κράτη μέλη, η οποία βασίζεται στις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 20 , του Συμβουλίου 21 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών 22 , επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Επιτροπής να ενισχύσει την προστασία των παιδιών σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής. Υποστηρίζει τα κράτη μέλη και τα καλεί να αξιολογήσουν, να ενισχύσουν και να ενσωματώσουν τα συστήματα προστασίας των παιδιών τους, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές και χρησιμοποιώντας εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ, όπως η νομοθεσία, τα μέτρα πολιτικής και η χρηματοδότηση. Η Επιτροπή καλεί επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν υπόψη την παρούσα σύσταση στις μελλοντικές διαβουλεύσεις τους, καθώς και την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να προωθήσουν τον διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και την κοινωνία των πολιτών. Πρωταρχικό μέλημα όλων αυτών των δράσεων θα πρέπει πάντα να είναι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού.

(1)      Διαβούλευση μέσω της πλατφόρμας της ΕΕ για τη συμμετοχή των παιδιών. .
(2)      COM(2021) 142 final .
(3)    Σύσταση (ΕΕ) 2021/1004 του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά (ΕΕ L 223 της 22.6.2021).
(4)    Οδηγία 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου (οδηγία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών) ( ΕΕ L 335 της 17.12.2011 ) «οδηγία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», συμπεριλαμβανομένης της αναδιατύπωσής της COM(2024) 60 final. Μια ψηφιακή δεκαετία για τα παιδιά και τις νέες/τους νέους: η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά (BIK +) [COM (2022) 212 final], κανονισμός για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών [COM (2022) 209 final].
(5)     Πλατφόρμα της ΕΕ για τη συμμετοχή των παιδιών
(6)      JOIN (2022) 53 final.
(7)       Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις.
(8)    Όπως προκύπτει από το συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής [SWD (2024) 98 final].
(9)    Eurostat, Θύματα ανθρωποκτονίας από πρόθεση ανά ηλικία και φύλο — αριθμοί και ποσοστό ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα (στα αγγλικά), 2021.
(10)     Κανάλι του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. .
(11)    Eurostat, Έρευνα της ΕΕ σχετικά με την έμφυλη βία κατά των γυναικών και άλλες μορφές διαπροσωπικής βίας (EU-GBV) (στα αγγλικά), 2022.
(12)     Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (europa.eu) .
(13)    UNICEF, The State of the World’s Children 2021: On My Mind – Promoting, protecting and caring for children’s mental health, Regional brief: (Η κατάσταση των παιδιών ανά τον κόσμο το 2021: Κατά νου — Προαγωγή, προστασία και φροντίδα της ψυχικής υγείας των παιδιών, Συνοπτική περιφερειακή έκθεση: Ευρώπη , 2021.
(14)     The twin challenge of equity and excellence in basic skills in the EU, An EU comparative analysis of the PISA 2022 results (Η διττή πρόκληση της ισότητας και της αριστείας σε βασικές δεξιότητες στην ΕΕ — Συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος PISA για το 2022) Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ (europa.eu) , 2024.
(15)     The Violence-Prevention Dividend, Why Preventing Violence Against Children Makes Economic Sense (Το μέρισμα της πρόληψης της βίας, γιατί η πρόληψη της βίας κατά των παιδιών είναι συμφέρουσα από οικονομική άποψη) , 2022.
(16)    The Center for High Impact Philanthropy, High Return on Investment (Υψηλή απόδοση των επενδύσεων), 2015.
(17)    Έκθεση της UNICEF σχετικά με την κατάσταση των παιδιών ανά τον κόσμο το 2021, περιφερειακή συνοπτική παρουσίαση για την Ευρώπη .
(18)    C. Clarke, et al. (2022), The economic costs of childhood socio-economic disadvantage in European OECD countries (Το οικονομικό κόστος των κοινωνικοοικονομικών μειονεκτημάτων κατά την παιδική ηλικία στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ), Έγγραφα του ΟΟΣΑ σχετικά με την ευημερία και τις ανισότητες, αριθ. 9, Εκδόσεις ΟΟΣΑ.
(19)    Βλ. παραπομπές στη σύσταση σχετικά με τα ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών [C(2024) 2682 final], στο παράρτημά της σχετικά με το βασικό ενωσιακό κεντημένα, τα βασικά έγγραφα πολιτικής και τη χρηματοδότηση που αφορούν τα συστήματα προστασίας των παιδιών καθώς και στο συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής [SWD(2024) 98 final].
(20)    Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2021,σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού ενόψει της Στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού ( 2021/2523(RSP) ).
(21)    Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 2022, σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού ( 10024/22 ).
(22)      Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών με θέμα «Ενδυνάμωση των τοπικών και των περιφερειακών αρχών για την προώθηση ολοκληρωμένων συστημάτων προστασίας των παιδιών» η οποία εγκρίθηκε κατά την ολομέλεια της 17ης-18ης Απριλίου 2024. Βλ:  Στοιχεία της γνωμοδότησης (europa.eu) . 

Βρυξέλλες, 23.4.2024

COM(2024) 188 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών

Προτεραιότητα στα συμφέροντα των παιδιών: ανακοίνωση που συνοδεύει τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τα ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Βασικό κεκτημένο της Ένωσης, βασικά έγγραφα πολιτικής και χρηματοδότηση σχετικά με τα συστήματα προστασίας των παιδιών

Το παρόν έγγραφο παρέχει επισκόπηση 1 των νομικών πράξεων της Ένωσης, των ενωσιακών πολιτικών και των χρηματοδοτικών μέσων που σχετίζονται με τα συστήματα προστασίας των παιδιών.

Παρέχονται υπερσύνδεσμοι για όλα τα νομικά έγγραφα και τα έγγραφα πολιτικής.

1.Πρωτογενές δίκαιο

Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση  (2016/C 202/13) —ιδίως το άρθρο 3 παράγραφοι 3 και 5

Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (2016/C 202/47) —ιδίως το άρθρο 9 (καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτιση και προστασία της ανθρώπινης υγείας), το άρθρο 10 (απαγόρευση των διακρίσεων), το άρθρο 79 (μετανάστευση), το άρθρο 81 (δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις), τα άρθρα 82 και 83 (δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις) και το δεύτερο μέρος («Απαγόρευση των διακρίσεων και ιθαγένεια της Ένωσης»)

Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ  (2016/C 202/389) — ιδίως το άρθρο 24 (δικαιώματα του παιδιού), καθώς και το άρθρο 7 (δικαίωμα στον σεβασμό της οικογενειακής ζωής), το άρθρο 8 (προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), το άρθρο 14 (δικαίωμα στην εκπαίδευση), το άρθρο 21 (απαγόρευση διακρίσεων), το άρθρο 32 (απαγόρευση της εργασίας των παιδιών) και το άρθρο 33 (οικογενειακή ζωή και επαγγελματική ζωή)

2.Οριζόντια έγγραφα πολιτικής για τα δικαιώματα του παιδιού

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού  [COM(2021) 142 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Το θεματολόγιο της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού  [COM(2011) 60 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Σχετικά με μια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα του παιδιού [COM(2006) 367 final]

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (10024/22)

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού ενόψει της Στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού  [2021/2523(RSP)]

3.Το παιδί στο επίκεντρο

3.1.Συμπεριληπτικά συστήματα προστασίας των παιδιών

3.1.1.Κοινωνική ένταξη

Σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων  (2017/761/ΕΕ)

Σύσταση της Επιτροπής με τίτλο «Επένδυση στα παιδιά: Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας» (2013/112/ΕΕ)

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων  [COM(2021) 102 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων  [COM(2017) 250 final]

Διοργανική διακήρυξη για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (2017/C 428/09)

3.1.2.Φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά

Απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (2008/913/ΔΕΥ)

Σύσταση του Συμβουλίου για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά (2021/C 93/01)

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής (2021-2030)  [COM(2021) 615 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Μια Ένωση ισότητας: σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού 2020-2025  [COM(2020) 565 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Μια Ένωση ισότητας: στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά [COM(2020) 620 final]

3.1.3.Αναπηρία

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ένωση ισότητας: στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030»  [COM(2021) 101 final]

Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία  (2010/48/ΕΚ)

3.1.4.ΛΟΑΤΚΙ

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ένωση ισότητας: Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025»  [COM(2020) 698 final]

3.1.5.Ισότητα των φύλων

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Μια Ένωση ισότητας ― Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025» [COM(2020) 152 final]

3.1.6.Νεολαία

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία (2019-2021)  (14427/21)

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (2018/C 456/01)

3.1.7.Το μίσος δεν έχει θέση εδώ

Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Το μίσος δεν έχει θέση εδώ: η Ευρώπη ενωμένη ενάντια στο μίσος [JOIN(2023) 51 final]

3.2.Ανάγκες ασφάλειας των παιδιών στο υλικό περιβάλλον και στο διαδίκτυο

3.2.1.Ασφάλεια στο υλικό περιβάλλον

Κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση της οδηγίας 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 87/357/ΕΟΚ του Συμβουλίου  (2023/988/ΕΕ)

Κανονισμός σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και με την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004  (2017/2394/ΕΕ)

Κανονισμός για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών που συνδέονται με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων  (2013/1370/ΕΕ)

Κανονισμός για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων  (2013/1308/ΕΕ)

Οδηγία (ΕΕ) 2020/1828 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ  (2020/1828/ΕΕ)

Οδηγία για την τροποποίηση της οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και των οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών  (2019/2161/ΕΕ)

Οδηγία για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 και της οδηγίας 2009/22/ΕΚ  (2013/11/ΕΕ)

Οδηγία σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών, την τροποποίηση της οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 1999/44/ΕΚ και την κατάργηση της οδηγίας 85/577/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 97/7/ΕΚ  (2011/83/ΕΕ)

Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά και για την τροποποίηση της οδηγίας 84/450/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των οδηγιών 97/7/ΕΚ, 98/27/ΕΚ, 2002/65/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004  (2005/29/ΕΚ)

Οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων  (2001/95/ΕΚ)

Οδηγία σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές  (93/13/ΕΟΚ)

Σύσταση του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό  (2009/C 296/02)

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο — Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων»  [COM(2020) 381 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ - Προς ισχυρότερες, συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές με ορίζοντα το 2040  [COM(2021) 345]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Νέο θεματολόγιο για τους καταναλωτές: ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των καταναλωτών για μια βιώσιμη ανάκαμψη  [COM(2020) 696 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Κατευθυντήριες γραμμές για την ερμηνεία και την εφαρμογή της οδηγίας 2005/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά (2021/C 9320/01)

Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές για την ερμηνεία και την εφαρμογή της οδηγίας 2011/83/ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών (2021/C 525/01)

Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές για την ερμηνεία και την εφαρμογή της οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές (2019/C 323/04)

Κώδικας δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους  (2016)

3.2.2.Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Κανονισμός σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών  (2022/2065/ΕΕ)

Κανονισμός περί προσωρινής παρεκκλίσεως από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 2002/58/ΕΚ όσον αφορά τη χρήση τεχνολογιών από παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών για την επεξεργασία προσωπικών και άλλων δεδομένων, προς καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο  (2021/1232/ΕΕ)

Κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (2018/1725)

Κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (2016/679/ΕΕ)

Οδηγία για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών  (2018/1972/ΕΕ)

Οδηγία για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων  (2010/13/ΕΕ), όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2018/1808 ενόψει των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς  (2018/1808/ΕΕ)

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Μια ψηφιακή δεκαετία για τα παιδιά και τις νέες/τους νέους: η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά (BIK+)  [COM(2022) 212 final]

3.3.Ακεραιότητα και ψυχική υγεία των παιδιών

Οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας  (2011/93/ΕΕ)

Οδηγία για την για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της (2011/36/ΕΕ)

Απόφαση του Συμβουλίου για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας όσον αφορά θέματα που άπτονται της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις και όσον αφορά το άσυλο και τη μη επαναπροώθηση  (2023/1076/ΕΕ)

Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας όσον αφορά τα θεσμικά όργανα και τη δημόσια διοίκηση της Ένωσης  (2023/1075/ΕΕ)

Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας όσον αφορά το άσυλο και τη μη επαναπροώθηση (2017/866/ΕΕ)

Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας όσον αφορά θέματα που άπτονται της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις (2017/865/ΕΕ)

Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό  (2018/C 466/01)

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας  [COM(2023) 298 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα [COM(2022) 440 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2021-2025 [COM(2021) 171 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου  [COM(2021) 44 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» [COM(2020) 607 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων  [COM(2013) 833 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Μια στρατηγική της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις βλάβες που προκαλούνται από το οινόπνευμα  [COM(2006) 625 final]

A Common Anti-Trafficking Plan to address the risks of trafficking in human beings and support potential victims among those fleeing the war in Ukraine (Κοινό σχέδιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων της εμπορίας ανθρώπων και τη στήριξη των δυνητικών θυμάτων μεταξύ των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία) (2022)

4.Ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών

4.1.Αδιάλειπτη παροχή ολοκληρωμένων και συντονισμένων υπηρεσιών

Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με δρόμους προς τη σχολική επιτυχία και για την αντικατάσταση της σύστασης του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2011, σχετικά με πολιτικές για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου  (2022/C 469/01)

Σύσταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά (2021/1004/ΕΕ)

Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με συστήματα προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας υψηλής ποιότητας (2019/C 189/02)

Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα: οι στόχοι της Βαρκελώνης για το 2030 (2022/C484/01)

Απόφαση της Επιτροπής σχετικά με δέσμευση της εθνικής περιοχής αριθμοδότησης που αρχίζει με «116» για εναρμονισμένους αριθμούς που αφορούν εναρμονισμένες υπηρεσίες κοινωνικού ενδιαφέροντος (2007/116/ΕΚ), όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, και  οδηγία για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (2018/1972/ΕΕ)

Σύσταση του Συμβουλίου, της 29ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με τη μικτή μάθηση για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς (2021/C 504/03)

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα: Παροχή σε όλα τα παιδιά μας του καλύτερου δυνατού ξεκινήματος για τον κόσμο του αύριο  [COM(2011) 66 final]

4.2.Φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη

Οδηγία σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών (2016/800/ΕΕ)

Οδηγία για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου  (2016/680/EE)

Οδηγία για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας (2012/29/ΕΕ)

Οδηγία σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών (2012/13/ΕΕ)

Κανονισμός (EE) 2016/1191 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2016, για την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών μέσω της απλούστευσης των απαιτήσεων για την υποβολή ορισμένων δημόσιων εγγράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Διασφάλιση της δικαιοσύνης στην ΕΕ - Στρατηγική για την ευρωπαϊκή δικαστική κατάρτιση 2021-2024  [COM(2020) 713 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων (2020-2025)  [COM(2020) 258 final]

5.Παιδιά σε διασυνοριακές καταστάσεις

5.1.Δικαιοσύνη σε αστικές υποθέσεις

Κανονισμός για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε διασυνοριακές αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις και για την τροποποίηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας  (2023/2844)

Κανονισμός για τη συνεργασία μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών κατά τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις  (2020/1783/ΕΕ)

Κανονισμός του Συμβουλίου για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, και για τη διεθνή απαγωγή παιδιών (2019/1111/ΕΕ)

Κανονισμός για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα (αναδιατύπωση) (2013/604/ΕΕ)

Κανονισμός του Συμβουλίου για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων και τη συνεργασία σε θέματα υποχρεώσεων διατροφής (2009/4/ΕΚ)

Οδηγία του Συμβουλίου για βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη επί διασυνοριακών διαφορών μέσω της θέσπισης στοιχειωδών κοινών κανόνων σχετικά με το ευεργέτημα πενίας στις διαφορές αυτές  (2002/8/ΕΚ)

5.2.Ελεύθερη κυκλοφορία

Οδηγία σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών (2004/38/ΕΚ)

Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ και των μελών της οικογένειάς τους [C(2023) 8500 final]

5.3.Μετανάστευση

Κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (2019/1896/ΕΕ)

Κανονισμός σχετικά με τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν για την επιστροφή παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών  (2018/1860/ΕΕ)

Κανονισμός σχετικά με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα των συνοριακών ελέγχων, την τροποποίηση της σύμβασης εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν και την τροποποίηση και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1987/2006  (2018/1861/ΕΕ)

Κανονισμός σχετικά με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, την τροποποίηση και κατάργηση της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1986/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της απόφασης 2010/261/ΕΕ της Επιτροπής (2018/1862/EE)

Οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (2013/33/ΕΕ)

Οδηγία σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)  (2013/32/ΕΕ)

Οδηγία σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών  (2008/115/ΕΚ)

Οδηγία σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης  (2003/86/ΕΚ)

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη για την περίοδο 2021-2027 [COM(2020) 758 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο  [COM(2020) 609 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Η προστασία των παιδιών-μεταναστών [COM(2017) 211 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την πολιτική επιστροφής της ΕΕ [COM(2014) 199 final]

6.Παγκόσμια προτεραιότητα της ΕΕ

6.1.Εξάλειψη της παιδικής εργασίας

Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αξιοπρεπή εργασία παγκοσμίως για την παγκόσμια δίκαιη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάκαμψη  [COM(2022) 66 final]

6.2.Εξωτερική δράση

Κοινή δήλωση ― Η ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανθρωπιστική βοήθεια (2008/C 25/01)

EU Guidelines for the Promotion and Protection of the Rights of the Child (2017) – Leave no Child behind [Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την προαγωγή και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού (2017) – Κανένα παιδί στο περιθώριο]

EU Guidelines on children in armed conflict, updated in 2008 (Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν το 2008)

EU Guidelines on Violence against Women and Girls and combating all forms of discrimination against them (Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων εναντίον τους) (2008)

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ανθρωπιστική δράση της ΕΕ: νέες προκλήσεις, ίδιες αρχές [COM(2021) 110 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και παρατεταμένων κρίσεων  [COM(2018) 304 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Η ισχύς των εμπορικών εταιρικών σχέσεων: μαζί για μια πράσινη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη [COM(2022) 409 final]

Κοινή ανακοίνωση ― Σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024  [JOIN(2020) 5 final]

Joint Communication on the Youth Action Plan (YAP) in EU external action 2022 — 2027 Promoting meaningful youth participation and empowerment in EU external action for sustainable development, equality and peace [Κοινή ανακοίνωση ― Σχέδιο δράσης για τη νεολαία (YAP) στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ για την περίοδο 2022-2027 — Προώθηση της ουσιαστικής συμμετοχής και ενδυνάμωσης των νέων στην εξωτερική δράση της ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ισότητα και την ειρήνη) [JOIN(2022) 53 final]

Commission Staff Working Document on education in emergencies in EU-funded Humanitarian Aid Operations (Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ)  [SWD(2019) 150 final]

Commission Staff Working Document on Humanitarian Protection: Improving protection outcomes to reduce risks for people in humanitarian crises (Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής με τίτλο «Ανθρωπιστική προστασία: Βελτίωση των αποτελεσμάτων της προστασίας για να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις») [SWD(2016) 183 final]

Commission Staff Working Document on Gender in Humanitarian Aid: Different Needs, Adapted Assistance (Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής με τίτλο «Η διάσταση του φύλου στην ανθρωπιστική βοήθεια: Διαφορετικές ανάγκες, προσαρμοσμένη βοήθεια»)  [SWD(2013) 290 final]

Commission Staff Working Document on Addressing Undernutrition in Emergencies (Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης) (SWD/2013/72 final)

2014 DG ECHO Gender-Age Marker [Δείκτης φύλου-ηλικίας της ΓΔ ECHO (2014)]

DG ECHO Technical Guidance on Protection Mainstreaming Key Outcome Indicator and Monitoring Tool (Τεχνική καθοδήγηση της ΓΔ ECHO σχετικά με τον βασικό δείκτη αποτελεσμάτων και το εργαλείο παρακολούθησης για την ενσωμάτωση της προστασίας) (Φεβρουάριος 2021)

2016 DG ECHO Thematic Policy Document on Improving Protection Outcomes to Reduce Risks for People in Humanitarian Crises (Έγγραφο θεματικής πολιτικής της ΓΔ ECHO, του 2016, σχετικά με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της προστασίας για να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις)

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και παρατεταμένων κρίσεων  [COM(2018) 304 final]

DG ECHO Disaster Preparedness Guidance Note (Σημείωμα καθοδήγησης της ΓΔ ECHO σχετικά με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών) (2021)

6.3.Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία [COM(2019) 640 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Eυρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα [COM(2020) 788 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Διαμορφώνοντας μια Ευρώπη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή - η νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή [COM(2021) 82 final]

Ανακοίνωση της Επιτροπής ― Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια προσαρμογής των κρατών μελών (2023/C 264/01)

Κανονισμός για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας  (2021/1119/ΕΕ)

7.Στήριξη ΕΕ

Πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» (CERV) 2

·Ισότητα, δικαιώματα και ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού

·Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Daphne

Πρόγραμμα «Δικαιοσύνη» 3 , συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης για τη στήριξη διακρατικών σχεδίων κατάρτισης δικαστών που καλύπτουν το αστικό, το ποινικό δίκαιο ή τα θεμελιώδη δικαιώματα (JUST-JTRA)

Single Market programme (Πρόγραμμα για την ενιαία αγορά)  (SMP) 4

Consumer programme (Πρόγραμμα για τους καταναλωτές) 5

Internal Security Fund , including the call on child sexual abuse (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών) 6 (ISF-2021-TF1-AG-CYBER)

Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 7  

Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων 8  

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ 9  

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 10

Ταμείο Συνοχής 11  

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης 12

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 13  

EU monitoring framework for the European Child Guarantee (Ενωσιακό πλαίσιο παρακολούθησης της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά) 14

Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης 15 , στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:

· Flagship on Reinforce Democracy and the Rule of Law (Εμβληματική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου) 16  

· Flagship initiative on the Implementation of the European Child Guarantee  (YOUTH FIRST Flagship Initiative) [Εμβληματική πρωτοβουλία για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά (εμβληματική πρωτοβουλία «Πρώτα οι νέοι»)]

·Flagship on Enhancing reception and accommodation capacity for migrants (Εμβληματική πρωτοβουλία για την ικανότητα υποδοχής και στέγασης μεταναστών)

Πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) 17

Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» 18 : χρηματοοικονομική κατάσταση για το δίκτυο κέντρων ασφαλέστερης χρήσης του διαδικτύου και πλατφόρμα Better Internet for Kids (διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά) (BIK)

Πρόγραμμα Erasmus+ 19 , στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:

· Call for Policy Experimentation projects 2024 (Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα πολιτικής πειραματισμού 2024)

· Συμπράξεις για συνεργασία στο πλαίσιο της βασικής δράσης 2 (ΒΔ2)

Τα προγράμματα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία 20 - «Ορίζων 2020» (2014-2020) και «Ορίζων Ευρώπη» (2021-2027), στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:

·Πρόγραμμα «Ορίζων 2020»: Κοινωνική πρόκληση 1 — Υγεία, δημογραφική αλλαγή και ευεξία 21  

·Πρόγραμμα «Ορίζων 2020»: Κοινωνική πρόκληση 6 — συμπεριληπτικές, καινοτόμες και στοχαστικές κοινωνίες 22

·Πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» (2021-2027): Ομάδα 2 ― «Πολιτισμός, δημιουργικότητα και πολυδεκτική κοινωνία» 23

·Πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» (2021-2027): Ομάδα 3 ― «Πολιτική προστασία για την κοινωνία» 24

·Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) 25

Πρόγραμμα InvestEU 26

8.Διεθνείς συμβάσεις σχετικές με τον τομέα των δικαιωμάτων του παιδιού

8.1.Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

Σύμβαση περί του κατωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου εις την απασχόλησιν, αριθ. 138 (1973)  

Σύμβαση για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών εργασίας των παιδιών και την άμεση δράση με σκοπό την εξάλειψή τους, αριθ. 182 (1999)

8.2.Συνδιάσκεψη της Χάγης για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

Σύμβαση της 25ης Οκτωβρίου 1980 για τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών  

Σύμβαση της 19ης Οκτωβρίου 1996 για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία ως προς τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών

Σύμβαση της 23ης Νοεμβρίου 2007 για την είσπραξη, σε διεθνές επίπεδο, απαιτήσεων διατροφής παιδιών και άλλων μορφών οικογενειακής διατροφής

Hague Conference on Private International Law, Protocol on the Law applicable to Maintenance Obligations (Διάσκεψη της Χάγης για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, πρωτόκολλο σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο στις υποχρεώσεις διατροφής), 2007.

8.3.Άλλα

Πρωτόκολλο για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της διακίνησης προσώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, που συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος

9.Συναφή έγγραφα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA):

Mapping Child Protection Systems in the EU (Χαρτογράφηση των εθνικών συστημάτων προστασίας των παιδιών στην ΕΕ) – Επικαιροποίηση 2023

Guardianship for unaccompanied children - A manual for trainers of guardians (Επιτροπεία ασυνόδευτων παιδιών - Εγχειρίδιο για εκπαιδευτές επιτρόπων)

EUAA-FRA Practical Tool for Guardians - Introduction to international protection (Πρακτικές οδηγίες για επιτρόπους - Εισαγωγή στη διεθνή προστασία)

EUAA-FRA Practical Tool for Guardians - The asylum procedure (Πρακτικές οδηγίες για επιτρόπους - Η διαδικασία ασύλου)

Practical Tool for Guardians - Temporary protection for unaccompanied children fleeing Ukraine (Πρακτικές οδηγίες για επιτρόπους - Προσωρινή προστασία ασυνόδευτων παιδιών που εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Children in migration: fundamental rights at European borders (Παιδιά-μετανάστες: θεμελιώδη δικαιώματα στα ευρωπαϊκά σύνορα)

Handbook on European law relating to the rights of the child (Εγχειρίδιο σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα του παιδιού) - έκδοση 2022

Practical guidance for protecting unaccompanied children in the relocation process (Πρακτική καθοδήγηση για την προστασία ασυνόδευτων παιδιών κατά τη διαδικασία μετεγκατάστασης)

Παιδιά που στερούνται τη γονική φροντίδα σε κράτος μέλος της ΕΕ διαφορετικό από το δικό τους

Mapping minimum age requirements concerning the rights of the child in the EU (Xαρτογράφηση των απαιτήσεων ως προς το κατώτατο όριο ηλικίας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του παιδιού στην ΕΕ)

Επιτροπεία για παιδιά τα οποία στερούνται τη γονική φροντίδα

Εγχειρίδιο σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα ασύλου, συνόρων και μετανάστευσης

Child Trafficking in the EU - Challenges, perspectives and good practices (Εμπορία παιδιών στην ΕΕ - Προκλήσεις, προοπτικές και ορθές πρακτικές)

Φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη — Κατάλογος σημείων ελέγχου για επαγγελματίες

(1)    Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός.
(2)     Κανονισμός για τη θέσπιση του Προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (2021/692/ΕΕ)
(3)     Κανονισμός για τη θέσπιση του Προγράμματος «Δικαιοσύνη» (2021/693/ΕΕ)
(4)     Κανονισμός για τη θέσπιση προγράμματος για την εσωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, τον τομέα των φυτών, των ζώων, των τροφίμων και των ζωοτροφών, και τις ευρωπαϊκές στατιστικές (Πρόγραμμα για την ενιαία αγορά) (2021/690/ΕΕ)
(5)     Κανονισμός για τη θέσπιση προγράμματος για την εσωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, τον τομέα των φυτών, των ζώων, των τροφίμων και των ζωοτροφών, και τις ευρωπαϊκές στατιστικές (Πρόγραμμα για την ενιαία αγορά) (2021/690/ΕΕ)
(6)     Κανονισμός για τη θέσπιση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (2021/1149/ΕΕ)
(7)     Κανονισμός για τη θέσπιση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (2021/1147/ΕΕ)
(8)     Κανονισμός για τη θέσπιση, ως μέρους του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων, του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων (2021/1148/EU)
(9)     Κανονισμός περί ιδρύσεως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (EKT+) (2021/1057/ΕΕ)
(10)     Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής (2021/1058/ΕΕ)
(11)     Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής (2021/1058/ΕΕ)
(12)     Κανονισμός για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (2021/1056/ΕΕ)
(13)     Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (2021/1139/ΕΕ)
(14)     Σύσταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά (2021/1004/ΕΕ)
(15)     Κανονισμός για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (2021/240/ΕΕ)
(16)    Βλ. για παράδειγμα το έργο για ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών και τη δημιουργία σπιτιών για παιδιά (Barnahus) στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
(17)     Κανονισμός για τη θέσπιση Προγράμματος σχετικά με τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας [Πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health)] για την περίοδο 2021-2027 (2021/522/EU). Βλέπε, για παράδειγμα, δύο έργα για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για τη στήριξη ευάλωτων παιδιών, τα οποία ξεκίνησαν στις αρχές του 2023· το έργο για την παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών σε εκτοπισθέντες/παιδιά από την Ουκρανία ξεκίνησε το 2023· ο διαγωνισμός για το διεπιστημονικό πρόγραμμα κατάρτισης και ανταλλαγής για επαγγελματίες του τομέα της υγείας και άλλους επαγγελματίες που εργάζονται στην κοινότητα με συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών στα σχολεία, και η πρόσκληση για βέλτιστες και ελπιδοφόρες πρακτικές σχετικά με την ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους, όπως «Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, η πρωτοβουλία «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο»
(18)     Κανονισμός για τη θέσπιση του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη (2021/694/ΕΕ)
(19)     Κανονισμός για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό (2021/817/ΕΕ)
(20)     Κανονισμός για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη» και τον καθορισμό των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του (2021/695/ΕΕ)
(21)    Βλ. για παράδειγμα τα έργα: RefugeesWellSchool — προληπτικές σχολικές παρεμβάσεις για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας των προσφύγων και των εφήβων μεταναστών· Equal-Life — ποιότητα του περιβάλλοντος στα πρώτα χρόνια της ζωής και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής· και ATHLETE – Advancing Tools for Human Early Lifecourse Exposome Research and Translation (Ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων για την έρευνα πάνω στο εκθεσίωμα κατά τα πρώτα στάδια ζωής του ανθρώπου)
(22)    Βλ. για παράδειγμα το έργο REFUGE-ED — Αποτελεσματικές πρακτικές στην εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική στήριξη για την ένταξη των παιδιών προσφύγων.
(23)    Βλ. για παράδειγμα τα έργα: SCIREARLY - Policies and practices based on scientific research for reducing underachievement and early school leaving in Europe (Πολιτικές και πρακτικές που βασίζονται σε επιστημονική έρευνα, για τη μείωση των χαμηλών επιδόσεων και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στην Ευρώπη)· LETSCARE - Lets Care: Building safe and caring schools to foster educational inclusion and school achievement (Ας φροντίσουμε: οικοδόμηση ασφαλών σχολείων φροντίδας για την προώθηση της εκπαιδευτικής συμπερίληψης και των σχολικών επιδόσεων)· CLEAR - Constructing learning outcomes in Europe: A multi-level analysis of (under)achievement in the life course (Οικοδόμηση μαθησιακών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη: Μια πολυεπίπεδη ανάλυση των (ανεπαρκών) επιδόσεων κατά τη διάρκεια της ζωής.
(24)    Βλ. για παράδειγμα τα έργα: 2PS – Prevent & Protect Through Support (Πρόληψη και προστασία μέσω στήριξης)· ISEDA: Innovative Solutions to Eliminate Domestic Abuse (Καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας)· IMPROVE: Improving Access to Services for Victims of Domestic Violence by Accelerating Change in Frontline Responder Organisations (Βελτίωση της πρόσβασης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσω της επίσπευσης αλλαγών σε οργανισμούς αντιμετώπισης πρώτης γραμμής).
(25)    Βλ. για παράδειγμα τα έργα: MAD2bully – Motivations at the Automatic and Deliberate level to bully (Συνειδητά και ασυνείδητα κίνητρα εκφοβισμού)· CHALLENGE – Persistent bullying cases: towards tailored intervention approaches to maximize efficiency (Περιπτώσεις παρατεταμένου εκφοβισμού: εξατομικευμένες προσεγγίσεις παρέμβασης για βέλτιστα αποτελέσματα)· Outside-in – How Bullying in Adolescence Gets Into the Mind and Under the Skin (Πώς ο εκφοβισμός στην εφηβεία επηρεάζει νου και γονίδια).
(26)     Κανονισμός για τη θέσπιση του Προγράμματος InvestEU (2021/523/ΕΕ) Ταμείο InvestEU - Ευρωπαϊκή Ένωση (europa.eu)