Βρυξέλλες, 12.1.2022

COM(2022) 18 final

2022/0009(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά

{SEC(2022) 45 final} - {SWD(2022) 8 final} - {SWD(2022) 9 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Τα παράνομα ναρκωτικά είναι ένα σύνθετο πρόβλημα ασφάλειας και υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2021 1 , εκτιμάται ότι 83 εκατομμύρια ενήλικοι στην ΕΕ έχουν δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά στη διάρκεια της ζωής τους. Το 2019 καταγράφηκαν στην ΕΕ τουλάχιστον 5 150 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, αριθμός που σημειώνει σταθερή αύξηση κάθε έτος από το 2012, μεταξύ άλλων στους εφήβους ηλικίας 15-19 ετών. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης η επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τις ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης που εισάγονται στην ΕΕ, οι οποίες είναι υψηλότερες από ποτέ άλλοτε. Στην ΕΕ παράγονται ναρκωτικά, ειδικότερα συνθετικά ναρκωτικά (αμφεταμίνες και «έκσταση»), τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για εξαγωγή 2 . Η λιανική αξία της αγοράς ναρκωτικών εκτιμάται σε τουλάχιστον 30 δισ. EUR ετησίως 3 και παραμένει η μεγαλύτερη εγκληματική αγορά στην ΕΕ και σημαντική πηγή εισοδήματος για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος 4 .

Η κάνναβη είναι το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό. Η χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών εξακολουθεί να συνδέεται συχνότατα με τις πιο επιβλαβείς μορφές της χρήσης ναρκωτικών. Το κρακ είναι ολοένα και πιο διαθέσιμο· διάφορα παράνομα ναρκωτικά καθίστανται επίσης διαθέσιμα σε μικρότερες δόσεις ή φθηνότερες συσκευασίες, οι οποίες θεωρούνται καταλληλότερες για οικιακή χρήση. Παρατηρείται επίσης αύξηση της χρήσης βενζοδιαζεπινών 5  σε υψηλού κινδύνου χρήστες ναρκωτικών, κρατουμένους και ορισμένες ομάδες χρηστών που κάνουν ψυχαγωγική χρήση, η οποία αντικατοπτρίζει δυνητικώς την υψηλή διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος των ουσιών αυτών, καθώς και ζητήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με την πανδημία. Στους χρήστες ναρκωτικών, η πολλαπλή χρήση ουσιών 6 είναι διαδεδομένη και έχει επιζήμιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η αυξημένη διαθεσιμότητα άλλων ναρκωτικών, και ειδικότερα κοκαΐνης και ορισμένων συνθετικών ουσιών, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα βίας σχετιζόμενης με τα ναρκωτικά και άλλα εγκλήματα 7 .

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες 8 , οι αγορές ναρκωτικών επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία. Η παραγωγή και η διακίνηση ναρκωτικών όχι μόνον παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από την πανδημία, αλλά επέφεραν επίσης αυξημένους κινδύνους για τις περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μέτρων εγκλεισμού που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, παρατηρήθηκαν ορισμένες αλλαγές στις οδούς και τις μεθόδους διακίνησης σε επίπεδο χονδρικής, καθώς και διαταραχές και κάποιες κατά τόπους ελλείψεις. Παρ’ όλα αυτά, οι πωλητές και οι αγοραστές ναρκωτικών προσαρμόστηκαν γρήγορα στη νέα κατάσταση, ιδίως αυξάνοντας τη χρήση υπηρεσιών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, εφαρμογών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακών πηγών, καθώς και ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κατ’ οίκον παράδοσης. Η μείωση της κατανάλωσης ναρκωτικών που είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων μέτρων εγκλεισμού ανατράπηκε με τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ως εκ τούτου, έως τα μέσα του 2021, τα επίπεδα χρήσης των περισσότερων ναρκωτικών επανήλθαν στα προ COVID επίπεδα ή ενδεχομένως ακόμα υψηλότερα. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε μείωση της προσφοράς. Αντιθέτως, το 2020 και στις αρχές του 2021 αναφέρθηκαν κατασχέσεις πολλών τόνων κοκαΐνης σε ευρωπαϊκούς λιμένες, ενώ η καλλιέργεια κάνναβης και η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του 2020 σε προ της πανδημίας επίπεδα, με αυξημένο αριθμό περιπτώσεων που αφορούσαν κάνναβη νοθευμένη με συνθετικά κανναβινοειδή. Παρότι οι υπηρεσίες για χρήστες ουσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, περιλαμβανομένων υπηρεσιών άμεσης πρόσβασης, χώρων επιτηρούμενης χρήσης ναρκωτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών με ή χωρίς παραμονή σε εξειδικευμένα κέντρα, λειτουργούν εκ νέου, εξακολουθούν να περιορίζονται από τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της νόσου COVID-19 και λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα.

Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης σε επίπεδο Ένωσης. Η στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025 9 και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025 10 παρέχουν το στρατηγικό πλαίσιο για τον σκοπό αυτό. Στη στρατηγική, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή καλείται «να υποβάλει πρόταση αναθεώρησης της εντολής του [Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας 11 ] το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διασφαλιστεί ισχυρότερος ρόλος του Κέντρου στην αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών προκλήσεων του φαινομένου των ναρκωτικών» 12 . Με την παρούσα πρόταση η Επιτροπή ανταποκρίνεται στην εν λόγω υποχρέωση.

Το 2018/19 η Επιτροπή διενήργησε την τέταρτη αξιολόγηση του Κέντρου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 13 . Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία του Κέντρου είναι γενικά καλή, αλλά υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων σε αρκετούς τομείς, ειδικότερα λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων του φαινομένου των ναρκωτικών.

Η διαπίστωση αυτή τεκμηριώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια των τακτικών επικοινωνιών με το Κέντρο και τα ενδιαφερόμενα μέρη του, στις οποίες υπογραμμίστηκε η αυξανόμενη έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ, αφενός, της περιπλοκότητας και των ραγδαίων εξελίξεων του φαινομένου των ναρκωτικών και, αφετέρου, της εντολής του Κέντρου. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα πραγματικότητα του φαινομένου των ναρκωτικών και δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα τα οποία πρέπει να επιτελεί το Κέντρο για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων του φαινομένου των ναρκωτικών.

Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση προβλέπει στοχευμένη αναθεώρηση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και επιδιώκει την ενίσχυση της εντολής του, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο μελλοντικός Οργανισμός θα μπορεί να αντιδρά αποτελεσματικά σε νέες προκλήσεις, να παρέχει καλύτερη στήριξη στα κράτη μέλη και να συμβάλλει στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, στόχος της πρότασης είναι να καλύψει ρητώς την πολλαπλή χρήση ουσιών, ήτοι άλλες μορφές εξάρτησης από ουσίες όταν οι εν λόγω ουσίες λαμβάνονται μαζί με παράνομα ναρκωτικά· να ενισχύσει τις ικανότητες παρακολούθησης και αξιολόγησης απειλών· να συστήσει εργαστήριο ώστε να διασφαλίζεται ότι ο Οργανισμός έχει στη διάθεσή του κάθε εγκληματολογική και τοξικολογική πληροφορία· να ενισχύσει τη θέση των εθνικών εστιακών σημείων, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι σε θέση να παρέχουν σχετικά δεδομένα· να θεσπίσει την αρμοδιότητα του Οργανισμού να καταρτίζει εκστρατείες πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και να εκδίδει συναγερμούς στην περίπτωση που είναι διαθέσιμες στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες. Τέλος, με την πρόταση αποσαφηνίζεται ο ρόλος του Οργανισμού στη διεθνή σκηνή 14 . Συγχρόνως, η πρόταση θα προσαρμόσει επίσης το θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού στην κοινή προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της ΕΕ 15 .

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη ευρύ φάσμα πολιτικών της ΕΕ στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά τις πολιτικές για τα ναρκωτικά, η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη τη στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025 και το σχετικό σχέδιο δράσης. Λαμβάνει επίσης υπόψη την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 16 , καθώς και ορισμένες πράξεις σχετικές με την προσθήκη ουσιών στον ορισμό των ναρκωτικών στην απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου 17 .

Η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) με άλλα όργανα της Ένωσης, και ειδικότερα τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) 18 , τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) 19 , τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (CEPOL), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) 20 και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) 21 , καθώς και άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς και όργανα της ΕΕ.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη άλλες σχετικές πολιτικές της Ένωσης οι οποίες εγκρίθηκαν ή δρομολογήθηκαν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (αναδιατύπωση).

Όσον αφορά την καινοτομία, η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την πολιτική για τα ναρκωτικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» 22 , του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 23 , των πρωτοβουλιών στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαιοσύνη» 24 , του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) 25 και του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων Ευρώπη» 26 .

Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη τη θέσπιση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης σε σχέση με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας 27 28 και τις προτάσεις για τις αλλαγές στις εντολές ορισμένων από τους προαναφερθέντες οργανισμούς 29 . Στο πλαίσιο της εξέτασης της συνεργασίας με οργανισμούς και όργανα της Ένωσης, η παρούσα νομοθετική πρόταση έλαβε επίσης υπόψη τη συγκρότηση της ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΗΕRA) 30 .

Όσον αφορά τη συνεργασία του Οργανισμού με τρίτες χώρες, η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη τις εξωτερικές πολιτικές της Ένωσης.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 1920/2006 σχετικά με τον Οργανισμό βασίστηκε στο άρθρο 152 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δηλ. στη νομική βάση για τη δημόσια υγεία. Η διάταξη αυτή αντιστοιχεί στο άρθρο 168 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Το άρθρο 168 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ ορίζει τα εξής: «Η Ένωση συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών για τη μείωση της βλάβης που προκαλούν στην υγεία τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης και της πρόληψης». Το άρθρο 168 παράγραφος 5 της ΣΛΕΕ προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να θεσπίζουν μέτρα για «την επαγρύπνηση κατά σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, την κήρυξη συναγερμού σε παρόμοιες περιπτώσεις και την καταπολέμησή τους».

Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφορά ναρκωτικών και την αγορά ναρκωτικών στηρίζει τη μείωση της διαθεσιμότητας ναρκωτικών στην ΕΕ και την κάμψη της ζήτησης ναρκωτικών και, τελικώς, τη δημόσια υγεία. Οι διαστάσεις του φαινομένου των ναρκωτικών όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και δεν μπορούν να εξεταστούν χωριστά. Ως εκ τούτου, το περιεχόμενο της παρούσας νομοθετικής πρότασης καλύπτεται από τη νομική βάση για τη δημόσια υγεία και δεν υπερβαίνει τα όρια της εν λόγω νομικής βάσης.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η δράση της ΕΕ για την αναθεώρηση της εντολής του Οργανισμού είναι αναγκαία.

Το φαινόμενο των ναρκωτικών επηρεάζει όλους τους Ευρωπαίους, έχει διασυνοριακό χαρακτήρα και αφορά πολλαπλές δικαιοδοσίες, ιδίως όσον αφορά τις αγορές ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχουν πολλές κοινές προκλήσεις στα κράτη μέλη, στους τομείς τόσο της υγείας όσο και της ασφάλειας, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το φαινόμενο των ναρκωτικών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε εθνικό ή περιφερειακό/υποεθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι η διακίνηση ναρκωτικών είναι διεθνικό έγκλημα. Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών αξιοποιούν τις διαφορές στις κανονιστικές και νομικές προσεγγίσεις των κρατών μελών. Προβληματικά μοντέλα στους τομείς της υγείας ή της ασφάλειας τα οποία εντοπίζονται σε ένα κράτος μέλος εμφανίζονται πολύ συχνά και σε άλλα κράτη μέλη. Η εθνική νομοθεσία ή ακόμα και η βέλτιστη εθνική πρακτική δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις διασυνοριακές πτυχές του φαινομένου των ναρκωτικών. Ο εν λόγω διασυνοριακός χαρακτήρας επιτάσσει, επομένως, την ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ.

Η παρούσα νομοθετική πρόταση θα παραγάγει σημαντική ενωσιακή προστιθέμενη αξία. Η έγκριση στοχευμένης αναθεώρησης της εντολής του Οργανισμού, μέσω της οποίας θα του παρασχεθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίζει υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις, είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, ιδίως λαμβανομένης υπόψη της πρόσφατης επιδείνωσης της κατάστασης των ναρκωτικών στην ΕΕ η οποία χαρακτηρίζεται από διαδεδομένη διαθεσιμότητα ευρέος φάσματος ναρκωτικών ολοένα και μεγαλύτερης καθαρότητας ή ισχύος, υποστηρίζεται από την κατάχρηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής προόδου και οδηγεί σε πιο περίπλοκα πρότυπα χρήσης και σε αυξανόμενο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια. Η αναθεώρηση της εντολής του Οργανισμού εντάσσεται στην αντίδραση της ΕΕ στις εξελίξεις αυτές.

Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση, η δράση του Οργανισμού συνεπάγεται σημαντική προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών μόνο σε εθνικό επίπεδο. Πολλά από τα φαινόμενα έχουν διασυνοριακό, και ολοένα και περισσότερο παγκόσμιο, χαρακτήρα και δεν μπορούν, επομένως, να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, η τρέχουσα εντολή του Οργανισμού περιορίζει τη δράση του, τη στήριξη που μπορεί να παράσχει στα κράτη μέλη και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η τρέχουσα εντολή του Οργανισμού καλύπτει την πολλαπλή χρήση ουσιών σε περιορισμένο μόνο βαθμό συνεπάγεται κενά στη συνολική εικόνα, σε επίπεδο ΕΕ, του φαινομένου των ναρκωτικών, καθώς τα δεδομένα που συλλέγονται είναι κατακερματισμένα ή ενδεχομένως ανύπαρκτα. Αυτό αντιβαίνει στις απαιτήσεις της τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η οποία στηρίζεται στην ύπαρξη ουδέτερου φορέα παροχής πραγματικών και αντικειμενικών δεδομένων. Η στοχευμένη αναθεώρηση που προτείνεται με την παρούσα νομοθετική πρόταση ενισχύει τον Οργανισμό σε κρίσιμους τομείς, προκειμένου να του παράσχει τη δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης των κοινών αυτών ζητημάτων.

Η αναθεώρηση της τρέχουσας εντολής θα συμβάλει επίσης στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης και στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών στα κράτη μέλη. Παράγοντες οι οποίοι θα συμβάλουν στην εξέλιξη αυτή είναι, μεταξύ άλλων, ο προτεινόμενος εξορθολογισμός και η συγκέντρωση σε κεντρικό επίπεδο των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στα κράτη μέλη μέσω των εθνικών εστιακών σημείων, η παρακολούθηση των αγορών ναρκωτικών και η διατήρηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και συστήματος συναγερμού για τα ναρκωτικά, η οργάνωση κατάρτισης, η ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών κ.λπ. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του διοικητικού κόστους στα κράτη μέλη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η διαθεσιμότητα καλύτερης πληροφόρησης από τον Οργανισμό προς όφελος όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη δεν θα ήταν ικανά να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα μεμονωμένα στον ίδιο βαθμό, καθώς είτε δεν διαθέτουν τις γνώσεις ή τους πόρους είτε το πρόβλημα έχει διασυνοριακό χαρακτήρα. Το τελευταίο αυτό στοιχείο αποτελεί επίσης επιχείρημα υπέρ της διοικητικής απλούστευσης, καθώς κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεμονωμένα τα ζητήματα αυτά και η συνεργασία με πολλές χώρες θα συνεπαγόταν υψηλή διοικητική επιβάρυνση.

Αναλογικότητα

Η πρόταση είναι αναλογική, καθώς αποτελεί τον μόνο τρόπο για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αλλαγών στην εντολή του Οργανισμού.

Σκοπός της δράσης σε επίπεδο ΕΕ δεν είναι να αντικαταστήσει τις εθνικές δράσεις ή αρχές, ούτε να αμφισβητήσει τη σημασία τους. Το φαινόμενο των ναρκωτικών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνεργασία όλων των επιπέδων —ενωσιακού, εθνικού και τοπικού. Η παρούσα πρόταση δεν θα υπερβεί αυτό που είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που εκτείνεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όσον αφορά τους ενδεχόμενους νέους κανόνες και τις αρμοδιότητες των εθνικών εστιακών σημείων, θα απόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν τον ακριβή τρόπο σύστασης εθνικού εστιακού σημείου. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι σε θέση να παρέχουν στο επίπεδο της ΕΕ τα αναγκαία στοιχεία και να έχουν πρόσβαση στη διαθέσιμη στο επίπεδο της ΕΕ χρηματοδότηση, τα εθνικά εστιακά σημεία θα πρέπει να πληρούν ένα σύνολο ελάχιστων απαιτήσεων. Επιπλέον, δεδομένου ότι η παροχή των βασικών δεδομένων από τα κράτη μέλη στον Οργανισμό, μέσω των εθνικών εστιακών σημείων, αποτελεί τη βάση του συνολικού συστήματος παρακολούθησης των ναρκωτικών, η θέσπιση των εν λόγω ελάχιστων απαιτήσεων είναι αναλογικό μέτρο.

Επιλογή της νομικής πράξης

Δεδομένου ότι η εντολή του Οργανισμού καθορίζεται στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1920/2006, η αναθεώρηση της εντολής του πρέπει επίσης να έχει τη μορφή κανονισμού.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η κύρια διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την παρούσα πρόταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Οργανισμού που διενεργήθηκε το 2018/19. Η διαδικασία περιλάμβανε εκτενή διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και δημόσια διαβούλευση διάρκειας 12 εβδομάδων. Λεπτομέρειες της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη παρέχονται στο παράρτημα III του σχετικού εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής 31 . Στο παράρτημα παρατίθεται επίσης σύνοψη των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης. Η συνοπτική έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης δημοσιεύθηκε στο παράρτημα 5 της έκθεσης αξιολόγησης 32 .

Επιπλέον, οι απόψεις συγκεκριμένων ενδιαφερόμενων μερών, όπως των κρατών μελών, των εθνικών εστιακών σημείων ή άλλων οργανισμών, εξετάστηκαν δεόντως μέσω συναντήσεων και/ή συγκεκριμένων αιτημάτων παροχής πληροφοριών.

Ενόψει της αναθεώρησης της εντολής του Οργανισμού, μετά τη μελέτη του συμβούλου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συζητήσεις περιλαμβανομένων συζητήσεων στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΠΝΤ τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιούνιο του 2019, παρουσίασης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης στην οριζόντια ομάδα «Ναρκωτικά» τον Ιούλιο του 2019 και παρουσίασης στους επικεφαλής των εθνικών εστιακών σημείων κατά τη συνάντησή τους τον Μάιο του 2019.

Το 2019 και το 2020 πραγματοποιήθηκαν αρκετές επίσημες και άτυπες συναντήσεις. Αυτές περιλάμβαναν άτυπες συναντήσεις με διάφορα μέλη του προσωπικού του Οργανισμού, τους επικεφαλής των εθνικών εστιακών σημείων, το Φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά και εκπροσώπους των κρατών μελών.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής οργάνωσαν επίσης πιο επίσημες συναντήσεις. Την 1η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε εικονική σύσκεψη με τη βασική ομάδα του Φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά. Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση της εντολής του ΕΚΠΝΤ συζητήθηκε επίσης κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά στις 8 Οκτωβρίου 2020. Συζήτηση σχετικά με τις πτυχές που αφορούν τα εθνικά εστιακά σημεία πραγματοποιήθηκε στην τεχνική σύσκεψη του δικτύου Reitox στις 7 Οκτωβρίου 2020 και στη σύσκεψη των επικεφαλής των εθνικών εστιακών σημείων στις 26 Νοεμβρίου 2020. Στις 26 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε εικονική άτυπη σύνοδος εργασίας για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΠΝΤ, στην οποία συζητήθηκαν η επιλογή πολιτικής και οι βασικές ιδέες για την προτιμώμενη επιλογή.

Στη διάρκεια αυτών των ανταλλαγών απόψεων, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα προσαρμογής του κανονισμού για το ΕΚΠΝΤ στις τρέχουσες προκλήσεις που συνδέονται με τα ναρκωτικά, όπως η πολλαπλή χρήση ουσιών, και διασφάλισης κατάλληλης χρηματοδότησης για τον Οργανισμό. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων παρακολούθησης, συλλογής δεδομένων και εκτίμησης, καθώς και της αρμοδιότητας του Οργανισμού να δρομολογεί ενημερωτικές εκστρατείες και δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο, ώστε να ενισχυθεί η σχέση του με τις αρχές των κρατών μελών και ειδικότερα με τα εθνικά εστιακά σημεία. Υπογραμμίστηκε επίσης ο ρόλος του ΕΚΠΝΤ σε σχέση με τη διεθνή πολιτική για τα ναρκωτικά και τονίστηκε η αναγκαιότητα κατάλληλης ικανότητας εγκληματολογικού και τοξικολογικού εργαστηρίου.

Συλλογή δεδομένων και χρήση εμπειρογνωσίας

Η Επιτροπή διενήργησε αξιολόγηση του Οργανισμού με τη στήριξη συμβούλου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006. Τα κύρια αποτελέσματα της αξιολόγησης συνοψίστηκαν σε έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο 33 και σε συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής 34 . Η αξιολόγηση ήταν συνολικά θετική όσον αφορά τα πέντε κριτήρια αξιολόγησης (συνάφεια, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, συνοχή, ενωσιακή προστιθέμενη αξία), αλλά επισημάνθηκε επίσης η δυνατότητα βελτιώσεων σε αρκετούς τομείς. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βελτιωθούν η διαθεσιμότητα περισσότερο προσανατολισμένων προς το μέλλον προϊόντων, η σχέση με την επιστημονική κοινότητα και τους ιατρούς γενικής ιατρικής, καθώς και τα μέτρα ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού. Στην αξιολόγηση υπογραμμίστηκε επίσης η αναγκαιότητα βελτίωσης της παροχής δεδομένων, αντιμετώπισης της πολλαπλής χρήσης ουσιών και στήριξης των κρατών μελών κατά την αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών τους για τα ναρκωτικά. Η συνεργασία με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω. Η αξιολόγηση δεν κατέληξε σε συμπέρασμα όσον αφορά τη δυνητική μελλοντική διεύρυνση του πεδίου δράσης του Οργανισμού σε άλλες νόμιμες και παράνομες ουσίες και εθιστικές συμπεριφορές 35 .

Ο Οργανισμός παρείχε εμπειρογνωσία στην εκτίμηση επιπτώσεων και στη νομοθετική πρόταση κατά την εκπόνησή της, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων των επιπτώσεων κόστους των διαφόρων επιλογών πολιτικής.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Σύμφωνα με την πολιτική της για τη «βελτίωση της νομοθεσίας», η Επιτροπή διενήργησε εκτίμηση επιπτώσεων.

Εξετάστηκαν διάφορες νομοθετικές και μη νομοθετικές επιλογές πολιτικής. Ορισμένες επιλογές πολιτικής 36 απορρίφθηκαν σε πρώιμο στάδιο και δεν υποβλήθηκαν σε διεξοδικότερη ανάλυση και εκτίμηση. Δύο επιλογές πολιτικής εκτιμήθηκαν λεπτομερώς: αμφότερες έχουν παρόμοιους στόχους, αλλά καταλήγουν σε διαφορετικό επίπεδο επιπτώσεων όσον αφορά το κόστος, τα οφέλη και τη διοικητική επιβάρυνση.

Επιλογή πολιτικής 4: Στοχευμένη αναθεώρηση — Παροχή μεγαλύτερης αξίας στην πολιτική για τα ναρκωτικά

Η παρούσα επιλογή προβλέπει θεματικό πεδίο δράσης επικεντρωμένο στα παράνομα ναρκωτικά με στόχο την εμβάθυνση της τεκμηρίωσης για τα φαινόμενα των ναρκωτικών, με παράλληλη ενίσχυση των ικανοτήτων παρακολούθησης και αξιολόγησης απειλών του Οργανισμού, ώστε να αυξηθεί η ικανότητά του δράσης και αντίδρασης στις νέες προκλήσεις, μεταξύ άλλων σε διεθνές επίπεδο. Τα εθνικά εστιακά σημεία θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν ώστε να ενεργούν ως πιο αποτελεσματικοί μεσολαβητές και να μεταφέρουν και να εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο βασικές πληροφορίες προερχόμενες από τον Οργανισμό. Στο πλαίσιο της παρούσας επιλογής πολιτικής, ο Οργανισμός θα καταστεί επίσης πιο ευέλικτος όσον αφορά την απόκριση στις ανάγκες που ανακύπτουν στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά μέσω διαφόρων εξατομικευμένων υπηρεσιών για τα κράτη μέλη. Η παρούσα επιλογή θα μειώσει σημαντικά τη διοικητική επιβάρυνση και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες για τα κράτη μέλη. Θα είναι επίσης καταλληλότερη όσον αφορά την αναγκαία ενίσχυση των οικονομικών και των ανθρώπινων πόρων.

Επιλογή πολιτικής 5: Επεκτατική αναθεώρηση — Επικέντρωση σε διάφορες μορφές εξάρτησης

Η παρούσα επιλογή προβλέπει εκτεταμένο θεματικό πεδίο δράσης για την ευρεία κάλυψη της εξάρτησης, πέραν των ναρκωτικών, και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παρακολούθησης του Οργανισμού βάσει εφαρμοστέων μεθοδολογιών και δεικτών που καλύπτουν διάφορες μορφές εξάρτησης. Η επέκταση του θεματικού πεδίου σε διάφορες μορφές εξάρτησης θα επηρεάσει το σύνολο δεδομένων που θα πρέπει να παρέχουν τα εθνικά εστιακά σημεία στον Οργανισμό, καθώς και τον ρόλο του Οργανισμού ως κέντρου ανταλλαγής γνώσεων. Τέλος, η συμμετοχή του Οργανισμού στη διεθνή συνεργασία θα περιοριστεί κυρίως στις τρέχουσες σχετικές με τα ναρκωτικά δραστηριότητες, καθώς οι άλλες μορφές εξάρτησης δεν έχουν την ίδια διεθνή και διασυνοριακή εμβέλεια. Η παρούσα επιλογή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενες αλληλεπικαλύψεις με υφιστάμενες πολιτικές. Εγείρει επίσης ζητήματα ενδεχόμενων παρεμβάσεων σε εθνικές αρμοδιότητες και ενδέχεται να συνεπάγεται δυσχέρειες από την άποψη της επικουρικότητας. Θα συνεπάγεται επίσης σημαντική αύξηση των αναγκαίων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων για την εκτέλεση των καθηκόντων του Οργανισμού.

Μετά τη λεπτομερή εκτίμηση επιπτώσεων των ανωτέρω επιλογών πολιτικής, προτιμώμενη επιλογή είναι η επιλογή πολιτικής 4, η οποία καταλήγει σε στοχευμένη αναθεώρηση της εντολής. Τα κύρια στοιχεία της εν λόγω στοχευμένης αναθεώρησης είναι τα ακόλουθα:

Το πεδίο δράσης του Οργανισμού θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει την πολλαπλή χρήση ουσιών, ήτοι άλλες μορφές εξάρτησης από ουσίες όταν οι εν λόγω ουσίες λαμβάνονται μαζί με παράνομα ναρκωτικά. Επομένως, η αναθεώρηση θα πρέπει να αποσαφηνίζει το περιεχόμενο της έννοιας της πολλαπλής χρήσης ουσιών και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω έννοια. Η εν λόγω περιορισμένη διεύρυνση της εντολής θα απαιτεί την υποβολή σχετικών δεδομένων από τα εθνικά εστιακά σημεία.

Η εντολή του Οργανισμού θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει ρητώς ζητήματα προσφοράς ναρκωτικών και αγοράς ναρκωτικών, καθώς αυτή είναι μια ολοένα και πιο σημαντική διάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά (EUDA) πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τη διάσταση αυτή.

Οι ικανότητες του Οργανισμού όσον αφορά την παρακολούθηση και την αξιολόγηση απειλών θα ενισχυθούν και ο Οργανισμός θα παρέχει περαιτέρω στήριξη στα κράτη μέλη, ώστε να αυξηθεί ο αντίκτυπός του στο φαινόμενο των ναρκωτικών και η ικανότητά του να αντιδρά σε νέες προκλήσεις.

Θα συσταθεί εικονικό εργαστήριο, δηλ. δίκτυο εργαστηρίων σε συνδυασμό με κέντρο ικανοτήτων στον Οργανισμό, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα περισσότερων εγκληματολογικών και τοξικολογικών πληροφοριών στον Οργανισμό.

Τα εθνικά εστιακά σημεία θα εξουσιοδοτηθούν να παρέχουν τα σχετικά δεδομένα στον Οργανισμό. Ο νέος κανονισμός θα θέτει ελάχιστες απαιτήσεις για τη σύσταση των εθνικών εστιακών σημείων, τα οποία θα πιστοποιούνται στη συνέχεια από τον Οργανισμό. Η εντολή των εθνικών εστιακών σημείων πρέπει να αντικατοπτρίζει την αναθεώρηση της εντολής του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράση βασισμένη στην ανάλυσή του και να καταρτίζει εκστρατείες πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και να εκδίδει συναγερμούς στην περίπτωση που είναι διαθέσιμες στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες.

Τα στοιχεία αυτά θα συμπληρώνονται μέσω ενισχυμένης συνεργασίας με τα κράτη μέλη και τους αποκεντρωμένους οργανισμούς και όργανα της Ένωσης, η οποία, παρότι κρίσιμη, δεν θα μπορούσε να επιτύχει αφ’ εαυτής τους στόχους της παρούσας πρωτοβουλίας.

Όσον αφορά τη διεθνή διάσταση, τα καθήκοντα του Οργανισμού θα αποσαφηνιστούν ώστε οι σχετικές αρμοδιότητες να περιληφθούν στην ίδια την εντολή.

Η ανωτέρω επιλογή πολιτικής αντικατοπτρίζεται πλήρως στην παρούσα νομοθετική πρόταση. Θα παράσχει στον Οργανισμό τα εργαλεία και τις ικανότητες για να καλύψει όλες τις διαστάσεις του σημερινού φαινομένου των ναρκωτικών.

Επιπλέον της ουσιαστικής αναθεώρησης της εντολής του Οργανισμού, η νομοθετική πρόταση θα προσαρμόσει επίσης την εντολή στην κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της ΕΕ 37 . Αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, καθώς καμία ουσιαστική αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 δεν έλαβε χώρα μετά τη συμφωνία για την κοινή προσέγγιση το 2012. Η προσαρμογή στην κοινή προσέγγιση απαιτεί την επέκταση πολλών διατάξεων που αφορούν τους θεσμικούς κανόνες και τους κανόνες διακυβέρνησης του Οργανισμού, παρότι το βασικό περιεχόμενο των εν λόγω διατάξεων παραμένει αμετάβλητο. Η έγκριση των νέων αυτών κανόνων θα ευθυγραμμίσει τη διακυβέρνηση του Οργανισμού με τις πιο πρόσφατες νομοθετικές πράξεις σε ζητήματα που αφορούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, την προστασία δεδομένων, την καταπολέμηση της απάτης και άλλα παρεμφερή. Θα ευθυγραμμίσει επίσης τους κανόνες διακυβέρνησης του Οργανισμού με εκείνους άλλων αποκεντρωμένων οργανισμών της ΕΕ.

Οι κύριες επιπτώσεις της παρούσας πρότασης αφορούν την Επιτροπή και τον ίδιο τον Οργανισμό, καθώς και τις εθνικές αρχές. Συναφώς, ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις όσον αφορά την απλούστευση και/ή τη διοικητική επιβάρυνση, όπως επισημάνθηκε ανωτέρω 38 . Οι κύριες οικονομικές επιπτώσεις αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ και σχετίζονται με την αναγκαία αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, καθώς και, σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό, στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Οι επιπτώσεις σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, και ειδικότερα πολίτες / φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, είναι περιορισμένες και σε μεγάλο βαθμό έμμεσες, σχετίζονται δε με τη βελτίωση της ικανότητας αντιμετώπισης του φαινομένου των ναρκωτικών στην ΕΕ.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η αναθεώρηση δεν έχει καθεαυτή καμία άμεση επίπτωση στα θεμελιώδη δικαιώματα. Τα δεδομένα που συλλέγονται από και για τον Οργανισμό είναι στατιστικά δεδομένα, αλλά δεν περιλαμβάνουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα· επομένως, το άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα») δεν επηρεάζεται. Εξάλλου, η πρόταση δεν θίγει άλλα θεμελιώδη δικαιώματα.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην ανάλυση του Οργανισμού εξετάζονται σημαντικά ζητήματα με ενδεχόμενες συνέπειες για τα θεμελιώδη δικαιώματα 39 , ακόμη και αν ο Οργανισμός δεν λαμβάνει ούτε διαχειρίζεται ο ίδιος τέτοια μέτρα. Υπ’ αυτή την έννοια, η βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού θα μπορούσε να έχει έμμεσες θετικές επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα νομοθετική πρόταση θα έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και στις ανάγκες του Οργανισμού σε προσωπικό, καθώς ο προϋπολογισμός και το προσωπικό που προβλέπονται επί του παρόντος στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) δεν επαρκούν για τα καθήκοντα που θα πρέπει να επιτελέσει ο Οργανισμός για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις αγορές ναρκωτικών και την προσφορά ναρκωτικών. Εκτιμάται ότι, για την εναπομένουσα διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), θα απαιτηθούν πρόσθετος προϋπολογισμός ύψους περίπου 63 εκατ. EUR και περίπου 40 πρόσθετες θέσεις εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο Οργανισμός διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για την εκτέλεση της αναθεωρημένης εντολής του. Κατά συνέπεια, τα νέα καθήκοντα του Οργανισμού που προτείνονται στην παρούσα νομοθετική πρόταση θα απαιτήσουν πρόσθετες ενισχύσεις σε δημοσιονομικά κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό σε σύγκριση με τους συναφώς προοριζόμενους πόρους στο εγκριθέν πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, το οποίο προβλέπει ετήσια αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ στον Οργανισμό κατά 2 %. Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά θα αντισταθμιστούν μέσω αντισταθμιστικής μείωσης των προγραμματισμένων δαπανών του τομέα 4 40 , οι δε ανάγκες του Οργανισμού σε πόρους για το διάστημα 2021-2027 αναμένεται να σταθεροποιηθούν.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της εντολής του Οργανισμού θα διενεργούνται ως επί το πλείστον σύμφωνα με τους εφαρμοστέους μηχανισμούς στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού. Το άρθρο 52 προβλέπει αξιολόγηση με αντικείμενο, ιδίως, τις επιπτώσεις, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του Οργανισμού και των εργασιακών πρακτικών του, η οποία μπορεί να εξετάζει την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης της δομής, της λειτουργίας, του πεδίου δράσης και των καθηκόντων του Οργανισμού, καθώς και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας τροποποίησης. Πέραν της εν λόγω αξιολόγησης, η Επιτροπή θα αντλεί δεδομένα μέσω της εκπροσώπησής της στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού και της εποπτείας του έργου του Οργανισμού από κοινού με τα κράτη μέλη.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Στο κεφάλαιο I (άρθρα 1 έως 5) εκτίθενται οι στόχοι και τα γενικά καθήκοντα του Οργανισμού. Καταρχάς προσδιορίζεται ότι ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά (EUDA) αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) (άρθρο 1), ορίζονται το νομικό καθεστώς και η έδρα του Οργανισμού (άρθρο 2), καθώς και ορισμένοι όροι (άρθρο 3), και εν συνεχεία, στο άρθρο 4, ορίζεται ο στόχος του Οργανισμού, ο οποίος παραμένει ίδιος με εκείνον του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006. Στο άρθρο 5 προβλέπονται τα συνολικά καθήκοντα του Οργανισμού τα οποία εκτελούνται σε τρεις κύριους τομείς αρμοδιοτήτων, που αναλύονται περαιτέρω στα κεφάλαια II έως IV.

Στο κεφάλαιο II (άρθρα 6 και 7) αποσαφηνίζονται τα καθήκοντα παρακολούθησης του Οργανισμού. Στο άρθρο 6 καθορίζονται τα δεδομένα τα οποία πρέπει να συλλέγει ο Οργανισμός και οι δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν προκειμένου ο Οργανισμός να διαθέτει τις πλέον επικαιροποιημένες πληροφορίες για σκοπούς ανάλυσης. Καθορίζονται επίσης τα καθήκοντα διάδοσης του Οργανισμού. Στο άρθρο 7 καθορίζονται τα κύρια καθήκοντα παρακολούθησης του Οργανισμού.

Στο κεφάλαιο III (άρθρα 8 έως 15) καθορίζονται τα καθήκοντα έγκαιρης προειδοποίησης και εκτίμησης κινδύνων του Οργανισμού. Στα άρθρα 8 έως 11 καθορίζονται οι κανόνες σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνων για νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Οι εν λόγω διατάξεις δεν έχουν μεταβληθεί σε σύγκριση με εκείνες των άρθρων 5α έως 5δ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 [οι οποίες εισήχθησαν μέσω του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2101]. Το έργο του Οργανισμού συναφώς αποτελεί τη βάση για την ενδεχόμενη υπαγωγή νέας ψυχοδραστικής ουσίας στον ορισμό των «ναρκωτικών» μέσω κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίας βάσει της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Στο άρθρο 12 προβλέπεται η δυνατότητα του Οργανισμού να εκπονεί αξιολογήσεις απειλών σχετικά με νέες εξελίξεις του φαινομένου των ναρκωτικών οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάζουν δυσμενώς τη δημόσια υγεία, ασφάλεια και προστασία. Οι εν λόγω αξιολογήσεις απειλών θα συμβάλουν στην αύξηση της ετοιμότητας της ΕΕ να αντιδρά σε νέες απειλές και θα παράσχουν στήριξη σε άλλα καθήκοντα του Οργανισμού. Το άρθρο 13 αξιοποιεί τις διαθέσιμες πληροφορίες από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, τις αξιολογήσεις απειλών και άλλες πληροφορίες από τα κράτη μέλη σχετικά με την εμφάνιση σοβαρού άμεσου ή έμμεσου κινδύνου που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Προβλέπει ένα ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού για τα ναρκωτικά, που διευκολύνει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών οι οποίες ενδέχεται να επιβάλλουν την ταχεία ανάληψη δράσης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας ή προστασίας. Στο άρθρο 14 καθορίζονται αρμοδιότητες του Οργανισμού στον τομέα των πρόδρομων ουσιών των ναρκωτικών. Τέλος, στο άρθρο 15 συστήνεται δίκτυο εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων (στο εξής: εικονικό εργαστήριο).

Στο κεφάλαιο IV (άρθρα 16 έως 21) καθορίζονται τα καθήκοντα που θα πρέπει να εκτελεστούν στο πλαίσιο της ανάπτυξης ικανοτήτων. Στο άρθρο 16 καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Οργανισμού σε σχέση με την πρόληψη. Ο Οργανισμός εργάζεται ήδη στον συγκεκριμένο τομέα, π.χ. μέσω της ανάπτυξης Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Πρόληψη ή μέσω του μητρώου παρεμβάσεων πρόληψης Xchange. Το έργο αυτό θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω, μέσω της παροχής στον Οργανισμό της δυνατότητας να αναπτύσσει προγράμματα και εκστρατείες πρόληψης σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και της παροχής στήριξης στα κράτη μέλη κατά την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών. Στο άρθρο 17 προβλέπεται διαδικασία διαπίστευσης και πιστοποίησης εθνικών προγραμμάτων, και ειδικότερα εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας, μείωσης των βλαβών και άλλων σχετικών προγραμμάτων. Η εν λόγω διαπίστευση ή πιστοποίηση θα παρέχει στις εθνικές αρχές ή τους επαγγελματικούς φορείς τη βεβαιότητα ότι τα προγράμματά τους είναι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και έχουν αποδειχθεί χρήσιμα. Με το άρθρο 18 ο Οργανισμός εξουσιοδοτείται να παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη, π.χ. κατά την αξιολόγηση και ανάπτυξη των εθνικών στρατηγικών τους, αλλά και κατά την ανταλλαγή καινοτόμων βέλτιστων πρακτικών ή άλλων σχετικών πληροφοριών. Το άρθρο 19 προβλέπει τη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει κατάρτιση εντός του πεδίου της εντολής του, ως βασικό ή υποστηρικτικό καθήκον, στη δεύτερη δε περίπτωση μέσω της καταβολής χωριστού τέλους, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Στο άρθρο 20 καθορίζονται οι δραστηριότητες διεθνούς συνεργασίας και τεχνικής βοήθειας του Οργανισμού, τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω. Στη διάταξη αποσαφηνίζεται επίσης ότι η διεθνής συνεργασία συγκαταλέγεται στα βασικά καθήκοντα του Οργανισμού. Το άρθρο 21 παρέχει στον Οργανισμό εντολή ώστε να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο πλαίσιο του κύκλου γνώσεων της ΕΕ στον τομέα της έρευνας. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή του Οργανισμού στον κόμβο καινοτομίας της ΕΕ για την εσωτερική ασφάλεια 41 .

Στο κεφάλαιο V (άρθρα 22 έως 34) καθορίζονται οι κανόνες σχετικά με την οργάνωση του Οργανισμού. Οι κανόνες βασίζονται στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1920/2006. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στους κανόνες στο παρόν κεφάλαιο είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της κοινής προσέγγισης. Οι ιδιαιτερότητες του Οργανισμού, όπως η ύπαρξη επιστημονικής επιτροπής ή δικτύου εθνικών εστιακών σημείων, διατηρήθηκαν, αλλά προσαρμόστηκαν κατά περίπτωση.

Στο άρθρο 22 καθορίζεται η δομή του Οργανισμού. Στα άρθρα 23 έως 27 καθορίζονται η σύνθεση, τα καθήκοντα και οι μέθοδοι εργασίας του διοικητικού συμβουλίου. Βασίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006, στον εσωτερικό κανονισμό του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και στην κοινή προσέγγιση. Στο άρθρο 28 καθορίζονται οι κανόνες που αφορούν το εκτελεστικό συμβούλιο, το οποίο στηρίζει το διοικητικό συμβούλιο και προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του. Το παρόν άρθρο βασίζεται στο άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006, στον εσωτερικό κανονισμό του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΠΝΤ και στην κοινή προσέγγιση. Στο άρθρο 29 καθορίζονται οι αρμοδιότητες του εκτελεστικού διευθυντή, η δε διάταξη αυτή βασίζεται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 και στην κοινή προσέγγιση. Στο άρθρο 30 καθορίζονται οι κανόνες για την επιστημονική επιτροπή, η δε διάταξη αυτή είναι σύμφωνη με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006. Τέλος, τα άρθρα 31 έως 34 καθορίζουν τους κανόνες για το δίκτυο Reitox των εθνικών εστιακών σημείων και για τα ίδια τα εθνικά εστιακά σημεία. Τα εθνικά εστιακά σημεία πρέπει να ενισχυθούν σύμφωνα με την αναθεώρηση της εντολής του Οργανισμού και, ως εκ τούτου, οι κανόνες για τα εθνικά εστιακά σημεία επεκτάθηκαν για τον λεπτομερέστερο καθορισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους. Τα εθνικά εστιακά σημεία πρέπει να εξουσιοδοτηθούν ώστε να ενεργούν ως κεντρικός φορέας στα κράτη μέλη για όλα τα σχετικά με τα ναρκωτικά δεδομένα και θα πρέπει να αποκτήσουν επίσης κατάλληλο ρόλο σε εθνικό επίπεδο. Προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν κατάλληλα τον ρόλο τους, η σύστασή τους θα πρέπει να πληροί ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις, η δε συμμόρφωση με τις εν λόγω απαιτήσεις θα πρέπει να πιστοποιείται από τον Οργανισμό. Πέραν των ελάχιστων αυτών απαιτήσεων, απόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν τον τρόπο σύστασης των εθνικών εστιακών σημείων στο εθνικό νομικό σύστημά τους.

Το κεφάλαιο VI (άρθρα 35 έως 41) περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές διατάξεις. Στο άρθρο 35 καθορίζονται οι κανόνες σχετικά με το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού του Οργανισμού, το οποίο περιλαμβάνει τον τριετή προγραμματισμό, καθώς και το πρόγραμμα εργασιών του επόμενου έτους. Η διάταξη αυτή προσαρμόστηκε στους πιο πρόσφατους δημοσιονομικούς κανονισμούς 42 . Οι μεταβολές στις δημοσιονομικές διατάξεις σε σύγκριση με εκείνες του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της κοινής προσέγγισης και των ισχυόντων επί του παρόντος δημοσιονομικών κανόνων για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της ΕΕ. Οι μεταβολές που θεσπίστηκαν σε σχέση με τις διαδικασίες του προϋπολογισμού και την απόδοση λογαριασμών και απαλλαγή είναι ήσσονος σημασίας. Η μόνη νέα διάταξη στο κεφάλαιο αυτό είναι το άρθρο 37, το οποίο θα παρέχει στον Οργανισμό τη δυνατότητα να χρεώνει τέλη για ορισμένα καθήκοντα, τα οποία δεν συγκαταλέγονται στα βασικά καθήκοντα του Οργανισμού. Θα απόκειται στον Οργανισμό να αποφασίσει, σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν ο παρών κανονισμός τεθεί σε εφαρμογή, αν θα κάνει χρήση της εν λόγω επιλογής.

Το κεφάλαιο VII (άρθρα 42 έως 44) περιλαμβάνει τους κανόνες για το προσωπικό. Οι μεταβολές σε σχέση με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1920/2006 είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της κοινής προσέγγισης και των αλλαγών στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρα 42 και 44) 43 . Το άρθρο 43 περιλαμβάνει τους κανόνες για το προσωπικό που εφαρμόζονται στον εκτελεστικό διευθυντή.

Το κεφάλαιο VIII (άρθρα 45 έως 63) περιλαμβάνει γενικές και τελικές διατάξεις. Οι μεταβολές σε σύγκριση με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1920/2006 είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της κοινής προσέγγισης και των προσαρμογών σε πιο πρόσφατη νομοθεσία. Η πλειονότητα των διατάξεων αυτών περιλαμβάνονταν ήδη στον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1920/2006. Το παρόν κεφάλαιο περιλαμβάνει επίσης μεταβατικές διατάξεις (άρθρα 58 έως 61) προκειμένου να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά.



2022/0009 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 168 παράγραφος 5,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 44 ,

Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 45 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 302/93 του Συμβουλίου 46 . Η εν λόγω ιδρυτική πράξη αναδιατυπώθηκε το 2006 με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 47 .

(2)Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας συστάθηκε για να παρέχει πραγματικές, αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες για τα ναρκωτικά, την τοξικομανία και τις συνέπειές τους σε ενωσιακό επίπεδο, ώστε η Ένωση και τα κράτη μέλη να διαθέτουν στοιχεία για την τεκμηρίωση της χάραξης πολιτικής και την καθοδήγηση των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών, και, επομένως, προστιθέμενη αξία όταν, στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους, λαμβάνουν μέτρα ή αποφάσεις σχετικά με δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών. Είναι πρόδηλο ότι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας βελτίωσε τη διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με τα ναρκωτικά και την τοξικομανία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

(3)Παρότι ο γενικός στόχος του παραμένει επίκαιρος και θα πρέπει να διατηρηθεί, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 καθεαυτόν δεν είναι πλέον κατάλληλος για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και των μελλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Ως εκ τούτου, η εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, συμπεριλαμβανομένων της αντικατάστασής του και της μετονομασίας του σε «Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά» (στο εξής: Οργανισμός). Δεδομένου ότι απαιτούνται ουσιαστικές τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1920/2006, ώστε να ληφθούν υπόψη η κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ένωσης 48 και οι εξελίξεις στο φαινόμενο των ναρκωτικών, χάριν σαφήνειας, ο εν λόγω κανονισμός θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο κανονισμό.

(4)Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 επικεντρωνόταν κυρίως σε ζητήματα σχετικά με την υγεία. Ωστόσο, η κάλυψη των αγορών ναρκωτικών και των ζητημάτων προσφοράς ναρκωτικών είναι επίσης αναγκαία προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις του φαινομένου των ναρκωτικών στη δημόσια υγεία, να μειωθεί η διαθεσιμότητα ναρκωτικών στην Ένωση και να καμφθεί η ζήτηση ναρκωτικών. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία συνδέονται άρρηκτα με τα ζητήματα που σχετίζονται με την προσφορά. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει το φαινόμενο των ναρκωτικών με πιο ολιστικό τρόπο.

(5)Το έργο του Οργανισμού θα πρέπει να επιτελείται χωρίς να θίγονται οι αντίστοιχες αρμοδιότητες της Ένωσης και των κρατών μελών της στον τομέα των ναρκωτικών. Θα πρέπει να καλύπτει τις διάφορες πτυχές του φαινομένου των ναρκωτικών και τις λύσεις που εφαρμόζονται σχετικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός θα πρέπει να καθοδηγείται από σχετικές στρατηγικές και σχέδια δράσης που εγκρίνονται από την Ένωση, και ειδικότερα την εφαρμοστέα στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά.

(6)Κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του, ο Οργανισμός θα πρέπει να συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς και όργανα της Ένωσης, και ειδικότερα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (CEPOL), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA), θα πρέπει δε να λαμβάνει υπόψη τις δραστηριότητές τους για την αποφυγή επικαλύψεων. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει συνεργασία σε διεθνές επίπεδο με τις σχετικές αρχές και φορείς σε τρίτες χώρες, καθώς και στο επίπεδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

(7)Η πολλαπλή χρήση ουσιών, δηλ. η ταυτόχρονη χρήση μίας ή περισσότερων ψυχοδραστικών ουσιών ή τύπων ουσιών, νόμιμων ή παράνομων, όταν οι ουσίες αυτές λαμβάνονται μαζί με ναρκωτικά, είναι ολοένα και πιο συνηθισμένο φαινόμενο. Επομένως, ο Οργανισμός θα πρέπει να εξετάζει άλλες μορφές εξάρτησης από ουσίες όταν οι εν λόγω ουσίες λαμβάνονται μαζί με ναρκωτικά μέσω της ανάπτυξης συστημάτων παρακολούθησης τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη, αντί να επικεντρώνονται σε μία μόνο ουσία (για παράδειγμα, την ηρωίνη), τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ταυτόχρονη ή διαδοχική χρήση και άλλων ουσιών, όπως μη ελεγχόμενων οπιοειδών ή καταχρηστικώς χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.

(8)Ο Οργανισμός θα πρέπει να αναπτύξει τις δραστηριότητές του σε τρεις κύριους τομείς αρμοδιοτήτων, και συγκεκριμένα την παρακολούθηση, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερα τεκμηριωμένες πολιτικές· την έγκαιρη προειδοποίηση και την αξιολόγηση κινδύνων, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερα τεκμηριωμένες δράσεις· και την ανάπτυξη ικανοτήτων, η οποία θα οδηγήσει σε ισχυρότερες αντιδράσεις της Ένωσης στο φαινόμενο των ναρκωτικών.

(9)Η συλλογή, η ανάλυση και η διάδοση δεδομένων θα πρέπει να παραμείνουν το κύριο καθήκον του Οργανισμού. Τα βασικά δεδομένα συλλέγονται μέσω των εθνικών εστιακών σημείων, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν ένας από τους κύριους παρόχους δεδομένων του Οργανισμού. Πρόσθετες, πλησιέστερες στον πραγματικό χρόνο πηγές δεδομένων είναι ολοένα και περισσότερο διαθέσιμες μέσω καινοτόμων μεθόδων συλλογής δεδομένων. Επομένως, ο Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να έχει ολιστική εικόνα του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ένωση και των εξωτερικών παραγόντων που το επηρεάζουν.

(10)Οι απαιτήσεις δεδομένων του Οργανισμού θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στα εθνικά εστιακά σημεία. Τα εθνικά εστιακά σημεία θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν εντός των κρατών μελών ώστε να λαμβάνουν όλα τα σχετικά δεδομένα από τις διάφορες εθνικές αρχές. Η συλλογή δεδομένων στα κράτη μέλη θα πρέπει να εξορθολογιστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό προς αποφυγή διπλών εκθέσεων και επικαλύψεων των προσπαθειών.

(11)Για τη διευκόλυνση και τη διάρθρωση της συλλογής δεδομένων και της ανταλλαγής, τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών, πληροφοριών και για τη στήριξη της εγκαθίδρυσης ολοκληρωμένου και διαλειτουργικού συστήματος παρακολούθησης το οποίο θα καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ο Οργανισμός θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλη ψηφιακή λύση. Η λύση αυτή αναμένεται να επιτρέψει την αυτοματοποίηση της διαχείρισης και της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών. Η εν λόγω λύση θα πρέπει να διευκολύνει επίσης την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των υποστηριζόμενων από την τεχνολογία αγορών ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του σκοτεινού δικτύου (darknet).

(12)Προκειμένου να μπορέσει ο Οργανισμός να κάνει καλύτερη χρήση των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή του, για παράδειγμα για τη λήψη πιο προδραστικών μέτρων, όπως αξιολογήσεις απειλών, εκθέσεις σχετικά με στρατηγικής σημασίας πληροφορίες και έκδοση συναγερμών, και να συμβάλει στη βελτίωση της ετοιμότητας της Ένωσης για μελλοντικές εξελίξεις, θα πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα παρακολούθησης και ανάλυσης του Οργανισμού.

(13)Για τη βελτίωση της ετοιμότητας της Ένωσης είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχει ολιστική εικόνα των δυνητικών μελλοντικών εξελίξεων του φαινομένου των ναρκωτικών. Προκειμένου να προετοιμαστεί ο ίδιος και να προετοιμάσει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για τέτοιες μελλοντικές εξελίξεις, ο Οργανισμός θα πρέπει να διενεργεί τακτικά προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη μεγατάσεις, δηλ. μακροπρόθεσμες κινητήριες δυνάμεις οι οποίες παρατηρούνται στο παρόν και είναι πολύ πιθανό να ασκήσουν σημαντική επιρροή στο μέλλον, με στόχο τον προσδιορισμό νέων προκλήσεων και ευκαιριών αντίδρασης στα προβλήματα των ναρκωτικών.

(14)Το φαινόμενο των ναρκωτικών υποστηρίζεται ολοένα και περισσότερο από την τεχνολογία, όπως καταδείχθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κατά την οποία παρατηρήθηκε μεγαλύτερη χρήση νέων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση της διανομής ναρκωτικών. Εκτιμάται ότι περίπου τα δύο τρίτα των προσφορών στις αγορές του σκοτεινού δικτύου σχετίζονται με ναρκωτικά. Το εμπόριο ναρκωτικών χρησιμοποιεί διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και κινητών εφαρμογών. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται στις αποκρίσεις στο φαινόμενο των ναρκωτικών, με την αυξανόμενη χρήση κινητών εφαρμογών και παρεμβάσεων ηλεκτρονικής υγείας. Ο Οργανισμός, μαζί με άλλους σχετικούς οργανισμούς της Ένωσης και αποφεύγοντας την επικάλυψη προσπαθειών, θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του φαινομένου των ναρκωτικών που εφαρμόζει.

(15)Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες που ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία σε ολόκληρη την Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε επίπεδο Ένωσης. Είναι, επομένως, αναγκαίο να παρακολουθούνται και, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχεία αντίδραση, να διατηρηθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ. Η ανταλλαγή πληροφοριών και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων της αρχικής έκθεσης και της εκτίμησης κινδύνων νέων ψυχοδραστικών ουσιών, τροποποιήθηκαν πρόσφατα και θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

(16)Βάσει της ενισχυμένης παρακολούθησης από τον Οργανισμό και της πείρας που έχει αποκτηθεί όσον αφορά την αξιολόγηση κινδύνων νέων ψυχοδραστικών ουσιών, ο Οργανισμός θα πρέπει να αναπτύξει γενικές ικανότητες αξιολόγησης απειλών. Απαιτείται επειγόντως πιο προδραστική ικανότητα ταχέος προσδιορισμού νέων απειλών και τεκμηρίωσης της ανάπτυξης αντιμέτρων, καθώς ο δυναμικός χαρακτήρας του σύγχρονου φαινομένου των ναρκωτικών συνεπάγεται ότι οι σχετικές προκλήσεις μπορούν να εξαπλωθούν ταχέως πέραν των συνόρων.

(17)Δεδομένου ότι οι επικίνδυνες ουσίες ενδέχεται να είναι επιζήμιες για τη δημόσια υγεία, ο Οργανισμός θα πρέπει να είναι σε θέση να εκδίδει συναγερμούς. Για τη στήριξη τέτοιας αρμοδιότητας, ο Οργανισμός θα πρέπει να αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού για τα ναρκωτικά, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εθνικές αρχές. Ένα τέτοιο σύστημα συναγερμού θα πρέπει να διευκολύνει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών που ενδέχεται να απαιτούν ταχεία ανάληψη δράσης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και προστασίας. Ο Οργανισμός θα πρέπει να είναι σε θέση να ενημερώνει όχι μόνο τις εθνικές αρχές αλλά και τους δυνητικούς χρήστες των εν λόγω ουσιών.

(18)Οι πρόδρομες ουσίες των ναρκωτικών είναι ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ναρκωτικών, όπως αμφεταμίνες, κοκαΐνη και ηρωίνη. Καθώς η παράνομη παραγωγή ναρκωτικών στην Ένωση αυξάνεται, θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόληψη της διακίνησης και της εκτροπής πρόδρομων ουσιών των ναρκωτικών από νόμιμους διαύλους στην παράνομη παραγωγή ναρκωτικών. Για τη στήριξη των σχετικών προσπαθειών, ο Οργανισμός θα πρέπει να διαδραματίζει ρόλο στην παρακολούθηση της εκτροπής και της διακίνησης πρόδρομων ουσιών των ναρκωτικών και στην επικούρηση της Επιτροπής κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ένωσης για τις πρόδρομες ουσίες των ναρκωτικών.

(19)Δεδομένου ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για εγκληματολογικά και τοξικολογικά δεδομένα και ειδική εμπειρογνωσία αλλά και έλλειψη συντονισμού μεταξύ εργαστηρίων στα κράτη μέλη, είναι αναγκαία η σύσταση ενός «εικονικού» εργαστηρίου, δηλ. ενός δικτύου εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων με γνώσεις στον τομέα των ναρκωτικών και των σχετικών με τα ναρκωτικά βλαβών. Το εν λόγω «εικονικό» εργαστήριο θα πρέπει να παρέχει στον Οργανισμό τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικές πληροφορίες, να αυξάνει τις ικανότητές του στον συγκεκριμένο τομέα και να στηρίζει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των σχετικών εργαστηρίων στα κράτη μέλη, χωρίς ο Οργανισμός να επιφορτιστεί με το υψηλό κόστος της δημιουργίας και της λειτουργίας δικού του εργαστηρίου.

(20)Το δίκτυο εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό των κρατών μελών παρέχοντας σε αυτά τη δυνατότητα να διορίζουν στο δίκτυο δύο εργαστήρια, τα οποία θα καλύπτουν τοξικολογική και εγκληματολογική εμπειρογνωσία. Προκειμένου να διασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή κάλυψη, ειδικοί από άλλα εργαστήρια τα οποία σχετίζονται με το έργο του Οργανισμού, μεταξύ άλλων από το ευρωπαϊκό δίκτυο τελωνειακών εργαστηρίων, θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο δίκτυο. Τέτοια συνεργασία θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα συμμετέχοντα εργαστήρια να διδαχθούν το ένα από το άλλο σε διάφορους τομείς.

(21)Για την αύξηση των γνώσεων στον συγκεκριμένο τομέα και τη στήριξη των κρατών μελών, ο Οργανισμός θα πρέπει να καθορίζει και να χρηματοδοτεί σχετικά έργα, όπως την ανάπτυξη προτύπων αναφοράς σχετικά με νέα ναρκωτικά, την εκπόνηση τοξικολογικών ή φαρμακολογικών μελετών και την κατάρτιση προφίλ ναρκωτικών. Τέτοια προσέγγιση θα στηρίξει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ σχετικών εργαστηρίων και θα μειώσει το κόστος για τα επιμέρους εργαστήρια.

(22)Δεδομένου ότι έχει πρόσβαση σε δεδομένα και στην αναγκαία επιστημονική πείρα για την ανάπτυξη και την προώθηση τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης, ο Οργανισμός θα πρέπει να συμμετέχει σε έργο πρόληψης, και ειδικότερα σε ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εφαρμόσιμων αποτελεσμάτων έρευνας όσον αφορά την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών, την πρόληψη του σχετιζόμενου με τα ναρκωτικά εγκλήματος και την πρόληψη των σχετιζόμενων με τα ναρκωτικά βλαβών, συμπεριλαμβανομένων της επεξεργασίας προδιαγραφών ποιότητας για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών (ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας για την πρόληψη της τοξικομανίας) ή προγράμματος που θα παρέχει στους υπευθύνους λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής γνώσεις σχετικά με τις πιο αποτελεσματικές τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και προσεγγίσεις για την πρόληψη (πρόγραμμα πρόληψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

(23)Λαμβανομένης υπόψη της ενωσιακής προοπτικής του, ο Οργανισμός θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογεί εθνικά μέτρα και κατάρτιση, για παράδειγμα σχετικά με την πρόληψη, τη θεραπεία, τη μείωση των βλαβών και άλλα σχετικά μέτρα, ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και την αποδεδειγμένη χρησιμότητά τους. Τα κράτη μέλη ή οι σχετικοί επαγγελματικοί φορείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη διαπίστευση ή την πιστοποίηση ως σήμα ποιότητας για το έργο τους.

(24)Δεδομένου ότι κατέχει μοναδική θέση στο επίπεδο της Ένωσης, η οποία του παρέχει τη δυνατότητα να συγκρίνει δεδομένα και βέλτιστες πρακτικές, ο Οργανισμός θα πρέπει να στηρίζει την αξιολόγηση και την εκπόνηση εθνικών στρατηγικών για τα ναρκωτικά με πιο διαρθρωμένο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη, ειδικότερα όσον αφορά την ανάπτυξη πολιτικής. Επιπλέον, ο ρόλος του Οργανισμού στην παροχή κατάρτισης και στήριξης στα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή προδιαγραφών ποιότητας και ορθών πρακτικών θα πρέπει να ενισχυθεί, λαμβανομένης υπόψη της εμπειρογνωσίας που έχει αναπτύξει στους εν λόγω τομείς.

(25)Οι αρμοδιότητες του Οργανισμού στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας θα πρέπει να καθοριστούν σαφέστερα, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχει πλήρως σε τέτοιες δραστηριότητες και να αποκρίνεται σε αιτήματα τρίτων χωρών και φορέων. Ο Οργανισμός θα πρέπει να είναι σε θέση να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή της εξωτερικής διάστασης της πολιτικής της Ένωσης για τα ναρκωτικά και στον ηγετικό ρόλο της Ένωσης σε πολυμερές επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίζεται αποδοτική και συνεπής εφαρμογή των πολιτικών της Ένωσης για τα ναρκωτικά εντός αυτής και διεθνές επίπεδο. Προκειμένου να μπορεί ο Οργανισμός να διαθέτει κατάλληλα επίπεδα πόρων στο καθήκον αυτό, το έργο που αφορά τη διεθνή συνεργασία θα πρέπει να εντάσσεται στα βασικά καθήκοντα του Οργανισμού. Θα πρέπει να βασίζεται σε πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας του Οργανισμού, το οποίο θα πρέπει να συνάδει με τις προτεραιότητες της Ένωσης όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία και θα πρέπει να αναθεωρείται τακτικά προκειμένου να διασφαλίζεται ότι αντικατοπτρίζει κατάλληλα τις διεθνείς εξελίξεις.

(26)Προκειμένου η ενωσιακή χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα της ασφάλειας να αξιοποιείται πλήρως και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πολιτικής για τα ναρκωτικά, ο Οργανισμός θα πρέπει να επικουρεί την Επιτροπή στον προσδιορισμό βασικών ερευνητικών θεμάτων, καθώς και στην εκπόνηση και την εφαρμογή των ενωσιακών προγραμμάτων-πλαισίων για την έρευνα και την καινοτομία που σχετίζονται με τους στόχους του Οργανισμού. Όταν επικουρεί την Επιτροπή στον προσδιορισμό βασικών ερευνητικών θεμάτων και στην εκπόνηση και την εφαρμογή ενωσιακού προγράμματος-πλαισίου, ο Οργανισμός δεν θα πρέπει να λαμβάνει χρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα, προκειμένου να αποφεύγεται δυνητική σύγκρουση συμφερόντων. Τέλος, ο Οργανισμός θα πρέπει να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Ένωση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ώστε να διασφαλίζει ότι αναπτύσσονται και είναι διαθέσιμες για χρήση οι αναγκαίες τεχνολογίες για τις δραστηριότητές του.

(27)Το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να επικουρείται από εκτελεστικό συμβούλιο για την προετοιμασία των αποφάσεών του. Επικεφαλής του Οργανισμού θα πρέπει να είναι εκτελεστικός διευθυντής. Η επιστημονική επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει να επικουρεί το διοικητικό συμβούλιο και τον εκτελεστικό διευθυντή όσον αφορά σχετικά επιστημονικά θέματα.

(28)Τα εθνικά εστιακά σημεία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους κύριους παρόχους δεδομένων στον Οργανισμό. Πρέπει να θεσπιστούν ελάχιστες απαιτήσεις για τη σύστασή τους και για την πιστοποίησή τους από τον Οργανισμό. Προκειμένου να διασφαλίζεται η κατάλληλη λειτουργία τους, τα εθνικά εστιακά σημεία θα πρέπει να συσταθούν σε μόνιμη βάση και να διαθέτουν ειδικό προϋπολογισμό και κάποιον βαθμό ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

(29)Ο Οργανισμός θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλους πόρους για την άσκηση των καθηκόντων του, καθώς και αυτόνομο προϋπολογισμό. Θα πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης. Για τη συνεισφορά της Ένωσης καθώς και για οποιεσδήποτε άλλες επιδοτήσεις που βαρύνουν τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, θα πρέπει να εφαρμόζεται η δημοσιονομική διαδικασία της Ένωσης. Ο έλεγχος των λογαριασμών θα πρέπει να διενεργείται από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

(30)Τα τέλη βελτιώνουν τη χρηματοδότηση ενός οργανισμού και μπορούν να εξεταστούν για συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μπορούν να διαχωρίζονται σαφώς από τα βασικά καθήκοντα του Οργανισμού. Τυχόν τέλη που εισπράττει ο Οργανισμός θα πρέπει να καλύπτουν τα έξοδά του για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών.

(31)Ο εκτελεστικός διευθυντής θα πρέπει να υποβάλλει την ετήσια έκθεση του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να μπορούν να τον καλέσουν να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του.

(32)Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 49 θα πρέπει να εφαρμόζεται στον Οργανισμό. Ο Οργανισμός θα πρέπει να λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια όσον αφορά τις δραστηριότητές του, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου των επιχειρήσεών του.

(33)Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 50 και η Διοργανική Συμφωνία, της 25ης Μαΐου 1999, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) 51 , στην οποία είχε ήδη προσχωρήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, θα πρέπει να εφαρμόζονται στον Οργανισμό.

(34)Προκειμένου να ελέγχονται και να διασφαλίζονται οι επιδόσεις του Οργανισμού και να εξακριβώνεται ότι η εντολή του παρέχει στον Οργανισμό τη δυνατότητα να ασκεί τις αναγκαίες δραστηριότητες οι οποίες απαιτούνται λόγω των εξελίξεων στην αγορά ναρκωτικών και της πολιτικής για τα ναρκωτικά, θα πρέπει να διενεργείται, σε τακτική βάση, εξωτερική αξιολόγηση του έργου του Οργανισμού και η εντολή του θα πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως, εφόσον είναι αναγκαίο.

(35)Ο Οργανισμός θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς και σχετικούς τεχνικούς φορείς εντός και εκτός της Ένωσης κατά την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας του, ιδίως για την αποφυγή επικαλύψεων εργασιών και για τη διασφάλιση πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα και τα εργαλεία που είναι αναγκαία για την εκτέλεση της εντολής του.

(36)Ο Οργανισμός αντικαθιστά και διαδέχεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, που συστάθηκε με τον κανονισμό (EΚ) 1920/2016. Κατά συνέπεια, αποτελεί τον νόμιμο διάδοχο όλων των συμβάσεών του, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων εργασίας, των υποχρεώσεων και των περιουσιακών στοιχείων του. Διεθνείς συμφωνίες συναφθείσες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

(37)Δεδομένου ότι οι στόχοι του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η θέσπιση οργανισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών, δεν μπορούν να επιτευχθούν ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας και των επιπτώσεων της δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των εν λόγω στόχων,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Άρθρο 1

Ίδρυση του Οργανισμού

1.Με τον παρόντα κανονισμό ιδρύεται ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά (στο εξής: Οργανισμός).

2.Ο Οργανισμός αντικαθιστά και διαδέχεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας που συστάθηκε με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1920/2006.

Άρθρο 2

Νομικό καθεστώς και έδρα

1.Ο Οργανισμός αποτελεί όργανο της Ένωσης με νομική προσωπικότητα.

2.Σε κάθε κράτος μέλος, ο Οργανισμός περιβάλλεται με την ευρύτερη δυνατή ικανότητα δικαίου που αναγνωρίζεται στα νομικά πρόσωπα βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, μπορεί να αποκτά ή να διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία και να είναι διάδικος.

3.Έδρα του Οργανισμού είναι η Λισαβόνα, στην Πορτογαλία.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)«ναρκωτικό»: ναρκωτικό όπως ορίζεται στο άρθρο 1 σημείο 1 της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου 52 ·

2)«νέα ψυχοδραστική ουσία»: ουσία όπως ορίζεται στο άρθρο 1 σημείο 4 της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου·

3)«πολλαπλή χρήση ουσιών»: η ταυτόχρονη χρήση μίας ή περισσότερων ψυχοδραστικών ουσιών ή τύπων ουσιών, νόμιμων ή παράνομων, όταν οι ουσίες αυτές λαμβάνονται μαζί με ναρκωτικά·

4)«πρόδρομες ουσίες των ναρκωτικών»: ουσίες οι οποίες ελέγχονται και παρακολουθούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 273/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 53 και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 111/2005 του Συμβουλίου 54 ·

5) «συμμετέχουσες χώρες»: τα κράτη μέλη και οι τρίτες χώρες που συνήψαν συμφωνία με την Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 54·

6)«διεθνής οργανισμός»: οργανισμός και οι υπαγόμενοι σε αυτόν φορείς δημοσίου διεθνούς δικαίου ή κάθε άλλος φορέας ο οποίος έχει ιδρυθεί δυνάμει ή επί τη βάσει συμφωνίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χωρών·

7)«Συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά»: η Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά του 1961, όπως τροποποιήθηκε με το Πρωτόκολλο του 1972 55 , η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τις ψυχοτρόπους ουσίες του 1971 56 και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών, του 1988 57 ·

8)«σύστημα των Ηνωμένων Εθνών»: το σύστημα του μηχανισμού ελέγχου που θεσπίζεται με τις Συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά.

Άρθρο 4

Γενικό καθήκον του Οργανισμού

Ο Οργανισμός παρέχει στην Ένωση και τα κράτη μέλη της πραγματικές, αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες, έγκαιρη προειδοποίηση και αξιολόγηση κινδύνων στο επίπεδο της Ένωσης σχετικά με τα ναρκωτικά, την τοξικομανία, τις αγορές ναρκωτικών και τις συνέπειές τους και συνιστά κατάλληλες, συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες δράσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων.

Άρθρο 5

Ειδικά καθήκοντα

1.Για την εκπλήρωση του γενικού καθήκοντος που καθορίζεται στο άρθρο 4, ο Οργανισμός εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)καθήκοντα παρακολούθησης τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

1)τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 1·

2)τη διάδοση πληροφοριών και δεδομένων βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 5· και

3)την παρακολούθηση του φαινομένου των ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της διάστασης της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και προστασίας, βάσει του άρθρου 7·

β)καθήκοντα ετοιμότητας τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

1)την ανταλλαγή πληροφοριών και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων της εκπόνησης αρχικής έκθεσης και της διενέργειας εκτίμησης επιπτώσεων, βάσει των άρθρων 8 έως 11·

2)αξιολόγηση απειλών και ετοιμότητα βάσει του άρθρου 12·

3)τη θέσπιση και τη διαχείριση ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού για τα ναρκωτικά βάσει του άρθρου 13·

4)παρακολούθηση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη διακίνηση και την εκτροπή πρόδρομων ουσιών των ναρκωτικών και συμβολή στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις πρόδρομες ουσίες των ναρκωτικών βάσει του άρθρου 14·

5) τη θέσπιση και τη διαχείριση δικτύου εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων βάσει του άρθρου 15·

γ)καθήκοντα ανάπτυξης ικανοτήτων τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

1)την ανάπτυξη, επέκταση και προώθηση προγραμμάτων και εκστρατειών πρόληψης σε ολόκληρη την Ένωση βάσει του άρθρου 16·

2)τη διαπίστευση και την πιστοποίηση εθνικών μέτρων βάσει του άρθρου 17·

3)στήριξη προς τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 18·

4)κατάρτιση βάσει του άρθρου 19·

5)διεθνή συνεργασία και τεχνική βοήθεια βάσει του άρθρου 20·

6)δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας βάσει του άρθρου 21.

2.Ο Οργανισμός δημιουργεί και συντονίζει, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς των συμμετεχουσών χωρών, το δίκτυο που προβλέπεται στο άρθρο 31.

3.Ο Οργανισμός ενεργεί με αντικειμενικό, αμερόληπτο και επιστημονικά ενδελεχή τρόπο κατά την άσκηση και την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται στην παράγραφο 1.

4.Ο Οργανισμός βελτιώνει τον συντονισμό μεταξύ της εθνικής και της ενωσιακής δράσης στους τομείς δραστηριότητάς του και διευκολύνει τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ υπευθύνων λήψης αποφάσεων, ερευνητών, ειδικών και προσώπων που ασχολούνται με ζητήματα σχετικά με τα ναρκωτικά σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

5.Ο Οργανισμός στηρίζει την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία προσδιορίζονται στις εφαρμοστέες στρατηγικές της Ένωσης για τα ναρκωτικά, κατά την εφαρμογή των εν λόγω στρατηγικών, ανάλογα με την περίπτωση.

6.Κατά την άσκηση και την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται στην παράγραφο 1, ο Οργανισμός μπορεί να οργανώνει συσκέψεις ειδικών, να συστήνει ad hoc ομάδες εργασίας και να χρηματοδοτεί έργα, ανάλογα με την περίπτωση.

7.Κατά την άσκηση και την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται στην παράγραφο 1, ο Οργανισμός συνεργάζεται ενεργά με άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς και όργανα της Ένωσης, και ειδικότερα την Ευρωπόλ, τον Eurojust, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, για την επίτευξη μέγιστης αποδοτικότητας κατά την παρακολούθηση, αξιολόγηση και αντίδραση στο φαινόμενο των ναρκωτικών.

8.Ο Οργανισμός μπορεί να αναλαμβάνει δραστηριότητες επικοινωνίας με δική του πρωτοβουλία στο πλαίσιο της εντολής του. Η διάθεση πόρων για δραστηριότητες επικοινωνίας δεν αποβαίνει σε βάρος της αποτελεσματικής άσκησης των καθηκόντων που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Οι δραστηριότητες επικοινωνίας διεξάγονται σύμφωνα με τα συναφή σχέδια επικοινωνίας και διάδοσης που εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Άρθρο 6

Συλλογή και διάδοση πληροφοριών και δεδομένων

1.Ο Οργανισμός:

α)συλλέγει όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών και δεδομένων που κοινοποιούνται από τα εθνικά εστιακά σημεία, που προέρχονται από έρευνα ή είναι διαθέσιμα από ανοιχτές πηγές, καθώς και δεδομένων που προέρχονται από πηγές της Ένωσης, μη κυβερνητικές πηγές και αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς·

β)συλλέγει τις πληροφορίες και τα δεδομένα που απαιτούνται για την παρακολούθηση της πολλαπλής χρήσης ουσιών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ)·

γ)συλλέγει τις διαθέσιμες πληροφορίες και τα δεδομένα από τα εθνικά εστιακά σημεία και τις εθνικές μονάδες της Ευρωπόλ σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες και κοινοποιεί χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τις εν λόγω πληροφορίες στα εθνικά εστιακά σημεία και τις εθνικές μονάδες της Ευρωπόλ, καθώς και στην Επιτροπή·

δ)συλλέγει και αναλύει πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών, την εκτροπή και τη διακίνησή τους·

ε)διεξάγει και αναθέτει μελέτες έρευνας και παρακολούθησης, έρευνες, μελέτες σκοπιμότητας και πιλοτικά έργα αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων του·

στ)εξασφαλίζει την καλύτερη συγκρισιμότητα, αντικειμενικότητα και αξιοπιστία των πληροφοριών και των δεδομένων για τα ναρκωτικά σε επίπεδο Ένωσης μέσω του καθορισμού δεικτών και κοινών μη δεσμευτικών προτύπων, η συμμόρφωση με τα οποία μπορεί να συνιστάται από τον Οργανισμό, προκειμένου να διασφαλίζεται μεγαλύτερη συνοχή των μεθόδων μέτρησης που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη και η Ένωση· ειδικότερα, ο Οργανισμός αναπτύσσει εργαλεία και μηχανισμούς για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης και αξιολόγησης, αφενός, από τα κράτη μέλη των εθνικών πολιτικών τους και, αφετέρου, από την Επιτροπή, των πολιτικών της Ένωσης.

2.Ο Οργανισμός συλλέγει σχετικά εθνικά δεδομένα μέσω των εθνικών εστιακών σημείων. Συνεργάζεται επίσης στενά με άλλους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και όργανα που διαθέτουν ήδη πληροφορίες του είδους αυτού.

3.Ο Οργανισμός αναπτύσσει, εντός των ορίων της εντολής του, μεθόδους και προσεγγίσεις συλλογής δεδομένων, μεταξύ άλλων μέσω έργων με εξωτερικούς εταίρους.

4.Ο Οργανισμός μπορεί να αναπτύσσει τις αναγκαίες ψηφιακές λύσεις μέσω των οποίων πραγματοποιείται η διαχείριση και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων.

Εφόσον αναπτυχθούν, οι εν λόγω ψηφιακές λύσεις:

α)καθιστούν δυνατή την αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών ανοιχτής πηγής, διατηρώντας διαθέσιμη τη δυνατότητα μη αυτόματης παροχής δεδομένων·

β)εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη για την επικύρωση των δεδομένων, την ανάλυση και την αυτοματοποιημένη υποβολή εκθέσεων·

γ)παρέχουν τη δυνατότητα μηχανογραφικού χειρισμού και ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένων και εγγράφων.

5.Ο Οργανισμός διαδίδει πληροφορίες και δεδομένα μέσω:

α)της διάθεσης των πληροφοριών που παράγει στην Ένωση, τα κράτη μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων όσον αφορά νέες εξελίξεις και μεταβαλλόμενες τάσεις·

β)της διασφάλισης ευρείας διάδοσης της ανάλυσης, των συμπερασμάτων και των εκθέσεών του·

γ)της διασφάλισης ευρείας διάδοσης αξιόπιστων δεδομένων, μη συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων μη διαβαθμισμένων και διαβαθμισμένων δεδομένων, μέσω της δημοσίευσης, βάσει των δεδομένων που συλλέγει, τακτικής έκθεσης σχετικά με την κατάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για τις αναδυόμενες τάσεις·

δ)της δημιουργίας και της διάθεσης ανοιχτών πόρων επιστημονικής τεκμηρίωσης και της διευκόλυνσης της προώθησης ενημερωτικών δραστηριοτήτων·

ε)της παροχής πληροφοριών σχετικά με πρότυπα ποιότητας, καινοτόμες βέλτιστες πρακτικές και εφαρμόσιμα αποτελέσματα έρευνας στα κράτη μέλη και της διευκόλυνσης της ανταλλαγής και της εφαρμογής των εν λόγω προτύπων και πρακτικών.

6.Ο Οργανισμός δεν συλλέγει δεδομένα τα οποία καθιστούν δυνατή την αναγνώριση της ταυτότητας φυσικών προσώπων ή μικρών ομάδων φυσικών προσώπων. Ο Οργανισμός δεν διαβιβάζει πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα.

Άρθρο 7

Παρακολούθηση του φαινομένου των ναρκωτικών

1.Ο Οργανισμός παρακολουθεί:

α)το φαινόμενο των ναρκωτικών στην Ένωση ολιστικά, μέσω επιδημιολογικών και άλλων δεικτών, καλύπτοντας τις πτυχές της υγείας, της ασφάλειας και της προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ισχυουσών στρατηγικών της Ένωσης για τα ναρκωτικά·

β)τις αναδυόμενες τάσεις του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ένωση και διεθνώς στον βαθμό που έχουν αντίκτυπο στην Ένωση· αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών για υπηρεσίες προς χρήστες ουσιών ή για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και την παρακολούθηση των συνδέσμων με άλλους τομείς εγκληματικότητας, κατά περίπτωση·

γ)την πολλαπλή χρήση ουσιών και τις συνέπειές της, ειδικότερα τις συνέπειες για τις πολιτικές και τις αντιδράσεις που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση της χρήσης ναρκωτικών με μία ή περισσότερες ψυχοδραστικές ουσίες ή τύπους ουσιών, νόμιμων ή παράνομων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κινδύνων προβλημάτων υγείας και κοινωνικών προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύπτουν όταν ναρκωτικά και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες καταναλώνονται ταυτόχρονα ή διαδοχικά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ή όταν διαφορετικές ουσίες παράγονται ή πωλούνται μαζί· την ανάγκη εξέτασης των κοινών αιτίων της χρήσης ναρκωτικών και μορφών εξάρτησης· και τις συνέπειες για την παρακολούθηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, οι οποίες ανακύπτουν όταν πολιτικές και αντιδράσεις στοχεύουν πολλαπλές ουσίες με ολιστικό τρόπο·

δ)τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και τις εφαρμοζόμενες λύσεις, ειδικότερα την εφαρμογή καινοτόμων βέλτιστων πρακτικών και αποτελεσμάτων ερευνών·

ε)σε συνεργασία με την Ευρωπόλ και με τη στήριξη των εθνικών εστιακών σημείων και των εθνικών μονάδων της Ευρωπόλ, όλες τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες που έχουν αναφερθεί από τα κράτη μέλη·

στ)τις πρόδρομες ουσίες των ναρκωτικών, καθώς και τη διακίνηση και εκτροπή τους·

ζ)τις ενωσιακές και εθνικές πολιτικές για τα ναρκωτικά, μεταξύ άλλων για τη στήριξη της ανάπτυξης και της ανεξάρτητης αξιολόγησής τους·

η)τις υποστηριζόμενες από την τεχνολογία αγορές ναρκωτικών, σε συνεργασία με την Ευρωπόλ, εντός των ορίων των αντίστοιχων εντολών τους.

2.Βάσει των δραστηριοτήτων παρακολούθησης που ασκεί, ο Οργανισμός προσδιορίζει καινοτόμες βέλτιστες πρακτικές και τις αναπτύσσει περαιτέρω. Ο Οργανισμός παρέχει στα κράτη μέλη, και ανταλλάσσει με αυτά, πληροφορίες σχετικά με καινοτόμες βέλτιστες πρακτικές και διευκολύνει την ανταλλαγή τέτοιων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

3.Ο Οργανισμός διενεργεί τακτικά προβλέψεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες. Στη βάση αυτή, αναπτύσσει σχετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη μελλοντικής πολιτικής για τα ναρκωτικά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Άρθρο 8

Ανταλλαγή πληροφοριών και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες

1.Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι το εθνικό εστιακό σημείο του και η εθνική μονάδα του της Ευρωπόλ, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες εντολές τους, παρέχουν στον Οργανισμό και την Ευρωπόλ, εγκαίρως και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τις πληροφορίες που διαθέτουν σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Οι πληροφορίες σχετίζονται με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση, τη χρήση και τους τρόπους χρήσης, την παρασκευή, την εκχύλιση, τη διανομή και τις μεθόδους διανομής, τη διακίνηση και την εμπορική, καθώς και την ιατρική και επιστημονική, χρήση και τους δυνητικούς και εντοπισμένους κινδύνους, των εν λόγω ουσιών.

2.Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με την Ευρωπόλ, συλλέγει, αντιπαραβάλλει, αναλύει και αξιολογεί τις πληροφορίες σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Κοινοποιεί εγκαίρως τις εν λόγω πληροφορίες στα εθνικά εστιακά σημεία, τις εθνικές μονάδες της Ευρωπόλ και την Επιτροπή, προκειμένου να τους παράσχει κάθε αναγκαία πληροφορία για σκοπούς έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο Οργανισμός εκπονεί την αρχική έκθεση ή τη συνδυασμένη αρχική έκθεση κατά το άρθρο 9 βάσει των πληροφοριών που συλλέγονται δυνάμει του πρώτου εδαφίου.

Άρθρο 9

Αρχική έκθεση

1.Σε περίπτωση που ο Οργανισμός, η Επιτροπή ή η πλειοψηφία των κρατών μελών θεωρεί ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται σχετικά με νέα ψυχοδραστική ουσία, οι οποίες έχουν συλλεγεί σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, προκαλούν ανησυχίες ότι η νέα ψυχοδραστική ουσία ενδέχεται να ενέχει κινδύνους για την υγεία ή την κοινωνία σε επίπεδο Ένωσης, ο Οργανισμός καταρτίζει αρχική έκθεση σχετικά με τη νέα ψυχοδραστική ουσία.

Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή και τα λοιπά κράτη μέλη σχετικά με την επιθυμία τους να εκπονηθεί αρχική έκθεση. Εάν επιτευχθεί η πλειοψηφία των κρατών μελών, η Επιτροπή δίνει τις δέουσες εντολές στον Οργανισμό και ενημερώνει σχετικά τα κράτη μέλη.

2.Η αρχική έκθεση περιλαμβάνει:

α)προκαταρκτική ένδειξη για τη φύση, τον αριθμό και την κλίμακα των περιστατικών που καταδεικνύουν προβλήματα υγείας και κοινωνικά προβλήματα στα οποία ενδέχεται να εμπλέκεται η νέα ψυχοδραστική ουσία και τους τρόπους χρήσης της νέας ψυχοδραστικής ουσίας·

β)προκαταρκτική ένδειξη για τη χημική και φυσική περιγραφή της νέας ψυχοδραστικής ουσίας και τις μεθόδους και πρόδρομες ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ή την εκχύλισή της·

γ)προκαταρκτική ένδειξη για τη φαρμακολογική και τοξικολογική περιγραφή της νέας ψυχοδραστικής ουσίας·

δ)προκαταρκτική ένδειξη της συμμετοχής εγκληματικών ομάδων στην παρασκευή ή τη διανομή της νέας ψυχοδραστικής ουσίας·

ε)πληροφορίες για την ιατρική και κτηνιατρική χρήση της νέας ψυχοδραστικής ουσίας, μεταξύ άλλων ως δραστικής ουσίας σε φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση ή σε κτηνιατρικά φάρμακα·

στ)πληροφορίες σχετικά με την εμπορική και τη βιομηχανική χρήση της νέας ψυχοδραστικής ουσίας, την έκταση της εν λόγω χρήσης, καθώς και τη χρήση της για σκοπούς επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης·

ζ)πληροφορίες σχετικά με το αν η νέα ψυχοδραστική ουσία υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα στα κράτη μέλη·

η)πληροφορίες σχετικά με το αν η νέα ψυχοδραστική ουσία τελεί υπό αξιολόγηση ή αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών·

θ)άλλες σχετικές πληροφορίες, όπου είναι διαθέσιμες.

3.Για την εκπόνηση της αρχικής έκθεσης, ο Οργανισμός χρησιμοποιεί πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του.

4.Εάν το θεωρεί απαραίτητο, ο Οργανισμός ζητεί από τα εθνικά εστιακά σημεία να του παράσχουν συμπληρωματικές πληροφορίες για τη νέα ψυχοδραστική ουσία. Τα εθνικά εστιακά σημεία υποβάλλουν τις εν λόγω πληροφορίες εντός δύο εβδομάδων από την παραλαβή του αιτήματος.

5.Χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά την έναρξη εκπόνησης της αρχικής έκθεσης βάσει του πρώτου εδαφίου, ο Οργανισμός ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το αν, σε ενωσιακό ή εθνικό επίπεδο, η νέα ψυχοδραστική ουσία είναι δραστική ουσία σε:

α)φάρμακο που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση ή σε κτηνιατρικό φάρμακο το οποίο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με την οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 58 , την οδηγία 2001/82/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 59 ή τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 60 ·

β)φάρμακο που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση ή σε κτηνιατρικό φάρμακο το οποίο αποτελεί αντικείμενο αίτησης για άδεια κυκλοφορίας·

γ)φάρμακο που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση ή σε κτηνιατρικό φάρμακο του οποίου η άδεια κυκλοφορίας έχει ανασταλεί από την αρμόδια αρχή·

δ)μη εγκεκριμένο φάρμακο που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 2 της οδηγίας 2001/83/ΕΚ ή σε κτηνιατρικό φάρμακο που παρασκευάζεται αμέσως πριν από τη χρήση από πρόσωπο εξουσιοδοτημένο προς τον σκοπό αυτόν από την εθνική νομοθεσία σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της οδηγίας 2001/82/ΕΚ·

ε)δοκιμαζόμενο φάρμακο, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο δ) της οδηγίας 2001/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 61 .

Όταν οι πληροφορίες αφορούν άδειες κυκλοφορίας που έχουν χορηγηθεί από κράτη μέλη, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη παρέχουν τις εν λόγω πληροφορίες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων κατόπιν αιτήματός του.

6.Χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά την έναρξη εκπόνησης της αρχικής έκθεσης βάσει του πρώτου εδαφίου, ο Οργανισμός ζητεί από την Ευρωπόλ να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή εγκληματικών ομάδων στην παρασκευή, τη διανομή και τις μεθόδους διανομής, καθώς και τη διακίνηση της νέας ψυχοδραστικής ουσίας, και σε οποιαδήποτε χρήση της νέας ψυχοδραστικής ουσίας.

7.Χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά την έναρξη εκπόνησης της αρχικής έκθεσης βάσει του πρώτου εδαφίου, ο Οργανισμός ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να παράσχουν πληροφορίες και δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με τη νέα ψυχοδραστική ουσία.

8.Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και των αποκεντρωμένων οργανισμών της Ένωσης που αναφέρονται στις παραγράφους 5, 6 και 7 διέπονται από ρυθμίσεις εργασίας. Οι εν λόγω ρυθμίσεις εργασίας συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2.

9.Ο Οργανισμός συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις που αφορούν τη χρήση των πληροφοριών που του γνωστοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων σχετικά με την πρόσβαση στα έγγραφα, την ασφάλεια των πληροφοριών και των δεδομένων και την προστασία εμπιστευτικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων δεδομένων και εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών τρίτων.

10.Ο Οργανισμός υποβάλλει την αρχική έκθεση στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη εντός πέντε εβδομάδων από την υποβολή των αιτημάτων πληροφοριών που αναφέρονται στις παραγράφους 5, 6 και 7.

11.Όταν ο Οργανισμός συλλέγει πληροφορίες για περισσότερες νέες ψυχοδραστικές ουσίες που θεωρεί ότι έχουν παρόμοια χημική δομή, υποβάλλει στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη ξεχωριστές αρχικές εκθέσεις ή συνδυασμένες αρχικές εκθέσεις σχετικά με περισσότερες νέες ψυχοδραστικές ουσίες, με την προϋπόθεση ότι τα χαρακτηριστικά της κάθε νέας ψυχοδραστικής ουσίας προσδιορίζονται σαφώς, εντός έξι εβδομάδων από την υποβολή των αιτημάτων πληροφοριών που αναφέρονται στις παραγράφους 5, 6 και 7.

Άρθρο 10

Διαδικασία και έκθεση αξιολόγησης κινδύνων

1.Εντός δύο εβδομάδων από την παραλαβή της αρχικής έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 10, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από τον Οργανισμό να αξιολογήσει τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει η νέα ψυχοδραστική ουσία και να εκπονήσει έκθεση αξιολόγησης κινδύνων, όταν στην αρχική έκθεση υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στην πεποίθηση ότι η ουσία μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και, ανάλογα με την περίπτωση, σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία. Η αξιολόγηση κινδύνων διενεργείται από την επιστημονική επιτροπή.

2.Εντός δύο εβδομάδων από την παραλαβή της συνδυασμένης αρχικής έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 11, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από τον Οργανισμό να αξιολογήσει τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχουν περισσότερες νέες ψυχοδραστικές ουσίες με παρόμοια χημική δομή και να εκπονήσει συνδυασμένη έκθεση αξιολόγησης κινδύνων, όταν στη συνδυασμένη αρχική έκθεση υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στην πεποίθηση ότι η ουσία μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και, ανάλογα με την περίπτωση, σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία. Η συνδυασμένη αξιολόγηση κινδύνων διενεργείται από την επιστημονική επιτροπή.

3.Η έκθεση αξιολόγησης κινδύνων ή η συνδυασμένη έκθεση αξιολόγησης κινδύνων περιλαμβάνει:

α)διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις χημικές και φυσικές ιδιότητες της νέας ψυχοδραστικής ουσίας και τις μεθόδους και τις πρόδρομες ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ή την εκχύλισή της·

β)διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις φαρμακολογικές και τοξικολογικές ιδιότητες της νέας ψυχοδραστικής ουσίας·

γ)ανάλυση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη νέα ψυχοδραστική ουσία, ιδίως όσον αφορά την οξεία και χρόνια τοξικότητά της, την επιρρέπεια σε κατάχρηση, τις πιθανότητες να δημιουργήσει εξάρτηση και τις σωματικές, ψυχικές και συμπεριφορικές επιδράσεις της·

δ)ανάλυση των κοινωνικών κινδύνων που σχετίζονται με τη νέα ψυχοδραστική ουσία —ιδίως των επιπτώσεών της στην κοινωνική λειτουργικότητα, τη δημόσια τάξη και την εγκληματικότητα— και της συμμετοχής εγκληματικών ομάδων στην παρασκευή, τη διανομή και τις μεθόδους διανομής και τη διακίνηση της νέας ψυχοδραστικής ουσίας·

ε)διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την έκταση και τους τρόπους χρήσης της νέας ψυχοδραστικής ουσίας, τη διαθεσιμότητά της και την πιθανότητα διάδοσης της χρήσης της εντός της Ένωσης·

στ)διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εμπορική και τη βιομηχανική χρήση της νέας ψυχοδραστικής ουσίας, την έκταση της εν λόγω χρήσης, καθώς και τη χρήση της για σκοπούς επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης·

ζ)άλλες σχετικές πληροφορίες, όπου είναι διαθέσιμες.

4.Η επιστημονική επιτροπή αξιολογεί τους κινδύνους που ενέχει η νέα ψυχοδραστική ουσία ή ομάδα νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η Επιτροπή, ο Οργανισμός, η Ευρωπόλ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν το δικαίωμα να διορίσουν δύο παρατηρητές έκαστος.

5.Η επιστημονική επιτροπή διενεργεί την αξιολόγηση κινδύνων βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και οποιωνδήποτε άλλων συναφών επιστημονικών στοιχείων. Λαμβάνει υπόψη όλες τις γνώμες των μελών της. Ο Οργανισμός διοργανώνει τη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων, προσδιορίζοντας, μεταξύ άλλων, τις μελλοντικές ανάγκες πληροφοριών και συναφείς μελέτες.

6.Ο Οργανισμός υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνων ή τη συνδυασμένη έκθεση αξιολόγησης κινδύνων στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη εντός έξι εβδομάδων από την παραλαβή του αιτήματος της Επιτροπής για εκπόνηση έκθεσης αξιολόγησης κινδύνων.

7.Κατόπιν παραλαβής δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος του Οργανισμού, η Επιτροπή δύναται να παρατείνει την προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδύνων ή της συνδυασμένης αξιολόγησης κινδύνων, προκειμένου να προβλεφθεί χρόνος για συμπληρωματική έρευνα και συλλογή δεδομένων. Το εν λόγω αίτημα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδύνων ή της συνδυασμένης αξιολόγησης κινδύνων.

8.Ο Οργανισμός παρέχει επίσης έγκαιρες ταχείες εκτιμήσεις κινδύνων, σύμφωνα με το άρθρο 20 του κανονισμού (ΕΕ) …/… σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, στην περίπτωση απειλής που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) του εν λόγω κανονισμού, όταν η απειλή εμπίπτει στην εντολή του Οργανισμού.

Άρθρο 11

Εξαίρεση από την αξιολόγηση κινδύνων

1.Δεν διενεργείται αξιολόγηση κινδύνων σε περίπτωση που η νέα ψυχοδραστική ουσία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα όταν η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την τοξικομανία έχει δημοσιεύσει την κριτική εξέτασή της μαζί με γραπτή σύσταση, πλην των περιπτώσεων κατά τις οποίες υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα και πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι είναι αναγκαίο να εκπονηθεί έκθεση αξιολόγησης κινδύνων σε ενωσιακό επίπεδο, για τους λόγους που αναφέρονται στην αρχική έκθεση.

2.Δεν διενεργείται αξιολόγηση κινδύνων όταν, κατόπιν αξιολόγησης στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, αποφασίστηκε η μη διαβάθμιση της νέας ψυχοδραστικής ουσίας, πλην των περιπτώσεων κατά τις οποίες υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα και πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι είναι αναγκαίο να εκπονηθεί έκθεση αξιολόγησης κινδύνων σε ενωσιακό επίπεδο, για τους λόγους που αναφέρονται στην αρχική έκθεση.

3.Δεν διενεργείται αξιολόγηση κινδύνων εάν η νέα ψυχοδραστική ουσία είναι δραστική ουσία σε:

α)φάρμακο που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση ή σε κτηνιατρικό φάρμακο που απέκτησε άδεια κυκλοφορίας σύμφωνα με την οδηγία 2001/83/ΕΚ, την οδηγία 2001/82/ΕΚ ή τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 726/2004·

β)φάρμακο που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση ή σε κτηνιατρικό φάρμακο το οποίο αποτελεί αντικείμενο αίτησης για άδεια κυκλοφορίας·

γ)φάρμακο που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση ή σε κτηνιατρικό φάρμακο του οποίου η άδεια κυκλοφορίας έχει ανασταλεί από την αρμόδια αρχή·

δ)δοκιμαζόμενο φάρμακο, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο δ) της οδηγίας 2001/20/ΕΚ.

Άρθρο 12

Αξιολόγηση απειλών και ετοιμότητα

1.Ο Οργανισμός αναπτύσσει ικανότητες στρατηγικής γενικής αξιολόγησης απειλών για τον προσδιορισμό, σε πρώιμο στάδιο, νέων εξελίξεων του φαινομένου των ναρκωτικών οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς τη δημόσια υγεία, ασφάλεια και προστασία και συμβάλλει, με τον τρόπο αυτό, στην αύξηση της ετοιμότητας των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών να αντιδράσουν σε νέες απειλές εγκαίρως και με αποτελεσματικό τρόπο.

2.Ο Οργανισμός καθορίζει σύνολο κριτηρίων τα οποία πρέπει να αξιολογούνται εν όψει της δρομολόγησης αξιολόγησης απειλών.

Ο Οργανισμός μπορεί να δρομολογήσει αξιολόγηση απειλών με δική του πρωτοβουλία, βάσει εσωτερικής εκτίμησης ενδείξεων που προκύπτουν από συνήθη παρακολούθηση, έρευνα ή άλλες ενδεδειγμένες πηγές πληροφοριών. Αξιολόγηση απειλών μπορεί επίσης να δρομολογηθεί κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή κράτους μέλους, εφόσον πληρούνται τα καθορισμένα κριτήρια.

3.Η αξιολόγηση απειλών συνίσταται σε ταχεία αξιολόγηση των υφιστάμενων πληροφοριών και, κατά περίπτωση, στη συλλογή νέων πληροφοριών μέσω των δικτύων πληροφόρησης του Οργανισμού. Ο Οργανισμός αναπτύσσει κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους ταχείας αξιολόγησης.

4.Στην έκθεση αξιολόγησης απειλών περιγράφονται η προσδιορισθείσα απειλή, η παρούσα κατάσταση βάσει των διαθέσιμων τεκμηριωμένων στοιχείων και τα δυνητικά αποτελέσματα σε περίπτωση μη ανάληψης δράσης, και καθορίζονται επιλογές για την ετοιμότητα και την αντίδραση οι οποίες μπορεί να αποφασιστούν για τον μετριασμό της προσδιορισθείσας απειλής. Η έκθεση μπορεί να περιέχει επίσης δυνητικά μέτρα παρακολούθησης. Η έκθεση αξιολόγησης απειλών διαβιβάζεται στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη, κατά περίπτωση.

5.Ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς και όργανα της Ένωσης, οργανισμούς της Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς κατά τη διενέργεια αξιολόγησης απειλών εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση, κατά περίπτωση. Όταν η δυνητική απειλή αναλύεται ήδη στο πλαίσιο άλλου μηχανισμού της Ένωσης, ο Οργανισμός δεν διενεργεί αξιολόγηση απειλών.

6.Με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, ο Οργανισμός διενεργεί αξιολογήσεις απειλών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά οι οποίες ανακύπτουν εκτός της Ένωσης και οι οποίες είναι δυνατόν να έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ασφάλεια και προστασία εντός της Ένωσης.

Άρθρο 13

Ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού για τα ναρκωτικά

1.Ο Οργανισμός συστήνει και διαχειρίζεται ταχύ ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού για τα ναρκωτικά.

2.Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν πάραυτα στον Οργανισμό κάθε πληροφορία που αφορά την εμφάνιση σοβαρού άμεσου ή έμμεσου σχετιζόμενου με τα ναρκωτικά κινδύνου για τη δημόσια υγεία, ασφάλεια ή προστασία, καθώς και κάθε πληροφορία η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη για τον συντονισμό της αντίδρασης μόλις λαμβάνουν γνώση τέτοιας πληροφορίας, όπως:

α)το είδος και την προέλευση του κινδύνου·

β)την ημερομηνία και τον τόπο του συμβάντος που ενέχει τον κίνδυνο·

γ)τον τρόπο έκθεσης, μετάδοσης ή διάδοσης·

δ)αναλυτικά και τοξικολογικά δεδομένα·

ε)τις μεθόδους ταυτοποίησης·

στ)τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία·

ζ)τα μέτρα δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο·

η)άλλα μέτρα πέραν των μέτρων δημόσιας υγείας·

θ)κάθε άλλη πληροφορία σχετική με τον εν λόγω σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

3.Ο Οργανισμός αναλύει και αξιολογεί τις διαθέσιμες πληροφορίες και τα δεδομένα σχετικά με δυνητικούς σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και τις συμπληρώνει με κάθε επιστημονική και τεχνική πληροφορία διαθέσιμη από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 8 και άλλες αξιολογήσεις απειλών που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 12 από άλλους οργανισμούς και όργανα της Ένωσης και από διεθνείς οργανισμούς, και ειδικότερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Οργανισμός λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες που αποκτά μέσω των εργαλείων του συλλογής δεδομένων και από πληροφορίες ανοιχτής πηγής.

4.Βάσει των πληροφοριών που λαμβάνει σύμφωνα με την παράγραφο 3, ο Οργανισμός προβαίνει σε στοχευμένες ταχείες ανακοινώσεις συναγερμού για κίνδυνο ή σε κοινοποιήσεις πληροφοριών στρατηγικής σημασίας, ή σε αμφότερες τις ενέργειες, στις σχετικές εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εστιακών σημείων. Με τις εν λόγω ανακοινώσεις κινδύνου ή κοινοποιήσεις πληροφοριών στρατηγικής σημασίας, ο Οργανισμός μπορεί να προτείνει επιλογές αντίδρασης, τις οποίες τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάζουν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους προγραμματισμού ετοιμότητας και εθνικής αντίδρασης.

5.Τα κράτη μέλη ενημερώνουν τον Οργανισμό για κάθε πρόσθετη πληροφορία που έχουν στη διάθεσή τους για την περαιτέρω ανάλυση και εκτίμηση του κινδύνου, καθώς και για τις δράσεις που εφαρμόζουν ή τα μέτρα που λαμβάνουν μετά την παραλαβή των κοινοποιήσεων και των πληροφοριών που διαβιβάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού για τα ναρκωτικά.

6.Ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για την προώθηση της αναγκαίας συνοχής στη διαδικασία ανακοίνωσης κινδύνου.

7.Ο Οργανισμός μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών στο ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού για τα ναρκωτικά. Η συμμετοχή βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και περιλαμβάνει μέτρα εμπιστευτικότητας, αντίστοιχα αυτών που εφαρμόζονται στον Οργανισμό.

8.Ο Οργανισμός μπορεί να αναπτύξει σύστημα συναγερμού μέσω του οποίου μπορεί να επικοινωνεί και να απευθύνεται απευθείας σε χρήστες ή δυνητικούς χρήστες ναρκωτικών.

Άρθρο 14

Πρόδρομες ουσίες των ναρκωτικών

1.Ο Οργανισμός επικουρεί την Επιτροπή στην παρακολούθηση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη διακίνηση και την εκτροπή πρόδρομων ουσιών των ναρκωτικών και την αξιολόγηση της αναγκαιότητας προσθήκης, αφαίρεσης ή αλλαγής κατηγορίας καταχωρισμένων διαβαθμισμένων και μη διαβαθμισμένων ουσιών σε σχέση με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 273/2004 και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 111/2005, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των νόμιμων και παράνομων χρήσεών τους.

2.Ο Οργανισμός εκπονεί με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής έκθεση αξιολόγησης απειλών σχετικά με πρόδρομες ουσίες των ναρκωτικών.

Άρθρο 15

Δίκτυο εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων

1.Ο Οργανισμός συστήνει δίκτυο εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων τα οποία δραστηριοποιούνται ειδικότερα στις εγκληματολογικές και τοξικολογικές έρευνες ναρκωτικών και βλαβών σχετιζόμενων με τα ναρκωτικά.

2.Το δίκτυο λειτουργεί πρωτίστως ως φόρουμ για την προώθηση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τις νέες εξελίξεις και τάσεις, την οργάνωση κατάρτισης για τη βελτίωση των ικανοτήτων των εγκληματολογικών αναλυτών, τη στήριξη της εφαρμογής προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας και τη στήριξη της περαιτέρω εναρμόνισης των μεθόδων συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

3.Κάθε κράτος μέλος δικαιούται να διορίσει στο δίκτυο, μέσω του εκπροσώπου του στο διοικητικό συμβούλιο, δύο εργαστήρια, ένα ειδικευμένο στην εγκληματολογική ανάλυση και ένα ειδικευμένο στην τοξικολογία, ως εθνικά αντιπροσωπευτικά εργαστήρια. Ο Οργανισμός μπορεί να επιλέγει πρόσθετα εργαστήρια ή εμπειρογνώμονες που δραστηριοποιούνται ειδικότερα στις εγκληματολογικές και τοξικολογικές έρευνες ναρκωτικών και σχετιζόμενων με τα ναρκωτικά βλαβών για συγκεκριμένα έργα.

4.Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής είναι μέλος του δικτύου και εκπροσωπεί την Επιτροπή στο δίκτυο.

5.Το δίκτυο συνεργάζεται στενά με τα υφιστάμενα δίκτυα και τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Το δίκτυο που προβλέπεται στο άρθρο 31 ενημερώνεται τακτικά για το έργο του δικτύου εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων.

6.Ο Οργανισμός προεδρεύει του δικτύου και συγκαλεί τουλάχιστον μία συνεδρίαση ετησίως. Το δίκτυο μπορεί να αποφασίζει τη σύσταση ομάδων εργασίας, την προεδρία των οποίων μπορούν να ασκούν μέλη του δικτύου.

7.Το δίκτυο παρέχει στον Οργανισμό τη δυνατότητα πρόσβασης σε εγκληματολογικά και τοξικολογικά εργαστήρια, μεταξύ άλλων για την ανάλυση νέων ψυχοδραστικών ουσιών, όταν απαιτείται.

8.Ο Οργανισμός καθορίζει και χρηματοδοτεί συγκεκριμένα έργα για την προώθηση του δικτύου, κατά περίπτωση και βάσει σαφών και διαφανών κανόνων και διαδικασιών, που καθορίζονται εκ των προτέρων από τον Οργανισμό.

9.Ο Οργανισμός δημιουργεί βάση δεδομένων για την αποθήκευση, την ανάλυση και τη διάθεση των πληροφοριών και των δεδομένων που συλλέγει ή παράγει το δίκτυο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Άρθρο 16

Εκστρατείες πρόληψης

1.Ο Οργανισμός σχεδιάζει, αναπτύσσει και προωθεί προγράμματα και εκστρατείες, σε ολόκληρη την Ένωση, για την πρόληψη των σχετικών με τα ναρκωτικά προβλημάτων και την ευαισθητοποίηση για τις δυσμενείς συνέπειες των ναρκωτικών.

2.Τα προγράμματα και οι εκστρατείες που προβλέπονται στην παράγραφο 1 είναι σύμφωνα με τους πολιτικούς προσανατολισμούς που καθορίζονται στην εφαρμοστέα στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Καλύπτουν σημαντικές διαστάσεις του φαινομένου των ναρκωτικών, στοχεύουν συγκεκριμένες ομάδες και λαμβάνουν υπόψη τα τεκμηριωμένα στοιχεία και τις βέλτιστες πρακτικές που συλλέγει ο Οργανισμός.

3.Ο Οργανισμός καταρτίζει και προάγει την εφαρμογή προτύπων ποιότητας για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και παρέχει κατάρτιση ή στηρίζει την παροχή κατάρτισης βάσει του άρθρου 19.

4.Ο Οργανισμός επικουρεί τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη εθνικών εκστρατειών πρόληψης στον τομέα της εντολής του, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προγραμμάτων πρόληψης με στόχο τη μείωση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και την πρόληψη της εκμετάλλευσης ευάλωτων προσώπων στην αγορά ναρκωτικών.

Άρθρο 17

Διαπίστευση και πιστοποίηση εθνικών προγραμμάτων

1.Κατόπιν αιτήματος εθνικής αρχής συμμετέχουσας χώρας ή σχετικού επαγγελματικού φορέα, στις περιπτώσεις στις οποίες η συμμετέχουσα χώρα δεν διαθέτει παρεμφερή φορέα διαπίστευσης ή πιστοποίησης, ο Οργανισμός παρέχει διαπίστευση και πιστοποίηση για εθνικά προγράμματα σύμφωνα με το τυποποιημένο πρωτόκολλο λειτουργίας που προβλέπεται στην παράγραφο 3.

2.Προτού χορηγήσει διαπίστευση ή πιστοποίηση σε εθνικό πρόγραμμα, ο Οργανισμός αξιολογεί το πρόγραμμα και εκτιμά αν ανταποκρίνεται στις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και αν έχει αποδειχθεί χρήσιμο για την επίτευξη των δηλωμένων στόχων του.

3.Ο Οργανισμός καταρτίζει διαδικασία διαπίστευσης και πιστοποίησης, την οποία περιγράφει με διαφανή τρόπο σε τυποποιημένο πρωτόκολλο λειτουργίας. Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού εγκρίνει το τυποποιημένο πρωτόκολλο λειτουργίας και τυχόν αλλαγές σε αυτό πριν από την εφαρμογή του.

Το τυποποιημένο πρωτόκολλο λειτουργίας που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα εξής:

α)ειδικές προϋποθέσεις σχετικά με την ικανότητα και τους πόρους που διαθέτει ο Οργανισμός για την εφαρμογή της διαδικασίας διαπίστευσης ή πιστοποίησης·

β)τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθεί το εθνικό πρόγραμμα εν όψει της διαπίστευσης ή της πιστοποίησης και τα οποία καθιστούν δυνατή την επαλήθευση της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2· τα προγράμματα που υποβάλλονται σε διαπίστευση ή πιστοποίηση περιλαμβάνουν τουλάχιστον πρόληψη, θεραπεία, μείωση βλαβών και άλλα σχετικά θέματα·

γ)τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαπίστευσης ή πιστοποίησης που εφαρμόζει ο Οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων του καθορισμού των εγγράφων που πρέπει να παρασχεθούν και του χρονοδιαγράμματος της διαδικασίας·

δ)τις προϋποθέσεις περιορισμού, αναστολής ή ανάκλησης της διαπίστευσης ή της πιστοποίησης·

ε)τις διαδικασίες για την επίλυση προσφυγών, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, ένδικων βοηθημάτων κατά των αποφάσεων διαπίστευσης ή της ανυπαρξίας αυτών.

Άρθρο 18

Στήριξη προς τα κράτη μέλη

1.Κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, ο Οργανισμός μπορεί να στηρίζει την ανεξάρτητη αξιολόγηση των πολιτικών του για τα ναρκωτικά και την ανάπτυξη τεκμηριωμένων πολιτικών για τα ναρκωτικά σύμφωνα με τις εφαρμοστέες στρατηγικές της Ένωσης.

2.Ο Οργανισμός στηρίζει τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών τους για τα ναρκωτικά, των προτύπων ποιότητας και των καινοτόμων βέλτιστων πρακτικών και διευκολύνει τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ εθνικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

3.Κατά τη στήριξη της αξιολόγησης πολιτικής, ο Οργανισμός ενεργεί ανεξάρτητα και καθοδηγείται από τα επιστημονικά πρότυπά του.

Άρθρο 19

Κατάρτιση

Εντός του πεδίου της εντολής του, σύμφωνα με τους πόρους προσωπικού και τους δημοσιονομικούς πόρους που έχει στη διάθεσή του και σε συντονισμό με άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς και όργανα της Ένωσης, ο Οργανισμός:

α)παρέχει ειδικευμένη κατάρτιση και προγράμματα σπουδών σε τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν σημασία για την Ένωση·

β)παρέχει εργαλεία κατάρτισης και συστήματα στήριξης για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων σε ολόκληρη την Ένωση·

γ)επικουρεί τα κράτη μέλη κατά την οργάνωση πρωτοβουλιών κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων.

Άρθρο 20

Διεθνής συνεργασία και τεχνική βοήθεια

1.Ο Οργανισμός:

α)καταρτίζει διεθνές πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο με την επιφύλαξη προηγούμενης έγκρισης της Επιτροπής και το οποίο καθοδηγεί τις δραστηριότητες του Οργανισμού στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας·

β)συνεργάζεται ενεργά με τους οργανισμούς και τα όργανα του άρθρου 53·

γ)στηρίζει την ανταλλαγή και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών της Ένωσης και εφαρμόσιμων αποτελεσμάτων έρευνας σε διεθνές επίπεδο·

δ)παρακολουθεί τις εξελίξεις του διεθνούς φαινομένου των ναρκωτικών οι οποίες μπορεί να συνιστούν απειλή ή να έχουν συνέπειες για την Ένωση μέσω της παρακολούθησης και της ανάλυσης των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες από διεθνείς φορείς, εθνικές αρχές, πορίσματα ερευνών και άλλες σχετικές πηγές πληροφοριών·

ε)παρέχει δεδομένα και ανάλυση σχετικά με την κατάσταση των ναρκωτικών στην Ευρώπη σε κατάλληλες διεθνείς συναντήσεις και τεχνικά φόρουμ, σε στενό συντονισμό με την Επιτροπή, και στηρίζει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη σε διεθνείς διαλόγους για τα ναρκωτικά·

στ)προωθεί την ενσωμάτωση δεδομένων για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία, τα οποία συλλέγονται στα κράτη μέλη ή προέρχονται από την Ένωση, σε διεθνή προγράμματα παρακολούθησης και ελέγχου των ναρκωτικών, και ειδικότερα εκείνα που θεσπίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους ειδικευμένους οργανισμούς του, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών όσον αφορά τη διαβίβαση πληροφοριών βάσει των διατάξεων των Συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά·

ζ)στηρίζει τα κράτη μέλη κατά την υποβολή των σχετικών πληροφοριών και την παροχή της απαιτούμενης ανάλυσης στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής όλων των σχετικών δεδομένων που αφορούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας·

η)στηρίζει τρίτες χώρες κατά την ανάπτυξη των πολιτικών τους για τα ναρκωτικά σύμφωνα με τις αρχές των στρατηγικών της Ένωσης για τα ναρκωτικά, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής στήριξης στην ανεξάρτητη αξιολόγηση των πολιτικών τους.

2.Το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) λαμβάνει υπόψη τα σχετικά έγγραφα πολιτικής της Ένωσης και εξετάζει τις εξελίξεις του φαινομένου των ναρκωτικών, ειδικότερα όσον αφορά τις οδούς διακίνησης και τις περιοχές παραγωγής ναρκωτικών. Καθορίζει τις χώρες ή τις περιοχές προτεραιότητας για συνεργασία και τα κύρια αποτελέσματα της συνεργασίας. Ο Οργανισμός αξιολογεί και επανεξετάζει τακτικά το διεθνές πλαίσιο συνεργασίας.

3.Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής και με την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, ο Οργανισμός μεταβιβάζει την τεχνογνωσία του και παρέχει τεχνική βοήθεια σε τρίτες χώρες.

Η τεχνική βοήθεια επικεντρώνεται ειδικότερα στη σύσταση ή την εδραίωση εθνικών εστιακών σημείων, εθνικών συστημάτων συλλογής δεδομένων και εθνικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και, στη συνέχεια, στην παροχή συνδρομής για τη δημιουργία και την ενίσχυση διαρθρωτικών δεσμών με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 8 και το δίκτυο που προβλέπεται στο άρθρο 31. Κατόπιν αιτήματος τρίτης χώρας, ο Οργανισμός μπορεί να παρέχει πιστοποίηση για τους εν λόγω εθνικούς φορείς.

4.Η συνεργασία με τρίτες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς υλοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 53 και 54.

Άρθρο 21

Έρευνα και καινοτομία

1.Ο Οργανισμός επικουρεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη στον προσδιορισμό βασικών ερευνητικών θεμάτων και στην εκπόνηση και εφαρμογή των προγραμμάτων-πλαισίων της Ένωσης για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας που είναι σημαντικές για την επίτευξη του γενικού καθήκοντός του που καθορίζεται στο άρθρο 4. Όταν επικουρεί την Επιτροπή στον καθορισμό βασικών ερευνητικών θεμάτων και στην εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος-πλαισίου της Ένωσης, ο Οργανισμός δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα.

2.Ο Οργανισμός παρακολουθεί προδραστικά και συμβάλλει στις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας για την επίτευξη του γενικού καθήκοντός του που καθορίζεται στο άρθρο 4, τη στήριξη των συναφών δραστηριοτήτων των κρατών μελών και την υλοποίηση των οικείων δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας σχετικά με θέματα που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, μεταξύ άλλων την ανάπτυξη, τη διαμόρφωση, τη δοκιμή και την επικύρωση αλγορίθμων για την ανάπτυξη εργαλείων. Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 49.

3.Ο Οργανισμός συμβάλλει και συμμετέχει στις δραστηριότητες του κόμβου καινοτομίας της ΕΕ για την εσωτερική ασφάλεια, ή σε οποιονδήποτε μηχανισμό τον αντικαταστήσει, στο πλαίσιο του κύκλου έρευνας και καινοτομίας.

4.Ο Οργανισμός δύναται να σχεδιάζει και να εφαρμόζει πιλοτικά έργα σχετικά με θέματα που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

5.Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί πληροφορίες σχετικά με τα ερευνητικά έργα του, συμπεριλαμβανομένων έργων επίδειξης, σχετικά με τους συνεργαζόμενους εταίρους που συμμετέχουν και σχετικά με τον προϋπολογισμό των έργων.

6.Ο Οργανισμός δημιουργεί βάση δεδομένων για την αποθήκευση, την ανάλυση και τη διάθεση ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τα ναρκωτικά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Άρθρο 22

Διοικητική και διαχειριστική δομή

Η διοικητική και διαχειριστική δομή του Οργανισμού περιλαμβάνει:

α)διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ασκεί τα καθήκοντα που καθορίζονται στο άρθρο 24·

β)εκτελεστικό συμβούλιο, το οποίο ασκεί τα καθήκοντα που καθορίζονται στο άρθρο 28·

γ)εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος ασκεί τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στο άρθρο 29·

δ)επιστημονική επιτροπή, η οποία ασκεί τα καθήκοντα που καθορίζονται στο άρθρο 30·

ε)ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία (Reitox), σύμφωνα με το άρθρο 31.

Άρθρο 23

Σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου

1.Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος και δύο εκπροσώπους από την Επιτροπή, οι οποίοι έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου.

2.Το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει επίσης:

α)έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα με ιδιαίτερες γνώσεις στον τομέα των ναρκωτικών, ορισμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος διαθέτει δικαίωμα ψήφου·

β)έναν εκπρόσωπο από κάθε τρίτη χώρα η οποία έχει συνάψει συμφωνία με την Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 54, ο οποίος δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου.

3.Για όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προβλέπονται αναπληρωματικά μέλη. Το αναπληρωματικό μέλος εκπροσωπεί το τακτικό μέλος σε περίπτωση απουσίας του.

4.Τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου διορίζονται με κριτήριο τις γνώσεις τους στον τομέα των ναρκωτικών και της τοξικομανίας, ενώ συνεκτιμώνται οι σχετικές δεξιότητές τους σε θέματα διαχείρισης, διοίκησης και προϋπολογισμού. Όλα τα μέρη που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να περιορίζεται η εναλλαγή των εκπροσώπων τους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνέχεια των εργασιών του διοικητικού συμβουλίου. Όλα τα μέρη επιδιώκουν ισόρροπη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στο διοικητικό συμβούλιο.

5.Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να καλεί, ως παρατηρητές, εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων με τις οποίες ο Οργανισμός συνεργάζεται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53.

6.Η διάρκεια της θητείας των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών είναι τέσσερα έτη. Η εν λόγω θητεία μπορεί να είναι ανανεώσιμη.

Άρθρο 24

Καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου

1.Το διοικητικό συμβούλιο:

α)παρέχει τις γενικές κατευθύνσεις για τις δραστηριότητες του Οργανισμού·

β)εγκρίνει το σχέδιο ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού του Οργανισμού που αναφέρεται στο άρθρο 35, πριν από την υποβολή του στην Επιτροπή προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει σχετικά·

γ)εγκρίνει, αφού λάβει τη γνώμη της Επιτροπής, το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού του Οργανισμού με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου και σύμφωνα με το άρθρο 23·

δ)εγκρίνει, με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού και ασκεί άλλα καθήκοντα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, σύμφωνα με το κεφάλαιο VΙ·

ε)αξιολογεί και εγκρίνει, με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, την ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του Οργανισμού και διαβιβάζει τόσο την έκθεση όσο και την αξιολόγησή του έως την 1η Ιουλίου κάθε έτους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων δημοσιεύεται·

στ)εκδίδει τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον Οργανισμό κατά το άρθρο 41·

ζ)εγκρίνει στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης, ανάλογη των κινδύνων απάτης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τα οφέλη των μέτρων που θα εφαρμοστούν·

η)καταρτίζει στρατηγική για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την επίτευξη συνεργειών με άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς και όργανα της Ένωσης·

θ)εγκρίνει κανόνες για την πρόληψη και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων στις οποίες εμπλέκονται τα μέλη του, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, της επιστημονικής επιτροπής και του ευρωπαϊκού δικτύου ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία (Reitox), καθώς και οι αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες και το λοιπό προσωπικό που δεν απασχολείται από τον Οργανισμό όπως αναφέρεται στο άρθρο 44, και δημοσιεύει ετησίως στον ιστότοπό του τις δηλώσεις συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου·

ι)εγκρίνει το τυποποιημένο πρωτόκολλο λειτουργίας που προβλέπεται στο άρθρο 17 παράγραφος 3·

ια)εγκρίνει το διεθνές πλαίσιο συνεργασίας του Οργανισμού που προβλέπεται στο άρθρο 20 παράγραφος 1 και τα προγράμματα τεχνικής βοήθειας που προβλέπονται στο άρθρο 20 παράγραφος 3·

ιβ)εγκρίνει το επίπεδο ελάχιστης συγχρηματοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο 32 παράγραφος 7·

ιγ)εγκρίνει και επικαιροποιεί τακτικά τα σχέδια επικοινωνίας και διάδοσης που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 8, βάσει ανάλυσης των αναγκών·

ιδ)θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό του·

ιε)σύμφωνα με την παράγραφο 2, ασκεί, έναντι του προσωπικού του Οργανισμού, εξουσίες αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής, οι οποίες του ανατίθενται δυνάμει του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, και εξουσίες αρμόδιας αρχής για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας οι οποίες του ανατίθενται δυνάμει του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 62 (στο εξής: εξουσίες αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής)·

ιστ)σε συμφωνία με την Επιτροπή, θεσπίζει εκτελεστικούς κανόνες για την εφαρμογή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης·

ιζ)διορίζει τον εκτελεστικό διευθυντή και, κατά περίπτωση, αποφασίζει την παράταση της θητείας του ή την παύση του σύμφωνα με το άρθρο 43·

ιη)διορίζει υπόλογο, δυνάμει του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, ο οποίος λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του·

ιθ)διορίζει τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής·

κ)εγκρίνει τον κατάλογο εμπειρογνωμόνων που θα χρησιμοποιείται για τη διεύρυνση της επιστημονικής επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 4·

κα)διασφαλίζει την κατάλληλη παρακολούθηση των πορισμάτων και των συστάσεων που προκύπτουν από εσωτερικές ή εξωτερικές εκθέσεις ελέγχου και αξιολογήσεις, καθώς και από έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία ιδρύθηκε με την απόφαση 1999/352/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ της Επιτροπής, 63 και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), η οποία συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου 64 , όπως προβλέπεται στο άρθρο 48·

κβ)λαμβάνει όλες τις αποφάσεις σχετικά με τη συγκρότηση των εσωτερικών δομών του Οργανισμού και, όπου απαιτείται, σχετικά με την τροποποίησή τους, συνεκτιμώντας τις ανάγκες δραστηριοτήτων του Οργανισμού, καθώς και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση·

κγ)εγκρίνει τη σύναψη ρυθμίσεων εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 53.

2.Το διοικητικό συμβούλιο εκδίδει, σύμφωνα με το άρθρο 110 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, απόφαση, βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του άρθρου 6 του καθεστώτος που εφαρμόζεται που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη μεταβίβαση των σχετικών εξουσιών αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής στον εκτελεστικό διευθυντή, καθώς και για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων βάσει των οποίων η εν λόγω μεταβίβαση μπορεί να ανασταλεί. Ο εκτελεστικός διευθυντής έχει το δικαίωμα να αναθέσει περαιτέρω τις εν λόγω εξουσίες.

Όταν το επιβάλλουν εξαιρετικές περιστάσεις, το διοικητικό συμβούλιο δύναται, με απόφασή του, να αναστείλει προσωρινά τη μεταβίβαση των εξουσιών αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής στον εκτελεστικό διευθυντή και των εξουσιών που ο τελευταίος μεταβίβασε περαιτέρω, και να τις ασκήσει το ίδιο ή να τις αναθέσει σε ένα από τα μέλη του ή σε άλλο μέλος του προσωπικού πλην του εκτελεστικού διευθυντή.  

Άρθρο 25

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου

1.Το διοικητικό συμβούλιο εκλέγει πρόεδρο και αντιπρόεδρο μεταξύ των μελών του που έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εκλέγονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του διοικητικού συμβουλίου που διαθέτουν δικαίωμα ψήφου.

2.Ο αντιπρόεδρος αντικαθιστά αυτομάτως τον πρόεδρο σε περίπτωση που αυτός κωλύεται να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

3.Η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου είναι τετραετής. Η θητεία τους μπορεί να ανανεωθεί άπαξ. Ωστόσο, εάν απολέσουν την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της θητείας τους, η θητεία τους λήγει αυτομάτως την ίδια ημερομηνία.

4.Η λεπτομερής διαδικασία για την εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου καθορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του διοικητικού συμβουλίου.

Άρθρο 26

Συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου

1.Ο πρόεδρος συγκαλεί τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

2.Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

3.Το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποιεί τουλάχιστον μία τακτική συνεδρίαση ετησίως. Επιπλέον, συνέρχεται με πρωτοβουλία του προέδρου του, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου τουλάχιστον των μελών του.

4.Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να προσκαλεί οποιοδήποτε πρόσωπο του οποίου η γνώμη ενδέχεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον προκειμένου να παραστεί στις συνεδριάσεις του ως παρατηρητής.

5.Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να επικουρούνται στις συνεδριάσεις από συμβούλους ή εμπειρογνώμονες, με την επιφύλαξη του εσωτερικού κανονισμού του.

6.Ο Οργανισμός παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στο διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 27

Κανόνες ψηφοφορίας του διοικητικού συμβουλίου

1.Με την επιφύλαξη του άρθρου 24 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και δ), του άρθρου 25 παράγραφος 1, του άρθρου 43 παράγραφος 8 και του άρθρου 53 παράγραφος 2, οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία των μελών του που έχουν δικαίωμα ψήφου.

2.Κάθε μέλος με δικαίωμα ψήφου διαθέτει μία ψήφο. Κατά την απουσία μέλους με δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα ψήφου του δικαιούται να ασκήσει ο αναπληρωτής του.

3.Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

4.Ο εκτελεστικός διευθυντής δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία.

5.Λεπτομερέστερες ρυθμίσεις σχετικά με την ψηφοφορία, ιδίως όσον αφορά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα μέλος μπορεί να ενεργεί εξ ονόματος άλλου μέλους, καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό του διοικητικού συμβουλίου.

Άρθρο 28

Εκτελεστικό Συμβούλιο

1.Το εκτελεστικό συμβούλιο:

α)αποφασίζει για τα θέματα που προβλέπονται στους δημοσιονομικούς κανόνες που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 41 τα οποία δεν υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου δυνάμει του παρόντος κανονισμού·

β)μεριμνά για τη δέουσα παρακολούθηση των πορισμάτων και των συστάσεων που προκύπτουν από τις διάφορες εσωτερικές ή εξωτερικές εκθέσεις ελέγχου και αξιολογήσεις, καθώς και από έρευνες της OLAF και της EPPO, όπως αναφέρεται στο άρθρο 48·

γ)με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του εκτελεστικού διευθυντή, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 29, παρακολουθεί και εποπτεύει την εφαρμογή των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να ενισχύεται η εποπτεία της διοικητικής και της δημοσιονομικής διαχείρισης.

2.Εφόσον είναι απαραίτητο, λόγω έκτακτης ανάγκης, το εκτελεστικό συμβούλιο δύναται να λάβει ορισμένες προσωρινές αποφάσεις αντί του διοικητικού συμβουλίου, ιδίως σε θέματα διοικητικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της μεταβίβασης εξουσιών της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής, καθώς και σε θέματα προϋπολογισμού.

3.Το εκτελεστικό συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, δύο άλλα μέλη που διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο μεταξύ των μελών του, τα οποία διαθέτουν δικαίωμα ψήφου, και δύο εκπροσώπους της Επιτροπής στο διοικητικό συμβούλιο.

Του εκτελεστικού συμβουλίου προεδρεύει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής συμμετέχει στις συνεδριάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου. Το εκτελεστικό συμβούλιο μπορεί να προσκαλεί άλλους παρατηρητές να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του.

4.Η διάρκεια της θητείας των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου είναι τετραετής. Η θητεία των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου λήγει όταν παύουν να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

5.Το εκτελεστικό συμβούλιο πραγματοποιεί τουλάχιστον δύο τακτικές συνεδριάσεις ετησίως. Επιπλέον, συνέρχεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ή κατόπιν αιτήματος των μελών του.

6.Το εκτελεστικό συμβούλιο αποφασίζει με συναίνεση. Εάν το εκτελεστικό συμβούλιο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει με συναίνεση, το ζήτημα παραπέμπεται στο διοικητικό συμβούλιο.

7.Το διοικητικό συμβούλιο καταρτίζει τον εσωτερικό κανονισμό του εκτελεστικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ψηφοφορίας για τα μέλη του.

Άρθρο 29

Αρμοδιότητες του εκτελεστικού διευθυντή

1.Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του Οργανισμού. Ο εκτελεστικός διευθυντής λογοδοτεί στο διοικητικό συμβούλιο.

2.Με την επιφύλαξη των εξουσιών της Επιτροπής, του διοικητικού συμβουλίου και του εκτελεστικού συμβουλίου, ο εκτελεστικός διευθυντής ενεργεί υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και δεν επιζητεί ούτε λαμβάνει οδηγίες από κυβέρνηση ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα.

3.Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του. Το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει τον εκτελεστικό διευθυντή να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του.

4.Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του Οργανισμού.

5.Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των καθηκόντων που ανατίθενται στον Οργανισμό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5. Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι ιδίως υπεύθυνος για τα εξής:

α)την καθημερινή διοίκηση του Οργανισμού·

β)την προετοιμασία και την εφαρμογή των αποφάσεων που εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο·

γ)την προετοιμασία του ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού που προβλέπεται στο άρθρο 35 και την υποβολή του στο διοικητικό συμβούλιο, κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή·

δ)την εφαρμογή του ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού και την υποβολή έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή του στο διοικητικό συμβούλιο·

ε)την εκπόνηση της ενοποιημένης ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων του Οργανισμού και την υποβολή της στο διοικητικό συμβούλιο για αξιολόγηση και έγκριση·

στ)την υποβολή πρότασης στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με το επίπεδο ελάχιστης συγχρηματοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο 32 παράγραφος 7, εάν πρόκειται να χορηγηθεί τέτοια συγχρηματοδότηση στα εθνικά εστιακά σημεία·

ζ)την υποβολή πρότασης στην Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με το διοικητικό συμβούλιο, σχετικά με το ύψος των τελών σύμφωνα με το άρθρο 37·

η)την προετοιμασία σχεδίου δράσης παρακολούθησης σε σχέση με τα συμπεράσματα εσωτερικών ή εξωτερικών εκθέσεων ελέγχου και αξιολογήσεων, καθώς και ερευνών της OLAF και της EPPO, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48, και την υποβολή έκθεσης προόδου στην Επιτροπή δύο φορές ετησίως και ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο διοικητικό συμβούλιο και στο εκτελεστικό συμβούλιο·

θ)την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης μέσω της εφαρμογής προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, χωρίς να διακυβεύεται η ερευνητική αρμοδιότητα της OLAF και της EPPO, μέσω αποτελεσματικών ελέγχων και, σε περίπτωση που εντοπίζονται παρατυπίες, μέσω της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και, εάν ενδείκνυται, μέσω της επιβολής αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων·

ι)την προετοιμασία στρατηγικών για τον Οργανισμό στους τομείς της καταπολέμησης της απάτης, της αύξησης της αποδοτικότητας και της επίτευξης συνεργειών και την υποβολή αυτών για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο·

ια)την προετοιμασία σχεδίου των δημοσιονομικών κανόνων που εφαρμόζονται στον Οργανισμό·

ιβ)την προετοιμασία του σχεδίου κατάστασης των προβλεπόμενων εσόδων και δαπανών του Οργανισμού και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του.

6.Ο εκτελεστικός διευθυντής αποφασίζει αν είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν ένας ή περισσότεροι υπάλληλοι σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη για την αποδοτική και αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του Οργανισμού. Προτού λάβει απόφαση για ίδρυση τοπικού γραφείου, ο εκτελεστικός διευθυντής λαμβάνει τη συγκατάθεση της Επιτροπής, του διοικητικού συμβουλίου και του οικείου κράτους μέλους ή των κρατών μελών υποδοχής. Στην απόφαση προσδιορίζεται το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων που πρόκειται να αναλάβει το τοπικό γραφείο, ώστε να αποφεύγονται περιττές δαπάνες και η επικάλυψη διοικητικών καθηκόντων του Οργανισμού. Μπορεί να συναφθεί συμφωνία για την έδρα με το οικείο ή τα οικεία κράτη μέλη υποδοχής.

Άρθρο 30

Επιστημονική επιτροπή

1.Η επιστημονική επιτροπή απαρτίζεται από δεκαπέντε, κατά μέγιστο, επιστήμονες που διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο με γνώμονα την επιστημονική αριστεία και την ανεξαρτησία τους, κατόπιν δημοσίευσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία επιλογής διασφαλίζει ότι οι ειδικοί τομείς των μελών της επιστημονικής επιτροπής καλύπτουν τους πλέον σχετικούς τομείς που συνδέονται με τους στόχους του Οργανισμού.

2.Ο διορισμός των μελών της επιστημονικής επιτροπής είναι προσωποπαγής και έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, άπαξ ανανεώσιμη.

3.Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι ανεξάρτητα και ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον. Δεν επιζητούν ούτε δέχονται υποδείξεις από καμία κυβέρνηση ή άλλον φορέα.

4.Μέλος το οποίο δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ανεξαρτησίας ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο. Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να διαπιστώνει, βάσει πρότασης τουλάχιστον ενός τρίτου των μελών του ή της Επιτροπής, την έλλειψη ανεξαρτησίας συγκεκριμένου προσώπου και να ανακαλεί τον διορισμό του. Το διοικητικό συμβούλιο διορίζει νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει για τα τακτικά μέλη.

5.Η επιστημονική επιτροπή γνωμοδοτεί στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό ή για κάθε επιστημονικό ζήτημα που αφορά τις δραστηριότητες του Οργανισμού και υποβάλλεται σε αυτήν από το διοικητικό συμβούλιο ή τον εκτελεστικό διευθυντή. Οι γνώμες της επιστημονικής επιτροπής δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Οργανισμού.

6.Για τον σκοπό της εκτίμησης των κινδύνων που θέτει νέα ψυχοδραστική ουσία ή ομάδα νέων ψυχοδραστικών ουσιών, η επιστημονική επιτροπή μπορεί να διευρυνθεί κατά την κρίση του εκτελεστικού διευθυντή, ο οποίος ενεργεί βάσει των συμβουλών του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής, μέσω της συμπερίληψης εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν τους επιστημονικούς τομείς που έχουν σημασία για τη διασφάλιση ισορροπημένης εκτίμησης των κινδύνων που θέτει η νέα ψυχοδραστική ουσία. Ο εκτελεστικός διευθυντής διορίζει τους εν λόγω εμπειρογνώμονες από κατάλογο εμπειρογνωμόνων. Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει τον κατάλογο εμπειρογνωμόνων ανά τετραετία.

7.Η επιστημονική επιτροπή εκλέγει πρόεδρο και αντιπρόεδρο για τη διάρκεια της εντολής της. Ο πρόεδρος μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

8.Η επιστημονική επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

9.Ο κατάλογος των μελών της επιστημονικής επιτροπής δημοσιεύεται και επικαιροποιείται από τον Οργανισμό στον ιστότοπό του.

Άρθρο 31

Ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία (δίκτυο Reitox)

1.Ο Οργανισμός διαθέτει δίκτυο με την ονομασία «Ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία» (δίκτυο Reitox). Το δίκτυο Reitox απαρτίζεται από τα εθνικά εστιακά σημεία που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 32, καθώς και από ένα εστιακό σημείο για την Επιτροπή.

2.Το δίκτυο Reitox πραγματοποιεί τουλάχιστον μία τακτική συνεδρίαση ετησίως. Ο Οργανισμός συγκαλεί τις συνεδριάσεις και προεδρεύει αυτών. Επιπλέον, το δίκτυο Reitox συνέρχεται με πρωτοβουλία του εκπροσώπου του ή με αίτημα τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών του.

3.Το δίκτυο Reitox εκλέγει εκπρόσωπο και έως τρεις αναπληρωτές εκπροσώπους μεταξύ των μελών του. Ο εκπρόσωπος εκπροσωπεί το δίκτυο Reitox έναντι του Οργανισμού και μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Άρθρο 32

Εθνικό εστιακό σημείο

1.Κάθε συμμετέχουσα χώρα ορίζει ενιαίο εθνικό εστιακό σημείο, το οποίο συστήνεται σε μόνιμη βάση και με σαφή εντολή, μέσω εθνικής νομοθεσίας ή οποιασδήποτε άλλης νομικής πράξης με παρόμοια ισχύ. Ο ορισμός του εθνικού εστιακού σημείου και ο διορισμός του επικεφαλής του εθνικού εστιακού σημείου, καθώς και οποιεσδήποτε αλλαγές στους εν λόγω διορισμούς, κοινοποιούνται στον Οργανισμό μέσω του μέλους που εκπροσωπεί τη συμμετέχουσα χώρα στο διοικητικό συμβούλιο.

2.Η υπεύθυνη εθνική αρχή διασφαλίζει ότι στο εθνικό εστιακό σημείο ανατίθενται τα καθήκοντα που προβλέπονται στο άρθρο 33 παράγραφος 2. Ο επικεφαλής του εθνικού εστιακού σημείου εκπροσωπεί το εθνικό εστιακό σημείο στο δίκτυο Reitox.

3.Ο επικεφαλής του εθνικού εστιακού σημείου ενεργεί ανεξάρτητα χωρίς να λαμβάνει οδηγίες από την υπεύθυνη εθνική αρχή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως επικεφαλής του εθνικού εστιακού σημείου.

4.Το εθνικό εστιακό σημείο προγραμματίζει τις δραστηριότητές του μέσω ετήσιου προγράμματος εργασίας.

5.Το εθνικό εστιακό σημείο προβλέπει στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένη/-ες (ετήσια/-ες) γραμμή ή γραμμές για την παρακολούθηση ζητημάτων σχετικών με τα ναρκωτικά και λαμβάνει κατάλληλη στήριξη από τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων και επαρκείς πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων του. Συναφώς, η συμμετέχουσα χώρα παρέχει στο εθνικό εστιακό σημείο επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την εκπλήρωση της εντολής και την εκτέλεση των καθηκόντων του, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33 παράγραφος 2, και διαθέτει επαρκή εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για τη στήριξη των καθημερινών δραστηριοτήτων του. Εάν στον φορέα που φιλοξενεί το εθνικό εστιακό σημείο ανατίθενται πρόσθετα εθνικά καθήκοντα και υποχρεώσεις, διατίθενται πρόσθετοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι.

6.Το εθνικό εστιακό σημείο μπορεί να λαμβάνει ελάχιστη συγχρηματοδότηση των βασικών εξόδων του μέσω επιχορήγησης την οποία παρέχει ο Οργανισμός, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις παραγράφους 1 έως 6. Για τη λήψη της εν λόγω συγχρηματοδότησης, το εθνικό εστιακό σημείο συνάπτει σε ετήσια βάση συμφωνία επιχορήγησης με τον Οργανισμό. Το επίπεδο ελάχιστης συγχρηματοδότησης προτείνεται από τον εκτελεστικό διευθυντή, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο και επανεξετάζεται τακτικά. Ο Οργανισμός μπορεί να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στο εθνικό εστιακό σημείο σε ad hoc βάση για τη συμμετοχή σε συγκεκριμένα έργα και την υλοποίηση αυτών.

7.Το εθνικό εστιακό σημείο πιστοποιείται στη λειτουργία αυτή από τον Οργανισμό σύμφωνα με το άρθρο 34.

Άρθρο 33

Καθήκοντα των εθνικών εστιακών σημείων

1.Τα εθνικά εστιακά σημεία αποτελούν τη διεπαφή μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και του Οργανισμού.

2.Τα εθνικά εστιακά σημεία, κατ’ ελάχιστον:

α)συντονίζουν σε εθνικό επίπεδο τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συλλογή δεδομένων και την παρακολούθηση ζητημάτων που αφορούν τα ναρκωτικά·

β)προωθούν και στηρίζουν την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο και συμμετέχουν στους διαλόγους εθνικής πολιτικής·

γ)συστήνουν ή στηρίζουν εθνικά συστήματα συνεργασίας μεταξύ της πολιτικής για τα ναρκωτικά και άλλων σχετικών πολιτικών, μεταξύ άλλων στους τομείς της επιβολής του νόμου / της ασφάλειας και της πολιτικής υγείας / της κοινωνικής πολιτικής, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών στους διάφορους τομείς·

δ)συλλέγουν, αναλύουν και ερμηνεύουν με αντικειμενικό τρόπο σε εθνικό επίπεδο κάθε σχετική πληροφορία για τα ναρκωτικά, την τοξικομανία, τις αγορές ναρκωτικών, την προσφορά ναρκωτικών και ζητήματα σχετικά με την εγκληματικότητα, καθώς και για τις πολιτικές και τις εφαρμοζόμενες λύσεις, τις οποίες χρειάζεται ο Οργανισμός για σκοπούς συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6. Στο πλαίσιο αυτό, τα εθνικά εστιακά σημεία συγκεντρώνουν πείρα από διάφορους τομείς —ειδικότερα τους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης και της επιβολής του νόμου— και συνεργάζονται με εμπειρογνώμονες και εθνικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά·

ε)παρακολουθούν και υποβάλλουν εκθέσεις για τα ναρκωτικά και τη χρήση ναρκωτικών στις εθνικές αρχές και συμβάλλουν στην υποβολή εκθέσεων σε διεθνείς οργανισμούς·

στ)στηρίζουν την ανάπτυξη νέων πηγών επιδημιολογικών δεδομένων για την προώθηση της έγκαιρης αναφοράς τάσεων όσον αφορά τη χρήση ουσιών·

ζ)στηρίζουν την ad hoc και στοχευμένη συλλογή δεδομένων σχετικά με νέες απειλές για την υγεία και την ασφάλεια·

η)παρέχουν στον Οργανισμό πληροφορίες για νέες τάσεις όσον αφορά τη χρήση υφιστάμενων ψυχοδραστικών ουσιών ή νέους συνδυασμούς ψυχοδραστικών ουσιών που ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς και πληροφορίες για ενδεχόμενα μέτρα στον τομέα της δημόσιας υγείας·

θ)συμβάλλουν στον καθορισμό σχετικών βασικών επιδημιολογικών δεικτών και άλλων σχετικών συνόλων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή τους με σκοπό την απόκτηση αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών σε επίπεδο Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 6·

ι)προωθούν τη χρήση των διεθνώς συμφωνηθέντων πρωτοκόλλων συλλογής δεδομένων και προτύπων για την παρακολούθηση των ναρκωτικών και της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα·

ια)υποβάλλουν ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων στον Οργανισμό και στα εθνικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων εθνικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων·

ιβ)καταρτίζουν επικαιροποιημένο κατάλογο εθνικών πηγών πληροφοριών για τα ναρκωτικά·

ιγ)εφαρμόζουν διαδικασίες αξιολόγησης από ομοτίμους και άλλους μηχανισμούς διασφάλισης ποιότητας στις εισροές ή τις εκροές δεδομένων, καθώς και διαδικασίες ελέγχου ποιότητας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των δεδομένων και των πληροφοριών που λαμβάνουν·

ιδ)αξιολογούν τις ανάγκες πληροφοριών των εθνικών ενδιαφερόμενων μερών, και ειδικότερα των εθνικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων· και

ιε)εφαρμόζουν επικοινωνιακή στρατηγική ή ασκούν άλλες δραστηριότητες για την παρουσίαση των πληροφοριών τους σε επαγγελματίες ή στο ευρύ κοινό.

3.Το εθνικό εστιακό σημείο δικαιούται να συλλέγει από άλλες εθνικές αρχές, όργανα, φορείς και οργανισμούς κάθε πληροφορία την οποία χρειάζεται για την εκτέλεση των καθηκόντων του σύμφωνα με την παράγραφο 2. Το εθνικό εστιακό σημείο διατηρεί εκτενές δίκτυο εθνικών εταίρων και παρόχων δεδομένων για τη συλλογή των εν λόγω πληροφοριών.

Άρθρο 34

Διαδικασία πιστοποίησης των εθνικών εστιακών σημείων

1.Το αργότερο έως την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = 18 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού], κάθε εθνικό εστιακό σημείο υποβάλλει αίτηση πιστοποίησης στον Οργανισμό.

2.Ο Οργανισμός πιστοποιεί κάθε εθνικό εστιακό σημείο ως προς τη λειτουργία του ως εθνικού εστιακού σημείου εφόσον πληροί τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 32 και εφόσον του έχει ανατεθεί η άσκηση των καθηκόντων που προβλέπονται στο άρθρο 33.

Η πιστοποίηση δεν θα πρέπει να αφορά άλλα καθήκοντα του οργάνου που φιλοξενεί το εθνικό εστιακό σημείο και τη συνολική δομή στην οποία είναι ενσωματωμένο το εθνικό εστιακό σημείο.

3.Το εθνικό εστιακό σημείο παρέχει στον Οργανισμό κάθε σχετική πληροφορία προς απόδειξη της συμμόρφωσής του με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 32 και 33. Εφόσον απαιτείται, ο Οργανισμός πραγματοποιεί επίσκεψη στο εθνικό εστιακό σημείο.

4.Εάν το εθνικό εστιακό σημείο δεν πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 32 ή δεν του έχει ανατεθεί η άσκηση των καθηκόντων που καθορίζονται στο άρθρο 33, ο Οργανισμός παρέχει στο εθνικό εστιακό σημείο κατάλογο συστάσεων και πιστοποιεί το εθνικό εστιακό σημείο κατόπιν εκ νέου αξιολόγησης, μόνο εφόσον το εθνικό εστιακό σημείο συμμορφωθεί με τις εν λόγω συστάσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 35

Ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού

1.Έως τις 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει σχέδιο ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού το οποίο περιέχει πολυετή και ετήσιο προγραμματισμό, καθώς και όλα τα έγγραφα που απαριθμούνται στο άρθρο 32 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής 65 , βάσει σχεδίου που προτείνει ο εκτελεστικός διευθυντής, κατόπιν διαβούλευσης με την επιστημονική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής και, σε σχέση με τον πολυετή προγραμματισμό, κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο διαβιβάζει το σχέδιο ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού οριστικοποιείται μετά την τελική έγκριση του γενικού προϋπολογισμού και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, προσαρμόζεται ανάλογα.

2.Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών περιλαμβάνει λεπτομερείς στόχους και προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς και δείκτες επιδόσεων. Περιλαμβάνει επίσης περιγραφή των δράσεων προς χρηματοδότηση και αναφέρει τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους που διατίθενται για κάθε δράση, σύμφωνα με τις αρχές εκπόνησης και διαχείρισης του προϋπολογισμού βάσει δραστηριοτήτων. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών συνάδει με το πολυετές πρόγραμμα εργασιών που αναφέρεται στην παράγραφο 4. Υποδεικνύει με σαφήνεια τα καθήκοντα που προστίθενται, τροποποιούνται ή καταργούνται σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ο ετήσιος ή πολυετής προγραμματισμός περιλαμβάνει τις πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου διεθνούς συνεργασίας που προβλέπεται στο άρθρο 20 και τις δράσεις που συνδέονται με τη στρατηγική αυτή.

3.Όταν ανατίθεται στον Οργανισμό νέο καθήκον, το διοικητικό συμβούλιο τροποποιεί το εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών.

Οποιαδήποτε ουσιαστική τροποποίηση στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών εγκρίνεται σύμφωνα με την ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για το αρχικό ετήσιο πρόγραμμα εργασιών. Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αναθέσει στον εκτελεστικό διευθυντή την εξουσία να επιφέρει μη ουσιώδεις τροποποιήσεις στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών.

4.Στο πολυετές πρόγραμμα εργασιών καθορίζεται ο συνολικός στρατηγικός προγραμματισμός, ο οποίος περιλαμβάνει στόχους, αναμενόμενα αποτελέσματα και δείκτες επιδόσεων. Καθορίζεται επίσης ο προγραμματισμός των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πολυετούς προϋπολογισμού και των ανθρώπινων πόρων.

Ο προγραμματισμός των πόρων επικαιροποιείται σε ετήσια βάση. Ο στρατηγικός προγραμματισμός επικαιροποιείται κατά περίπτωση, και ιδίως για την αντιμετώπιση θεμάτων που ανακύπτουν από την αξιολόγηση κατά το άρθρο 51.

5.Τα πολυετή και ετήσια προγράμματα εργασιών καταρτίζονται σύμφωνα με το άρθρο 32 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/715.

Άρθρο 36

Προϋπολογισμός

1.Για κάθε οικονομικό έτος, το οποίο αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος, καταρτίζονται προβλέψεις για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών του Οργανισμού οι οποίες εγγράφονται στον προϋπολογισμό του.

2.Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες.

3.Με την επιφύλαξη άλλων πόρων, τα έσοδα του Οργανισμού περιλαμβάνουν:

α)συνεισφορά της Ένωσης, που εγγράφεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

β)τυχόν προαιρετικές οικονομικές συνεισφορές των κρατών μελών·

γ)τα τέλη που καταβάλλονται για την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 37· και

δ)τυχόν χρηματοδοτικές συνεισφορές από τους οργανισμούς και τα όργανα και τις τρίτες χώρες που αναφέρονται στα άρθρα 53 και 54, αντίστοιχα.

4.Οι δαπάνες του Οργανισμού περιλαμβάνουν τις αμοιβές του προσωπικού, τις διοικητικές δαπάνες και τις δαπάνες υποδομών, καθώς και τις λειτουργικές δαπάνες. Οι λειτουργικές δαπάνες ενδέχεται να περιλαμβάνουν δαπάνες για τη στήριξη των εθνικών εστιακών σημείων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 32 παράγραφος 7.

Άρθρο 37

Τέλη

1.Ο Οργανισμός μπορεί να χρεώνει τέλη για τα ακόλουθα:

α)προγράμματα κατάρτισης·

β)ορισμένες δραστηριότητες στήριξης για τα κράτη μέλη, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί ως προτεραιότητες αλλά θα μπορούσαν να ασκηθούν επωφελώς εάν υποστηριχθούν από εθνικούς πόρους·

γ)προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων για τρίτες χώρες, τα οποία δεν καλύπτονται από χωριστή ειδική χρηματοδότηση της Ένωσης·

δ)πιστοποίηση εθνικών φορέων που συστήνονται σε τρίτες χώρες βάσει του άρθρου 20 παράγραφος 3·

ε)άλλες υπηρεσίες που εμπίπτουν στην εντολή του και παρέχονται κατόπιν αιτήματος συμμετέχουσας χώρας, οι οποίες απαιτούν την επένδυση πόρων για τη στήριξη εθνικών δραστηριοτήτων.

2.Κατόπιν πρότασης του εκτελεστικού διευθυντή, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού καθορίζει το ύψος των τελών και τον τρόπο καταβολής τους.

3.Τα τέλη είναι ανάλογα προς τις δαπάνες των σχετικών υπηρεσιών που παρέχονται με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και είναι επαρκή για την κάλυψη των εν λόγω δαπανών. Το ύψος των τελών καθορίζεται κατά τρόπο ώστε να μην εισάγουν διακρίσεις και να μην συνεπάγονται αδικαιολόγητη οικονομική ή διοικητική επιβάρυνση για τα ενδιαφερόμενα μέρη.

4.Το ύψος των τελών θα πρέπει να καθορίζεται κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλείμματος ή σημαντικής σώρευσης πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Εάν ο προϋπολογισμός εμφανίζει κατ’ επανάληψη σημαντικό θετικό υπόλοιπο, ως αποτέλεσμα της παροχής των υπηρεσιών για τις οποίες καταβάλλονται τέλη, το ύψος των τελών, ή της συνεισφοράς της Ένωσης, αναθεωρείται υποχρεωτικά. Σε περίπτωση σημαντικού αρνητικού υπολοίπου, ως αποτέλεσμα της παροχής των υπηρεσιών για τις οποίες καταβάλλονται τέλη, το ύψος των τελών αναθεωρείται υποχρεωτικά.

Άρθρο 38

Εκπόνηση του προϋπολογισμού

1.Κάθε έτος ο εκτελεστικός διευθυντής καταρτίζει σχέδιο κατάστασης προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών του Οργανισμού για το επόμενο οικονομικό έτος, το οποίο περιλαμβάνει και τον πίνακα προσωπικού, και το διαβιβάζει στο διοικητικό συμβούλιο.

2.Βάσει του εν λόγω σχεδίου, το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει προσωρινό σχέδιο προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών του Οργανισμού για το επόμενο οικονομικό έτος.

3.Το προσωρινό σχέδιο προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών του Οργανισμού διαβιβάζεται στην Επιτροπή έως την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους. Το διοικητικό συμβούλιο διαβιβάζει το τελικό σχέδιο προβλέψεων στην Επιτροπή έως την 31η Μαρτίου.

4.Η Επιτροπή διαβιβάζει την κατάσταση προβλέψεων στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή μαζί με το σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.Βάσει της κατάστασης προβλέψεων, η Επιτροπή εγγράφει στο σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης τις προβλέψεις που κρίνει αναγκαίες για τον πίνακα προσωπικού και το ύψος της επιχορήγησης από τον γενικό προϋπολογισμό, και καταθέτει το εν λόγω σχέδιο στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή σύμφωνα με τα άρθρα 313 και 314 της ΣΛΕΕ.

6.Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εγκρίνει τις πιστώσεις για τη συνεισφορά που προορίζεται για τον Οργανισμό.

7.Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εγκρίνει τον πίνακα προσωπικού του Οργανισμού.

8.Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών του που έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο προϋπολογισμός καθίσταται οριστικός μετά την τελική έγκριση του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν κριθεί αναγκαίο, αναπροσαρμόζεται δεόντως.

9.Για τυχόν κτιριακά έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του Οργανισμού εφαρμόζονται οι διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/715 66 της Επιτροπής.

Άρθρο 39

Εκτέλεση του προϋπολογισμού

1.Ο εκτελεστικός διευθυντής εκτελεί τον προϋπολογισμό του Οργανισμού.

2.Ο εκτελεστικός διευθυντής διαβιβάζει ετησίως στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή όλες τις πληροφορίες που έχουν σημασία για τις διαδικασίες αξιολόγησης του άρθρου 51.

Άρθρο 40

Απόδοση λογαριασμών και απαλλαγή

1.Μέχρι την 1η Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους, ο υπόλογος του Οργανισμού αποστέλλει τους προσωρινούς λογαριασμούς στον υπόλογο της Επιτροπής και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

2.Μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους, ο Οργανισμός διαβιβάζει την έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και οικονομική διαχείριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

3.Μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους, ο υπόλογος της Επιτροπής διαβιβάζει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τους προσωρινούς λογαριασμούς του Οργανισμού, κατόπιν ενοποίησης με τους λογαριασμούς της Επιτροπής.

4.Μετά την παραλαβή των παρατηρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με τους προσωρινούς λογαριασμούς του Οργανισμού, βάσει του άρθρου 246 του δημοσιονομικού κανονισμού 67 , ο εκτελεστικός διευθυντής καταρτίζει τους οριστικούς λογαριασμούς του Οργανισμού με δική του ευθύνη και τους διαβιβάζει για διατύπωση γνώμης στο διοικητικό συμβούλιο.

5.Το διοικητικό συμβούλιο γνωμοδοτεί σχετικά με τους οριστικούς λογαριασμούς του Οργανισμού.

6.Την 1η Ιουλίου το αργότερο μετά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους, ο υπόλογος διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τους οριστικούς λογαριασμούς, συνοδευόμενους από τη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου.

7.Οι οριστικοί λογαριασμοί δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Νοεμβρίου του επόμενου έτους.

8.Ο εκτελεστικός διευθυντής διαβιβάζει στο Ελεγκτικό Συνέδριο απάντηση στις παρατηρήσεις του έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο εκτελεστικός διευθυντής διαβιβάζει επίσης την απάντηση αυτή στο διοικητικό συμβούλιο.

9.Ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, κάθε πληροφορία που απαιτείται για την ομαλή εφαρμογή της διαδικασίας απαλλαγής για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος, σύμφωνα με το άρθρο 261 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού.

10.Πριν από τις 15 Μαΐου του έτους Ν+2 και κατόπιν σύστασης του Συμβουλίου που αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χορηγεί απαλλαγή στον εκτελεστικό διευθυντή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του έτους Ν.

Άρθρο 41

Δημοσιονομικοί κανόνες

Οι δημοσιονομικοί κανόνες που ισχύουν για τον Οργανισμό θεσπίζονται από το διοικητικό συμβούλιο κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή. Οι εν λόγω κανόνες παρεκκλίνουν από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/715 μόνο εάν η παρέκκλιση απαιτείται συγκεκριμένα για λόγους λειτουργίας του Οργανισμού και εφόσον έχει προηγουμένως συμφωνήσει η Επιτροπή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Άρθρο 42

Γενική διάταξη

1.Στο προσωπικό του Οργανισμού εφαρμόζονται ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι κανόνες που θεσπίζονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ένωσης για την εφαρμογή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό.

2.Η πρόσληψη προσωπικού του Οργανισμού από τρίτες χώρες μετά τη σύναψη των συμφωνιών που προβλέπονται στο άρθρο 54 πρέπει οπωσδήποτε να συνάδει με τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και με το καθεστώς της παραγράφου 1.

Άρθρο 43

Εκτελεστικός διευθυντής

1.Ο εκτελεστικός διευθυντής διορίζεται ως έκτακτος υπάλληλος του Οργανισμού σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχείο α) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό.

2.Ο εκτελεστικός διευθυντής διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο, από κατάλογο υποψηφίων που προτείνει η Επιτροπή, κατόπιν ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας επιλογής.

3.Για τη σύναψη της σύμβασης με τον εκτελεστικό διευθυντή, ο Οργανισμός εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

4.Η θητεία του εκτελεστικού διευθυντή είναι πενταετής. Στο τέλος της περιόδου αυτής, η Επιτροπή πραγματοποιεί αξιολόγηση, κατά την οποία λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις του εκτελεστικού διευθυντή, καθώς και τα μελλοντικά καθήκοντα και προκλήσεις του Οργανισμού.

5.Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί, με βάση πρόταση της Επιτροπής στην οποία λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση που αναφέρεται στην παράγραφο 4, να παρατείνει άπαξ τη θητεία του εκτελεστικού διευθυντή, για διάστημα που δεν υπερβαίνει την πενταετία.

6.Εκτελεστικός διευθυντής του οποίου η θητεία έχει παραταθεί δεν δύναται να συμμετάσχει σε νέα διαδικασία επιλογής για την ίδια θέση μετά το πέρας της συνολικής θητείας του.

7.Ο εκτελεστικός διευθυντής μπορεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του μόνο με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου βάσει πρότασης της Επιτροπής.

8.Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τον διορισμό, την παράταση της θητείας ή την απαλλαγή από τα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Άρθρο 44

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες και λοιπό προσωπικό

1.Ο Οργανισμός δύναται να χρησιμοποιεί αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες ή άλλο προσωπικό που δεν απασχολείται από τον Οργανισμό. Στο προσωπικό αυτό δεν εφαρμόζονται ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό.

2.Το διοικητικό συμβούλιο εκδίδει απόφαση για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την απόσπαση εθνικών εμπειρογνωμόνων στον Οργανισμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 45

Προνόμια και ασυλίες

Το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται στον Οργανισμό και στο προσωπικό του.

Άρθρο 46

Γλωσσικό καθεστώς

Ο Οργανισμός υπόκειται στις διατάξεις του κανονισμού αριθ. 1 του Συμβουλίου 68 .

Άρθρο 47

Διαφάνεια

1.Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 εφαρμόζεται στα έγραφα που έχει στην κατοχή του ο Οργανισμός.

2.Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον Οργανισμό υπόκειται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 69 .

3.Εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασής του μετά την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, όπως προβλέπεται στο άρθρο 63 δεύτερο εδάφιο, το διοικητικό συμβούλιο θεσπίζει μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 από τον Οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τον διορισμό υπευθύνου προστασίας δεδομένων του Οργανισμού. Τα εν λόγω μέτρα θεσπίζονται κατόπιν διαβουλεύσεων με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.

Άρθρο 48

Καταπολέμηση της απάτης

1.Για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων πράξεων, εφαρμόζονται στον Οργανισμό οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 70 .

2.Ο Οργανισμός προσχωρεί στη διοργανική συμφωνία της 25ης Μαΐου 1999 σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες που πραγματοποιούνται από την OLAF εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και εκδίδει τις κατάλληλες διατάξεις που ισχύουν για όλους τους εργαζομένους του Οργανισμού, χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα της συμφωνίας αυτής.

3.Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αρμοδιότητα ελέγχου βάσει παραστατικών και επιτόπιου ελέγχου, η οποία ασκείται σε όλους τους δικαιούχους επιχορηγήσεων, εργολάβους και υπεργολάβους που έλαβαν ενωσιακά κονδύλια από τον Οργανισμό.

4.Η OLAF και η EPPO μπορούν να διενεργούν έρευνες, καθώς και επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχει απάτη, διαφθορά ή άλλη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σχετικά με επιχορήγηση ή σύμβαση χρηματοδοτούμενη από τον Οργανισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 και στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 71 .

5.Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 έως 4, οι συμφωνίες συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς και τρίτες χώρες οι οποίες αναφέρονται στα άρθρα 53 και 54, οι συμβάσεις, οι συμφωνίες επιχορήγησης και οι αποφάσεις επιχορήγησης του Οργανισμού περιέχουν διατάξεις διά των οποίων παρέχεται ρητώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην OLAF εξουσία διενέργειας των εν λόγω ελέγχων και ερευνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

Άρθρο 49

Προστασία διαβαθμισμένων και ευαίσθητων μη διαβαθμισμένων πληροφοριών

1.Ο Οργανισμός θεσπίζει κανόνες ασφαλείας που είναι ισοδύναμοι των κανόνων ασφαλείας της Επιτροπής για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΠΕΕ) και των ευαίσθητων μη διαβαθμισμένων πληροφοριών, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/443 72 και 2015/444 73 της Επιτροπής. Οι κανόνες ασφαλείας του Οργανισμού καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις διατάξεις περί ανταλλαγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης τέτοιων πληροφοριών.

2.Ο Οργανισμός μπορεί να ανταλλάσσει διαβαθμισμένες πληροφορίες με τις σχετικές αρχές τρίτης χώρας ή με διεθνή οργανισμό ή να ανταλλάσσει ΔΠΕΕ με άλλο όργανο της Ένωσης μόνο στο πλαίσιο διοικητικών ρυθμίσεων. Κάθε τέτοια διοικητική ρύθμιση υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή. Ελλείψει τέτοιας διοικητικής ρύθμισης, κάθε έκτακτη ad hoc κοινοποίηση ΔΠΕΕ στις εν λόγω αρχές αποφασίζεται από τον εκτελεστικό διευθυντή, κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή.

Άρθρο 50

Ευθύνη

1.Η συμβατική ευθύνη του Οργανισμού διέπεται από το δίκαιο που εφαρμόζεται στη σχετική σύμβαση.

2.Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμόδιο να αποφαίνεται δυνάμει τυχόν ρήτρας διαιτησίας που περιλαμβάνεται σε σύμβαση που συνάπτει ο Οργανισμός.

3.Στο πεδίο της εξωσυμβατικής ευθύνης, ο Οργανισμός υποχρεούται, σύμφωνα με τις γενικές αρχές του δικαίου που είναι κοινές στα δίκαια των κρατών μελών, να αποκαθιστά τη ζημία που προξενούν οι υπηρεσίες ή οι υπάλληλοί του κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

4.Αρμόδιο για την εκδίκαση των διαφορών αποζημίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 3 είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.Η προσωπική ευθύνη των μελών του προσωπικού έναντι του Οργανισμού διέπεται από τις διατάξεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης ή του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό.

Άρθρο 51

Αξιολόγηση και επανεξέταση

1.Το αργότερο την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = πέντε έτη μετά την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 63] και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή αξιολογεί τις επιδόσεις του Οργανισμού σε σχέση με τους στόχους, την εντολή, τα καθήκοντα και την τοποθεσία του σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Στην αξιολόγηση εξετάζονται, ειδικότερα, η ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης της εντολής του Οργανισμού, καθώς και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τυχόν τροποποίησης.

2.Σε κάθε δεύτερη αξιολόγηση, αξιολογούνται επίσης τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από τον Οργανισμό έναντι των στόχων, της εντολής και των καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης του αν η συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού εξακολουθεί να δικαιολογείται σε σχέση με τους στόχους, την εντολή και τα καθήκοντά του.

3.Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τα πορίσματα της αξιολόγησης. Τα πορίσματα της αξιολόγησης δημοσιοποιούνται.

Άρθρο 52

Διοικητικές έρευνες

Οι δραστηριότητες του Οργανισμού υπόκεινται στις έρευνες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή σύμφωνα με το άρθρο 228 ΣΛΕΕ.

Άρθρο 53

Συνεργασία με άλλους οργανισμούς και όργανα

1.Ο Οργανισμός επιδιώκει ενεργά τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και άλλους, ιδίως ενωσιακούς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, καθώς και τεχνικούς φορείς αρμόδιους σε θέματα που εμπίπτουν στον παρόντα κανονισμό, στο πλαίσιο ρυθμίσεων εργασίας που συνάπτει με τους εν λόγω φορείς, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διατάξεις για την αρμοδιότητα των εν λόγω φορέων. Οι εν λόγω ρυθμίσεις εργασίας δεν καλύπτουν την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

2.Οι ρυθμίσεις εργασίας εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο βάσει σχεδίου που υποβάλλει ο εκτελεστικός διευθυντής και κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής. Σε περίπτωση που η Επιτροπή δηλώσει ότι διαφωνεί με τις εν λόγω ρυθμίσεις εργασίας, το διοικητικό συμβούλιο τις θεσπίζει με πλειοψηφία των τριών τετάρτων των μελών με δικαίωμα ψήφου.

3.Τροποποιήσεις ή μεταβολές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις εργασίας, οι οποίες είναι περιορισμένου εύρους και δεν μεταβάλλουν το συνολικό περιεχόμενο και τον σκοπό των ρυθμίσεων εργασίας, ή τεχνικές ρυθμίσεις εργασίας με άλλους τεχνικούς φορείς, εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο βάσει σχεδίου που υποβάλλει ο εκτελεστικός διευθυντής και κατόπιν ενημέρωσης της Επιτροπής.

Άρθρο 54

Συνεργασία με τρίτες χώρες

1.Ο Οργανισμός είναι ανοικτός στη συμμετοχή στο έργο του τρίτων χωρών οι οποίες έχουν συνάψει σχετικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2.Βάσει των σχετικών διατάξεων των συμφωνιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, θεσπίζονται ρυθμίσεις που ορίζουν, ιδίως, τη φύση, την έκταση και τον τρόπο συμμετοχής των οικείων τρίτων χωρών στο έργο του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός, την οικονομική συνεισφορά και το προσωπικό.

Στα ζητήματα προσωπικού, οι εν λόγω ρυθμίσεις εργασίας τηρούν πάντοτε τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης.

Άρθρο 55

Διαβούλευση με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών

Ο Οργανισμός διατηρεί στενό διάλογο με τις σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε τομείς που εμπίπτουν στον παρόντα κανονισμό σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.

Άρθρο 56

Συμφωνία για την έδρα και προϋποθέσεις λειτουργίας

1.Οι απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με τη στέγαση του Οργανισμού στο κράτος μέλος υποδοχής και τις εγκαταστάσεις που πρέπει να θέσει στη διάθεσή του το εν λόγω κράτος μέλος, καθώς και οι ειδικοί κανόνες που ισχύουν στο κράτος μέλος υποδοχής για τον εκτελεστικό διευθυντή, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, το προσωπικό του Οργανισμού και τα μέλη των οικογενειών τους, καθορίζονται στο πλαίσιο συμφωνίας για την έδρα η οποία συνάπτεται μεταξύ του Οργανισμού και του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η έδρα του.

2.Για να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του Οργανισμού, το κράτος μέλος υποδοχής του Οργανισμού παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, στις οποίες περιλαμβάνονται πολύγλωσση σχολική εκπαίδευση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κατάλληλες συγκοινωνιακές συνδέσεις.

Άρθρο 57

Νομική διαδοχή

1.Ο Οργανισμός που ιδρύεται με τον παρόντα κανονισμό είναι ο διάδοχος, από νομική άποψη, όλων των συμβάσεων, υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1920/2006.

2.Ο παρών κανονισμός δεν επηρεάζει τη νομική ισχύ συμφωνιών και ρυθμίσεων που έχει συνάψει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ 1920/2006 πριν από την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού].

Άρθρο 58

Μεταβατικές ρυθμίσεις για το διοικητικό συμβούλιο

1.Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 συνεχίζει τις εργασίες και τη λειτουργία του βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 και των κανόνων που θεσπίστηκαν βάσει του εν λόγω κανονισμού έως ότου διοριστούν όλοι οι εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 23 του παρόντος κανονισμού.

2.Έως την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = 9 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού], τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τα ονόματα των προσώπων που διόρισαν ως μέλη και αναπληρωματικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 23.

3.Το διοικητικό συμβούλιο που συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 23 πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίασή του εντός διαστήματος ενός μήνα από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Κατά την εν λόγω συνεδρίαση δύναται να εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό του.

Άρθρο 59

Μεταβατικές ρυθμίσεις για τον εκτελεστικό διευθυντή

1.Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, που διορίζεται βάσει του άρθρου 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006, εξακολουθεί, μέχρι τη λήξη της θητείας του, να ασκεί καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή κατά την έννοια του άρθρου 29 του παρόντος κανονισμού. Οι λοιποί όροι της σύμβασής του παραμένουν αμετάβλητοι.

Εάν λήγει μεταξύ της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και της ημερομηνίας εφαρμογής του και αν δεν έχει ήδη παραταθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006, η εν λόγω θητεία παρατείνεται αυτομάτως έως την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = 24 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού].

2.Σε περίπτωση που ο διευθυντής που έχει διοριστεί βάσει του άρθρου 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 δεν επιθυμεί ή δεν δύναται να ενεργήσει σύμφωνα με την παράγραφο 1, το διοικητικό συμβούλιο κατά την έννοια του άρθρου 23 διορίζει προσωρινό εκτελεστικό διευθυντή ο οποίος ασκεί καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή για μέγιστο χρονικό διάστημα 18 μηνών, εν αναμονή του διορισμού κατά το άρθρο 43 παράγραφος 2.

Άρθρο 60

Μεταβατικές ρυθμίσεις για τα εθνικά εστιακά σημεία

Έως την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = 11 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού], το μέλος του διοικητικού συμβουλίου παρέχει στον Οργανισμό το όνομα του οργάνου το οποίο ορίστηκε ως εθνικό εστιακό σημείο σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 και το όνομα του επικεφαλής του εθνικού εστιακού σημείου. Η εν λόγω ενημέρωση μπορεί να έχει τη μορφή ηλεκτρονικού μηνύματος με το οποίο επιβεβαιώνεται η παρούσα κατάσταση.

Άρθρο 61

Μεταβατικές διατάξεις για τον προϋπολογισμό

Η διαδικασία απαλλαγής ως προς τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί βάσει του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 διεξάγεται σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο άρθρο 15 αυτού.

Άρθρο 62

Κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006

1.Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 καταργείται από [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού].

Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό νοούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος.

2.Εσωτερικοί κανόνες και μέτρα που θέσπισε ή έλαβε το διοικητικό συμβούλιο βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 παραμένουν σε ισχύ μετά την [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού], εκτός εάν το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει άλλως κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 63

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από [Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία = 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού].

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Η Πρόεδρος

   

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

Τομέας πολιτικής: Εσωτερικές υποθέσεις

Δραστηριότητα: Ασφάλεια

12 10 03: Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ)

1.3.Η πρόταση αφορά 

 νέα δράση

 νέα δράση έπειτα από πιλοτικό έργο / προπαρασκευαστική ενέργεια 74  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι 

Γενικός στόχος της στοχευμένης αναθεώρησης του ιδρυτικού κανονισμού είναι να διασφαλίζεται ότι ο Οργανισμός είναι κατάλληλα εξοπλισμένος για να χειριστεί τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις των ναρκωτικών στην ΕΕ, παρέχοντας στον Οργανισμό τη δυνατότητα να εφαρμόζει αποτελεσματική δράση για τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής.

Από τις πράξεις του ΕΚΠΝΤ προκύπτει χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς ο Οργανισμός έχει μακρά προϊστορία εξαιρετικής εφαρμογής πολιτικής, με εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ποσοστό 99,9 % κάθε έτος, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις περί νομιμότητας και κανονικότητας. Τα πρόσωπα και τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση και τη διοίκηση του Οργανισμού λαμβάνουν κάθε έτος έκθεση εξωτερικού ελέγχου χωρίς επιφυλάξεις. Επιπλέον, οι εκθέσεις και τα ψηφίσματα της υπεύθυνης αρχής χορηγούν απαλλαγή στη διοίκηση σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού κάθε έτος, επιβεβαιώνοντας τις συνεπείς καλές επιδόσεις του Οργανισμού στο πλαίσιο της τρέχουσας εντολής του.

Τα παράνομα ναρκωτικά είναι ένα σύνθετο πρόβλημα ασφάλειας και υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς οι ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης που εισάγονται στην ΕΕ είναι υψηλότερες από ποτέ άλλοτε. Η χρήση βενζοδιαζεπινών καταγράφει επίσης άνοδο, αντικατοπτρίζοντας δυνητικώς την υψηλή διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος των εν λόγω ουσιών, καθώς και ζητήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με την πανδημία.

Στο έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ παράγονται ναρκωτικά, ειδικότερα συνθετικά ναρκωτικά (αμφεταμίνες και έκσταση) για εγχώρια κατανάλωση και για εξαγωγή. Η λιανική αξία της αγοράς ναρκωτικών εκτιμάται σε τουλάχιστον 30 δισ. EUR ετησίως και παραμένει η μεγαλύτερη εγκληματική αγορά και σημαντική πηγή εισοδήματος για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΕ.

Η Επιτροπή διενήργησε αξιολόγηση του Οργανισμού 75 το 2019. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυξανόμενη έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ, αφενός, της περιπλοκότητας του σύγχρονου φαινομένου των ναρκωτικών και, αφετέρου, του ιδρυτικού κανονισμού του Οργανισμού 76 . Επομένως, ο Οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας εντολής του και δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένος για να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα αιτήματα που του υποβάλλουν τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη του. Ο Οργανισμός δεν έχει λάβει πρόσθετους πόρους πέραν της αυτόματης διόρθωσης του 2 % στο πρόσφατο παρελθόν, με εξαίρεση μία εφάπαξ πρόσθετη χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του 2020 βάσει των σχετικών νομικών/συμβατικών υποχρεώσεων λόγω κρίσιμων εξωτερικών μεταβλητών. Ο αριθμός των απασχολούμενων υπαλλήλων υπήρξε σταθερός.

Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν αποτελεσματική δράση σε επίπεδο ΕΕ. Η στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025 και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025 καθορίζουν το στρατηγικό πλαίσιο. Στη στρατηγική η Επιτροπή καλείται «να υποβάλει πρόταση αναθεώρησης της εντολής του [ΕΚΠΝΤ] το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διασφαλιστεί ισχυρότερος ρόλος του Κέντρου στην αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών προκλήσεων του φαινομένου των ναρκωτικών». Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος, μέσω της ενημέρωσης της τρέχουσας εντολής ως εξής:

Τρέχουσα εντολή

 

Ειδικοί στόχοι της αναθεωρημένης εντολής

— Συλλογή και ανάλυση υπαρχόντων δεδομένων 
— Βελτίωση της μεθοδολογίας σύγκρισης δεδομένων 
— Διάδοση δεδομένων

>>

3) Σύσταση εικονικού εγκληματολογικού και τοξικολογικού εργαστηρίου. 
4) Ενίσχυση του ρόλου των εθνικών εστιακών σημείων Reitox.

1) Ευρύτερη κάλυψη ζητημάτων σχετικών με την πολλαπλή χρήση ουσιών. 
2) Βελτιωμένη ικανότητα αξιολόγησης απειλών. 
6) Βελτιωμένη ικανότητα σε θέματα προσφοράς και ασφάλειας.

— Συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις και τρίτες χώρες

>>

7) Αποσαφήνιση της διεθνούς διάστασης.

— Υποχρεώσεις πληροφόρησης

>>

5) Αναβαθμισμένη αρμοδιότητα για ενημερωτικές εκστρατείες και ανακοίνωση κινδύνου.

1.4.2.Ειδικοί στόχοι 

Μέσω του καθορισμού επτά ειδικών στόχων, η Επιτροπή περιγράφει τη λογική της παρέμβασης σύμφωνα με τις αρχές του προϋπολογισμού στις οντότητες της ΕΕ. Το παρόν νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο συνιστά χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς παρουσιάζει το αποτέλεσμα προσεκτικής καταγραφής συμπληρωματικών πόρων με σκοπό την επέκταση του πεδίου δραστηριοτήτων του Οργανισμού.

1. Ευρύτερη κάλυψη ζητημάτων σχετικών με την πολλαπλή χρήση ουσιών

Οι προκλήσεις που ανακύπτουν από την αλληλεπίδραση μεταξύ της χρήσης περισσότερων της μίας ψυχοδραστικών ουσιών ή τύπων ουσιών αυξάνουν και η κατάσταση αυτή απαιτεί κατάλληλες πολιτικές και αντιδράσεις. Οι εν λόγω προκλήσεις περιλαμβάνουν αυξημένους κινδύνους προβλημάτων υγείας και κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία μπορεί να ανακύψουν όταν ψυχοδραστικές ουσίες καταναλώνονται μαζί με παράνομα ναρκωτικά ταυτόχρονα ή διαδοχικά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Ομοίως, είναι σημαντικό να καλυφθούν καταστάσεις στις οποίες διαφορετικές ουσίες παράγονται ή πωλούνται μαζί και να εξεταστούν τα κοινά αίτια της χρήσης ναρκωτικών και των μορφών εξάρτησης, καθώς και οι συνέπειες για την παρακολούθηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών που στοχεύουν με ολιστικό τρόπο σε πολλαπλές ουσίες. Σκοπός του παρόντος ειδικού στόχου είναι, επομένως, η επέκταση του πεδίου δράσης του Οργανισμού για την κάλυψη άλλων μορφών εξάρτησης από ουσίες όταν οι εν λόγω ουσίες λαμβάνονται μαζί με παράνομα ναρκωτικά. Η αναθεώρηση θα παράσχει επίσης καλύτερο ορισμό της πολλαπλής χρήσης ουσιών και απαιτεί από τα εθνικά εστιακά σημεία να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων, στον Οργανισμό.

2. Βελτιωμένη ικανότητα αξιολόγησης απειλών

Στόχος είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων παρακολούθησης και αξιολόγησης απειλών του Οργανισμού, καθώς και της ικανότητάς του να αντιδρά σε νέες προκλήσεις. Η αναθεώρηση θα παράσχει επίσης στον Οργανισμό τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των κρατών μελών.

3. Σύσταση εικονικού εγκληματολογικού και τοξικολογικού εργαστηρίου

Στόχος είναι η σύσταση εικονικού εργαστηρίου, δηλ. ειδικευμένου δικτύου επιστημόνων και εργαστηρίων που ασχολούνται με εγκληματολογικές και τοξικολογικές αναλύσεις. Ο Οργανισμός θα εξακολουθήσει να χρειάζεται επαρκείς ικανότητες και πείρα στον εργαστηριακό και επιστημονικό τομέα για την καθοδήγηση του έργου του εικονικού εργαστηρίου. Το δίκτυο των ήδη υφιστάμενων εθνικών εργαστηρίων θα συνδυαστεί με κέντρο ικανοτήτων στον Οργανισμό, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα όλων των εγκληματολογικών και τοξικολογικών πληροφοριών στον Οργανισμό.

4. Ενίσχυση του ρόλου των εθνικών εστιακών 77 σημείων Reitox

Ο ρόλος του δικτύου Reitox περιγράφεται επί του παρόντος στο άρθρο 5 του ιδρυτικού κανονισμού. Το δίκτυο Reitox αποτελεί τη διεπαφή μεταξύ του Οργανισμού και των συμμετεχουσών χωρών. Τα εθνικά εστιακά σημεία Reitox συγκεντρώνουν τα βασικά δεδομένα για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία, καθώς και για τις πολιτικές και τις λύσεις που εφαρμόζονται. Αυτή είναι η βάση για τους βασικούς δείκτες και τα δεδομένα που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός. Το δίκτυο Reitox είναι η κύρια πηγή πληροφοριών του Οργανισμού. Ωστόσο, τα εθνικά εστιακά σημεία Reitox αντιμετωπίζουν ενίοτε σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τις νόμιμες εξουσίες και τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων δεδομένων και στον χρόνο παροχής των δεδομένων. Επομένως, στόχος είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στα εθνικά εστιακά σημεία να συλλέγουν και να παρέχουν τα σχετικά δεδομένα στον Οργανισμό. Ο αναθεωρημένος ιδρυτικός κανονισμός θα θέτει ελάχιστες απαιτήσεις για τη σύσταση των εθνικών εστιακών σημείων και την πιστοποίησή τους από τον Οργανισμό. Η εντολή των εθνικών εστιακών σημείων πρέπει να αντικατοπτρίζει επίσης την αναθεώρηση της εντολής του Οργανισμού.

5. Αναβαθμισμένη αρμοδιότητα για ενημερωτικές εκστρατείες και ανακοίνωση κινδύνου

Στόχος είναι να αποκτήσει ο Οργανισμός την αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράση βασισμένη στην ανάλυσή του και να καταρτίζει εκστρατείες πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και να εκδίδει συναγερμούς στην περίπτωση που καθίστανται διαθέσιμες στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες.

6. Βελτιωμένη ικανότητα σε θέματα προσφοράς και ασφάλειας

Στόχος είναι η επέκταση της εντολής του Οργανισμού ώστε να καλύπτει επίσης ρητά ζητήματα σχετικά με την προσφορά ναρκωτικών και την αγορά ναρκωτικών, τα οποία αποτελούν ολοένα και πιο σημαντική διάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών. Ο μελλοντικός Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά είναι ικανός να ενεργεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο της εν λόγω διάστασης.

7. Αποσαφήνιση της διεθνούς διάστασης

Παρά τη διεθνή αναγνώριση του Οργανισμού ως κέντρου αριστείας και την ενεργή συμμετοχή του σε διεθνή ζητήματα, ο ιδρυτικός κανονισμός δεν καθορίζει επαρκώς τις αρμοδιότητές του στον εν λόγω τομέα. Ο Οργανισμός χρειάζεται σαφή εντολή ώστε να αναλύει παγκόσμιες εξελίξεις και εξελίξεις σε τρίτες χώρες, οι οποίες είναι δυνατό να επηρεάζουν την ΕΕ. Δεδομένου ότι η λειτουργία του φαινομένου των ναρκωτικών αποκτά ολοένα και περισσότερο παγκόσμια διάσταση, είναι σημαντική η καλή κατανόηση του αντικτύπου, στις αγορές της ΕΕ, των πολιτικών για τα ναρκωτικά που εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες. Σε ζητήματα στα οποία διαθέτει αρμοδιότητες σε επίπεδο ΕΕ, ο Οργανισμός θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να συμβάλλει σε διεθνές επίπεδο. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της εξωτερικής διάστασης της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά και του ηγετικού ρόλου της ΕΕ σε πολυμερές επίπεδο. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της τρέχουσας «ad hoc» προσέγγισης «χρηματοδότησης έργων», η οποία θέτει εμπόδια στις επιδόσεις του Οργανισμού και δεν παρέχει στην ΕΕ τη δυνατότητα να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες και τις πολιτικές δεσμεύσεις για αυξημένη συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα των ναρκωτικών. Επομένως, στόχος είναι να αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα του Οργανισμού όσον αφορά τη διεθνή διάσταση, ώστε να περιληφθούν οι αναγκαίες αρμοδιότητες στην ίδια την εντολή.

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Οι αρχές των κρατών μελών, καθώς και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι της ενισχυμένης λειτουργίας του Οργανισμού. Η αναθεώρηση του ιδρυτικού κανονισμού θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου και στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, ιδίως στα κράτη μέλη. Παράγοντες οι οποίοι θα συμβάλουν σε κάτι τέτοιο είναι, μεταξύ άλλων, ο προτεινόμενος εξορθολογισμός και η συγκέντρωση σε κεντρικό επίπεδο των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στα κράτη μέλη μέσω των εθνικών εστιακών σημείων, η παρακολούθηση των αγορών ναρκωτικών και η διατήρηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και συστήματος συναγερμού για τα ναρκωτικά, η οργάνωση κατάρτισης, η ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών κ.λπ. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των διοικητικών δαπανών στα κράτη μέλη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η διαθεσιμότητα καλύτερης πληροφόρησης από τον Οργανισμό προς όφελος όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη δεν θα ήταν ικανά να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα μεμονωμένα στον ίδιο βαθμό, καθώς είτε δεν διαθέτουν τις γνώσεις ή τους πόρους είτε το πρόβλημα έχει διασυνοριακό χαρακτήρα. Το τελευταίο αυτό στοιχείο αποτελεί επίσης επιχείρημα υπέρ της διοικητικής απλούστευσης, καθώς κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεμονωμένα τα ζητήματα αυτά και η συνεργασία με πολλές χώρες θα συνεπαγόταν υψηλή διοικητική επιβάρυνση.

Η επέκταση της εντολής του Οργανισμού θα συμβάλει θετικά, αφενός, στην οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα και, αφετέρου, στην προσπάθεια επιβολής του νόμου. Η ανανεωμένη εντολή θα παρέχει στον Οργανισμό τη δυνατότητα να υλοποιεί δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να διαχειριστούν καλύτερα στοχευμένα προγράμματα πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών και θα συμβάλουν, έμμεσα, με τον τρόπο αυτό στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του εργατικού δυναμικού (δηλ. η βελτίωση όσον αφορά την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών θα μειώσει την ανικανότητα για εργασία που συνδέεται με μορφές τοξικομανίας). Θα συμβάλει επίσης στις προσπάθειες επιβολής του νόμου, καθώς θα διαταράξει τις δραστηριότητες ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Οι συνέπειες αυτές είναι έμμεσες και θα οφείλονται σε καλύτερη κατανόηση της κατάστασης των ναρκωτικών. Ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος αφορά τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και κρατών μελών.

Ο Οργανισμός θα συμπληρώσει τις προσπάθειες σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, και ειδικότερα τις προσπάθειες των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών. Ο Οργανισμός θα βελτιώσει την ανάλυση της προσφοράς ναρκωτικών στην ΕΕ βάσει καλύτερων πληροφοριών σχετικά με τη διακίνηση και την παραγωγή ναρκωτικών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αποτελεσματικότερη επιβολή του νόμου και στηρίζοντας την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Επιπλέον, στους δικαιούχους των υπηρεσιών του Οργανισμού θα παρασχεθεί βελτιωμένη πρόσβαση σε βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της ζήτησης ναρκωτικών, καθώς και άλλες αποκρίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, ο Οργανισμός θα συμβάλει σε δράσεις για τη στήριξη των πολιτικών στον τομέα της ψυχικής υγείας στα κράτη μέλη.

Η αναθεώρηση της εντολής θα έχει επίσης έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η παραγωγή ναρκωτικών, και ειδικότερα MDMA («έκσταση») και (μεθ)αμφεταμινών, στο έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικότερα όσον αφορά την απόρριψη των αποβλήτων της παραγωγής ναρκωτικών. Η βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής και την εκτροπή πρόδρομων ουσιών θα στηρίξει το έργο της επιβολής του νόμου μέσω του εντοπισμού παράνομων εργαστηρίων ναρκωτικών και, επακόλουθα, της μείωσης του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Το έργο του Οργανισμού αφορά ζητήματα που άπτονται των θεμελιωδών δικαιωμάτων, π.χ. το έργο που αφορά εναλλακτικά μέτρα αντί καταναγκαστικών ποινών, ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών, βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη θεραπεία και τη μείωση των βλαβών. Υπ’ αυτή την έννοια, αναμένεται ότι η εκ νέου ευθυγράμμιση της λειτουργίας του Οργανισμού θα έχει έμμεσο θετικό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων 

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Αριθμός δημοσιεύσεων που αφορούν μορφές εξάρτησης από ουσίες, όταν οι εν λόγω ουσίες λαμβάνονται μαζί με παράνομα ναρκωτικά στο πλαίσιο πολλαπλής χρήσης ουσιών.

Αριθμός γενικών αξιολογήσεων απειλών που διενεργεί ο Οργανισμός.

Σύσταση εικονικού εργαστηρίου το οποίο συμμετέχει στις τακτικές εργασίες του Οργανισμού.

Αριθμός συναγερμών που εκδίδονται σε επίπεδο ΕΕ.

Αριθμός εκστρατειών που καταρτίστηκαν ή των οποίων η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε.

Αριθμός εκθέσεων πληροφοριών σχετικά με ζητήματα προσφοράς ναρκωτικών προς αρχές επιβολής του νόμου.

Αριθμός κοινοποιήσεων στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ.

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Το πεδίο δράσης του Οργανισμού επεκτείνεται ώστε να καλύπτει άλλες μορφές εξάρτησης από ουσίες όταν οι εν λόγω ουσίες λαμβάνονται μαζί με παράνομα ναρκωτικά· η αναθεώρηση αποσαφηνίζει τον ορισμό της πολλαπλής χρήσης ουσιών. Η στοχευμένη διεύρυνση της εντολής παρέχει στα εθνικά εστιακά σημεία τη δυνατότητα να υποβάλλουν στον Οργανισμό συμπληρωματικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων.

Η εντολή του Οργανισμού επεκτείνεται ώστε να καλύπτει ρητώς ζητήματα προσφοράς ναρκωτικών και αγοράς ναρκωτικών, καθώς αυτή είναι μια ολοένα και πιο σημαντική διάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τη διάσταση αυτή.

Οι ικανότητες παρακολούθησης και αξιολόγησης απειλών του Οργανισμού θα ενισχυθούν και ο Οργανισμός θα παρέχει περαιτέρω στήριξη στα κράτη μέλη ώστε να αυξηθεί η ικανότητα του Οργανισμού να αντιδρά στο φαινόμενο των ναρκωτικών και σε νέες προκλήσεις.

Θα συσταθεί εικονικό εργαστήριο, δηλ. δίκτυο εργαστηρίων σε συνδυασμό με κέντρο ικανοτήτων στον Οργανισμό, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα όλων των εγκληματολογικών και τοξικολογικών πληροφοριών στον Οργανισμό.

Ο νέος κανονισμός θέτει ελάχιστες απαιτήσεις για τη σύσταση των εθνικών εστιακών σημείων, τα οποία πιστοποιούνται στη συνέχεια από τον Οργανισμό. Η εντολή των εθνικών εστιακών σημείων αντικατοπτρίζει την αναθεώρηση της εντολής του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός έχει αρμοδιότητα να καταρτίζει εκστρατείες πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και να εκδίδει συναγερμούς στην περίπτωση που είναι διαθέσιμες στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες.

Όσον αφορά τη διεθνή διάσταση, τα καθήκοντα του Οργανισμού θα αποσαφηνιστούν ώστε οι σχετικές αρμοδιότητες να περιληφθούν στην ίδια την εντολή του.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Το φαινόμενο των ναρκωτικών επηρεάζει όλους τους Ευρωπαίους, έχει διασυνοριακό και διηπειρωτικό χαρακτήρα και αφορά πολλαπλές δικαιοδοσίες, ιδίως όσον αφορά την προσφορά ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα που σχετίζεται με αυτήν. Οι κοινές προκλήσεις στα κράτη μέλη είναι πολυάριθμες, στους τομείς τόσο της υγείας όσο και της ασφάλειας, τα δε κράτη μέλη μπορούν να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ενεργώντας συντονισμένα. Η αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών σε εθνικό ή περιφερειακό/υποεθνικό επίπεδο δεν είναι βιώσιμη λύση, καθώς τα ναρκωτικά μεταφέρονται πέραν των κρατικών συνόρων και των ηπείρων.

Προβληματικά μοντέλα στους τομείς της υγείας ή της ασφάλειας τα οποία εντοπίζονται σε ένα κράτος μέλος εμφανίζονται πολύ συχνά σε άλλα κράτη μέλη. Η εθνική νομοθεσία ή η βέλτιστη εθνική πρακτική δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις διασυνοριακές πτυχές του φαινομένου των ναρκωτικών. Ο εν λόγω διασυνοριακός χαρακτήρας επιτάσσει την ανάληψη δράσης της επίπεδο ΕΕ.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη ευρύ φάσμα πολιτικών της ΕΕ στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά τις πολιτικές για τα ναρκωτικά υπό τη στενή έννοια, η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη τη στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025 και το σχετικό σχέδιο δράσης. Λαμβάνει επίσης υπόψη την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006, καθώς και ορισμένες πράξεις σχετικές με την προσθήκη ουσιών στον ορισμό των ναρκωτικών στην απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνεργασία 78 του Οργανισμού με άλλα όργανα της Ένωσης, και ειδικότερα την Ευρωπόλ, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (CEPOL), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και άλλους οργανισμούς της ΕΕ.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Όσον αφορά την καινοτομία, η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την πολιτική για τα ναρκωτικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, των πρωτοβουλιών στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαιοσύνη» και του νέου ερευνητικού προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη τη θέσπιση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης σε σχέση με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και τις προτάσεις για τις αλλαγές στις εντολές ορισμένων από τους προαναφερθέντες οργανισμούς. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η σύσταση της ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΗΕRA). Όσον αφορά τη συνεργασία του Οργανισμού με τρίτες χώρες, η παρούσα νομοθετική πρόταση λαμβάνει υπόψη τις εξωτερικές πολιτικές της Ένωσης.

1.5.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Η συνεισφορά της ΕΕ στον Οργανισμό παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή στο ΠΔΠ 2014-2020 παρά την επέκταση της εντολής του μετά την έκδοση, το 2017, της νομοθεσίας σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες και την αναπόφευκτη αύξηση των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

Το ΠΔΠ 2021-2027 προβλέπει σταθερή συνεισφορά της ΕΕ στον Οργανισμό, με σταθερό προσωπικό και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή 2 %.

Σκοπός της προτεινόμενης αναθεώρησης είναι ο εκσυγχρονισμός του ιδρυτικού κανονισμού του Οργανισμού, ο οποίος δεν έχει τροποποιηθεί από το 2006, και η αποσαφήνιση ορισμένων από τις υφιστάμενες διατάξεις του. Η αναθεώρηση θα προσθέσει επίσης νέα καθήκοντα, τα οποία απαιτούνται για την αποτελεσματική συνεκτίμηση πρόσφατων εξελίξεων στην πολιτική για τις αγορές ναρκωτικών. Πράγματι, η τρέχουσα εντολή του Οργανισμού δεν αντικατοπτρίζει την παρούσα κατάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών. Επομένως, ο Οργανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα τα οποία πρέπει να ασκεί ένας οργανισμός που λειτουργεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων του φαινομένου των ναρκωτικών και την αποτελεσματική απόκριση, με τον τρόπο αυτό, στα αιτήματα που του υποβάλλουν τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη.

Δεδομένου ότι επεκτείνει την εντολή του Οργανισμού, η πρόταση θα αποσαφηνίσει και άλλα καθήκοντα, επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ικανότητες του Οργανισμού βάσει των όρων των Συνθηκών.

Η ευθυγράμμιση του επιπέδου των πόρων με την αναθεωρημένη εντολή συνιστά χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί με πρόσθετους οικονομικούς πόρους και προσωπικό σε σύγκριση με τους πόρους που έχουν προβλεφθεί στο εγκεκριμένο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   Πρόταση/πρωτοβουλία με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το 2024 έως το 2027 και, στη συνέχεια, πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 79   

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή μέσω

   εκτελεστικών οργανισμών

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

◻ σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

◻ στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

⌧ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71

◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη

Παρατηρήσεις

Η βάση αναφοράς για τη συνεισφορά της ΕΕ στον προϋπολογισμό του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά προσδιορίστηκε βάσει του εγκεκριμένου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και του δελτίου αριθ. 68 80 .

Για τη διασφάλιση βέλτιστης αναγνωσιμότητας και διαφάνειας, οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν μόνο τους πόρους που απαιτούνται επιπλέον της βάσης αναφοράς της συνεισφοράς της ΕΕ στον Οργανισμό, όπως καθορίζεται στο εγκεκριμένο ΠΔΠ 2021-2027 (εκτός εάν προσδιορίζεται ρητά κάτι διαφορετικό, αναφέρονται μόνο τα πρόσθετα έξοδα σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς, όχι τα σωρευτικά έξοδα).

 

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόταση θα τηρηθούν οι αρχές που περιγράφονται στον κανονισμό για το ΕΚΠΝΤ 81 και τον δημοσιονομικό κανονισμό 82 , σύμφωνα με την κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς 83 .

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός αποστέλλει σε ετήσια βάση στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού, το οποίο περιέχει τα πολυετή και ετήσια προγράμματα εργασίας, καθώς και τον προγραμματισμό των πόρων. Το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού καθορίζει τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους δείκτες επιδόσεων για την παρακολούθηση της επίτευξης στόχων και αποτελεσμάτων. Ο Οργανισμός υποβάλλει ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων στο διοικητικό συμβούλιο. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει ιδίως πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη των στόχων και των αποτελεσμάτων που καθορίζονται στο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού. Η έκθεση διαβιβάζεται στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Επιπλέον, η Επιτροπή δρομολογεί τακτικά αξιολόγηση των επιδόσεων του Οργανισμού σε σχέση με τους στόχους, την εντολή, τα καθήκοντα και την τοποθεσία του (κάθε έξι έτη στον προηγούμενο κανονισμό, κάθε πέντε έτη στην παρούσα πρόταση). Η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Η τέταρτη αξιολόγηση διενεργήθηκε το 2018/19. Το συμπέρασμα της αξιολόγησης ήταν ότι η συνολική λειτουργία του Οργανισμού είναι καλή, ιδίως όσον αφορά τα πέντε κριτήρια αξιολόγησης (συνάφεια, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, συνοχή, ενωσιακή προστιθέμενη αξία), αλλά απαιτούνται βελτιώσεις σε αρκετούς τομείς, ειδικότερα λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων εξελίξεων του φαινομένου των ναρκωτικών. Η τελευταία αξιολόγηση αποτέλεσε μία από τις αφορμές για την παρούσα πρόταση με την οποία αναθεωρείται η εντολή του Οργανισμού.

Πέραν αυτού του μηχανισμού αξιολόγησης, η Επιτροπή θα αντλεί δεδομένα μέσω της εκπροσώπησής της στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού και της εποπτείας του έργου του Οργανισμού από κοινού με τα κράτη μέλη.

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Δεδομένου ότι η πρόταση επηρεάζει την ετήσια συνεισφορά της ΕΕ στον Οργανισμό, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα εκτελείται μέσω έμμεσης διαχείρισης.

Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ο προϋπολογισμός του ΕΚΠΝΤ εκτελείται βάσει αποτελεσματικού και αποδοτικού εσωτερικού ελέγχου 84 . Επομένως, το ΕΚΠΝΤ δεσμεύεται να εφαρμόζει κατάλληλη στρατηγική ελέγχου, συντονισμένη μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων, όπως απαιτείται από τον δημοσιονομικό κανονισμό της ΕΕ.

Όσον αφορά τους εκ των υστέρων ελέγχους, το ΕΚΠΝΤ, ως αποκεντρωμένος οργανισμός, υπόκειται:

— σε εσωτερικό έλεγχο από την Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Επιτροπής·

— στην έκδοση ετήσιων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται·

— σε ετήσια απαλλαγή που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο·

— σε πιθανές έρευνες που διεξάγει η OLAF για να διασφαλίσει, ιδίως, την ορθή χρήση των πόρων που διατίθενται στους οργανισμούς.

Η ΓΔ Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΓΔ HOME), ως Γενική Διεύθυνση-εταίρος του Οργανισμού, θα εφαρμόσει τη στρατηγική ελέγχου της για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη υποβολή εκθέσεων στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων της (ΕΕΔ). Παρά το γεγονός ότι οι αποκεντρωμένοι οργανισμοί έχουν πλήρη ευθύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, η ΓΔ HOME είναι υπεύθυνη για την τακτική καταβολή των ετήσιων συνεισφορών που καθορίζονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

Τέλος, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής παρέχει ένα περαιτέρω επίπεδο ελέγχου και λογοδοσίας.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Ο Οργανισμός εφαρμόζει πρότυπα εσωτερικού ελέγχου και ειδικό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου, που απορρέουν αμφότερα από τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου και το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού.

Το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου περιλαμβάνει πέντε αλληλένδετες συνιστώσες και 17 αρχές με στόχο την παροχή εύλογης βεβαιότητας σε σχέση με τα εξής: 1. αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και οικονομία των πράξεων· 2. αξιοπιστία των εκθέσεων· 3. διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων και ενημέρωση· 4. πρόληψη, εντοπισμός, διόρθωση και συνέχεια που δίνεται στις περιπτώσεις απάτης και παρατυπιών· 5. επαρκής διαχείριση κινδύνων που συνδέονται με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων.

Η διαδικασία διαχείρισης κινδύνων είναι κεντρικό στοιχείο του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διενεργείται τακτικά συνολικός προσδιορισμός και αξιολόγηση κινδύνων με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων στον Οργανισμό. Το κεντρικό μητρώο κινδύνων επικαιροποιείται τακτικά. Στο μητρώο προσδιορίζονται, για κάθε τομέα, το εκτιμώμενο επίπεδο κινδύνου, ο αντίκτυπος και η αντίδραση· τα ήδη υφιστάμενα μέτρα μετριασμού· και ο κατάλογος προγραμμάτων, έργων και δράσεων που θα συμβάλουν στη μείωση των εναπομενόντων επιπέδων υπολειπόμενου κινδύνου. Η αξιολόγηση κινδύνων διενεργείται σε συνεχή βάση στον Οργανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι δε διευθυντές διενήργησαν συνολική ανάλυση στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ενιαίων εγγράφων προγραμματισμού.

Επιπλέον, το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού του Οργανισμού πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, ενώ η ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων —ή γενική έκθεση δραστηριοτήτων— πρέπει να περιέχει πληροφορίες σχετικά με την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αξιολόγηση κινδύνων. Στην έκθεση του 2020 επισημαίνεται ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, στο σύνολό του, αξιολογήθηκε ως πλήρως αποτελεσματικό και λειτουργικό.

Δεδομένου ότι πρόκειται για αποκεντρωμένο οργανισμό, οι δραστηριότητες και οι πράξεις του ΕΚΠΝΤ ελέγχονται επίσης, μεταξύ άλλων, από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και την Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου.

Τέλος, ως Γενική Διεύθυνση-εταίρος του Οργανισμού, η ΓΔ HOME πραγματοποιεί ετήσια άσκηση διαχείρισης κινδύνων με στόχο τον εντοπισμό και την αξιολόγηση δυνητικών υψηλών κινδύνων που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΠΝΤ. Οι κίνδυνοι που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας επισημαίνονται στο ετήσιο σχέδιο διαχείρισης της ΓΔ HOME και συνοδεύονται από σχέδιο δράσης που καθορίζει τις δράσεις μετριασμού.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Ο λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης δηλώνεται από την Επιτροπή. Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της ΓΔ HOME για το 2020 αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος λόγος ανέρχεται σε 0,21 % για τις εντεταλμένες οντότητες και αποκεντρωμένους οργανισμούς έμμεσης διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΠΝΤ.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα και την κανονικότητα των ετήσιων λογαριασμών του ΕΚΠΝΤ για το 2020, γεγονός που συνεπάγεται ποσοστό σφάλματος κάτω του 2 %. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ποσοστό σφάλματος θα αυξηθεί τα προσεχή έτη.

Επιπλέον, το άρθρο 80 του δημοσιονομικού κανονισμού του ΕΚΠΝΤ προβλέπει τη δυνατότητα του Οργανισμού να έχει κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου από κοινού με άλλους οργανισμούς της Ένωσης που δρουν στον ίδιο τομέα πολιτικής, εάν το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου ενός μόνο οργανισμού της Ένωσης δεν είναι οικονομικά αποδοτικό.


2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Τα μέτρα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας περιγράφονται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 16 του κανονισμού για τον Οργανισμό και στον τίτλο X του δημοσιονομικού κανονισμού του Οργανισμού.

Το ΕΚΠΝΤ εφαρμόζει ειδική στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης η οποία αντικατοπτρίζει τη μεθοδολογία και την καθοδήγηση της OLAF, σύμφωνα με την κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της ΕΕ. Το ΕΚΠΝΤ ξεκίνησε την επανεξέταση της στρατηγικής του για την καταπολέμηση της απάτης σε συνέχεια της αναθεώρησης της δικής της στρατηγικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019. Η επανεξέταση αναμένεται να διενεργηθεί κατά τη διάρκεια του 2021.

Ο Οργανισμός εφαρμόζει επίσης ειδική πολιτική για την πρόληψη και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων, η οποία έλαβε υπόψη τις κύριες συστάσεις που απηύθυναν σε οργανισμούς στον τομέα αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και η Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Επιτροπής.

Στη γενική έκθεση δραστηριοτήτων του 2020, ο Οργανισμός αναφέρει ότι, από την ίδρυσή του, δεν υπήρξαν περιπτώσεις απάτης. Επομένως, ο βαθμός έκθεσης του ΕΚΠΝΤ στον κίνδυνο απάτης μπορεί να θεωρηθεί γενικά σχετικά μειωμένος.

Τέλος, η ΓΔ HOME, ως Γενική Διεύθυνση-εταίρος, έχει αναπτύξει και εφαρμόσει τη δική της στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης με βάση τη μεθοδολογία που παρέχει η OLAF. Οι αποκεντρωμένοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΠΝΤ, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της στρατηγικής. Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων για το 2020, η ΓΔ HOME κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εύλογη βεβαιότητα ότι τα θεσπισθέντα για την καταπολέμηση της απάτης μέτρα είναι αποτελεσματικά.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος  
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ 85 .

χωρών ΕΖΕΣ 86

υποψηφίων για ένταξη χωρών 87

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

5

12 10 03

ΔΠ/ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες 

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

Αριθμός

Τομέας 5 – Ασφάλεια και άμυνα

Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

Τίτλος 1:

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

Πληρωμές

(2)

Τίτλος 2:

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

Πληρωμές

(2α)

Τίτλος 3:

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(3α)

Πληρωμές

(3β)

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+1α +3α

14,137

15,634

16,376

16,784

62,931

Πληρωμές

=2+2α

+3β

14,137

15,634

16,376

16,784

62,931

 





Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: HOME

• Ανθρώπινοι πόροι

0,152

0,152

0,152

0,152

0,608

• Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,110

0,110

0,110

0,110

0,440

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ HOME

Πιστώσεις

0,262

0,262

0,262

0,262

1,048

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
του ΤΟΜΕΑ 7  
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,262

0,262

0,262

0,262

1,048

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων  
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

14,399

15,896

16,638

17,046

63,979

Πληρωμές

14,399

15,896

16,638

17,046

63,979

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις [του οργανισμού] 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν μόνο τους πόρους που απαιτούνται επιπλέον της βάσης αναφοράς της συνεισφοράς της ΕΕ στο ΕΚΠΝΤ (πρόσθετα έξοδα σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς — ΠΔΠ 2021-2027).

Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

Είδος 88

Μέσο κόστος

Όχι

Κόστος

Όχι

Κόστος

Όχι

Κόστος

Όχι

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1

Ευρύτερη κάλυψη ζητημάτων σχετικών με την πολλαπλή χρήση ουσιών

— Αποτέλεσμα

Αριθμός δημοσιεύσεων που αφορούν μορφές εξάρτησης πέραν των παράνομων ναρκωτικών στο πλαίσιο πολλαπλής χρήσης ουσιών.

1,676

1,858

1,834

1,903

7,271

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

1,676

1,858

1,834

1,903

7,271

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2

Βελτιωμένη ικανότητα αξιολόγησης απειλών

— Αποτέλεσμα

Αριθμός γενικών αξιολογήσεων απειλών που διενεργεί ο Οργανισμός.

1,838

2,053

3,035

3,142

10,068

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

1,838

2,053

3,035

3,142

10,068

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 3

Σύσταση εικονικού εγκληματολογικού και τοξικολογικού εργαστηρίου

— Αποτέλεσμα

Σύσταση εικονικού εργαστηρίου το οποίο συμμετέχει στις τακτικές εργασίες του Οργανισμού.

5,277

4,735

3,916

3,916

17,845

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 3

5,277

4,735

3,916

3,916

17,845

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 4

Ενίσχυση του ρόλου των εθνικών εστιακών σημείων Reitox

— Αποτέλεσμα

Αριθμός συναγερμών που εκδίδονται σε επίπεδο ΕΕ.

0,800

0,800

0,800

0,800

3,200

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 4

0,800

0,800

0,800

0,800

3,200

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 5

Αναβαθμισμένη αρμοδιότητα για ενημερωτικές εκστρατείες και ανακοίνωση κινδύνου

— Αποτέλεσμα

Αριθμός εκστρατειών που καταρτίστηκαν ή των οποίων η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε.

0,200

1,069

1,138

1,176

3,583

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 5

0,200

1,069

1,138

1,176

3,583

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 6

Βελτιωμένη ικανότητα σε θέματα προσφοράς και ασφάλειας

— Αποτέλεσμα

Αριθμός εκθέσεων πληροφοριών σχετικά με ζητήματα προσφοράς ναρκωτικών προς αρχές επιβολής του νόμου.

3,577

3,804

4,161

4,406

15,949

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 6

3,577

3,804

4,161

4,406

15,949

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 7

Αποσαφήνιση της διεθνούς διάστασης

— Αποτέλεσμα

Αριθμός κοινοποιήσεων στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ.

0,769

1,314

1,490

1,440

5,014

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 7

0,769

1,314

1,490

1,440

5,014

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

14,137

15,634

16,376

16,784

62,931

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους [του οργανισμού] 

3.2.3.1.Συνοπτική παρουσίαση

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

Έκτακτοι υπάλληλοι — Βάση αναφοράς (σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022) 89

10,524

10,524

10,524

10,524

42,095

Έκτακτοι υπάλληλοι — Πρόσθετοι σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς (σωρευτικά)

0,900

2,423

3,254

3,600

10,178

Έκτακτοι υπάλληλοι — ΣΥΝΟΛΟ 90

11,424

12,947

13,778

14,124

52,273

Συμβασιούχοι υπάλληλοι — Βάση αναφοράς (σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022) 

2,540

2,540

2,540

2,540

10,160

Συμβασιούχοι υπάλληλοι — Πρόσθετοι σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς (σωρευτικά)

-

0,037

0,261

0,485

0,784

Συμβασιούχοι υπάλληλοι — ΣΥΝΟΛΟ

2,540

2,577

2,801

3,025

10,944

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες — Βάση αναφοράς (σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022) — Μη πρόσθετοι ΑΕΕ

0,078

0,078

0,078

0,078

0,313

ΣΥΝΟΛΟ προσωπικού

14,042

15,603

16,658

17,228

63,530

Απαιτήσεις σε προσωπικό (ΙΠΑ):

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

Έκτακτοι υπάλληλοι — Βάση αναφοράς (σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022)

76

76

76

76

Έκτακτοι υπάλληλοι — Πρόσθετοι σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς (σωρευτικά)

13

22

25

27

Έκτακτοι υπάλληλοι — Σύνολο

89

98

101

103

Συμβασιούχοι υπάλληλοι — Βάση αναφοράς (σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022)

34

34

34

34

Συμβασιούχοι υπάλληλοι — Πρόσθετοι σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς (σωρευτικά)

-

1

6

7

Συμβασιούχοι υπάλληλοι — ΣΥΝΟΛΟ

29

38

40

41

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες — Βάση αναφοράς (σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022)

1

1

1

1

ΣΥΝΟΛΟ

119

137

142

145

Οι ανθρώπινοι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων της νέας εντολής εκτιμήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΠΝΤ. Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη τόσο την αναμενόμενη αύξηση του φόρτου εργασίας, καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών του ΕΚΠΝΤ με την πάροδο του χρόνου, όσο και τον χρόνο που χρειάζεται το ΕΚΠΝΤ για να απορροφήσει πόρους προκειμένου να αποφευχθεί κατάσταση στην οποία ο Οργανισμός δεν θα ήταν σε θέση να εκτελέσει πλήρως τη συνεισφορά της ΕΕ και να δεσμεύσει πιστώσεις σε εύθετο χρόνο. Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν επίσης το αναγκαίο κόστος σύστασης του εικονικού εργαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού εφάπαξ κόστους.

Το προσωπικό που απαιτείται για την αναθεώρηση της εντολής δικαιολογείται λόγω των διαρκών επιχειρησιακών αναγκών, ειδικότερα στους τομείς που περιγράφει αναλυτικά ο Οργανισμός. Τα προβλεπόμενα επαγγελματικά προφίλ μελών προσωπικού που προστίθενται συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δεν αντιπροσωπεύουν αύξηση του αριθμού των μελών του προσωπικού στη διοίκηση / των γενικών εξόδων, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων:

α.    Εγκληματολογικοί και τοξικολογικοί επιστήμονες/χημικοί. Απαιτούνται για αξιολόγηση απειλών, εικονικό εργαστήριο, ανάλυση ναρκωτικών, ανάλυση πρόδρομων ουσιών, κατάρτιση προφίλ τόπων παραγωγής, θανάτων και δηλητηριάσεων κ.λπ.

β.    Αναλυτές με εμπειρογνωσία σε επιχειρησιακές και στρατηγικές πτυχές αστυνόμευσης του εγκλήματος και ασφάλειας. Η συγκεκριμένη εμπειρογνωσία είναι επί του παρόντος εξαιρετικά περιορισμένη στον Οργανισμό.

γ.    Στρατηγικοί και επιχειρησιακοί αναλυτές. Απαιτούνται για ανάπτυξη διεθνούς και γεωπολιτικής ανάλυσης, εκτίμηση απειλών και έγκαιρη προειδοποίηση τόσο εντός της ΕΕ όσο και για τον προσδιορισμό εξωτερικών απειλών.

δ.    Επιστήμονας δεδομένων, ειδικοί κατάρτισης μοντέλων δεδομένων και αναλυτές δεδομένων. Απαιτούνται για τη διαχείριση, την ανάλυση και την παρουσίαση του μεγαλύτερου και πιο περίπλοκου όγκου δεδομένων που θα συλλεχθούν στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων.

ε.    Πολιτική στήριξη / πολιτικός επιστήμονας. Απαιτείται για την ενισχυμένη στήριξη της πολιτικής και τον ρόλο αξιολόγησης της πολιτικής.

στ.    Διαχειριστές τεχνικών έργων: Για τη διαχείριση συμβάσεων συλλογής δεδομένων και ερευνητικών μελετών.

ζ.    Εκπαιδευτές, ειδικοί ανάπτυξης προγράμματος σπουδών και ανάπτυξης ικανοτήτων: Για τον χειρισμό του ενισχυμένου ρόλου όσον αφορά την κατάρτιση και την ανάπτυξη ικανοτήτων εντός και εκτός ΕΕ.

η.    Στήριξη ΤΠΕ, διαχείριση βάσης δεδομένων κ.λπ. Θα απαιτηθεί αυξημένη ικανότητα για τη στήριξη των προβλεπόμενων βάσεων δεδομένων, της υποδομής ΤΠΕ, της ασφάλειας συστήματος και των πλατφορμών των ενδιαφερόμενων μερών, που απαιτούνται για την παράδοση των ενδεχόμενων νέων ικανοτήτων και αρμοδιοτήτων.

θ.    Αρχιτέκτονας τεχνητής νοημοσύνης και αναλυτής επιχειρηματικών πληροφοριών για την παροχή συνδρομής στην ανάπτυξη και διατήρηση της ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΚΠΝΤ και την ανάπτυξη νέων λύσεων, τη μηχανική μάθηση και την ανάλυση δεδομένων.

Έως το 2027, ο προτεινόμενος συνολικός αριθμός μελών προσωπικού στο πλαίσιο της αναθεωρημένης εντολής είναι 145 —περιλαμβανομένων 103 έκτακτων υπαλλήλων, 41 συμβασιούχων υπαλλήλων και ενός αποσπασμένου εθνικού εμπειρογνώμονα. Το σύνολο των 145 μελών προσωπικού που προβλέπεται να εργάζονται στον Οργανισμό έως το 2027 δεν περιλαμβάνει προσωπικό που προσλαμβάνεται στο πλαίσιο συμφωνιών ad hoc επιχορήγησης/εξουσιοδότησης/συνεισφοράς, το οποίο αναφέρεται χωριστά στο τμήμα 4.3 του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι ημερομηνίες πρόσληψης έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα του έτους. Τα ποσά έχουν προσαρμοστεί αναλόγως: το κόστος του νεοπροσληφθέντος προσωπικού έχει εκτιμηθεί στο 50 % του μέσου κόστους για το έτος πρόσληψής του. Η προτεινόμενη προσθήκη προσωπικού θεωρείται αναγκαία για την αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ο αριθμός του διοικητικού προσωπικού παραμένει αμετάβλητος.

3.2.3.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους για την αρμόδια ΓΔ

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 2026

Έτος 2027

·Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 και 20 01 02 02 (έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

1

1

1

1

20 01 02 03 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 91

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

Γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)  92

— στην έδρα 93  

— στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT — έμμεση έρευνα)

10 01 05 02 (AC, END, INT — άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

1

1

1

1

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Εκπροσώπηση της Επιτροπής στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Σύνταξη της γνώμης της Επιτροπής σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών και παρακολούθηση της υλοποίησής του. Παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Παροχή συνδρομής στον Οργανισμό για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ, μεταξύ άλλων, μέσω συμμετοχής σε συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων.

Εξωτερικό προσωπικό

Δεν προβλέπεται εξωτερικό προσωπικό

Η περιγραφή του υπολογισμού του κόστους των θέσεων που εκφράζονται σε μονάδες ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο παράρτημα V τμήμα 3.

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός και να προσδιοριστούν οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού και τα αντίστοιχα ποσά.

Η πρόταση περιλαμβάνει πρόσθετους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για το ΕΚΠΝΤ σε σύγκριση με τους προϋπολογισθέντες επί του παρόντος στην πρόταση για το ΠΔΠ (δελτίο αριθ. 68). Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των πρόσθετων οικονομικών πόρων για το ΕΚΠΝΤ θα αντιμετωπιστούν μέσω αντισταθμιστικής μείωσης των προγραμματισμένων δαπανών του τομέα 4.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 94 .

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους.

Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

 

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

   στα λοιπά έσοδα

  Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 95

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

(1)    Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2021, Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2021 | www.emcdda.europa.eu .
(2)    Το 2019 εξαρθρώθηκαν στην Ευρώπη περισσότερα από 370 παράνομα εργαστήρια παραγωγής ναρκωτικών· Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2021.
(3)    ΕΚΠΝΤ/Ευρωπόλ, EU Drug Markets Report 2019 (Έκθεση για τις αγορές ναρκωτικών της ΕΕ 2019), https://www.emcdda.europa.eu/2019/drug-markets .
(4)    Βλ. Transcrime, From illegal markets to legitimate businesses: the portfolio of organised crime in Europe (Από τις παράνομες αγορές στις νόμιμες επιχειρήσεις: το χαρτοφυλάκιο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη), 2015, http://www.transcrime.it/wp-content/uploads/2015/03/OCP-Full-Report.pdf · Ευρωπόλ, Serious and Organised Crime Threat Assessment (Αξιολόγηση απειλής όσον αφορά το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα) (SOCTA), 2021.
(5)    Περιλαμβάνεται η κατάχρηση βενζοδιαζεπινών που εκτρέπονται από τη θεραπευτική χρήση ή εμφανίζονται ως νέες βενζοδιαζεπίνες. Ως «νέες βενζοδιαζεπίνες» νοούνται νέες ψυχοδραστικές ουσίες οι οποίες περιέχουν πυρήνα βενζοδιαζεπίνης και δεν ελέγχονται στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών.
(6)    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την πολλαπλή χρήση ουσιών ως τη χρήση από ένα πρόσωπο περισσότερων της μίας ουσιών ή περισσότερων του ενός τύπων ουσίας, οι οποίες καταναλώνονται ταυτόχρονα ή διαδοχικά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Πηγή: https://www.who.int/substance_abuse/terminology/who_lexicon/en/ .
(7)    ΕΚΠΝΤ/Ευρωπόλ, EU Drug Markets Report 2019 (Έκθεση για τις αγορές ναρκωτικών της ΕΕ 2019), https://www.emcdda.europa.eu/2019/drug-markets.
(8)    ΕΚΠΝΤ, Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2021· ΕΚΠΝΤ, Impact of COVID-19 on drug markets, use, harms and drug services in the community and prisons (Αντίκτυπος της νόσου COVID-19 στις αγορές ναρκωτικών, τη χρήση, τις βλάβες και τις υπηρεσίες για χρήστες ουσιών στην κοινωνία και τις φυλακές), Απρίλιος 2021 | www.emcdda.europa.eu.
(9)    ΕΕ C 102I της 24.3.2021, σ. 1.
(10)    ΕΕ C 272 της 8.7.2021, σ. 2.
(11)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 376 της 27.12.2006, σ. 1).
(12)    Στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2021-2025, Στρατηγική προτεραιότητα 11, σημείο 5.
(13)    COM(2019) 228.
(14)    Για λεπτομέρειες, βλ. την προτιμώμενη επιλογή που περιγράφεται κατωτέρω στο τμήμα 3.
(15)    Με την κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της ΕΕ θεσπίζεται πλήρες σύνολο κατευθυντήριων αρχών προκειμένου να καταστεί η λειτουργία των αποκεντρωμένων οργανισμών της ΕΕ πιο συνεκτική, αποτελεσματική και υπεύθυνη· βλ. κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς – Κοινή προσέγγιση, 2012· https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_en.pdf .
(16)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2017, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και τη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες (ΕΕ L 305 της 21.11.2017, σ. 1).
(17)    ΕΕ L 335 της 11.11.2004, σ. 8. Βλ. επίσης οδηγία (ΕΕ) 2017/2103 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2017, για την τροποποίηση της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου, με σκοπό να περιληφθούν στον ορισμό των ναρκωτικών νέες ψυχοδραστικές ουσίες, και για την κατάργηση της απόφασης 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 305 της 21.11.2017, σ. 12). Κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2019/369 της Επιτροπής, της 13ης Δεκεμβρίου 2018, για την τροποποίηση του παραρτήματος της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά τη συμπερίληψη νέων ψυχοδραστικών ουσιών στον ορισμό των ναρκωτικών (ΕΕ L 66 της 7.3.2019, σ. 3)· κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2020/1687 της Επιτροπής, της 2ας Σεπτεμβρίου 2020, για την τροποποίηση του παραρτήματος της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την υπαγωγή της νέας ψυχοδραστικής ουσίας N,N-διαιθυλο-2-[[4-(1-μεθυλαιθοξυ)φαινυλο]μεθυλο]-5-νιτρο-1H-βενζιμιδαζολο-1-αιθαναμίνη (ισοτονιταζένη) στον ορισμό των «ναρκωτικών» (ΕΕ L 379 της 13.11.2020, σ. 55)· κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2021/802 της Επιτροπής, της 12ης Μαρτίου 2021, για την τροποποίηση του παραρτήματος της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την υπαγωγή των νέων ψυχοδραστικών ουσιών 3,3-διμεθυλο-2-{[1-(πεντ-4-εν-1-υλο)-1H-ινδαζολο-3-καρβονυλο]αμινο}βουτανοϊκό μεθύλιο (MDMB-4en-PINACA) και 2-{[1-(4-φθοροβουτυλο)-1H-ινδολο-3-καρβονυλο]αμινο}-3,3-διμεθυλοβουτανοϊκό μεθύλιο (4F-MDMB-BICA) στον ορισμό των «ναρκωτικών» (ΕΕ L 178 της 20.5.2021, σ. 1).
(18)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) και την αντικατάσταση και κατάργηση των αποφάσεων του Συμβουλίου 2009/371/ΔΕΥ, 2009/934/ΔΕΥ, 2009/935/ΔΕΥ, 2009/936/ΔΕΥ και 2009/968/ΔΕΥ (ΕΕ L 135 της 24.5.2016, σ. 53).
(19)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) και την αντικατάσταση και την κατάργηση της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 138).
(20)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών χορήγησης άδειας και εποπτείας όσον αφορά τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη και για κτηνιατρική χρήση και για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΕ L 136 της 30.4.2004, σ. 1).
(21)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 851/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΕ L 142 της 30.4.2004, σ. 1).
(22)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/695 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη», τον καθορισμό των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του, και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 (ΕΕ L 170 της 12.5.2021, σ. 1).
(23)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 513/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, για τη θέσπιση, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, του μέσου για τη χρηματοδοτική στήριξη της αστυνομικής συνεργασίας, της πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας και της διαχείρισης των κρίσεων, και για την κατάργηση της απόφασης 2007/125/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 20.5.2014, σ. 93). Βλ. επίσης πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο [COM(2018) 472 final].
(24)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1382/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του Προγράμματος «Δικαιοσύνη», για την περίοδο 2014-2020 (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 73).
(25)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/522 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Μαρτίου 2021, για τη θέσπιση Προγράμματος σχετικά με τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας [Πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health)] για την περίοδο 2021-2027 και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2014 (ΕΕ L 107 της 26.3.2021, σ. 1).
(26)    COM(2018) 435 final.
(27)    Απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 2119/98/ΕΚ (ΕΕ L 293 της 5.11.2013, σ. 1)· βλ. επίσης πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ [COM(2020) 727 final].
(28)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/253 της Επιτροπής, της 13ης Φεβρουαρίου 2017, σχετικά με τη θέσπιση διαδικασιών για την κοινοποίηση συναγερμών στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης που συστάθηκε σε σχέση με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διαβούλευση και τον συντονισμό των αντιδράσεων στις εν λόγω απειλές σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 37 της 14.2.2017, σ. 23), η οποία περιλαμβάνει απειλές σχετικές με παράνομα ναρκωτικά.
(29)    Για την Ευρωπόλ, βλ. COM(2020) 796 final· για τους οργανισμούς στον τομέα της υγείας, βλ. γενικά COM(2020) 724, και αναλυτικότερα, για τον EMA, COM(2020) 725 και, για το ECDC, COM(2020) 726.
(30)    Η σχετική αρχική εκτίμηση επιπτώσεων είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση: Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) (europa.eu) .
(31)    SWD(2019) 174.
(32)    ICF, Final report – External evaluation of the EMCDDA (ICF, Τελική έκθεση — Εξωτερική αξιολόγηση του ΕΚΠΝΤ), Νοέμβριος 2018· διατίθεται στη διεύθυνση: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4eaca79c-72f6-11e9-9f05-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-search .
(33)    COM(2019) 228.
(34)    SWD(2019) 174.
(35)    Σύνοψη των κύριων αποτελεσμάτων είναι επίσης διαθέσιμη στο τμήμα 2.1 της εκτίμησης επιπτώσεων.
(36)    Επιλογή πολιτικής 0: Βασικό σενάριο — Διατήρηση της υφιστάμενης προσέγγισης χωρίς αλλαγές· Επιλογή πολιτικής 1: Ελάχιστη αναθεώρηση — Ισχυρότερη συνεργασία· Επιλογή πολιτικής 2: Κατάργηση του Οργανισμού — Κατάργηση του ιδρυτικού κανονισμού· Επιλογή πολιτικής 3: Συγχώνευση του Οργανισμού με άλλο όργανο της ΕΕ.
(37)    Βλ. υποσημείωση 15.
(38)    Βλ. τμήμα για την «Επικουρικότητα», σ. 5. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα ποσοτικά δεδομένα όσον αφορά τις δυνατότητες απλούστευσης και μείωσης της διοικητικής επιβάρυνσης. Η πρόσφατη αξιολόγηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2013-2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη μέλη σε ζητήματα σχετικά με τα ναρκωτικά. Βλ. αξιολόγηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2013-2020) και του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2017-2020) [SWD(2020) 150 final].
(39)    Για παράδειγμα, το έργο που αφορά εναλλακτικά μέτρα αντί καταναγκαστικών ποινών, ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών, καθώς και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη θεραπεία και τη μείωση των βλαβών.
(40)    Για λεπτομέρειες, βλ. νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο στο παράρτημα I.
(41)    Έγγραφα του Συμβουλίου 12837/19, 12496/19, 7829/20.
(42)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού-πλαισίου για τους οργανισμούς που δημιουργούνται δυνάμει της ΣΛΕΕ και της Συνθήκης Ευρατόμ και αναφέρονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 122 της 10.5.2019, σ. 1).
(43)    ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1.
(44)    ΕE C  της , σ. .
(45)    ΕΕ C  της , σ. .
(46)    Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 302/93 του Συμβουλίου, της 8ης Φεβρουαρίου 1993, για την ίδρυση ευρωπαϊκού κέντρου παρακολούθησης ναρκωτικών και τοξικομανίας (ΕΕ L 36 της 12.2.1993, σ. 1).
(47)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 376 της 27.12.2006, σ. 1).
(48)    Κοινή Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, της 19ης Ιουλίου 2012, https://european-union.europa.eu/sites/default/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_en.pdf.
(49)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (EE L 145 της 31.5.2001 σ. 43).
(50)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).
(51)    ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 15.
(52)    Απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2004, για τη θέσπιση ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών (ΕΕ L 335 της 11.11.2004, σ. 8).
(53)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 273/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, περί των προδρόμων ουσιών των ναρκωτικών (ΕΕ L 47 της 18.2.2004, σ. 1).
(54)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 111/2005 του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2004, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για την παρακολούθηση του εμπορίου πρόδρομων ουσιών ναρκωτικών μεταξύ της Κοινότητας και τρίτων χωρών (ΕΕ L 22 της 26.1.2005, σ. 1).
(55)    Ηνωμένα Έθνη, σειρά Συνθηκών, τόμος 976, αριθ. 14152.
(56)    Ηνωμένα Έθνη, σειρά Συνθηκών, τόμος 1019, αριθ. 14956.
(57)    Ηνωμένα Έθνη, σειρά Συνθηκών, τόμος 1582, αριθ. 27627.
(58)    Οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, περί κοινοτικού κώδικος για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση (ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 67).
(59)    Οδηγία 2001/82/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, περί κοινοτικού κώδικος για τα κτηνιατρικά φάρμακα (ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 1).
(60)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών χορήγησης άδειας και εποπτείας όσον αφορά τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη και για κτηνιατρική χρήση και για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΕ L 136 της 30.4.2004, σ. 1).
(61)    Οδηγία 2001/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Απριλίου 2001, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή ορθής κλινικής πρακτικής κατά τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων προοριζομένων για τον άνθρωπο (ΕΕ L 121 της 1.5.2001, σ. 34).
(62)    Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου, της 29ης Φεβρουαρίου 1968, περί καθορισμού του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και περί θεσπίσεως ειδικών μέτρων προσωρινώς εφαρμοστέων στους υπαλλήλους τής Επιτροπής (ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1).
(63)    Απόφαση 1999/352/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ της Επιτροπής, της 28ης Απριλίου 1999, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 20).
(64)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).
(65)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού-πλαισίου για τους οργανισμούς που δημιουργούνται δυνάμει της ΣΛΕΕ και της Συνθήκης Ευρατόμ και αναφέρονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 122 της 10.5.2019, σ. 1).
(66)    ΕΕ L 122 της 10.5.2019, σ. 1.
(67)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).
(68)    Κανονισμός αριθ. 1 του Συμβουλίου περί καθορισμού του γλωσσικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος (ΕΕ P 17 της 6.10.1958, σ. 385).
(69)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).
(70)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).
(71)    Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).
(72)    Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/443 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2015, σχετικά με την ασφάλεια στην Επιτροπή (ΕΕ L 72 της 17.3.2015, σ. 41).
(73)    Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/444 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2015, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ (ΕΕ L 72 της 17.3.2015, σ. 53).
(74)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(75)    Τέταρτη αξιολόγηση του ΕΚΠΝΤ [COM(2019) 228].
(76)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (αναδιατύπωση).
(77)    Reitox είναι η συντομογραφία που χρησιμοποιείται για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.
(78)    Για παράδειγμα, η κύρια έκθεση για τα ναρκωτικά σε επίπεδο ΕΕ —η Έκθεση για τις αγορές ναρκωτικών της ΕΕ— εκδίδεται από κοινού από το ΕΚΠΝΤ και την Ευρωπόλ. Ένα άλλο παράδειγμα αφορά τη συνεργασία των σχετικών οργανισμών στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων στην κατάρτιση των υπευθύνων επιβολής της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και των δικαστών ή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνων για νέες ψυχοδραστικές ουσίες.
(79)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
(80)    Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, Decentralised agencies and EPPO (Αποκεντρωμένοι οργανισμοί και Ευρωπαϊκή Εισαγγελία), 8 Ιουνίου 2020.
(81)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2017, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και τη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 302/93 του Συμβουλίου. Η εν λόγω ιδρυτική πράξη αναδιατυπώθηκε το 2006 με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1920/2006, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2101 μέσω της ενσωμάτωσης των κανόνων όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και τη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων σχετικά με νέες ψυχοδραστικές ουσίες.
(82)    Δημοσιονομικός κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) — https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/1013/financial-regulation-emcdda-Jun2019.pdf  
(83)     https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_en.pdf  
(84)    Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό του ΕΚΠΝΤ, άρθρο 30 «Εσωτερικός έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού».
(85)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(86)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(87)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια.
(88)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(89)    Επίπεδα προσωπικού που αναφέρονται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022, βάσει της παραδοχής ότι το προσωπικό θα παραμείνει σταθερό έως το 2024, με βάση το μέσο μοναδιαίο κόστος προσωπικού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για το νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή βάσει του διορθωτικού συντελεστή για την Πορτογαλία (91,1 %).
(90)    Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να παρασχεθεί λεπτομερής κατανομή μεταξύ έκτακτων υπαλλήλων βαθμού AD και έκτακτων υπαλλήλων βαθμού AST. Οι εκτιμήσεις δαπανών για το προσωπικό πραγματοποιήθηκαν με βάση το μέσο κόστος για τους έκτακτους υπαλλήλους, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή βάσει του διορθωτικού συντελεστή για την Πορτογαλία (91,1 %).
(91)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(92)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(93)    Κυρίως για τα ταμεία πολιτικής συνοχής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).
(94)    Βλ. άρθρα 12 και 13 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2093/2020 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027.
(95)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.

Βρυξέλλες, 12.1.2022

COM(2022) 18 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της πρότασης

κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά

{SEC(2022) 45 final} - {SWD(2022) 8 final} - {SWD(2022) 9 final}


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πίνακας αντιστοιχίας

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (EE) 2017/2101

Παρών κανονισμός

Άρθρο 1 παράγραφος 1

Άρθρο 1

Άρθρο 8

Άρθρο 2

---

Άρθρο 3

Άρθρο 1 παράγραφος 2

Άρθρο 4

Άρθρο 2

Άρθρο 5

Άρθρο 1 παράγραφοι 3 και 5, άρθρο 2 στοιχεία α) έως γ)

Άρθρο 6

Παράρτημα I

Άρθρο 7

Άρθρα 5α έως 5δ

Άρθρα 8 έως 11

---

Άρθρο 12

---

Άρθρο 13

---

Άρθρο 14

---

Άρθρο 15

---

Άρθρο 16

---

Άρθρο 17

---

Άρθρο 18

---

Άρθρο 19

Άρθρο 2 στοιχείο δ)

Άρθρο 20

---

Άρθρο 21

---

Άρθρο 22

Άρθρο 9 παράγραφος 1

Άρθρο 23

---

Άρθρο 24

Άρθρο 9 παράγραφος 2

Άρθρο 25

Άρθρο 9 παράγραφος 3

Άρθρο 26

Άρθρο 9 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο

Άρθρο 27

Άρθρο 10

Άρθρο 28

Άρθρο 11

Άρθρο 29

Άρθρο 13

Άρθρο 30

Άρθρο 5 παράγραφος 1

Άρθρο 31

Άρθρο 5 παράγραφος 3

Άρθρο 32

Άρθρο 5 παράγραφος 2

Άρθρο 33

---

Άρθρο 34

Άρθρο 9 παράγραφοι 4, 5 και 6

Άρθρο 35

Άρθρο 14 παράγραφοι 1 έως 4

Άρθρο 36

---

Άρθρο 37

Άρθρο 14 παράγραφοι 5 έως 9

Άρθρο 38

Άρθρο 15 παράγραφος 1

Άρθρο 39

Άρθρο 15 παράγραφοι 2 έως 9

Άρθρο 40

---

Άρθρο 41

Άρθρο 18

Άρθρο 42

Άρθρο 11

Άρθρο 43

Άρθρο 18 πέμπτο εδάφιο

Άρθρο 44

Άρθρο 17

Άρθρο 45

---

Άρθρο 46

Άρθρα 6 και 7

Άρθρο 47

Άρθρο 16

Άρθρο 48

---

Άρθρο 49

Άρθρο 19

Άρθρο 50

Άρθρο 23

Άρθρο 51

---

Άρθρο 52

Άρθρο 20

Άρθρο 53

Άρθρο 21

Άρθρο 54

---

Άρθρο 55

---

Άρθρο 56

---

Άρθρο 57

---

Άρθρο 58

---

Άρθρο 59

---

Άρθρο 60

---

Άρθρο 61

Άρθρο 24

Άρθρο 62

Άρθρο 25

Άρθρο 63