02007R0168 — EL — 27.04.2022 — 001.001


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

▼C1

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 168/2007 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 15ης Φεβρουαρίου 2007

για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

▼B

(ΕΕ L 053 της 22.2.2007, σ. 1)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία

►M1

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/555 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 2022

  L 108

1

7.4.2022


Διορθώνεται από:

►C1

Διορθωτικό, ΕΕ L 068, 8.3.2007, σ.  12 (168/2007)




▼B

▼C1

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 168/2007 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 15ης Φεβρουαρίου 2007

για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΣΚΟΠΟΣ, ΠΕΔΙΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Δυνάμει του παρόντος κανονισμού ιδρύεται Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «οργανισμός»).

▼M1

Άρθρο 2

Στόχος

Ο οργανισμός έχει ως στόχο να παρέχει στα συναφή θεσμικά όργανα, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Ένωσης και των κρατών μελών, όταν εφαρμόζουν το ενωσιακό δίκαιο, συνδρομή και συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, ώστε να τα βοηθά να σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη λήψη μέτρων ή τον καθορισμό δράσεων στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Άρθρο 3

Πεδίο αρμοδιότητας

1.  
Ο οργανισμός εκτελεί τα καθήκοντά του για την επίτευξη του στόχου που καθορίζεται στο άρθρο 2 εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Ένωσης.
2.  
Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο οργανισμός αναφέρεται στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ).
3.  
Ο οργανισμός ασχολείται με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση και στα κράτη μέλη όταν εφαρμόζουν το ενωσιακό δίκαιο, εξαιρουμένων των πράξεων ή των δραστηριοτήτων της Ένωσης ή των κρατών μελών σε σχέση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας ή στο πλαίσιο αυτής.

▼C1

Άρθρο 4

Δράσεις

1.  

Για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στο άρθρο 2 και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δυνάμει του άρθρου 3, ο οργανισμός:

▼M1

α) 

συλλέγει, καταγράφει, αναλύει και διαδίδει συναφείς, αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες και δεδομένα καθώς και αποτελέσματα από έρευνες και παρακολουθήσεις που του γνωστοποιούνται από κράτη μέλη, θεσμικά όργανα, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Ένωσης, ερευνητικά κέντρα, εθνικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ιδίως από αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης·

▼C1

β) 

αναπτύσσει μεθόδους και πρότυπα για τη βελτίωση της δυνατότητας σύγκρισης, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας των δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη·

▼M1

γ) 

πραγματοποιεί ή ενθαρρύνει επιστημονικές έρευνες και μελέτες, προπαρασκευαστικές μελέτες καθώς και μελέτες σκοπιμότητας, ή συνεργάζεται για την πραγματοποίησή τους, μεταξύ άλλων, εάν παρίσταται ανάγκη και εάν αυτό συνάδει με τις προτεραιότητες και το ετήσιο και το πολυετές πρόγραμμα εργασίας του, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου ή της Επιτροπής·

δ) 

διατυπώνει και δημοσιεύει συμπεράσματα και γνώμες επί ειδικών θεμάτων για τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και τα κράτη μέλη όταν εφαρμόζουν το ενωσιακό δίκαιο, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου ή της Επιτροπής·

▼C1

ε) 

δημοσιεύει ετήσια έκθεση για ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων που καλύπτονται από τους τομείς δραστηριότητας του οργανισμού, υπογραμμίζοντας και παραδείγματα καλής πρακτικής·

στ) 

δημοσιεύει θεματικές εκθέσεις που βασίζονται στις αναλύσεις του, στην έρευνα και στις μελέτες·

ζ) 

δημοσιεύει ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητές του, και

η) 

αναπτύσσει στρατηγική επικοινωνίας και προωθεί διάλογο με την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να προαγάγει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και να το ενημερώσει ευρέως για την εργασία του.

▼M1

2.  
Τα συμπεράσματα, οι γνώμες και οι εκθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να αφορούν προτάσεις από την Επιτροπή βάσει του άρθρου 293 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) ή θέσεις που έλαβαν τα θεσμικά όργανα κατά τη διάρκεια νομοθετικών διαδικασιών μόνο εάν έχει υπάρξει αίτημα από το αντίστοιχο θεσμικό όργανο σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο δ). Δεν ασχολούνται με τη νομιμότητα των πράξεων κατά την έννοια του άρθρου 263 ΣΛΕΕ ή με το ερώτημα εάν ένα κράτος μέλος έχει παραβεί υποχρέωση βάσει των Συνθηκών υπό την έννοια του άρθρου 258 ΣΛΕΕ.

▼M1

3.  
Πριν από την έγκριση της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο ε), ζητείται η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής.
4.  
Ο οργανισμός υποβάλλει τις εκθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία ε) και ζ), το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου κάθε έτους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

▼M1

Άρθρο 5

Τομείς δραστηριότητας

Ο οργανισμός ασκεί τα καθήκοντά του βάσει του ετήσιου και του πολυετούς προγράμματος εργασίας του, τα οποία συνάδουν με τους διαθέσιμους δημοσιονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη των απαντήσεων του οργανισμού σε αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου ή της Επιτροπής βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και δ) εκτός των τομέων που ορίζονται από το ετήσιο και το πολυετές πρόγραμμα εργασίας, εάν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί και ανθρώπινοι πόροι του.

▼M1

Άρθρο 5α

Ετήσιος και πολυετής προγραμματισμός

1.  
Κάθε έτος, ο διευθυντής καταρτίζει σχέδιο εγγράφου προγραμματισμού, το οποίο περιέχει ιδίως το ετήσιο και το πολυετές πρόγραμμα εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 32 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής ( 1 ).
2.  
Ο διευθυντής υποβάλλει το σχέδιο εγγράφου προγραμματισμού στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο διευθυντής υποβάλλει το σχέδιο εγγράφου προγραμματισμού, ως έχει μετά τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους. Στο Συμβούλιο, το αρμόδιο προπαρασκευαστικό όργανο εξετάζει το σχέδιο πολυετούς προγράμματος εργασίας, μπορεί δε να καλέσει τον οργανισμό να παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο.
3.  
Προκειμένου τα οικεία κράτη μέλη και η Επιστημονική Επιτροπή να έχουν τη δυνατότητα να γνωμοδοτούν επί του σχεδίου εγγράφου προγραμματισμού, ο διευθυντής υποβάλλει επίσης το σχέδιο στους εθνικούς αξιωματικούς συνδέσμους που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 και στην Επιστημονική Επιτροπή το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.
4.  
Με βάση τα αποτελέσματα της συζήτησης στο πλαίσιο του αρμόδιου προπαρασκευαστικού οργάνου του Συμβουλίου και τις γνώμες της Επιτροπής, των κρατών μελών και της Επιστημονικής Επιτροπής, ο διευθυντής υποβάλλει το σχέδιο εγγράφου προγραμματισμού στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση. Ο διευθυντής υποβάλλει το εγκεκριμένο έγγραφο προγραμματισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και τους εθνικούς αξιωματικούς συνδέσμους που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1.

▼C1



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Άρθρο 6

Μέθοδοι εργασίας

1.  

Για να διασφαλίσει την παροχή αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών, ο οργανισμός, βασιζόμενος στην εμπειρογνωμοσύνη διαφόρων οργανώσεων και φορέων σε κάθε κράτος μέλος και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συμμετοχής των εθνικών αρχών στη συλλογή των δεδομένων:

α) 

δημιουργεί και συντονίζει τα απαραίτητα δίκτυα πληροφόρησης και χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα δίκτυα·

β) 

διοργανώνει συναντήσεις εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, και

γ) 

συστήνει, όταν χρειασθεί, ad hoc ομάδες εργασίας.

2.  

Ο οργανισμός, για την άσκηση των δραστηριοτήτων του και προκειμένου να επιτύχει συμπληρωματικότητα και να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων, λαμβάνει υπόψη, κατά περίπτωση, τις πληροφορίες που έχουν συλλεγεί και δραστηριότητες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ιδίως από:

▼M1

α) 

τα θεσμικά όργανα, τους φορείς, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς της Ένωσης καθώς και από φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς των κρατών μελών·

▼C1

β) 

το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφερόμενο στα πορίσματα και τις δραστηριότητες των μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου καθώς και του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, και

γ) 

τον οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

3.  
Ο οργανισμός μπορεί να συνάπτει συμβατικές σχέσεις, ιδίως συμφωνίες υπεργολαβίας, με άλλους οργανισμούς, με σκοπό τη διεκπεραίωση των καθηκόντων που είναι δυνατόν να τους αναθέσει. Επίσης, ο οργανισμός μπορεί να χορηγεί επιδοτήσεις για την προώθηση της κατάλληλης συνεργασίας και των κοινοπραξιών, ιδίως στους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 8 και 9.

▼M1

Άρθρο 7

Σχέσεις με συναφείς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Ένωσης

Ο οργανισμός εξασφαλίζει τον δέοντα συντονισμό με όλους τους συναφείς φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες της Ένωσης. Οι όροι της συνεργασίας θεσπίζονται σε μνημόνιο συνεννόησης, όπου κρίνεται σκόπιμο.

▼C1

Άρθρο 8

Συνεργασία με οργανισμούς σε επίπεδο κρατών μελών και σε διεθνές επίπεδο

▼M1

1.  
Κάθε κράτος μέλος διορίζει δημόσιο υπάλληλο ως εθνικό αξιωματικό σύνδεσμο.

Ο εθνικός αξιωματικός σύνδεσμος αποτελεί το κύριο σημείο επαφής για τον οργανισμό στο κράτος μέλος.

Ο οργανισμός και οι εθνικοί αξιωματικοί σύνδεσμοι συνεργάζονται στενά και με πνεύμα αμοιβαιότητας.

Ο οργανισμός κοινοποιεί στους εθνικούς αξιωματικούς συνδέσμους όλα τα έγγραφα που καταρτίζονται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1.

▼C1

2.  

Για την διεξαγωγή των δράσεών του, ο οργανισμός συνεργάζεται με:

α) 

κυβερνητικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητα στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων των εθνικών φορέων προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, και

β) 

τον οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ιδίως δε το Γραφείο των Δημοκρατικών Θεσμών και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ODIHR), τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

▼M1

3.  
Οι διοικητικές λεπτομέρειες της συνεργασίας βάσει της παραγράφου 2 συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο και εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο βάσει του σχεδίου που υποβάλλεται από τον διευθυντή μετά την έκδοση γνώμης από την Επιτροπή. Όταν η Επιτροπή δεν συμφωνεί με τις εν λόγω λεπτομέρειες, το Διοικητικό Συμβούλιο τις εξετάζει εκ νέου και τις εγκρίνει, με τροπολογίες όπου παρίσταται ανάγκη, με πλειοψηφία των δύο τρίτων όλων των μελών του.

▼M1

Άρθρο 9

Συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο οργανισμός, προκειμένου να αποφεύγονται οι επικαλύψεις και να εξασφαλίζονται η συμπληρωματικότητα και η προστιθέμενη αξία, συντονίζει τις δραστηριότητές του με εκείνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά το ετήσιο και το πολυετές πρόγραμμα εργασίας του και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 10.

Προς τον σκοπό αυτό, η Ένωση, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 218 ΣΛΕΕ, συνάπτει συμφωνία με το Συμβούλιο της Ευρώπης για να καθιερωθεί στενή συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και του οργανισμού. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει τον διορισμό ανεξάρτητου προσώπου από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Γραφείου του οργανισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13.

▼C1

Άρθρο 10

Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών· Πλατφόρμα θεμελιωδών δικαιωμάτων

1.  
Ο οργανισμός συνεργάζεται στενά με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που δρουν στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο. Προς το σκοπό αυτό, ο οργανισμός ιδρύει δίκτυο συνεργασίας («Πλατφόρμα θεμελιωδών δικαιωμάτων»), που περιλαμβάνει μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, συναφείς κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις, εκκλησίες, θρησκευτικές, φιλοσοφικές και μη θρησκευτικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και άλλους εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων και οργανισμών.
2.  
Η Πλατφόρμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αποτελεί μηχανισμό για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συγκέντρωση γνώσεων. Διασφαλίζει τη στενή συνεργασία μεταξύ του οργανισμού και των συναφών ενδιαφερομένων.
3.  
Η Πλατφόρμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων είναι ανοικτή σε όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται και έχουν τις απαιτούμενες ιδιότητες σύμφωνα με την παράγραφο 1. Ο οργανισμός μπορεί να απευθύνεται στα μέλη της Πλατφόρμας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες σε τομείς τους οποίους αφορούν κατά προτεραιότητα οι εργασίες του.
4.  

Ο οργανισμός ζητεί ιδίως από την Πλατφόρμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων:

▼M1

α) 

να υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο συστάσεις σχετικά με το ετήσιο και το πολυετές πρόγραμμα εργασίας που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 5α·

▼C1

β) 

να υποβάλλει σχόλια και να προτείνει επακόλουθα μέτρα παρακολούθησης στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με την ετήσια έκθεση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ε), και

γ) 

να κοινοποιεί προς τον διευθυντή και την Επιστημονική Επιτροπή πορίσματα και συστάσεις συνεδρίων, σεμιναρίων και συναντήσεων που αφορούν το έργο του οργανισμού.

5.  
Η Πλατφόρμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων συντονίζεται υπό την εποπτεία του διευθυντή ο οποίος επικουρείται από την Επιστημονική Επιτροπή.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Άρθρο 11

Όργανα του οργανισμού

Ο οργανισμός περιλαμβάνει:

α) 

Διοικητικό Συμβούλιο·

β) 

Εκτελεστικό Γραφείο·

γ) 

Επιστημονική Επιτροπή, και

δ) 

Διευθυντή.

Άρθρο 12

Διοικητικό Συμβούλιο

▼M1

1.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από πρόσωπα με άρτιες γνώσεις στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με κατάλληλη πείρα στη διοίκηση οργανισμών του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων σε θέματα διαχείρισης και προϋπολογισμού, ως εξής:

▼C1

α) 

ένα ανεξάρτητο πρόσωπο που διορίζεται από κάθε κράτος μέλος που έχει ευθύνη υψηλού επιπέδου σε ανεξάρτητο εθνικό φορέα προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων ή άλλον οργανισμό του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα·

β) 

ένα ανεξάρτητο πρόσωπο που διορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, και

γ) 

δύο εκπροσώπους της Επιτροπής.

▼M1

Τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης επιδιώκουν την επίτευξη ίσης εκπροσώπησης των γυναικών και των ανδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

▼C1

2.  
Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να εκπροσωπείται από αναπληρωματικό μέλος που πληροί τις προαναφερόμενες απαιτήσεις και διορίζεται με την ίδια διαδικασία. Ο κατάλογος των μελών και των αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δημοσιεύεται και ενημερώνεται από τον οργανισμό στο δικτυακό του τόπο.

▼M1

3.  
Η θητεία των μελών και αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πενταετής. Πρώην μέλος ή αναπληρωματικό μέλος μπορεί να διοριστεί εκ νέου για μία επιπλέον, μη συναπτή θητεία.
4.  
Πέρα από την κανονική αντικατάσταση ή την περίπτωση θανάτου, η θητεία του μέλους ή του αναπληρωματικού μέλους λήγει μόνο λόγω παραίτησης. Ωστόσο, όταν μέλος ή αναπληρωματικό μέλος δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ανεξαρτησίας, παραιτείται πάραυτα και ενημερώνει την Επιτροπή και τον διευθυντή. Στις περιπτώσεις πέραν της κανονικής αντικατάστασης, το οικείο όργανο ή κράτος μέλος διορίζει νέο μέλος ή νέο αναπληρωματικό μέλος για το υπόλοιπο της θητείας. Το οικείο όργανο ή κράτος μέλος διορίζει επίσης νέο μέλος ή νέο αναπληρωματικό μέλος για το υπόλοιπο της θητείας εάν το Διοικητικό Συμβούλιο έχει διαπιστώσει, κατόπιν προτάσεως του ενός τρίτου των μελών του ή της Επιτροπής, ότι το εν λόγω μέλος ή αναπληρωματικό μέλος δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ανεξαρτησίας. Σε περίπτωση που το υπόλοιπο της θητείας είναι λιγότερο από δύο έτη, η θητεία του νέου μέλους ή αναπληρωματικού μέλους μπορεί να παραταθεί για πλήρη θητεία πέντε ετών.
5.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό του και τα άλλα δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 μεταξύ των μελών του που έχουν διορισθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου για θητεία δυόμισι ετών, που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και γ) του παρόντος άρθρου. Τα άλλα δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 εκλέγονται με πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και γ) του παρόντος άρθρου.

▼C1

6.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο διασφαλίζει ότι ο οργανισμός διεξάγει τις δράσεις που του ανατέθηκαν. Αποτελεί το όργανο σχεδιασμού και παρακολούθησης του οργανισμού. Ειδικότερα:

▼M1

α) 

εγκρίνει το ετήσιο και το πολυετές πρόγραμμα εργασίας του οργανισμού·

β) 

εγκρίνει τις ετήσιες εκθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και ζ), συγκρίνοντας, ιδίως στη δεύτερη έκθεση, τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με τους στόχους του ετήσιου και του πολυετούς προγράμματος εργασίας·

▼C1

γ) 

διορίζει και, εάν παρίσταται ανάγκη, απολύει τον διευθυντή του οργανισμού·

δ) 

υιοθετεί το σχέδιο ετήσιου προϋπολογισμού και τον τελικό ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού·

▼M1

ε) 

σύμφωνα με τις παραγράφους 7α και 7β του παρόντος άρθρου, ασκεί, όσον αφορά το προσωπικό του οργανισμού, τις εξουσίες που ανατίθενται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης») και από το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης («καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό»), που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου ( 2 ) στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και την αρμόδια για τη σύναψη συμβάσεων αρχή («εξουσίες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής»)·

▼C1

στ) 

συντάσσει την ετήσια κατάσταση των προβλεπόμενων δαπανών και εσόδων του οργανισμού και την αποστέλλει στην Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 5·

ζ) 

υιοθετεί τον εσωτερικό κανονισμό του οργανισμού με βάση το σχέδιο που υποβάλλεται από τον διευθυντή έπειτα από γνωμοδότηση της Επιτροπής, της Επιστημονικής Επιτροπής και του προσώπου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β)·

η) 

υιοθετεί τις δημοσιονομικές διατάξεις που εφαρμόζονται στον οργανισμό με βάση το σχέδιο που υποβάλλεται από τον διευθυντή έπειτα από γνωμοδότηση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 11·

▼M1

θ) 

θεσπίζει τους εκτελεστικούς κανόνες για την εφαρμογή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης·

▼C1

ι) 

υιοθετεί τις ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την πρόσβαση στα έγγραφα, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2·

ια) 

διορίζει και ανακαλεί τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφοι 1 και 3·

ιβ) 

διαπιστώνει ότι ένα τακτικό ή ένα αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την παράγραφο 4·

▼M1

ιγ) 

εγκρίνει στρατηγική ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών ΕΕ·

ιδ) 

εγκρίνει κανόνες για την πρόληψη και τη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων όσον αφορά τα μέλη του, καθώς και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, και

ιε) 

εγκρίνει και επικαιροποιεί τακτικά τη στρατηγική επικοινωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο η).

▼C1

7.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές του στο Εκτελεστικό Γραφείο, εκτός από τα θέματα που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), γ), δ), ε), ζ), η), ια) και ιβ) της παραγράφου 6.

▼M1

7α.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο εκδίδει, σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, απόφαση με βάση το άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και το άρθρο 6 του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, για τη μεταβίβαση των σχετικών εξουσιών της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής στον διευθυντή, καθώς και για τον καθορισμό των όρων υπό τους οποίους η εν λόγω μεταβίβαση εξουσιών μπορεί να ανασταλεί. Ο διευθυντής εξουσιοδοτείται να μεταβιβάζει περαιτέρω τις εξουσίες αυτές.
7β.  
Αν εξαιρετικές περιστάσεις το επιβάλλουν, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί, με απόφασή του, να αναστείλει προσωρινά τη μεταβίβαση των εξουσιών της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής στον διευθυντή και των εξουσιών που ο διευθυντής μεταβίβασε περαιτέρω, και να τις ασκήσει το ίδιο ή να τις μεταβιβάσει σε κάποιο από τα μέλη του ή σε άλλο μέλος του προσωπικού πέραν του διευθυντή.

▼M1

8.  
Κατά γενικό κανόνα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει με πλειοψηφία όλων των μελών.

Όταν πρόκειται για τις αποφάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 6 στοιχεία α) έως ε), ζ), ια) και ιβ), το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει με πλειοψηφία των δύο τρίτων όλων των μελών.

Όταν πρόκειται για τις αποφάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 25 παράγραφος 2, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα.

Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή, σε περίπτωση απουσίας του, ο αναπληρωτής του διαθέτει μία ψήφο. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Το πρόσωπο που έχει διοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να ψηφίζει μόνο στις αποφάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 6 στοιχεία α), β) και ια).

9.  
Ο πρόεδρος συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο δύο φορές κατ’ έτος, με την επιφύλαξη έκτακτων συνεδριάσεων. Ο πρόεδρος συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή του ενός τρίτου τουλάχιστον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
10.  
Ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ως παρατηρητές. Οι διευθυντές άλλων συναφών οργανισμών και φορέων της Ένωσης καθώς και των άλλων διεθνών φορέων που αναφέρονται στα άρθρα 8 και 9 μπορούν να παρίστανται επίσης ως παρατηρητές κατόπιν προσκλήσεως του Εκτελεστικού Γραφείου.

▼M1

Άρθρο 13

Εκτελεστικό Γραφείο

1.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο επικουρείται από Εκτελεστικό Γραφείο. Το Εκτελεστικό Γραφείο εποπτεύει τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τις αποφάσεις προς λήψη από το Διοικητικό Συμβούλιο, ιδίως δε ελέγχει ζητήματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.
2.  

Επίσης, το Εκτελεστικό Γραφείο:

α) 

εξετάζει το έγγραφο προγραμματισμού του οργανισμού που αναφέρεται στο άρθρο 5α, με βάση σχέδιο που έχει καταρτίσει ο διευθυντής, και το υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση·

β) 

εξετάζει το σχέδιο ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού και το υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση·

γ) 

εξετάζει το σχέδιο ετήσιας έκθεσης για τις δραστηριότητες του οργανισμού και το υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση·

δ) 

εγκρίνει στρατηγική του οργανισμού για την καταπολέμηση της απάτης αναλογική προς τους κινδύνους απάτης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τα οφέλη των προς εφαρμογή μέτρων και έχοντας ως βάση σχέδιο που καταρτίζεται από τον διευθυντή·

ε) 

εξασφαλίζει τη δέουσα συνέχεια στα πορίσματα και στις συστάσεις που απορρέουν από τις εσωτερικές ή εξωτερικές εκθέσεις ελέγχου και αξιολογήσεις, καθώς και από έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας·

στ) 

χωρίς να θίγονται οι αρμοδιότητες του διευθυντή που ορίζονται στο άρθρο 15 παράγραφος 4, τον επικουρεί και τον συμβουλεύει στην υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να ενισχύεται η εποπτεία της διοικητικής και της δημοσιονομικής διαχείρισης.

3.  
Αν συντρέχει ανάγκη, για λόγους επείγοντος, το Εκτελεστικό Γραφείο μπορεί να λαμβάνει προσωρινές αποφάσεις εξ ονόματος του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων για την αναστολή της μεταβίβασης των εξουσιών της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφοι 7α και 7β, καθώς και αποφάσεων για θέματα προϋπολογισμού.
4.  
Το Εκτελεστικό Γραφείο απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, δύο άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν εκλεγεί από το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 5 και έναν από τους αντιπροσώπους της Επιτροπής στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το πρόσωπο που διορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου.

5.  
Το Εκτελεστικό Γραφείο συγκαλείται από τον πρόεδρο. Μπορεί επίσης να συγκληθεί κατόπιν αιτήματος ενός από τα μέλη του. Αποφασίζει με πλειοψηφία των παρόντων μελών του. Το πρόσωπο που διορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να ψηφίζει επί θεμάτων που σχετίζονται με τις αποφάσεις στις οποίες το εν λόγω πρόσωπο έχει δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 8.
6.  
Ο διευθυντής λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου χωρίς δικαίωμα ψήφου.

▼C1

Άρθρο 14

Επιστημονική Επιτροπή

▼M1

1.  
Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από 11 ανεξάρτητες προσωπικότητες που διαθέτουν υψηλού επιπέδου προσόντα στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάλληλες ικανότητες όσον αφορά τις μεθοδολογίες επιστημονικής ποιότητας και έρευνας. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει τα 11 μέλη και εγκρίνει εφεδρικό κατάλογο επιλεγέντων κατά σειρά επιτυχίας έπειτα από διαφανή διαδικασία πρόσκλησης για την υποβολή υποψηφιοτήτων και επιλογής, αφού ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο διασφαλίζει την ίση γεωγραφική εκπροσώπηση και επιδιώκει την ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στην Επιστημονική Επιτροπή. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συμμετέχουν στην Επιστημονική Επιτροπή. Ο εσωτερικός κανονισμός που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 6 στοιχείο ζ) διευκρινίζει τους όρους του διορισμού των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής.

▼C1

2.  
Η θητεία των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής είναι πενταετής. Δεν είναι ανανεώσιμη.

▼M1

3.  
Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ανεξάρτητα. Μπορούν να αντικαθίστανται μόνον κατ’ αίτησή τους ή σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων τους. Ωστόσο, όταν ένα μέλος δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ανεξαρτησίας, παραιτείται πάραυτα και ενημερώνει την Επιτροπή και τον διευθυντή. Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να διαπιστώνει, βάσει πρότασης του ενός τρίτου των μελών του ή της Επιτροπής, την έλλειψη ανεξαρτησίας συγκεκριμένου προσώπου και να ανακαλεί το διορισμό του. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει το πρώτο κατά σειρά κατάταξης διαθέσιμο πρόσωπο από τον εφεδρικό κατάλογο για το υπόλοιπο της θητείας. Εάν το υπόλοιπο της θητείας είναι μικρότερο των δύο ετών, η θητεία του νέου μέλους είναι δυνατόν να παραταθεί για πλήρη θητεία πέντε ετών. Ο κατάλογος των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής δημοσιεύεται και ενημερώνεται από τον οργανισμό στον ιστοχώρο του.

▼C1

4.  
Η Επιστημονική Επιτροπή εκλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της για ετήσια θητεία.
5.  
Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελεί εγγυητή της επιστημονικής ποιότητας των εργασιών του οργανισμού, προσφέροντας σχετική καθοδήγηση. Προς το σκοπό αυτό, ο διευθυντής μεριμνά ώστε η Επιστημονική Επιτροπή να συμμετέχει, όσο νωρίτερα είναι αναγκαίο, στην προετοιμασία όλων των εγγράφων που καταρτίζει σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία α), β), γ), δ), ε), στ) και η).

▼M1

H Επιστημονική Επιτροπή συμβουλεύει ιδίως τον διευθυντή και τον οργανισμό όσον αφορά τη μεθοδολογία επιστημονικής έρευνας που εφαρμόζεται στο έργο του οργανισμού.

▼C1

6.  
Η Επιστημονική Επιτροπή αποφασίζει με πλειοψηφία των δύο τρίτων. Συγκαλείται από τον πρόεδρό της τέσσερις φορές το χρόνο. Εν ανάγκη, ο πρόεδρος αρχίζει γραπτή διαδικασία ή συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις με δική του πρωτοβουλία ή εάν το ζητήσουν τέσσερα τουλάχιστον μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Άρθρο 15

Διευθυντής

1.  
Ο οργανισμός διοικείται από διευθυντή ο οποίος διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με διαδικασία συνεργασίας («συνεννόηση») η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 2.

Ο διορισμός του διευθυντή γίνεται βάσει των προσόντων του, της πείρας του στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και των διοικητικών και διαχειριστικών του ικανοτήτων.

2.  

Αυτή η διαδικασία συνεργασίας θα έχει ως εξής:

α) 

βάσει καταλόγου υποψηφίων που προτείνονται από την Επιτροπή και έπειτα από πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων και διαφανή διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι θα καλούνται προτού γίνει ο διορισμός να προβούν σε δηλώσεις ενώπιον του Συμβουλίου και της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απαντήσουν σε ερωτήσεις·

β) 

κατόπιν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωμοδοτούν και δηλώνουν τη σειρά προτίμησής τους·

γ) 

το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει τον διευθυντή λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες αυτές.

▼M1

3.  
Η θητεία του διευθυντή είναι πενταετής.

Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών πριν από το τέλος της εν λόγω πενταετούς περιόδου, η Επιτροπή προβαίνει σε αξιολόγηση, προκειμένου να εκτιμήσει ειδικότερα:

α) 

τις επιδόσεις του διευθυντή·

β) 

τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις του οργανισμού τα ερχόμενα έτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ενεργώντας βάσει πρότασης της Επιτροπής και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση, μπορεί να παρατείνει τη θητεία του διευθυντή άπαξ για πέντε το πολύ έτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την πρόθεσή του να παρατείνει τη θητεία του διευθυντή. Εντός ενός μηνός προτού το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσει τυπικά την παράταση της εν λόγω θητείας, μπορεί να ζητηθεί από τον διευθυντή να προβεί σε δήλωση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της.

Εάν η θητεία του δεν παραταθεί, ο διευθυντής παραμένει εν ενεργεία έως ότου διοριστεί ο διάδοχός του.

4.  

Ο διευθυντής είναι αρμόδιος για τα εξής:

α) 

την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 4 και ιδίως την κατάρτιση και δημοσίευση των εγγράφων που εκπονούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως η) σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή·

β) 

την κατάρτιση και την υλοποίηση του εγγράφου προγραμματισμού του οργανισμού που αναφέρεται στο άρθρο 5α·

γ) 

τα θέματα που αφορούν την τρέχουσα διαχείριση·

δ) 

την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο·

ε) 

την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οργανισμού, σύμφωνα με το άρθρο 21·

στ) 

την εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιδόσεων του οργανισμού σε σχέση με τους στόχους του, σύμφωνα με επαγγελματικώς αναγνωρισμένα πρότυπα και δείκτες επιδόσεων·

ζ) 

την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δίνεται στα συμπεράσματα των εκ των υστέρων αξιολογήσεων για την εκτίμηση των επιδόσεων των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων που συνεπάγονται σημαντικές δαπάνες, σύμφωνα με το άρθρο 29 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/715·

η) 

την υποβολή εκθέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο ετησίως σχετικά με τα αποτελέσματα του συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης·

θ) 

την κατάρτιση στρατηγικής του οργανισμού για την καταπολέμηση της απάτης και την υποβολή της στο Εκτελεστικό Γραφείο προς έγκριση·

ι) 

την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δίνεται στα συμπεράσματα των εσωτερικών ή εξωτερικών εκθέσεων ελέγχου και αξιολογήσεων, καθώς και των ερευνών της OLAF, και την υποβολή εκθέσεων προόδου στην Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο·

ια) 

τη συνεργασία με τους εθνικούς αξιωματικούς συνδέσμους·

ιβ) 

τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού της Πλατφόρμας θεμελιωδών δικαιωμάτων σύμφωνα με το άρθρο 10.

▼C1

5.  
Ο διευθυντής ασκεί τα καθήκοντά του με ανεξαρτησία. Είναι υπόλογος για τις δραστηριότητές του απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο και συμμετέχει στις συνεδριάσεις του χωρίς δικαίωμα ψήφου.
6.  
Ο διευθυντής μπορεί να κληθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο ανά πάσα στιγμή για ακρόαση όσον αφορά τις δραστηριότητες του οργανισμού.

▼M1

7.  
Ο διευθυντής μπορεί να απολυθεί πριν από τη λήξη της θητείας του με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που λαμβάνεται βάσει πρότασης δύο τρίτων των μελών του ή της Επιτροπής, σε περίπτωση παραπτώματος, μη ικανοποιητικών επιδόσεων ή επανειλημμένων ή σοβαρών παρατυπιών.

▼C1



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Άρθρο 16

Ανεξαρτησία και δημόσιο συμφέρον

1.  
Ο οργανισμός πληροί τα καθήκοντά του με πλήρη ανεξαρτησία.
2.  
Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και ο διευθυντής δεσμεύονται να ενεργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Προς τούτο, υποβάλλουν δήλωση συμφερόντων στην οποία αναφέρουν είτε την απουσία οποιωνδήποτε συμφερόντων τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την ανεξαρτησία τους είτε την ύπαρξη οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων συμφερόντων τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την ανεξαρτησία τους. Η δήλωση υποβάλλεται εγγράφως κατά την ανάληψη των καθηκόντων και αναθεωρείται εάν τυχόν επέλθουν αλλαγές όσον αφορά τα συμφέροντα. Δημοσιεύεται από τον οργανισμό στην ιστοσελίδα του.

Άρθρο 17

Διαφάνεια και πρόσβαση στα έγγραφα

1.  
Ο οργανισμός αναπτύσσει καλές διοικητικές πρακτικές προκειμένου να διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή διαφάνεια όσον αφορά τις δραστηριότητές του.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 εφαρμόζεται για τα έγγραφα που τηρεί ο οργανισμός.

2.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθετεί, εντός έξι μηνών από την έναρξη λειτουργίας του οργανισμού ειδικούς κανόνες για την πρακτική εφαρμογή της παραγράφου 1. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κανόνες:

α) 

για τον ανοικτό χαρακτήρα των συνεδριάσεων·

β) 

για τη δημοσίευση των εργασιών του οργανισμού, καθώς και των εργασιών της Επιστημονικής Επιτροπής, και

γ) 

μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001.

▼M1

3.  
Για τις αποφάσεις που λαμβάνει ο οργανισμός δυνάμει του άρθρου 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 μπορεί υποβληθεί καταγγελία στον Διαμεσολαβητή ή να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δικαστήριο), όπως προβλέπεται στα άρθρα 228 και 263 ΣΛΕΕ αντίστοιχα.

▼C1

Άρθρο 18

Προστασία δεδομένων

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 εφαρμόζεται στον οργανισμό.

▼M1

Άρθρο 19

Επανεξέταση από τον Διαμεσολαβητή

Οι δραστηριότητες του οργανισμού υπόκεινται στην εποπτεία του Διαμεσολαβητή σύμφωνα με το άρθρο 228 ΣΛΕΕ.

▼C1



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 20

Κατάρτιση του προϋπολογισμού

1.  
Προβλέψεις για όλα τα έσοδα και τις δαπάνες του οργανισμού για κάθε οικονομικό έτος, που συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος, θα διατυπώνονται και θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οργανισμού.
2.  
Ο προϋπολογισμός του οργανισμού θα είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες.

▼M1

3.  
Τα έσοδα του οργανισμού αποτελούνται, με την επιφύλαξη άλλων πόρων, από ενωσιακή επιδότηση, που εγγράφεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (τμήμα Επιτροπή).

▼C1

Τα έσοδα αυτά μπορούν να συμπληρώνονται από:

α) 

εισπράξεις έναντι παρεχομένων υπηρεσιών στο πλαίσιο της εκτέλεσης των δράσεων που περιγράφονται στο άρθρο 4, και

β) 

τις οικονομικές συνεισφορές των οργανισμών ή χωρών που αναφέρονται στα άρθρα 8, 9 και 28.

4.  
Οι δαπάνες του οργανισμού περιλαμβάνουν τις αποδοχές του προσωπικού, τις διοικητικές δαπάνες και τις δαπάνες υποδομής καθώς και τα έξοδα λειτουργίας.
5.  
Κάθε έτος το Διοικητικό Συμβούλιο, βάσει σχεδίου που καταρτίζεται από τον διευθυντή, συντάσσει κατάσταση των προβλεπόμενων εσόδων και δαπανών του οργανισμού για το επόμενο οικονομικό έτος. Η εν λόγω κατάσταση προβλέψεων, που περιλαμβάνει σχέδιο του πίνακα προσωπικού, θα διαβιβάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο στην Επιτροπή έως τις 31 Μαρτίου το αργότερο.
6.  
Η κατάσταση προβλέψεων διαβιβάζεται από την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο (εφεξής «αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή») μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

▼M1

7.  
Βάσει της κατάστασης προβλέψεων, η Επιτροπή εγγράφει στο προσχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης τις προβλέψεις που κρίνει αναγκαίες όσον αφορά τον πίνακα προσωπικού και το ύψος της επιδότησης από τον γενικό προϋπολογισμό, το οποίο και καταθέτει στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή σύμφωνα με το άρθρο 314 ΣΛΕΕ.

▼C1

8.  
Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εγκρίνει τις πιστώσεις στο πλαίσιο της επιδότησης που προορίζεται για τον οργανισμό. Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εγκρίνει τον πίνακα προσωπικού του οργανισμού.
9.  
Ο προϋπολογισμός του οργανισμού εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Καθίσταται οριστικός μετά την έγκριση του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον κρίνεται σκόπιμο, προσαρμόζεται αναλόγως.
10.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο κοινοποιεί, το συντομότερο δυνατόν, στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή την πρόθεσή του να υλοποιήσει κάθε σχέδιο που μπορεί να έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του οργανισμού, ιδίως τα σχέδια που αφορούν περιουσία, όπως η μίσθωση ή η αγορά κτιρίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή.

Σε περίπτωση που ένα σκέλος της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής κοινοποιεί την πρόθεσή του για διατύπωση γνώμης, διαβιβάζει τη γνώμη αυτή στο Διοικητικό Συμβούλιο εντός προθεσμίας έξι εβδομάδων από την ημερομηνία κοινοποίησης του σχεδίου.

Άρθρο 21

Εκτέλεση του προϋπολογισμού

1.  
Ο διευθυντής εκτελεί τον προϋπολογισμό του οργανισμού.
2.  
Ο υπόλογος του οργανισμού κοινοποιεί στον υπόλογο της Επιτροπής το αργότερο την 1η Μαρτίου ύστερα από κάθε οικονομικό έτος, τους προσωρινούς λογαριασμούς συνοδευόμενους από την έκθεση για τη δημοσιονομική και την οικονομική διαχείριση του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Ο υπόλογος της Επιτροπής ενοποιεί τους προσωρινούς λογαριασμούς των θεσμικών οργάνων και των αποκεντρωμένων οργανισμών, σύμφωνα με το άρθρο 128 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου ( 3 ) («δημοσιονομικού κανονισμού»).
3.  
Το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου ύστερα από κάθε οικονομικό έτος, ο υπόλογος της Επιτροπής διαβιβάζει τους προσωρινούς λογαριασμούς του οργανισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, συνοδευόμενους από την έκθεση για τη δημοσιονομική και την οικονομική διαχείριση του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Η έκθεση για τη δημοσιονομική και την οικονομική διαχείριση του αντίστοιχου οικονομικού έτους διαβιβάζεται επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
4.  
Μετά την παραλαβή των παρατηρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους προσωρινούς λογαριασμούς του οργανισμού, βάσει του άρθρου 129 του δημοσιονομικού κανονισμού, ο διευθυντής καταρτίζει τους οριστικούς λογαριασμούς του οργανισμού με δική του ευθύνη και τους διαβιβάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς διατύπωση γνώμης.
5.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο διατυπώνει γνώμη για τους οριστικούς λογαριασμούς του οργανισμού.
6.  
Ο διευθυντής διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο τους οριστικούς λογαριασμούς, συνοδευόμενους από τη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, το αργότερο την 1η Ιουλίου ύστερα από κάθε οικονομικό έτος.
7.  
Οι οριστικοί λογαριασμοί δημοσιεύονται.
8.  
Ο διευθυντής αποστέλλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο απάντηση στις παρατηρήσεις του το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Αποστέλλει επίσης την απάντηση αυτή στο Διοικητικό Συμβούλιο.
9.  
Ο διευθυντής υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 146 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού, κάθε πληροφορία που απαιτείται για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας απαλλαγής για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος.
10.  
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από σύσταση του Συμβουλίου που αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, προβαίνει έως τις 30 Απριλίου του έτους N + 2 στην απαλλαγή του διευθυντή από την ευθύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους Ν.
11.  
Οι δημοσιονομικές διατάξεις που εφαρμόζονται στον οργανισμό υιοθετούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο έπειτα από διαβούλευση με την Επιτροπή. Οι διατάξεις αυτές δεν δύνανται να αποκλίνουν από τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002, παρά μόνο εάν το απαιτούν οι ειδικές ανάγκες λειτουργίας του οργανισμού και με προηγούμενη συμφωνία της Επιτροπής.

Άρθρο 22

Καταπολέμηση της απάτης

1.  
Για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, εφαρμόζονται στον οργανισμό χωρίς περιορισμούς οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999.
2.  
Ο οργανισμός προσχωρεί στη διοργανική συμφωνία της 25ης Μαΐου 1999, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ( 4 ) και εκδίδει, χωρίς καθυστέρηση, τις κατάλληλες διατάξεις που εφαρμόζονται σε όλο το προσωπικό του.
3.  
Οι αποφάσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση και οι εκτελεστικές συμφωνίες και τα μέσα που απορρέουν από αυτές ορίζουν ρητά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και η OLAF δύνανται να διενεργήσουν, εάν παρίσταται ανάγκη, επιτόπιους ελέγχους στους αποδέκτες της χρηματοδότησης του οργανισμού και στο προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη χορήγησή της.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 23

Νομικό καθεστώς και έδρα

1.  
Ο οργανισμός έχει νομική προσωπικότητα.
2.  
Σε κάθε κράτος μέλος, ο οργανισμός απολαύει της ευρύτερης δυνατής ικανότητας δικαίου που αναγνωρίζεται στα νομικά πρόσωπα από την εθνική του νομοθεσία. Μπορεί, ιδίως να αποκτά και να εκποιεί κινητή ή ακίνητη περιουσία και να είναι διάδικος ενώπιον των δικαστηρίων.
3.  
Ο διευθυντής εκπροσωπεί τον οργανισμό.
4.  
Ο οργανισμός διαδέχεται νόμιμα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας. Αναλαμβάνει όλα τα νομικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις ή τις οφειλές του κέντρου. Οι συμβάσεις απασχόλησης που συνάφθηκαν από το κέντρο πριν από την έκδοση του παρόντος κανονισμού εξακολουθούν να ισχύουν.
5.  
Η έδρα του οργανισμού βρίσκεται στη Βιέννη.

▼M1

Άρθρο 24

Προσωπικό

1.  
Στο προσωπικό και τον διευθυντή του οργανισμού εφαρμόζονται ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό καθώς και οι ρυθμίσεις που θεσπίζονται με κοινή συμφωνία των θεσμικών οργάνων της Ένωσης για την εφαρμογή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό.
2.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει διατάξεις που να επιτρέπουν σε εθνικούς εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη να απασχολούνται με απόσπαση στον οργανισμό.

▼C1

Άρθρο 25

Λεπτομέρειες σχετικά με τις γλώσσες

1.  
Οι διατάξεις του κανονισμού αριθ. 1 της 15ης Απριλίου 1958 εφαρμόζονται στον οργανισμό.
2.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει σχετικά με τις εσωτερικές γλωσσικές ρυθμίσεις του οργανισμού.
3.  
Οι μεταφραστικές υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία του οργανισμού παρέχονται από το Μεταφραστικό Κέντρο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

▼M1

Άρθρο 26

Προνόμια και ασυλίες

Το πρωτόκολλο αριθ. 7 για τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσαρτάται στην ΣΕΕ και την ΣΛΕΕ, εφαρμόζεται στον οργανισμό.

▼C1

Άρθρο 27

Αρμοδιότητες του Δικαστηρίου

1.  
Η συμβατική ευθύνη του οργανισμού διέπεται από το εφαρμοστέο στην οικεία σύμβαση δίκαιο.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει αρμοδιότητα δυνάμει ρήτρας διαιτησίας που περιέχεται σε σύμβαση που συνάπτει ο οργανισμός.

2.  
Σε περίπτωση εξωσυμβατικής ευθύνης, ο οργανισμός υποκαθιστά, σύμφωνα με τις κοινές γενικές αρχές του δικαίου των κρατών μελών, τη ζημία που προκαλεί ο ίδιος ή οι υπάλληλοί του κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το Δικαστήριο είναι αρμόδιο για διαφορές σχετικές με αποζημίωση σε περίπτωση οποιασδήποτε ζημίας.

▼M1

3.  
Το Δικαστήριο είναι αρμόδιο επί των προσφυγών που ασκούνται κατά του οργανισμού, υπό τους όρους των άρθρων 263 και 265 ΣΛΕΕ.

▼C1

Άρθρο 28

Συμμετοχή και πεδίο αρμοδιότητας όσον αφορά υποψήφιες χώρες και χώρες με τις οποίες έχει συναφθεί συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης

1.  
Ο οργανισμός είναι ανοικτός στη συμμετοχή υποψήφιων χωρών ως παρατηρητών.

▼M1

2.  
Η αναφερόμενη στην παράγραφο 1 συμμετοχή και οι σχετικές λεπτομέρειες καθορίζονται με απόφαση του εκάστοτε Συμβουλίου Σύνδεσης, λαμβανομένου υπόψη του ιδιαίτερου καθεστώτος κάθε χώρας. Η απόφαση αναφέρει ιδίως τη φύση, την έκταση και τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω χώρες συμμετέχουν στο έργο του οργανισμού, εντός του πλαισίου που καθορίζεται στα άρθρα 4 και 5, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο οργανισμός, τις χρηματοδοτικές συνεισφορές και το προσωπικό. Η απόφαση συνάδει προς τον παρόντα κανονισμό και προς τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό. Η απόφαση προβλέπει ότι η συμμετέχουσα χώρα μπορεί να διορίσει ανεξάρτητο πρόσωπο το οποίο πληροί τα προσόντα για τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο α) ως παρατηρητή στο Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης, ο οργανισμός μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στην αντίστοιχη χώρα εντός του πεδίου αρμοδιότητας του άρθρου 3 παράγραφος 1, στον βαθμό που απαιτείται για τη βαθμιαία ευθυγράμμιση της οικείας χώρας προς το ενωσιακό δίκαιο.
3.  
Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει από χώρα με την οποία η Ένωση έχει συνάψει συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης να συμμετάσχει στον οργανισμό με το καθεστώς του παρατηρητή. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζεται αναλόγως η παράγραφος 2.

▼C1



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

▼M1 —————

▼C1

Άρθρο 30

▼M1

Αξιολογήσεις και επανεξέταση

▼C1

1.  
Ο οργανισμός διενεργεί τακτικά εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολογήσεις των δραστηριοτήτων του όταν αυτές απαιτούν σημαντικές δαπάνες. Ο διευθυντής κοινοποιεί στο Διοικητικό Συμβούλιο τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών.
2.  
Ο οργανισμός διαβιβάζει ετησίως στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή κάθε πληροφορία σχετικά με το αποτέλεσμα των διαδικασιών αξιολόγησης.

▼M1

3.  
Έως τις 28 Απριλίου 2027 και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή εντέλλεται αξιολόγηση για την εκτίμηση, ιδίως, του αντικτύπου, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του οργανισμού και των πρακτικών εργασίας του. Στην αξιολόγηση συνεκτιμώνται οι απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, τόσο σε επίπεδο Ένωσης όσο και σε εθνικό επίπεδο.
4.  
Στο πλαίσιο κάθε δεύτερης αξιολόγησης όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 πραγματοποιείται επίσης εκτίμηση των αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει ο οργανισμός σε σχέση με τους στόχους του, την εντολή του και τα καθήκοντά του. Η αξιολόγηση μπορεί, ιδίως, να καλύπτει την πιθανή ανάγκη να τροποποιηθεί η εντολή του οργανισμού, καθώς και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων τροποποιήσεων.
5.  
Η Επιτροπή υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο τα συμπεράσματα της αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 3. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει τα συμπεράσματα της αξιολόγησης και υποβάλλει στην Επιτροπή τις συστάσεις που κρίνει απαραίτητες όσον αφορά την υλοποίηση αλλαγών στον οργανισμό, στις πρακτικές εργασίας του και στο πεδίο της εντολής του.
6.  
Η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα πορίσματα της αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 3 και τις συστάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που αναφέρεται στην παράγραφο 5. Τα πορίσματα της εν λόγω αξιολόγησης και οι εν λόγω συστάσεις δημοσιοποιούνται.

▼M1 —————

▼C1

Άρθρο 32

Έναρξη της λειτουργίας του οργανισμού

Ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 2007.

Άρθρο 33

Κατάργηση

1.  
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1035/97 καταργείται από την 1η Μαρτίου 2007.
2.  
Οι αναφορές στον καταργηθέντα κανονισμό θεωρούνται ως αναφορές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 34

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2007.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.



( 1 ) Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού-πλαισίου για τους οργανισμούς που δημιουργούνται δυνάμει της ΣΛΕΕ και της Συνθήκης Ευρατόμ και αναφέρονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 122 της 10.5.2019, σ. 1).

( 2 ) ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1.

( 3 ) ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) 1995/2006 (ΕΕ L 380 της 30.12.2006, σ. 1).

( 4 ) ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 15.