Erhvervsuddannelse

Erhvervsrettet uddannelse (VET) kan give de studerende de nødvendige praktiske færdigheder til specifikke jobs og tværgående kompetencer til både personlig udvikling og arbejdsmarkedet.

Artikel 14 i EU’s charter om grundlæggende rettigheder giver enhver ret til uddannelse og til adgang til erhvervsuddannelse og efter- og videreuddannelse.

Artikel 166 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) anerkender, at EU-landene er ansvarlige for indholdet og tilrettelæggelsen af national erhvervsrettet uddannelse (VET), og at EU’s rolle er at supplere deres handlinger. EU’s politik søger dermed at håndtere fælles udfordringer såsom befolkningens aldring, kvalifikationsmangler og global konkurrence med det mål at forbedre beskæftigelsesegnethed og kvalifikationer.

Som understreget i Rådets henstilling af 24. november 2020 spiller erhvervsrettet uddannelse en central rolle, idet det bidrager til bæredygtig konkurrenceevne, social retfærdighed, og modstandsdygtighed med henblik på at hjælpe de unge med at komme ind på arbejdsmarkedet og på at opkvalificere og omstille behovene hos arbejdsstyrken for at styrke alle med viden, færdigheder og holdninger, så de trives i deres faglige, sociale og personlige udvikling.

Erasmusprogrammet for 2021-2027, der forvaltes af Europa-Kommissionen, Det Europæiske Forvaltningsorgan for Uddannelse og Kultur og nationale agenturer under Erasmus+, har til formål at forbedre kvaliteten af VET i hele EU og giver mulighed for praktikophold og faglig udvikling i udlandet. Det opfordrer også til partnerskaber mellem VET-organisationer og virksomheder samt andre interessenter.

Andre EU-organer, der er aktive på området, omfatter:

SE OGSÅ