Maritim fysisk planlægning for bæredygtig udvikling og vækst i Europas maritime områder

 

RESUMÉ AF:

Direktiv 2014/89/EU om rammerne for maritim fysisk planlægning

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Direktivet fastsætter EU-landenes fælles tilgang til planlægningen af maritime områder. Det giver hvert EU-land mulighed for at planlægge deres egne maritime aktiviteter, men planlægningsprocessen - uanset om det er på nationalt, regionalt eller lokalt plan - er nu mere kompatibel over hele EU takket være indførslen af en fælles tidsramme og fælles mindstekrav. Den nye ramme søger at fremme bæredygtig:

HOVEDPUNKTER

De maritime områder står over for mange konkurrerende efterspørgsler efter brugen og udviklingen af dem, såsom turisme, fiskeri og akvakultur, indvinding af råstoffer, søfart, maritime beskyttede områder osv. De står også over for fælles udfordringer, såsom sårbare økosystemer, konsekvenserne af klimaforandringer og forurening.

Maritim fysisk planlægning søger at gøre offentlige myndigheder i stand til at organisere menneskelige aktiviteter i maritime områder for at nå flere økologiske, økonomiske og sociale mål.

Fysiske planer for det maritime rum

Direktivet kræver, at EU-landene udarbejder fysiske planer for det maritime rum senest den 31. marts 2021. De bør kortlægge menneskelige aktiviteter i landenes havområder og udpege den mest effektive fremtidige fysiske udvikling.

Kortene skal tage højde for samspillet mellem land og hav samt miljømæssige, økonomiske, sociale aspekter samt sikkerhedsaspekter. EU-landene skal sikre, at de benytter de bedst tilgængelige økonomiske, sociale og miljømæssige data.

Offentligheden og interessenter (såsom elforsyningsselskaber og tjenesteudbydere af transportydelser, miljøgrupper osv.) skal inddrages i processen.

Samarbejde med andre EU-lande og ikke-EU-lande

EU-lande, der grænser op til de samme havområder, skal desuden samarbejde for at sikre, at fysiske planer for det maritime rum er sammenhængende og koordinerede for hele den berørte havregion. De steder, hvor EU-lande deler søgrænser med ikke-EU-lande, skal de også forsøge at samarbejde.

HVORNÅR GÆLDER DIREKTIVET FRA?

Det trådte i kraft den 17. september 2014, og det skulle indarbejdes i EU-landenes lovgivninger inden den 18. september 2016.

BAGGRUND

Med sin Europa 2020-strategi søger EU at opnå en intelligent, bæredygtig og inklusiv økonomi inden 2020. Dette direktiv spiller en central rolle i EU’s ambition om at udvikle Europas blå økonomi.

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/89/EU af 23. juli 2014 om rammerne for maritim fysisk planlægning (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 135-145)

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Innovation i den blå økonomi: indfrielse af havenes potentiale for vækst og beskæftigelse (COM(2014)0254 final/2 af 8. maj 2014)

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Blå vækst — mulighederne for bæredygtig vækst i den maritime økonomi (COM(2012) 494 final af 13. september 2012)

seneste ajourføring 26.09.2018