Bruxelles, den 4.9.2019

COM(2019) 394 final

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

Afsluttende forberedelser på Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union den 1. november 2019


MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD, RÅDET, DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG, REGIONSUDVALGET OG DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK

Afsluttende forberedelser på Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union den 1. november 2019

1.Indledning

Den 29. marts 2017 meddelte Det Forenede Kongerige sin beslutning om udtræde af Den Europæiske Union under påberåbelse af proceduren i artikel 50 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU). Den 11. april 2019 vedtog Det Europæiske Råd (artikel 50) 1 efter anmodning fra Det Forenede Kongerige at forlænge den frist, der er fastsat i artikel 50, stk. 3, i TEU, yderligere indtil den 31. oktober 2019. Medmindre Det Forenede Kongerige ratificerer udtrædelsesaftalen 2 senest den 31. oktober 2019 eller anmoder om en tredje fristforlængelse, som vedtages af Det Europæiske Råd (artikel 50) ved enstemmighed, bliver Det Forenede Kongerige et tredjeland pr. 1. november 2019 uden nogen aftale om en velordnet udtræden.

Kommissionen har lige fra starten været af den klare holdning, at det vil være bedst, hvis Det Forenede Kongerige kan udtræde af Den Europæiske Union på en velordnet måde grundlag af udtrædelsesaftalen. Kommissionen har hele tiden understreget, at en udtræden uden en aftale vil medføre alvorlige forstyrrelser både i Det Forenede Kongerige og i EU-27. Beredskabsforanstaltninger kan kun begrænse de værste forstyrrelser af en udtræden uden en aftale.

Der er kun otte uger til fristen den 31. oktober 2019. Den korte tid, der er tilbage, og situationen i Det Forenede Kongerige har øget risikoen for, at Det Forenede Kongerige udtræder på denne dato uden en aftale. I overensstemmelse med den tilgang, Det Europæiske Råd (artikel 50) har understreget i hele forløbet, bør alle aktører fortsat berede sig på ethvert udfald. Alle aktører bør derfor nu foretage de nødvendige justeringer af deres planer i forbindelse med en udtræden uden en aftale den 1. november 2019. De bør ikke basere sig på den antagelse, at Det Forenede Kongerige anmoder om en tredje forlængelse, og at en sådan vedtages af Det Europæiske Råd (artikel 50) inden den 31. oktober.



2.Borgernes rettigheder

Kommissionen har hele tiden gjort det klart, at det har høj prioritet at beskytte EU-borgere i Det Forenede Kongerige og britiske borgere i EU. Det fremgår af den femte meddelelse om Brexitforberedelser af 12. juni 2019 3 , at EU-27-medlemsstaterne har truffet nationale foranstaltninger til at sikre, at britiske statsborgere og deres familiemedlemmer, som ikke er EU-borgere, lovligt kan blive boende i perioden umiddelbart efter en udtræden uden en aftale. Kommissionen har sammen med EU-27-medlemsstaterne tilstræbt at sikre ensartethed i den overordnede tilgang, samtidig med at den anerkender, at der er behov for en vis fleksibilitet på nationalt plan. Kommissionen offentliggør en oversigt over alle nationale beredskabsforanstaltninger vedrørende opholdsrettigheder på sine websteder om Brexitforberedelser 4 .

EU-borgere, der er bosiddende i Det Forenede Kongerige, kan finde oplysninger om deres opholdsrettigheder i Det Forenede Kongerige på den britiske regerings websted 5 . Ud over den indsats, som medlemsstaternes diplomatiske repræsentationer gør i Det Forenede Kongerige, vil Kommissionens repræsentationskontorer i Det Forenede Kongerige og de relevante tjenestegrene i Bruxelles fortsat nøje holde øje med, hvilke skridt Det Forenede Kongerige tager med hensyn til EU-borgeres fortsatte ophold i Det Forenede Kongerige. De vil stille relevante oplysninger og vejledning til rådighed for interesserede borgere.

De af borgernes socialsikringsrettigheder, som involverer Det Forenede Kongerige inden udtrædelsen, er beskyttet af den relevante forordning om beredskabsforanstaltninger 6 , men derudover har nogle medlemsstater truffet ensidige foranstaltninger på nationalt plan for perioden efter udtrædelsen. Disse foranstaltninger supplerer den beskyttelse af socialsikringsrettigheder, som sikres på EU-niveau, f.eks. ved anvendelse af princippet om sammenlægning af arbejdsperioder, forsikring og ophold i Det Forenede Kongerige efter udtrædelsen eller ved at beskytte de pågældende borgeres socialsikringsrettigheder yderligere efter udtrædelsen. Kommissionen offentliggør en oversigt over alle nationale beredskabsforanstaltninger vedrørende socialsikringsrettigheder på sine websteder om brexitforberedelser 7 .

3.Afsluttende forberedelser i udvalgte sektorer

I Kommissionens foregående fem meddelelser om brexitforberedelser 8 har den opfordret interessenter til at forberede sig. Den vil fortsat give alle interessenter oplysninger og vejledning. Medlemsstater og private enheder, herunder sammenslutninger og handelskamre, bør også fortsat give borgere og virksomhederne oplysninger, der kan hjælpe dem med forberedelserne, herunder via de mange fora, der er oprettet specifikt til formålet.

Der findes på Kommissionens websted om brexitforberedelser en tjekliste over brexitforberedelser 9 , som virksomheder kan benytte til at kontrollere, om de er klar, og hvad de eventuelt stadig skal foretage sig for at få afsluttet deres forberedelser på en udtræden uden en aftale den 1. november 2019. Kommissionen har også offentliggjort sektorspecifikke meddelelser til interessenter om en række forskellige emner 10 . Der er udarbejdet lignende værktøjer på nationalt plan og af forskellige brancheorganisationer. Alle erhvervsdrivende opfordres til at benytte disse værktøjer.

I dette afsnit fokuseres på udvalgte områder, hvor der er brug for fortsat og særlig årvågenhed i de kommende måneder.

3.1.Grænseformaliteter og handel

Alle sektorer, der handler med Det Forenede Kongerige, hvad enten der er tale om varer eller tjenesteydelser, bliver påvirket af udtrædelsen. Navnlig hvad angår handel med varer, skal de erhvervsdrivende forberede sig på, at det får betydelige konsekvenser i form af toldformaliteter, indirekte beskatning og, hvor det er relevant, sundheds- og plantesundhedskontrol pr. 1. november 2019, hvis Det Forenede Kongerige træder ud af Unionen uden en aftalen. Blandt konsekvenserne er anvendelsen af toldformaliteter. Der vil skulle indgives toldangivelser, og toldmyndighederne kan kræve sikkerhed for potentiel eller eksisterende toldgæld. Visse varer, som EU importerer fra eller eksporterer til Det Forenede Kongerige, kan også være omfattet af forbud eller restriktioner, hvilket kan betyde, at der skal indhentes eksporttilladelser.

Fra den 1. november 2019 vil varer fra Det Forenede Kongerige, der importeres i EU, også skulle pålægges told 11 , ligesom EU-varer muligvis også vil skulle pålægges told i Det Forenede Kongerige. EU's gennemsnitstoldsatser er ca. 2,7 % for ikke-landbrugsprodukter, der indføres i Unionen, og 8,1 % for landbrugsprodukter 12 . F.eks. pålægges mejeriprodukter i gennemsnit told på 44,8 %, kød 17,8 %, fisk 11,4 %, tøj 11,5 % og biler 10 % 13 . EU-27-erhvervsdrivende bør se på deres forsyningskæder og sikre, at der i deres forretningsplaner tages højde for anvendelsen af disse toldafgifter. Medlemsstaterne vil også pålægge moms ved import af varer til EU fra Det Forenede Kongerige.

For at forstyrre varehandelen på tværs af grænser mindst muligt fra første dag efter udtrædelsen skal forhandlere, transportvirksomheder og speditører fra Europa, som ønsker at sende varer til og fra Det Forenede Kongerige, være klar til at opfylde alle nødvendige formaliteter. De skal forberede sig, uanset hvor de er etableret. Det gælder ikke kun dem, der er etableret i områder tæt på Det Forenede Kongerige, eller som har stor handel med Det Forenede Kongerige.

Alle, som er involveret i forsyningskæden, skal være klar over, hvilket ansvar de har for at opfylde alle formaliteter, og alle bør sikre, at de nødvendige dokumenter og certifikater er på plads. Det kan tage tid at forberede sig på de forskellige formaliteter, og det indebærer henvendelser til de relevante myndigheder på begge sider af grænsen. Varetransport under den fælles forsendelsesprocedure vil mindske formaliteterne ved grænsepassagen 14 . I betragtning af de forstyrrelser, der kan opstå ved grænserne i forbindelse med udtrædelsen, bør forhandlere, transportvirksomheder og speditører følge udviklingen i deres foretrukne handelsrute og træffe deres forholdsregler.

Eksport af varer med oprindelse i EU skal opfylde de gældende krav for at være omfattet af toldpræferencer, der indrømmes i henhold til handelsaftaler 15 . Materialer, dele og komponenter, der har oprindelse i Det Forenede Kongerige og er indbygget i varer, der fremstilles i EU, vil ikke kunne betragtes som varer med oprindelse i EU. Erhvervsdrivende skal derfor tilpasse deres forsyningskæder og sikre, at de eksporterede varer samt alle dokumenter og formaliteter er i overensstemmelse med kravene i oprindelsesreglerne i henhold til de relevante handelsaftaler.

Kommissionen har udarbejdet en række meddelelser og nærmere retningslinjer vedrørende toldområdet, moms og punktafgifter, som findes online 16 . Der findes også korte e-læringkurser om konsekvenserne af Brexit på told- og beskatningsområdet og praktiske oversigter om grundlæggende toldbegreber på nettet 17 .

Kommissionen understregede i sin femte meddelelse om brexitforberedelser af 12. juni 2019 18 , at første fase af kommunikationskampagnen allerede viste, at nogle virksomheder havde truffet deres forholdsregler, men at der skal gøres mere i alle medlemsstater forud for udtrædelsen. Kommissionen vil nu intensivere den flersprogede kommunikationskampagne, der blev indledt den 18. februar 2019 19 , for at nå ud til EU-erhvervsdrivende, og hvorom alle oplysninger er offentligt tilgængelige 20 .

Medlemsstaterne, især dem, som er de vigtigste ind- og udgangssteder for EU's handel med Det Forenede Kongerige, har investeret betydeligt i menneskelige ressourcer og infrastruktur, både fysisk (bl.a. grænsekontrolsteder) og teknologisk, for at fremme varebevægelserne ved deres grænser med Det Forenede Kongerige. De pågældende medlemsstater har derudover deltaget i oplysningskampagner, og det vil de fortsat gøre i de kommende måneder, hvor de forklarer alle berørte parter de nødvendige formaliteter både med hensyn til toldkontrol 21 og sundheds og plantesundhedskontrol 22 . Forhandlere, transportvirksomheder og speditører opfordres til at gøre sig bekendt med de relevante formaliteter og arbejdsgange samt med den teknologiske infrastruktur, der anvendes på den handelsrute, de agter at benytte 23 .

3.2.Lægemidler, medicinsk udstyr og kemiske stoffer

Selv om forberedelserne forud for Det Forenede Kongeriges udtræden med hensyn til lægemidler, medicinsk udstyr og kemiske stoffer blev fremskyndet i slutningen af marts og i starten af april 2019, skal der stadig gøres en stor indsats 24 . Kommissionen gør sammen med Det Europæiske Lægemiddelagentur, lederne af netværket af lægemiddelagenturer, de kompetente myndigheder i netværket for medicinsk udstyr og Det Europæiske Kemikalieagentur fortsat en indsats for at gøre interessenterne opmærksomme på, at det er nødvendigt at forberede sig på den 31. oktober 2019. Det forholder sig fortsat således, at medmindre lægemidler, medicinsk udstyr og kemiske stoffer er i overensstemmelse med EU's regler, kan de ikke bringes i omsætning på EU-markedet efter nævnte dato. Kommissionen mener, at den aktuelle forlængelse af den periode, der er fastsat i artikel 50, stk. 3, i TEU, er nok til at sikre dette, og den har ingen planer om at vedtage yderligere afhjælpende foranstaltninger.

Lægemidler

Lægemidler til mennesker og dyr godkendes enten centralt af Kommissionen eller nationalt af medlemsstaterne. Begge kategorier af lægemidler påvirkes af Det Forenede Kongeriges udtræden. Som anført i femte meddelelse om brexitforberedelser af 12. juni 2019 25 var Det Europæiske Lægemiddelagentur i april 2019 tæt på at have bragt de lægemidler, der godkendes centralt, i overensstemmelse med reglerne, mens der stadig var udestående for de produkter, der godkendes nationalt. Der er gjort gode fremskridt siden, og mere end 80 % af de produkter, der skal godkendes nationalt, er nu godt på vej til at være bragt i overensstemmelse med reglerne inden den 31. oktober 2019. Fremskridtet er til dels opnået takket være en midlertidig fritagelse, som giver virksomhederne en frist frem til udgangen af 2019 til at overføre deres batchtestfaciliteter fra Det Forenede Kongerige til EU-27. Selv om denne udvikling er positiv, opfordres industrien kraftigt til at sikre, at alle de pågældende godkendte produkter fuldt ud er i overensstemmelse med reglerne senest den 31. oktober 2019, og at overførslen af deres batchtestfaciliteter er afsluttet den 31. december 2019, således at de pågældende produkter fortsat kan bringes i omsætning på EU's marked. Derudover står mindre medlemsstater, som hidtil har været stærkt afhængige af Det Forenede Kongeriges markedsføringstilladelser, over for særlige udfordringer, og industrien har derfor et ansvar for at samarbejde med disse medlemsstater for at sikre, at de fortsat har adgang til lægemidlerne.

Medicinsk udstyr

Data fra Det Forenede Kongeriges bemyndigede organer tyder på, at overførslen til EU-27's bemyndigede organer af certifikater for medicinsk udstyr, som er bragt i omsætning på EU-27-markedet, er godt i gang, og at den for størstedelen af udstyrets vedkommende forventes at være fuldent inden den 31. oktober 2019. Brexittaskforcen for de kompetente myndigheder i netværket for medicinsk udstyr er i tæt samarbejde med Kommissionen ved at kortlægge, hvad status er for de resterende certifikater på grundlag af den feedback, de har fået ved en undersøgelse, der blev foretaget i løbet af sommeren 2019 med de berørte producenter og bemyndigede organer. Det fremgår af resultaterne, at der stadig er producenter, som ikke har truffet alle de foranstaltninger, der er nødvendige for at overføre til et bemyndiget organ i EU-27. De pågældende producenter og bemyndigede organer i Det Forenede Kongerige opfordres på det kraftigste til at sikre, at overførslen af alle relevante certifikater og tilpasningen af mærkningen af varerne er afsluttet inden udtrædelsesdatoen, således at producenterne fortsat kan bringe deres produkter i omsætning på EU-markedet derefter. Kommissionen og de kompetente myndigheder i netværket for medicinsk udstyr vil fortsat følge udviklingen i september og oktober.

Kemiske stoffer

Hvad angår kemiske stoffer havde kun 52 % af de relevante REACH-registranter 26 overført deres registreringer til EU-27 i midten af august 2019. Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) åbnede et "brexitvindue" i REACH-IT for at tage de nødvendige skridt til at overføre deres REACH-registreringer forud for udtrædelsesdatoen. Brexitvinduet forbliver åben indtil den 31. oktober 2019. Hvad angår REACH-godkendelser opfordres britiske indehavere af godkendelser, britiske ansøgere om godkendelse og britiske downstream-brugere, der leverer stoffer eller blandinger i EU-27 som led i eksisterende leverandørkæder, at træffe de foranstaltninger, der er nødvendige for at sikre overensstemmelse med reglerne for deres downstream-brugere i EU-27. Tilsvarende rådes EU-27's downstream-brugerne af britiske registranter, britiske indehavere af godkendelser, britiske ansøgere om godkendelse og britiske downstream-brugerne til sammen med deres leverandører at kontrollere, at de pågældende produkter vil overholde reglerne senest den 31. oktober 2019, og til at træffe de relevante forholdsregler, idet de kan gøre brug af de vejledninger, der er stillet til rådighed 27 . Overholdelse af reglerne er afgørende, hvis de kemiske stoffer fortsat skal bringes i omsætning på EU-markedet efter udtrædelsen.

3.3.Finansielle tjenester

Hvad angår finansielle tjenester opfordrer Kommissionen indtrængende forsikringsfirmaer og andre aktører inden for finansielle tjenester til at få truffet deres forberedende foranstaltninger inden den 31. oktober 2019, hvis de ikke allerede har gjort det.

Den 19. december 2018 vedtog Kommissionen et begrænset antal afhjælpende foranstaltninger, bl.a. to tidsbegrænsede afgørelser om ækvivalens, som skal gøre det muligt for aktører i EU-27 at overføre deres kontraktforhold til tjenesteudbydere, som har lov til at udøve deres aktiviteter i EU-27. Den første af disse to afgørelser betyder, at Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed midlertidigt kan anerkende centrale modparter, som pt. er etableret i Det Forenede Kongerige, således at disse fortsat har lov til at yde tjenester i Unionen. Den udløber den 30. marts 2020. Den anden giver midlertidigt britiske værdipapircentraler lov til fortsat at yde registreringsydelser og centrale forvaltningsydelser til aktører i Unionen. Den udløber den 30. marts 2021. Derudover vedtog Kommissionen to delegerede forordninger for at give EU-27-aktører med usædvanlige ikke-clearede derivatkontrakter mulighed for at erstatte britiske modparter med modparter i EU inden for 12 måneder efter Det Forenede Kongeriges udtræden uden at miste den tilsynsmæssige behandling, som disse kontrakter i øjeblikket er omfattet af. Det er Kommissionens vurdering, at firmaer i det store og hele har forberedt sig på en udtræden uden aftale, bl.a. ved at nyordne deres igangværende kontrakter med henblik på at erstatte britiske modparter, og at de nu skal afslutte deres forberedelser inden for den frist, som disse afhjælpende foranstaltninger indebærer. Kommissionen mener derfor ikke, at der er behov for at vedtage yderligere afhjælpende foranstaltninger. Den vil fortsat vurdere situationen på markederne efter udtrædelsesdatoen og på grundlag af gældende EU-ret træffe afgørelse om, hvad der videre skal ske, når det bliver relevant, idet den især vil tage de regler, der blev indført ved forordningen om europæisk markedsinfrastruktur med hensyn til krav til anerkendelse af tredjelandes centrale modparter, i betragtning.

3.4.Fiskeri

Ud over den lovgivning, der skal berede parterne på udtrædelsen (se afsnit 3.2), har Kommissionen på fiskeriområdet fortsat sine konsultationer med medlemsstaterne, således at man på koordineret vis bereder sig på en situation, hvor EU-fartøjer ikke længere vil få adgang til britiske farvande. Der er en fælles forpligtelse til at samarbejde og koordinere i dette tilfælde, bl.a. ved en fælles ramme for overvågning af ændringer eller forvridninger i fiskeriet i EU's farvande. Arbejdet vil blive intensiveret i den kommende periode, og Kommissionen er klar til at fremme yderligere analyser og drøftelser. Den 18. juli 2019 offentliggjorde Kommissionens tjenestegrene også et nyt dokument med spørgsmål og svar om konsekvenserne for fiskeriet i tilfælde af en udtræden uden aftale 28 . Ud over spørgsmål om farvande (og kontrol med adgangen hertil) og fiskerimuligheder indeholder dokumentet også praktiske oplysninger om en række specifikke emner såsom sundhedskontrol og told. Medlemsstaternes myndigheder og fiskeriforeninger opfordres til at udbrede disse oplysninger vidt og bredt.

4.Tekniske tilpasninger af beredskabsforanstaltninger og vedtagelse af andre tidligere annoncerede retsakter

Det fremgår af femte meddelelse om brexitforberedelser af 12. juni 2019 29 , at Kommissionen har gennemgået alle de foranstaltninger, der er vedtaget på EU-plan forud for Det Forenede Kongeriges udtræden, og at den har konkluderet, at disse lovgivningsmæssige og ikkelovgivningsmæssige EU-retsakter fortsat tjener deres formål. Der er derfor ingen grund til at ændre deres indhold. Det er dog i betragtning af den nye tidsplan som følge af den aktuelle forlængelse nødvendigt at foretage visse målrettede tekniske tilpasninger i specifikke sektorer. Der redegøres for disse i de følgende afsnit.

Hvad angår de ikkelovgivningsmæssige retsakter, som Kommissionen har vedtaget på området vedrørende EU's sundhedsbestemmelser med henblik på den foregående udtrædelsesdato den 12. april 2019, og som er blevet irrelevante på grund af forlængelsen i henhold til artikel 50, stk. 3, i TEU, vil Kommissionen tage situationen op til fornyet overvejelse tæt på udtrædelsesdatoen og vil, forudsat at Det Forenede Kongerige fortsat giver de fornødne forsikringer, vedtage foranstaltningerne på ny, således at de finder anvendelse fra den 1. november 2019.

4.1.Transport

Der er på transportområdet truffet beredskabsforanstaltninger for at opretholde vigtige transportforbindelser for de transportformer, der rammes hårdest: fly, jernbane og personbefordring og godstransport ad vej.

I overensstemmelse med de principper, der ligger grund for alle beredskabsforanstaltninger, er forordningerne, der sikrer, at forbindelserne kan opretholdes, ensidige og begrænset i omfang og i tid. Forordningen til sikring af basal konnektivitet i gods- og passagertransport ad vej 30 blev vedtaget kort efter den første korte forlængelse af den frist, der er omhandlet i artikel 50, stk. 3, i TEU, frem til den 12. april 2019, idet det fastsættes, at dens anvendelse ophører den 31. december 2019, også i betragtning af eventuelle ordninger for basal konnektivitet, som skal fastlægges i forbindelse med Det Internationale Transportforums ("ECMT") multilaterale kvotesystem. Af tilsvarende grunde blev anvendelsesperioden for forordningen, der sikrer basale luftfarsforbindelser 31 , afstemt efter afslutningen af Den Internationale Luftfartssammenslutnings (IATA) vintersæson 2019/2020, og den vil derfor udløbe den 30. marts 2020.

Hvis Det Forenede Kongerige træder ud af EU uden en aftale den 1. november 2019, vil anvendelsesperioden for forordning (EU) 2019/501 derfor være begrænset til to måneder og forordning (EU) 2019/502 til under halvdelen af den periode, der oprindeligt var planlagt.

For at sikre at beredskabsforordningerne tjener det oprindelige formål, også hvad angår anvendelsesperioden, og i lyset af at datoen for Det Forenede Kongeriges udtræden er blevet udsat med syv måneder, har Kommissionen i dag vedtaget et forslag om at forlænge gyldighedsperioden for forordning (EU) 2019/501 og (EU) 2019/502 med samme periode. Det foreslås derfor at forlænge anvendelsesperioden for beredskabsforordningen til sikring af basal konnektivitet i gods- og passagertransport ad vej frem til den 31. juli 2020. Medlemsstaterne bør fortsat arbejde på at øge antallet af EMTC-tilladelser til transport til Det Forenede Kongerige i fremtiden, jf. dog EU's enekompetence. Det foreslås også at forlænge anvendelsesperioden for beredskabsforordningen, der sikrer basale luftfartsforbindelser, indtil den 24. oktober 2020, idet tilpasningen til IATA's sæsoner fastholdes.

I forbindelse med lufttransport bør beredskabsforordning (EU) 2019/502 også indeholde en særlig mekanisme for EU's luftfartsselskaber, som sikrer, at de fortsat kan overholde kravet om EU-majoritetsejerskab og EU-kontrol. De nationale myndigheder er nu færdige med at undersøge de planer, de berørte luftfartsselskaber har indgivet, og har underrettet de pågældende luftfartsselskaber og Kommissionen om de positive resultater af deres vurdering. Kommissionen har kontaktet de ansvarlige nationale myndigheder og har i visse tilfælde udtrykt tvivl om, hvorvidt de indgivne planer vil sikre, at EU's krav overholdes. De pågældende luftfartsselskaber skal sikre fuld overholdelse af kravet om EU-majoritetsejerskab og EU-kontrol senest ved udgangen af den periode, der er fastsat i forordning (EU) 2019/502. Hvis anvendelsen af forordning (EU) 2019/502 forlænges i overensstemmelse med det forslag, der fremsættes i dag, vil perioden udløbe den 30. april 2020 32 . Det er de nationale myndigheders ansvar at sikre, at EU-retten inden denne dato overholdes og håndhæves effektivt.

Selv om der ikke er truffet nogen beredskabsforanstaltninger for lejlighedsvis personbefordring med bus, er der truffet de nødvendige forholdsregler for at sikre konnektivitet på området på udtrædelsestidspunktet på grundlag af et internationalt instrument, nemlig Interbus-aftalen 33 . Det Forenede Kongerige har deponeret sit instrument til tiltrædelse af aftalen, som det bliver selvstændig part i efter udtrædelsen.

4.2.Fiskeriet

I betragtning af risikoen for en udtræden uden aftale den 1. november 2019, fiskeriets betydning for mange kystsamfunds økonomiske eksistensgrundlag og nødvendigheden af at sikre et bæredygtigt fiskeri i de relevante farvande er det vigtigt at indføre ordninger, som tillader fartøjer fra EU og fra Det Forenede Kongerige fortsat gensidig adgang til hinandens farvande i overensstemmelse med de betingelser, der er fastsat i relevante rådsforordninger om fiskerimuligheder, forudsat at de fiskerimuligheder, som begge parter har fastsat, tilsammen er i overensstemmelse med en bæredygtig forvaltning af de relevante bestande. Med dette mål for øje har Kommissionen i dag vedtaget et forslag om at forlænge den beredskabsforordning om fiskeritilladelser, som blev vedtaget i marts 2019 34 , indtil udgangen af 2020. Derved bevares et enkelt regelkompleks, som giver EU mulighed for fortsat at give fartøjer fra Det Forenede Kongerige adgang til EU-farvande og at forvalte ansøgninger om tilladelser fra EU-fartøjer i Det Forenede Kongeriges farvande, under forudsætning af at betingelserne for gensidig adgang og bæredygtighed er opfyldt. Dette midlertidige regelkompleks, som giver fiskere retssikkerhed og sikrer fiskebestandenes bevarelse, er nødvendigt så længe der ikke foreligger en fiskeriaftale med Det Forenede Kongerige i dets status som et tredjeland. På baggrund heraf og på grundlag af forudgående koordinering med medlemsstaterne er Kommissionen redde til at sende ansøgninger om tilladelser vedrørende EU-fartøjer umiddelbart efter, at Det Forenede Kongerige træder ud af Den Europæiske Union. I forslaget fastholdes muligheden for kvoteudveksling med Det Forenede Kongerige i 2020, hvilket betyder, at Kommissionen vil kunne foretage kvoteudveksling med Det Forenede Kongerige efter den procedure, der er fastsat i forslaget.

4.3.EU-budgettet

Hvis Det Forenede Kongerige udtræder uden en aftale, vil Det Forenede Kongerige og britiske støttemodtagere ikke kunne ansøge om ny støtte, de vil ikke længere kunne modtage midler, og deres nuværende deltagelse i EU-programmer vil ophøre. Betalinger vil derfor skulle suspenderes og vil kun kunne foretages, hvis og når der indgås en finansiel aftale mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at ophæve kontrakter, hvis de ikke længere opfylder EU-programmets krav til støtteberettigelse, eller at foretage ændringer af dem for at sikre, at de opfylder disse 35 . For at begrænse de forstyrrelser, det vil medføre, vedtog Den Europæiske Union den 9. juli 2019 en beredskabsforordning om EU-budgettet 36 , hvori det fastsættes, at Det Forenede Kongerige og britiske støttemodtagere kan forblive støtteberettigede, hvis der er tale om omkostninger, der er påløbet i 2019, forudsat at Det Forenede Kongerige opfylder en række betingelser, især at det betaler sin andel af EU-budgettet for 2019 inden en bestemt dato og accepterer, at der foretages den nødvendige revision og kontrol, herunder på sit område, i overensstemmelse med de relevante EU-regler. Sideløbende med denne meddelelse er Kommissionen i overensstemmelse med gældende procedurer i gang med at høre medlemsstaternes eksperter om et udkast til delegeret forordning om tilpasning af fristerne i beredskabsforordningen i lyset af den forlængelse af fristen, der er fastsat i henhold til artikel 50, stk. 3, i TEU.

Som følge af den forlængelse af fristen til den 31. oktober 2019, der er fastsat i henhold til artikel 50, stk. 3, i TEU, vil foranstaltningen i sin nuværende form omfatte en periode på bare to måneder. Kommissionen har af den grund i dag vedtaget et forslag, hvori bestemmelserne i den gældende 2019-beredskabsforordning gengives for 2020. Det Forenede Kongerige og britiske støttemodtagere vil derfor fortsat være berettigede til at kunne deltage i programmer under EU-budgettet og modtage finansiering frem til slutningen af 2020, hvis Det Forenede Kongerige accepterer og opfylder betingelserne i 2019-beredskabsforordningen, betaler sine budgetbidrag for 2020 og accepterer, at der foretages revision og kontrol.

4.4.Afhjælpende finansiel støtte

Kommissionen har, som det fremgår af fjerde meddelelse om brexitforberedelser af 10. april 2019 37 , undersøgt, hvordan eksisterende programmer og instrumenter kan anvendes til at støtte de sektorer, der rammes hårdest, især landbrugs- og fiskerisektoren, regioner og nationale myndigheder, som vil stå over for betydelige forstyrrelser på trods af deres forberedelser. Formålet med denne finansielle støttepakke er med de til rådighed værende ressourcer at støtte dem, der rammes hårdest af en udtræden uden en aftale.

I landbrugssektoren vil hele spektret af gældende instrumenter for markedsstøtte og direkte finansiel støtte til landbrugere blive stillet til rådighed for at begrænse de værste konsekvenser for landbrugsfødevaremarkederne i tilfælde af en udtræden uden aftale. National finansiel støtte bør svare til EU's ekstraordinære markedsstøtteforanstaltninger og dermed øge virkningen af EU's intervention.

Kommissionen har i dag vedtaget et forslag om at udvide anvendelsesområdet for Den Europæiske Unions Solidaritetsfond for at dække den store finansielle byrde, medlemsstaterne får pålagt som en direkte følge af en udtræden uden en aftale, og som forberedelser ikke kan afværge. Dette indebærer støtte til statsstøtteordninger for virksomheder, foranstaltninger til bevarelse af beskæftigelsen og sikring af, at grænsekontrol, toldkontrol samt sundheds- og plantesundhedskontrol fungerer.

I dag har Kommissionen også vedtaget et forslag, der sikrer, at der på visse betingelser kan trækkes på Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen for at støtte arbejdstagere, der afskediges som følge af en udtræden uden en aftale.

Udover de to ovennævnte lovgivningsmæssige foranstaltninger kan der træffes andre foranstaltninger, uden at det er nødvendigt at ændre lovgivningen. Kommissionen er rede til handle hurtigt, hvis medlemsstaterne beslutter at ændre deres strukturfonds- og investeringsprogrammer 38 for at afsætte dele af de til rådighed værende midler i deres nationale rammebeløb til at løse problemer som følge af en udtræden uden en aftale. Kommissionen vil også handle hurtigt, hvis medlemsstaterne ønsker at ændre tildelingen af deres nationale rammebeløb under Den Europæiske Hav- og Fiskerifond. Endelig er Kommissionen rede til at foreslå ændringer af aftalen mellem Den Europæiske Union og Den Europæiske Investeringsfond således, at programmet for virksomheders konkurrenceevne og SMV'er (COSME) kan benyttes til at fremme adgangen til finansiering for små og mellemstore virksomheder, der er nødt til at foretage investeringer for at ændre deres virksomhedsorganisation på grund af Det Forenede Kongeriges udtræden uden en aftale, forudsat at de rette betingelser og midler er til rådighed.

Hvis der er brug for mere øjeblikkelig støtte til berørte interessenter, f.eks. SMV'er med en betydelig eksponering over for Det Forenede Kongerige, giver EU's regler om statsstøtte fleksible muligheder for nationale støtteforanstaltninger.

5.Irland

I mangel af en udtrædelsesaftalen vil Det Forenede Kongeriges udtræden af EU føre til to forskellige skatte- og reguleringsområder på øen Irland. I henhold til folkeretten, især WTO-reglerne, har både EU og Det Forenede Kongerige fra den 1. november 2019 en forpligtelse til at pålægge hinandens varer de toldsatser, der gælder varer fra ethvert andet medlem af WTO uden præferenceordninger. Derudover skal varer, der indføres i Irland fra Det Forenede Kongerige, ifølge EU-retten underkastes den relevante kontrol for at beskytte EU-borgeres sikkerhed og sundhed, bevare det indre markeds integritet og håndhæve overholdelsen af de skattemæssige forpligtelser (told og indirekte skat).

I lyset af den særlige situation på Øen Irland og de to mål om at beskytte det indre markeds integritet og undgå en hård grænse arbejder Kommissionen og Irland fortsat sammen om at finde frem til, hvordan man kan berede sig på situationen umiddelbart efter en udtræden uden aftale, og hvordan der kan findes en mere stabil løsning for perioden derefter. Bagstopperløsningen i udtrædelsesaftalen er den eneste løsning, man har kunnet nå frem til, som sikrer Good Friday-aftalen og overholdelsen af folkeretlige forpligtelser og bevarer det indre markeds integritet.

6.Håndtering af forstyrrelser efter en udtræden uden en aftale

Hvis Det Forenede Kongerige træder ud af EU uden en aftale, forventes mange aktører at opleve forstyrrelser, især i de første dage. Kommissionen og medlemsstaterne vil hele tiden være i tæt kontakt for at koordinere deres reaktion på de problemer, der måtte opstå, og finde ud af, hvordan disse bedst løses. Hvad angår perioden umiddelbart efter en udtræden uden en aftale har Kommissionen oprettet et callcenter for medlemsstaternes administrationer, som giver dem hurtig adgang til ekspertisen i Kommissionens tjenestegrene, idet der er tale om en direkte kommunikationskanal, som også kan benyttes til at gøre koordineringen mellem de nationale myndigheder lettere. EU-borgere, virksomheder og andre interessenter kan kontakte deres nationale eller lokale administrationer gennem de sædvanlige kanaler. De kan også rette spørgsmål til callcentret Europe Direct (gratistelefon 00 800 6 7 8 9 10 11 i hele EU). Callcentret Europe Direct har udvidede åbningstider i perioden omkring udtrædelsesdatoen.

7.Konklusioner

Selv om EU's mål er Det Forenede Kongeriges velordnede udtrædelse, gentager Kommissionen, at alle bør forberede sig på, at der kan blive tale om, at Det Forenede Kongeriges udtræder uden en aftale den 1. november 2019. Kommissionen opfordrer fortsat alle interessenter til at afslutte forberedelserne og gør især industrien opmærksom på, at der bør sættes ind på følsomme områder som lægemidler, medicinsk udstyr og kemiske stoffer. Den opfordrer også alle EU-erhvervsdrivende, som vil handle med eller transportere varer til og fra Det Forenede Kongerige efter udtrædelsen, til at tage højde for nødvendigheden af told-, sundheds- og plantesundhedskontrol og -procedurer samt for de logistiske udfordringer, der må forventes at opstå med de nye retsregler for grænsepassage til og fra Det Forenede Kongerige.

Sideløbende med denne meddelelse har Kommissionen vedtaget tre lovgivningsforslag for at tage højde for en eventuel udsættelse af udtrædelsesdatoen, idet den, hvor det er nødvendigt, har forlænget varigheden af beredskabsforanstaltninger inden for transport og fiskeri samt i forbindelse med EU-budgettet har fastlagt en ramme for 2020. Den har også vedtaget yderligere to lovgivningsforslag som led i en pakke, der giver mulighed for finansiel støtte, hvis det skulle blive nødvendigt. Endelig har den efter de gældende procedurer sendt en delegeret retsakt til høring hos medlemsstaternes eksperter, som går ud på at tilpasse fristerne i beredskabsforordningen om EU's budget for 2019 39 til den aktuelle udtrædelsesdato. Kommissionen opfordrer de to lovgivere til at sikre, at de foreslåede lovgivningsmæssige EU-retsakter vedtages hurtigt, så de om nødvendigt er i kraft på datoen for Det Forenede Kongeriges udtræden.

Kommissionen vil i perioden omkring udtrædelsesdatoen udvide åbningstiden for det callcenter, som borgere og virksomheder kan rette henvendelse til, og den vil etablere et særligt callcenter for medlemsstaternes myndigheder for at yde ekspertise og fremme den nødvendige koordinering mellem de nationale myndigheder. Kommissionen opfordrer også medlemsstaterne til at øge det oplysningsarbejde, der blev sat i gang tidligere på året, og til at kontakte nationale interessenter og træffe de foranstaltninger, der er nødvendige for at kunne reagere på forstyrrelser, især i perioden umiddelbart efter en udtræden uden en aftale.

(1)

     Det Europæiske Råds afgørelse (EU) 2019/584 (EUT L 101 af 11.4.2019, s. 1). Det fastsættes også i afgørelsen, at hvis Det Forenede Kongerige ratificerer udtrædelsesaftalen før den 31. oktober, finder udtrædelsen sted den første dag i måneden efter afslutningen af ratifikationsprocedurerne. Det Europæiske Råd havde tidligere den 22. marts 2019 på Det Forenede Kongeriges anmodning vedtaget en første forlængelse (Det Europæiske Råds afgørelse (EU) 2019/476 (EUT L 80I af 22.3.2019, s. 1).

(2)

     Aftale om Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtrædelse af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab (EUT C 144I af 25.4.2019, s. 1).

(3)

     COM(2019) 276 final.

(4)

      https://ec.europa.eu/info/files/overview-table-residence-rights-uk-nationals-eu27-member-states_en .

(5)

      https://www.gov.uk/eusettledstatus .

(6)

     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/500 af 25. marts 2019 om indførelse af beredskabsforanstaltninger inden for koordinering af de sociale sikringsordninger efter Det Forenede Kongeriges udtræden af Unionen (EUT L 85I af 27.3.2019, s. 35).

(7)

      https://ec.europa.eu/info/files/overview-national-measures-area-social-security-coordination_en .

(8)

     19.7.2018: COM(2018) 556 final/2, 13.11.2018: COM(2018) 880 final, 19.12.2018: COM(2018) 890 final, 10.4.2019: COM(2019) 195 final, 12.6.2019: COM(2019) 276 final.

(9)

      https://ec.europa.eu/info/files/brexit-preparedness-checklist .

(10)

      https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_da .

(11)

     De toldsatser, der gælder varer, som importeres fra Det Forenede Kongerige til Unionens toldområde, vil fra udtrædelsesdatoen være de samme som dem, der gælder varer med oprindelse i tredjelande, med hvem EU ikke har nogen præferencehandelsaftaler. De gældende toldsatser findes i TARIC-databasen ( https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=da ).

(12)

      https://www.wto.org/english/res_e/booksp_e/tariff_profiles19_e.pdf .  

(13)

     Kilde: WTO World Tariff profile 2019.

(14)

      https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/customs-procedures/what-is-customs-transit/common-union-transit_en .

(15)

     Se også Kommissionens meddelelse til interessenter om emnet: https://ec.europa.eu/info/files/preferential-rules-origin .

(16)

      https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk_withdrawal_en#heading_2 .

(17)

      https://ec.europa.eu/taxation_customs/eu-training/general-overview_en .

(18)

     COM(2019) 276 final.

(19)

      https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk_withdrawal_en# .

(20)

      https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk_withdrawal_en#heading_4 .

(21)

     Der findes f.eks. brexitrelaterede oplysninger om toldformaliteter for Belgien her: https://finance.belgium.be/en/customs_excises/enterprises/brexit ; for Frankrig her: http://douane.gouv.fr/articles/c957-entreprises-preparez-vous-au-brexit , og for Nederlandene her: https://www.getreadyforbrexit.eu/en .

Derudover kan brugere af UK-havne og Eurotunnellen finde oplysninger her: https://www.gov.uk/government/publications/communications-pack-roll-on-roll-off-ports-and-eurotunnel-in-the-event-of-a-no-deal-eu-exit/information-for-users-of-roll-on-roll-off-ports-and-eurotunnel-in-a-no-deal-scenario .

(22)

     Der findes f.eks. brexitrelaterede oplysninger om sundheds- og plantesundhedskontrol for Belgien her: http://www.favv-afsca.fgov.be/brexit/ , for Frankrig her: https://agriculture.gouv.fr/le-brexit-et-les-controles-sanitaires-et-phytosanitaires og for Nederlandene her: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/ .

(23)

     Se f.eks. oplysninger om "intelligente grænser" udarbejdet af det franske toldvæsen (her http://www.douane.gouv.fr/articles/a16171-the-smart-border ) ; om det nederlandske havnefællesskabssystem (her https://www.portbase.com/en/ ) om de systemer, der benyttes i de belgiske havne Zeebrugge (her https://rxseaport.eu/en/ ) og Antwerpen (her https://www.nxtport.com/ ).

(24)

     Tallene for varer, der stadig skal mangler at blive bragt i overensstemmelse med lovgivningen, er forsigtige skøn, hvori der ikke er taget højde for, at der for flere af produkternes vedkommende måske ikke er behov for at træffe afhjælpende foranstaltninger som følge af Brexit af kommercielle grunde, som Kommissionen ikke har kendskab til. F.eks. markedsføres nogle af produkter måske kun i Det Forenede Kongerige, de er ikke længere på markedet, eller de er ved at blive erstattet af andre produkter.

(25)

     COM(2019) 276 final.

(26)

     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH), om oprettelse af et europæisk kemikalieagentur og om ændring af direktiv 1999/45/EF og ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 793/93 og Kommissionens forordning (EF) nr. 1488/94 samt Rådets direktiv 76/769/EØF og Kommissionens direktiv 91/155/EØF, 93/67/EØF, 93/105/EF og 2000/21/EF (EUT L 396 af 30.12.2006, s. 1).

(27)

      https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_en#envgrow ; og https://echa.europa.eu/uk-withdrawal-from-the-eu .

(28)

      https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/fisheries-qanda_en.pdf .

(29)

     COM(2019) 276 final.

(30)

     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/501 af 25. marts 2019 om fælles regler til sikring af basal konnektivitet i gods- og passagertransport ad vej med henblik på Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Unionen (EUT L 85I af 27.3.2019, s. 39).

(31)

     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/502 af 25. marts 2019 om fælles regler, der sikrer basale luftfartsforbindelser i lyset af Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Unionen (EUT L 85I af 27.3.2019, s. 49).

(32)

     Artikel 7, stk. 1, i forordning (EU) 2019/502.

(33)

     Aftale om lejlighedsvis international personbefordring med bus (Interbus-aftalen) (EFT L 321 af 26.11.2002, s. 13).

(34)

     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/498 af 25. marts 2019 om ændring af forordning (EU) 2017/2403, for så vidt angår fiskeritilladelser til EU-fiskerfartøjer i Det Forenede Kongeriges farvande og fiskeri, der udøves af Det Forenede Kongeriges fiskerfartøjer i EU-farvande (EUT L 85I af 27.3.2019, s. 25).

(35)

     F.eks. har indehavere af tilskud fra Det Europæiske Forskningsråd under Horisont 2020-programmet mulighed for at omlægge deres tilskud til et andet land. Der vil blive udsendt en vejledning med de relevante krav til støtteberettigelse.

(36)

     Rådets forordning (EU, Euratom) 2019/1197 af 9. juli 2019 om foranstaltninger vedrørende gennemførelsen og finansieringen af Unionens almindelige budget for 2019 i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Unionen (EUT L 189 af 15.7.2019, s. 1).

(37)

     COM(2019) 195 final.

(38)

     Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond.

(39)

     Rådets forordning (EU, Euratom) 2019/1197 af 9. juli 2019 om foranstaltninger vedrørende gennemførelsen og finansieringen af Unionens almindelige budget for 2019 i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Unionen (EUT L 189 af 15.7.2019, s. 1).