EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Protejarea biodiversității împotriva speciilor alogene invazive

Protejarea biodiversității împotriva speciilor alogene invazive

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Acesta stabilește norme pentru a preveni, a minimiza și a atenua impactul negativ asupra biodiversității și a serviciilor ecosistemice aferente, cauzat de introducerea și răspândirea speciilor alogene invazive (SAI)* în Uniunea Europeană (UE). SAI pot avea, de asemenea, un impact negativ semnificativ asupra sănătății umane și asupra economiei.

ASPECTE-CHEIE

Lista speciilor alogene invazive

  • În data de 13 iulie 2016, Comisia Europeană a adoptat prima sa „listă a speciilor alogene invazive de interes pentru Uniune”. Acesta a intrat în vigoare la 3 august 2016. Trei actualizări ale listei au intrat în vigoare la 2 august 2017, 15 august 2019 și, respectiv, 2 august 2022. Lista, elaborată pe baza unor evaluări științifice ale riscurilor, este actualizată periodic și reevaluată cel puțin o dată la șase ani. Cea mai recentă listă datând din 2022.
  • Este posibil ca speciile de pe această listă să nu fie introduse în mod intenționat pe teritoriul UE. De asemenea, nu se va permite deținerea, reproducerea, transportarea către, dinspre sau în interiorul UE sau vânzarea, creșterea sau eliberarea acestora în mediu.

Autorizații

  • Statele membre ale UE pot elibera autorizații pentru a permite cercetarea, conservarea ex situ și utilizarea în scopuri medicinale a speciilor de pe lista SAI. Pentru orice alte utilizări, statele membre ale UE care doresc să elibereze autorizații trebuie să solicite mai întâi autorizarea din partea Comisiei.
  • Speciile alogene invazive în cauză trebuie ținute și manipulate în spații izolate și transportate în condiții care să împiedice evadarea lor.

Planuri naționale de acțiune

În termen de trei ani de la adoptarea listei speciilor, statele membre trebuie să stabilească și să pună în aplicare planuri de acțiune pentru abordarea căilor de introducere prioritare și de răspândire a SAI pe teritoriul acestora. Scopul este de a preveni introducerea și răspândirea în mod neintenționat a SAI enumerate pe teritoriul acestora.

SAI de interes regional și SAI indigene

SAI pot să provină dintr-o regiune a UE și să creeze probleme într-o altă regiune a UE. În acest caz, la cererea statelor membre implicate, Comisia poate avea rolul de a se asigura că țările UE afectate colaborează pentru a soluționa problema.

Sisteme de supraveghere

În termen de 18 luni de la adoptarea listei de SAI, statele membre trebuie să instituie sisteme de supraveghere care colectează și înregistrează date privind apariția în mediu a SAI.

Controale oficiale

Până la 2 ianuarie 2016, statele membre trebuie să fi creat structuri pe deplin funcționale pentru a efectua controalele oficiale necesare pentru a preveni introducerea intenționată în UE a SAI enumerate. Aceste controale oficiale se aplică categoriilor de mărfuri care se încadrează în codurile Nomenclaturii combinate la care se face trimitere în lista Uniunii.

Depistarea timpurie și eradicarea rapidă a SAI nou înființate

După orice nouă observare (prima observare sau prima observare după eradicare) a unei SAI de pe listă într-un stat membru sau într-o parte a teritoriului acestuia, aceasta trebuie eradicată rapid. Eradicarea se poate realiza prin mijloace letale sau neletale.

Gestionarea SAI răspândite la scară largă

  • În termen de 18 luni de la includerea speciilor pe listă, statele membre UE trebuie să instituie măsuri de gestionare a SAI care s-au răspândit deja la scară largă pe teritoriul lor, pentru a reduce la minimum efectele adverse ale acestora.
  • Aceste măsuri pot fi letale sau neletale și ar trebui să rămână proporționale cu efectele asupra mediului și corespunzătoare circumstanțelor specifice ale statului membru UE.

Refacerea ecosistemelor afectate

Statele membre UE trebuie să ia măsuri pentru a sprijini refacerea unui ecosistem care a fost degradat, deteriorat sau distrus de o SAI enumerată.

Măsuri tranzitorii

  • Proprietarii de animale de companie au dreptul de a le păstra („animale de companie” care sunt SAI) cu condiția ca:
    • acestea să fi fost dobândite înainte de întocmirea listei;
    • să fie instituite toate măsurile necesare pentru a se asigura că acestea nu se pot reproduce și nu pot evada.
  • În primul an după includerea pe listă, o întreprindere sau altă societate comercială poate continua să vândă o specie până la epuizarea stocului. Cu toate acestea, în al doilea an după includerea pe listă, o specie poate fi vândută sau transferată doar unei unități autorizate sau poate fi eutanasiată selectiv. Aceste tranzacții sunt permise cu condiția să se ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că specia nu poate evada și nu se poate reproduce.

Acte de punere în aplicare și delegate

Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 acordă Comisiei competențe de executare și delegate.

  • Regulamentul delegat (UE) 2018/968 completează Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 în ceea ce privește evaluările de risc în legătură cu SAI. Acesta descrie în detaliu metodologia care trebuie aplicată în evaluările riscurilor, luând în considerare standardele naționale și internaționale relevante și necesitatea de a acorda prioritate acțiunilor împotriva speciilor alogene invazive asociate cu sau care au potențialul de a provoca un impact negativ semnificativ asupra biodiversității sau asupra serviciilor ecosistemice aferente, sau asupra sănătății umane sau economiei, un astfel de impact negativ fiind considerat un factor agravant.
  • Pe lângă actele de punere în aplicare de actualizare a listelor SAI, Comisia a adoptat alte două acte de punere în aplicare:
    • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/145 privind formatul documentului care servește drept dovadă pentru autorizația eliberată de statele membre care permite unităților să desfășoare anumite activități privind speciile alogene invazive enumerate;
    • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1454 care specifică formatele tehnice pentru raportarea de către statele membre.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2015.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Specii alogene invazive (SAI). Plante sau animale care au fost transportate în afara arealului lor natural ecologic de către oameni (intenționat sau neintenționat), ajungând într-un mediu nou. Deși multe dintre aceste specii nu supraviețuiesc, unele reușesc și, datorită caracterului lor invaziv, provoacă prejudicii ecologice și economice considerabile.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive (JO L 317, 4.11.2014, pp. 35-55).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul delegat (UE) 2018/968 al Comisiei din 30 aprilie 2018 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului referitor la evaluarea riscurilor în ceea ce privește speciile alogene invazive (JO L 174, 10.7.2018, pp. 5-11).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1454 al Comisiei din 10 august 2017 care specifică formatele tehnice pentru raportarea de către statele membre în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 208, 11.8.2017, pp. 15-27).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1141 al Comisiei din 13 iulie 2016 de adoptare a unei liste a speciilor alogene invazive de interes pentru Uniune în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 189, 14.7.2016, pp. 4-8).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/145 al Comisiei din 4 februarie 2016 de adoptare a formatului documentului care servește drept dovadă a eliberării de către autoritățile competente ale statelor membre a autorizației care permite unităților să efectueze anumite activități legate de speciile alogene invazive de interes pentru Uniune, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 30, 5.2.2016, pp. 1-6).

Data ultimei actualizări: 03.08.2022

Sus