Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Interreg – Sprijinirea cooperării transfrontaliere (2021-2027)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2021/1059 privind dispoziții specifice pentru obiectivul Cooperare teritorială europeană (Interreg) sprijinit de Fondul european de dezvoltare regională și de instrumentele de finanțare externă

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul stabilește normele referitoare la Interreg, un instrument care promovează cooperarea teritorială europeană prin programe, proiecte și rețele comune între actorii naționali, regionali și locali din diferite state membre ale Uniunii Europene (UE) și între actorii UE și țările învecinate din afara UE, țările partenere, țările și teritoriile de peste mări (TTPM), alte teritorii și organizațiile de integrare și cooperare regională. Interreg încurajează dezvoltarea economică, socială și teritorială armonioasă a UE în ansamblul său și a țărilor vecine – un obiectiv central al politicii de coeziune a UE.
  • Actul stabilește normele necesare pentru a asigura o programare eficientă, inclusiv în ceea ce privește asistența tehnică, monitorizarea, evaluarea, comunicarea, eligibilitatea, gestionarea și controlul. Acesta stabilește, de asemenea, normele de gestionare financiară a programelor Interreg, care sunt susținute de Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1058 (a se vedea sinteza), împreună cu obiectivele specifice și integrarea instrumentelor de finanțare externă ale UE:

ASPECTE-CHEIE

Structura

Cooperarea teritorială în cadrul Interreg se bazează pe patru componente.

  • Interreg A – cooperare transfrontalieră între regiuni adiacente (care, în principiu, ar trebui să fie situate de-a lungul frontierelor terestre sau maritime separate de o distanță de până la 150 km de mare) pentru a aborda provocările comune identificate în comun în regiunile de frontieră și pentru a valorifica potențialul de creștere neexploatat în aceste zone.
  • Interreg B – cooperare transnațională pe teritorii transnaționale mai mari sau în jurul bazinelor maritime, în vederea atingerii unui grad mai ridicat de integrare teritorială.
  • Interreg C – cooperare interregională prin intermediul a patru programe specifice pentru a spori eficiența politicii de coeziune promovând:
    • schimbul de experiențe, abordări inovatoare și consolidarea capacităților în vederea identificării și a diseminării bunelor practici și a punerii lor în aplicare în politicile de dezvoltare regională, inclusiv în programele din cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” (programul Interreg Europa);
    • schimbul de experiențe, abordări inovatoare și consolidarea capacităților în vederea identificării, a transferării și a valorificării bunelor practici privind dezvoltarea urbană integrată și durabilă (programul Urbact);
    • schimbul de experiențe, abordări inovatoare și consolidarea capacităților în vederea îmbunătățirii și simplificării punerii în aplicare a programelor Interreg și a acțiunilor de cooperare, precum și înființarea și funcționarea grupărilor europene de cooperare teritorială* (programul Interact);
    • analiza tendințelor de dezvoltare în raport cu obiectivele de coeziune teritorială [programul privind Rețeaua europeană de observare a amenajării teritoriului (ESPON)].
  • Interreg D – cooperare între regiunile ultraperiferice pentru a facilita dezvoltarea și integrarea regiunilor ultraperiferice și a TTPM (de exemplu, regiunile din Caraibe) în mediul lor învecinat.

Resurse și rate de cofinanțare

  • Interreg este sprijinit de FEDR și, în cazul în care unu sau mai multe state membre și regiuni ale acestora, împreună cu unu sau mai multe state membre și țări din afara UE și regiuni ale acestora cooperează la nivel transfrontalier, de instrumentele de finanțare externă ale UE (adică IPA III și NDICI).
  • În perioada acoperită de actualul cadru financiar multianual (2021-2027), Interreg va primi o alocare de 8,05 miliarde EUR (în prețuri din 2018) din resursele FEDR.
  • Resursele FEDR pentru programele Interreg vor fi alocate astfel:
    • 72,2 % [un total de 5 812 790 000 EUR pentru cooperarea transfrontalieră terestră și maritimă (Interreg A)];
    • 18,2 % [un total de 1 466 000 000 EUR pentru cooperarea transnațională (Interreg B)];
    • 6,1 % [un total de 490 000 000 EUR pentru cooperarea interregională (Interreg C)]; și
    • 3,5 % [un total de 281 210 000 EUR pentru cooperarea între regiunile ultraperiferice (Interreg D)].
  • Rata de cofinanțare la nivelul fiecărui program Interreg nu trebuie să depășească 80 %.

Obiectivele specifice Interreg și concentrarea tematică

În cadrul programelor Interreg, FEDR și, dacă este cazul, instrumentele de finanțare externă ale UE pot sprijini, de asemenea, obiectivele specifice Interreg privind o mai bună guvernanță în materie de cooperare și sporirea siguranței și securității Europei.

Cel puțin 60 % din resursele alocate programelor Interreg A, B și D ar trebui să fie alocate pentru cel mult trei dintre obiectivele de politică prevăzute la articolul 5 din Regulamentul privind dispozițiile comune (RDC), Regulamentul (UE) 2021/1060 (a se vedea sinteza), dintre care unul trebuie să fie o Europă mai verde, cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programele Interreg A de-a lungul frontierelor terestre interne trebuie să aloce cel puțin 60 % din resurse pentru obiectivele de politică 2 și 4 și cel mult alte două obiective de politică stabilite în RDC.

Acte de punere în aplicare și delegate

Autoritățile și gestionarea programului

  • Interreg este pus în aplicare prin intermediul unor programe aflate în gestiune partajată*, cu excepția programelor Interreg D, care pot fi puse în aplicare integral sau parțial în cadrul gestiunii indirecte* de comun acord cu statul membru (statele membre) în cauză, după consultarea părților interesate.
  • Regulamentul impune statelor membre și, după caz, țărilor din afara UE, țărilor partenere* și TTPM care participă la un program Interreg pentru a identifica, în sensul RDC, o autoritate de management unică și o autoritate unică de audit. Acesta stabilește norme detaliate privind aceste autorități, funcțiile și responsabilitățile acestora.
  • Fiecare autoritate de management trebuie să trimită trimestrial Comisiei date cumulative pentru programul Interreg respectiv, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa VII la RDC.

Comitetul de monitorizare

Statele membre și, dacă este cazul, țările din afara UE, țările partenere și TTPM care participă la programul respectiv trebuie să instituie, de comun acord cu autoritatea de management, un comitet de monitorizare pentru a supraveghea punerea în aplicare a programului Interreg respectiv în termen de 3 luni de la data notificării statelor membre cu privire la aprobarea programului Interreg. Comitetul trebuie să se reunească cel puțin o dată pe an și să analizeze toate aspectele care afectează progresul programului în vederea atingerii obiectivelor sale.

Evaluări

Statul membru sau autoritatea de management trebuie să efectueze evaluări ale programelor în funcție de unul sau mai multe dintre următoarele criterii: eficacitate, eficiență, relevanță, coerență și valoare adăugată a UE, cu scopul de a îmbunătăți calitatea elaborării și punerii în aplicare a programelor. Evaluările pot viza și alte criterii relevante, cum ar fi incluziunea, nediscriminarea și vizibilitatea.

Până la 30 iunie 2029, trebuie să se efectueze o evaluare suplimentară pentru fiecare program, pentru a analiza impactul acestuia.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 iulie 2021.

CONTEXT

Regulamentul (UE) 2021/1059 face parte din pachetul legislativ al UE privind politica de coeziune pentru perioada 2021-2027. Obiectivul principal al acestei politici este de a promova coeziunea economică, socială și teritorială prin intermediul competitivității durabile, al cercetării și inovării, al tranziției digitale, al Pactului verde european și al Pilonului european al drepturilor sociale.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Grupări europene de cooperare teritorială (GECT). Acestea urmăresc să faciliteze și să promoveze cooperarea transfrontalieră, transnațională și interregională în UE. Printre sarcinile acestora se numără punerea în aplicare a programelor care sunt cofinanțate de UE sau de orice alt proiect european de cooperare transfrontalieră. În calitate de entități juridice, GECT-urile reunesc autorități din diferite state membre. Printre membrii acestora se pot număra chiar statele membre, autoritățile regionale sau locale, asociații sau orice alt organism public. GECT-urile trebuie să includă membri din cel puțin două state membre.
Gestiune partajată. Sistemul prin care finanțarea este gestionată în comun de către Comisia Europeană și de către autoritățile naționale.
Gestiune indirectă. Sistemul în care finanțarea este gestionată de către organizații partenere sau de către alte autorități din interiorul sau din afara UE.
Țări partenere. Un beneficiar al IPA III sau o țară sau un teritoriu acoperit, pentru programele Interreg A și B, de zona de vecinătate enumerată în anexa I la Regulamentul (UE) 2021/947 sau de Federația Rusă sau, pentru programele Interreg C și D, o țară sau un teritoriu acoperit de orice zonă geografică în cadrul NDICI și care beneficiază de sprijin din partea instrumentelor de finanțare externă ale UE.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2021/1059 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 privind dispoziții specifice pentru obiectivul Cooperare teritorială europeană (Interreg) sprijinit de Fondul european de dezvoltare regională și de instrumentele de finanțare externă (JO L 231, 30.6.2021, pp. 94-158)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2021/1058 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune (JO L 231, 30.6.2021, pp. 60-93)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2021/1058 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil, migrație și integrare, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize (JO L 231, 30.6.2021, pp. 159-706)

Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iunie 2021 de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – „Europa globală”, de modificare și abrogare a Deciziei nr. 466/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) 2017/1601 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului (JO L 209, 14.6.2021, pp. 1-78)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2021/1529 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 septembrie 2021 de instituire a Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA III) (JO L 330, 20.9.2021, pp. 1-26)

Data ultimei actualizări: 03.02.2022

Top