Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Interreg – Stöd till gränsöverskridande samarbete (2021–2027)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2021/1059 om särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och externa finansieringsinstrument

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • I förordningen fastställs reglerna för Interreg, ett instrument som främjar europeiskt territoriellt samarbete genom gemensamma program, projekt och nätverk mellan nationella, regionala och lokala aktörer från olika medlemsstater inom Europeiska unionen och mellan EU-aktörer och angränsande länder utanför EU, partnerländer, utomeuropeiska länder och territorier (ULT), andra territorier och organisationer för regional integration och regionalt samarbete. Interreg uppmuntrar till en harmonisk ekonomisk, social och territoriell utveckling av EU som helhet och dess grannskap – ett centralt mål för EU:s sammanhållningspolitik.
  • I förordningen fastställs de regler som krävs för att säkerställa en effektiv programplanering vad gäller tekniskt stöd, övervakning, utvärdering, kommunikation, behörighet, förvaltning och kontroll. I förordningen fastställs också reglerna för den ekonomiska förvaltningen av Interreg-programmen, som stöds av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), inrättad genom förordning (EU) 2021/1058 (se sammanfattning), samt de särskilda målen för och integreringen av EU:s externa finansieringsinstrument, som inkluderar följande:

VIKTIGA PUNKTER

Struktur

Territoriellt samarbete inom Interreg omfattar fyra delar.

  • Interreg Agränsöverskridande samarbete mellan angränsande regioner (som i princip bör dela land- eller sjögränser med upp till 150 km hav emellan) för att hantera gemensamma utmaningar som gemensamt har identifierats i gränsregionerna och för att tillvarata den outnyttjade tillväxtpotentialen i dessa områden.
  • Interreg Btransnationellt samarbete över större transnationella territorier eller runt havsområden i syfte att uppnå en högre grad av territoriell integration.
  • Interreg Cmellanregionalt samarbete genom fyra särskilda program för att öka sammanhållningspolitikens effektivitet genom att främja
    • utbyte av erfarenheter, innovativa strategier och kapacitetsuppbyggnad i syfte att identifiera, sprida och genomföra god praxis i den regionala utvecklingspolitiken, inbegripet ”investeringar i program för sysselsättning och tillväxt” (Interreg-programmet Europa);
    • utbyte av erfarenheter, innovativa strategier och kapacitetsuppbyggnad i syfte att identifiera, överföra och utnyttja god praxis för integrerad och hållbar stadsutveckling (programmet Urbact);
    • utbyte av erfarenheter, innovativa strategier och kapacitetsuppbyggnad i syfte att förbättra och förenkla genomförandet av Interreg-program och samarbetsåtgärder, samt inrättande och drift av europeiska grupperingar för territoriellt samarbete* (programmet Interact);
    • analys av utvecklingstrender i förhållande till de territoriella sammanhållningsmålen (det europeiska observationsnätverket för territoriell utveckling och sammanhållning (Espon)).
  • Interreg D – samarbete mellan de yttersta randområdena för att underlätta utveckling och integration av de yttersta randområdena och utomeuropeiska länder och territorier (t.ex. de västindiska regionerna) i deras grannmiljö.

Medel och medfinansieringsgrad

  • Interreg stöds av Eruf och, om en eller flera medlemsstater och deras regioner tillsammans med en eller flera medlemsstater och länder utanför EU och deras regioner samarbetar över gränserna, av EU:s externa finansieringsinstrument (dvs. IPA III och NDICI).
  • Under den period som omfattas av den nuvarande fleråriga budgetramen (2021–2027) kommer Interreg att få ett anslag på 8,05 miljarder euro (i 2018 års priser) från Erufs medel.
  • Eruf-medlen till Interreg-programmen kommer att fördelas på följande sätt:
    • 72,2 % (totalt 5 812 790 000 euro för samarbete över land- och sjögränserna (Interreg A)).
    • 18,2 % (totalt 1 466 000 000 euro för transnationellt samarbete (Interreg B)).
    • 6,1 % (totalt 490 000 000 euro för mellanregionalt samarbete (Interreg C)).
    • 3,5 % (sammanlagt 281 210 000 euro för samarbete mellan de yttersta randområdena (Interreg D)).
  • Graden av medfinansiering för varje Interreg-program får inte överstiga 80 %.

Interregspecifika mål och tematisk koncentration

Inom ramen för Interreg-programmen kan Eruf och, i förekommande fall, EU:s externa finansieringsinstrument också stödja de särskilda Interreg-målen om bättre styrning av samarbetet och ett säkrare Europa.

Minst 60 % av resurserna till Interreg-programmen A, B och D bör gå till högst tre av de politiska mål som anges i artikel 5 i förordningen om gemensamma bestämmelser, förordning (EU) 2021/1060 (se sammanfattning), varav ett måste vara ett grönare och koldioxidsnålt Europa. Interreg A-program längs de inre landgränserna måste anslå minst 60 % av medlen till de politiska målen 2 och 4, och högst två andra politiska mål som fastställs i förordningen om gemensamma bestämmelser.

Genomförandeakter och delegerade akter

Programmyndigheter och programförvaltning

  • Interreg genomförs med program som har delad förvaltning*, utom för Interreg D-program som kan genomföras individuellt eller delvis inom ramen för indirekt förvaltning* i samförstånd med de berörda medlemsstaterna och efter samråd med berörda parter.
  • Förordningen kräver att medlemsstaterna och, i tillämpliga fall, länder utanför EU, partnerländer* och utomeuropeiska länder och territorier som deltar i ett Interreg-program ska identifiera en enda förvaltningsmyndighet och en enda revisionsmyndighet för genomförandet av förordningen om gemensamma bestämmelser. I förordningen fastställs detaljerade regler för dessa myndigheter, deras funktioner och ansvarsområden.
  • Varje förvaltningsmyndighet måste varje kvartal sända kumulativa uppgifter för respektive Interreg-program till kommissionen, i enlighet med mallen i bilaga VII till förordningen om gemensamma bestämmelser.

Övervakningskommitté

Inom tre månader efter det att medlemsstaterna underrättats om att ett Interreg-program godkänts måste medlemsstaterna och, i tillämpliga fall, de länder utanför EU, partnerländer och utomeuropeiska länder och territorier som deltar i det programmet, i samförstånd med förvaltningsmyndigheten, inrätta en övervakningskommitté för att övervaka genomförandet av respektive Interreg-program. Kommittén måste sammanträda minst en gång om året och se över alla frågor som påverkar programmets framsteg mot att uppnå målen.

Utvärderingar

Medlemsstaten eller förvaltningsmyndigheten måste genomföra utvärderingar av programmen med avseende på ett eller flera av följande kriterier: Ändamålsenlighet, effektivitet, relevans, samstämmighet och mervärde för EU, i syfte att förbättra kvaliteten på programmets utformning och genomförande. Utvärderingarna får också omfatta andra relevanta kriterier, såsom inkludering, icke-diskriminering och synlighet.

En ytterligare utvärdering måste göras för varje program för att bedöma dess påverkan före den 30 juni 2029.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 juli 2021.

BAKGRUND

Förordning (EU) 2021/1059 är en del av EU:s lagstiftningspaket om sammanhållningspolitik för perioden 2021–2027. Huvudfokus för denna politik är att främja ekonomisk, social och territoriell sammanhållning genom hållbar konkurrenskraft, forskning och innovation, den digitala övergången, den europeiska gröna given och den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Europeiska grupperingar för territoriellt samarbete (EGTS). Dessa syftar till att underlätta och främja gränsöverskridande, transnationellt och mellanregionalt samarbete i EU. Deras uppgifter omfattar genomförandet av program som samfinansieras av EU eller något annat europeiskt projekt för gränsöverskridande samarbete. Som juridiska personer omfattar grupperingar myndigheter från olika medlemsstater. Medlemmar kan vara medlemsstaterna själva, regionala eller lokala myndigheter, sammanslutningar eller andra offentliga organ. Grupperingar måste omfatta medlemmar från minst två medlemsstater.
Delad förvaltning. När finansieringen förvaltas gemensamt av Europeiska kommissionen och nationella myndigheter.
Indirekt förvaltning. När finansieringen förvaltas av partnerorganisationer eller andra myndigheter inom eller utanför EU.
Partnerländer. En IPA III-mottagare eller ett land eller territorium som, för Interreg A- och B-program, omfattas av det grannskapsområde som förtecknas i bilaga I till förordning (EU) 2021/947 eller Ryska federationen. Alternativt, för Interreg C- och D-program, ett land eller territorium som omfattas av ett geografiskt område inom ramen för NDICI och som får stöd från EU:s externa finansieringsinstrument.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1059 av den 24 juni 2021 om särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och finansieringsinstrument för yttre åtgärder (EUT L 231, 30.6.2021, s. 94).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058 av den 24 juni 2021 om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden (EUT L 231, 30.6.2021, s. 60).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2021/1058 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 av den 24 juni 2021 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (EUT L 231, 30.6.2021, s. 159).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/947 av den 9 juni 2021 om inrättande av instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen – om ändring och upphävande av beslut nr 466/2014/EU och om upphävande av förordning (EU) 2017/1601 och rådets förordning (EG, Euratom) nr 480/2009 (EUT L 209, 14.6.2021, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1529 av den 15 september 2021 om inrättande av instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA III) (EUT L 330, 20.9.2021, s. 1).

Senast ändrat 03.02.2022

Top