Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Programmet för ett digitalt Europa (2021–2027)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2021/694 om inrättande av programmet för ett digitalt Europa

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Programmet för ett digitalt Europa är ett finansieringsprogram som Europeiska unionen (EU) utformat för att föra ut digital teknik till företag, medborgare och offentliga förvaltningar. Förordningen syftar till att

  • Förbättra EU:s konkurrenskraft i den globala digitala ekonomin.
  • Bidra till att överbrygga den digitala klyftan i hela unionen och stärka unionens strategiska oberoende.
  • Stärka och främja Europas kapacitet inom centrala områden för digital teknik genom ett storskaligt införande.

VIKTIGA PUNKTER

  • Programmet genomförs från den 1 januari 2021 till den 31 december 2027, dvs. under perioden för den fleråriga budgetramen. Det stöds av en vägledande fördelning av över 8,2 miljarder EUR i löpande priser och genomförs huvudsakligen under direkt förvaltning av Europeiska kommissionen.
  • I förordningen fastställs sex sammanlänkade specifika mål som syftar till att bredda EU:s kapacitet inom centrala områden för digital teknik inom den privata sektorn och på områden av allmänt intresse.

Högpresterande datorsystem (2 019 914 000 EUR)

De operativa målen genomförs främst genom det europeiska gemensamma företaget för högpresterande datorsystem som inrättats genom förordning (EU) 2018/1488 för att göra följande:

  • Införa en lättillgänglig superdator- och datainfrastruktur i exaskala* för offentliga och privata användare, i synnerhet små och medelstora företag, som ska vara lättillgänglig för forskningsändamål i enlighet med förordning (EU) 2018/1488.
  • Införa ett unionsomfattande ekosystem av högpresterande datorsystem (HPC) som omfattar vetenskap och industri, inbegripet hårdvara, programvara, tillämpningar, tjänster, sammankopplingar och digitala färdigheter.
  • Införa infrastruktur i post-exaskala, inklusive integrering med kvantdatorteknik och forskningsinfrastrukturer för datavetenskap, och uppmuntra utveckling av den hårdvara och programvara som krävs för detta införande.

Artificiell intelligens (AI) (1 663 956 000 EUR)

Programmet stöder följande operativa mål:

  • Grundläggande kunskap om och kapacitet för AI, inbegripet förstärkning av kvalitetsdataresurser och utbytesmekanismer och algoritmbibliotek som är tillgängliga för företag, i synnerhet små och medelstora företag och uppstartsföretag, medborgare, ideella organisationer, forskningsinstitut, universitet och offentliga förvaltningar.
  • Test- och experimentanläggningar i EU för kommersiella tillämpnings- och produktionssystem för att bättre integrera teknik i värdekedjorna.

Cybersäkerhet och förtroende (1 399 566 000 EUR)

Programmet stöder följande operativa mål:

  • Avancerade verktyg, datainfrastrukturer och utrustningar för cybersäkerhet tillsammans med EU:s medlemsstater.
  • Kunskap, kapacitet och färdigheter med avseende på cybersäkerhet, inklusive bästa praxis.
  • Medlemsstaternas och den privata sektorns kapacitet till stöd för direktivet om cybersäkerhet i nätverks- och informationssystem (direktiv (EU) 2016/1148, som ska upphävas och ersättas i oktober 2024 av direktiv (EU) 2022/2555 – se sammanfattning).
  • Motståndskraft, riskmedvetenhet och åtminstone grundläggande nivåer av cybersäkerhet.
  • Stärkt samordning mellan den civila sektorn och försvarssektorn när det gäller cybersäkerhet.

Avancerade digitala färdigheter (507 347 000 EUR)

Programmet stöder utvecklingen av avancerade digitala färdigheter för att

  • öka Europas kompetensreserv,
  • överbrygga den digitala klyftan och främja ökad professionalism, särskilt när det gäller högpresterande datorsystem och molnbaserade datortjänster, analys av stordata, cybersäkerhet, teknik för distribuerade liggare (t.ex. blockkedjeteknik), kvantteknik, robotteknik och AI.

Till de operativa målen hör att stödja längre och kortare kurser av hög kvalitet, arbetsplatsanknuten utbildning samt praktiktjänstgöring (vid behov) för studenter och för arbetskraften, i synnerhet i små och medelstora företag och i den offentliga sektorn.

Införande och bästa användning av digital kapacitet och interoperabilitet (1 002 217 000 EUR)

Programmet stöder följande mål:

  • Ett effektivt införande av den senaste digitala tekniken, såsom HPC, AI och cybersäkerhet för aktörer inom offentliga sektorn och på områden av allmänt intresse, såsom hälso- och sjukvård och social omsorg, utbildning, rättsväsende, tullväsende, transport, mobilitet, energi och miljö samt de kulturella och kreativa sektorerna.
  • Införande och användning av integrerade och interoperabla transeuropeiska infrastrukturer och av överenskomna digitala standarder i den offentliga sektorn.
  • Användning av lösningar och ramar, inklusive lösningar med öppen källkod, hos offentliga förvaltningar, företag och medborgare.
  • Enkel tillgång till testning och pilotprojekt avseende digital teknik för den offentliga sektorn och unionens näringsliv, i synnerhet små och medelstora företag.
  • Främjande av genomslaget för avancerad digital teknik, inbegripet HPC, AI, cybersäkerhet och blockkedjeteknik, i den offentliga sektorn och i EU:s näringsliv, i synnerhet i små och medelstora företag och uppstartsföretag.
  • Säkerställande av kontinuerlig kapacitet på unionsnivå för att leda den digitala utvecklingen och samtidigt, iaktta, analysera och anpassa sig till snabbt föränderliga digitala trender, samt utbyta bästa praxis.
  • Skapande av ett framtida europeiskt ekosystem av tillförlitliga infrastrukturer för datadelning och digitala infrastrukturer.

Halvledare (1 575 000 000 EUR)

Programmet stöder följande mål:

  • Att bygga upp avancerad kapacitet för utformning av teknik för integrerade halvledare.
  • Att förstärka befintliga och utveckla nya avancerade pilotlinjer i hela EU för att möjliggöra utveckling och utbyggnad av spetsteknik inom halvledare och nästa generations halvledarteknik.
  • Att bygga upp avancerad teknik och kapacitet för att påskynda den innovativa utvecklingen av spetsteknik inom kvantteknik, och tillhörande halvledarteknik.
  • Att inrätta ett nätverk av kunskapscentrum i hela EU genom att förstärka befintliga och skapa nya anläggningar.
  • Att genomföra aktiviteter, gemensamt kallade ”chip-fondens” aktiviteter, för att främja åtkomst till finansiering via lån och eget kapital, bland annat genom att erbjuda tydlig vägledning, särskilt för uppstartsföretag, expanderande företag, små och medelstora företag och små midcap-företag (företag med minst 250 men under 1 500 anställda) i värdekedjan för halvledare, genom ett blandfinansieringsinstrument under InvestEU-fonden och via Europeiska innovationsrådet, som inrättats inom ramen för Horisont Europa.

Ett nätverk av europeiska digitala innovationsknutpunkter kommer att ge företag – särskilt små och medelstora företag – och offentliga förvaltningar tillgång till teknisk expertis. Dessa knutpunkter kommer att sammanföra industrier, företag och offentliga förvaltningar som är i behov av nya tekniska lösningar med företag som har marknadsfärdiga lösningar.

Programmet omfattar samfinansiering från medlemsstaterna och vid behov från den privata sektorn. Bidrag inom programmet får täcka upp till 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Programmet är också öppet för deltagande av följande tredjeländer genom associering eller partiell associering:

Programmet för ett digitalt Europa kompletterar andra program som stöder den digitala omvandlingen, såsom Horisont Europa, som fokuserar på forskning och teknisk utveckling, samt de digitala aspekterna av Fonden för ett sammanlänkat Europa.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 januari 2021.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Exaskala. Nästa generations datorsystem kapabelt att utföra 1018 (tio upphöjt till 18) flyttalsoperationer per sekund.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 av den 29 april 2021 om inrättande av programmet för ett digitalt Europa och om upphävande av beslut (EU) 2015/2240 (EUT L 166, 11.5.2021, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2021/694 har införlivats i originaldokumentet. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

RELATERADE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2555 av den 14 december 2022 om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen, om ändring av förordning (EU) nr 910/2014 och direktiv (EU) 2018/1972 och om upphävande av direktiv (EU) 2016/1148 (NIS 2-direktivet) (EUT L 333, 27.12.2022, s. 80).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 av den 28 april 2021 om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, om fastställande av dess regler för deltagande och spridning och om upphävande av förordningarna (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013 (EUT L 170, 12.5.2021, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 av den 17 december 2020 om den fleråriga budgetramen 2021–2027 (EUT L 433I, 22.12.2020, s. 11).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/881 av den 17 april 2019 om Enisa (Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå) och om cybersäkerhetscertifiering av informations- och kommunikationsteknik och om upphävande av förordning (EU) nr 526/2013 (cybersäkerhetsakten) (EUT L 151, 7.6.2019, s. 15).

Rådets förordning (EU) 2021/1173 av den 13 juli 2021 om bildande av det gemensamma företaget för ett europeiskt högpresterande datorsystem och om upphävande av förordning (EU) 2018/1488 (EUT L 256, 19.7.2021, s. 3).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/1148 av den 6 juli 2016 om åtgärder för en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverks- och informationssystem i hela unionen (EUT L 194, 19.7.2016, s. 1).

Senast ändrat 17.06.2024

Top