EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gemensamma importregler i EU

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2015/478 om gemensamma importregler

SAMMANFATTNING

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Inom EU gäller principen att produkter fritt ska få importeras till unionen utan några kvantitativa restriktioner (t.ex. kvoter) såvida det inte förekommer några skyddsåtgärder* för produkten i fråga. Av öppenhetsskäl offentliggjorde EU 2015 en kodifierad* version av sina gemensamma importregler, i syfte att inkludera den senaste tidens ändringar av reglerna i en och samma rättsakt.

I förordningen fastställs följande:

  • Gemensamma regler för import av produkter till EU från andra länder.
  • Unionens undersökningsförfarande före tillämpning av skyddsåtgärder samt för övervakning av produkter som hotar att skada unionens producenter.

VIKTIGA PUNKTER

Förordningen gäller för import av produkter med ursprung i länder utanför EU, utom

  • textilprodukter som omfattas av särskilda importbestämmelser enligt förordning (EU) 2015/936,
  • produkter med ursprung i vissa länder utanför EU som förtecknas i förordning (EU) 2015/755.

EU-länderna måste underrätta Europeiska kommissionen om importens utveckling verkar göra det nödvändigt att införa unionsövervakning eller att vidta skyddsåtgärder.

Unionens undersökningsförfarande

Syftet med undersökningen är att fastställa om importen av en viss produkt orsakar (eller hotar att orsaka) allvarlig skada* för de berörda producenterna i unionen. Undersökningen ska i allmänhet avslutas inom nio månader, men i vissa fall kan denna tidsfrist förlängas till elva månader.

Undersökningen omfattar importutvecklingen, importvillkoren och den allvarliga skada eller det hot om allvarlig skada som importen medför för unionens producenter.

Den ska särskilt omfatta följande faktorer:

  • Importvolymen.
  • Importpriserna.
  • Följderna för unionens producenter av produkter av samma eller direkt konkurrerande slag såsom dessa avspeglas i utvecklingen av vissa ekonomiska faktorer, bl.a. produktion, kapacitetsutnyttjande (dvs. i vilken utsträckning produktionskapaciteten utnyttjas), lagerhållning, försäljning, marknadsandel, priser, vinster, avkastning på sysselsatt kapital, betalningsflöde och sysselsättning.

Om undersökningen visar att importen har ökat så pass mycket att den orsakar (eller hotar att orsaka) allvarlig skada för unionens producenter kan kommissionen besluta om skyddsåtgärder.

Skyddsåtgärder

Undersökningen kan leda till kvantitativa restriktioner på importer av en viss produkt från ett land utanför EU. Importkvoter ska inte vara lägre än den genomsnittliga importnivån under en representativ period av de tre senaste åren för vilka statistik finns tillgänglig.

  • Provisoriska åtgärder (som gäller i högst 200 dagar) får tillämpas under kritiska omständigheter och om det preliminärt fastställts att det finns klara bevis för att ökad import har orsakat eller hotar att orsaka skada.
  • Slutgiltiga åtgärder får tillämpas i högst fyra år (inberäknat den tid eventuella provisoriska åtgärder tillämpats), såvida det inte beslutas om förlängning av åtgärderna, vilken kan fastställas till högst åtta år.

Skyddsåtgärderna tillämpas på alla importer av den aktuella produkten från alla länder.

Övervakningsåtgärder

Undersökningen kan leda till unionsövervakning i förhand eller i efterhand av en produkt. Övervakningen innebär att automatiska importlicenser krävs under en viss period. Den innebär inte tillämpning av importrestriktioner, vare sig retroaktivt eller på förhand. Produkter som övervakas i förväg kan fritt omsättas mot uppvisande av ett importdokument som utfärdats av den behöriga myndighet som utsetts av EU-länderna och som gäller i hela EU.

Informations- och samrådsförfarandet

Före och under unionens undersökningsförfarande samråder kommissionen med den rådgivande kommittén för skyddsåtgärder (som består av företrädare för alla EU-länder). Kommissionen måste underrätta EU-länderna om alla beslut den fattar gällande skyddsåtgärder. Grundregeln är att skyddsåtgärder kan tillämpas om EU-länderna stöder detta med kvalificerad majoritet. Förordningen innehåller också andra särskilda regler för omröstningar.

Utvecklingsländer

Skyddsåtgärder får inte tillämpas mot en produkt med ursprung i ett utvecklingsland som är medlem i Världshandelsorganisationen (WTO) om det landets andel av unionens import av produkten i fråga inte överstiger 3 %, förutsatt att de utvecklingsländer som är WTO-medlemmar och har en importandel på mindre än 3 % tillsammans svarar för högst 9 % av unionens totala import av produkten.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen trädde i kraft den 16 april 2015.

BAKGRUND

Mer information finns här: ”Import till EU” på Europeiska kommissionens webbplats.

VIKTIGA BEGREPP

*Skyddsåtgärder: Åtgärder som tillämpas i en situation där en EU-industri påverkas av en ny, omfattande och plötslig importökning till följd av en oförutsedd utveckling. Åtgärderna är tillfälliga och ska ge industrin tid för omstrukturering.

*Kodifiering: att sammanföra en ursprunglig rättsakt och alla ändringar av denna i en enda, ny rättsakt.

*Allvarlig skada: en betydande allmän försämring för unionens producenter.

RÄTTSAKT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/478 av den 11 mars 2015 om gemensamma importregler (EUT L 83, 27.3.2015, s. 16–33)

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/936 av den 9 juni 2015 om gemensamma bestämmelser för import av textilprodukter från vissa tredjeländer som inte omfattas av bilaterala avtal, protokoll eller andra överenskommelser eller av andra särskilda unionsbestämmelser för import (EUT L 160, 25.6.2015, s. 1–54)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/755 av den 29 april 2015 om gemensamma regler för import från vissa tredjeländer (EUT L 123, 19.5.2015, s. 33–49)

Senast ändrat 31.03.2016

Top