EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0584

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av direktiv 2007/2/EG vad gäller vissa rapporteringskrav för infrastrukturer för rumslig information

COM/2023/584 final

Bryssel den 17.10.2023

COM(2023) 584 final

2023/0356(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om ändring av direktiv 2007/2/EG vad gäller vissa rapporteringskrav för infrastrukturer för rumslig information

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

I sitt meddelande EU:s konkurrenskraft på lång sikt – efter 2030 1 betonar kommissionen vikten av ett regelverk som säkerställer att målen uppnås till lägsta möjliga kostnad. Kommissionen har därför åtagit sig att göra en ny satsning för att rationalisera och förenkla rapporteringskraven, med det slutliga målet att minska bördorna i samband med detta med 25 %, utan att det undergräver de därmed sammanhängande politiska målen.

Rapporteringskrav spelar en viktig roll för att säkerställa korrekt verkställande och övervakning av lagstiftning. På det hela taget uppvägs kostnaderna till stor del av den nytta kraven medför, särskilt när det gäller att övervaka och säkerställa efterlevnaden av viktiga politiska åtgärder. Rapporteringskrav kan dock också medföra oproportionerliga bördor för berörda parter, särskilt för små och medelstora företag och mikroföretag, bland annat på grund av organisatorisk och teknisk utveckling som kräver en anpassning av de ursprungliga rapporteringskraven. När fler och fler krav införs över tid kan det leda till överflödiga, överlappande eller föråldrade skyldigheter, ineffektiva frekvenser och tidsfrister eller bristfälliga insamlingsmetoder. Därför fastställs särskilda tröskelvärden för mindre företag i flera EU-instrument som inför rapporteringsskyldigheter.

Att rationalisera rapporteringsskyldigheterna och minska de administrativa bördorna är därför en prioritering. Detta förslag syftar till att förenkla ett initiativ som ingår i miljöpolitikens prioriteringar den europeiska gröna given och ett Europa rustat för den digitala tidsåldern och som påverkar följande sektorer: Offentliga tjänster och professionella tjänster.

Förslaget kommer att rationalisera rapporteringsskyldigheterna enligt direktiv 2007/2/EG genom att minska frekvensen för den obligatoriska rapporteringen.

Den rationalisering av rapporteringsskyldigheterna som behandlas i detta förslag berör offentliga myndigheter och kan indirekt leda till att bördan för företagen minskar. Mer specifikt kommer en mindre frekvent rapportering att minska bördan för de industrier och allmännyttiga företag som är skyldiga att dela med sig av de dataset som anges i bilagorna till direktivet, t.ex. när det gäller allmännyttiga infrastrukturnät och lokalisering av produktions- och industrianläggningar. Inga nya skyldigheter läggs till. Enligt detta förslag måste rapporteringen göras vartannat år i stället för varje år.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förslaget om ändring av direktiv 2007/2/EG ingår i ett första åtgärdspaket för att rationalisera rapporteringskraven. Detta är ett steg i en process där man på ett heltäckande sätt ser över de befintliga rapporteringskraven för att bedöma deras fortsatta relevans och göra dem mer effektiva.

Rationaliseringen genom dessa åtgärder kommer inte att inverka negativt på uppnåendet av målen på politikområdet, eftersom även rapportering vartannat år i stället för varje år gör det möjligt att fånga upp trender och utveckling när det gäller medlemsstaternas genomförande.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Genom programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet) säkerställer kommissionen att dess lagstiftning är ändamålsenlig och anpassad till berörda parters behov och minimerar bördorna samtidigt som målen uppnås. Detta förslag är därför en del av Refit-programmet, och det minskar komplexiteten i den rapporteringsbörda som följer av EU:s rättsliga miljö.

Även om vissa rapporteringskrav är nödvändiga krävs det att de är så effektiva som möjligt, att överlappningar undviks, att onödiga bördor undanröjs och att digitala och driftskompatibla lösningar används i största möjliga mån.

Det nuvarande förslaget rationaliserar rapporteringskraven och gör att offentliga myndigheter kan uppnå lagstiftningens mål på ett effektivare och mindre betungande sätt.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för direktiv 2007/2/EG är artikel 192.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Artikel 192.1 utgör den rättsliga grunden för åtgärder för att skydda miljön, inbegripet användningen av tillgängliga data som underlag för utarbetandet av miljöpolitiken.

Subsidiaritetsprincipen

Rapporteringskraven i fråga fastställs i EU-rätten. Det är därför bäst att rationalisera dem på EU-nivå för att garantera rättssäkerhet och konsekvens i rapporteringen. Detta kommer att säkerställa lika villkor för offentliga förvaltningar i hela EU, som kommer att gynnas av den rationalisering av rapporteringskraven som följer av detta förslag.

Proportionalitetsprincipen

Rationaliseringen av rapporteringskraven förenklar den rättsliga ramen genom minimala ändringar av de befintliga kraven som inte påverkar det övergripande politiska målet i sak. Förslaget är därför begränsat till de ändringar som krävs för att säkerställa en effektiv rapportering utan att några väsentliga delar av den berörda lagstiftningen ändras.

Val av instrument

Eftersom ändringen av direktiv 2007/2/EG gäller medlemsstaternas tillhandahållande av information till kommissionen behöver den inte införlivas. I denna särskilda situation är det därför lämpligt att ändringen görs genom ett beslut.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

2022 års utvärdering av Inspire-direktivet 2 visade att rapporteringsbördan kan minskas ytterligare genom att Inspire-bestämmelserna anpassas till rapporteringsbestämmelserna i annan miljölagstiftning. Att göra Inspire tekniskt effektivare kan dessutom bidra till att ytterligare minska den administrativa bördan i samband med Inspire.

Samråd med berörda parter

Ej tillämpligt.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Detta förslag har fastställts efter en intern granskning av befintliga rapporteringsskyldigheter och är baserat på erfarenheterna från genomförandet av den berörda lagstiftningen. Eftersom detta är ett steg i processen för kontinuerlig bedömning av rapporteringskrav som följer av EU-lagstiftningen kommer granskningen av sådana bördor och av konsekvenserna för berörda parter att fortsätta.

Konsekvensbedömning

Förslaget avser begränsade och riktade ändringar av lagstiftningen i syfte att rationalisera rapporteringskraven. Ändringarna baseras på erfarenheterna från genomförandet av lagstiftningen. De har inga betydande konsekvenser för politiken utan säkerställer endast ett mer effektivt och ändamålsenligt genomförande. Deras riktade karaktär och avsaknaden av relevanta alternativ innebär att någon konsekvensbedömning inte är nödvändig.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Detta är ett Refit-förslag som syftar till att förenkla lagstiftningen och minska bördorna för berörda parter.

Genom förslaget förenklas rapporteringen enligt direktiv 2007/2/EG och det stämmer överens med andra förenklingsinitiativ (dvs. om regler för interoperabilitet när det gäller data och nättjänster) och anpassningen till annan lagstiftning om data (direktivet om öppna data).

   Grundläggande rättigheter

Ej tillämpligt.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Ej tillämpligt.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Eftersom ändringen av direktiv 2007/2/EG gäller medlemsstaternas tillhandahållande av information till kommissionen behöver den inte införlivas.

Förklarande dokument

Ej tillämpligt.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Artikel 1

Genom artikel 1 införs rapportering vartannat år i stället för varje år. Denna rapporteringsfrekvens är anpassad till rapporteringsfrekvensen enligt kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/138 om värdefulla dataset, som i stor utsträckning omfattar samma data som direktiv 2007/2/EG.

2023/0356 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om ändring av direktiv 2007/2/EG vad gäller vissa rapporteringskrav för infrastrukturer för rumslig information

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 3 ,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande 4 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Rapporteringskrav spelar en viktig roll för att säkerställa korrekt övervakning och verkställande av lagstiftningen. Det är dock viktigt att rationalisera dessa krav för att säkerställa att de uppfyller sitt avsedda syfte och för att begränsa den administrativa bördan.

(2)För att minska den administrativa bördan är det nödvändigt att anpassa frekvens och tidsfrister för rapporteringsskyldigheterna gällande genomförandet och användningen av medlemsstaternas infrastrukturer för rumslig information till den senaste övergripande lagstiftningen om digitala data.

(3)Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG 5 innehåller allmänna regler om upprättande av en infrastruktur för rumslig information, och denna är tänkt att användas för unionens miljöpolitik samt för politikområden eller verksamheter som kan påverka miljön. Enligt artikel 21.2 i det direktivet ska medlemsstaterna, om så är nödvändigt, uppdatera och offentliggöra en rapport som bland annat innehåller en sammanfattande beskrivning av kostnader för och vinster med genomförandet av direktivet senast den 31 mars varje år.

(4)Med beaktande av resultaten av kommissionens rapport 6 om åtgärder för effektivare miljörapportering och den åtföljande kontrollen av ändamålsenligheten i rapportering och övervakning av unionens miljöpolitik ändrades direktiv 2007/2/EG genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1010 7 för att reducera rapporteringens omfattning till förvaltningsmässiga aspekter av direktivets genomförande och återanvändningen av offentliga rumsliga data. Den utvärdering av direktiv 2007/2/EG som kommissionen avslutade 2022 visade att det skulle vara möjligt att göra direktivet tekniskt effektivare genom att ytterligare minska den administrativa bördan.

(5)För att minska de administrativa bördorna är det lämpligt att minska rapporteringsfrekvensen enligt direktiv 2007/2/EG till rapportering en gång vartannat år.

(6)Direktiv 2007/2/EG bör därför ändras i enlighet med detta.

(7)Eftersom ändringen av direktiv 2007/2/EG gäller medlemsstaternas tillhandahållande av information till kommissionen behöver ändringen inte införlivas. I denna särskilda situation är det därför lämpligt att ändringen görs genom ett beslut.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändring av direktiv 2007/2/EG

I artikel 21.2 i direktiv 2007/2/EG ska första meningen ersättas med följande:

”Senast den 31 mars vartannat år, med början den 31 mars 2025, ska medlemsstaterna, om så är nödvändigt, uppdatera en sammanfattande rapport. Dessa rapporter, som kommissionens avdelningar ska offentliggöra, ska omfatta kortfattade beskrivningar av”.

Artikel 2

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 3

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)    COM(2023) 168 final.
(2)    SWD(2022) 195 final, SWD(2022) 196 final.
(3)    EUT C , , s. .
(4)    EUT C , , s. .
(5)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).
(6)    COM/2017/0312 final, Rapport från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén Åtgärder för effektivare miljörapportering.
(7)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1010 av den 5 juni 2019 om samordning av rapporteringsskyldigheter inom miljöanknuten lagstiftning och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 166/2006 och (EU) nr 995/2010, Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/49/EG, 2004/35/EG, 2007/2/EG, 2009/147/EG och 2010/63/EU, rådets förordningar (EG) nr 338/97 och (EG) nr 2173/2005 samt rådets direktiv 86/278/EEG (EUT L 170, 25.6.2019, s. 115).
Top