EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XR0123

Resolution från Regionkommittén om ”Konsekvenser av naturkatastrofen i Japan och konsekvenser av kärnkraftskatastrofen – lärdomar för EU”

EUT C 166, 7.6.2011, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.6.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 166/1


Resolution från Regionkommittén om ”Konsekvenser av naturkatastrofen i Japan och konsekvenser av kärnkraftskatastrofen – lärdomar för EU”

2011/C 166/01

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Regionkommittén vill uttrycka sitt deltagande och sin djupaste medkänsla och solidaritet med det japanska folket och alla dem som drabbats av jordbävningen, tsunamin, kärnkraftsolyckorna och följderna av dessa händelser.

2.

ReK uttrycker sin villighet att stödja folket och de regionala och lokala myndigheterna i de drabbade områdena i Japan och uppmanar Europeiska kommissionen att erbjuda och vid behov samordna lämpliga stödåtgärder i enlighet med det japanska folkets behov och önskemål.

3.

De japanska myndigheterna uppmanas att vara så öppna som möjligt och att lämna fortlöpande information om de följder av kärnkraftskatastrofen som kan ha allvarliga återverkningar i andra delar av världen. ReK bekräftar sin vilja att tillhandahålla stöd och teknisk expertis.

4.

ReK uppmanar sina ledamöter att visa solidaritet med japanska regionala och lokala myndigheter inom ramen för befintliga partnerskap och samarbetsarrangemang och att genomföra effektiva stödprojekt på plats närhelst detta är möjligt, med användning av befintliga kontakter.

5.

Händelserna i Japan påminner oss om den viktiga och framskjutna roll som regionala och lokala myndigheter kan spela vid naturkatastrofer eller katastrofer orsakade av människor. Också i EU måste man på nytt diskutera centrala säkerhetsfrågor med alla förvaltningsnivåer.

6.

När det gäller förebyggande och hantering av katastrofer understryker ReK principerna om solidaritet, samarbete, samordning och stöd och ställer sig bakom förslaget till ett europeiskt system för civilskydd (1) och det planerade stärkandet av övervaknings- och informationscentret (MIC) i synnerhet. Kommittén påminner om Europeiska kommissionens åtagande att förstärka Europas insatskapacitet vid katastrofer på basis av de enheter och styrkor som medlemsstaterna ställer till förfogande. Europeiska kommissionen uppmanas att inom ramen för sina stödjande befogenheter föreslå lämpliga åtgärder för att förbättra utbytet av oumbärlig operativ information, inte bara på nationell nivå utan även på regional och lokal nivå.

7.

Kommittén stöder Europeiska kommissionens initiativ att utan dröjsmål inleda en ingående översyn av alla kärnkraftverk i EU med hjälp av oberoende experter i enlighet med strikta gemensamma säkerhetsnormer och att främja vidareutvecklingen av dessa gemensamma normer, inte bara för kärnsäkerhet utan även för krishantering och civilskydd. Kommittén är övertygad om att dessa översyner bör vara obligatoriska och beklagar därför att man vid Europeiska rådets möte i mars inte anammade detta förslag.

8.

I linje med detta uppmanas medlemsstaterna att enas om gemensamma kriterier och att omedelbart inleda en omfattande risk- och säkerhetsbedömning (”stresstest”) av befintliga och framtida anläggningar, inklusive deras inverkan på angränsande medlemsstater och regioner. Kommittén betonar att även de länder utanför EU som i nuläget har kärnanläggningar eller planerar att bygga sådana måste involveras i denna process, och att nödvändiga åtgärder måste vidtas för att ytterligare förbättra de befintliga gränsöverskridande informationsflödena avseende säkerheten i kärnkraftverken och de speciella gränsöverskridande aspekter som är förknippade med krishantering och katastrofhjälp. Kommittén påpekar att denna typ av ”stresstester” bör inkluderas i framtida anslutningsförhandlingar och att grannländernas och grannregionernas delaktighet i förfarandena för godkännande av kärnanläggningar bör optimeras. Kommittén kräver slutligen att alla kärnanläggningar som inte klarar dessa stresstester ska stängas.

9.

Kommittén begär att man omedelbart ser över genomförandegraden av rådets direktiv 2009/71/EURATOM av den 25 juni 2009 om upprättande av ett gemenskapsramverk för kärnsäkerhet vid kärntekniska anläggningar och att man vid behov reviderar detta.

9a.

Regionkommittén uppmanar Europeiska kommissionen att lägga fram förslag till lämpliga krav i fråga om försäkring av kärnkraftverk, så att de har tillfredsställande täckning för de ekonomiska risker som är förknippade med en reaktorincident som kan ge upphov till utsläpp av radioaktivt material i miljön.

10.

Kommittén stöder de höga säkerhetsnormer som angetts i förslaget till rådets direktiv om hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall (2010/0306(NLE)) som syftar till att garantera säker bortskaffning av högradioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Kommittén begär att även berörda lokala och regionala myndigheter involveras.

11.

Kommittén förklarar sig villig att i nära samarbete med behöriga nationella och europeiska organ se över de områden som faller inom deras behörighetsområde (till exempel i samband med förfaranden för godkännande, beredskapsplaner, etc.) och vid behov uppdatera dessa mot bakgrund av de lärdomar som dragits av olyckan i Japan och de senaste forskningsrönen.

12.

Europeiska kommissionen uppmanas att öka det finansiella stödet för samarbete med tredjeländer när det gäller förebyggande av naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människor samt utbildning för sådana katastrofer.

13.

Kommittén efterlyser att man ännu mer beslutsamt främjar de åtgärder som krävs för att uppnå energibesparingar, betydande ökningar av energieffektiviteten och en omläggning av EU:s energiförsörjning till säkra, hållbara och överkomliga förnybara energikällor. Kommittén har ett särskilt engagemang för den så kallade ”tredje industriella revolutionen” eller energiproduktionens demokratisering, genom vilken framtidens energiproduktion, energilagring och energidistribution kommer att decentraliseras och därmed ge energisäkerhet och en ekonomi med förnybara energikällor som ger medborgarna och lokala och regionala myndigheter direkt inflytande. Kommittén uttrycker sitt stöd för de förändringar som behövs i infrastrukturen för att skapa öppna och smarta elnät. Europeiska kommissionen uppmanas att snarast möjligt sammanföra lokala och regionala myndigheter och relevanta intressenter för att snabbt få igång omläggningen av Europas energiproduktion.

14.

Kommittén uppmanar alla kärnenergileverantörer att bedriva en öppen och korrekt kommunikationspolitik och efterlyser inrättande av effektiva partnerskap mellan dessa leverantörer, medlemsstaterna och regionala och lokala myndigheter.

14a.

ReK förespråkar en ökad decentralisering av energiproduktionen och energidistributionen, framför allt inom ramen för de förnybara energisystemen. Därigenom stärks produktionen på lokal och regional nivå samtidigt som avståndet mellan producenter och konsumenter reduceras, beroendet av globala stora energileverantörer minskar, den lokala värdetillväxten ökar och, framför allt, säkerheten i energiförsörjningen vid katastrofer ökar. Kommittén uppmanar kommissionen att framför allt inom ramen för Europa 2020-strategin öka sitt stöd till de lokala och regionala myndigheterna i deras redan betydande ansträngningar på området för förnybar energi så att de kan uppnå en omfattande oberoende energiförsörjning.

15.

Med hänsyn till klimatmålen och det faktum att 30 % av den el som produceras i EU för närvarande kommer från kärnkraft anser ReK att man måste betrakta EU:s framtida energimix ur ett realistiskt perspektiv. Därför uppmanas Europeiska kommissionen att driva på utvecklingen mot förnybara och mer effektiva energiformer och mot en progressiv minskning av beroendet av kärnenergi, samtidigt som man strävar efter att stärka Europas energioberoende.

16.

Regionkommittén ger sin ordförande i uppdrag att lägga fram denna resolution för Europeiska rådets ordförande, det ungerska EU-ordförandeskapet, Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt de behöriga japanska myndigheterna.

Bryssel den 1 april 2011

Regionkommitténs ordförande

Mercedes BRESSO


(1)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet – Förstärkning av den europeiska insatskapaciteten vid katastrofer: civilskyddets och det humanitära biståndets roll (KOM(2010) 600 slutlig).


Top