EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AR0167

Yttrande från Regionkommittén om ”Europeiska medborgarinitiativet”

EUT C 267, 1.10.2010, p. 57–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.10.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 267/57


Yttrande från Regionkommittén om ”Europeiska medborgarinitiativet”

(2010/C 267/12)

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.   Regionkommittén erinrar om att det i artikel 11.4 i fördraget om Europeiska unionen, ändrat genom Lissabonfördraget, fastslås att ”ett antal unionsmedborgare, som uppgår till minst en miljon personer och som kommer från ett betydande antal medlemsstater, får ta initiativ till att uppmana Europeiska kommissionen att, inom ramen för sina befogenheter, lägga fram ett lämpligt förslag i frågor där dessa medborgare anser att det krävs en unionsrättsakt för att tillämpa fördragen”.

2.   ReK erinrar också om att i artikel 24.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt såsom ändrat genom Lissabonfördraget föreskrivs det vidare att Europaparlamentet och rådet, genom förordningar och i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, ska anta bestämmelser om de förfaranden för hur ”Det europeiska medborgarinitiativet” ska fungera i praktiken.

3.   Kommittén noterar att kommissionen, med sin grönbok om ett europeiskt medborgarinitiativ av den 11 november 2009 (1), inledde ett omfattande offentligt samråd som ska inhämta synpunkter från alla berörda parter om de viktigaste frågorna som ska tas upp i förordningen om medborgarinitiativet. ReK vill även framhålla det viktiga bidrag som regionala och lokala myndigheter gett till denna diskussion.

4.   Vi välkomnar att kommissionen lagt fram ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om medborgarinitiativet (2).

5.   ReK vill understryka att antagandet av denna förordning, som gör det möjligt att införa en rättighet för medborgarna att direkt delta i unionens demokratiska liv, utgör en milstolpe i konsolideringen av de demokratiska principerna i unionen.

6.   Kommittén hoppas att Europaparlamentet och rådet snabbt antar förordningen om medborgarinitiativet så att mekanismen kan börja tillämpas i början av 2011 i enlighet med grönboken från 2009.

7.   Kommittén erinrar om att den redan framhållit betydelsen av att Lissabonfördraget innehåller en initiativrätt när det gäller lagstiftning som syftar till att stärka de medborgerliga rättigheterna (3).

8.   Kommittén framhåller att konsolideringen av dess institutionella roll fordrar att man i första hand genomför de bestämmelser i Lissabonfördraget som berör de regionala och lokala myndigheterna, till exempel det aktuella medborgarinitiativet (4).

9.   ReK framhåller det intresse som medborgarinitiativet väcker hos de regionala och lokala myndigheterna vilka själva skulle kunna organisera eller främja medborgarinitiativ, även med tanke på dessa myndighetersnärhet till medborgarna i unionen.

10.   Kommittén ställer sig bakom kommissionens ambition att ge medborgarna ett instrument som är enkelt att använda, enkla förfaranden som kan tillämpas omedelbart, klara och entydiga regler för dess genomförande, samtidigt som man förebygger eventuellt missbruk av systemet.

11.   ReK anser att det är nödvändigt att på det institutionella planet främja breda initiativ i syfte att sprida största möjliga kunskap om det nya initiativet bland EU:s medborgare och mer allmänt att se till att de blir direkt delaktiga i den politiska debatten om frågor av allmänt europeiskt intresse sombehandlas i pågående initiativ.

12.   ReK vill i detta sammanhang understryka den centrala roll som kan spelas av Regionkommittén, också med hänsyn till de instrument som utvecklats inom ramen för decentraliserad kommunikation, samt av de regionala och lokala myndigheterna som kan förmedla kommunikationen på ett direkt och utförligt sätt till medborgarna.

13.   ReK erbjuder sig att samarbeta vad gäller inrättandet av en interinstitutionell kontaktpunkt som kommittén bör bli en integrerad del av.

14.   ReK understryker att kommittén i sin roll som partner till andra EU-institutioner samt lokala och regionala myndigheter måste få fullständig information. I de fall det är lämpligt bör också kommittén samtidigt som Europaparlamentet rådfrågas om Europeiska kommissionens beslut om huruvida medborgarinitiativen är tillåtliga eller om uppföljningen av dem, samt om alla ändringar av villkoren och bestämmelserna för detta instrument som kan komma att föreslås.

15.   ReK upprepar att kommittén gärna utreder möjligheten att stödja de medborgarinitiativ som är mest relevanta för ReK och de lokala och regionala myndigheter som den företräder, t.ex. genom att

anordna utfrågningar för pågående eller framgångsrika medborgarinitiativ där EU-institutionerna, lokala och regionala myndigheter och deras sammanslutningar samt företrädare för det civila samhället medverkar,

utarbeta yttranden om framgångsrika medborgarinitiativ som är av särskild betydelse för ReK och lokala och regionala myndigheter med tanke på kommitténs politiska prioriteringar, eller om kommissionens beslut om resultaten av sådana medborgarinitiativ.

16.   Kommittén erinrar om att inom ramen för förordningen och dess genomförande ska i synnerhet principerna för jämlikhet, öppenhet, god förvaltningssed och möjlighet till rättslig prövning garanteras.

17.   ReK stöder helt och fullt kommissionens förslag, men anser dock att det är möjligt att förbättra vissa artiklar.

18.   Med hänvisning till deltagardemokratin vill ReK, utan att detta påverkar det europeiska medborgarinitiativet, understryka betydelsen av att på lokal och regional nivå uppmuntra alla initiativ som främjar insyn, samarbete och medborgarnas deltagande i den offentliga politiken.

Det minsta antalet medlemsstater

19.   Kommittén påminner om att enligt fördragen ska initiativet komma från ”ett betydande antal medlemsstater” (art. 11.4 i EU-fördraget) och att denna bestämmelse har sin grund i kravet på att säkerställa att initiativet är uttryck för ett gemensamt europeiskt intresse.

20.   Kommittén anser att bestämmelsen om en miniminivå som motsvarar en tredjedel av medlemsstaterna är för hög med tanke på att det är nödvändigt att främja medborgarnas rättighet att direkt delta i unionens demokratiska liv.

21.   Kommittén anser att det är lämpligare att fastställa en miniminivå som motsvarar en fjärdedel av medlemsstaterna, vilket i övrigt skulle vara förenligt med andra bestämmelser i fördragen, exempelvis art. 76 i EUF-fördraget.

Undertecknarnas minimiålder

22.   ReK ställer sig bakom bestämmelsen om en minimiålder för undertecknarna av ett medborgarinitiativsom motsvarar rösträttsåldern för val till Europaparlamentet.

Registrering av förslag och insamling av stödförklaringar

23.   Kommittén stöder upprättandet av ett system för registrering av föreslagna medborgarinitiativ i ett speciellt elektroniskt register.

24.   ReK håller för övrigt med Europaparlamentet om att varje beslut om huruvida ett föreslaget medborgarinitiativ kan godtas inte bör innehålla överväganden ompolitisk lämplighet (5).

25.   Kommittén anser därför att kommissionen bör förvägra registrering endast i de fall då det föreslagna initiativet är ”uppenbarligen kränkande” eller ”uppenbarligen strider mot unionens värderingar”, eftersom en hänvisning i förslaget till förordning till begreppet ”olämplig” kan verka missvisande.

26.   ReK välkomnar upprättandet av en gemensam uppsättning procedurregler för insamling och kontroll av stödförklaringar.

27.   Kommittén ställer sig positiv till inrättandet av ett system för insamling via internet av stödförklaringar till ett initiativ.

Principen om insyn och det administrativa samarbetet

28.   Kommittén ställer sig bakom kommissionens krav på att garantera insyn i vilka källor till finansiering och stöd för ett initiativ som är tillgängliga för organisatörerna.

29.   ReK vill understryka att ingivandet av initiativ ska vara öppet för alla medborgare och organisationer och inte i praktiken vara inskränkt till stora organisationer.

30.   ReK önskar därför att det ska finnas mekanismer för praktiskt och tekniskt stöd för aktörer som är intresserade av att organisera initiativ.

31.   Kommittén anser i synnerhet att det skulle vara lämpligt att inrätta en ”kontaktpunkt” för medborgarinitiativet som kommittén bör bli en integrerad del av.

32.   Kommissionen uppmanar också institutionerna att överväga möjligheten att inrätta stöd för översättning till alla EU:s officiella språk av huvudinnehållet i ett initiativ som förklarats vara godtagbart, så att alla unionsmedborgare kan få kännedom om det.

Förslagets godtagbarhet

33.   ReK föreslår att man redan vid registreringen gör en kontroll av huruvida ett föreslaget medborgarinitiativ kan godtas. På så sätt kan man förhindra att organisatörerna drar på sig stora kostnader för ett medborgarinitiativ som sedan inte godtas.

34.   Regionkommittén understryker kravet på att villkoren för godtagbarhet fastställs på ett allmänt plan och på klart och överskådligt sätt, och de ska informeras på lämpligt sätt i syfte att begränsa ingivandet av sådana medborgarinitiativ som inte kan godtas.

35.   ReK stöder fastställandet av villkoren enligt vilka förslaget a) ska röra ett område där en unionsrättsakt får antas i syfte att tillämpa fördragen, b) ska falla inom ramen för kommissionens befogenheter att ingiva ett förslag.

36.   ReK vill vidare understryka att om EU antar en rättsakt på områden där unionen inte har exklusiv befogenhet ska detta vara förenligt med subsidiaritetsprincipen i enlighet med art. 5.3 i EU-fördraget.

37.   Kommittén framhåller vidare att varje unionsakt ska respektera de grundläggande rättigheter och principer som fastställs särskilt i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, i Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och i EU:s allmänna principer.

38.   Kommittén anser därför att det skulle vara lämpligt att uttryckligen hänvisa till två ytterligare villkor för godtagbarhet, i synnerhet att förslaget c) ska respektera de grundläggande rättigheter och principer som fastställs särskilt i Europeiska unionens stadga och d) ska vara förenligt med subsidiaritetsprincipen.

39.   ReK erinrar om den erfarenhet som växt fram inom kommittén med avseende på utvärdering av subsidiaritetsprincipen och erbjuder sig att samarbeta med kommissionen vad gäller bedömningen av huruvida denna princip respekteras i förslaget.

40.   ReK understryker kravet på att beslutet om huruvida förslaget kan godtas ska meddelas organisatören bakom initiativet och offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

41.   ReK framhåller att beslutet om huruvida ett föreslaget medborgarinitiativ kan godtas kan bli föremål för domstolsprövning i enlighet med art. 263 och 265 i EUF-fördraget och önskar att denna rätt till domstolsprövning särskilt ska anges i förordningen.

42.   Kommittén delar kommissionens önskan att så mycket som möjligt minska de administrativa och finansiella bördorna beträffande kontroll och autentisering av stödförklaringar för initiativ som förklarats vara godtagbara. Kommittén vill i detta sammanhang nämna att ett sådant förfarande i många medlemsstater innebär att regionala och lokala myndigheter medverkar.

Kommissionens prövning av ett medborgarinitiativ

43.   ReK ställer sig bakom förslaget att kommissionen ska granska ett initiativ som officiellt ingivits i enlighet med förordningen och inom fyra månader i ett meddelande redogöra för sina slutsatser, eventuella åtgärder som den avser att vidta och, i förekommande fall, skälen för dessa åtgärder.

44.   I detta sammanhang framhåller kommittén att om kommissionen avstår från att uttala sig inom de fastställda tidsfristerna kan talan väckas vid domstolen i enlighet med art. 265 i EUF-fördraget, och kommittén önskar att denna rätt till domstolsprövning särskilt ska anges i förordningen.

45.   ReK understryker kravet på att kommissionen ska ta varje initiativ som undertecknats av minst en miljon medborgare under allvarligt övervägande.

46.   ReK anser att det meddelande om ett initiativ som antagits av kommissionen ska meddelas organisatörerna, Europaparlamentet och rådet, offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning och översändas till Regionkommittén, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och de nationella parlamenten.

II.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

Ändringsförslag 1

Artikel 4

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsförslag

Registrering av ett föreslaget medborgarinitiativ

1.

Innan organisatören inleder insamlingen av stödförklaringar från undertecknare av ett föreslaget medborgarinitiativ måste vederbörande registrera initiativet hos kommissionen och lämna den information som anges i bilaga II, särskilt om dess ämne och mål samt källorna till finansiering och stöd för det.

Denna information ska tillhandahållas på ett av unionens officiella språk i ett onlineregister som kommissionen gör tillgängligt i detta syfte (nedan kallat registret).

2.

Med undantag för de fall som anges i styckena 3 och 4 ska kommissionen utan dröjsmål registrera det föreslagna initiativet med ett specifikt registreringsnummer och skicka en bekräftelse till organisatören.

3.

Föreslagna medborgarinitiativ som rimligen kan anses vara olämpliga eftersom de är kränkande eller oseriösa kommer inte att registreras.

4.

Kommissionen ska inte registrera föreslagna medborgarinitiativ som klart strider mot unionens värderingar.

5.

Ett föreslaget medborgarinitiativ som har registrerats ska offentliggöras i registret.

Registrering av ett föreslaget medborgarinitiativ OCH BESLUT OM HURUVIDA ETT FÖRESLAGET MEDBORGARINITIATIV KAN GODTAS

1.

Innan organisatören inleder insamlingen av stödförklaringar från undertecknare av ett föreslaget medborgarinitiativ måste vederbörande registrera initiativet hos kommissionen och lämna den information som anges i bilaga II, särskilt om dess ämne och mål samt källorna till finansiering och stöd för det.

Denna information ska tillhandahållas på ett av unionens officiella språk i ett onlineregister som kommissionen gör tillgängligt i detta syfte (nedan kallat registret).

3.

Föreslagna medborgarinitiativ som är kränkande eller oseriösa kommer inte att .

5.

Ett föreslaget medborgarinitiativ som har ska offentliggöras i registret.

Motivering

Kontrollen av huruvida ett initiativ kan godtas kan lika gärna ske vid registreringen enligt artikel 4. et känns inte rimligt att man registrerar ett initiativ och därefter, när 300 000 underskrifter lagts fram, som ju också måste komma från tre medlemsstater, förklarar att det inte kan godtas för att man t.ex. konstaterar att EU inte ens har lagstiftningsbehörighet på ett visst politiskt område. Med detta ändringsförslag vill vi därför slå ihop artiklarna 4 och 8 i förslaget till förordning.

Ändringsförslag 2

Artikel 7.1

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsförslag

Minsta antal undertecknare per medlemsstat

1.

De som undertecknar ett medborgarinitiativ ska komma från minst en tredjedel av medlemsstaterna.

Minsta antal undertecknare per medlemsstat

1.

De som undertecknar ett medborgarinitiativ ska komma från minst en av medlemsstaterna.

Motivering

Det europeiska medborgarinitiativet ska vara ett instrument som är tillgängligt för medborgarna och därför bör inte tröskeln vara alltför hög. En fjärdedel av medlemsstaterna (dvs. sju av de nuvarande 27 EU-medlemsstaterna) är ett krav som ligger i linje med Europaparlamentets förslag.

Ändringsförslag 3

Artikel 7.2

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsförslag

I en tredjedel av medlemsstaterna ska undertecknarna åtminstone bestå av det minsta antal medborgare som anges i bilaga I.

I en av medlemsstaterna ska undertecknarna åtminstone bestå av det minsta antal medborgare som anges i bilaga I.

Motivering

Det europeiska medborgarinitiativet bör vara ett instrument som är tillgängligt för samtliga medborgare, och därför bör minimitröskeln inte vara så hög. Kravet på att undertecknarna ska komma från en fjärdedel av medlemsstaterna (dvs. 7 av den 27 nuvarande medlemsstaterna) är i linje med Europaparlamentets förslag. Med hänsyn till enhetligheten bör därför samma ändring gälla för artikel 7.2.

Ändringsförslag 4

Artikel 8

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsförslag

Beslut om huruvida ett föreslaget medborgarinitiativ kan godtas

1.

Efter att ha samlat in 300 000 stödförklaringar från undertecknare från åtminstone tre medlemsstater i enlighet med artikel 5 ska organisatören uppmana kommissionen att fatta beslut om huruvida det föreslagna medborgarinitiativet kan godtas. För detta ändamål ska initiativtagaren använda formuläret i bilaga V.

2.

Kommissionen ska inom en tvåmånadersperiod från mottagandet av den framställan som avses i punkt 1 besluta huruvida medborgarinitiativet kan godtas. Det föreslagna medborgarinitiativet ska anses godtagbart om

a.

det rör ett område där en unionsrättsakt får antas i syfte att tillämpa fördragen,

b.

faller inom ramen för kommissionens befogenheter att lägga fram ett förslag.

3.

Det beslut som avses i punkt 2 ska meddelas organisatören av det föreslagna medborgarinitiativet och offentliggöras.

Motivering

Följdändring till ändringsförslaget avseende rekommendation nr 1.

Ändringsförslag 5

Artikel 9

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsförslag

Bestämmelser om kontroll och intygande av medlemsstaternas stödförklaringar

1.

Efter det att organisatören har samlat in de nödvändiga stödförklaringarna från undertecknare i enlighet med artiklarna 5 och 7, och förutsatt att kommissionen har beslutat att ett föreslaget medborgarinitiativ kan godtas i enlighet med artikel 8, ska organisatören översända stödförklaringarna i pappersform eller elektronisk form till de relevanta behöriga myndigheter som anges i artikel 14 för kontroll och intygande. För detta ändamål ska initiativtagaren använda formuläret i bilaga VI.

Organisatören ska översända stödförklaringarna till den medlemsstat som utfärdat den identitetshandling som anges i ovannämnda formulär.

2.

De behöriga myndigheterna ska inom tre månader kontrollera de överlämnade stödförklaringarna på lämpligt sätt och tillhandahålla organisatören ett intyg som överensstämmer med mallen i bilaga VII, vari antalet giltiga stödförklaringar för den berörda medlemsstaten intygas.

3.

Det intyg som anges i punkt 2 ska utfärdas kostnadsfritt.

Bestämmelser om kontroll och intygande av medlemsstaternas stödförklaringar

1.

Efter det att organisatören har samlat in de nödvändiga stödförklaringarna från undertecknare i enlighet med artiklarna 5 och 7, och förutsatt att kommissionen har beslutat att ett föreslaget medborgarinitiativ kan godtas i enlighet med artikel 8, ska organisatören översända stödförklaringarna i pappersform eller elektronisk form till de relevanta behöriga myndigheter som anges i artikel 14 för kontroll och intygande. För detta ändamål ska initiativtagaren använda formuläret i bilaga VI, .

Organisatören ska översända stödförklaringarna till den medlemsstat som utfärdat den identitetshandling som anges i ovannämnda formulär.

2.

De behöriga myndigheterna ska inom tre månader kontrollera de överlämnade stödförklaringarna på lämpligt sätt och tillhandahålla organisatören ett intyg som överensstämmer med mallen i bilaga VII, vari antalet giltiga stödförklaringar för den berörda medlemsstaten intygas.

3.

Det intyg som anges i punkt 2 ska utfärdas kostnadsfritt.

Motivering

I artikel 4 åläggs organisatören att ange vilka finansieringskällor som ska svara för finansieringen av de utgifter som är kopplade till initiativet. I det skedet i handläggningen är det, såsom anges i ändringsförslaget, möjligt att man ännu inte har en fullständig bild över vilka ekonomiska bidrag som kan komma att bli aktuella. I slutet av förfarandet är det därför nödvändigt att begära en rapport med redovisning av de faktiska utgifterna och uppgift om varifrån de använda resurserna kommer. På så vis beaktas även informations- och öppenhetsprincipen. För att det ska bli lättare att respektera detta krav, bör man utforma ett enkelt formulär och bifoga det till bestämmelserna.

Bryssel den 10 juni 2010

Regionkommitténs ordförande

Mercedes BRESSO


(1)  KOM(2009) 622 slutlig.

(2)  KOM(2010) 119 slutlig.

(3)  Yttrande på eget initiativ från Regionkommittén ”Medborgerliga rättigheter: främjande av de grundläggande rättigheterna och de rättigheter som EU-medborgarskapet medför”, 9.10.2008, punkt 58.

(4)  R/CdR 79/2010, bilaga I.

(5)  Europaparlamentets resolution av den 7 maj 2009 med en uppmaning till kommissionen om framläggande av ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om genomförande av medborgarinitiativet (A6-0043/2009), skäl Y.


Top