EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0876

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 876/2013 av den 28 maj 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska standarder för tillsyn för de kollegier som ska utöva tillsyn över centrala motparter Text av betydelse för EES

EUT L 244, 13.9.2013, p. 19–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 07/01/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2013/876/oj

13.9.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 244/19


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 876/2013

av den 28 maj 2013

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska standarder för tillsyn för de kollegier som ska utöva tillsyn över centrala motparter

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (1), särskilt artikel 18.6, och

av följande skäl:

(1)

Det är nödvändigt att fastställa villkor för deltagandet i de kollegier som ska utöva tillsyn över centrala motparter för att säkerställa att de fungerar på ett enhetligt sätt i hela unionen och underlätta fullgörandet av de uppgifter som anges i förordning (EU) nr 648/2012.

(2)

Uteslutandet av en centralbank som utger en relevant unionsvaluta som finansiella instrument som clearas via den centrala motparten är denominerade i påverkar inte denna utgivande centralbanks rättigheter att begära och få information i enlighet med artiklarna 18.3 och 84 i förordning (EU) nr 648/2012.

(3)

En central motparts verksamhet kan vara relevant för en viss utgivande centralbank på grund av de volymer som clearas i den valuta som utges av denna centralbank. Huruvida en valuta är av sådan relevans att den utgivande centralbanken bör delta i det kollegium som ska utöva tillsyn över den centrala motparten bör emellertid avgöras av valutans andel av den centrala motpartens genomsnittliga öppna clearade positioner, för att se till att kollegiet är av rimlig storlek.

(4)

För att kollegiets möten ska utmynna i meningsfulla resultat bör den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten tydligt fastställa målen med kollegiets möte eller verksamhet i samråd med kollegiets övriga medlemmar. Information om målen, samt dokumentation som har tagits fram av den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten eller av andra medlemmar i kollegiet, bör i god tid skickas ut till deltagarna för att möjliggöra meningsfulla diskussioner.

(5)

Syftet med kollegierna är att underlätta fullgörandet av de uppgifter som anges i förordning (EU) nr 648/2012, och de uppgifter som ålagts kollegiemedlemmarna, kollegiernas sammansättning, deras inrättande samt förvaltning har av lagstiftaren förts in i förordningen som rättsliga skyldigheter och är därför bindande och direkt tillämpliga i alla medlemsstater. För att kollegierna ska fungera i praktiken bör en skriftlig överenskommelse emellertid ingås av kollegiemedlemmarna. I syfte att garantera att alla den centrala motpartens kollegier använder sig av skriftliga standardöverenskommelser som omfattar bästa praxis i fråga om kollegiernas verksamhet och samstämmiga förfaranden för behöriga myndigheter, och för att möjliggöra ett snabbt upprättande av den centrala motpartens kollegier inom den tidsfrist som fastställs i artikel 18.1 i förordning (EU) nr 648/2012 bör Esma utfärda riktlinjer och rekommendationer i enlighet med det förfarande som anges i artikel 16 i förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2012 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) (2).

(6)

Inget i denna rättsakt bör påverka kommissionens befogenhet att inleda överträdelseförfaranden i enlighet med artikel 258 i EUF-fördraget, eller att vidta de åtgärder som avses i artiklarna 265 och 271 d i EUF-fördraget.

(7)

För att se till att information utbyts mellan kollegiemedlemmarna i tid och att den är uppdaterad bör kollegiet hålla regelbundna möten och ge medlemmarna möjlighet att diskutera och komma med synpunkter inför den behöriga myndighetens översyn av de system, strategier, processer och mekanismer som centrala motparter använder för att uppfylla kraven i förordning (EU) nr 648/2012, samt att diskutera den behöriga myndighetens utvärdering av de risker som centrala motparter är eller kan bli exponerade för, eller som de själva kan utgöra.

(8)

För att vederbörlig hänsyn ska tas till samtliga kollegiemedlemmars synpunkter bör den behöriga myndigheten göra sitt yttersta för att lösa eventuella tvister mellan de myndigheter som har rätt att bli medlemmar i ett kollegium innan den skriftliga överenskommelsen om kollegiets inrättande och verksamhet slutgiltigt godkänns. Esma bör om lämpligt underlätta överenskommelsens slutgiltiga godkännande genom sin medlande funktion.

(9)

Denna förordning grundar sig på de förslag till tekniska standarder för tillsyn som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har lagt fram för kommissionen.

(10)

Innan Esma lade fram de förslag till tekniska standarder som denna förordning grundar sig på genomfördes i relevanta fall samråd med Europeiska bankmyndigheten (EBA), Europeiska systemrisknämnden och medlemmarna i Europeiska centralbankssystemet (ECBS). Esma har i enlighet med artikel 10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 genomfört öppna offentliga samråd om förslagen till tekniska standarder för tillsyn, analyserat potentiella kostnader respektive positiva effekter och begärt in ett yttrande från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättades i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1095/2010.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Fastställande av de mest relevanta valutorna

1.   De mest relevanta unionsvalutorna ska fastställas på grundval av varje valutas relativa andel av den centrala motpartens genomsnittliga öppna positioner vid dagens slut avseende samtliga finansiella instrument som clearas av den centrala motparten, beräknat över en ettårsperiod.

2.   De mest relevanta unionsvalutorna ska vara de tre valutor som har den största relativa andelen enligt den beräkning som anges i punkt 1, förutsatt att varje enskild andel överstiger 10 %.

3.   Valutornas relativa andel ska beräknas på årsbasis.

Artikel 2

Organisation av kollegiernas verksamhet

1.   Efter att ha kontrollerat att ansökningar är fullständiga enligt artikel 17.3 i förordning (EU) nr 648/2012 ska den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten skicka ut ett förslag till skriftlig överenskommelse i enlighet med artikel 18.5 i förordning (EU) nr 648/2012 till medlemmarna i det kollegium sam fastställs i enlighet med artikel 18.2 i förordning (EU) nr 648/2012. Den skriftliga överenskommelsen ska omfatta ett förfarande för årlig översyn. Den ska även omfatta ett ändringsförfarande, enligt vilket den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten eller övriga kollegiemedlemmar när som helst får ta initiativ till ändringar, som därefter måste godkännas av kollegiet enligt det förfarande som anges i denna artikel.

2.   Om de kollegiemedlemmar som avses i punkt 1 inte har yttrat sig inom tio kalenderdagar ska den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten fortsätta med kollegiets antagande av den skriftliga överenskommelsen och med inrättandet av kollegiet i enlighet med artikel 18.1 i förordning (EU) nr 648/2012.

3.   Om medlemmarna i kollegiet yttrar sig om det förslag till skriftlig överenskommelse som skickas ut enligt punkt 1 ska de inom tio kalenderdagar lägga fram sina synpunkter med en ingående redogörelse inför den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten. I förekommande fall ska den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten utarbeta ett reviderat förslag och sammankalla ett möte för att nå enighet om den slutgiltiga skriftliga överenskommelsen med beaktande av de tidsfrister som anges i artikel 18.1 i förordning (EU) nr 648/2012.

4.   Kollegiet ska anses vara inrättat så snart den skriftliga överenskommelsen har antagits.

5.   Alla medlemmar i kollegiet ska vara bundna av den skriftliga överenskommelse som antagits i enlighet med punkterna 1 till 3 i denna artikel.

Artikel 3

Deltagande i kollegierna

1.   När en behörig myndighet i en medlemsstat som inte är medlem inkommer med en begäran om information till ett kollegium i enlighet med artikel 18.3 i förordning (EU) nr 648/2012, ska den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten, efter samråd med kollegiet, besluta hur information lämpligen ska lämnas till och begäras från myndigheter som inte är medlemmar i kollegiet.

2.   Varje medlem i kollegiet ska utse en person som ska delta i kollegiets möten och eventuellt en suppleant, med undantag för den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten och som kan behöva ytterligare deltagare, vilka inte ska ha rösträtt.

3.   Om den utgivande centralbanken när det gäller en av de mest relevanta unionsvalutorna i själva verket är mer än en centralbank ska dessa centralbanker utse en gemensam representant som ska delta i kollegiet.

4.   Om en myndighet har rätt att delta i kollegiet enligt mer än en av punkterna c–h i artikel 18.2 i förordning (EU) nr 648/2012, får den utse ytterligare deltagare, vilka inte ska ha rösträtt.

5.   Om det enligt denna artikel finns mer än en deltagare från en kollegiemedlem eller om kollegiemedlemmarna från en medlemsstat överstiger antalet röster som dessa kollegiemedlemmar har i överensstämmelse med artikel 19.3 i förordning (EU) nr 648/2012, ska den eller de kollegiemedlemmarna underrätta kollegiet om vilka deltagare som ska ha rösträtt.

Artikel 4

Kollegiernas styrning

1.   Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska se till att kollegiets arbete underlättar de uppgifter som ska fullgöras i enlighet med förordning (EU) nr 648/2012.

2.   Kollegiet ska underrätta Esma om eventuella uppgifter som det fullgör i enlighet med punkt 1. Esma ska ha en samordnande roll i övervakningen av de uppgifter som fullgörs av ett kollegium och ska se till att dess mål så långt det är möjligt överensstämmer med andra kollegiers mål.

3.   Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska åtminstone säkerställa att

a)

tydliga mål har fastställts för kollegiets möten eller verksamheter,

b)

kollegiets möten eller verksamheter är effektiva, och samtidigt se till att samtliga kollegiemedlemmar till fullo informeras om verksamhet inom kollegiet som är relevant för dem,

c)

tidsschemat för kollegiets möten eller verksamheter fastställs så att resultaten kan bidra till tillsynen över den centrala motparten,

d)

den centrala motparten och viktiga intressenter har klart för sig vilken roll kollegiet har och hur det fungerar,

e)

kollegiets verksamhet regelbundet ses över och korrigerande åtgärder vidtas om kollegiet inte fungerar på ett effektivt sätt,

f)

dagordningen fastställs för ett årligt möte med kollegiets medlemmar om krishanteringsplanering, om nödvändigt tillsammans med den centrala motparten.

4.   För att kollegiet ska fungera effektivt ska den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten fungera som central kontaktpunkt för alla frågor som rör kollegiets praktiska organisation. Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska säkerställa att åtminstone följande uppgifter fullgörs:

a)

Att en kontaktlista för kollegiets medlemmar upprättas, hålls uppdaterad och skickas ut.

b)

Att dagordningen, samt dokumentation inför kollegiets möten eller verksamheter, skickas ut.

c)

Att möten protokollförs och handlingspunkter formaliseras.

d)

Att kollegiets webbplats eller andra eventuella mekanismer för elektronisk informationsspridning underhålls.

e)

Att information och specialistteam i lämpliga fall ställs till förfogande för att bistå kollegiet i fullgörandet av dess uppgifter.

f)

Att information delges kollegiets medlemmar på lämpligt sätt.

5.   Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska fastställa hur ofta kollegiet ska hålla möten med hänsyn till den centrala motpartens storlek, typ, omfattning och komplexitet, systempåverkan i olika jurisdiktioner och beträffande olika valutor, de potentiella effekterna av den centrala motpartens verksamhet, externa omständigheter och potentiella förfrågningar från kollegiets medlemmar. Kollegiet ska hålla minst ett möte varje år och, om den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten anser det vara nödvändigt, ett möte varje gång som ett beslut behöver fattas enligt artiklarna 15, 17, 49 och 54 i förordning (EU) nr 648/2012. Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska regelbundet anordna möten mellan kollegiets medlemmar och den centrala motpartens högsta ledning.

6.   I den skriftliga överenskommelse som avses i artikel 2 ska anges att två tredjedelar av medlemmarna krävs för att kollegiet ska vara beslutmässigt.

7.   Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska försöka se till att tillräckligt många medlemmar deltar i varje kollegiemöte för att det ska vara beslutmässigt. Om antalet medlemmar inte är tillräckligt för beslutmässighet ska ordföranden se till att nödvändiga beslut skjuts upp till dess att kollegiet är beslutmässigt, med beaktande av de tidsfrister som anges i förordning (EU) nr 648/2012.

Artikel 5

Informationsutbyte mellan myndigheter

1.   Varje medlem i ett kollegium ska i god tid ge den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten all information som krävs för kollegiets operativa funktioner och viktig verksamhet i vilken medlemmen deltar. Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska i god tid ge liknande information till kollegiets medlemmar.

2.   Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska åtminstone informera kollegiet om följande:

a)

Väsentliga ändringar av struktur och ägande inom den centrala motpartens koncern.

b)

Väsentliga ändringar av storleken på den centrala motpartens kapital.

c)

Ändringar som rör organisationen, den högsta ledningen, processer och system, om ändringarna har en väsentlig inverkan på styrning eller riskhantering.

d)

En förteckning över den centrala motpartens clearingmedlemmar.

e)

Uppgifter om de myndigheter som deltar i tillsynen av den centrala motparten, inklusive eventuella ändringar av deras ansvarsområden.

f)

Information om alla väsentliga hot mot den centrala motpartens förmåga att uppfylla kraven i förordning (EU) nr 648/2012, samt relevanta delegerade förordningar och genomförandeförordningar.

g)

Problem som kan få avsevärda spridningseffekter.

h)

Faktorer som tyder på att smittorisken kan vara hög.

i)

Väsentliga förändringar av den centrala motpartens finansiella ställning.

j)

Tidiga varningssignaler om potentiella likviditetsproblem eller svikliga förfaranden.

k)

Medlemmars obestånd och eventuella uppföljningsåtgärder.

l)

Sanktioner och exceptionella tillsynsåtgärder.

m)

Rapporter om problem att utföra tjänsterna, incidenter och korrigerande åtgärder som har vidtagits.

n)

Regelbundna uppgifter om den centrala motpartens verksamhet vars omfattning och frekvens ska fastställas i den skriftliga överenskommelse som avses i artikel 2.

o)

Sammanfattning av viktiga affärsidéer, till exempel nya produkter eller tjänster.

p)

Ändringar av den centrala motpartens riskmodell, stresstester och utfallstester.

q)

I förekommande fall, ändringar av den centrala motpartens samverkansöverenskommelser.

3.   Informationsutbytet mellan kollegiets medlemmar ska ske utifrån deras ansvarsområden och informationsbehov. För att undvika onödiga informationsflöden ska informationsutbytet vara proportionerligt och inriktat på risker.

4.   Kollegiets medlemmar ska överväga vilka kommunikationsmetoder som är mest effektiva för att säkerställa att information utbyts fortlöpande, i rätt tid och i proportionerlig omfattning.

5.   Den riskbedömningsrapport som den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska upprätta enligt artikel 19.1 i förordning (EU) nr 648/2012 ska läggas fram inför kollegiet med tillräckliga tidsramar för att ge kollegiets medlemmar möjlighet att se över rapporten och vid behov bidra till den.

Artikel 6

Frivillig uppgiftsfördelning och delegering av uppgifter

1.   Kollegiets medlemmar ska enas om närmare villkor för särskild delegering och för frivilligt överlåtande av uppgifter till andra medlemmar, i synnerhet om det handlar om att en medlem delegerar sina huvudsakliga tillsynsuppgifter.

2.   Vid särskild delegering och frivilligt överlåtande av uppgifter ska parterna enas om närmare villkor som ska omfatta åtminstone följande områden:

a)

Exakt vilken verksamhet inom tydligt angivna områden som ska överlåtas eller delegeras.

b)

Vilka förfaranden och processer som ska tillämpas.

c)

Varje parts roll och ansvarsområden.

d)

Vilken typ av information som ska utbytas mellan parterna.

3.   Uppgiftsfördelningen och delegeringen av uppgifter ska inte medföra någon förändring av beslutsrätten för den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten.

Artikel 7

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 28 maj 2013.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 201, 27.7.2012, s. 1.

(2)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 84.


Top