EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R1486

Kommissionens förordning (EG) nr 1486/2003 av den 22 augusti 2003 om fastställande av förfaranden för utförande av kommissionens inspektioner på området luftfartsskydd för den civila luftfarten (Text av betydelse för EES)

EUT L 213, 23.8.2003, p. 3–6 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 29/04/2010; upphävd genom 32010R0185

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1486/oj

32003R1486

Kommissionens förordning (EG) nr 1486/2003 av den 22 augusti 2003 om fastställande av förfaranden för utförande av kommissionens inspektioner på området luftfartsskydd för den civila luftfarten (Text av betydelse för EES)

Europeiska unionens officiella tidning nr L 213 , 23/08/2003 s. 0003 - 0006


Kommissionens förordning (EG) nr 1486/2003

av den 22 augusti 2003

om fastställande av förfaranden för utförande av kommissionens inspektioner på området luftfartsskydd för den civila luftfarten

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2320/2002 av den 16 december 2002 om införande av gemensamma skyddsregler för den civila luftfarten(1), särskilt artikel 7.2 i denna, och

av följande skäl:

(1) För att övervaka medlemsstaternas tillämpning av förordning (EG) nr 2320/2002 bör kommissionen utföra inspektioner med början sex månader efter det att den förordningen har trätt i kraft. Inspektioner behöver organiseras under kommissionens överinseende i syfte att verifiera att de nationella programmen för kvalitetskontroll av luftfartsskyddet för civil luftfart är effektiva.

(2) Kommissionen bör samordna tidtabellen för och förberedelsen av kommissionens inspektioner med medlemsstaterna. Det är önskvärt att kommissionens inspektionslag inkluderar kvalificerade nationella granskare som ställs till förfogande av medlemsstaterna.

(3) Kommissionens inspektioner bör utföras i enlighet med ett fastställt förfarande, inklusive en standardmetod.

(4) Känslig information om inspektioner bör behandlas som sekretessbelagd information.

(5) Kommissionen bör ta hänsyn till medlemsstaternas verksamhet och granska mellanstatliga organisationers verksamhet, förfaranden, utbildningsprogram och anläggningar för att på effektivaste sätt använda de tekniska kunskaperna och resurserna och för att uppnå ett harmoniserat, samarbetsinriktat tillvägagångssätt på området luftfartsskydd förden civila luftfarten närhelst det är möjligt.

(6) De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 9.1 i förordning (EG) nr 2320/2002.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I SYFTE OCH DEFINITIONER

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs förfaranden för kommissionens inspektioner för att övervaka medlemsstaternas tillämpning av förordning (EG) nr 2320/2002 på varje medlemsstatsnivå och på varje flygplats.

Dessa inspektioner skall utföras på ett öppet, effektivt, harmoniserat och enhetligt sätt.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning avses med:

1) lämplig myndighet: den nationella myndighet som utsetts av en medlemsstat i enlighet med artikel 5.2 i förordning (EG) nr 2320/2002.

2) kommissionens inspektion: en undersökning av kommissionens kontrollanter avseende befintliga kvalitetskontroller och åtgärder, förfaranden och strukturer avseende luftfartsskydd för den civila luftfarten för att fastställa överensstämmelse med förordning (EG) nr 2320/2002.

3) kommissionens kontrollant: en person med lämpliga kvalifikationer som är anställd hos kommissionen eller är en nationell granskare och som av kommissionen fått i uppdrag att utföra luftfartsskyddsinspektioner.

4) kommitté: Den kommitté som inrättats genom artikel 9.1 i förordning (EG) nr 2320/2002.

5) brist: underlåtenhet att efterleva kraven i förordning (EG) nr 2320/2002.

6) nationell granskare: en person som är anställd hos en medlemsstat och som har kvalifikationer som luftfartskyddsgranskare i enlighet med artikel 10 i kommissionens förordning (EG) nr 1217/2003(2).

7) test: en kontroll av luftfartsskyddet för den civila luftfarten genom att uppsåt att utföra en olaglig handling simuleras i syfte att undersöka hur effektiva befintliga säkerhetsåtgärder är och hur de genomförs.

KAPITEL II ALLMÄNNA KRAV

Artikel 3

Samarbete mellan medlemsstaterna

1. Utan att det påverkar kommissionens ansvar, skall medlemsstaterna samarbeta med kommissionen när den utför sina inspektionsuppgifter. Detta samarbete skall pågå under den förberedande fasen, kontrollfasen och rapporteringsfasen.

2. Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder så att en anmälan av en inspektion hålls hemlig för att säkerställa att inspektionsförfarandet inte äventyras.

Artikel 4

Utövande av kommissionens befogenheter

1. Varje medlemsstat skall säkerställa att kommissionens kontrollanter ges möjlighet att utöva sina befogenheter för att inspektera luftfartsskyddsverksamheten hos den lämpliga myndigheten i enlighet med förordning (EG) nr 2320/2002 och hos varje annan enhet som omfattas av den förordningen.

2. Varje medlemsstat skall säkerställa att kommissionens kontrollanter på begäran får tillgång till samtliga följande dokument:

a) det nationella säkerhetsprogrammet för civil luftfart, inbegripet det nationella utbildningsprogrammet avseende luftfartsskydd för civil luftfart.

b) det nationella programmet för kvalitetskontroll av luftfartsskyddet av den civila luftfarten.

c) de angivna säkerhetsprogrammen för flygplatser och flygföretag.

d) resultaten av de granskningar som det hänvisas till i artikel 7.1 i förordning (EG) nr 2320/2002.

3. Varhelst kommissionens kontrollanter stöter på svårigheter med att utföra sina uppdrag, skall de berörda medlemsstaterna med alla medel som faller inom deras rättsliga befogenheter bistå kommissionen för att uppdragen skall bli fullständigt utförda.

Artikel 5

Deltagande av nationella granskare i kommissionens inspektioner

1. Medlemsstaterna skall ställa nationella granskare som har möjlighet att delta i kommissionens inspektioner och därmed sammanhörande förberedande faser och rapporteringsfaser till kommissionens förfogande.

2. En nationell granskare skall inte delta i kommissionens inspektioner i den medlemsstat i vilken granskaren är anställd.

3. Medlemsstaterna skall tillhandahålla kommissionen en förteckning över nationella granskare som kommissionen får kalla för deltagande i en kommissionsinspektion.

Förteckningen skall regelbundet uppdateras, åtminstone årligen i slutet av juni och upprättas första gången inom två månader från och med ikraftträdandet av denna förordning.

4. Kommissionen skall vidarebefordra den förteckning som avses i punkt 3 till kommittén.

5. Kommissionen skall åtminstone två månader före inledningen av en kommissionsinspektion hos den lämpliga myndigheten begära information om huruvida nationella granskare kan ställas till förfogande för den aktuella inspektionen.

6. Kostnader som uppkommer i samband med att nationella granskare deltar i kommissionens inspektionsverksamhet skall ersättas av kommissionen i enlighet med gemenskapens regler.

Artikel 6

Kompetenskrav för kommissionens kontrollanter

1. För att vara kvalificerade att delta i kommissionens inspektioner skall kommissionens kontrollanter framgångsrikt ha genomfört en utbildning.

Denna utbildning skall

a) vara godkänd av kommissionen,

b) omfatta en grundutbildning och en regelbundet återkommande fortbildning,

c) säkerställa en kompetensnivå som är tillfredsställande för att kontrollera att skyddsåtgärder genomförs i enlighet med förordning (EG) nr 2320/2002.

2. Kommissionen skall säkerställa att kommissionens kontrollanter uppfyller de kriterier som fastställs i punkt 1 och att de har tillräcklig teoretisk och praktisk erfarenhet.

KAPITEL III FÖRFARANDEN FÖR UTFÖRANDET AV KOMMISSIONENS INSPEKTIONER

Artikel 7

Anmälan av inspektioner

1. Kommissionen skall anmäla en inspektion minst två månader i förväg till den lämpliga myndighet på vilkens territorium inspektionen skall utföras.

2. När en flygplats skall inspekteras skall kommissionen göra anmälan om det till den lämpliga myndigheten.

3. När en anmälan om en inspektion lämnas till den lämpliga myndigheten skall kommissionen översända ett förinspektionsformulär, som skall fyllas i av den lämpliga myndigheten, samt begära de dokument som räknas upp i artikel 4.2.

Det ifyllda frågeformuläret och de begärda dokumenten skall skickas till kommissionen inom sex veckor från det att myndigheterna mottagit inspektionsanmälan.

Artikel 8

Förberedelse av inspektioner

1. Kommissionens kontrollanter skall utföra förberedande verksamhet för att säkerställa att inspektionerna präglas av effektivitet, noggranhet och enhetlighet.

2. Kommissionen skall förse den lämpliga myndigheten med namnen på de kommissionskontrollanter som har fått i uppdrag att utföra en inspektion och i förekommande fall lämna annan information.

3. För varje inspektion skall den lämpliga myndigheten utse en samordnare som skall sköta de praktiska arrangemangen inför inspektionen.

Artikel 9

Utförande av inspektioner

1. En standardmetod skall användas för att övervaka uppfyllandet av luftfartsskyddskraven i förordning (EG) nr 2320/2002.

2. Medlemsstaterna skall säkerställa att kommissionens kontrollanter beledsagas under hela inspektionen.

3. Kommissionens kontrollanter skall vara försedda med ett identitetskort som bemyndigar inspektioner på kommissionens vägnar och ett behörighetskort för flygplatser som ger tillträde till alla områden som krävs för inspektionsändamål.

4. Tester skall endast utföras efter förhandsanmälan och samtycke samt i nära samarbete med den lämpliga myndigheten för att säkerställa att testet utförs på ett säkert och effektivt sätt.

5. Utan att det påverkar artikel 10 skall kommissionens kontrollanter när det är lämpligt och praktiskt möjligt på platsen ge en informell muntlig sammanfattning av vad de kommit fram till. I vilket fall som helst skall den lämpliga myndigheten snarast informeras om allvarliga brister som har upptäckts under en kommissionsinspektion.

Artikel 10

Inspektionsrapport

1. Inom sex veckor efter slutförandet av en inspektion skall kommissionen skicka en inspektionsrapport till den lämpliga myndigheten.

Myndigheten skall informera de enheter som inspekterats om de relevanta resultaten.

2. Rapporten skall redogöra för resultaten av inspektionen och fastställda brister.

Rapporten får innehålla rekommendationer om avhjälpande åtgärder.

3. Vid bedömningen av tillämpningen av förordning (EG) nr 2320/2002 skall följande klassificeringar gälla:

a) full efterlevnad.

b) efterlevnad, men förbättringar är önskvärda.

c) efterlever inte kraven, endast mindre brister.

d) efterlever inte kraven, allvarliga brister.

e) inte tillämpligt.

f) inte bekräftat.

Artikel 11

Den lämpliga myndighetens svar

Inom tre månader från dagen för översändandet av en inspektionsrapport skall den lämpliga myndigheten skicka ett skriftligt svar till kommissionen om rapporten som

a) tar upp resultaten och rekommendationerna, och

b) tillhandahåller en åtgärdsplan i vilken det fastställs åtgärder och tidsfrister för att åtgärda fastställda brister.

Om det i inspektionsrapporten inte har konstaterats några brister krävs inget svar.

Artikel 12

Åtgärder från kommissionens sida

Kommissionen kan vidta någon av nedanstående åtgärder om brister upptäckts och efter det att den lämpliga myndigheten inkommit med svar:

a) Skicka synpunkter till den lämpliga myndigheten eller begära in ytterligare upplysningar som skall klargöra hela eller delar av svaret.

b) Genomföra en uppföljningsinspektion för att kontrollera genomförandet av avhjälpande åtgärder. Kortaste förvarningstiden för en sådan uppföljning är två veckor.

c) Inleda ett överträdelseförfarande med avseende på den berörda medlemsstaten.

KAPITEL IV ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 13

Känslig information

Utan att det påverkar artikel 8 i förordning (EG) nr 2320/2002 skall kommissionen hantera känslig information om inspektioner som sekretessbelagd information.

Artikel 14

Kommissionens inspektionsprogram

1. Kommissionen skall söka råd från kommittén om prioriteringarna för genomförandet av inspektionsprogrammet.

2. Kommissionen skall regelbundet informera kommittén om genomförandet av inspektionsprogrammet samt om resultaten av inspektionerna.

Artikel 15

Information till de lämpliga myndigheterna om allvarliga brister

Om en inspektion avslöjar en allvarlig brist som bedöms ha en betydande inverkan på den allmänna nivån hos skyddet för den civila luftfarten i gemenskapen skall kommissionen omedelbart informera de lämpliga myndigheterna.

Artikel 16

Samordning med mellanstatliga organisationer

När kommissionen planerar sitt inspektionsprogram skall den ta hänsyn till planerade eller nyligen utförda säkerhetsgranskningar av mellanstatliga organisationer för att säkerställa den allmänna effektiviteten hos de olika inspektions- och granskningsverksamheterna när det gäller luftfartsskyddet.

Artikel 17

Översyn

Senast den 31 juli 2005 och regelbundet därefter skall kommissionen se över sitt inspektionssystem, särskilt effektiviteten hos systemet och dess förenlighet med de mellanstatliga organisationernas verksamheter inom detta område.

Artikel 18

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 22 augusti 2003.

På kommissionens vägnar

Loyola De Palacio

Vice ordförande

(1) EGT L 355, 30.12.2002, s. 1.

(2) EUT L 169, 8.7.2003, s. 44.

Top