EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006Q0025

2006/25/EG,Euratom: Kommissionens beslut av den 23 december 2005 om ändring av den interna arbetsordningen

OJ L 19, 24.1.2006, p. 20–22 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 118M, 8.5.2007, p. 76–78 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 01 Volume 006 P. 95 - 97
Special edition in Romanian: Chapter 01 Volume 006 P. 95 - 97
Special edition in Croatian: Chapter 01 Volume 017 P. 86 - 88

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/25(1)/oj

24.1.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 19/20


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 23 december 2005

om ändring av den interna arbetsordningen

(2006/25/EG, Euratom)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 218.2,

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 131,

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska unionen, särskilt artikel 28.1 och artikel 41.1.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Kommissionens bestämmelser gällande inrättandet av det allmänna förvarningssystemet ”Argus”, som finns som bilaga till detta beslut, fogas härmed till kommissionens arbetsordning (1), som bilaga.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 2006.

Utfärdat i Bryssel den 23 december 2005.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EGT L 308, 8.12.2000, s. 26. Arbetsordningen senast ändrad genom kommissionens beslut 2005/960/EG, Euratom (EUT L 347, 30.12.2005, s. 83).


BILAGA

KOMMISSIONENS BESTÄMMELSER GÄLLANDE INRÄTTANDET AV DET ALLMÄNNA FÖRVARNINGSSYSTEMET ”ARGUS”

av följande skäl:

(1)

Det är lämpligt att kommissionen inrättar ett allmänt förvarningssystem, under namnet Argus, för att förbättra sin förmåga att inom sitt befogenhetsområde agera snabbt, effektivt och på ett samordnat sätt vid multisektoriella kriser som drabbar flera politikområden och som kräver insatser på gemenskapsnivå, oavsett vad som orsakar dessa kriser.

(2)

Systemet skall till en början vara baserat på ett internt kommunikationsnätverk som gör det möjligt för kommissionens generaldirektorat och tjänsteavdelningar att vid ett krisläge dela med sig av central information.

(3)

Systemet kommer att ses över i ljuset av redan gjorda erfarenheter samt den tekniska utvecklingen för säkra sammanlänkning och samordning med redan befintliga specialnätverk.

(4)

Lämpliga samordningsrutiner måste fastställas för beslutsfattande och hantering av snabba, samordnade och sammanhängande insatser från kommissionens sida med anledning av en större multisektoriell kris. Dessa rutiner måste samtidigt vara tillräckligt flexibla och anpassningsbara till de särskilda behov och omständigheter som kännetecknar en specifik kris och också respektera befintliga politiska instrument avseende specifika kriser.

(5)

Systemet måste respektera de egenskaper, den sakkunskap, de planer och det befogenhetsområde som är specifika för kommissionens redan befintliga sektorsavgränsade förvarningssystem, som sätter tjänsteavdelningarna i stånd att agera vid krislägen inom olika delar av gemenskapens verksamhetsområden. Systemet måste också respektera den allmänna subsidiaritetsprincipen.

(6)

Eftersom kommunikation utgör ett av de mest centrala inslagen i krishantering måste särskild uppmärksamhet ägnas åt att informera allmänheten och åt att kommunicera med medborgarna på ett effektivt sätt genom medierna och kommissionens olika kommunikationsverktyg och informationsinstanser, från Bryssel eller den plats som är lämpligast.

Artikel 1

Argus-systemet

1.   Ett allmänt förvarnings- och reaktionssystem kallat Argus inrättas för att förbättra kommissionens förmåga att reagera snabbt, effektivt och på ett sammanhängande sätt om det skulle uppstå ett större multisektoriellt krisläge som drabbar flera politikområden och som kräver agerande på gemenskapsnivå, oavsett krisens orsak.

2.   Argus skall bestå av

a)

ett internt kommunikationsnätverk,

b)

specifika samordningsrutiner som skall aktiveras vid ett större multisektoriellt krisläge.

3.   Dessa bestämmelser påverkar inte tillämpningen av kommissionens beslut 2003/246/EG om operativa förfaranden för hantering av krislägen.

Artikel 2

Informationsnätverket Argus

1.   Det interna kommunikationsnätverket skall vara en permanent plattform som gör att kommissionens generaldirektorat och tjänsteavdelningar i realtid kan dela med sig av relevant information om framväxande multisektoriella kriser eller förutsebara eller överhängande krishot och att samordna lämpliga insatser inom kommissionens befogenhetsområde.

2.   Nätverkets kärnmedlemmar utgörs av: Generalsekretariatet, GD Press och kommunikation, inklusive talesmannens kansli, GD miljö, GD Hälsa och konsumentskydd, GD Rättvisa, frihet och säkerhet, GD Yttre förbindelser, GD Humanitärt bistånd, GD Personal och administration, DG Handel, GD Informationsteknik, GD Skatter och tullar, Gemensamma forskningscentret och Rättstjänsten.

3.   Kommissionens alla övriga generaldirektorat och tjänsteavdelningar kan tas med i nätverket, om de så begär, under förutsättning att de uppfyller de minimikrav som anges i punkt 4.

4.   Generaldirektorat och tjänsteavdelningar som tillhör nätverket skall utse en Argus-korrespondent och införa lämpliga beredskapsrutiner så att tjänsteavdelningen kan kontaktas och reagera snabbt om en kris skulle uppstå som motiverar ett ingripande från dess sida. Systemet kommer att utformas på ett sätt som gör det möjligt att göra detta med den redan befintliga personalstyrkan.

Artikel 3

Samordningsrutiner vid ett större krisläge

1.   Vid ett större multisektoriellt krisläge eller ett förutsebart eller överhängande krishot får ordföranden, efter att ha nåtts av underrättelser härom, på eget initiativ eller på begäran av en kommissionsledamot besluta om att aktivera en särskild samordningsprocess. Ordföranden skall också besluta om fördelningen av det politiska ansvaret för kommissionens insatser med anledning av krisen. Han eller hon kommer antingen att själv behålla ansvaret eller att delegera det till en ledamot av kommissionen.

2.   I detta ansvar ingår att leda och samordna de insatser som föranleds av krisen, att företräda kommissionen gentemot övriga institutioner och att vara ansvarig för kontakterna med allmänheten. Detta kommer inte att påverka kommissionens befintliga befogenheter och mandat i kollegiet.

3.   Generalsekretariatet kommer, under ledning av ordföranden eller den kommissionsledamot som tilldelats ansvaret, att aktivera den särskilda operativa krishanteringsgrupp som kallas krissamordningskommittén och som beskrivs i artikel 4.

Artikel 4

Krissamordningskommittén

1.   Krissamordningskommittén är en särskild operativ krishanteringsstruktur som inrättas för att leda och samordna insatserna med anledning av en kris och föra samman företrädare för kommissionens alla relevanta generaldirektorat och tjänsteavdelningar. Vanligen skall de generaldirektorat och tjänsteavdelningar som nämns i artikel 2.2 vara företrädda i krissamordningskommittén, liksom andra generaldirektorat och tjänsteavdelningar som är berörda av en viss kris. Krissamordningskommittén kommer att stödja sig på tjänsteavdelningarnas existerande resurser och hjälpmedel.

2.   Vice generalsekreteraren skall vara ordförande för krissamordningskommittén och ha särskilt ansvar för policysamordningen.

3.   Krissamordningskommittén kommer särskilt att bedöma och övervaka utvecklingen av läget, ringa in frågeställningar och alternativ för beslut och insatser, se till att beslut och åtgärder verkställs och att insatserna hänger samman sinsemellan och är konsekventa.

4.   Beslut som krissamordningskommittén enats om kommer att antas genom kommissionens normala beslutförfaranden och kommer att verkställas av generaldirektoraten och förvarningssystemen.

5.   Kommissionens tjänsteavdelningar kommer plikttroget att se till att alla uppgifter fullgörs i samband med insatserna inom deras befogenhetsområde.

Artikel 5

Förfarandehandboken

I en förfarandehandbok kommer ingående bestämmelser att fastställas avseende genomförandet av detta beslut.

Artikel 6

Kommissionen kommer att se över detta beslut i ljuset av de erfarenheter som görs samt den tekniska utvecklingen minst ett år efter ikraftträdandet och vid behov vidta ytterligare åtgärder med avseende på Argus funktioner.


Top