EUR-Lex Piekļuve Eiropas Savienības tiesību aktiem

Atpakaļ uz EUR-Lex sākumlapu

Šis dokuments ir izvilkums no tīmekļa vietnes EUR-Lex.

Dokuments 52021XC1116(10)

Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel 2021/C 463/20

C/2021/8188

EUT C 463, 16.11.2021., 24./28. lpp. (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.11.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 463/24


Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2021/C 463/20)

I enlighet med artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1) ges rätt att göra invändningar inom tre månader från dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”Zagorski bagremov med”

EU-nr: PDO-HR-02612 – 1 juni 2020

SUB (X) SGB ( )

1.   Namn [på SUB eller SGB]

”Zagorski bagremov med”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Kroatien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1.    Produkttyp

Klass 1.4 Andra produkter från djur (ägg, honung, diverse mjölkprodukter utom smör etc.)

3.2.    Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

3.2.1.   Definition av produkten

”Zagorski bagremov med” framställs av nektar från akaciaträd (Robinia pseudoacacia), som är den dominerande växtsorten, och från åtföljande dragväxter i regionen Hrvatsko Zagorje. Regionens särskilda geomorfologiska och klimatrelaterade förhållanden har inneburit att åtföljande växtsorter har uppkommit, vilka tillsammans med de huvudsakliga växtsorterna påverkar honungens botaniska ursprung. Produkten släpps ut på marknaden som slungad honung, honung i vaxkakor eller slungad honung med skuren kaka.

3.2.2.   Pollenets egenskaper

Utöver pollen från akacia (Robinia pseudoacacia) kan pollen från följande nektarutsöndrande växtsorter också förekomma i pollenspektrat för ”Zagorski bagremov med”: skogskornell (Cornus sanguinea), brakved (Frangula alnus), mistelväxter (Loranthus europaeus), växter i familjen korgblommiga växter (Asteraceae), lönnsläktet (Acer spp.), rödklöver (Trifolium pratense), maskros (Taraxacum officinale), familjen korsblommiga växter (Brassicaceae), plommonsläktet (Prunus spp.), växter i maskrossläktet i familjen korgblommiga växter (Asteraceae Taraxacum), familjen flockblommiga växter (Apiaceae), senapssläktet (Sinapis spp.), lindsläktet (Tilia spp.), käringtand (Lotus corniculatus), klintsläktet (Centaurea spp.) och pollen från andra växtsorter i mindre andelar. Pollen från följande växtsorter som inte utsöndrar nektar kan också förekomma i pollenspektrat: asksläktet (Fraxinus spp.), hundäxing (Dactylis glomerata), växter i gräsfamiljen (Poaceae), grobladssläktet (Plantago spp.), älggrässäktet (Filipendula spp.), halvgrässläktet (Carex spp.), eksläktet (Quercus spp.) och vallmosläktet (Papaver spp.).

När pollenhalten av växtsorter som inte utsöndrar nektar i ”Zagorski bagremov med” dras av från den totala pollenmängden måste mer än 27 % utgöras av pollen från akacia (Robinia pseudoacacia).

3.2.3.   Organoleptiska egenskaper

”Zagorski bagremov med” har följande organoleptiska egenskaper:

Utseende

Färg: mycket ljus, från nästan färglös till ljus- eller halmgul, beroende på hur pass enblommig honungen är.

Klarhet: extremt klar.

Kristallisering: förblir flytande länge, kristalliseras sällan.

Doft

Inte intensiv, och kan ha en märkbar doft av akaciablomma och färskt vax, beroende på hur pass enblommig honungen är.

Smak

Medelsöt till mycket söt, med låg syra.

Arom

Aromer av vanilj, akaciablomma, rå vaxkaka och färskt smör, som dröjer sig kvar kort eller medellång tid i munnen.

3.2.4.   Fysikalisk-kemiska parametrar

Vattenhalt: högst 18,0 %.

Elektrisk ledningsförmåga: högst 0,25 mS/cm.

Hydroximetylfurfuralhalt (HMF): högst 15 mg/kg honung.

3.3.    Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

Det är förbjudet att utfodra bisamhällena medan bina samlar in nektar.

3.4.    Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Alla steg i framställningen av ”Zagorski bagremov med” (insamling av nektar och slungning) måste äga rum i det geografiska område som definieras i punkt 4.

3.5.    Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

För att säkerställa produktens kvalitet och spårbarhet måste ”Zagorski bagremov med” paketeras i det avgränsade geografiska området. Under transport kan olämpliga (höga) temperaturer förändra de fysikalisk-kemiska parametrarna och organoleptiska egenskaperna hos ”Zagorski bagremov med” eller få honungen att absorbera oönskade främmande dofter eller fukt ur luften. Av denna anledning används hermetiska lock för paketeringen av honungen, och det rekommenderas att man använder metallock.

För paketeringen av honungen används förpackningar av olika storlekar, beroende på marknadsförhållandena, och motsvarande register förs.

3.6.    Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Innan förpackningarna släpps ut på marknaden måste de förses med den särskilda logotypen för ”Zagorski bagremov med”, som måste vara större än övriga märkningar på förpackningen. Den grafiska återgivningen av logotypen består av en svart bakgrund, med texten ZAGORSKI BAGREMOV MED i mitten, där orden ”zagorski” och ”med” står i vitt och ordet ”bagremov” står i gult. Till vänster om texten syns tre stiliserade vita bin av olika storlek (figur 1).

Image 1

Figur 1: Logotypen för ”Zagorski bagremov med”

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Det geografiska produktionsområdet för ”Zagorski bagremov med” omfattar regionen Hrvatsko Zagorje, närmare bestämt distriktet Krapina-Zagorje i sin helhet, den västra delen av distriktet Varaždin, som inbegriper städerna och kommunerna Bednja, Lepoglava, Ivanec, Novi Marof, Breznički Hum och Breznica, liksom den del av distriktet Zagreb som gränsar till distrikten Krapina-Zagorje och Varaždin, vilket inbegriper kommunerna Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Dubravica, Luka, Jakovlje, Bistra och Bedenica och bebyggelsen i Kupljenovo, Bregovljana, Hruševec Kupljenski och Pojatno.

5.   Samband med det geografiska området

Det geografiska områdets särdrag

Regionen Hrvatsko Zagorje kännetecknas i stort av naturlig vegetation och extensivt jordbruk med obetydlig industriverksamhet och intensivt jordbruk. Det geografiska område som definieras i punkt 4 erbjuder därmed optimala biodlingsförhållanden.

Särdragen hos ”Zagorski bagremov med” beror i hög grad på de topografiska och klimatrelaterade faktorerna och blomresurserna i det avgränsade geografiska området.

Det avgränsade geografiska området har ett fuktigt kontinentalklimat. Vintern är relativt mild, sommaren ganska varm och hösten något varmare än våren. Medelvärdet för de båda övergångsårstiderna överskrider medelårstemperaturen. Senhösten och vintern är ofta varmare och soligare på höjderna än på slättlandet. Dalarna drabbas ofta av frost, något som höjderna besparas. Hrvatsko Zagorje har ett kontinentalt nederbördsmönster, med regelbundna, kraftiga regn i maj, juni och juli, dvs. under tillväxtperioden. I november upplever området ännu en nederbördstopp, medan det i februari och mars knappt får någon nederbörd. Årsnederbörden uppgår till omkring 1 000 mm. Vindarna påverkas av den kuperade terrängen. De västliga vindarna är vanligast, och blåser under 45 % av året, följt av östliga vindar, som blåser 29 % av året, medan området inte upplever någon vind omkring 6 % av året. Den maximala vindstyrkan uppgår till 6–9, och de kraftigaste vindarna blåser mellan senhösten och tidig vår (Crkvenčić et al, 1974b, i Geografija SR Hrvatske [Socialistiska Republiken Kroatiens geografi], s. 69–81).

En specifik och igenkännlig egenskap hos Hrvatsko Zagorje är dess många höjder, som besparar akaciaträden frosten under senvåren. Den kuperade terrängen låter också akacian blomma – och bina samla in nektar – under längre tid, eftersom akacian först blommar i de skyddade, låglänta områdena innan den blommar på högre höjder. Medan bina samlar in akacianektar omkring 10–12 dagar på de kroatiska slätterna förlänger topografin i det avgränsade geografiska området denna period till 20 dagar (Šimić, 1980, i Naše medonosno bilje [Våra dragväxter], s. 84–85).

Klimatförhållandena i det avgränsade geografiska området har en stor inverkan på utsöndringen av nektar. Enligt Farkas och Zajacz (2007) (Nectar Production for the Hungarian Honey Industry, s. 134) utgörs de optimala förhållandena för utsöndringen av akacianektar av vindstilla väder, varma nätter (omkring 15 °C) med tillräcklig morgondagg och relativt varma dagar med en dagstemperatur på 25 °C. Dessa ungefärliga lufttemperaturvärden bekräftades i en studie av Krušelj som utfördes under en treårsperiod under akacians blomning i distriktet Krapina-Zagorje (doktorsavhandling från 2012, Utjecaj vremenskih i proizvodnih uvjeta na kakvoću bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije [Vädrets och produktionsförhållandenas inverkan på kvaliteten hos akaciahonung från distriktet Krapina-Zagorje], s. 66, 77 och 81).

Särdragen hos det avgränsade geografiska området speglas också i dess blomresurser, dvs. förekomsten av akaciaträd, varav de flesta växer i grupper eller blandade med andra trädsorter. Eftersom akacia är en växt som lätt förökar sig så sprider den sig med lätthet och breder snabbt ut sig på fuktig bördig jord, och kan fungera som pionjärart.

I det avgränsade geografiska området har man en tradition av biodling som sträcker sig flera hundra år tillbaka, och som var en av de huvudsakliga jordbruksverksamheterna vid herrgårdarna och godsen i Zagorje. Honung och vax var bland de mest eftertraktade produkterna på marknaden. Det var därför Kroatiens parlament, så tidigt som 1626 (Petrić, 2011, i Samobor i okolica u ranom novom vijeku [Samobor och dess omgivningar under den tidigmoderna perioden], s. 309–310, och F. Šišić, 1918, i Podatci o skladištima meda [Data om honungslager], kroatiska parlamentets register, s. 458 och 465), slog fast att honung endast fick exporteras från städerna Krapina, Varaždin och Samobor (Mudrinjak, 2017, i Hrvatska pčela [Det kroatiska honungsbiet], s. 203–205). Den honung som exporterades från Kroatien skulle vägas, och 2 kreuzer betalades för varje 100 kg honung.

Produktens särskilda egenskaper

Förekomsten av pollenkorn från de växtsorter som finns i produktionsområdet gör det möjligt att fastställa honungens geografiska och botaniska ursprung. Enligt resultaten av pollenanalyser som utförts i samband med flera olika studier uppgår det minimum av akaciapollenkorn på 20 % som krävs för att kalla en honungssort enblommig till 27 % för ”Zagorski bagremov med”. Den avgjort enblommiga karaktären hos denna honung speglas i dess fysikalisk-kemiska egenskaper (elektrisk ledningsförmåga) och utmärkande organoleptiska egenskaper, vilket framhäver dess särdrag och särskilda egenskaper jämfört med prover av samma typ av honung från andra regioner. Till och med efter flera års utvärderingar av akaciahonung från det avgränsade geografiska området har man vid övervakningen av provernas botaniska ursprung inte kunnat hitta spår av pollen från raps. Detta belyser denna regions särdrag jämfört med de flesta andra delar av Kroatien där akaciahonung kan framställas.

Orsakssamband mellan det geografiska områdets särskilda egenskaper och produktens särskilda egenskaper

De topografiska och klimatrelaterade faktorerna och blomresurserna i det avgränsande geografiska området för framställningen av ”Zagorski bagremov med” avgör dess särdrag. Områdets topografi (kuperad terräng) i Hrvatsko Zagorje påverkar hur länge akacian blommar och därmed binas insamling av nektar, som pågår i upp till 20 dagar. På grund av jordmånens egenskaper (tyngre, surare jord), de små och fragmenterade jordlotterna och svårigheten att införa jordbrukstekniker, finns det inte heller någon tradition av rapsodling, vilket gör det avgränsande geografiska området särskilt väl lämpat för framställningen ”Zagorski bagremov med” jämfört med andra delar av Kroatien, där akaciahonungen framställs i områden där man odlar raps och det är omöjligt att undvika förekomsten av nektar (och, därför, pollen) av raps.

Särdragen hos ”Zagorski bagremov med” utgår från den sedan länge etablerade biodlingstraditionen, på så sätt att sambandet med det avgränsade geografiska området också speglas i historiska, traditionella och kulturella inslag.

Ett av de huvudsakliga historiska sambanden med framställningen av honung och vax i Hrvatsko Zagorje är framställningen av licitarer [en pepparkakslik kaka som sötas med honung] och ljus. Pepparkaksbakandet anlände till denna region vid sekelskiftet 1600 genom handelslederna, via skrået för bagare av licitarer från Steiermark, och traditionen förekommer än i dag. Pepparkaksbakandet i Hrvatsko Zagorje erkändes och togs upp på Unescos representativa förteckning över mänsklighetens immateriella kulturarv 2010.

Den höga kvaliteten på ”Zagorski bagremov med” är ett resultat av de kunskaper som biodlarna från Hrvatsko Zagorje förvärvat om moderna tekniker för uppfödningen av bisamhällen och om beredningen av honung för marknaden. Biodlarna fäster särskild vikt vid att hitta de bästa platserna för både stationära bikupor och vandringsbikupor, och vid att utföra slungningen vid rätt tidpunkt, vilket är en förutsättning för att kunna framställa kvalitetshonung.

Under de senaste 16 åren har distriktet Krapina-Zagorje och sammanslutningen av biodlarföreningar i Krapina-Zagorje anordnat ett evenemang där man marknadsför kvaliteten på ”Zagorski bagremov med” och biodlarna från Zagorje samt visar upp och bedömer honung från Krapina-Zagorje.

Som ett bevis för särdragen hos ”Zagorski bagremov med” jämfört med akaciahonung från andra delar av Kroatien fick ett prov på akaciahonung från en biodlare från Konjščina i Hrvatsko Zagorje en utmärkelse som den bästa honungen i världen vid Apimedica and Apiquality Forum, som ägde rum i Ljubljana 2010. Vid sidan av denna framgång har ”Zagorski bagremov med” från det avgränsade geografiska området kontinuerligt under flera års tid fått goda omnämnanden vid evenemang där honung bedömts i Kroatien och i grannlandet Slovenien.

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

(artikel 6.1 andra stycket i denna förordning)

https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/zoi-zozp-zts/dokumenti-zoi-zozp-zts/Specifikacija_proizvoda_Zagorski_bagremov_med.pdf


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.


Augša