EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Medaliile și jetoanele similare monedelor euro

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 2182/2004 privind medaliile și jetoanele similare monedelor euro

CARE ESTE OBIECTIVUL REGULAMENTULUI?

  • Regulamentul stabilește condiții uniforme pentru producția de medalii și jetoane similare monedelor euro în vederea protejării cetățenilor împotriva riscului de confuzie sau de fraudă.
  • Acesta definește utilizarea termenilor referitori la euro, pe de o parte, și gradul de similaritate tehnică între medalii/jetoane și monedele euro, pe de altă parte.

ASPECTE-CHEIE

  • Regulamentul vizează protejarea publicului împotriva riscului de confuzie sau de fraudă cauzat de obiecte metalice, precum medaliile și jetoanele, cu similarități puternice cu monedele euro. Astfel de medalii și jetoane nu numai că ar putea fi confundate cu mijloacele legale de plată (acceptate dacă sunt oferite ca plată asemenea monedelor sau bancnotelor), ci ar putea și să fie utilizate ilegal în locul monedelor euro.
  • În sensul regulamentului, medaliile și jetoanele sunt definite ca obiecte metalice care au aspectul exterior și/sau proprietățile tehnice ale monedelor euro, dar care nu sunt emise în temeiul unor măsuri legislative interne sau ale unei țări participante din afara UE sau în temeiul altor măsuri legislative străine, și care nu sunt, prin urmare, mijloace legale de plată și nici însemne monetare.
  • Regulamentul interzice producția, vânzarea, importul și distribuirea (pentru vânzare sau pentru alte scopuri comerciale) a medaliilor și a jetoanelor care au caracteristici vizuale sau proprietăți similare celor ale monedei unice.
  • Medaliile și jetoanele trebuie să nu conțină
    • termenul „euro” sau „euro cent”; sau
    • simbolul euro pe suprafața lor.
  • De asemenea, acestea nu pot include
    • niciun desen similar desenelor care figurează pe monedele euro;
    • simboluri reprezentative pentru suveranitatea țărilor din Uniunea Europeană (UE);
    • forma sau desenul muchiei monedelor euro sau simbolul euro.
  • În sfârșit, medaliile și jetoanele trebuie să nu aibă aceeași mărime ca monedele euro. Comisia Europeană trebuie să specifice dacă un obiect metalic este medalie sau jeton și dacă interdicțiile din prezentul regulament se aplică.
  • Medaliile și jetoanele care conțin termenul „euro” sau „euro cent” sau simbolul euro fără o valoare nominală asociată sunt permise, cu condiția ca mărimea lor să fie suficient de diferită față de cea a monedelor euro și să nu includă un desen similar desenelor și simbolurilor enumerate mai sus. Dacă, totuși, sunt foarte similare ca mărime, acestea trebuie să aibă în centru o gaură sau să aibă forma unui poligon cu cel mult șase laturi sau să fie realizate din aur, argint sau platină, sau să se afle constant în afara intervalelor precizate.
  • Comisia poate acorda derogări specifice pentru utilizarea termenului „euro” sau „euro cent” sau a simbolului euro în cazurile în care nu există niciun risc de confuzie. În astfel de cazuri, agentul economic în cauză dintr-o țară a UE trebuie să fie clar identificabil pe suprafața medaliei sau a jetonului.
  • În plus, dacă medalia sau jetonul conține și o valoare nominală asociată, mențiunea „Nu este mijloc legal de plată” trebuie să fie imprimată pe una dintre fețele medaliei sau a jetonului.
  • Valorile nominale și specificațiile tehnice ale monedelor euro, singurele monede cu statut de mijloc legal de plată în zona euro, sunt stabilite în Regulamentul (UE) nr. 729/2014 al Consiliului.
  • Medaliile și jetoanele emise înainte de intrarea în vigoare a regulamentului au putut fi utilizate până la sfârșitul anului 2009, cu condiția să nu fi fost utilizate în locul monedelor euro. Astfel de medalii și jetoane trebuie să fie înregistrate în conformitate cu procedurile aplicabile în țările UE și comunicate Centrului Tehnic și Științific European.
  • Prezentul regulament este aplicabil în toate țările UE care au introdus moneda euro în 2002 (Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Spania). Domeniul de aplicare al acestuia este extins de Regulamentul (CE) nr. 2183/2004, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 47/2009, la țările UE care încă nu au introdus moneda euro. Țările UE au trebuit să stabilească și să pună în aplicare norme privind sancțiunile aplicabile în cazul încălcărilor regulamentului până la 1 iulie 2005.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică de la 21 decembrie 2004.

ACTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 2182/2004 al Consiliului din 6 decembrie 2004 privind medaliile și jetoanele similare monedelor euro (JO L 373, 21.12.2004, pp. 1-6)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 2182/2004 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 02.02.2017

Top