Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Un acces mai larg la materiale cu drepturi de autor – operele orfane

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2012/28/UE – anumite utilizări permise ale operelor orfane

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Scopul său este de a promova digitalizarea și accesul legal online în cadrul UE la operele orfane* incluse în colecțiile bibliotecilor, instituțiilor de învățământ, muzeelor, arhivelor, instituțiilor de patrimoniu audiovizual și organizațiilor de radiodifuziune publică.

Aceste organizații au o misiune de interes public:

  • de a conserva;
  • de a restaura;
  • de a reproduce; și
  • de a oferi acces online la colecțiile lor, din motive culturale și educaționale.

După efectuarea unei căutări diligente*, aceste organizații vor avea permisiunea de a utiliza operele orfane în aceste scopuri.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Directiva se aplică operelor protejate prin drepturi de autor care sunt publicate pentru prima dată sau, în absența publicării, difuzarea (prezentate la televiziune sau on-line, adică în media vizuală, mai degrabă decât în presa scrisă) într-o țară a UE.

Directiva se aplică mai multor categorii de lucrări:

  • cărți publicate, ziare, reviste sau alte opere;
  • lucrări conținute sau integrate în categoriile de mai sus;
  • lucrări cinematografice sau audiovizuale și fonograme.

Statutul de opere orfane

  • Organizațiile care intră sub incidența directivei trebuie să asigure că o căutare diligentă a deținătorilor de drepturi de autor este efectuată cu bună-credință, consultând sursele adecvate pentru a verifica statutul de operă orfană.
  • Directiva indică faptul că țările UE trebuie să stabilească sursele adecvate și să includă o listă de surse care ar trebui să fie cel puțin consultate atunci când se efectuează o căutare diligentă.
  • Materialul considerat ca fiind orfan într-o țară a UE are același statut în toate celelalte țări ale UE.
  • În cazul în care titularul de drepturi de autor își revendică drepturile asupra a ceea ce este considerat a fi o operă orfană, directiva prevede posibilitatea de a pune capăt statutului de operă orfană și oferirea unei compensații echitabile.

Bază de date

Va fi creată o bază de date online unică, accesibilă publicului la nivel european, care să conțină informații privind operele orfane, inclusiv:

  • rezultatele căutărilor deținătorilor de drepturi de autor;
  • utilizarea de către organizații a operelor orfane;
  • orice modificare a statutului de operă orfană al operelor utilizate.

Acest lucru asigură că atât organizațiile care efectuează căutările, cât și titularii de drepturi de autor pot găsi informații despre identificarea și utilizarea operelor orfane.

Utilizări permise

Organizațiile care intră sub incidența directivei pot folosi o operă orfană numai pentru atingerea obiectivelor legate de misiunile lor de interes public:

  • de a face publică opera orfană;
  • de a reproduce opera orfană în vederea digitizării, punerii la dispoziție, indexării, catalogării, conservării sau restaurării.

Organizațiile pot genera venituri în cursul acestor utilizări, în scopul exclusiv de a-și acoperi costurile de digitalizare a operelor orfane și de a le pune la dispoziția publicului.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 29 octombrie 2014, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația proprie în aceeași zi.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Opere orfane: lucrări precum cărți, articole din ziare și reviste și filme care sunt încă protejate de drepturile de autor dar ale căror autori sau alți titulari ai drepturilor de autor nu sunt cunoscuți sau nu pot fi localizați sau contactați pentru a obține permisiuni de drepturi de autor.
Căutare diligentă: căutare amănunțită pentru identificarea și/sau localizarea autorului materialelor cu drepturi de autor sau a altor titulari de drepturi de autor.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2012/28/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind anumite utilizări permise ale operelor orfane (JO L 299, 27.10.2012, pp. 5-12)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2017/1001 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind marca Uniunii Europene (text codificat) (JO L 154, 16.6.2017, pp. 1-99)

Regulamentul (UE) nr. 386/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 aprilie 2012 privind atribuirea către Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (Mărci, desene și modele industriale) a unor sarcini legate de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv reunirea reprezentanților sectorului public și privat în cadrul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală (JO L 129, 16.5.2012, pp. 1-6)

Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (JO L 167, 22.6.2001, pp. 10-19)

Modificările succesive aduse Directivei 2001/29/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiunea consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 14.06.2018

Top