Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Produse pentru construcții

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 305/2011 – condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Obiectivul regulamentului este de a îmbunătăți funcționarea pieței unice și libera circulație a produselor pentru construcții* în Uniunea Europeană (UE), stabilind norme uniforme aplicabile comercializării acestor produse și asigurând un limbaj tehnic comun de evaluare a performanței produselor pentru construcții*.
  • În acest fel, regulamentul face posibilă și garantarea de către statele membre ale UE a siguranței construcțiilor*.
  • Regulamentul de modificare (UE) 2019/1020 consolidează și mai mult supravegherea pieței pentru a asigura faptul că produsele introduse pe piață sunt sigure și conforme cu legislația UE.

ASPECTE-CHEIE

  • Regulamentul stabilește condițiile aplicabile comercializării produselor pentru construcții.
  • Acesta stabilește metode și criterii de evaluare și de exprimare a performanței produselor pentru construcții și condițiile pentru utilizarea marcajului CE.
  • Pe de altă parte, statele membre sunt responsabile pentru cerințele privind siguranța împotriva incendiilor, rezistența mecanică și stabilitatea, precum și pentru cerințele de mediu, energetice și de altă natură aplicabile clădirilor și altor construcții.

Declarația de performanță și marcajul CE

  • În cazul în care un fabricant decide să introducă pe piață un produs pentru construcții, iar produsul respectiv face obiectul unui standard armonizat sau pentru care a fost eliberată o evaluare tehnică europeană, fabricantul trebuie să întocmească o declarație de performanță care să conțină, printre altele, următoarele informații:
    • referința tipului de produs;
    • sisteme de evaluare și de verificare a consecvenței performanței produsului;
    • referința standardului armonizat aplicabil sau a evaluării tehnice europene;
    • utilizarea preconizată sau utilizările preconizate ale produsului;
    • performanța declarată, bazată pe evaluarea conform standardului armonizat aplicabil sau pe evaluarea tehnică europeană.
  • Odată întocmită declarația de performanță, fabricantul trebuie să aplice pe produs un marcaj CE.
  • Marcajul CE indică faptul că performanța produsului a fost evaluată și rămâne constantă.
  • Marcajul CE permite introducerea legală a unui produs pentru construcții pe piața oricărui stat membru și comercializarea ulterioară a acestuia pe piața unică a UE.
  • Statele membre trebuie să înființeze puncte de informare despre produse pentru construcții, care să furnizeze informații privind cerințele aplicabile produselor pentru construcții.

Obligațiile fabricanților, ale importatorilor și ale distribuitorilor

  • Fabricanții trebuie să facă următoarele.
    • Să pregătească documentația tehnică și, pe baza acesteia, să întocmească o declarație de performanță și să aplice pe produs marcajul CE.
    • Să se asigure că produsul își menține conformitatea cu declarația de performanță. În cazul în care fabricanții consideră că produsul nu mai este conform cu declarația de performanță, aceștia trebuie să ia de îndată măsurile corective necesare sau să retragă ori să recheme produsul de pe piață.
  • Importatorii trebuie să facă următoarele.
    • Să se asigure că produsul poartă marcajul CE și este însoțit de documentația necesară.
    • Să evite introducerea produsului pe piață în cazul în care consideră că acesta nu este conform cu declarația de performanță.
    • Să se asigure că produsul își menține conformitatea cu declarația de performanță și că transportarea sau stocarea acestuia nu îi compromit performanța. În cazul în care un produs nu este conform cu declarația de performanță, importatorii trebuie să ia de îndată măsurile corective necesare sau să retragă ori să recheme produsul de pe piață.
  • Printre obligațiile distribuitorilor se numără următoarele.
    • Să se asigure că produsul poartă marcajul CE și este însoțit de documentația necesară.
    • Să nu pună la dispoziție pe piață produsul în cazul în care consideră că acesta nu este conform cu declarația de performanță, până când nu este restabilită conformitatea produsului sau până când declarația de performanță nu este corectată.
    • Să se asigure că transportarea sau stocarea produsului nu compromite performanța acestuia. În cazul în care un produs nu este conform cu declarația de performanță aferentă acestuia, distribuitorii trebuie să se asigure că se iau măsurile corective necesare sau că produsul este retras ori rechemat de pe piață.

Specificații tehnice armonizate

  • Specificațiile tehnice armonizate includ standarde armonizate și documente de evaluare europene. Standardele armonizate sunt întocmite de organisme europene de standardizare (Comitetul European de Standardizare sau Comitetul European de Standardizare în Electrotehnică) pe baza cererilor emise de către Comisia Europeană. Standardele armonizate definesc metodele și criteriile de evaluare a performanței produselor pentru construcții.
  • Dacă un produs pentru construcții nu este acoperit sau nu este acoperit integral de un standard armonizat, fabricanții pot solicita o evaluare tehnică europeană, eliberată de unul dintre organismele de evaluare tehnică pe baza unui document european de evaluare conceput de Organizația Europeană pentru Agremente Tehnice. Evaluarea tehnică europeană este o evaluare documentată a performanței unui produs pentru construcții, în ceea ce privește caracteristicile esențiale ale acestuia.
  • Standardele armonizate și evaluările tehnice europene creează un limbaj tehnic comun utilizat în întregul sector al construcțiilor și le permit fabricanților să întocmească declarația de performanță și să aplice marcajul CE. Trimiterile la standardele armonizate și la documentele de evaluare europene sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Supravegherea pieței

  • Autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre trebuie să asigure faptul că regulamentul este respectat în țările lor.
  • În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței constată că un produs nu este conform cerințelor regulamentului (de exemplu, produsul nu îndeplinește performanța declarată și/sau prezintă un risc), acestea trebuie să solicite, fără întârziere, operatorului economic relevant să aducă produsul în conformitate cu performanța declarată, să retragă produsul de pe piață sau să îl recheme în decursul unei perioade rezonabile, în funcție de natura riscului. Operatorii economici relevanți trebuie să coopereze, după caz, cu autoritățile de supraveghere a pieței.

Acte de punere în aplicare și delegate

Comisia a adoptat o serie de acte de punere în aplicare și acte delegate în legătură cu regulamentul. O listă a acestora este disponibilă pe site-ul Comisiei.

Abrogare

Regulamentul abrogă Directiva 89/106/CEE.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 iulie 2013.

CONTEXT

Abordarea Regulamentului (UE) nr. 305/2011 (cunoscut și sub numele de regulamentul privind produsele pentru construcții) pentru mai buna funcționare a pieței unice a produselor de construcții diferă de principiile generale stabilite inițial în noul cadru legislativ. Principalele diferențe sunt următoarele.

  • Repartizarea competențelor între UE și statele membre. UE se ocupă doar de normele de acces la piața unică și nu de cerințele privind performanța produselor ca atare. Așa cum s-a menționat mai sus, statelor membre le revine responsabilitatea pentru cerințele privind siguranța împotriva incendiilor și pentru cerințele de mediu, energetice și de altă natură aplicabile clădirilor și altor construcții.
  • Condiții de comercializare armonizate. În loc să armonizeze produsele pentru construcții sau cerințele pentru acestea, Regulamentul privind produsele pentru construcții se limitează la crearea unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor de acest tip.
  • Standarde armonizate. Utilizarea standardelor armonizate este obligatorie pentru fabricanți când aceștia își introduc pe piață produsele pentru construcții și pentru statele membre când stabilesc cerințele pentru performanța acestora.

Propunerea Comisiei pentru un nou regulament privind produsele pentru construcții a fost publicată în martie 2022. Principalele obiective ale propunerii sunt îmbunătățirea funcționării pieței interne a produselor pentru construcții, răspunsul la nevoile de reglementare ale statelor membre, introducerea unor cerințe pentru produse pentru construcții mai ecologice și mai sigure, facilitarea furnizării de standarde armonizate și îmbunătățirea informațiilor digitale despre produse.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Produs pentru construcții. Orice produs sau set fabricat și introdus pe piață în scopul de a fi încorporat permanent în construcții sau părți ale acestora și a cărui performanță afectează performanța construcțiilor în ceea ce privește cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor.
Performanța unui produs pentru construcții. Performanța legată de caracteristicile esențiale relevante, exprimată prin nivel, clasă sau printr-o descriere.
Construcții. Clădiri și lucrări de inginerie civilă.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții și de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului (JO L 88, 4.4.2011, pp. 5-43)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 305/2011 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, pp. 1-44)

Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, pp. 12-33)

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 iulie 2008 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor și de abrogare a Deciziei 93/465/CEE a Consiliului (JO L 218, 13.8.2008, pp. 82-128)

Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93 (JO L 218, 13.8.2008, pp. 30-47)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 12.08.2022

Top