Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Răspunderea operatorilor de transport aerian față de pasageri și bagaje

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 2027/97 privind răspunderea operatorilor de transport

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul pune în aplicare Convenția de la Montreal din 1999 în ceea ce privește răspunderea și despăgubirea pasagerilor care călătoresc pe cale aeriană și bagajele acestora (a se vedea sinteza).

Notă: Regulamentul inițial [înainte de a fi modificat prin Regulamentul (CE) nr. 889/2002] viza răspunderea operatorilor de transport aerian din Uniunea Europeană (UE) pentru decesul sau vătămarea pasagerilor în urma unor accidente. Regulamentul de modificare din 2002 a armonizat regulamentul inițial la noile norme internaționale din Convenția de la Montreal, pentru a include, în plus, aspecte legate de răspunderea față de bagaje și întârzieri.

ASPECTE-CHEIE

Răspunderea operatorului de transport aerian pentru pasageri și bagajele acestora

Regulamentul sintetizează normele privind răspunderea aplicate de operatorii de transport aerian din UE în temeiul legislației UE și al Convenției de la Montreal, precum și al legislației naționale a statelor membre ale UE. Despăgubirea este exprimată ca valoare aproximativă în monedă locală a drepturilor speciale de tragere (DST)*.

Asigurarea și notificarea pasagerilor

Operatorii de transport aerian din UE trebuie:

  • să fie asigurați până la un nivel suficient corespunzător pentru ca toate persoanele cu dreptul la despăgubiri să primească întreaga sumă la care au dreptul în temeiul regulamentului;
  • să se asigure că o prezentare sumară a celor mai importante dispoziții care reglementează răspunderea față de pasageri și bagajele acestora este disponibilă pasagerilor la toate punctele de vânzare, inclusiv prin telefon și prin internet;
  • să utilizeze un aviz bazat pe anexa la regulament.

Operatorii de transport aerian din UE trebuie, de asemenea, să furnizeze fiecărui pasager o indicație în scris cu privire la limita de răspundere a operatorului de transport pentru zbor în ceea ce privește:

  • decesul sau vătămarea;
  • distrugerea, pierderea sau deteriorarea bagajelor; și
  • daunele provocate de întârziere.

Limitele de mai sus sunt cele stabilite de prezentul regulament, cu excepția cazului în care operatorul de transport aerian aplică în mod voluntar limite mai mari. În cazul transportului efectuat de operatori de transport aerian din afara UE, aceste cerințe se aplică numai pentru zborurile spre, dinspre sau în interiorul UE.

Despăgubirea în caz de deces sau vătămare

Răspunderea operatorului de transport aerian în cazul decesului sau al vătămării pasagerului nu este limitată financiar. Pentru daune de până la 100 000 DST, operatorul de transportat aerian nu poate contesta solicitarea pentru despăgubire. Peste această sumă, operatorul de transport aerian se poate apăra împotriva unei solicitări de despăgubire făcând dovada că accidentul nu s-a produs din neglijența sau vina sa.

Plăți anticipate

În cazul decesului sau al vătămării pasagerului, operatorul de transport aerian trebuie să facă o plată anticipată, pentru acoperirea necesităților economice imediate, în termen de 15 zile de la identificarea persoanei, în următoarele condiții.

  • În cazul decesului, această plată anticipată nu va fi mai mică de 16 000 DST.
  • O plată anticipată nu constituie recunoașterea răspunderii și poate fi compensată cu orice sumă plătită ulterior în conformitate cu răspunderea operatorului de transport aerian.
  • Aceasta nu este returnabilă decât dacă transportatorul dovedește că prejudiciul a fost provocat sau favorizat de neglijență sau de omisiunea persoanei care reclamă despăgubirea sau dacă persoana care a primit plata anticipată nu avea dreptul la aceasta.

Întârzierile pasagerilor

În cazul întârzierii unui pasager, operatorul de transport aerian este răspunzător pentru daunele survenite, cu excepția cazurilor în care acesta a luat toate măsurile care se impun în mod rezonabil pentru evitarea daunei. Răspunderea este limitată la 4 150 DST.

Întârzierea bagajelor

În cazul în care un bagaj este întârziat, operatorul de transport aerian este răspunzător pentru dauna survenită, cu excepția cazurilor în care acesta a luat toate măsurile care se impun în mod rezonabil pentru evitarea daunei. Răspunderea este limitată la 1 000 DST.

Distrugerea, pierderea sau deteriorarea bagajelor

Operatorul de transport aerian este răspunzător în caz de distrugere, pierdere sau deteriorare a bagajelor, răspunderea fiind de până la 1 000 DST. În cazul unui bagaj înregistrat, operatorul de transport aerian este răspunzător chiar dacă dauna nu s-a produs din vina acestuia, cu excepția cazului în care bagajul prezenta anumite defecte. În cazul unui bagaj neînregistrat, operatorul de transport este răspunzător numai dacă dauna s-a produs din vina acestuia.

Limite mai mari de răspundere pentru bagaje

Pasagerii pot beneficia de o limită de răspundere mai mare depunând o declarație specială în acest sens la ultimul ghișeu de check-in și plătind o taxă suplimentară. Taxa trebuie să reflecte costurile adiționale față de cele suportate pentru bagajele evaluate în limita de răspundere. Tariful trebuie să fie pus la dispoziție la cerere.

Reclamații cu privire la bagaje

Dacă bagajul înregistrat este deteriorat, predat cu întârziere, pierdut sau distrus, pasagerul trebuie să facă cât mai curând posibil o reclamație în scris către operatorul de transport aerian, în termen de 7 zile de la primire în cazul deteriorării și de 21 de zile în cazul întârzierii.

Orice acțiune în instanță trebuie să fie introdusă în termen de 2 ani de la data sosirii aeronavei sau de la data la care aeronava trebuia să sosească.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 17 octombrie 1998.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Drepturi speciale de tragere. O creanță virtuală asupra monedelor aflate în circulație liberă în țările membre ale Fondului Monetar Internațional. DST-urile pot fi schimbate în aceste valute (conform celor definite de Fondul Monetar Internațional).

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 2027/97 al Consiliului din 9 octombrie 1997 privind răspunderea operatorilor de transport aerian în caz de accidente (JO L 285, 17.10.1997, pp. 1-3).

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 2027/97 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 261/2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor și a Regulamentului (CE) nr. 2027/97 privind răspunderea operatorilor de transport aerian privind transportul aerian al pasagerilor și al bagajelor acestora [COM(2013) 130 final, 13.3.2013].

Convenția pentru unificarea anumitor norme referitoare la transportul aerian internațional (Convenția de la Montreal) (JO L 194, 18.7.2001, pp. 39-49).

Decizia 2001/539/CE a Consiliului din 5 aprilie 2001 privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenției pentru unificarea anumitor norme referitoare la transportul aerian internațional (Convenția de la Montreal) (JO L 194, 18.7.2001, p. 38).

Data ultimei actualizări: 17.01.2022

Top