Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Importul bunurilor culturale

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/880 privind introducerea și importul bunurilor culturale

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul stabilește condițiile pentru introducerea bunurilor culturale și condițiile și procedurile pentru importul de bunuri culturale, pentru a proteja patrimoniul cultural al umanității și pentru a preveni comerțul ilicit cu bunuri culturale, în special atunci când un astfel de schimb ar putea contribui la finanțarea terorismului.
  • Acesta prevede un sistem de licențe de import pentru bunurile culturale cele mai periclitate și declarațiile de import pentru alte categorii de bunuri culturale. Regulamentul nu se aplică bunurilor culturale care au fost fie create sau descoperite pe teritoriul vamal al Uniunii Europene (UE), care sunt reglementate de Directiva 2014/60/UE (a se vedea sinteza).

ASPECTE-CHEIE

Bunurile culturale sunt definite ca orice articol care are importanță pentru arheologie, preistorie, istorie, literatură, artă sau știință și aparține categoriilor enumerate în anexa la Regulament, partea A.

Bunuri interzise

Regulamentul interzice introducerea în UE a bunurilor culturale enumerate în partea A din anexă, dacă acestea au fost îndepărtate în mod ilicit de pe teritoriul țării în care au fost create sau descoperite (regula generală de interzicere).

Licențe de import și declarații ale importatorului

  • Pentru importul de bunuri culturale (adică punerea lor în liberă circulație pe piața internă sau plasarea lor în cadrul procedurilor vamale speciale, altele decât tranzitul) menționate în partea B din anexă, adică obiecte arheologice sau părți ale monumentelor vechi de cel puțin 250 de ani, vor fi necesare licențe de import eliberate de statul membru în cauză al UE. O licență de import este necesară indiferent de valoarea acestor obiecte.
  • Pentru bunurile culturale enumerate în partea C din anexă (cum ar fi colecții zoologice sau botanice, monede, obiecte etnografice, picturi, sculpturi, manuscrise și cărți) care au o vechime de peste 200 de ani și au o valoare mai mare de 18 000 EUR, trebuie să fie trimisă o declarație de importator pentru vamă. O astfel de declarație a importatorului constă într-o declarație conform căreia mărfurile au fost exportate în mod legal din țara din afara UE și un document standardizat care descrie bunurile culturale relevante.
  • Transmiterea cererilor de către operatori către autoritățile competente pentru obținerea unei licențe de import și transmiterea declarațiilor importatorului în vamă trebuie efectuate printr-un sistem electronic centralizat, adică formalitățile pot fi făcute online înainte de sosirea fizică a mărfurilor.
  • Licența de import sau declarația de import ar trebui să fie furnizate autorităților vamale în momentul depunerii declarației vamale. În cazul plasării bunurilor culturale sub regimul zonei libere, titularul mărfurilor trebuie să furnizeze licența de import sau declarația de importator la momentul prezentării mărfurilor.

Derogări

Regulamentul prevede următoarele exceptări de la obligația de a obține o licență de import sau de a depune o declarație de importator:

  • bunuri culturale importate temporar de instituții de învățământ, științifice sau de cercetare sau de muzee în scopul conservării și/sau expoziției;
  • bunuri culturale care nu au fost create sau descoperite pe teritoriul vamal al UE, dar care au fost exportate ca mărfuri ale UE, dacă sunt mărfuri returnate în sensul articolului 203 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 (Codul Vamal al Uniunii);
  • bunuri culturale cu risc iminent de distrugere, care sunt trimise de o autoritate publică străină către autoritatea publică a statului membru pentru păstrare;
  • Bunurile culturale care sunt importate temporar pentru a fi vândute la târguri de artă, pentru care în mod normal ar fi necesară o licență de import, pot fi în schimb plasate sub procedura de admitere temporară doar cu o declarație de importator. Cu toate acestea, dacă aceste bunuri culturale sunt vândute și vor rămâne în UE după târgul de artă, va trebui să se obțină o licență de import pentru acestea.

Responsabilitățile Comisiei Europene

  • Stocarea și schimbul de informații între autoritățile naționale ale statelor membre, în special în ceea ce privesc licențele de import și declarațiile importatorului, se realizează printr-un sistem electronic centralizat, creat și gestionat de Comisie.
  • De asemenea, Comisia poate organiza activități de formare și de consolidare a capacității destinate țărilor din afara UE, în cooperare cu statele membre.

Sancțiuni

Statele membre trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că regulamentul este pus în aplicare în mod corespunzător și trebuie să adopte și să aplice sancțiuni efective, proporționale și disuasive pentru încălcări.

Punerea în aplicare

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1079 al Comisiei din 24 iunie 2021 stabilește norme detaliate de punere în aplicare a anumitor prevederi din Regulamentul (UE) 2019/880 și, în special, pentru scutirile de la cerințele documentare prevăzute la articolul 3 al acestuia; pentru formatul, modelul, documentele justificative, regulile procedurale și utilizarea licenței de import și a declarației importatorului; aranjamentele pentru implementarea, operarea și întreținerea sistemului electronic („sistemul ICG”) și normele detaliate privind transmiterea, prelucrarea, stocarea și schimbul de informații între autoritățile statelor membre prin intermediul acestui sistem.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică de la 27 iunie 2019. Regula generală de interzicere se aplică începând de la 28 decembrie 2020. Obligația de a obține o licență de import sau de a depune o declarație de importator va deveni aplicabilă atunci când sistemul electronic centralizat pentru stocarea și schimbul de informații între autoritățile UE devine operativ, sau de la 28 iunie 2025 cel târziu.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2019/880 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind introducerea și importul bunurilor culturale (JO L 151, 7.6.2019, pp. 1-14)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva (UE) 2017/541 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 martie 2017 privind combaterea terorismului și de înlocuire a Deciziei-cadru 2002/475/JAI a Consiliului și de modificare a Deciziei 2005/671/JAI a Consiliului (JO L 88, 31.3.2017, pp. 6-21)

Regulamentul (CE) nr. 116/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind exportul bunurilor culturale (versiunea codificată) (JO L 39, 10.2.2009, pp. 1-7)

Data ultimei actualizări: 23.09.2021

Top