EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

UE și Acordul internațional din 2015 privind schimbările climatice

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicare [COM(2013) 167 final] – Acordul internațional din 2015 privind schimbările climatice: Modelarea politicii internaționale privind clima după 2020

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

Comunicarea stabilește aspectele fundamentale care, potrivit Comisiei Europene, ar trebui abordate în cele mai recente eforturi multinaționale în materie de combatere a schimbărilor climatice. Acestea ar trebui să aducă planeta pe drumul cel bun în ceea ce privește reducerea emisiilor globale cu cel puțin 60 % sub nivelul din 2010 până în 2050.

ASPECTE-CHEIE

  • UE a convenit în octombrie 2014 să contribuie, la nivelul economiei, cu o reducere obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu cel puțin 40 % până în 2030.
  • Comunicarea pune accentul pe faptul că noul acord trebuie să reflecte modalitatea în care lumea s-a schimbat de la începerea negocierilor legate de climă în 1990 și cum va continua aceasta să evolueze pe măsură ce se apropie anul 2030.
  • Comunicarea Comisiei subliniază importanța următoarelor elemente:
    • Angajamente naționale ambițioase în ceea ce privește atingerea unor obiective clare și echitabile pe baza unui set comun de norme juridice. Acestea trebuie să fie realizabile și revizuite pe măsură ce circumstanțele economice globale și naționale evoluează.
    • Atât țările dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare trebuie să contribuie la obiectivul general de limitare a creșterii temperaturii medii globale la 2oC.
    • Toate țările ar trebui să se tragă la răspundere în ceea ce privește îndeplinirea propriilor obiective și a angajamentelor asumate față de proprii cetățeni.

CONTEXT

  • La sfârșitul lui 2011, la Durban, Organizația Națiunilor Unite a început negocierile pentru un nou acord privind schimbările climatice. Obiectivul negocierilor a fost reunirea în cadrul unui sistem cuprinzător a ansamblului de acorduri cu caracter obligatoriu și neobligatoriu stabilite cu ocazia Protocolului de la Kyoto din 1992.
  • Comunitatea internațională și-a stabilit ca obiectiv obținerea unui nou acord privind schimbările climatice în decembrie 2015, la Paris. UE și-a propus ca acesta să fie cât mai ambițios posibil, implicând angajamente concrete din partea tuturor economiilor majore. În cadrul conferinței de la Paris privind clima (COP21), 195 de țări au adoptat primul acord global, obligatoriu din punct de vedere juridic, privind schimbările climatice. Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016.
  • Pentru informații suplimentare, consultați pagina web a Comisiei Europene referitoare la Acordul de la Paris.

ACTUL PRINCIPAL

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Acordul internațional din 2015 privind schimbările climatice: Modelarea politicii internaționale privind clima după 2020 [COM(2013) 167 final, 26.3.2013]

Data ultimei actualizări: 14.11.2016

Top