EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acordul de parteneriat economic dintre UE și țările care fac parte din Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia (UE) 2016/1623 privind semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte

Acord de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII ȘI AL ACESTUI ACORD?

Acestea au rolul de a încuraja dezvoltarea prin stabilirea unor relații de liber schimb între Uniunea Europeană (UE) și cele șase țări vizate.

ASPECTE-CHEIE

Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) este compusă din:

  • Botswana;
  • Lesotho;
  • Mozambic;
  • Namibia;
  • Africa de Sud; și
  • Eswatini (anterior Swaziland).

Orientare favorabilă dezvoltării

  • Acordul este un acord „asimetric”. UE garantează țărilor Botswana, Lesotho, Mozambic, Namibia și Eswatini un regim scutit de taxe vamale* și fără contingente* în ceea ce privește accesul pe piața UE. De asemenea, Africii de Sud îi acordă acces sporit la piață față de acordul anterior.
  • Acordul nu le impune țărilor SADC să ofere, la rândul lor, un acces la piață similar celui de care beneficiază acestea din partea UE. Țările SADC pot să mențină taxe vamale pentru anumite produse în vederea protejării în fața concurenței internaționale.
  • Țările părți la Acordul de parteneriat economic (APE) pot majora taxele de import dacă importurile din UE cresc atât de mult sau de rapid încât amenință să perturbe producția națională.
  • UE nu poate aplica subvenții pentru exporturile de produse agricole.
  • Acordul promovează diversificarea economică prin reducerea taxelor de import pentru produsele „intermediare” precum semințele, îngrășămintele, mașinile și utilajele, cu scopul de a face aceste produse mai accesibile întreprinzătorilor africani.

Indicații geografice

  • Producătorii din UE care fabrică produse tradiționale de renume mondial, de exemplu vinuri și produse alimentare, au dreptul exclusiv de a-și utiliza denumirile tradiționale în Africa de Sud.
  • Pe piața UE sunt protejate mai multe indicații geografice din Africa de Sud, cum ar fi diferite sortimente de vin și ceai de rooibos.

Dezvoltare durabilă

  • Toate părțile trebuie să susțină standarde sociale și de mediu.
  • Acordul stabilește o procedură de consultare în materie de mediu sau de muncă și definește o listă de domenii de cooperare între parteneri pentru încurajarea dezvoltării durabile.

Excepții (derogări) de la regulile de origine

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/882 al Comisiei privind derogările de la regulile de origine prevăzute în Protocolul 1 la APE SADC-UE în ceea ce privește preparatele și conservele de ton alb, înscrise la poziția 1604 din SA, fabricate din ton alb neoriginar de la pozițiile SA 0302 sau 0303, acordate Namibiei în cadrul unui contingent anual de 800 de tone metrice.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA ȘI ACORDUL?

În așteptarea intrării în vigoare a acordului dintre UE și întreaga SADC, acordul se aplică provizoriu începând cu 10 octombrie 2016 între UE și Botswana, Lesotho, Namibia, Africa de Sud și Regatul Eswatini, potrivit notificării (a se vedea actele conexe mai jos), și începând cu 4 februarie 2018 între UE și Republica Mozambic (a se vedea notificările relevante din secțiunea „Documente conexe” de mai jos).

Aplicarea provizorie exclude articolul 12 alineatul (4), care se referă la sprijinirea de către statele membre a cooperării pentru dezvoltare în cadrul APE din SADC, care era deja aplicabil.

Decizia (UE) 2016/1623 se aplică de la 1 iunie 2016.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Scutit de taxe vamale: scutit de plata taxelor vamale.
Fără contingente: fără limită privind cantitățile de bunuri importate sau exportate.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia (UE) 2016/1623 a Consiliului din 1 iunie 2016 privind semnarea în numele Uniunii și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte (JO L 250, 16.9.2016, pp. 1-2).

Acord de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte (JO L 250, 16.9.2016, pp. 3-2120).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/882 al Comisiei din 23 mai 2017 privind derogările de la regulile de origine prevăzute în Protocolul 1 la Acordul de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte, care se aplică în limitele contingentelor pentru anumite produse din Namibia (JO L 135, 24.5.2017, pp. 15-17).

Notificare privind aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte (JO L 38, 10.2.2018, p. 1).

Notificare privind aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte (JO L 274, 11.10.2016, p. 1).

Comunicarea Comisiei în temeiul articolului 4 alineatul (14) din Protocolul 1 la Acordul de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele părți la APE din SADC, în ceea ce privește definirea noțiunii de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă - Cumulul dintre Uniunea Europeană și statele părți la APE din SADC și țările și teritoriile de peste mări ale UE în conformitate cu articolul 4 alineatele (3)și (7) din Protocolul 1 la APE UE-SADC (JO C 407, 12.11.2018, p. 8).

Comunicarea Comisiei în temeiul articolului 4 punctul 17 din Protocolul 1 la Acordul de parteneriat economic între Uniunea Europeană și statele părți la APE din SADC, în ceea ce privește definirea noțiunii de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă – Notificarea listei de materiale originare din Africa de Sud și care nu pot fi importate direct în UE fără taxe vamale și fără contingente, cărora nu li se aplică cumulul prevăzut la articolul 4 punctul 2 din Protocolul 1 la APE UE-SADC (JO C 407, 12.11.2018, pp. 5-7).

Data ultimei actualizări: 09.09.2021

Top