Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Agenda UE pentru o mai bună legiferare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea COM(2015) 215 final – agenda UE pentru o mai bună legiferare

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

Comunicarea Comisiei Europene din 2015 de stabilire a agendei pentru o mai bună legiferare stabilește un pachet de reforme pentru îmbunătățirea legislației și a procesului de elaborare a politicilor Uniunii Europene (UE) pentru a se asigura că acestea:

  • sunt bazate pe dovezi solide;
  • implică întreprinderile, cetățenii și părțile interesate în elaborarea acestora;
  • evită impunerea unor sarcini inutile; și
  • aduc beneficii tangibile și durabile pentru cetățenii UE.

ASPECTE-CHEIE

Agenda pentru o mai bună legiferare se bazează pe procedurile și procesele existente pentru îmbunătățirea legislației și a elaborării politicilor UE, inclusiv:

Mai exact, ordinea de zi prevede următoarele.

  • O mai mare deschidere și transparență prin consultări publice mai ample și explicații mai bune ale legilor și politicilor propuse.
  • O examinare mai atentă a legilor și politicilor existente, de exemplu, prin înființarea comitetului de control normativ independent, mai puternic, care să evalueze calitatea evaluărilor de impact și să revizuiască evaluările legilor existente.
  • Un acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisie, care urmărește să se asigure că toate părțile legiferează mai bine, de exemplu prin prioritizarea inițiativelor care îmbunătățesc legislația existentă și prin efectuarea de evaluări ale impactului oricăror amendamente substanțiale prezentate de Parlament sau de Consiliu la propunerile Comisiei.
  • O mai bună evaluare a legislației existente, în special prin programul REFIT. Prin REFIT, UE evaluează legislația adoptată a UE pentru a-i spori eficacitatea și eficiența fără a compromite obiectivele de politică. De-a lungul timpului, REFIT a devenit mai bine orientat, vizând cele mai grave surse de ineficiență și sarcini inutile, și mai bine integrat în procesul decizional al Comisiei. Acolo unde este posibil, se cuantifică potențialul de simplificare și de reducere a sarcinii și se examinează, de asemenea, sarcinile potențiale care ar putea rezulta din noua legislație.
  • Crearea platformei REFIT (al cărei mandat a fost înlocuit, în 2020, de platforma „Pregătiți pentru viitor”), care a fost înființată pentru a consilia Comisia cu privire la modul de a face reglementările UE mai eficiente și mai eficace, reducând în același timp sarcinile, fără a submina obiectivele politice.
  • Măsuri de reducere a sarcinilor în domenii precum achizițiile publice, de exemplu, creând un formular-tip de date pentru întreprinderile mici și mijlocii în locul documentației de achiziție complexe existente anterior.
  • O mai bună punere în aplicare a legilor UE printr-o mai bună cooperare cu statele membre ale UE în ceea ce privește modalitățile de a asigura respectarea legislației.

Comunicare, orientări și set de instrumente în 2021

  • După ce a realizat un bilanț al agendei sale privind o mai bună legiferare în 2019, Comisia a adoptat o comunicare în 2021 în care propune îmbunătățiri ale procesului legislativ pentru a contribui la abordarea provocărilor actuale și viitoare.
  • Comunicarea subliniază importanța cooperării între instituțiile UE și cu statele membre și părțile interesate, inclusiv partenerii sociali, întreprinderile și societatea civilă. Aceasta subliniază, de asemenea, necesitatea de a integra obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite și de a aborda durabilitatea și de a integra o mai mare previziune strategică (de exemplu, prin monitorizarea megatendințelor din domeniile ecologic, digital, geopolitic și socioeconomic) în elaborarea politicilor.
  • Pentru a lua în considerare aspectele semnalate în comunicare, Comisia a emis orientări revizuite și a creat un set de instrumente pentru a asista departamentele sale în pregătirea de noi inițiative și propuneri și în gestionarea și evaluarea măsurilor existente.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – O mai bună legiferare pentru rezultate mai bune – O agendă a UE [COM(2015) 215 final, 19.5.2015].

DOCUMENTE CONEXE

Set de instrumente pentru o mai bună legiferare” – Ediția iulie 2023, Comisia Europeană.

Document de lucru al serviciilor Comisiei – Orientări privind o mai bună legiferare [SWD(2021) 305 final, 3.11.2021].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – O mai bună legiferare: unirea forțelor pentru îmbunătățirea legislației [COM(2021) 219 final, 29.4.2021].

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – O mai bună legiferare: bilanț și susținerea angajamentului nostru [COM(2019) 178 final, 15.4.2019].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Principiile subsidiarității și proporționalității: Consolidarea rolului lor în elaborarea politicilor UE [COM(2018) 703 final, 23.10.2018].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Finalizarea Agendei pentru o mai bună legiferare: Soluții mai bune pentru rezultate mai bune [COM(2017) 651 final, 24.10.2017].

Document de lucru al serviciilor Comisiei – Privire generală asupra eforturilor Uniunii de simplificare și reducere a sarcinilor de reglementare, care însoțește documentul Comunicare – Finalizarea Agendei pentru o mai bună legiferare: Soluții mai bune pentru rezultate mai bune [SWD(2017) 675 final, 24.10.2017].

Acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (JO L 123, 12.5.2016, pp. 1-14).

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Adecvarea reglementărilor UE [COM(2012) 746 final, 12.12.2012].

Data ultimei actualizări: 17.05.2024

Top