EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016SC0388

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI Evaluarea Consensului european privind dezvoltarea din 2005 care însoțește inițiativa „Propunere pentru un nou Consens privind dezvoltarea" Rezumat care însoţeşte documentul COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Propunere pentru un nou Consens european privind dezvoltarea Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru

SWD/2016/0388 final

Strasbourg, 22.11.2016

SWD(2016) 388 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

Evaluarea Consensului european privind dezvoltarea din 2005 care însoțește inițiativa „Propunere pentru un nou Consens privind dezvoltarea"

Rezumat

care însoţeşte documentul

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Propunere pentru un nou Consens european privind dezvoltarea
Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru

{COM(2016) 740 final}
{SWD(2016) 387 final}
{SWD(2016) 389 final}


Document de lucru al serviciilor Comisiei

Evaluarea Consensului european privind dezvoltarea din 2005 care însoțește inițiativa „Propunere pentru un nou Consens european privind dezvoltarea”

Rezumat 

Prezentul document de lucru al serviciilor Comisiei (SWD) însoțește Comunicarea către Parlamentul European și către Consiliu referitoare la o „Propunere pentru un nou Consens european privind dezvoltarea”. În conformitate cu foaia de parcurs 1 , scopul documentului de lucru al serviciilor Comisiei este de a oferi o imagine de ansamblu a rezultatelor obținute în urma exercițiilor de evaluare disponibile. În acest context, documentul de lucru al serviciilor Comisiei analizează măsura în care UE și statele sale membre și-au aliniat politicile și strategiile la obiectivele, valorile și principiile Consensului european privind dezvoltarea 2 și examinează totodată măsura în care consensul a orientat activitățile de cooperare pentru dezvoltare încredințate Uniunii Europene și punerea în aplicare a acestora.

Constatările indică faptul că obiectivele Consensului european, cum ar fi reducerea sărăciei, dezvoltarea durabilă și urmărirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM) au fost, în general, integrate de către UE și statele membre în politicile lor de dezvoltare. A existat, de asemenea, o aliniere considerabilă la valorile comune ale consensului, și anume respectarea drepturilor omului, respectarea libertăților fundamentale, pacea, democrația, buna guvernanță, egalitatea de gen, statul de drept, solidaritatea și justiția . S-a constatat că există un grad ridicat de aliniere între principiile consensului, cum ar fi asumarea comună a responsabilității și parteneriatul, dialogul politic, participarea societății civile, egalitatea de gen și fragilitate, și politicile UE și ale statelor membre - deși unele principii nu au fost întotdeauna urmate de strategii bine definite. În ceea ce privește îmbunătățirea colaborării, UE și statele membre au dat dovadă de niveluri înalte de angajament în ceea ce privește consolidarea coordonării și a complementarității și îmbunătățirea eficacității ajutorului și a dezvoltării. Acest fapt este ilustrat de rolul lor marcant în cadrul forurilor internaționale și de măsurile concrete luate în vederea sporirii transparenței, a parteneriatelor accesibile tuturor și a coordonării, acestea din urmă în special prin progrese semnificative înregistrate în cadrul acțiunii de programare comună.

Dovezile indică relevanța și eficacitatea consensului în ceea ce privește orientarea cooperării pentru dezvoltare a UE și contribuirea la obiectivele acesteia, în special reducerea sărăciei, mai exact prin acordarea de sprijin pentru securitatea alimentară, educație și sănătate, și creșterea economică, și anume prin sprijinirea stabilității macroeconomice, a schimburilor comerciale și a infrastructurii. În mod similar, consensul a condus la diferențierea alocărilor de resurse pentru țările cu cele mai stringente nevoi, utilizarea de modalități de ajutorare inovatoare și un angajament sporit în ceea ce privește asigurarea coerenței politicilor pentru dezvoltare.

Conform evaluărilor inter pares ale Comitetului de asistență pentru dezvoltare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE/CAD), consensul a fost un „succes strategic major” 3 și o „etapă esențială” 4 . Dovezile arată că, într-adevăr, acest consens a adăugat valoare acțiunii de promovare a unei viziuni partajate și comune pentru eforturile de cooperare pentru dezvoltare ale UE și ale statelor membre, iar în cazul noilor state membre acesta a avut o influență directă la nivelul elaborării politicilor de dezvoltare ale acestora. Consensul a jucat totodată un rol important în orientarea cooperării pentru dezvoltare a UE, care s-a adaptat treptat la prioritățile și principiile acestuia. Consensul a sporit totodată valoarea adăugată a UE, permițându-i Uniunii să își asume roluri marcante, de exemplu în promovarea acțiunii de programare comună și în exprimarea punctelor de vedere ale UE și ale statelor membre în cadrul acordurilor internaționale. În general, consensul a jucat un rol-cheie în promovarea și impulsionarea politicii de dezvoltare a UE.

(1)

http://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/docs/2016_devco_003_european_consensus_on_development_en.pdf  

(2)

 Disponibil la adresa http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ%3AC%3A2006%3A046%3A0001%3A0019%3AEN%3APDF

(3)

Evaluarea inter pares a OCDE/CAD cu privire la Comunitatea Europeană, 2007, disponibilă la http://www.oecd.org/dac/peer-reviews/38965119.pdf , p. 13.

(4)

Evaluarea inter pares a OCDE/CAD cu privire la Uniunea Europeană, 2012, disponibilă la http://www.oecd.org/dac/peer-reviews/50155684.pdf , p. 28.

Top