Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0938

    Decizia nr. 938/2010/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 octombrie 2010 privind acordarea unei asistențe macrofinanciare Republicii Moldova

    JO L 277, 21.10.2010, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/938/oj

    21.10.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 277/1


    DECIZIA NR. 938/2010/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    din 20 octombrie 2010

    privind acordarea unei asistențe macrofinanciare Republicii Moldova

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 212,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

    întrucât:

    (1)

    Relațiile dintre Republica Moldova („Moldova”) și Uniunea Europeană se desfășoară în cadrul politicii europene de vecinătate. În 2005, Comunitatea și Moldova au căzut de acord asupra unui plan de acțiune în cadrul politicii europene de vecinătate în care sunt identificate prioritățile pe termen mediu ale relațiilor dintre UE și Moldova. Cadrul acestor relații bilaterale este consolidat și de parteneriatul estic lansat recent. În ianuarie 2010, Uniunea Europeană și Moldova au început negocierea unui acord de asociere care urmează să înlocuiască acordul existent de parteneriat și cooperare.

    (2)

    Economia Moldovei a fost puternic afectată de criza financiară internațională care a determinat scăderea dramatică a producției, deteriorarea situației bugetare și creșterea nevoilor de finanțare externă.

    (3)

    Stabilizarea și redresarea economică a Moldovei sunt sprijinite de asistența financiară din partea Fondului Monetar Internațional (FMI). Acordul de finanțare FMI în favoarea Moldovei a fost aprobat la 29 ianuarie 2010.

    (4)

    Moldova a solicitat asistență macrofinanciară din partea Uniunii având în vedere deteriorarea situației și a perspectivelor economice.

    (5)

    Având în vedere faptul că în balanța de plăți din 2010-2011 a Moldovei persistă un deficit rezidual de finanțare, asistența macrofinanciară este considerată ca fiind o reacție potrivită la solicitarea Moldovei în vederea sprijinirii stabilizării economice împreună cu programul actual al FMI. Se așteaptă, de asemenea, ca actuala asistență macrofinanciară să contribuie la reducerea nevoilor de finanțare externă ale bugetului de stat.

    (6)

    Asistența macrofinanciară a Uniunii nu trebuie pur și simplu să completeze programele și resursele din partea FMI și a Băncii Mondiale, ci și să asigure valoarea adăugată a implicării Uniunii.

    (7)

    Comisia trebuie să asigure faptul că asistența macrofinanciară a Uniunii este conformă, din punct de vedere juridic și al conținutului, cu măsurile adoptate în cadrul diferitelor domenii de acțiune externă și al altor politici pertinente ale Uniunii.

    (8)

    Obiectivele specifice ale asistenței macrofinanciare din partea Uniunii ar trebui să consolideze eficiența, transparența și responsabilitatea. Aceste obiective trebuie monitorizate periodic de către Comisie.

    (9)

    Condițiile aferente furnizării asistenței macrofinanciare din partea Uniunii trebuie să reflecte principii și obiective esențiale ale politicii Uniunii în raport cu Moldova.

    (10)

    Pentru a asigura o protecție eficientă a intereselor financiare ale Uniunii în legătură cu această asistență macrofinanciară, este necesar ca Moldova să adopte măsuri corespunzătoare pentru prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a oricăror altor nereguli în legătură cu această asistență. Este de asemenea necesar ca serviciile Comisiei să asigure efectuarea de controale corespunzătoare, iar Curtea de Conturi să asigure efectuarea unor audituri corespunzătoare.

    (11)

    Deblocarea asistenței macrofinanciare a Uniunii nu aduce atingere atribuțiilor autorității bugetare.

    (12)

    Asistența macrofinanciară a Uniunii ar trebui gestionată de către Comisie. Pentru a garanta că Parlamentul European și Comitetul economic și financiar pot să monitorizeze aplicarea prezentei decizii, Comisia ar trebui să informeze în mod regulat aceste instituții cu privire la evoluțiile legate de asistență și să le furnizeze documentele relevante.

    (13)

    În temeiul articolului 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, normele și principiile generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării de către Comisie a competențelor de executare se stabilesc în prealabil prin intermediul unui regulament adoptat în conformitate cu procedura legislativă ordinară. Până la adoptarea respectivului regulament, se aplică în continuare Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (2), cu excepția procedurii de reglementare cu control, care nu se aplică,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   Uniunea pune la dispoziția Moldovei o asistență macrofinanciară sub forma unui grant cu o valoare maximă de 90 de milioane EUR în vederea sprijinirii stabilizării economice a Moldovei și a acoperirii nevoilor legate de balanța de plăți și de finanțele publice identificate în programul actual al FMI.

    (2)   Deblocarea asistenței macrofinanciare a Uniunii este gestionată de Comisie cu respectarea acordurilor sau a înțelegerilor dintre FMI și Moldova și a principiilor și obiectivelor esențiale ale reformei economice prevăzute în Acordul de parteneriat și cooperare și în planul de acțiune încheiate între UE și Moldova. Comisia informează în mod regulat Parlamentul European și Comitetul economic și financiar cu privire la evoluțiile din domeniul gestionării asistenței și le furnizează acestora documentele relevante.

    (3)   Asistența macrofinanciară din partea Uniunii este pusă la dispoziție pe o perioadă de doi ani și șase luni începând din prima zi după intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere menționat la articolul 2 alineatul (1).

    Articolul 2

    (1)   Comisia, hotărând în conformitate cu procedura consultativă prevăzută la articolul 5 alineatul (2), este abilitată să convină cu autoritățile Moldovei condițiile de politică economică aferente asistenței macrofinanciare a Uniunii, care urmează să fie expuse în memorandumul de înțelegere și care cuprind un calendar pentru îndeplinirea lor (în continuare „memorandumul de înțelegere”). Aceste condiții trebuie să fie compatibile cu acordurile sau înțelegerile dintre FMI și Moldova și cu principiile și obiectivele esențiale ale reformei economice prevăzute în Acordul de parteneriat și cooperare și în planul de acțiune încheiate între UE și Moldova. Aceste principii și obiective vizează sporirea eficienței, a transparenței și a responsabilității în legătură cu asistența, în special în ceea ce privește sistemele de gestionare a finanțelor publice din Moldova. Progresele înregistrate pentru realizarea acestor obiective sunt monitorizate periodic de Comisie. Condițiile financiare detaliate ale asistenței vor fi stabilite în acordul de grant care urmează să fie încheiat între Comisie și autoritățile din Moldova.

    (2)   Pe perioada implementării asistenței macrofinanciare a Uniunii, Comisia monitorizează rigurozitatea măsurilor financiare, a procedurilor administrative și a mecanismelor de control intern și extern ale Moldovei care sunt relevante pentru această asistență, precum și respectarea calendarului convenit.

    (3)   Comisia verifică periodic conformitatea politicilor economice ale Moldovei cu obiectivele asistenței macrofinanciare a Uniunii și îndeplinirea satisfăcătoare a condițiilor de politică economică asupra cărora s-a convenit. În acest scop, Comisia lucrează în strânsă cooperare cu FMI și Banca Mondială, iar atunci când este necesar, cu Comitetul economic și financiar.

    Articolul 3

    (1)   Sub rezerva condițiilor de la alineatul (2), Comisia pune asistența macrofinanciară a Uniunii la dispoziția Moldovei în cel puțin trei tranșe. Mărimea fiecărei tranșe este stabilită în memorandumul de înțelegere.

    (2)   Comisia decide punerea la dispoziție a tranșelor cu condiția aplicării satisfăcătoare a condițiilor de politică economică asupra cărora s-a convenit în memorandumul de înțelegere. Plata celei de a doua tranșe și a tranșelor ulterioare nu are loc mai devreme de trei luni de la punerea la dispoziție a tranșei precedente.

    (3)   Fondurile Uniunii Europene se plătesc Băncii Naționale a Moldovei. Sub rezerva dispozițiilor stabilite în memorandumul de înțelegere, care includ o confirmare a nevoilor reziduale de finanțare bugetară, fondurile Uniunii pot fi transferate Trezoreriei de Stat a Moldovei în calitate de beneficiar final.

    Articolul 4

    Asistența macrofinanciară din partea Uniunii este pusă în aplicare în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (3) și cu normele de aplicare a acestuia (4). În mod concret, memorandumul de înțelegere și acordul de grant care vor fi încheiate cu autoritățile Moldovei trebuie să prevadă aplicarea de către Moldova a unor măsuri specifice în legătură cu prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a altor nereguli care afectează asistența. Pentru a asigura o mai mare transparență a gestionării și eliberării fondurilor acordate de Uniune, memorandumul de înțelegere și acordul de grant prevăd, de asemenea, efectuarea unor controale, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, de către Comisie, inclusiv de către Oficiul European de Luptă Antifraudă. În plus, acestea prevăd efectuarea de audituri, inclusiv, dacă este cazul, audituri la fața locului, de către Curtea de Conturi.

    Articolul 5

    (1)   Comisia este asistată de un comitet.

    (2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 3 și 7 din Decizia 1999/468/CE, cu respectarea dispozițiilor de la articolul 8 al acesteia.

    Articolul 6

    (1)   Până la data de 31 august a fiecărui an, Comisia înaintează Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentei decizii în anul precedent, inclusiv o evaluare a acesteia. Raportul indică legătura dintre condițiile de politică prevăzute în memorandumul de înțelegere, performanțele economice și bugetare ale Moldovei la acea dată și decizia Comisiei de a debloca tranșele de asistență.

    (2)   Cel târziu la doi ani de la expirarea perioadei de disponibilitate menționate la articolul 1 alineatul (3), Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare ex post.

    Articolul 7

    Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Strasbourg, 20 octombrie 2010.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    J. BUZEK

    Pentru Consiliu

    Președintele

    O. CHASTEL


    (1)  Poziția Parlamentului European din 7 septembrie 2010 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 11 octombrie 2010.

    (2)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

    (3)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (4)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (JO L 357, 31.12.2002, p. 1).


    Top