EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0579

Regulamentul (UE) nr. 579/2014 al Comisiei din 28 mai 2014 de acordare a unei derogări de la anumite dispoziții ale anexei II la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește transportul maritim al uleiurilor și al grăsimilor lichide Text cu relevanță pentru SEE

OJ L 160, 29.5.2014, p. 14–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 07/07/2019

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/579/oj

29.5.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 160/14


REGULAMENTUL (UE) NR. 579/2014 AL COMISIEI

din 28 mai 2014

de acordare a unei derogări de la anumite dispoziții ale anexei II la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește transportul maritim al uleiurilor și al grăsimilor lichide

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (1), în special articolul 13 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 852/2004 prevede că operatorii din sectorul alimentar trebuie să respecte cerințele generale de igienă pentru transportul produselor alimentare, stabilite în capitolul IV din anexa II la regulamentul respectiv. Punctul 4 din capitolul respectiv prevede că produsele alimentare în vrac sub formă lichidă, de granule sau pudră se transportă în recipiente și/sau containere/cisterne rezervate transportului produselor alimentare. Cu toate acestea, cerința menționată nu este practică și impune sarcini oneroase excesive operatorilor din sectorul alimentar în cazul transportului pe nave maritime al uleiurilor și grăsimilor lichide destinate consumului uman sau care pot fi utilizate în acest scop. În plus, numărul navelor maritime disponibile rezervate transportului produselor alimentare nu este suficient pentru a asigura continuitatea comerțului cu astfel de uleiuri și grăsimi.

(2)

Directiva 96/3/CE a Comisiei (2) permite transportul maritim al uleiurilor și grăsimilor lichide în vrac în rezervoare care au fost utilizate anterior pentru a transporta substanțele enumerate în anexa sa, sub rezerva respectării anumitor condiții care asigură protecția sănătății publice, precum și securitatea și salubritatea produselor alimentare în cauză.

(3)

Ținând seama de dezbaterile din cadrul Codex Alimentarius care au condus la adoptarea criteriilor care trebuie utilizate pentru a determina acceptabilitatea încărcăturilor anterioare de uleiuri și grăsimi lichide alimentare în vrac transportate pe cale maritimă (3), la solicitarea Comisiei, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA — European Food Safety Authority) a evaluat criteriile de acceptabilitate a încărcăturilor anterioare de uleiuri și grăsimi alimentare și a adoptat un aviz științific privind revizuirea acestor criterii (4).

(4)

La solicitarea Comisiei, EFSA a evaluat, de asemenea, o listă de substanțe, luând în considerare aceste criterii. EFSA a adoptat mai multe avize științifice privind evaluarea substanțelor din punct de vedere al acceptabilității acestora ca încărcături anterioare de uleiuri și grăsimi alimentare (5)  (6)  (7)  (8).

(5)

În interesul clarității legislației Uniunii și pentru a ține seama de rezultatul avizelor științifice ale EFSA, Directiva 96/3/CE ar trebui să fie abrogată și înlocuită prin prezentul regulament.

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Derogare

Prin derogare de la punctul 4 al capitolului IV din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 852/2004, uleiurile și grăsimile lichide care sunt destinate consumului uman sau care pot fi utilizate în acest scop („uleiuri sau grăsimi”) pot fi transportate pe nave maritime care nu sunt rezervate transportului produselor alimentare, sub rezerva respectării condițiilor prevăzute la articolele 2 și 3 din prezentul regulament.

Articolul 2

Condiții ale derogării

(1)   Mărfurile transportate înainte de uleiuri și grăsimi în aceleași instalații pe o navă maritimă (denumite în continuare „încărcătura anterioară”) cuprind o substanță sau un amestec de substanțe enumerate în anexa la prezentul regulament.

(2)   Transportul în vrac pe nave maritime al uleiurilor sau grăsimilor lichide care trebuie supuse prelucrării este autorizat în rezervoare care nu sunt rezervate în exclusivitate transportului produselor alimentare, sub rezerva următoarelor condiții:

(a)

în cazurile în care uleiurile sau grăsimile se transportă într-un rezervor din oțel inoxidabil sau într-un rezervor căptușit cu rășini epoxidice sau cu un material echivalent tehnic al acestora, încărcătura transportată imediat anterior în rezervorul respectiv trebuie să fi fost:

(i)

un produs alimentar; sau

(ii)

o încărcătură de pe lista încărcăturilor anterioare acceptabile care figurează în anexă;

sau

(b)

în cazurile în care sunt transportate uleiuri sau grăsimi într-un rezervor fabricat din alte materiale decât cele menționate la litera (a), cele trei încărcături transportate anterior în rezervor trebuie să fi fost:

(i)

produse alimentare; sau

(ii)

o încărcătură de pe lista încărcăturilor anterioare acceptabile care figurează în anexă.

(3)   Transportul în vrac pe nave maritime al uleiurilor sau grăsimilor care nu trebuie supuse unei prelucrări ulterioare este autorizat în rezervoare care nu sunt rezervate în exclusivitate transportului produselor alimentare, sub rezerva următoarelor condiții:

(a)

rezervorul este:

(i)

din oțel inoxidabil; sau

(ii)

căptușit cu rășini epoxidice sau cu un material echivalent tehnic al acestora;

și

(b)

cele trei încărcături anterioare transportate în rezervor trebuie să fi fost produse alimentare.

Articolul 3

Păstrarea evidenței

(1)   Căpitanul navei maritime care transportă, în rezervoare, uleiuri și grăsimi în vrac păstrează documente justificative întocmite cu precizie referitoare la cele trei încărcături anterioare transportate în rezervoarele în cauză, precum și la eficacitatea procesului de curățare aplicat între aceste încărcături.

(2)   Dacă încărcătura a fost transbordată, căpitanul navei maritime primitoare păstrează, în afara documentelor justificative menționate la alineatul (1), documente justificative întocmite cu precizie care atestă că transportul uleiurilor și grăsimilor în vrac a respectat în timpul expediției anterioare condițiile prevăzute la articolul 2, precum și eficiența procesului de curățare efectuat pe celălalt vas între încărcături.

(3)   La cerere, căpitanul navei maritime pune la dispoziția autorității competente documentele justificative prevăzute la alineatele (1) și (2).

Articolul 4

Abrogare

Directiva 96/3/CE se abrogă.

Articolul 5

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 28 mai 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 139, 30.4.2004, p. 1.

(2)  Directiva 96/3/CE a Comisiei din 26 ianuarie 1996 de instituire a unei derogări de la anumite dispoziții ale Directivei 93/43/CEE a Consiliului privind igiena produselor alimentare în ceea ce privește transportul maritim al uleiurilor și grăsimilor lichide în vrac (JO L 21, 27.1.1996, p. 42).

(3)  Programul comun FAO/OMS privind normele alimentare, Comisia Codex Alimentarius, a 34-a reuniune, Centrul Internațional de Conferințe, Geneva, Elveția, 4-9 iulie 2011, REP11/CAC, punctele 45 și 46.

(4)  Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the European Commission on the review of the criteria for acceptable previous cargoes for edible fats and oils („Aviz științific al Grupului pentru contaminanții din lanțul alimentar consecutiv unei solicitări din partea Comisiei Europene de revizuire a criteriilor de acceptabilitate a încărcăturilor anterioare de uleiuri și grăsimi alimentare”). EFSA Journal (2009) 1110, 1-21.

(5)  Grupul EFSA pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM); Scientific Opinion on the evaluation of substances as acceptable previous cargoes for edible fats and oils („Aviz științific consecutiv evaluării unor substanțe din punct de vedere al acceptabilității acestora ca încărcături anterioare de uleiuri și grăsimi alimentare”), EFSA Journal 2009, 7(11):1391.

(6)  Grupul EFSA pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM); Scientific Opinion on the evaluation of the substances currently on the list in the annex to Commission Directive 96/3/EC as acceptable previous cargoes for edible fats and oils, Part I of III („Aviz științific consecutiv evaluării substanțelor care figurează în prezent pe lista din anexa la Directiva 96/3/CE a Comisiei din punct de vedere al acceptabilității acestora ca încărcături anterioare de uleiuri și grăsimi alimentare, partea I din III”), EFSA Journal 2011, 9(12):2482.

(7)  Grupul EFSA pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM); Scientific Opinion on the evaluation of the substances currently on the list in the annex to Commission Directive 96/3/EC as acceptable previous cargoes for edible fats and oils, Part II of III („Aviz științific consecutiv evaluării substanțelor care figurează în prezent pe lista din anexa la Directiva 96/3/CE a Comisiei din punct de vedere al acceptabilității acestora ca încărcături anterioare de uleiuri și grăsimi alimentare, partea II din III”), EFSA Journal 2012, 10(5):2703.

(8)  Grupul EFSA pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM); Scientific Opinion on the evaluation of the substances currently on the list in the annex to Commission Directive 96/3/EC as acceptable previous cargoes for edible fats and oils, Part III of III („Aviz științific consecutiv evaluării substanțelor care figurează în prezent pe lista din anexa la Directiva 96/3/CE a Comisiei din punct de vedere al acceptabilității acestora ca încărcături anterioare de uleiuri și grăsimi alimentare, partea III din III”), EFSA Journal 2012, 10(12):2984.


ANEXĂ

LISTA ÎNCĂRCĂTURILOR ANTERIOARE ACCEPTABILE

Substanță (sinonime)

Nr. CAS

Acid acetic (acid etanoic; acid de oțet; acid metan-carboxilic)

64-19-7

Anhidridă acetică (anhidridă etanoică)

108-24-7

Acetonă (dimetilcetonă; 2-propanonă)

67-64-1

Uleiuri acide și distilați de acizi grași — proveniți din uleiuri și grăsimi vegetale și/sau amestecuri ale acestora și din uleiuri și grăsimi animale și marine

Hidroxid de amoniu (hidrat de amoniu; soluție de amoniac; apă amoniacală)

1336-21-6

Polifosfat de amoniu

68333-79-9 și 10124-31-9

Uleiuri și grăsimi animale, marine, vegetale și hidrogenate în conformitate cu MEPC.2/Circ al Organizației Maritime Internaționale (OMI)

Alcool benzilic (doar de calitate farmaceutică și de reactiv)

100-51-6

Acetat de N-butil

123-86-4

Acetat de Sec-butil

105-46-4

Terț-butil acetat

540-88-5

Soluție de nitrat de amoniu

Soluție de azotat de calciu (CN-9) și sarea dublă a acestora NH4 NO3 .5Ca(NO3 )2.10H2 O, denumită „acid azotic, sare de amoniu și de calciu”

6484-52-2

35054-52-5

Soluție de clorură de calciu

10043-52-4

Ciclohexan (hexametilenă; hexanaftenă; hexahidrobenzen)

110-82-7

Ulei de soia epoxidat (cu un conținut de oxigen oxiran de minimum 7 % — maximum 8 %)

8013-07-8

Etanol (alcool etilic)

64-17-5

Acetat de etil (eter acetic; ester acetic; nafta de oțet)

141-78-6

2-etilhexanol (alcool de 2-etilhexil)

104-76-7

Acizi grași

 

Acid arahidic (acid eicosanoic)

506-30-9

Acid behenic (acid docosanoic)

112-85-6

Acid butiric (acid n-butiric; acid butanoic; acid etil acetic; acid propil formic)

107-92-6

Acid capric (acid n-decanoic)

334-48-5

Acid caproic (acid n-hexanoic)

142-62-1

Acid caprilic (acid n-octanoic)

124-07-2

Acid erucic (cis-13-acid docosenoic)

112-86-7

Acid heptoic (acid n-heptanoic)

111-14-8

Acid lauric (acid n-dodecanoic)

143-07-7

Acid lauroleic (acid dedecenoic)

4998-71-4

Acid linoleic (acid 9,12-octadecadienoic)

60-33-3

Acid linolenic (acid 9,12,15-octadecatrienoic)

463-40-1

Acid miristic (acid n-tetradecanoic)

544-63-8

Acid miristoleic (acid n-tetradecenoic)

544-64-9

Acid oleic (acid n-octadecenoic)

112-80-1

Acid palmitic (acid n-hexadecanoic)

57-10-3

Acid palmitoleic (acid cis-9-hexadecenoic)

373-49-9

Acid pelargonic (acid n-nonanoic)

112-05-0

Acid ricinoleic (acid cis-12-hidroxi octadec-9-enoic; acid din ulei de ricin)

141-22-0

Acid stearic (acid n-octadecanoic)

57-11-4

Acid valeric (acid n-pentanoic; acid valerianic)

109-52-4

Esteri ai acizilor grași — orice ester obținut prin combinarea acizilor grași enumerați cu oricare dintre alcoolii grași enumerați, precum și cu metanol și etanol. De exemplu:

 

Miristat de butil

110-36-1

Stearat cetilic

110-63-2

Palmitat oleilic

2906-55-0

Laurat metilic (dodecanoat de metil)

111-82-0

Oleat metilic (octadecenoat de metil)

112-62-9

Palmitat metilic (hexadecanoat de metil)

112-39-0

Stearat metilic (octadecanoat de metil)

112-61-8

Alcooli grași

 

Alcool butilic (1-butanol; alcool butiric)

71-36-3

Alcool caproilic (1-hexanol; alcool hexilic)

111-27-3

Alcool caprilic (1-n-octanol; heptil carbinol)

111-87-5

Alcool cetilic (alcool C-16; 1-hexadecanol; alcool cetilic; alcool palmitilic; alcool n-primar hexadecil)

36653-82-4

Alcool decilic (1-decanol)

112-30-1

Alcool enantilic (1-heptanol; alcool heptilic)

111-70-6

Alcool laurilic (n-dodecanol; alcool dodecilic)

112-53-8

Alcool miristilic (1-tetradecanol; tetradecanol)

112-72-1

Alcool nonilic (1-nonanol; alcool pelargonic; carbinol octilic)

143-08-8

Alcool oleilic (octadecenol)

143-28-2

Alcool stearilic (1-octadecanol)

112-92-5

Alcool tridecilic (1-tridecanol)

112-70-9

Amestecuri de alcooli grași

 

Alcool laurilmiristilic (amestec C12 — C14)

 

Alcool cetilstearilic (amestec C16 — C18)

 

Acid formic (acid metanoic; acid carboxilic hidrogenat)

64-18-6

Fructoză

57-48-7 și 30237-26-4

Glicerol [glicerină (glycerine ); glicerină (glycerin ); propan-1,2,3-triol)

56-81-5

Glicoli

 

1,3-butanediol (1,3-butilenglicol)

107-88-0

1,4-butanediol (1,4-butilenglicol)

110-63-4

Heptan (de calitate comercială)

142-82-5

Hexan (de calitate tehnică)

110-54-3 și 64742-49-0

Peroxid de hidrogen

7722-84-1

Izobutanol (2-metil-1-propanol)

78-83-1

Acetat de izobutil (acetat de 2-metilpropil)

110-19-0

Izodecanol (alcool izodecilic)

25339-17-7

Izononanol (alcool izononilic)

27458-94-2

Izooctanol (alcool izooctilic)

26952-21-6

Izopropanol (propan-2-ol; alcool izopropilic; IPA)

67-63-0

Suspensie de caolin

1332-58-7

Limonen (dipenten)

138-86-3

Soluție de clorură de magneziu

7786-30-3

Metanol (alcool metilic)

67-56-1

Metiletilcetonă (2-butanonă)

78-93-3

Metilizobutilcetonă (4-metil-2-pentanonă)

108-10-1

Metil terț butil eter (MTBE)

1634-04-4

Melasă, care a fost produsă de industria de prelucrare convențională a zahărului utilizând trestie de zahăr, sfeclă de zahăr, citrice sau sorg

Ceară de parafină (de calitate alimentară)

8002-74-2 și 63231-60-7

Pentan

109-66-0

Acid fosforic (acid ortofosforic)

7664-38-2

Polipropilenglicol (masă moleculară mai mare de 400)

25322-69-4

Apă potabilă

7732-18-5

Soluție de hidroxid de potasiu (potasă caustică)

1310-58-3

Acetat de n-propil

109-60-4

Alcool propilic (propan-1-ol; 1-propanol)

71-23-8

Propilenglicol [1,2-propilenglicol; propan-1,2-diol; 1,2-dihidroxipropan; monopropilen glicol (mpg); metilglicol]

57-55-6

1,3-propandiol (1,3-propilenglicol; trimetilen glicol)

504-63-2

Tetrapropilenă

6842-15-5

Soluție de hidroxid de sodiu (sodă caustică, leșie)

1310-73-2

Soluție de silicat de sodiu (sticlă lichidă)

1344-09-8

Soluție de sorbitol (D-sorbitol; alcool hexahidric; D-sorbite)

50-70-4

Acid sulfuric

7664-93-9

Acizi grași nefracționați din uleiuri și grăsimi vegetale, marine și animale și/sau amestecuri ale acestora, cu condiția ca sursele acestora să fie tipuri de grăsimi sau uleiuri alimentare

Alcooli grași nefracționați din uleiuri și grăsimi vegetale, marine și animale și/sau amestecuri ale acestora, cu condiția ca sursele acestora să fie tipuri de grăsimi sau uleiuri alimentare

Esteri grași nefracționați din uleiuri și grăsimi vegetale, marine și animale și/sau amestecuri ale acestora, cu condiția ca sursele acestora să fie tipuri de grăsimi și uleiuri alimentare

Soluție de nitrat de amoniu și de uree (UAN)

Uleiuri minerale albe

8042-47-5


Top