EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31978L0507

Directiva Comisiei din 19 mai 1978 de adaptare la progresul tehnic a Directivei 76/114/CEE a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la plăcuțele și inscripțiile regulamentare ale autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și la amplasarea și modul de aplicare a acestora

JO L 155, 13.6.1978, p. 31–33 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; abrogare implicită prin 32009R0661

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1978/507/oj

13/Volumul 04

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

107


31978L0507


L 155/31

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DIRECTIVA COMISIEI

din 19 mai 1978

de adaptare la progresul tehnic a Directivei 76/114/CEE a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la plăcuțele și inscripțiile regulamentare ale autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și la amplasarea și modul de aplicare a acestora

(78/507/CEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,

având în vedere Directiva 70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la omologarea de tip a autovehiculelor și a remorcilor acestora (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Actul de aderare și, în special, articolele 11, 12 și 13 ale acesteia,

având în vedere Directiva 76/114/CEE a Consiliului din 18 decembrie 1975 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la plăcuțele și inscripționările regulamentare ale autovehiculelor si ale remorcilor, precum și la amplasarea și modul de aplicare a acestora (2),

întrucât Organizația Internațională de Standardizare (ISO) adoptă între timp două standarde internaționale privind un sistem de clasificare mondial care permite, pe de o parte, identificarea producătorului unui vehicul (3), iar pe de alta, identificarea unui vehicul (4); întrucât este oportună, prin urmare, introducerea acestui sistem de identificare a producătorului în Directiva 76/114/CEE și, în același timp, alinierea cerințelor directivei menționate anterior la standardul ISO privind identificarea vehiculelor;

întrucât dispozițiile prezentei directive sunt conforme cu avizul Comitetului pentru adaptarea la progresul tehnic a directivelor privind eliminarea barierelor tehnice din calea comerțului în sectorul autovehiculelor,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexa la Directiva 76/114/CEE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

(1)   Începând cu 1 octombrie 1978, din motive legate de plăcuțele și inscripționările regulamentare, amplasarea și modul lor de aplicare, statele membre:

nu pot să refuze, pentru un tip de autovehicul, acordarea omologării CEE de tip sau eliberarea certificatului prevăzut la articolul 10 alineatul (1) ultima liniuță din Directiva 70/156/CEE ori acordarea omologării naționale;

nu pot să interzică introducerea în circulație pentru prima dată a vehiculelor,

în cazul în care plăcuțele și inscripționările regulamentare, amplasarea și modul de aplicare a acestora pe acest tip de vehicul sau pe aceste vehicule sunt în conformitate cu specificațiile prevăzute de Directiva 76/114/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă.

(2)   Începând cu 1 octombrie 1981, statele membre:

nu mai pot elibera certificatul prevăzut la articolul 10 alineatul (1) ultima liniuță din Directiva 70/156/CEE pentru un tip de vehicul ale cărui plăcuțe și inscripționări regulamentare, amplasarea și modul lor de aplicare nu sunt în conformitate cu specificațiile Directivei 76/114/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă;

pot refuza acordarea omologării naționale pentru un tip de vehicul ale cărui plăcuțe și inscripționări regulamentare, amplasarea și modul lor de aplicare nu sunt în conformitate cu specificațiile prevăzute de Directiva 76/114/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă.

(3)   Începând cu 1 octombrie 1981, statele membre pot interzice introducerea în circulație pentru prima dată a vehiculelor ale căror plăcuțe și inscripționări regulamentare, amplasarea și modul lor de aplicare nu sunt în conformitate cu specificațiile prevăzute de Directiva 76/114/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă.

Articolul 3

Statele membre pun în aplicare dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 1 octombrie 1978 și informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 19 mai 1978.

Pentru Comisie

Étienne DAVIGNON

Membru al Comisiei


(1)  JO L 42, 23.2.1970, p. 1.

(2)  JO L 24, 30.1.1976, p. 1.

(3)  Standardul ISO 3780, 1.2.1976.

(4)  Standardul ISO 3779, 15.6.1977.


ANEXĂ

Modificarea anexei la Directiva 76/114/CEE a Consiliului din 18 decembrie 1975

Punctul 2.1.2:

la rândul patru, se înlocuiește expresia „DK pentru Danemarca.” cu „18 pentru Danemarca”

Nota de subsol (1):se înlocuiește această notă de subsol cu următorul text:

„(1)

În cazul în care unui vehicul nu i s-a acordat omologarea CEE și, prin urmare, nu are număr de omologare CEE, un stat membru poate solicita indicarea numărului omologării la scară națională. În cazul în care trebuie indicat numărul omologării la scară națională, producătorul poate să îl aplice fie pe o plăcuță separată de cea a producătorului, fie chiar pe plăcuța producătorului.”

Punctele 2.1.4, 2.1.5, 2.1.6, 2.1.7 și 2.1.8: Se înlocuiește termenul „greutate” cu termenul „masă”.

Punctul 3.1. va avea următorul cuprins:

Trebuie să fie marcat pe plăcuța producătorului, precum și pe șasiu, cadru sau pe orice altă structură similară.

Trebuie să fie compus din trei părți:

3.1.1.1.   Prima parte constă dintr-un cod atribuit producătorului vehiculului, pentru a permite identificarea producătorului respectiv. Acest cod este format din trei caractere (litere sau cifre) atribuite de către autoritățile competente din țara în care își are sediul producătorul, în conformitate cu agenția internațională care activează sub autoritatea Organizației Internaționale de Standardizare (ISO). Primul caracter desemnează o zonă geografică, al doilea caracter desemnează țara din respectiva zonă geografică, iar al treilea caracter desemnează un anumit producător.

În cazul în care producătorul fabrică mai puțin de 500 de vehicule pe an, al treilea caracter este întotdeauna „9”. Pentru identificarea acestor producători, autoritatea competentă menționată anterior atribuie și cel de-al treilea, al patrulea și al cincilea caracter din a treia parte.

3.1.1.2.   A doua parte este compusă din șase caractere (litere sau cifre) care servesc la indicarea caracteristicilor generale ale vehiculului. În cazul în care producătorul nu utilizează unul sau mai multe dintre aceste caractere, spațiile goale trebuie completate cu caractere alfabetice sau numerice, în funcție de opțiunea producătorului.

3.1.1.3.   A treia parte, compusă din opt caractere, ultimele patru din acestea fiind obligatoriu numerice, trebuie să permită, în coroborare cu celelalte două părți, identificarea clară a unui anumit vehicul. Orice poziție neutilizată trebuie completată cu un zero, pentru a se obține numărul total de caractere specificat.

3.1.2.   Pe cât posibil, trebuie marcat pe un singur rând.

Prin excepție, din motive tehnice, poate fi marcat pe două rânduri. Cu toate acestea, în acest caz, nici o parte nu poate fi împărțită pe două rânduri. Începutul și sfârșitul fiecărui rând trebuie delimitate printr-un simbol care să nu fie nici cifră arabă, nici literă majusculă a alfabetului latin și să nu poată fi confundat cu acestea. Se pot face derogări de la această dispoziție pentru plăcuțele producătorului în cazul în care numărul este indicat pe un singur rând. Este autorizată, de asemenea, amplasarea acestui simbol în interiorul unui rând, între cele trei părți (punctul 3.1.1).

Nu trebuie să existe spații între caractere.

APENDICE

MODEL DE PLĂCUȚĂ A PRODUCĂTORULUI

Exemplele de mai jos nu aduc atingere informațiilor care trebuie să figureze efectiv pe plăcuța producătorului. Acestea au doar titlu orientativ.

Exemplul nr. 1

Image

Exemplu pentru vehicule din categoria M1.

Informațiile suplimentare menționate la punctul 2.2 pot fi amplasate sub sau lângă indicațiile prescrise (a se vedea dreptunghiurile desenate punctat din exemplul de mai sus).

Exemplul nr. 2

Image

Exemplu pentru vehicule din categoria N3.

Informațiile suplimentare menționate la punctul 2.2 pot fi amplasate sub sau lângă indicațiile prescrise (a se vedea dreptunghiurile desenate punctat în exemplul de mai sus).


Top