Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D1930

    Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/1930 van de Commissie van 18 november 2019 tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/570 betreffende de rescEU-capaciteit (Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 8130) (Voor de EER relevante tekst)

    PB L 299 van 20.11.2019, p. 55–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/1930/oj

    20.11.2019   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 299/55


    UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2019/1930 VAN DE COMMISSIE

    van 18 november 2019

    tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/570 betreffende de rescEU-capaciteit

    (Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 8130)

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Besluit nr. 1313/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 betreffende een Uniemechanisme voor civiele bescherming (1), en met name artikel 32, lid 1, onder g),

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Besluit nr. 1313/2013/EU definieert het rechtskader van rescEU. rescEU is een capaciteitsreserve op Unie-niveau en heeft tot doel om bijstand te verlenen in overweldigende situaties waarbij de algehele bestaande capaciteit op nationaal niveau en de door de lidstaten aan de Europese pool voor civiele bescherming toegezegde capaciteit niet volstaan om doeltreffend te reageren op natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen.

    (2)

    In Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/570 van de Commissie (2) wordt de aanvankelijke samenstelling van rescEU uiteengezet wat capaciteit en kwaliteitsvereisten betreft. De aanvankelijke rescEU-capaciteit bestond uit vliegtuigen en helikopters voor de bestrijding van bosbranden.

    (3)

    Overeenkomstig artikel 12, lid 2, van Besluit nr. 1313/2013/EU moet rescEU worden gedefinieerd rekening houdend met vastgestelde en nieuwe risico’s, algehele capaciteit en tekorten op Unieniveau. Een van de gebieden waarop rescEU zich speciaal moet toespitsen, is medische noodrespons.

    (4)

    Op het gebied van medische noodrespons blijkt uit een analyse van geïdentificeerde en opkomende risico’s alsook van de capaciteit en tekortkomingen op EU-niveau dat rescEU-capaciteit voor medische luchtevacuatie van slachtoffers van rampen (“Medevac”) en een medisch team voor noodgevallen type 3 (“EMT type 3”) noodzakelijk zijn.

    (5)

    Om elk risico van besmetting door zwaar besmettelijke zieken te vermijden, moet worden voorzien in twee typen Medevac-capaciteit, nl. de evacuatie van slachtoffers met zeer besmettelijke ziekten, en de evacuatie van andere slachtoffers met niet-besmettelijke ziekten.

    (6)

    Een medisch team voor noodgevallen (“EMT”) is een mobiel team van medisch en ander essentieel personeel dat is opgeleid en uitgerust om slachtoffers van rampen te helpen. De Wereldgezondheidsorganisatie deelt medische teams voor noodgevallen in drie verschillende typen in, naargelang van het niveau van de zorgverlening. Aangezien momenteel geen enkele lidstaat beschikt over capaciteit van EMT type 3 die kan beantwoorden aan een verzoek van een regering tot dit niveau van zorgverlening, is het duidelijk dat het hier een tekort in de responscapaciteit op het niveau van de Unie betreft.

    (7)

    De Medevac- en EMT type 3-capaciteit is capaciteit die een antwoord kan bieden op weinig waarschijnlijke rampen met ernstige gevolgen; indien de capaciteit in voorkomend geval volgens artikel 32, onder h) bis, van Besluit nr. 1313/2013/EU wordt gedefinieerd als capaciteit die via uitvoeringshandelingen wordt ingezet bij weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen, dan kan de Unie deze volledig financieren om de beschikbaarheid en inzetbaarheid van dergelijke capaciteit te garanderen.

    (8)

    Om de tenuitvoerlegging van artikel 12, lid 2, van Besluit nr. 1313/2013/EU te garanderen, moet de Medevac- en EMT type 3-capaciteit worden opgenomen in rescEU.

    (9)

    Overeenkomstig artikel 12, lid 4, van Besluit nr. 1313/2013/EU moeten de kwaliteitsvereisten voor de responscapaciteit in het kader van rescEU worden vastgesteld in overleg met de lidstaten en moeten deze kwaliteitsvereisten gebaseerd zijn op erkende internationale normen, voor zover dergelijke normen reeds bestaan.

    (10)

    Gezien het ontbreken van erkende internationale normen voor de capaciteit voor medische luchtevacuatie moeten de kwaliteitsvereisten hiervoor gebaseerd worden op de bestaande algemene vereisten voor modules in het kader van de Europese pool voor civiele bescherming en beste praktijken in het kader van het Uniemechanisme. De kwaliteitsvereisten voor EMT type 3 moeten worden gebaseerd op de minimale normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

    (11)

    Om overeenkomstig artikel 21, lid 3, van Besluit nr. 1313/2013/EU financiële bijstand van de Unie te verlenen voor de ontwikkeling van dergelijke capaciteit, moeten de totale geraamde kosten ervan worden vastgesteld. De totale geraamde kosten moeten worden berekend met inachtneming van de in bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU vastgestelde categorieën van subsidiabele kosten.

    (12)

    Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/570 dient derhalve te worden gewijzigd.

    (13)

    De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het in artikel 33, lid 1, van Besluit nr. 1313/2013/EU bedoelde comité,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/570 wordt als volgt gewijzigd:

    1)

    Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    punt b) wordt vervangen door:

    “b)

    de financiering van de capaciteit tijdens de overgangsperiode als bedoeld in artikel 35 van Besluit nr. 1313/2013/EU;”;

    b)

    de volgende punten c) en d) worden toegevoegd:

    “c)

    totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische luchtevacuatie;

    d)

    totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische teams voor noodgevallen type 3.”.

    2)

    Het volgende artikel 1 bis wordt ingevoegd:

    Artikel 1 bis

    Definities

    Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

    1.

    “capaciteit voor medische luchtevacuatie (“Medevac”)”: responscapaciteit die kan worden gebruikt voor luchtevacuatie van patiënten met zeer besmettelijke ziekten, alsook van patiënten met niet-besmettelijke ziekten, zoals patiënten die behoefte hebben aan intensieve zorg, patiënten die tijdens het vervoer op een draagbaar moeten worden geïmmobiliseerd, en licht gewonde patiënten;

    2.

    “EMT type 3”: een mobiel team voor noodgevallen met medisch en ander essentieel personeel dat is opgeleid en uitgerust om slachtoffers van rampen te helpen en dat intramurale chirurgische verzorging van doorverwezen patiënten biedt, inclusief capaciteit voor intensieve zorg.”.

    3)

    In artikel 2 worden de leden 1 en 2 vervangen door:

    “1.

    rescEU omvat de volgende capaciteit:

    capaciteit voor de bestrijding van bosbranden vanuit de lucht;

    capaciteit voor medische luchtevacuatie;

    capaciteit voor medische teams voor noodgevallen.

    2.

    De in lid 1 bedoelde middelen omvatten:

    a)

    capaciteit voor de bestrijding van bosbranden met vliegtuigen;

    b)

    capaciteit voor de bestrijding van bosbranden met helikopters;

    c)

    capaciteit voor medische luchtevacuatie van patiënten met zwaar besmettelijke ziekten;

    d)

    capaciteit voor medische luchtevacuatie van slachtoffers van rampen;

    e)

    medische teams voor noodgevallen type 3: intramurale verzorging van doorverwezen patiënten.”.

    4)

    De volgende artikelen 3 bis en 3 ter worden ingevoegd:

    Artikel 3 bis

    Totale geraamde kosten voor rescEU-capaciteit voor medische luchtevacuatie

    1.   Alle kostencategorieën als bedoeld in bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU worden in aanmerking genomen bij de berekening van de totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische luchtevacuatie.

    2.   De categorie zoals bedoeld in punt 1 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor de capaciteit voor medische luchtevacuatie van patiënten met zeer besmettelijke ziekten en de capaciteit voor medische luchtevacuatie van slachtoffers van rampen wordt berekend op basis van de marktprijzen die gelden wanneer de capaciteit wordt verworven, gehuurd of geleased overeenkomstig artikel 12, lid 3, van Besluit nr.1313/2013/EU. Indien de lidstaten rescEU-capaciteit verwerven, huren of leasen, verstrekken zij de Commissie bewijsstukken van de daadwerkelijk geldende marktprijzen, of, indien geen marktprijzen beschikbaar zijn voor bepaalde componenten van deze capaciteit, gelijkwaardige bewijsstukken.

    3.   De categorieën zoals bedoeld in de punten 2 tot en met 8 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor de capaciteit voor medische luchtevacuatie van patiënten met zeer besmettelijke ziekten en de capaciteit voor medische luchtevacuatie van slachtoffers van rampen worden ten minste eenmaal tijdens de periode van elk meerjarig financieel kader berekend, rekening houdend met informatie waarover de Commissie beschikt, onder meer de inflatie. Deze kosten worden door de Commissie gebruikt voor het verstrekken van jaarlijkse financiële bijstand.

    4.   De totale geraamde kosten als bedoeld in de leden 2 en 3 worden berekend wanneer ten minste één lidstaat het voornemen uitdrukt dergelijke rescEU-capaciteit te verwerven, te huren of te leasen.

    Artikel 3 ter

    Totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische teams voor noodgevallen type 3

    1.   Alle kostencategorieën zoals bedoeld in bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU worden in aanmerking genomen bij de berekening van de totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische teams voor noodgevallen type 3: Intramurale verzorging van doorverwezen patiënten.

    2.   De categorie zoals bedoeld in punt 1 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor medische teams voor noodgevallen type 3: Intramurale verzorging van doorverwezen patiënten wordt berekend op basis van de marktprijzen die gelden wanneer de capaciteit wordt verworven, gehuurd of geleased overeenkomstig artikel 12, lid 3, van Besluit nr.1313/2013/EU. Indien de lidstaten rescEU-capaciteit verwerven, huren of leasen, verstrekken zij de Commissie bewijsstukken van de daadwerkelijk geldende marktprijzen, of, indien geen marktprijzen beschikbaar zijn voor bepaalde componenten van deze capaciteit, gelijkwaardige bewijsstukken.

    3.   De categorieën zoals bedoeld in de punten 2 tot en met 8 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor medische teams voor noodgevallen type 3: Intramurale verzorging van doorverwezen patiënten worden ten minste eenmaal tijdens de periode van elk meerjarig financieel kader berekend, rekening houdend met informatie waarover de Commissie beschikt, onder meer de inflatie. Deze kosten worden door de Commissie gebruikt voor het verstrekken van jaarlijkse financiële bijstand.

    4.   De totale geraamde kosten als bedoeld in de leden 2 en 3 worden berekend wanneer ten minste één lidstaat het voornemen uitdrukt dergelijke rescEU-capaciteit te verwerven, te huren of te leasen.”.

    5)

    Bijlage I wordt gewijzigd als aangegeven in de bijlage bij dit besluit.

    Artikel 2

    Dit besluit is gericht tot de lidstaten.

    Gedaan te Brussel, 18 november 2019.

    Voor de Commissie

    Christos STYLIANIDES

    Lid van de Commissie


    (1)  PB L 347 van 20.12.2013, blz. 924.

    (2)  Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/570 van de Commissie van 8 april 2019 tot vaststelling van regels voor de uitvoering van Besluit nr. 1313/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende de rescEU-capaciteit en tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2014/762/EU van de Commissie (PB L 99 van 10.4.2019, blz. 41).


    BIJLAGE

    In bijlage I worden de volgende punten 3, 4 en 5 toegevoegd:

    “3.   Capaciteit voor medische luchtevacuatie van zwaar besmettelijke zieken

    Taken

    Luchtvervoer, met inbegrip van behandeling tijdens de vlucht van zwaar besmettelijke zieken, naar gespecialiseerde ziekenhuizen in de Unie

    Capaciteit

    Vliegtuigen met de capaciteit om een of meer zwaar besmettelijke zieken per vlucht te vervoeren

    Dag en nacht inzetbaar

    Belangrijkste onderdelen

    Een systeem voor veilige behandeling tijdens de vlucht van zwaar besmettelijke zieken, met inbegrip van intensieve zorg (1):

    degelijk opgeleid medisch personeel om een of meer zwaar besmettelijke zieken te verzorgen;

    specifieke technische en medische uitrusting aan boord om tijdens de vlucht zwaar besmettelijke zieken te verzorgen;

    passende procedures om de isolatie en de verzorging van zwaar besmettelijke zieken tijdens het luchtvervoer te garanderen.

    Ondersteuning:

    voldoende vliegpersoneel in het licht van het aantal zwaar besmettelijke zieken en de duur van de vlucht;

    passende procedures om de behandeling van uitrusting en afval, alsook decontaminatie volgens beproefde internationale normen te garanderen, met inbegrip van, waar van toepassing, relevante Uniewetgeving.

    Zelfvoorziening

    Opslag en onderhoud van de apparatuur van de module

    Apparatuur voor de communicatie met de betreffende partners, met name met de verantwoordelijke coördinatoren ter plaatse

    Uitzending

    Klaar voor vertrek uiterlijk 24 uur na aanvaarding van het aanbod

    Voor intercontinentale evacuaties: capaciteit om 12 uur lang te vliegen zonder te tanken

    4.   Capaciteit voor medische luchtevacuatie van rampenslachtoffers

    Taken

    Luchtvervoer van rampenslachtoffers naar ziekenhuizen in de Unie

    Capaciteit

    Luchtvervoer met een totale capaciteit om tenminste zes patiënten die intensieve zorg behoeven, te vervoeren, en met capaciteit om patiënten op een draagbaar of zittende patiënten, of beide, te vervoeren

    Dag en nacht inzetbaar

    Belangrijkste onderdelen

    Medische verzorging tijdens de vlucht, met inbegrip van intensieve zorg:

    degelijk opgeleid medisch personeel dat in staat is om aan boord medische verzorging te bieden aan verschillende typen patiënten;

    specifieke technische en medische uitrusting aan boord om tijdens de vlucht continu medische verzorging te bieden aan verschillende typen patiënten;

    passende procedures om het vervoer en de verzorging tijdens de vlucht van patiënten te garanderen.

    Ondersteuning:

    voldoende vliegpersoneel en medisch personeel in het licht van het aantal en type patiënten en de duur van de vlucht.

    Zelfvoorziening

    Opslag en onderhoud van de apparatuur van de module

    Apparatuur voor de communicatie met de betreffende partners, met name met de verantwoordelijke coördinatoren ter plaatse

    Uitzending

    Klaar voor vertrek uiterlijk 24 uur na aanvaarding van het aanbod

    Voor vliegtuigen: capaciteit om zes uur lang te vliegen zonder te tanken

    5.   Medisch team voor noodgevallen (EMT) type 3: Intramurale verzorging van doorverwezen patiënten

    Taken

    Verstrekken van intramurale verzorging van doorverwezen patiënten en complexe chirurgie zoals beschreven in het mondiale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake medische teams voor noodgevallen

    Capaciteit

    Minimale verzorgingscapaciteit overeenkomstig de normen van het mondiale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake medische teams voor noodgevallen

    Dag- en nachtdienst (24/7 indien nodig)

    Belangrijkste onderdelen

    Overeenkomstig de normen van het mondiale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake medische teams voor noodgevallen

    Zelfvoorziening

    Het team moet zelfvoorzienend zijn tijdens de hele duur van de inzet. Artikel 12 van Uitvoeringsbesluit 2014/762/EU is van toepassing, naast de normen van het mondiale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake medische teams voor noodgevallen

    Uitzending

    Klaar voor vertrek uiterlijk 48‐72 uur na aanvaarding van het aanbod, capaciteit om binnen 5‐7 dagen operationeel te zijn ter plaatse

    Capaciteit om operationeel te zijn gedurende ten minste 8 weken buiten de Unie, en ten minste 14 dagen binnen de Unie”


    (1)  (1)Hierbij kan van containers gebruik worden gemaakt.


    Top