EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Een visie voor de interne markt voor industriële producten

De Europese Commissie heeft een beleidsnota opgesteld waarin ze haar visie voor de toekomst van de interne markt van de EU voor industriële producten uiteenzet.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad en het Europees Economisch en Sociaal Comité: Een visie voor de interne markt voor industriële producten (COM (2014) 25 final van 22 januari 2014 - niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).

SAMENVATTING

De Europese wetgeving inzake industriële producten stelt de algemene voorschriften met betrekking tot veiligheid, gezondheid en andere publieke belangen vast waaraan ondernemingen moeten voldoen wanneer ze in de EU producten op de markt brengen, waaronder het aanbrengen van de CE-markering. Deze wetgeving stelt ook de stappen vast die verplicht dienen te worden gevolgd om aan te tonen dat het product aan de EU-wetgeving voldoet. Pas daarna mag de CE-markering worden aangebracht.

De algemene conclusie van een publieke raadpleging en beoordeling ter zake luidt dat regelgeving voor de interne markt van belang is om de EU-doelstellingen te realiseren die verband houden met de behoefte aan technische harmonisatiemaatregelen met hoge beschermingsniveaus voor de gezondheid, de veiligheid, de consument en het milieu. Een dergelijke regelgeving is bijgevolg niet alleen een doorslaggevende factor voor het concurrentievermogen van de Europese industrie, maar ook voor de bescherming van de consument en het milieu.

De beleidsnota, ook bekend als een mededeling, bracht ook een aantal verbeterpunten aan het licht. Enerzijds wil de Commissie gelijke tred houden met de technologische uitdagingen van de 21e eeuw, maar anderzijds wil ze ook rekening houden met het verzoek van de Europese industrie om perioden van stabiele regelgeving, zonder grondige herziening van de regels, in te stellen.

De beleidsnota identificeerde de volgende prioriteiten.

Sterke handhavingsmechanismen

Dit betekent dat de inspanningen die de Commissie levert om te waarborgen dat de Europese wetgeving wordt gehandhaafd, moeten worden opgevoerd om algemene belangen zoals gezondheid en veiligheid, milieubescherming, beveiliging en consumentenbescherming te beschermen. De Commissie onderzoekt de mogelijkheid om een wetsvoorstel op te stellen voor de stroomlijning en harmonisatie van economische sancties van administratieve of civielrechtelijke aard op niet-naleving van de wetgeving van de Unie.

Sectoroverschrijdende wetgeving op producten

De Commissie beoordeelt de behoefte aan een horizontale (d.w.z. sectoroverschrijdende) wetgeving die gemeenschappelijke elementen voor alle sectoren vaststelt.

Innovatie en de digitale toekomst

De Commissie zal bij de uitwerking van nieuwe wetsvoorstellen op het gebied van industriële producten rekening houden met innovatie en technologische ontwikkelingen. Ze zal ook een e-compliance-initiatief lanceren op basis waarvan bedrijven elektronisch kunnen aantonen dat ze de wetgeving van de Unie naleven.

Het vervagende onderscheid tussen producten en de daarmee verbonden diensten

Steeds vaker bieden fabrikanten diensten (bv. onderhoud en opleiding) aan naast hun traditionele producten. De Commissie zal onderzoeken hoe er beter met dit vervagende onderscheid tussen producten en diensten kan worden omgegaan.

Meer verordeningen, minder richtlijnen

De Commissie zal per geval beoordelen wat de beste oplossing is, met als uitgangspunt dat verordeningen als bron van EU-recht de voorkeur krijgen op richtlijnen omdat ze rechtstreeks toepasbaar zijn in de lidstaten en dus tot meer zekerheid voor bedrijven leiden.

Een bedrijfsvriendelijke hantering van productvoorschriften

Momenteel worden bedrijven geconfronteerd met diverse wetten die op dezelfde producten/fabrikanten betrekking hebben en zijn de grenzen tussen veel van deze wetten soms onduidelijk. Bij periodieke herzieningen van de sectorale wetgeving zal de Commissie bekijken of de EU-wetgeving inzake industriële producten kan worden samengevoegd met andere wetgeving die op dezelfde categorie producten van toepassing is.

De wereldmarkt

De EU moet de internationale convergentie van wetgeving en technische normen voor industriële producten blijven bevorderen en tegelijkertijd de publieke belangen in hoge mate beschermen. De Commissie dient zorgvuldiger te kijken naar de effecten van de EU-regelgeving op het internationale concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven.

Laatste wijziging: 28.07.2014

Top