EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

De particuliere sector betrekken bij het genereren van banen en groei in ontwikkelingslanden

In deze mededeling van de Europese Commissie (EC) wordt een strategisch kader vastgesteld om de rol van de particuliere sector in ontwikkelingslanden te versterken. Het doel is om groei en werkgelegenheid te vergroten door begunstigden te helpen hun ondernemingsklimaat te verbeteren en hun toegang te verschaffen tot nieuwe financiële markten.

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: Een sterkere rol voor de particuliere sector bij het streven naar inclusieve en duurzame groei in ontwikkelingslanden (COM(2014) 263 final van 13 mei 2014).

SAMENVATTING

In deze mededeling van de Europese Commissie (EC) wordt een strategisch kader vastgesteld om de rol van de particuliere sector in ontwikkelingslanden te versterken. Het doel is om groei en werkgelegenheid te vergroten door begunstigden te helpen hun ondernemingsklimaat te verbeteren en hun toegang te verschaffen tot nieuwe financiële markten.

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE DOELSTELLINGEN VAN DEZE MEDEDELING?

Belangrijkste uitdagingen

De particuliere sector is goed voor 90 % van de banen in ontwikkelingslanden, waarmee deze sector een essentiële partner is in de strijd tegen armoede. Maar de sector wordt met grote uitdagingen geconfronteerd. Deze bestaan onder andere uit gebrek aan toegang tot financiering (met name voor middelgrote ondernemingen), laag concurrentievermogen voor uitvoer, ondoelmatige belastingstelsels, infrastructuur- en energietekorten, juridische onzekerheid en corruptie.

DUURZAME GROEI

Om ontwikkelingslanden te helpen bij de beleidsuitvoering om de private sector te ondersteunen, wil de EC:

het potentieel van de particuliere sector als financieringspartner, als uitvoeringsorgaan, adviseur of tussenschakel versterken: het doel is om de steun van de Europese Unie (EU) voor lokale ontwikkeling doeltreffender en doelmatiger te maken op gebieden als duurzame energie, landbouw en infrastructuur;

een sterkere rol spelen als facilitator voor de eigen inspanningen van bedrijven op het vlak van ontwikkeling, door verantwoorde investeringen of duurzame toeleveringsketens en productiepatronen in ontwikkelingslanden aan te moedigen.

BANEN CREËREN

EU-steun kan een breed scala aan maatregelen bestrijken om een beter ondernemingsklimaat te creëren voor het aantrekken van buitenlandse investeringen en het verhogen van de productiviteit, waardoor de kansen op inkomen en werkgelegenheid verbeteren.

Andere soorten steun zijn:

het verminderen van administratieve rompslomp en regelgevende belemmeringen voor het bedrijfsleven;

herziening van wetgeving en beleid om handel te ondersteunen;

het verlenen van diensten zoals opleiding en informatie om leidinggevende vaardigheden te verbeteren, evenals het stimuleren van expertise en overdracht van technologie;

versterking van de lokale micro-, kleine en middelgrote ondernemingen.

Ook microfinanciering vormt een prioriteit. Er kan in ontwikkelingslanden een reeks leningen, spaar- en verzekeringsproducten worden aangeboden aan groepen met een laag inkomen.

WERKEN MET PARTNERS

Bij de uitvoering van haar steun zou de EU werken met internationale organisaties (zoals de Europese Investeringsbank en agentschappen van de Verenigde Naties), openbare instellingen uit de partnerlanden, particuliere bedrijven, burgers of particuliere organisaties (zoals de kamers van koophandel), en met EU-landen.

Er zal beleid moeten worden ontwikkeld om publiek-private partnerschappen en het mengen van de projecten (d.w.z. met fondsen uit een verscheidenheid van bronnen) te bevorderen.

EU-steun voor 2014-2020

Dit strategische kader is terug te vinden in de programmering van EU-ontwikkelingshulp van 2014-2020, met name in de thematische programma's van het het financieringsinstrument voor ontwikkelingssamenwerking.

Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie over ontwikkeling van de particuliere sector.

Laatste bijwerking 05.11.2014

Top