EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-begroting: hoe het stelsel van eigen middelen wordt uitgevoerd

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU, Euratom) nr. 608/2014 — Uitvoering van het EU-stelsel van eigen middelen

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

KERNPUNTEN

De eigen middelen van de EU vormen haar belangrijkste inkomsten. Jaarlijkse EU-uitgaven moeten volledig worden gedekt door de jaarlijkse inkomsten.

Er zijn drie soorten eigen middelen:

  • 1.

    Traditionele eigen middelen — bestaan voornamelijk uit douanerechten op de invoer van buiten de EU en suikerheffingen. EU-landen houden 25% hiervan in als inningskosten.

  • 2.

    Eigen middelen op basis van de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) — er wordt in de hele EU een uniform percentage van 0,3% geheven op de btw-grondslag van ieder land.

  • 3.

    Eigen middelen op basis van het bruto nationaal inkomen (bni) — ieder EU-land draagt een standaard percentage van zijn bni af aan de EU.

Controle en toezicht

Met betrekking tot de traditionele eigen middelen moeten de EU-landen:

  • de nodige verificaties en onderzoeken met betrekking tot de vaststelling en de terbeschikkingstelling van die eigen middelen verrichten
  • op verzoek van de Commissie aanvullende controles verrichten.

De Commissie mag zelf deelnemen aan deze controles en zelfstandig steekproeven uitvoeren.

Met betrekking tot de eigen middelen op basis van het bni moet de Commissie:

  • bepaalde ramingen, berekeningen en statistische grondslagen van individuele EU-landen controleren
  • toegang hebben tot bepaalde statistische procedures en basisstatistieken.

Controles van de Commissie

  • De verordening machtigt de Commissie ambtenaren te benoemen om deze controles uit te voeren.
  • Ontvangen informatie valt onder het beroepsgeheim en persoonsgegevens worden beschermd door de nationale wetgeving van het gecontroleerde land en door relevante EU-wetgeving inzake gegevensbescherming.
  • Resultaten van de controles door de functionarissen van de Commissie moeten binnen drie maanden aan het EU-land in kwestie worden gegeven.

Verslagen

EU-landen worden verzocht om:

  • de commissie met betrekking tot de traditionele eigenmiddelenbron een beschrijving te sturen van fraudegevallen en onregelmatigheden waarmee rechten ten bedrage van meer dan 10 000 EUR zijn gemoeid
  • jaarlijks aan de Commissie uitvoerig verslag uit te brengen van hun controles inzake de traditionele eigen middelen en van de resultaten en de algemene gegevens.

De Commissie maakt:

  • een beknopt verslag voor de EU-landen op basis van de jaarlijkse verslagen die zij indienen
  • om de drie jaar een verslag aan de Raad en het Europees Parlement over het functioneren van het controlestelsel voor traditionele eigen middelen.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 1 januari 2014 van toepassing.

ACHTERGROND

Voor meer informatie zie:

KERNBEGRIPPEN

Saldi: in dit geval verwijst de term naar de berekening van het bedrag dat een EU-land uit de EU-begroting krijgt en eraan betaalt.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU, Euratom) nr. 608/2014 van de Raad van 26 mei 2014 tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen voor het stelsel van eigen middelen van de Europese Unie (PB L 168 van 7.6.2014, blz. 29-38)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Besluit 2014/335/EU, Euratom van de Raad van 26 mei 2014 betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Unie (PB L 168 van 7.6.2014, blz. 105-111)

Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 van de Raad van 26 mei 2014 betreffende de regels en procedures voor de terbeschikkingstelling van de traditionele eigen middelen, de btw- en de bni-middelen, en betreffende de maatregelen om in de behoefte aan kasmiddelen te voorzien (Herschikking) (PB L 168 van 7.6.2014, blz. 39-52)

De achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 zijn in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

Laatste bijwerking 28.02.2019

Top