EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Voedselveiligheid — veilige materialen die met levensmiddelen in contact komen

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 1935/2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • In de verordening worden gemeenschappelijke regels vastgesteld voor het in de handel brengen van materialen die met levensmiddelen in contact komen (voedselcontactmaterialen), waaronder levensmiddelenverpakkingen, keukengerei, tafelgerei en voedselverwerkingsapparatuur, die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen of met levensmiddelen in contact kunnen komen, of aan levensmiddelen hun bestanddelen (stoffen die zij kunnen bevatten) afgeven.
  • De verordening moet de menselijke gezondheid en de consumentenbelangen beschermen en ervoor zorgen dat de gebruikte producten overal verkocht mogen worden in de Europese Economische Ruimte, een gebied dat bestaat uit de lidstaten van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, waarin sprake is van vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal.

KERNPUNTEN

  • Voedselcontactmaterialen moeten overeenkomstig goede fabricagemethoden worden vervaardigd, zodat zij bij normaal of te verwachten gebruik geen bestanddelen afgeven aan levensmiddelen in hoeveelheden die:
    • voor de gezondheid van de mens gevaar kunnen opleveren;
    • tot een onaanvaardbare wijziging in de samenstelling van de levensmiddelen kunnen leiden; of
    • tot een aantasting van de smaak of textuur van de levensmiddelen kunnen leiden.
  • De wetgeving omvat 17 groepen materialen en voorwerpen waarvoor bijzondere maatregelen kunnen worden vastgesteld.
  • Deze bijzondere maatregelen kunnen een lijst omvatten van stoffen die zijn toegelaten voor gebruik in de EU bij de vervaardiging van voedselcontactmaterialen en beperkingen, zoals specifieke grenswaarden voor migratie (overdracht van bestanddelen).
  • De verordening bevat ook de procedure voor een aanvraag voor het gebruik van een nieuwe stof wanneer een dergelijke lijst bestaat, zoals voor voedselcontactmaterialen van kunststof. Een dossier moet worden ingediend bij de relevante nationale autoriteit, die dit vervolgens doorstuurt naar de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.
  • Voedselcontactmaterialen die bij verkoop aan de consument nog niet in contact zijn met levensmiddelen, zoals keukengerei en tafelgerei, moeten voorzien zijn van de aanduiding “voor levensmiddelen” of van het in bijlage II bij de verordening afgebeelde symbool met het wijnglas en de vork, indien het beoogde gebruik van de voorwerpen als voedselcontactmateriaal niet duidelijk is. Zo nodig moet ook andere informatie worden verstrekt om het veilige gebruik van het voorwerp dat met levensmiddelen in contact komt te waarborgen.
  • Er moeten traceerbaarheidsmaatregelen worden getroffen om producten met gebreken te kunnen terugroepen of specifieke informatie aan het publiek te kunnen geven.
  • De regels zijn niet van toepassing op:
    • antieke materialen en voorwerpen;
    • bedekkings- of omhullingsmaterialen die, zoals materialen ter bekleding van kaaskorsten, bereide vleeswaren of fruit, één geheel vormen met de levensmiddelen en mogelijk samen met die levensmiddelen worden geconsumeerd.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is van toepassing sinds 3 december 2004, met uitzondering van de traceerbaarheidsmaatregelen, die van toepassing zijn sinds 27 oktober 2006.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 1935/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 27 oktober 2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen en houdende intrekking van de Richtlijnen 80/590/EEG en 89/109/EEG (PB L 338 van 13.11.2004, blz. 4–17).

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EG) nr. 1935/2004 zijn in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Laatste bijwerking 07.01.2022

Top