Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Discussie over de toekomst van EU-financiën

 

SAMENVATTING VAN:

Discussienota (COM(2017) 358 final) over de toekomst van de EU-financiën

WAT IS HET DOEL VAN DEZE DISCUSSIENOTA?

De EU wordt geconfronteerd met een breed scala aan uitdagingen, zoals immigratie, interne en externe beveiliging en defensie. Daarnaast wordt geprobeerd de rol op het wereldtoneel als belangrijke donateur op het gebied van humanitaire hulp en ontwikkelingshulp in stand te houden en een belangrijke rol te blijven spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moet worden nagedacht over de toekomstige financiering en moeten manieren worden gevonden om met elke euro zo veel mogelijk te kunnen doen. Deze tegenstrijdige eisen moeten tevens worden bezien in de context van een begroting die na de aanstaande Brexit minder omvangrijk zal zijn.

Halverwege het huidige meerjarig financieel kader dat tot 2020 loopt, biedt deze discussienota van de Europese Commissie de laatste in een serie van vijf nota’s over problemen die centraal staan in het debat dat op 1 maart 2017 werd gestart met het Witboek over de toekomst van Europa.

KERNPUNTEN

Structuur

De nota bestaat uit 5 hoofdstukken.

  • 1.

    Financiering van de Europese integratie: de ontwikkeling van EU-financiën — dit hoofdstuk volgt de ontwikkeling van de begroting gedurende de jaren, waarin de reikwijdte van de mogelijkheden van de EU is gegroeid en het aantal lidstaten is toegenomen. Er wordt beargumenteerd hoe de EU-begroting slechts een klein onderdeel blijft van de totale openbare uitgaven in de EU. Het vertegenwoordigt minder dan 1 % van het EU-inkomen en slechts circa 2 % van de openbare EU-uitgaven. Dit aandeel is in de loop van de tijd kleiner geworden. Hierdoor is de druk op de EU-begroting toegenomen: geld moet efficiënter worden besteed, met de focus op gebieden waar de effecten het grootst zijn en op een manier waarop de regels niet schadelijk zijn voor de resultaten.

  • 2.

    De meerwaarde van EU-financiën: In Europees verband gaat het bieden van meerwaarde over het bereiken van de doelstellingen die in de verdragen zijn uiteengezet, maar tevens over een begroting waarmee kan worden voorzien in openbare goederen en diensten met een Europees karakter of het ondersteunen van fundamentele vrijheden, de interne markt of de economische en monetaire unie. Europese meerwaarde past tevens bij de principes van subsidiariteit en proportionaliteit. Het optreden van de EU moet een aanvulling vormen op of complementair zijn aan nationale en regionale inspanningen, maar dient niet om leemten als gevolg van tekortkomingen van het nationale beleid op te vullen.

  • 3.

    Trends en uitdagingen: huidige trends die nog enige tijd relevant zullen blijven, omvatten de digitale omwenteling, globalisering, demografische veranderingen, economische convergentie en klimaatverandering. Tegelijkertijd zijn burgers op zoek naar welvaart, stabiliteit en veiligheid in een snel veranderende wereld, en moeten andere onverwachte uitdagingen die de kop kunnen opsteken zeker niet worden uitgesloten. In dit hoofdstuk wordt gekeken naar de manier waarop de uitdagingen van de EU overeenkomen met de prioriteiten en waar mogelijk ruimte is voor verbetering.

  • 4.
    Opties voor toekomstige EU-financiën: de opzet van de toekomstige begroting moet berusten op een duidelijke visie op de prioriteiten van de EU. De nieuwe prioriteiten zijn binnen het huidige financiële kader voornamelijk gedekt doordat de bestaande flexibiliteit tot het uiterste is benut. Dit is geen optie voor de toekomst. De omvang, structuur en inhoud van de begroting moeten overeenkomen met de politieke ambities van de EU. In het hoofdstuk wordt gekeken naar:
    • waarvoor moet de EU-begroting worden uitgegeven;
    • hoe moet de begroting worden gefinancierd;
    • hoe moeten sommige belangrijke beleidsterreinen worden hervormd; en
    • hoe moet de begroting zelf worden gestructureerd en georganiseerd.
  • 5.
    Mogelijke scenario’s voor de EU-27: in dit hoofdstuk worden, in begrotingstermen, de vijf scenario’s voor het toekomstige model van de EU in het Witboek gepresenteerd:
    • op dezelfde voet doorgaan;
    • minder samen doen, met als belangrijkste focus de interne markt;
    • sommige EU-landen doen meer; een variant van het Europa met „meerdere snelheden”;
    • radicale hervorming; met minder beleidsterreinen, maar diepere en efficiëntere integratie;
    • veel meer samen doen.

ACHTERGROND

Het Witboek over de toekomst van Europa en de bijbehorende discussienota’s over belangrijke onderwerpen worden nu binnen EU-instellingen en in EU-landen besproken.

Voor meer informatie zie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Discussienota over de toekomst van de EU-financiën (COM(2017) 358 final, 28.6.2017)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Witboek over de toekomst van Europa — discussies en scenario’s betreffende de EU-27 in 2025 (COM(2017) 2025 final, 1.3.2017)

Laatste bijwerking 31.10.2017

Top