EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Uitstoot van broeikasgassen - bewakings- en rapportagesysteem

De EU Monitoring Mechanism Regulation (MMR) moderniseert het bewakings- en rapportagesysteem voor de uitstoot van broeikasgassen. De EU en de EU-landen moeten nu betere gegevens leveren in hun rapporten en nieuwe gebieden, zoals strategieën voor koolstofarme ontwikkeling, behandelen.

BESLUIT

Verordening (EU) nr. 525/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende een bewakings- en rapportagesysteem voor de uitstoot van broeikasgassen en een rapportagemechanisme voor overige informatie op nationaal niveau en op het niveau van de unie met betrekking tot klimaatverandering, en tot intrekking van Beschikking nr. 280/2004/EG.

SAMENVATTING

Deze verordening herziet en versterkt het monitoring- en rapportagekader voor broeikasgassen (BKG) om zo een beter platform te bieden voor EU-optreden voor de aanpak van klimaatverandering.

De kern van dit kader is het BKG-bewakingssysteem van 1993 waarmee de EU/EU-landen de vooruitgang kunnen volgen van de reductie van menselijke uitstoot die bijdraagt tot klimaatverandering, met inbegrip van de verplichting tot een Europese emissiereductie van 20 % voor 2020.

De voornaamste doelstellingen van het herziene BKG-systeem zijn:

  • kwaliteit van de gerapporteerde gegevens verbeteren;
  • de tenuitvoerlegging van het EU-klimaatveranderings- en energiepakket van 2009 mogelijk maken door de voortgang van de EU/EU-landen om te voldoen aan hun emissiedoelstellingen voor 2013-2020 nauwkeurig te volgen.
  • rekening te houden met de laatste internationale richtsnoeren inzake maatregelen (aardopwarmingspotentieel van de gassen) en methoden (IPCC-richtsnoeren) bij het opstellen van broeikasgasinventarissen.

Nieuwe rapportageverplichtingen

Strategieën voor koolstofarme ontwikkeling (die de Europese economie klimaatvriendelijker en minder energieverslindend maken): moeten voorbereid worden door de EU-landen en de Europese Commissie namens de EU overeenkomstig elke internationaal overeengekomen bepaling inzake rapportage in het kader van het proces van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC). EU-landen moeten voor 9 januari 2015 en daarna om de twee jaar rapport uitbrengen.

Nationale systemen voor BKG-beleid, -maatregelen en -prognoses: moeten opgezet en geleid worden door de Europese Commissie en EU-landen. Dit heeft tot doel de tijdige voltooiing, transparantie, nauwkeurigheid, samenhang, vergelijkbaarheid en volledigheid van de informatie in hun rapportage te versterken.

In het kader van de bestrijding van klimaatverandering moeten EU-landen ook rapport uitbrengen over hun:

  • financiële/technische ondersteuning van ontwikkelingslanden ;
  • de opbrengst uit de veiling van emissierechten in de de EU-regeling voor de handel in emissierechten (EU emissions trading system - EU-ETS) gebruiken (ten minste de helft van de opbrengsten moet besteed worden aan de bestrijding van klimaatverandering in de EU en andere landen).

De verordening vormt de rechtsgrond en een richtsnoer voor een interne herziening van de aanpassing van EU-landen aan klimaatverandering. Deze herziening omvat de emissiegegevens voor sectoren als woningen, landbouw, afval en transport (zonder luchtvaart en internationale scheepvaart), overeenkomstig het besluit inzake de verdeling van de inspanningen (Besluit 406/2009/EU).

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Verordening (EU) nr. 525/2013

8.7.2013

-

PB L 165 van 18.6.2013

Laatste bijwerking 28.11.2014

Top